[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ehnaton

Well-Known Member
2013. február 27.
519
2 391
93
Bf Zselé!

A lányomnak tegnap magyaráztam a helyzetet.

Mondom neki, látod azt a kis pöttyöt az ágyneműn?
-Nem.
-Mert nincs is ott, nem létezik. Na az Ukrajna. Látod azt a nagy sárga kört az ágyneműn?
-Igen.
-Na az Oroszország.
-A pötty akart valamit a körtől? Ez a mostani háború!
-Igen.
-Akkor jó nagy hülye volt!
-Az.

(10 éves.)

Ha a 10 éves lányom elsőre felfogta, a drogos Zselé miért nem?
Hát a sok kóla csík, meg az alkohol nagyon rossz hatással van rá, meg tudja, ha Ukrajna bukik halott lesz, ha valami csoda folytán nyerne esetleg életbe maradhat, ennyire egyszerű :)
 
W

Wilson

Guest
Nem feltételezhetően hanem nincs!Ha lenne elég ezekből és hozzájuk tartozó precíziós bombából nem támadnák az Ukránokat 30-50 millió dolláros gépekkel(su30,34,35) buta bombákkal,rakétákkal alacsony magasságból mapadsal elérhető magasságban.Emiatt volt is ezekből a gépekről veszteség!
Pontosan még az orosz katonai médiában is elismerték, hogy nincs megfelelő teljesítményű orosz gyártmányú célzókontênerük.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Egyben nézd a nagy egészet. Három hadszíntér egy stratégia. A veszteségeket be kellett vállalniuk, különben nem értek volna el semmit. Az Északi hadszíntér brilliáns húzás volt (ezt még fogják tanítani), a nyulat is kiugrasztották a bokorból, vagyis, hogy nem is igazán az ukránokkal harcolnak. Szerintem a nagy veszteségeket nem tudták volna semmiképpen elkerülni, ahhoz minimum atomozni kellett volna harcászati szinten, de az öngyilkosság lett volna, minden szempontból. Ráadásul úgy harcolni, hogy a civilekre vigyázni kell mindenek felett, hát nem egyszerűsítette a dolgukat. Keleten és délen hatalmas területek felett szerezték meg az ellenőrzést, több, nagyon fontos célt elértek. Voltak hibák, tévedések, rossz döntések, elcseszett végrehajtások, harcászati mellényúlások, amiért nagy árat fizettek mind a két oldalon. Viszont hatalmas tapasztalat is összegyűlt, nem csak az oroszoknál, hanem az ukránoknál is.
Én nekem azért unszimpatikus az, ahogyan az ukránok harcolnak, mert pont a civileket használják fel védekezésre, gyilkolják le őket, közben pedig elvileg azokat kellene védeniük. A saját katonáikat nem csak feláldozzák, hátrahagyják a sebesülteket (az orosz egységek majd meggyógyítják őket, ha tudják), hanem kegyetlenül kivégzik, ha azok túl akarják élni. Ráadásul még ellentétesen be is állítják a médiában. A terrorista harcmódjuk reguláris fegyveres erőként pedig egyenesen undorító. Aki egy kalap alá veszi a két oldal médiáját, az ignorálja a valóságot, annak ellenére, hogy az orosz oldali tükör is torzít.

Szerintem az északi művelet a történelem egyik legnagyobb katonai kudarca. Godztomelnél, Bucsanál komplett orosz zászlóaljak, rá adasul az elitnek hitt VDV alegységek semmisultek meg. Az orosz haderő legjobb alakulatai szenvedtek megalázó vereséget.
Ezt beállítani zseniális húzásnak, nagyon nagy félre magyarázás.
Viszont oktatni lehet, mint a legrosszabbul kivitelezett művelet a XXI. században.


Mot bá. Júniusi, júliusi képek. :)

Borzasztó, értelmetlen és szerintem bűn! A zene nem ide illő!

Egyetértek, minden háború bűn. Tragédia Putyin háborúja értelmetlen célokért, felesleges áldozatokkal.

El kell,hogy keserítselek. Az nem egy LuAZ-969, hanem egy Mercedes G, ami tudtommal nincs rendszeresítve az orosz hadseregben.

DSC03562-20150723-151810-600x450-c-default.jpg

A BMP-3 kié lehet, ha a merga nem lehet orosz?

