[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 961
113
Amúgy tényleg, eszembe nem jutott volna lecsekkolni, hogy az állítólagos támadás előtti műholdfotót szimplán google earth-ről töltötték le.

Mondjuk azóta előkerült egy állítólagos maxar fotó is, amin nincsenek rajta az utak :D

Azt is írják, ez a reptér volt a legértelmetlenebb célpont mivel részben megmaradt géptemetőnek (Szu-24-esek?), a légierő 4 másik repteret használ amik jóval közelebb vannak a fronthoz...


De az igazság majd egyszer (talán) kiderül.
Akkor tehat ennyi ez a sztori is. Mondjuk a Krimen van egy rahedli repter meg bazis. Szinte csak az van.
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Nyikolajev háború idején – a hatóság diverzánsokra vadászik és nem látja a katasztrófát (2/1)

Vitalij Gyigyenko, ukraina.ru, 2022. augusztus 11. (saját fordítás)

https://ukraina.ru/20220811/1037519267.html

Nyikolajev (ukr: Mikolajiv) szinte az orosz különleges hadművelet kezdetétől fogva a harcok első vonalában volt, ami a legsúlyosabban érintette a város helyzetét: rendszeres légitámadások, pusztítás, katonák és civilek halála, humanitárius katasztrófa, a másként gondolkodók totális elnyomása.

1037519519_0:90:1000:653_600x0_80_0_0_eeb7df74b9efe97a72f80b28784e1338.jpg.webp


A katonai helyzet: a VSzU a Herszon elleni offenzíva helyett Nyikolajev védelmére készül

Nem telik el nap, hogy az orosz fegyveres erők ne indítanának csapásokat a VSzU (Ukrán Fegyveres Erők) állománya és összevont haditechnikája ellen. Természetesen a kijevi rezsim legjobb hagyományai szerint lakótelepeken és polgári infrastrukturális létesítményekben helyezkednek el. Gyakran a Herszonra és a Herszoni terület településeire kilőtt tüzérségi lövedékeket és rakétákat olyan állásokból küldték, amelyek civil lakosságú házak közvetlen közelében helyezkedtek el, hogy a válaszcsapás a polgári lakosság körében szedjen áldozatokat.

A kijevi vezérkar megpróbálta a várost bázissá alakítani egy Herszon elleni esetleges támadás megszervezéséhez, folyamatosan utánpótlást telepítve oda.

Az orosz hadsereg erőteljes rakéta- és tüzérségi csapásaival azonban szisztematikusan „felőrölte” azt, megakadályozva, hogy komoly csapásra legyenek képesek. A veszteség meglehetősen jelentős volt - több tíztől több száz katonáig. Ezzel kapcsolatban az ukrán vezetés láthatóan kénytelen volt feladni offenzív terveit, mondván, hogy ez csak "információs hadművelet" volt.

Nyilvánvalóan a katonai logika érvényesült továbbra is a politikaival szemben, mert az orosz hadsereg teljes tűzfölényének körülményei között a sztyeppei offenzíva a front összeomlásához vezethetett volna. Herszon környékén történt kísérlet az orosz hadsereg logisztikai megzavarására, többek között amerikai HIMARS-rendszerek segítségével, de az alapvető célt bizonyos károk okozása ellenére sem érték el.

A kijevi rezsim szónokai most megváltoztatták retorikájukat és egy lehetséges orosz offenzíváról beszélnek Nyikolajev ellen, továbbá csaknem 25 ezer katona összevonásáról Herszonban. Dmitrij Marcsenko, a VSzU tábornoka szerint az orosz hadsereg megpróbálhat támpontot teremteni magának Voznyeszenszk és Juzsnoukrajinszk megtámadására, majd megpróbálhatja bekeríteni Nyikolajevet.

Nos, meglátjuk, hogyan válnak majd valóra ezek az előrejelzések, de hamarosan fokozódhat az ilyen irányú harcok intenzitása. Az ukrán hadsereg védelme Nyikolajevben Mariupol mintájára épül fel, ezért sok szakértő javasolja a város elhagyását. Ahogy a meglehetősen kihalt utcákból is látható, a lakosságnak már legalább a fele elhagyta Nyikolajevet, amely a speciális hadművelet kezdete előtt körülbelül 500 ezer lakost számlált.

