[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
@Wilson bró

Mi a helyzet a Gepárdokkal brazil lőszerrel?Már rég jártam itt érdekelne a dolog.Már ott vannak a fronton kiképzett ukránokkal?Az utolsó infó az volt, hogy a brazilok annyi lőszert adnának ami gyakorlásra se elég.De ez orosz dezinfónak tűnik...

Németország júliusban szállítja Kijevbe az első Gepard légvédelmi rendszereket​

2022. MÁJUS 20., PÉNTEK, 17:13

41d26ab-gepard-nim-getty.jpg

GEPARD LÉGVÉDELMI HARCKOCSI GETTY IMAGES
Júliusban Ukrajna megkapja az első 15 Gepard légvédelmi önjáró egységet a német ipar raktáraiból.
Ezt Christine Lambrecht német védelmi miniszter és ukrán kollégája, Alekszej Reznikov beszélgetése során vitatták meg – írja az " European Truth " a Spiegelre hivatkozva.

A csomagban szerepel még a Bundeswehr kiképzési támogatása, csaknem 60 ezer hadianyag biztosítása és további 15 jármű szállítása nyáron.

"Ma beszéltem ukrán kollégámmal, Reznikovval, aki ismét egyértelműen megerősítette, hogy Ukrajna a lehető leghamarabb Gepard légelhárító rendszereket akar szállítani Németországból, beleértve 59 000 lőszert" - mondta Lambrecht a Reznikovval való videókapcsolat után.

"A Gepard hatékony fegyver, amelynek jelentős elrettentő hatása is van - például a kritikus infrastruktúra védelmében" - mondta Lambrecht.

"Most azon dolgozunk, hogy az első 15 Gepard készen álljon a bevetésre július közepétől teljesen kiképzett legénységgel" - tette hozzá.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 355
45 535
113

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
81 010
113
Kijev: mégsem vertük ki az oroszokat a Kígyó-szigetről, foszforbombákkal támadnak és nem tartják a szavukat, hogy kivonultak

Az ukrán fegyveres erők csütörtökön este jelentették be, hogy “kiverték az oroszokat a Kígyó-szigetről“, fél nappal azután, hogy az orosz védelmi tárca közölte, hogy visszavonja erőit a szigetről, hogy ne tudják megvádolni a gabonaexport akadályozásával. Majd most itt az ukrán bejelentés… az oroszok nem tartják magukat saját kijelentéseikhez, hogy kivonulnak a szigetről.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka péntek este azzal vádolta meg az orosz erőket, hogy a Kígyó-szigetnél foszfortartalmú bombákat is bevetettek.
MOSZKVA ELŐZŐ NAP AZT JELENTETTE BE, HOGY KIVONULT A SZIGETRŐL, DE AZ UKRÁN TÁBORNOK SZERINT AZ OROSZ ERŐK NEM TARTJÁK MAGUKAT SAJÁT KIJELENTÉSEIKHEZ SEM – ÍRJA AZ UKRAJINSZKA PRAVDA HÍRPORTÁL.
Az a szomorú, hogy ez nem vicc, ez ma az ukrán információs háború bukása. A konfliktus kezdetén még előnyben voltak a média-térben, de mára minden napra jut egy lelepleződés. A legszebb az egészben, hogy saját magukat buktatják le a hazugságaikkal.

p.s. Pedig, hogy örültek itt egyes ukrán trollok, hogy kiverték az oroszokat a Kígyó-szigetről. :)
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Két kishír az agyhalál birodalmából:

