[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 614
44 949
113

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 109
82 826
113
Videó a legújabb H-59MK2 levegő-szárazföld irányított rakéta becsapódásáról az odesszai Zatoka felvonóhíd egyik oszlopára.

Az ütés egy megfelelő hídellensúllyal rendelkező szerkezeti elemre esett, a számítás az volt, hogy a hidat teljesen letiltják és a hídfesztáv emelőszerkezetét blokkolják.

Ez a híd köti össze Izmailt, Belgorod-Dnyesztrovszkijt az odesszai régió nagy részével, és ez az egyetlen módja a szárazföldi kommunikációnak a román határral.

RgIsz0OWLNs.jpg


 
T

Törölt tag 1711

Guest
Nemrég volt betéve egy tweet, ami szerint az ukránoknak július elejéig 170 ezer fő halottjuk és 40-50 ezer fő hadirokkantjuk volt.

Ami igazán durva, hogy június 17 zárással a briteknek 4800 orosz katonai halottat sikerült összekaparniuk a közösségi hálók, hivatalos bejelentések, halálozási hírek alapján. Mivel ez nem nézne jól ki hírekben ezért nyomják az ukrán 35000-es számot.
Július 1-én a hivatalos orosz adat 5024 volt (+6500 sérült), ez eléggé egybevág a fenti számmal.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 109
82 826
113
Műholdfelvételek a dnyiproi (Dnyepropetrovszk) Juzsmasz üzem egyik műhelyének tetejének beomlásáról az orosz cirkálórakéták csapása következtében.

A felső kép 2022.07.15-én a csapás előtt, az alsó 2022.07.18-án készült.


cvnAx6t4FDY.jpg
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Két mai hír.
Kérdés hogy Ukrajna tud e saját magához hűséges lenni, vagy a szirén hangokra hallgat.
Ezek a dolgok még egy tál lencse esetét se érik el.
Itt volt a több éves szemétkedés budapestről a eu és nato csatlakozás vétójával bojkottjával.
Magyar kormány és hozzá közel álló médiában szereplő emberek komplett országos lefedettségű tv csatornák és internetes portáljai ukranofób kampánya éveken át.
Ott van a gáztranzit szerbián meg a fekete tengeren való szállítása.
Ez mennyit vett ki Ukrajna költségvetéséből? Ukrán állami és privát szférából?
Diplomáciailag világos hogy konkrét nemet nem lehet mondani de helyes lehet a technikai kivitelezés minden szinten való akadályozása.
Ami a gyerekek magyar ösztöndíját meg egyebeket illeti.
Ukrán fiatal Ukrajnában tanuljon.
Ha elfogadatják ezekkel a fiatalokkal a jelenlegi magyar kormány pénzügyi támogatását akkor egy fiatalokról majd felnőttekről Ukrajna lemondhat.
Tartalmi okokból küldök még egy hozzászólást most amik szintén mai híreket tartalmaznak a kontraszt végett.


Magyarország hirtelen bejelentette, hogy nem ellenzi az ukrajnai fegyvertranzitot​

„Európai igazság” – 2022. július 19., kedd, 18:57.
3662

Madyár Levente külgazdasági és külügyminiszter-helyettes kedden Lviv-i látogatásán azt mondta, hogy Budapest kész átadni területén minden más ország által Ukrajnának nyújtott segélyt, beleértve a katonai segélyeket is.

Erről az "Európai Igazság" számolt be a lvivi városi tanács sajtószolgálatára hivatkozva.

"Sok nyugati partnerrel ellentétben mi magunk tapasztaltuk, milyen szembeszállni ezzel a hatalmas keleti állammal. Ugyanakkor Magyarország maga nem szállítja a fegyvereit – ez a mi stratégiai pozíciónk. A mi területünket azonban harmadik országok is használhatják." – biztosította Magyar.

Szintén a Külügyminisztérium helyettes vezetője szerint Magyarország kész ukrán gyerekeket fogadni szanatóriumaiban és táboraiban, felajánlotta segítségét a civilek és a katonák egészségügyi intézményekben történő kezelésében, és biztosította, hogy kész 1000 ösztöndíjat biztosít az ukránok számára egyetemein.

Magyarország a konfliktus kezdete óta többször kijelentette, hogy nem ad fegyvert Ukrajnának, hogy ne váljon részesévé az Oroszországgal folytatott konfliktusnak, és lehetővé teszi a fegyverek átszállítását a területén . De facto azonban ilyen tranzit megtörténik, és a „tranzittilalom” csak a Magyarország és Ukrajna közötti határ ilyen áruszállítással történő átlépésére vonatkozik.