A lakosság a légitámadásokra panaszkodik, Kim kormányzó hazudik az orosz S-300-as használatáról

Eközben a helyi lakosok megjegyzik, hogy a várost érő légitámadások egy része a VSzU álláspontjai felől érkezik és olyan lövedékekkel, amelyek egyszerűen nem érhetik el az orosz állásokat, például rövid hatótávolságú aknavetőkből.

Ház a Gogol utcában. Hajnali egykor találat érte, a tulajdonosok életben maradtak. Állati belsőségek az udvaron és a kapuban. A gázcső megsérült. Nincs víz és áram. A gázszervíz azonnal kijött, megjavították a vezetéket. Nyikolajevben legalább valami még működik. Jöttek az adminisztrációtól, hoztak ablakfóliát és ponyvát, megígérték, hogy beadnak egy kérvényt palára, ezzel a megjegyzéssel: "Hát értitek, most nincs semmi." Így aztán az emberek segítenek egymáson, ahogy tudnak. Kivéve néhány alkalmatlant, nagyhangú hazafit és azokat a „jó szomszédokat”, akik képesek más kárán örvendezni és a saját malmukra hajtani a vizet” – mondja az egyik városlakó.

A civilek halálával és megsebesülésével járó légitámadások jelentős része a saját légvédelem tevékenységének eredménye. Kim nyikolajevi kormányzó ügyetlenül próbál hazudozni arról, hogy az orosz fegyveres erők állítólag az S-300-as komplexum rakétáival lövik a várost. Tekintettel arra, hogy Oroszország elegendő számú különféle támadó fegyverrel rendelkezik, az S-300 használata erre a célra egyszerűen logikátlan.

„Valóban a régi S-300-as rakéták a bűnösek, amelyek közül a legfiatalabb 31 éves. Az S-300-as rakéták szavatossági ideje 2001-ben lejárt... Néhány rakéta esetében ezt meghosszabbították (hajtóanyagot, akkumlátorokat és detonátorokat cseréltek), de az ukrán fegyvertárban lévő rakéták többsége elavult. Az összes meghosszabbított élettartamú rakétát már kilőtték, vagy megsemmisültek a harcok kezdetén. Ezért az ukrán légvédelem generálja a Nyikolajev lakóépületeibe becsapódó rakéták nagy részét, míg Kim és hozzá hasonlók az orosz S-300-asokról mesélnek. Természetesen azokat, akik kritizálják őket, az orosz "szabotőrökkel" vagy árulókkal azonosítják. Ezenkívül megjegyezzük, hogy az orosz fegyveres erőknek rengeteg különféle rendszerű rakétája van. Egyszerűen logikátlan a légvédelmet katonai létesítmények támadására használni, az sokkal inkább szükséges a VSzU Herszon irányába tett támadásainak visszaverésére” – írja le a helyzetet a „Medvegy” Telegram-csatorna.
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
321
2 950
93
Nyikolajev háború idején – a hatóság diverzánsokra vadászik és nem látja a katasztrófát (2/2)

Vitalij Gyigyenko, ukraina.ru, 2022. augusztus 11. (saját fordítás)

https://ukraina.ru/20220811/1037519267.html

Terror és az SzBU repressziói

Bár a hadműveletekben és a város válságkezelésében nem értek el nagy eredményeket, a helyi hatóságok annál sikeresebben hajtják végre a másként gondolkodók elnyomását. Így augusztus 5-től augusztus 8-ig Nyikolajevben kijárási tilalom volt, ami alatt házról-házra járó razziát szerveztek az illojális állampolgárok felkutatására. Ezt azzal indokolták, hogy a városban nagyszámú "ügynök" volt, akik az orosz fegyveres erőkkel osztották meg a VSzU álláspontjait. A közösségi oldalakon tett kormányellenes bejegyzéseket, az orosz közösségi hálózatokra való feliratkozást és az Oroszországi Föderációban élő rokonokkal folytatott kommunikációt az „ukránellenes beállítottság” bizonyítékaként használták fel.

„A házkutatások lezajlottak, mindent feltúrtak a telefonokban és a számítógépben, sokáig kutakodtak bennük. De mi már előre felkészültünk és mindent letöröltünk a telefonjainkról és számítógépeinkről. A házkutatást magas, jóképű és udvarias fiúk végezték. Géppisztollyal. És kiválóan beszéltek oroszul” – osztja meg benyomásait egy helyi nő.

