[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Xtreeem

Active Member
2022. március 7.
30
167
33
Orosz katonak bestialis modon kegyetlenkednek elfogott ukran honvedovel. Dobozvago lessel vagdossak a szerencsetlent. Mar elore latom a mentegeto reakciokat.

Ukrajna 1 milliard dollarnyi tulajdont relviralt a megszallo Oroszorszagtol a haboru miatt

Az oroszok kiakadtak mert minden orosznak aki Litvaniaba akar utazni ala kell irnia egy nyilatkozatot hogy nem ert egyet Putyin politikajaval.
Valoszinu sportcipos, halaszsapkas oroszok fognak kiherelni ukrant... legyel mar eszednel..
 

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
1 844
7 397
113

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Kijevi hétköznapok – hogy él Ukrajna fővárosa, miközben az országban zajlik a háború

(Viktoria Tyitova, ukraina.ru, 2022. július 20.)


Kijev tele van élettel, az autók visszatértek az utakra, az emberek pedig az éttermekbe. A kijeviek azt mondják, ha behunyod, majd kinyitod a szemed, akkor már csak az elzárt kormányzati negyed, a rengeteg nemzeti jelkép az ablakokon és az ajtókon, továbbá az elszórt betontömbök az utak szélén emlékeztetnek a katonai eseményekre.

Kevesebb a katona az utcákon, többnyire fegyver nélkül, csoportosan járnak. Megnyíltak a kisebb vállalkozások - üzletek, kávéházak, fitnessztermek. Még az esti programok – koncertek és színházak – is visszaszerezték a nézőiket. Az egyetlen különbség, hogy az éjszakai élet megszűnik a kijárási tilalom 23:00-as kezdetekor.

Egy barátnőm néhány hétre visszatért a mély ukrán hátországból, és elképesztette a kontraszt a fővárossal. Az ő kisvárosa a háborúban él. Mindenkinek van valakije OTT, abszolút mindenki részt vesz valamilyen önkéntességben, első kézből érkeznek a hírek megállás nélkül. A sírok egyre szaporodnak. És eközben Kijevben könnyűvérű lányok, arcplasztika, hobbikutyák, százféle kávé, egy valamirevaló teraszon lehetetlen helyet találni…

"Hogy lehet ez?" Hát így. Nem is kerestem kifogásokat. Mit is mondjak? Szégyenletes, de normális. Az emberek nem túl elvhű lények, alkalmazkodunk mindenhez.

Nem, nem hibáztatom magamat és a kijevieket a levendulás lattéért. És nem szégyellem a zsúfolt éttermeket. És nem akarok a szentséges „támogatjuk a gazdaságot” érvhez sem fordulni.

Vajon ez a háború vér a vérünkből? - így kommentálta a közösségi oldalon egy kijevi nő, hogyan él ma a főváros.

Egyelőre nem minden bevásárlóközpont van nyitva, a működők pedig kihaltnak tűnnek. Sok márka nem nyitotta meg üzletét, mint például a Zara, a Massimo Dutti és mások. Segít a "párhuzamos import", pontosabban a privát csencselés. Az EU-ba távozott ukrán nők postán küldenek árukat a híres európai tömegpiacokról. Az árut a közösségi médián keresztül értékesítik. Ez egy ilyen üzlet. A helyi márkák helyi gyártása is életre kelt. A kereslet is fokozatosan helyreáll, a háborús idők ellenére ruhákra és cipőkre mindig szükség van.

Szinte mindennek felment az ára. Csak az ingatlan és a termőföld lett olcsóbb. Így február 24-től július elejéig 38-56 százalékkal csökkentek a fővárosi lakásbérlés költségei. A „bird” szerint július 12-én Kijevben egy egyszobás lakás bérleti díja 8 ezer hrivnya, ami 38 százalékkal kevesebb, mint februárban, a kétszobás lakások ára pedig 21,6 ezerről 12,6 ezer hrivnyára esett. Csaknem a felére. A háromszobás apartmanoké – 46,1 ezer hrivnyáról a júniusi 20,5 ezer hrivnyára – 56 százalékos zuhanás.