Szijártó Péter, a magyar Külügyminisztérium vezetője július elején a CNN-nek adott interjújában azt mondta, Magyarország megtagadta a részvételt az Ukrajnába irányuló nyugati fegyverek szállításában, hogy ne tegye ki a kárpátaljai magyarokat orosz ágyúzás veszélye. A kijevi magyar közösség vezetője, Tompa Tibor elítélte Szijártó szavait .



Magyarország mintegy 300 sebesült ukrán gyermeket tud kezelésre fogadni​

2022.07.19. 18:15
Magyarország ezentúl sebesült ukrán gyerekeket és katonákat fogadhat kezelésre, az ukrajnai tanulmányaikat elhagyni kényszerült hallgatóknak pedig ösztöndíjat ajánlanak fel.

Makszim Kozickij, a Lvivi Regionális Katonai Igazgatóság vezetője ezt a táviratban jelentette be, miután Lvivben tárgyalt a magyar delegációval – írja az Ukrinform.

"Találkozott a Modyor Levente államtitkár, külgazdasági és külügyminiszter-helyettes által vezetett magyar delegációval. A megbeszélésen Modyor úr megjegyezte, hogy Magyarország jelenleg mintegy 300 sérült ukrán gyermeket tud kezelésre fogadni, és szeretné folytatni a 2014-ben elindított katonaorvosi programot. A tanulmányaikat abbahagyni kényszerülő ukrán hallgatók számára magyar ösztöndíj ajánlható fel" – írta az OVA vezetője.
Olvassa el még: Tranzitfolyosókról tárgyaltak az ukrán gabona számára a kárpátaljai magyarokkal
A megbeszélésen Kozickij azt is hangsúlyozta, hogy Lviv megyének pénzre van szüksége ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű lakást felújítsanak ahhoz, hogy ideiglenes menedékhelyekről letelepítsék az embereket.

Az OVA vezetője szerint Magyarország csaknem egymillió menekültet fogadott be Ukrajnából.

Mint arról beszámoltunk, a közelmúltban Viktor Mykyta, a kárpátaljai OVA vezetője munkamegbeszélést folytatott Magyarország agrárpolitikai miniszterével, hogy megállapodjanak az ukrán gabona Kárpátalján és Magyarországon áthaladó tranzitfolyosóiról.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
3 támogatandó történetet tartalmaznak a következő hírek.
/A képeket nem teszi be javaslom a linkekre kattintást!/
E hsz együtt értelmezendő a #145 897 - val.
/A demokrata párt is meg lett környékezve a ottani választást követően a jelenlegi magyar kormány által de a kísérletre Joe Biden és csapata nemet tudott mondani./
A Ukrán kormány helyesnek tűnő álláspontot képvisel a idézett kérdésekben remélhetőleg gyakorlati megvalósulás is követi.
Hozzáteszem a Bayraktaroshoz e gyártó részére összegyűlt közadakozásból Litvániában meg Ukrajnában néhány hete 3 drónra a pénz a gyártó azt mondta e gépeket ingyen adja át tisztelettel a közadakozásra meg a honvédő harcra!
Lengyelország elvi és gyakorlati szinten is támogatta Ukrajnát erről szól a hír is.


https://www-ukrinform-ua.translate....tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Hadsereg, gazdaság, fűtési szezon: Shmyhal a kormány fő feladatairól beszélt​

Videó
2022.07.19. 17:24
Denys Shmyhal miniszterelnök a Miniszteri Kabinet fő feladatairól beszélt.

Ezt a kormányülésen tartott bevezető beszédében mondta – írja az Ukrinform.

Szerinte az ukrán kormánynak az a feladata, hogy amennyire csak lehetséges, megerősítse állam stabilitását, és készen álljon minden forgatókönyvre.

„A legfontosabb prioritás, mint ezekben a hónapokban, a hadsereg maximális ellátása minden szükségességgel. A második feladat a gazdaság újraindítása és a vállalkozások segítése. A harmadik a fűtési szezonra való felkészülés és a megsemmisült kritikus infrastruktúra helyreállítása. A negyedik az exportlehetőségek bővítése. Az ötödik a polgáraink szociális támogatása. Minden héten van előrelépésünk és döntéseink ezeken a pontokon, ezekből az irányokból” – mondta az ukrán kormányfő.

Olvassa el még: Shmygal utasította, hogy sürgősen hívja össze a NABU vezetőjének kiválasztásával foglalkozó bizottság első ülését
„Majdnem öt hónappal a teljes körű háború kezdete után Oroszország és csapatai átálltak országunk teljes körű lemorzsolódásának stratégiájába. Ezzel párhuzamosan a Kreml rezsimje hasonló stratégiát valósít meg partnereinkkel szemben. Úgy vélik, hogy a háború miatti kimerültség Ukrajnát megadásra kényszeríti, a hideg és az éhség pedig megtöri szövetségeseinket, és csökkenti Ukrajna támogatását” – mondta Shmyhal.