A letartóztatások mutatták meg, hogy ezek a „jófiúk” mennyire "jók" abban, amit csinálnak.

Például egy nyikolajevi lakost, Jurij Arbackijt, csak azért tartóztatták le, mert feliratkozott egy orosz Telegram-csatornára – a VSzU csapatmozgásaira vonatkozó adatok továbbításával vádolták. Maga a férfi is felháborodott az oroszok és az oroszul beszélők jogainak megsértésén:

„A lányom az általános iskolában oroszul tanult, jövő tanévtől pedig nem lesz orosz nyelvű tanítás” – háborgott.

Általánosságban elmondható, hogy a speciális hadművelet előtt valóban volt diszkrimináció az orosz nyelvvel szemben, és azok, akik korábban elégedetlenkedtek alapvető jogaik megsértése miatt, most az SzBU kényelmes célpontjai. Marcsenko tábornok szerint 400 embert fogtak el a "hosszú" kijárási tilalom alatt Nyikolaevben, akik közül sokan állítólag Oroszországnak dolgoztak. Úgy tűnik, ebben az ütemben a város előzetes fogházainak cellái hamarosan zsúfolásig megtelnek az új politikai foglyokkal.

Sok helyi lakost felháborított Puskin emlékművének lebontása. Az emberek nem értik meg azt a hamis szükségszerűséget, hogy eldobják a kultúrát, amelyben nevelkedtek, de erről a fent említett okok miatt csak nagyon halkan és csak a bizalmasaik szűk körében beszélhetnek.

Humanitárius katasztrófa

Ami a humanitárius helyzetet illeti Nyikolajevben, az nem nevezhető máshogy, mint katasztrofális. A város hosszú ideje ivóvíz nélkül van: a helyi hatóságok képtelenek helyreállítani a központi vízellátást és nem tudják ellátni a lakosságot ezzel a mindennapi élethez szükséges közszolgáltatással. Jelenleg a város egyes részein csak technikai víz folyik a csapokból, ami nemcsak a 60 km-re lévő Herszonnal áll ellentétben, hanem a lerombolt Mariupollal is, ahol sokkal gyorsabban megkezdték a vízellátás helyreállítását. A helyi média arról ír, hogy a vizet még forralással sem lehet megtisztítani, a folyadék pedig nem csak ivásra, hanem mosogatásra sem alkalmas. Kim kormányzó és Szenkevics polgármester ígéretekkel eteti a lakosságot, de a határidők minden alkalommal egyre homályosabbá válnak.

Figyelembe véve, hogy a város régóta a frontövezetben van, sokan elmenekültek, a kereskedelmi vállalkozások vagy csődbe mentek, vagy bezártak, a munkanélküliség akut: csak a szolgáltató szektor több mint egyharmadával zuhant. A városlakók jelentős része megélhetés nélkül maradt, megtakarításait éli fel. Ám az árak Ukrajna-szerte folyamatosan nőnek, szó szerint mindennek az ára, beleértve az élelmiszereket és az alapvető szükségleti cikkeket.

"Humanitarka" és élelmiszerjegyek

Nyikolajevben, hogy legalább valamivel ellássák a városlakókat, úgy döntöttek, hogy a múltból jól ismert módon bevezetik az élelmiszerjegyet. Most háromnaponta adnak ki egy húskonzervet és kenyeret, szigorúan személyesen, személyi- vagy nyugdíjigazolvány alapján. Ez a helyzet a "humanitarka" segélyeinek a tisztességtelen hivatalnokok általi, széles körben elterjedt fosztogatása miatt alakult ki. Nagyon kevés elosztópont működik a városban, különösen nehéz helyzetben vannak a nyugdíjasok és a testi fogyatékosok, akiknek a különböző önkéntes csoportok igyekeznek segíteni.

Nyikolajev vidékének üzemanyagválsága miatt problémák vannak a gázolajjal és a benzinnel Voznyeszenszkben, Pervomajszkban és magában Nyikolaevben is. A hatóságok az árszabályozás megszüntetésével és az EU-ból érkező szállítások növelésével próbálták megoldani a problémát. Az üzemanyag azonban egyre kevésbé elérhető – ára pedig literenként 65-70 hrivnyánál kezdődik. Ez a régió egyes városaiban a tömegközlekedési eszközök tarifáinak növekedéséhez vezetett. Természetesen az anyagi helyzetet figyelembe véve nem mindenki engedheti meg magának, hogy akárcsak egy kisfogyasztású autót is megtankoljon.