Az építkezések is teljesen leálltak, új ház nem épült. Kivételt képez a megrongálódott házak helyreállítása, amely a város és a központi költségvetés terhére folyik. A másodlagos értékesítés is visszaesett. Az ingatlan bizonytalan időkben a legkockázatosabb befektetés.

Az élelmiszerek ára azonban tovább emelkedik. A szezonális zöldségek kínálata bőséges, kivéve a paradicsomot, ami drága (több mint 70 hrivnya kg-onként) és hiánycikk. Ezt a zöldséget ugyanis a Herszoni területről szállították a fővárosba. Az erdei gyümölcsök drágultak, de megfizethetőek az átlagos háztartások számára. A cseresznye körülbelül 160 hrivnyába kerül kilogrammonként. Bár az alapvető élelmiszerek árát továbbra is az észszerűség határain belül tartják, a higiéniai termékek ára az egekbe szökött. A WC-papír négyszeresére drágult, 37 hrivnyáról 160 hrivnyára.

A fővárosban helyreállt a közlekedés is. A metró néhány állomás kivételével rendesen üzemel (a Centr/Központ megálló továbbra is zárva van). A Dnyeper két partját csak két működő híd köti össze - a Metro- és a Szevernij/Északi-híd (korábbi nevén Moszkva-híd).

A legnehezebb a munkaügyi helyzet Kijevben. A városi munkaügyi központ adatai szerint egy állásra átlagosan tíz munkanélküli jelentkezik.

A harci cselekmények kitörése óta sokan elvesztették állásukat vagy vállalkozásukat. Azok, akik építőiparral és alkatrészgyártással foglalkoztak, teljesen leállították a termelést. Ez azt jelenti, hogy az összes alkalmazottat elbocsátották. A termelés egy része az ország nyugati régióiba települt át. A költségvetési szervezetek (50 százalékos létszám- és fizetéscsökkentéssel) és a stratégiai létesítmények (élelmiszeripar) stabilabban működnek. A legtöbb betöltetlen állás az adminisztratív szolgáltatások, egészségügy, oktatás, feldolgozóipar, a nagy- és kiskereskedelem területén van.

(Saját fordítás)

https://ukraina.ru/20220720/1036654965.html?in=t
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Miért ne akarna, nekik ez pénz :) ma is volt egy kijelentés, talán Lavrovtól, hogy az ÉÁ2 üzemképes egyébként..
Akkor tudnám elképzelni, hogy nem szállítanak, ha már nem lenne rá szükség. Pl a kiépült keleti infrastruktúra után

Mikor a legelső ötlet felmerült, hogy megnyitják kijelentették az oroszok, hogy max 50%-on üzemelne, mert kell a gáz belföldre (a hadiparnak).
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 516
12 799
113
Amikor 240 ezer km körül a szerelő kicserélte a Mitsubishimben a szelepszár szimeringeket, levakarta a kokszot a gyűrűkről, és mindent visszatett a helyére, mondván fölösleges bármit cserélni. A vizsgán kinézett a srac rám, ennek marha jó a co-ja! Azok a Coltok, meg Lancerek gyakran produkaltak gyári co-t 3-400 e km után is. Sokszor hibátlan motorral mentek a bontóba.
Az egyik haverom 1.080.000 km futás után még eladta a Corolláját egy Nigériai fekának, akinek a motor kellett. Kiviszi, és halász hajót fog hajtani még vagy 20 évig.
A szétzuhant japán cuccok oka legtöbbször az, hogy a fasz tulaj azt hiszi, hogy ez Toyota, tehát nem kell karbantartani, úgysem romlik el! Aztan persze, hogy beszarik!
Aztán azt látja, hogy a haverja Renault Meganja meg elmegy megbízhatóan sok évet. Ja, csak a haverja karbantartotta a Renault!
Ahogy régen a tetűlusta 200d mercik elketyegtek világ végéig, a mostani modern dízelek idegbeteg tulajokkal, meg nem.

Pont ez a baj, hogy ilyen pozitiv megerősítést nyersz még a meghibásodásokból is.
Szóval 240nél már szelepszárszimeringezni kellett, mert motorféknél ette az olajat és addig gondolom, túl nagy volt a cécó. Ahogy a vizsgabiztosok mondják.