Hozzátette: a kikötők blokkolása, a hátsó ukrán városok elleni terror, az infrastruktúránk lerombolása, az európai energiaválság megteremtése mind ennek az orosz stratégiának a része.

Olvassa el még: A kormány 2023 júniusáig meghosszabbította a hőtermelők fix gázárát
Amint arról beszámoltunk, Josep Borrell, az EU főképviselője a G20-ak külügyminisztereinek találkozóján, az indonéziai Balin kijelentette, hogy Oroszország Ukrajna elleni agressziója globális élelmiszerválságot idézett elő, aminek következtében világszerte több mint 323 millió ember került valódi élelmiszer-ellátási bizonytalanságba. További 1,2 milliárd ember küzd a magas élelmiszer- és energiaárak, valamint a csökkenő jövedelmek miatt.
Fotó: KMU

https://www-ukrinform-ua.translate....tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

A Bayraktar üzem építése: a kormány megállapodást küld Törökországgal a BP-nek​

2022.07.19. 17:27
A Miniszteri Kabinet megküldi a Verhovna Radának az Ukrajna és Törökország közötti megállapodás ratifikálásáról szóló törvénytervezetet, amely lehetővé teszi a Bayraktar drónok gyártására és karbantartására szolgáló gyár építését Ukrajnában.

Ezt Denys Shmyhal miniszterelnök jelentette be a kormányülésen tartott bevezető beszédében – írja az Ukrinform.

„A kormány ma elküldi a Verhovna Radának az Ukrajna és Törökország között létrejött, a csúcstechnológiák, a légi közlekedés és az űripar terén folytatott együttműködésről szóló megállapodás ratifikálásáról szóló törvénytervezetet. Ez többek között lehetővé teszi egy gyár építését Ukrajnában a híres Bayraktar drónok gyártására és karbantartására” – mondta Shmyhal.

Hozzátette azt is, hogy Ukrajna folyamatosan erősíti együttműködését a nemzetközi partnerekkel biztonsági kérdésekben.

„Hálásak vagyunk az Európai Uniónak a tegnapi döntésért, miszerint az ötödik, 500 millió eurós részletet Ukrajnának a szükséges fegyverekkel látja el. Ez egy másik fontos döntés, amely lehetővé teszi számunkra, hogy a csatatéren lévő hadseregünk javára megváltoztassuk az összes fegyvertípus paritását” – jegyezte meg Shmyhal.

Olvassa el még: Kanadában is megkezdődött az adománygyűjtés a Bayraktar számára Ukrajnának
A miniszterelnök emellett bejelentette, hogy a kormány az ülésen jóváhagyja az Amerikai Egyesült Államok újabb, 4,5 milliárd dolláros támogatásának lehívását.

„Ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy szövetségeseink továbbra is szilárdan kitartanak Ukrajna mellett, és segítenek közelebb vinni a győzelmet. Ezek az alapok a Világbank által létrehozott vagyonkezelői alapon keresztül érkeznek. Hálásak vagyunk az Egyesült Államoknak és minden partnerünknek a folyamatos pénzügyi támogatásukért” – hangsúlyozta Shmyhal.

Olvassa el még: Ukrajnába érkezett a Bayraktar, amelyre a litvánok pénzt gyűjtöttek
Mint arról beszámoltunk, korábban a török Baykar Makina cég ügyvezető igazgatója, Haliuk Bayraktar azt mondta, hogy soha nem engedi meg Bayraktar drónok eladását Oroszországnak, és támogatja Ukrajnát a szuverenitásért és függetlenségért folytatott harcában.

https://www-ukrinform-ua.translate....tr_sl=uk&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

Zelenszkij megbeszélést folytatott Dudával Ukrajna védelmi támogatásáról Lengyelország és szövetségesei részéről​

2022.07.19. 18:15
Volodimir Zelenszkij és Andrzej Duda Ukrajna és Lengyelország elnöke Ukrajna Lengyelország és szövetségesei által nyújtott védelmi támogatásáról tárgyalt.

Amint arról az Ukrinform is beszámolt, Zelensky ezt a Twitteren jelentette be .

„Folyamatosan párbeszédet folytatok Andrzej Dudával. Tájékoztatta Lengyelország elnökét a harctér jelenlegi állásáról. Megvitattuk Ukrajna védelmi támogatását Lengyelországtól és szövetségeseitől, és összehangoltuk lépéseinket az orosz agresszió elleni küzdelemben” – mondta Zelenszkij.