„Az ukrán borscsot az UNESCO felvette a sürgős védelemre szoruló világörökség listájára, a borscsért vívott ukrán-orosz háborúban Ukrajnáé a győzelem – jelentette be pénteken Olekszandr Tkacsenko kulturális és információs miniszter Facebook-oldalán, számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál. A jelentés szerint Tkacsenko azt írta: „az ukrán borscs főzési kultúrája a Kulturális Minisztérium, Marina Szobotyuk szakértő és Jevhen Klopotenko sztárszakács kezdeményezésére került fel az UNESCO listájára.” Mint emlékeztetett rá, „a borscsért már a háború előtt elkezdődött a csata. És bármennyire is állította Masa Zaharova, hogy „a szakácskönyveket betiltották, az étel receptjét pedig titokban tartották és tilos főzni”, és a mi borscsunk egyébként a „szélsőségesség és a nácizmus megnyilvánulása”, ez a „szélsőséges megnyilvánulás” immár hivatalosan is ukrán, és hivatalosan az UNESCO védelme alatt áll.” A hírportál emlékeztetett rá, hogy 2021 márciusában a Kulturális Minisztérium egy jelölési dossziét nyújtott be az UNESCO-hoz megfontolásra az „Ukrán borscs készítésének kultúrája” címmel, javasolva az ukrán borscs felvételét a világörökségi listára. A kérdést 2023-ban kellett volna mérlegelni az UNESCO részéről, de Oroszország Ukrajna elleni agressziója fenyegetést jelent az ukrán kulturális örökségre, közte a borscsra. A nemzetközi szervezet ezért úgy döntött, hogy az ukrán jelölést felteszik egy másik listára: a sürgős védelemre szoruló szellemi kulturális örökség UNESCO-listájára. „Szívesen megosztjuk a borscsot és annak receptjeit minden civilizált országgal. Sőt a civilizálatlanokkal is, hogy legyen náluk legalább valami fényes, ízletes és ukrán. De ne feledjék, és legyen biztosak benne, hogy ahogy a borscsért folytatott háborúban, úgy ebben a háborúban is győzelmet fogunk aratni” – mutatott rá Olekszandr Tkacsenko.”

https://life.karpat.in.ua/?p=108993&lang=hu

Szerhij Dejneko, az Állami Határőrszolgálat vezetője jelentette a hírt, miszerint mától hatályba lépett az oroszokkal szembeni vízumrendszer Ukrajnában. „Mától hatályba lépett a kormány döntése az oroszok vízummentességének leállításáról a határokon… A vízumrendszer lehetővé teszi államunk biztonságának megerősítését is. Ezentúl minden orosznak előre meg kell indokolnia ukrajnai útja célját. Azonban szeretném figyelmeztetni az Orosz Föderáció állampolgárait: még ha meg is kapták a vízumot, ne dőljenek hátra! Ez még mindig nem garantálja az akadálytalan belépést Ukrajnába. Hiszen a vízummal rendelkezőknek más feltételeknek is meg kell felelniük az ukrán határ átlépéséhez. A határőrök pedig mindenképpen ellenőrizni fogják ezeket. És indokolt ok esetén a vízumot a helyszínen megsemmisítjük!” – olvasható a Facebook-bejegyzésben.

https://life.karpat.in.ua/?p=108984&lang=hu
Ha az oroszt kicserélnénk zsidóra az elmúlt 8 év ukrán állami kommunikációjában, akkor egy az egyben megkapnánk az egykori német szövegeket mondjuk 1938ig. Hiszterizálás egy kisebbség ellen + a nemzet és annak háborús céljainak megfogalmazása a belső ellenséggel szemben. És, hogy mindez még groteszkebb legyen, mindez egy zsidó komikus állami szintre emelt produkciós irodája által, és ukronáci alakulatok által végrehajtva. Közben ne felejtsük, hogy az átlag ukrán naivan azt gondolta, hogy kimaradhat a politikából, hadd tüntikézzenek meg vonulgassanak akik akarnak. Hát az lett belőle, mint Romániában, egy elrabolt, kirabolt ország. Ezért szükséges önálló gondolkodásra, nemzeti öntudatra nevelni az embereket.
 
W

Wilson

Guest
Kijev: mégsem vertük ki az oroszokat a Kígyó-szigetről, foszforbombákkal támadnak és nem tartják a szavukat, hogy kivonultak

Az ukrán fegyveres erők csütörtökön este jelentették be, hogy “kiverték az oroszokat a Kígyó-szigetről“, fél nappal azután, hogy az orosz védelmi tárca közölte, hogy visszavonja erőit a szigetről, hogy ne tudják megvádolni a gabonaexport akadályozásával. Majd most itt az ukrán bejelentés… az oroszok nem tartják magukat saját kijelentéseikhez, hogy kivonulnak a szigetről.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka péntek este azzal vádolta meg az orosz erőket, hogy a Kígyó-szigetnél foszfortartalmú bombákat is bevetettek.