Ha újítottál már fel hengerfejet, akkor tudod milyen egy 240ezres. Persze a jóság szubjektiv. Igazából ha csak műszaki szempontokból nézzük és a furatmikró, műszerek a barátaink, akkor kb minden szar benne. És leckteszten tuti nem tömítenek a szelepek.. de még ha szinre öntöd benzinnel, azt sem tartja meg.
A vezetők isnbiztos kopottak..
Na de egyszóval amikor a minden hibátlant mondott, az a neked még jó lesz az úgyot jelentett.
Ettől függetlenül pl a 8v benzines golfomban 450nél szelepszárszimeringeztem meg. Persze egy egy vezető és hidrotőkefészek is szar volt benne.. de utána még pár évig hobbiszinten használtam, de úgyis adtam el. Ezen kívül sajátok közül még egyik tdimet .. de ahhoz csináltam rendes hengerfejcsavarokat, amik nem nyúlnak le és rendberaktuk a hengerfejét.. meg van egy egy quattrom, na azt majd most fogom.. egyikben tuti van 5000, de ha már hidrotőkét cserélek, akkor szelepszárszimeringet is fogok.
De száz szónak is egy a vége, egy igazi 240e-es futásnál cserére szoruló szelepszárszimering az inkabb korai elhalálozás, mint hosszú élettartam.
Pár vizsgasort letelepítettünk és betanitottam a vizsgabiztos uraknak a mérést.


Taxis ismerősök van amelyik évi 100at belehajt ezekbe a mai rossz kocsikba. igazából már nincsenek is olyan szar kocsik, amik ezt komolyabb hiba nélkül ne tudnák a 3 évet. Még a legcsótányabb daciák is.

De mindig ez van, a hitkérdés, meg az urban legend.
Annak idején a tdi volt az isten vw körökben és azt mondták ez az új pd olyan szar, hogy pénzt sem szabad adni érte. Eltelt 10 év és pdből osztották, hogy micsoda szar a cr, beszarik, semmit sem bír. 1.6 játékmotor. Ma abban ülnek, ugyanúgy olyan kocsikvan, amit ömer a kebabos hozott be, visszatekerve 240e kmre.
Meg a kedvencem, amikor a 90 lovas tdiből downsizingelnek, hogy micsoda szar, mert nem megy. Aztán egy octavia combi ezres háromhengeres (10 secss 0-100!at tud és 200at bármikor megy), úgy lépi át a jó erősnek vélt nyomatékosnak hitt tdi-t futóval és telerakva is, mintha állna. Pedig a valóságban már 1996ban is a leggyengébb motor volt a tdi, cska ugye itt a gengszterváltás után kimúlt ladákból ültek át, nem rende smotoros 80as audiból, aztán itt beleszerelmesedtek.
Na de nem anekdótázom tovább. Ígyis biztos az anyámat emlegetik. Igérem máskk csoportban.
De hogy on is legyek:

Greanleader lehet?
 

nagyoncivil

Well-Known Member
2018. október 26.
326
804
93
Orosz katonai szakértő: pár hónapon belül döntenie kell a magyaroknak Kárpátaljáról
Szerintem ez csak süketelés (bár nyilván van ennek más célja is). Az oroszoknak pont az nem hiányzik, hogy közvetlenül határosak legyenek a NATO-val. Emiatt Ukrajna nem fog megszűnni és emiatt Kárpátalja sem fog visszatérni. Meg amúgy ebben az esetben az USA-nak is rá kellene bólintania, meg akkor nagyon lekötelezettek lennénk az oroszok felé. Az ott lakók valószínűleg örülnének, hogy bekerülnek az EU-ba és a NATO-ba, de nem gondolom, hogy őket nagyon faggatnák a véleményükről.
És valószínűleg hasonlót már más is leírt korábban.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 821
14 502
113
Kommunikáció szintjén nem, a valóságban viszont igen.
Mindíg úgy örülök mikor politikusaink kommunikációja köszönő viszonyban sincs a valósággal :).