⚡Az Orosz Fegyveres Erők megsemmisítettek 6 indítóállást és több mint 200 HIMARS MLRS rakétát, 33 M777-es haubikát és öt Harpoon indítóállást. Emellett az ukrán csapatok 2 hét alatt 396 Javelin és NLAW páncéltörő rakétarendszert veszítettek el - mondta Szergej Sojgu.

⚡Az "Azov" elfogott harcosa azt mondta, hogy kannibalizmust gyakoroltak az ezredben - a moszkvai PMC vezetője

Orosz arti meló közben

@gigabiga édes istenem, neked tényleg ennyi jött le az egészből? Egyre lejjebb mentek a színvonallal, hohol szopók.

Teljesen igaza van, ne haborogj.

Az alacsony színvonalat elsősorban neked köszönhetjük. Lásd utolsó szavaid...
;)

Itt arról van szó, hogy az ukránok nem közlik a saját veszteségeiket, mivel a közvélemény , az emberek másképp reagálnának és a Zelenszkij rezsim retteg egy összeomlástól.

A ruszki mennyit is ismert el utoljára?
1351 ? Márciusban.
:D
Na ne nézzél már hülyének mindenkit.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 891
11 245
113
Ezzel szemben:
Putyin pont annyi nácit alkalmaz, mint zselé. Hiába terjesztitek az ellenkezőjét.

PMC-Wagner-mercenary-personally-familiar-with-Putin-gravely-injured-in-Libya-1070x602.jpg


file.jpg
No de hogy lehet osszehasonlitani Oroszorszagot, a gonosz birodalmat Ukrainaval a demokracia mintaorszagaval? Persze, hogy a csunya agresszornal ott kolbaszolnak a nacik, hisz ezert (is) iteltek el oket, de Ukrajna az EU-ba vagyik annak minden feltetel rendszerevel es megis tele van nacival... Erzed a kulonbseget?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 759
65 016
113
Ha orosz sírok lennének, akkor megrendezett, nem valós, propaganda.
Mivel ukrán sírok, valóság.
Utana kell nezni ki es hol vette fel.
Mivel fellobogozott ukran sirok igy nyilvan Ukrajnaban vettek fel.
Par napja ugy olvastam valamerre hogy ezek Dnyepropetrovszkban vannak, tehat ukranok vettek fel.

Ukran katona meg nem is hal meg, csak az orosz sereg fogyott el mar 2x, csak a Kadirov mindig feleleszti oket.


Vazz, ezeknek a tuzerseg az agyukat is elintezte. Bomlo hullak kozott eszegetnek meg elnek a godrokben...

 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 896
21 394
113
‼️☠️A "O" különleges erők harcosai megmutatták, mivel etetik az ukrán harcosokat Az oramorf és a nalbufin az opioidok csoportjába tartozó kábítószerek közé tartoznak. A nalbufin jelenlétét az AFU állásainál egyszerűen magyarázzák - ez szerepel a harcoló katona elsősegélycsomagjában, és az olasz Oramorph nevű gyógyszer sokkal érdekesebb. #exkluzív a frontvonalból

‼️⚔️Avdejevka offenzíva Felvételek egy DNR rohamcsoport lövöldözéséről Avdiivka irányában /RIAN/.

Spanyolban sem értekelik a hohol zászlót:


Oramorph, itt Ausztriaban is kaphato fajdalomcsillapito. Nalbufin, szinten fajdalomcsillapito. Az Ora az morfium szarmazek, a Nalbu pedig opioid. Teljesen normalis ilyen az elsosegelycsomagban.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
⚡️Spanyolország elállt a Leopard harckocsik Ukrajnának való átadásának ötletétől - a királyság védelmi minisztere

❗️Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma: Akár 250 zsoldost és több mint 20 egység katonai felszerelést semmisítettek meg egy rakétatámadásban az ukrán "idegenlégió" Nikolaev melletti bázisa ellen

‼️Az orosz védelmi minisztérium rögzítette és figyelembe vette az SDG helyettes vezetőjének beismerését, miszerint Washington közvetlenül koordinálja az amerikai HIMARS MLRS-ek minden célpontját. "A The Telegraph brit újságíróinak szónokolva Skibitsky elismerte, hogy "a rakétakilövések előtt mindkét ország hírszerzési tisztviselői között konzultációk folynak, amelyek lehetővé teszik Washington számára, hogy leállítsa az esetleges támadásokat, ha nem lennének elégedettek a tervezett célponttal". Mindez cáfolhatatlanul bizonyítja, hogy Washington - a Fehér Ház és a Pentagon kijelentéseivel ellentétben - közvetlenül részt vesz az ukrajnai konfliktusban" - áll az orosz védelmi minisztérium közleményében.