Jelentős a hiány gyógyszerekből és szakképzett orvosokból is. A főbb specialisták vagy elhagyták a várost, vagy a sebesült ukrán katonák kezelésében vesznek részt. A jelenlegi helyzetben Nyikolajevban jobb nem megbetegedni.

Általánosságban elmondható, hogy Nyikolajev lakosait magukra hagyták – sem a központi, sem a helyi hatóságokat, melyek költségvetési megszorításokkal, militarista őrjöngéssel és önreklámozással vannak elfoglalva, nem érdekli, hogy mire lenne szükségük.
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93

Ukrán légierő: A fehéroroszországi repülőtéren történt robbanások helyi partizánok munkája​

2022.08.11. 19:14
Erős szerkezet
Kijev kommentálta a fehérorosz Gomel melletti zjabrovkai katonai repülőtéren történt robbanásról szóló híreket .

Ukrán légierő: A fehéroroszországi repülőtéren történt robbanások helyi partizánok munkája


Korábban a fehérorosz védelmi minisztérium kijelentette, hogy a robbanás összefüggött "motortűzzel, miután kicserélték az egyik járműben".

Jurij Ignat , az Ukrán Fegyveres Erők légierejének előadója azonban egy ellenzéki fehérorosz tévécsatornának adott interjújában azt mondta, hogy a Gomel régióban történt robbanások „fehérorosz partizánok” munkája.

Szerinte „a fehérorosz partizánok aktívan segítik Ukrajnát” – írja a Military Review.

"Köszönetet szeretnék mondani nekik. Kedvesek, okosak és gyors eszűek. Jól segítik államunkat, hadseregünket" - mondta a nacionalista.
Korábban Mikhajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója kommentálta a krími Novofedorivkában történt robbanásokat. Megjegyezte, hogy az ukrán fegyveres erőknek ehhez semmi köze, és hozzátette, hogy "ezek a helyi partizánok akciói, akik segítenek Kijevnek a Krím demilitarizálásában".


Читайте больше на https://military.pravda.ru/news/1734912-vzryvy_na_aerodrome_v_belorussii/
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 293
44 897
113

Zelenszkij új követelése: az uniós államoknak sürgősen meg kell oldaniuk az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatás kérdését​


Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke Kijev északi országok szövetségeseinek adományozói konferenciáján azt követelte, hogy sürgősen oldják meg a 8 milliárd dollár összegű pénzügyi támogatás részletének feloldását. Szerinte a pénz a havi 5 millió dolláros költségvetési hiány és a szociális juttatások fedezésére kell.

Ukrajnának elegendő mennyiségű és bürokratikus akadályok nélküli finanszírozásra van szükségünk

Zelenszkij hozzátette, hogy a finanszírozást blokkoló országnak "sürgősen orvosolnia kell ezt a problémát".

Májusban az Európai Bizottság legfeljebb 9 milliárd eurós pénzügyi támogatás küldését javasolta Kijevnek. E részlet végrehajtásához az Európai Unió bürokratikus normái szerint az Európai Parlament, majd az EU-tagállamok Tanácsának jóváhagyása szükséges. Eddig egymilliárd euró augusztus 1-jén átkerült az ukrán költségvetésbe. Ez a "gyorsaság" azonban annak volt köszönhető, hogy az EB a már jóváhagyott költségvetésén belül végrehajtotta az átutalást .

A fennmaradó 8 milliárd eurót az Európai Bizottság még nem terjesztette a Tanács és az Európai Parlament elé jóváhagyásra, enélkül lehetetlen átutalni. Július közepén Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke elmondta, hogy az EB további garanciákat kért az uniós országoktól annak érdekében, hogy Ukrajnának a meghatározott összegben új makroszintű pénzügyi támogatást tudjon nyújtani.

Úgy tűnik, a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben nem minden EU-tagország kész kezesként fellépni egy olyan kockázatos eseményért, mint az Ukrajnából már régóta kialakult „fekete lyuk” pénzellátása. Kijevben logikusan azt feltételezték, hogy a pénzügyi részlet biztosításának fő akadálya Németország, amely a magas kockázatú szponzorálás nagy részét viseli majd. Maga Zelenszkij ugyanakkor nem mert megnevezni olyan országot, amely „mesterségesen késlelteti a makroszintű pénzügyi támogatást” Ukrajnának.
...
 