Azért Putyint tisztelni lehet, hogy 15 év letöltendőt lengetett be a hazugságokat gyártó ujságíróknak. Rögtön egy jó páran megpattantak Oroszországból, és sivalkodtak h hol itt a demokrácia (ahol annyi f@szságot írhatnak büntetlenül amennyit akarnak).
Sajnos ezt a törvényt még nem vették át a "demokratikus" államok, az EU.
Nyugodtan be lehetne tiltani a néphülyítő reklámokat is - vagy még jobb lenne, ha minimum 15 év letöltendőt kaphatna a hazug politikus is - az elmúlt évek mutatványaival megtelnének a munkatáborok..
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 417
4 479
113
  • Dühítő
  • Vicces
Reactions: fip7 and laci74

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 712
113
Nem rossz, de a kép nem ott készült.

A háttérben a török zászló alatt hajózó Polarnet hajó látható (a hajó neve alatt látható az Istambul felirat, mely a hajó honos kikötője), mely Csernomorszk kikötőben horgonyoz, Ogyessza mellett. Két napja érkezett Batumiból.

Észrevettétek, hogy a cirkuszi testőrség már hónapok óta M4-gyel mászkál AK helyett?
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 712
113
Greanleader lehet?
Nem titok a neve, ez ő.
Abból is látszik, hogy ezek színvonalas írások.
Apró tipp: a hírportálokon név nélkül megjelenő cikkekre többnyire senki
Se büszke, ezért jelennek meg név nélkül.
 

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 520
15 026
113
A PZH lövegcsövekről.....
Mint tudni való, a hatékony harc legfőbb eleme a hatékony logisztika. Mindenhonnan hallani, hogy hány Caesart, PZH-t, Twardyt meg Istentudjamit küldtek Ukrajnába. Vajon például a PZH-k mellé hány vontató páncélost, hány mobil műhelyt, mennyi alkatrészt küldtek. Ok., hogy a német és a holland sereg elküldi a felesleges PZH-it harcolni. De az csak egy kör. Ha nincs, aki javítsa, karbantartsa, ha nincs mivel, esetleg nincs vontató kisebb baj esetén, akkor hiába pöpec a fegyver..... egy hét után hulladék.
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 178
5 037
113
Yakutiaban erdok lettek felgyujtva

Emberhiany miatt a Wagner csoportot agyutoltelekkent hasznaljak az oroszok

A vilagot sokkolo kasztralos video mellett az oroszok lebombaztak egy hadifogolytabort is tele ukran fogollyal.

Ezek a kegyetlenkedesek a jelei a frusztracionak es a gyengesegnek az oroszok reszerol, ilyen brutalis tetteket a nacik csinaltak amikor folyamatosan hatraltak vissza a 3. birodalomba Normandia utan.
Egy kicsit árnyalnám ezt a képet:

Mondjuk a normandiai harcokban a kanadaiak előszeretettel kötözték szögesdróttal német katonákat a Shermanek elejére hátha nem lövik ki a németek őket...

De ha nagyobb léptékűt szeretnénk rögtön Drezda jut eszembe...


Esetleg emlékezzünk meg a Magyarországon a Vörös Hadsereg által elkövetett atrocitásokról is.

Hát pedig 1944-45 Ben nem mondhatnánk hogy a szövetségesek frusztráltak lettek volna a közelgő vereségük miatt.

Szóval szerintem ez a frusztráltak és emiatt kegyetlenkednek gondolatmenet könnyen cáfolható.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 007
41 665
113
Nem rossz, de a kép nem ott készült.

A háttérben a török zászló alatt hajózó Polarnet hajó látható (a hajó neve alatt látható az Istambul felirat, mely a hajó honos kikötője), mely Csernomorszk kikötőben horgonyoz, Ogyessza mellett. Két napja érkezett Batumiból.

Pontosítás a hajó 2022.02.11 n érkezett azóta ott dekkol.
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 813
4 986
113
Nagy vihart kavart egy tegnap felbukkant felvétel, melyen azonosított orosz katonák egy ukrán hadifoglyot kasztrálnak, lelövik, majd a holttestet a lábaira erősített kötélnél fogva vonszolnak körbe. Az eset nemcsak ellenkezik minden jogi, emberi és civilizációs megfontolással, hanem egyenesen a bestiális barbarizmus bemutatása - az orosz börtönökben toborzott alakulatok pedig még csak ezután érkeznek...
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 007
41 665
113
Tegnapi összefoglaló.