Mindjárt itt a ww3..
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 759
65 016
113
Arestovich szerint mintegy 30 orosz zászlóalj-harccsoport lett össze vvonva a Krivoj Rög és Nikolajev elleni támadáshoz
Igy lesz meg a vegen ott 1 millio tamado ukran katona helyett 1 millio tamado orosz katona.

Kár "felesleges"köröket futni.Nem az írtam minden téren vannak hiányosság.Iszkander "potens"fegyver de nem helyettesíthetnek mindent iszkanderrel,kalibr cirkáló rakétákkal.Su 57 mondjuk rossz példa mert még a végleges hajtómű változat sincs kész és egyenlőre kis darabszámban előszériás gépek állnak hadrendben.2030-ra talán elérik a százas darabszámot miközben csak eruópában több száz F35 lessz leszállított,USAF állományában ezres darabszámban+Raptor és addigra NGAD is készen lehet(6 gen).Ezen a téren még Kína is jóval előrébb fog járni 5-10 éven belül!
En nem terveznek Europaban annyira elore. Egyenlore a kovetkezo egy evet eljuk tul.

 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
És?
Ezzel mit akarsz bizonyítani?! :)

Putyin ideológiája egy fasiszta gondolkodó nézetein alapul. De a cikk végén jobban megérteni, miért olvasgatja Putyin szívesen...

"1922-ben került puccsal hatalomra Olaszországban Benito Mussolini és fasiszta pártja, és az orosz gondolkodó rögtön Itáliába is utazott, dicsőítő cikkeket írva a Ducéről. Ekkoriban kezdett dolgozni 1925-ben megjelent könyvén, az Erőszakot használva ellenállni a gonosznak címűn, amelyben az erőszak igazolhatóságát kísérelte meg alátámasztani.

Amennyire örült Iljin Mussolini államcsínyének, annyira zavarta is, hogy miért az olaszoknak sikerülhetett először fasiszta hatalmat kiépíteni, és nem az oroszoknak. Úgy gondolta, hogy az orosz fehérek valójában az olasz fasiszták előhírnökei, sőt, a fehér mozgalom „mélyebb és szélesebb” is volt a fasizmusnál, mert megőrizte a vallással való kapcsolatot, illetve a totalitás igényét.

Ahogy Mussolini hatalomra jutását 1922-ben, úgy üdvözölte Adolf Hitlerét is 1933-ban választott hazájában, Németországban.

Az orosz gondolkodó úgy vélte, Hitler helyesen tette, hogy felfüggesztette a jogállamot, és joggal kezelte a zsidókat a bolsevizmus ügynökeiként. Iljin igyekezett ideológiai kapcsolatot kiépíteni az orosz fehérek és a német nemzetiszocialisták között, ez a kapcsolat ugyanakkor egyáltalán nem volt légből kapott, hiszen az antiszemita nézetek – így a Hitler által is sokszor hivatkozott Cion Bölcseinek Jegyzőkönyvei – részben Oroszországból kerültek át Németországba"

 
T

Törölt tag 1711

Guest
Arestovich szerint mintegy 30 orosz zászlóalj-harccsoport lett össze vvonva a Krivoj Rög és Nikolajev elleni támadáshoz

De a Herszon ellentámadás...


Észak-Korea diplomáciai csatornákon keresztül világossá tette, hogy kész katonai erővel segíteni a DPR és az LPR köztársaságait önkéntes státuszban vagy az állítólagos szövetséges megállapodásnak megfelelően.

Kreml közeli hírforrások arról pletykálnak, Pufi cserébe azt kéri oldják fel a nemzetközi szankciókat az ország ellen...
Oroszország részéről nem is lenne rossz üzlet...

No de hogy lehet osszehasonlitani Oroszorszagot, a gonosz birodalmat Ukrainaval a demokracia mintaorszagaval? Persze, hogy a csunya agresszornal ott kolbaszolnak a nacik, hisz ezert (is) iteltek el oket, de Ukrajna az EU-ba vagyik annak minden feltetel rendszerevel es megis tele van nacival... Erzed a kulonbseget?

Anno chug-on volt egy meme, amikor kitüntettek Luhanszkban egy milicistát mert egymaga likvidált egy azog szakaszt, hogy:

-Gratulálok a nácik likvidálásához.
-Köszönöm elvtárs. Heil Hitler!
-Heil Hitler!