K

Kopi2000

Guest
Amúgy tényleg, eszembe nem jutott volna lecsekkolni, hogy az állítólagos támadás előtti műholdfotót szimplán google earth-ről töltötték le.

Mondjuk azóta előkerült egy állítólagos maxar fotó is, amin nincsenek rajta az utak :D

Azt is írják, ez a reptér volt a legértelmetlenebb célpont mivel részben megmaradt géptemetőnek (Szu-24-esek?), a légierő 4 másik repteret használ amik jóval közelebb vannak a fronthoz...


De az igazság majd egyszer (talán) kiderül.
Most tenyleg elhiszed azt amit leirtal, vagy csak trollkodsz? Az oroszok egy nap alatt legalabb hat verziot koltottek errol az esemenyrol.... De tudom, a mindig igazat mondo, otagu csillagszemu oroszok allnak az igazsag oldalan..
 

Aurél

Well-Known Member
2022. február 25.
590
4 482
93
Most tenyleg elhiszed azt amit leirtal, vagy csak trollkodsz? Az oroszok egy nap alatt legalabb hat verziot koltottek errol az esemenyrol.... De tudom, a mindig igazat mondo, otagu csillagszemu oroszok allnak az igazsag oldalan..
Ez 2022-es műholdkép, ráadásul ez a MAXAR-féle. Nem vitatom a robbanást, a pusztulást, csupán annyi érdekelne, hogyan nőtt ki egyik napról a másikra egy csomó fa... Ezalatt azt kell érteni, hogy itt nincs, a robbanásokat mutató felvételeken pedig nincsenek meg a földutak, mert kicsit sűrű a növényzet... Az oké, hogy a nitrogénvegyületek jótékony hatással vannak a növényekre és a robbanóanyagok zöme is az de ennyire talán mégse kellene gyorsan nőjön a fa tőle... Ha igen, én elhiszem csak ezt egy ukrán tudós karöltve egy brittel szíveskedjen ezt megerősíteni.
 
W

Wilson

Guest

A dániai konferencián több mint 1,5 milliárd eurós segélyről állapodtak meg Ukrajnának....​


2022. augusztus 11., csütörtök, 19:13.


f079617-bodskov-dania-getty.jpg

Morten Bodskov, fotó: Getty Images

Az Ukrajna védelmi miniszteri szintű támogatását célzó észak-európai szövetségesek koppenhágai konferenciáján több mint 11 milliárd dán korona (1,5 milliárd euró) további támogatásról állapodtak meg Kijevnek.

Amint arról az " European Truth " a Jyllands- Postenre hivatkozva beszámolt, ezt Morten Bodskov dán védelmi miniszter nyilatkozta a konferencia eredményeit követő sajtótájékoztatón.

Szerinte a forrásokat Ukrajna fegyvervásárlására vagy az ukrán hadsereg kiképzésére lehet fordítani, és ez az összeg valószínűleg növekedni fog.

"Számos ország ( a konferencián ) is kifejezte támogatási szándékát ( Ukrajna ), de előbb haza kell menniük, és meg kell vitatniuk a parlamentjükben" - magyarázta.

A konferencia résztvevői megegyeztek a fegyvergyártás finanszírozását növelő alap létrehozásában is - erről Nagy-Britannia gondoskodik. Külön-külön Lengyelország és Szlovákia jelentette be saját fegyvergyártásának növelését.

Emellett a koppenhágai konferencia résztvevőinek védelmi osztályainak vezetői megvitatták az Ukrajna aknamentesítését célzó intézkedéseket – ebben a folyamatban Izland vette át a vezetést, amely aknamentesítési küldetést készít majd elő.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy elégedett a konferencia eredményeivel, és többször is hangsúlyozta Kijev segítségének fontosságát az Oroszországgal való konfrontációban.

 

Rex Meus Deus Meus

Well-Known Member
2020. július 26.
1 905
10 341
113
Most tenyleg elhiszed azt amit leirtal, vagy csak trollkodsz? Az oroszok egy nap alatt legalabb hat verziot koltottek errol az esemenyrol.... De tudom, a mindig igazat mondo, otagu csillagszemu oroszok allnak az igazsag oldalan..
Már készültél magadhoz nyúlni..mi ? Megsemmisült 12 orosz vas, huhh aztaaa, haaaaa nyernek az ukránok!!!!!
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 911
16 793
113
Ukrán tábornok: Oroszország megduplázta a légicsapásait.