Az a szomorú, hogy ez nem vicc, ez ma az ukrán információs háború bukása. A konfliktus kezdetén még előnyben voltak a média-térben, de mára minden napra jut egy lelepleződés. A legszebb az egészben, hogy saját magukat buktatják le a hazugságaikkal.

p.s. Pedig, hogy örültek itt egyes ukrán trollok, hogy kiverték az oroszokat a Kígyó-szigetről. :)
Boki, folyamatosan lőtték az oroszokat az ukrik a Kígyó-szigeten az ,hogy kivonulnak nyílt beísmerése annak,hogy nem tudják ellenőrzés alatt tartani a szigetet, pedig nem kevés anyagi és emberi erőforrást áldoztak fel a sziget megtartása érdekében.Úgyhogy szerintem felesleges itt az orosz fölénnyel jönnöd az ukrán információs háború bukásáról.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Az ukrán 28. dandárt lövi az orosz tüzérség
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Kijev: mégsem vertük ki az oroszokat a Kígyó-szigetről, foszforbombákkal támadnak és nem tartják a szavukat, hogy kivonultak

Az ukrán fegyveres erők csütörtökön este jelentették be, hogy “kiverték az oroszokat a Kígyó-szigetről“, fél nappal azután, hogy az orosz védelmi tárca közölte, hogy visszavonja erőit a szigetről, hogy ne tudják megvádolni a gabonaexport akadályozásával. Majd most itt az ukrán bejelentés… az oroszok nem tartják magukat saját kijelentéseikhez, hogy kivonulnak a szigetről.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka péntek este azzal vádolta meg az orosz erőket, hogy a Kígyó-szigetnél foszfortartalmú bombákat is bevetettek.

Az a szomorú, hogy ez nem vicc, ez ma az ukrán információs háború bukása. A konfliktus kezdetén még előnyben voltak a média-térben, de mára minden napra jut egy lelepleződés. A legszebb az egészben, hogy saját magukat buktatják le a hazugságaikkal.

p.s. Pedig, hogy örültek itt egyes ukrán trollok, hogy kiverték az oroszokat a Kígyó-szigetről. :)

Azt én nem olvastam, hogy az ukránok megszállták volna.
Vagy igen?
Akkor miről zagyválsz?
 
  • Vicces
  • Tetszik
Reactions: boki and ladagrant

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
15 Gepard 59000 lőszerrel. szvsz kicsit kevesebb mint 4000 lőszer ami nagyjából 6 javadalmazás. Nem tudom mire mennek ezekkel, mert pontvédelem esetén max a Kalibrok ellen hatásosak. ( a leküzdhető célok maximum sebessége 350-400m/s) A front közelében pedig szinte zéró esélyük van a túlélésre.
Mondjuk eleve május 20.-ai hír , miközben az olvtárs FRISS fejleményekről érdeklődött.
Megszoktuk már, hogy a fű zöld, az ég kék, a hoholoktól meg dől a sötétség.
 
W

Wilson

Guest
15 Gepard 59000 lőszerrel. szvsz kicsit kevesebb mint 4000 lőszer ami nagyjából 6 javadalmazás. Nem tudom mire mennek ezekkel, mert pontvédelem esetén max a Kalibrok ellen hatásosak. ( a leküzdhető célok maximum sebessége 350-400m/s) A front közelében pedig szinte zéró esélyük van a túlélésre.
Mondjuk eleve május 20.-ai hír , miközben az olvtárs FRISS fejleményekről érdeklődött.
Megszoktuk már, hogy a fű zöld, az ég kék, a hoholoktól meg dől a sötétség.
Olvasd már légy szíves,hogy ezt Christine Lambrecht német védelmi miniszter nyilatkozta, tehát nem az ukránok állítják hanem a német védelmi miniszter.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 888
82 454
113
Állítólag ukrán mesterlövész, de nekem furcsa pár dolog:

  • az orosz katonákon én csak huzatolt sisakot láttam eddig, ezek viszont csillognak
  • mivel lő ez a mesterlövész? Csak mert a célpontok látványosan nem hasalnak el, hanem rohannak tovább…
Airsoft?
:)

Vagy egy tácsöves felvételre a Buggy Film Corps rátette a célkeresztet.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Olvasd már légy szíves,hogy ezt Christine Lambrecht német védelmi miniszter nyilatkozta, tehát nem az ukránok állítják hanem a német védelmi miniszter.
Wilson, szerintem a lőszer mennyisége a vitatott téma, (Youtube német parlament) Christine Lambrecht nyilatkozata szerint a Gepard 10-20 lövéssel semmisíti meg a célpontot, majd a szakértők csúnyán megcáfolták. Azaz 100-200 db lőszer / gepárd / célpont. Vannak videók a gepárd éles lövészetről. Egyébként Christine Lambrecht csak az elmúlt héten kb. 3 alkalommal tudatta akaratlanul a közleményei során, hogy fingja nincs a hadieszközökről.
A lőszer mennyisége minden átadott Gepardra (15db) vetítve, 20-40 célpont / Gepard eredményezhet. A valószínűsége egy találatra, tekintve, hogy a számára speciálisan kifejlesztett célpontokat is néha csak 2-3-ik nekifutásra szedte le elég elenyésző, a jelenleg leküzdendő célpontok tekintetében.

 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 997
23 122
113
Állítólag ukrán mesterlövész, de nekem furcsa pár dolog:

  • az orosz katonákon én csak huzatolt sisakot láttam eddig, ezek viszont csillognak
  • mivel lő ez a mesterlövész? Csak mert a célpontok látványosan nem hasalnak el, hanem rohannak tovább…
két kérdés merült fel bennem a videó kapcsán ..

1. honnan a picsából tudták megszerezni Rumcájsz puskáját ?
2. miért adták oda Stevie Wondernek ?

de hogy ne vicceljem el ennyire .. és tegyük fel valós a videó (bár erősen kétlem,inkább AS)

a sisak simán lehet LNR/DNR fejfedő,valószínűleg szakadárok nem regulárisok vannak a felvételen,így megmagyarázható a csillogás

nyilván nem egy egészséges dolog az sem,mivel arra is felhívja a figyelmet napsütéses időben amire nem kellene .. ezért érdemes ha más nem besározni/bekoszolni (mindegy csak matt felületet rakjon rá valami)

a videón látható eseménysornál ha én csinálnám (szerencsére nem kell) comb lövést adnék le,mivel comblövésnél nagyobb az artériás sérülés lehetősége,és az altesti felület is elég nagy cél főleg szemből, a mellkas könnyebb és nagyobb felületű célpont lehetne ,viszont vélelmezhető hogy mellény van rajtuk,így inkább az első verzió maradna pláne hogy egy sérült katona ellátása/szállítása 2 jobb esetben 3 másik katonát von ki a forgalomból, egy halott meg semmit.

szerkesztésbe meg talán még belefér .. ha kiderül hogy ez is egy kamu airsoftos videó akkor innentől a SUN és az összes angol hirforrás egy bohózat szintre fog lemenni,kb a "brit tudósok megmondták" szintre
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 797
81 010
113
Boki, folyamatosan lőtték az oroszokat az ukrik a Kígyó-szigeten az ,hogy kivonulnak nyílt beísmerése annak,hogy nem tudják ellenőrzés alatt tartani a szigetet, pedig nem kevés anyagi és emberi erőforrást áldoztak fel a sziget megtartása érdekében.Úgyhogy szerintem felesleges itt az orosz fölénnyel jönnöd az ukrán információs háború bukásáról.
Ti örültetek, kommunikáltátok, hogy az ukránok kiverték- legyőzték az oroszokata a Kígyó-szigetről/szigeten. :) Az orosz döntés racionális és helyes volt mert nem éri meg mindenáron,( -emberi veszteségek(magasan képzett katonák) és- magas költségek árán) a szigetet ellenőrizni annak tükrében, hogy a NATO felederítő drónok, repülőgépek napi 24h-ban pásztázták a szigetet és adták az infókat az ukránoknak az egyre intenzívebb ukrán tüzérségi csapásoknak kivitelézésére az orosz egységek és haditechnika ellen nyílt terepen.
Viszont Zsaluznij nyafogása szánalmas mert annyit gondolhatott volna, hogy az oroszok bombázni fognak és nem fogják hagyni, hogy ukránok betegyék a lábukat a szigetre...