Az említett katona karján a Wiking SS felvarrója volt...
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 603
113
Kreml közeli hírforrások arról pletykálnak, Pufi cserébe azt kéri oldják fel a nemzetközi szankciókat az ország ellen...
Oroszország részéről nem is lenne rossz üzlet...
Hát, az ÉKi, Kubai, Iráni vezetés most a gatyájába élvez, mert az OF nem Kína, jóval kevésbé hajlamos valamit kérni a segítségért.
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 527
6 579
113
Bf Zselé!

A lányomnak tegnap magyaráztam a helyzetet.

Mondom neki, látod azt a kis pöttyöt az ágyneműn?
-Nem.
-Mert nincs is ott, nem létezik. Na az Ukrajna. Látod azt a nagy sárga kört az ágyneműn?
-Igen.
-Na az Oroszország.
-A pötty akart valamit a körtől? Ez a mostani háború!
-Igen.
-Akkor jó nagy hülye volt!
-Az.

(10 éves.)

Ha a 10 éves lányom elsőre felfogta, a drogos Zselé miért nem?
Mert drogos.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Szokásos hoholoskodás:
Az Ukrán Fegyveres Erők Zaporozsjei területen lévő zászlóalja a visszavonulás során ukrán ágyúzás alá került.
Harcosai szinte teljesen megsemmisültek "baráti tűzben" - közölte az orosz védelmi minisztérium.
Az ukrán hadsereg továbbra is dezertál - 70 katona hagyta el állásait Artemivszk térségében.
Több mint 130 nacionalista is meghalt ott.
▪️250 külföldi zsoldost likvidált az orosz légierő csapása Nyikolajev közelében.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 308
54 745
113
Midkettő.A fegyveracél ötvözet.De a cső krómozása az egy belső bevonat.Persze az sem elemi króm. @ozymandias bizton tud egy kis fejtágitót tartani belőle,hogyan csinálják,ha szépen megkéritek

Már írtam, kemény krómozás. Az 1970's évek óta csinálják sima és huzagolt harckocsi béléscsöveknél is, 0.25 mil pontossággal.
A mai technikával ugyan ez 0.2 mil.
Általában kémia úton történik, és nem sima krómot jelent hanem valamilyen króm-karbidot, pár mikronos (!) vastagságban.
Hasonló eljárás a tenifer nevű bevonatolás.
Ettől az eljárástól nem lesz pontatlanabb a cső, hiszen nagyon vékony bevonatról beszélünk.
Más kérdés, hogy műszakilag jól megcsinálni nehéz és költséges folyamat, éppen ezért csak harckocsi csöveknél használták sokáig, majd gépágyúknál, tüzérségi csöveknél és végül mesterlövész fegyvereknél.
A tenifer eljárással tömegesen lehet ezt csinálni, így lett bevonatolva a Glock pisztoly sorozat csöve, de még az AK sorozatú gépkarabélyoké is.
De ezek nem azért kevésbé pontos cuccok, mert be van vonva a cső, hanem azért mert tömeggyártott termékek!

Viszont az adott csövek élettartalmát akár meg is tízszerezhetik vele, miközben korrózió álló az egész.
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113

Szép világ.. ez egy rituális öngyilkosság Európa részéről...

Olyan energiaválságba döglik bele, amit maga idézett elő, ő akarta, mások érdekében, egy erőltetett ideológia mentén, egy olyan ügyben amihez köze nincs.

Sokat beszéltünk már erről, de azért ettől a letunyult, elbuzult, minden életösztönét elveszítő európai néptől annyit azért elvárnék, hogy ha tényleg ez lesz amit a cikk taglal, akkor az ún. vezetőknek a számonkérése nem fog elmaradni, akik ebbe belerángatták őket, és pár hónap alatt a jóléti Európát (pár hónap) térdre kényszerítik. A lakosságot meg visszaküldik 100 évvel korábbra... pár hónap alatt, mert Slavi Ukraini.. amivel előtte a büdös életben nem is foglalkoztak....
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 374
8 950
113
Esze ágába sem volt az ukrán hadvezetésnek délre átcsoportosítani a Kijevet és Ukrajna Északi részét védő haderő egy részét sem délre sem keletre. Ha nem támadja meg Kijevet az orosz haderő akkor csak azzal az ukrán haderővel kellett volna megküzdenie, amelyel szembekerült tavasszal ..
Bennfentes info, vagy saját vélemény?