Olvassa el még: Varsó továbbra is támogatja Kijevet az orosz agresszor - Duda - elleni harcban
Mint arról beszámoltunk, Lengyelország már mintegy 1,7 milliárd dollár értékben utalt át katonai felszerelést Ukrajnának. Különösen 240 modernizált T-72 tankról, Piorun MANPADS-ről, Krab önjáró fegyverekről, valamint gránátvetőről, tüzérségi lövedékekről stb.
Fotó: OP
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 492
18 509
113
Tehát, ha jól értem, az a bizonyíték arra, hogy a hűtőt az oroszok lopták, hogy az ajtaján a garanciafelirat ukrán nyelvű.
Értem.
Az nem lehet, hogy Ukrajna exportál(t) hűtőszekrényt Oroszországba, és vették?
Mer' azé' a két ország között nem nulla a kereskedelmi kapcsolat, úgy lehet még most sem, pláne 2 évvel ezelőtt.
Sőt, olyan finomságokba már ne is menjünk bele, hogy lehet, a hűtő 5 éves, csak rajta hagyták az azóta lejárt 2 éves garanciacímkét.
Inkább hazudd azt, hogy ajeszba kapták...
:D
Szánalmas magyarázkodás, mint mindig.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 816
30 851
113
A hírről ez jutott eszembe:
Ha Putyin zsarolt az olcsó orosz gázzal, akkor az ukránok zsaroltak az olcsó ukrán gabonával?
Ha mi hülyék vagyunk hogy olcsó orosz gázt vettünk és nincs alternatív megoldásunk a zsebben, akkor a világ hülye hogy olcsó ukrán gabonát vett és most élelmiszer krízis van?

(A kérdés költői, csak a nyugati demagóg jelzős szerkezeteknek állítok görbe tükröt)
Már tudhatnád, a magyar kerítés az kirekeszt, az osztrák kerítés az véd.
 

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
167
1 889
93
Ha Oroszországban került volna forgalomba, akkor nagyon szokatlan lenne az ukrán címke.
Te tényleg szánalmas vagy! Nekem az idehaza vásárolt hűtőn és mosógépen az összes matrica angolul volt (garancia, fogyasztás stb), sőt még a kezeléshez szükséges felíratok is angolul vannak rajta! A villany csatlakozója sem angol szabványú, még sem loptam!!!
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 540
25 770
113
Nem szólok bele a vitátokba, de ez komoly, hogy Kamm a 2. vh vége óta az USA által becsicskított, kiherélt kifli sziget Japánt hasonlítgatja Oroszországhoz ??? Egészen elképesztő, hogy milyen mozit néz itt néhány ember.... tévedés ne essék, amit a japánok véghez vittek a 80/90es években gazdasági fejlődés terén, az egészen párját ritkító teljesítmény. A japán mentalitás dicsérete.De ettől még az ország egy borzasztóan sebezhető gyenge valami.
Igazából bántani se kellene csak tenger alatti nukirobbantásokkal cunamikkal lemosni !
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
Érdekesség:
❗️A NATO háborút indítana Oroszország ellen a Krím ürügyén, ha nem állítanák meg Ukrajnában - mondta Ali Khamenei iráni szellemi vezető és vezető Vlagyimir Putyinnal folytatott teheráni tárgyalásai során.

Hat további CAESAR önjáró tüzérségi löveg, amelyeket Párizs átadott Kijevnek, már úton van Ukrajnába - közölte Catherine Colonna francia külügyminiszter. Korábban 12 önjáró löveget adtak át.
--
Lehet veszek egyet darkweben

Orosz és köztársasági erők elfoglalták Sztaromajorszkoje falut. Erről a DPR védelmi minisztériumának főhadiszállásán számoltak be. Összesen már 254 települést szabadítottak fel a köztársaságban

Erdogan-Putyin-Irán:


 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 279
68 292
113

Hid az egyik oldalon.


Hid a masikon.


Sved zsoldos se birta a gyurodest.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 020
16 394
113
Áruljátok már el, hogy egy magyar embert mi vesz rá, a mostani ukrán kormány támogatására. Igazán kíváncsi vagyok rá.
Azért mi is benne ülünk a nagy Európai média F.O.S církussátorban, ahol annyi a lehetőségünk, hogy ameddig szót fogadunk a fontos kérdésekben, bizonyos ugrálási lehetőségünk van ide - oda, a népünk elámítására és szórakoztatására.
Ha viszont komolyra fordul a helyzet, a cirkuszi fő irányvonalat nekünk is követni kell mert itt is politikai változások lehetnek..
Magyarország nem szuverén állam mert nincs atombombája, ahogy egy fórumtársunk írta, (csak nehogy ledobják) és külső vezetésű katonai csoport tagja, tengerentúli főnökkel kötelezően követendő katonai eszmékkel irányvonallal..
Ezen irányváltoztatás jeleit az elmúlt pár hónapban jó párszor tapasztalhattuk.