Azt én nem olvastam, hogy az ukránok megszállták volna.
Vagy igen?
Akkor miről zagyválsz?
Szerinted miért bombázták a szigetet az oroszok viccből? :)
Az ukrán mindenképpen partra akar szállni , hogy minimum egy ukrán zászlót elhelyezzen a szigeten , majd propaganda céljából fényképezkedve a zászlónál kijelenthesse, hogy ők ellenőrzik a szigetet...
 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
532
1 931
93
Ez igaz lehet?
Mi történt vele?
 
  • Tetszik
Reactions: Totya

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 082
10 243
113
Drábik? Az a Drábik, aki:
"Két területen jelentkezett már igen korán írásokkal: egyrészt a nemzetközi politikai életről írt a korabeli szovjetbarát aspektusból, előbb a Magyar Rádió alkalmazottjaként, majd a Tudományos Ismeretterjesztő társulat Nemzetközi Politikai Szakosztályának vezetőségi tagjaként. Másrészt a KISZ KB Kulturális Osztályának munkatársaként az ifjúsági zene- és tánckultúráról értekezett.[4] 1959-ben megfogalmazott gondolatai szerint „a rock’n’roll... lényegében nem tekinthető másnak, mint az atomháborús bizonytalanság szülte, modern, görcsös hisztéria kivetülésének a zene és a tánc területére.”[5] Ezzel szemben a kommunista mozgalmi dal „elősegítheti ifjúságunk világnézeti formálódását és az ifjú kommunista közösségek kikovácsolását”,[6] a társastánc pedig „hatékony eszköze lehet a szocialista közösségi magatartásra, és a helyes viselkedésre való nevelésnek”.[7] Ennek szellemében maga is szerzett mozgalmi dalokat (pl. Dal az építő, szépítő táborról),[8] sőt daloskönyvet szerkesztett Jöjj ifjú társunk! Éneklő forradalom. KISZ daloskönyv címmel.[9]

A hetvenes évek második felében az Erőműberuházási Vállalat vezető jogtanácsosaként működik. Ebben a minőségében több esetben részt vett a paksi atomerőmű építésével kapcsolatos moszkvai tárgyalásokon.[10] 1979-1980 környékén disszidált, majd 1983 és 1993 között a Szabad Európa Rádiónál dolgozott.

A rendszerváltást követően hazatért, és a Leleplező című, magát „Legnagyobb Magyar Alternatív Folyóiratnak” nevező kiadvány főszerkesztő helyettese lesz. Korunk egyik legismertebb magyar összeesküvés-elmélet alkotója, aki a világ egykori és mai eseményei mögött rendre a szabadkőművesek, bankárok és zsidók ármányát feltételezi (pl. szerinte eltitkolták, hogy Petőfi Sándor Széchenyi István fia és szabadkőműves volt; Vlagyimir Putyin orosz elnök magyarokhoz írt elveszett levele bizonyíthatná, hogy a költő Barguzinban élt 1849 után; Soros György náci volt; a COVID-19 „az államok feletti hatalom kísérlete a világkormányzás bevezetésére”; Trianon-összeesküvések stb.). Munkásságát számos kritika érte a tudomány részéről, bizonyítva, hogy állításai légből kapottak, zavarosak és önellentmondóak.[11][12][13]" :D
Wiki
Wiki....ok. :rolleyes:
de hol a tételes cáfolat?
 
  • Tetszik
Reactions: paul64