Az ellenségeskedés és a frontok helyzetének térképe július 29-én este​

Kirill Gromov ma 01:07-kor


Az elmúlt nap aktuális adatai
A leköszönő péntek legfontosabb eseménye a pusztítás volt Ukrán nacionalisták saját „testvéreikről”, akik fogságban vannak. Mint ma este kiderült, az amerikai HIMAR MLRS-től hajtották végre a Jelenovkai kolónia ágyúzását, ahol az Azovi foglyait tartották. Határozottan kijelenthetjük, hogy ez egy kirívó provokáció , amelyet követett el azzal a céllal, hogy megfélemlítsék az ukrán katonaságot és megakadályozzák a feladásukat – vagyis a kijevi hatóságok „vízbe húzzák a végeket” . A legfrissebb adatok szerint 53-an haltak meg, 83-an megsérültek . Az elkülönítő 8 dolgozója is megsérült. Büntetőeljárás indult tiltott hadviselési eszközök és módszerek alkalmazásáról.
Az elmúlt napi helyzet a frontokon:
Szláv irányban az orosz csapatok sikeresen dolgoznak ki offenzívát Soledar ellen. Tanktámadást hajtottak végre az ellenséges tűzerő ellen is az orosz hadsereg egységei Bogorodicsnyből.
Artemovszkij (Bakhmutovsky) irányban Vershina falu közelében folynak a harcok. Az élvonalban nincs változás.
Donyeck irányában az ukrán fegyveres erők tüzérségi előkészítést követően megpróbálták megtámadni az RF fegyveres erők állásait Novopoltól délkeletre. A veszteségek elszenvedése után az ellenség megvehette a lábát a „szürke zónában”. Az orosz csapatok támadásba lendültek, és elfoglalták az ukrán lövészárkokat Sands és Maryinka közelében, foglyul ejtve .
Déli irányban az orosz csapatok az ukrán alakulatok esetleges offenzívájára készülnek. Zavaró tüzérségi tüzet folytatnak az ellenség munkaerő- és tűzerejének felhalmozására.
Az orosz határon - körülbelül 5:00 Ukrajnából szabadult körülbelül 10 kagyló Klimovo faluban és a Brjanszki régió más településein. Áldozatok vagy károk nem történtek. A kurszki agráriusok ma is szerencsétlenek. A Glushkovsky járásbeli Elizavetovka falu közelében végzett terepmunka során egy traktort felrobbantott egy fel nem robbant töltény. A sofőr él.
"Érkezések" . Az ukrán fegyveres erők megtámadták a Herszon régióban található Brilevka falut. A donyecki és luhanszki régió ágyúzása sem csillapodik - ukrán fegyveresek Tekstilshchikovtól Gorlovkáig dobták terület gyalogsági aknákkal "Petal". Az APU éjszaka ágyúzt egy magtárat Kamenka-Dniprovszkában. A Herson régióban található Novaja Kahovkában és egy lőszerraktárban a zaporozsjei régióban, Vasziljevkában is feljegyeztek.
A világban Kína háborúra készül. Felkerült a neten egy videó hogyan szállítanak kínai páncélozott járműveket Fujian tartományba a Tajvani-szoros partjaihoz egy hirtelen bejelentett gyakorlat során.
Az érdekességek közül javasoljuk, hogy nézzen meg egy videót az ukrán T-64 harckocsival a BC felrobbantása után.
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Orosz katonak bestialis modon kegyetlenkednek elfogott ukran honvedovel. Dobozvago lessel vagdossak a szerencsetlent. Mar elore latom a mentegeto reakciokat.

Ukrajna 1 milliard dollarnyi tulajdont relviralt a megszallo Oroszorszagtol a haboru miatt

Az oroszok kiakadtak mert minden orosznak aki Litvaniaba akar utazni ala kell irnia egy nyilatkozatot hogy nem ert egyet Putyin politikajaval.

"Ladagrant" szimpla háborús uszító troll, valószínűleg még a csetnik/usztasa időkben tanulta. Teljesen igazolhatatlan videókkal szőnyegbombázza a topicot, a tartalom mindegy, csak melléírhasson valami oroszelleneset. És ebből áll ennek a nicknek a tevékenysége. Már rég ki kellett volna innen vágni.