2022. augusztus 11. 16:37

A tábornok nem túl meglepően közölte, hogy az orosz légicsapások célpontjai az ukrán hadsereg.
Oroszország megduplázta ukrajnai légicsapásainak számát az előző hetihez képest – közölte csütörtökön egy ukrán tábornok. Olekszij Hromov dandártábornok sajtótájékoztatóján elmondta, ez napi 6-7 orosz légitámadást jelent.

A csapások célpontja továbbra is az ukrán hadsereg és infrastruktúra Piszki városnál,
de mivel az orosz gépek

„szándékosan nem lépnek be a légvédelem hatóterébe, így a támadások hatékonysága alacsony”.

A dandártábornok hozzátette, hogy Ukrajna erősítést küld a városba. A frontvonalban lévő Piszkit csak néhány kilométer választja el a jelenleg a Moszkva-barát szakadárok kezén lévő Donyecktől, ahol napok óta heves harcok folynak.

A Reuteres hírügynökség helyi tudósítója szerint egyelőre nem sikerült ellenőrizni, hogy Piszki orosz vagy ukrán ellenőrzés alatt áll-e: a szakadárok néhány nappal ezelőtt azt állították hogy elfoglalták a várost, az ukrán fél azonban tagadta ezt.

Olekszij Hromov közlése szerint Nagy-Britanniában eddig 2400 ukrán kapott katonai kiképzést, további 2400 fő kiképzése jelenleg is tart és újabb 5 ezer fő kiképzése is tervben van. A kiképzési program annak a brit felajánlásnak a része, melynek keretében Nagy-Britannia 10 ezer ukrán katonát fog kiképezni negyedévenként. Ezen felül több más ország, köztük Kanada és Dánia is felajánlotta, hogy instruktorok küldésével segítik az ukrán katonák brit kiképzését.

(MTI)
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
Ukrán tábornok: Oroszország megduplázta a légicsapásait.

2022. augusztus 11. 16:37

A tábornok nem túl meglepően közölte, hogy az orosz légicsapások célpontjai az ukrán hadsereg.
Oroszország megduplázta ukrajnai légicsapásainak számát az előző hetihez képest – közölte csütörtökön egy ukrán tábornok. Olekszij Hromov dandártábornok sajtótájékoztatóján elmondta, ez napi 6-7 orosz légitámadást jelent.

A csapások célpontja továbbra is az ukrán hadsereg és infrastruktúra Piszki városnál,
de mivel az orosz gépek

„szándékosan nem lépnek be a légvédelem hatóterébe, így a támadások hatékonysága alacsony”.

A dandártábornok hozzátette, hogy Ukrajna erősítést küld a városba. A frontvonalban lévő Piszkit csak néhány kilométer választja el a jelenleg a Moszkva-barát szakadárok kezén lévő Donyecktől, ahol napok óta heves harcok folynak.

A Reuteres hírügynökség helyi tudósítója szerint egyelőre nem sikerült ellenőrizni, hogy Piszki orosz vagy ukrán ellenőrzés alatt áll-e: a szakadárok néhány nappal ezelőtt azt állították hogy elfoglalták a várost, az ukrán fél azonban tagadta ezt.

Olekszij Hromov közlése szerint Nagy-Britanniában eddig 2400 ukrán kapott katonai kiképzést, további 2400 fő kiképzése jelenleg is tart és újabb 5 ezer fő kiképzése is tervben van. A kiképzési program annak a brit felajánlásnak a része, melynek keretében Nagy-Britannia 10 ezer ukrán katonát fog kiképezni negyedévenként. Ezen felül több más ország, köztük Kanada és Dánia is felajánlotta, hogy instruktorok küldésével segítik az ukrán katonák brit kiképzését.

(MTI)
Ezért kár volt Angliába menni ezt egy akarmelyik frontot megjárt ukrán azovos,krakenes náci elmagyarázta volna Ukrajnában,egy puding fejű Angol ehhez nem is érthet mert ilyen háborúban még részt se vettek.https://www.youtube.com/watch?v=oDfUMAsMkmg
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 783
26 900
113

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 603
113
Amíg Oroszország azzal törődik, hogy mennyire vonzó Európában, addig balekok lesznek ill. maradnak.
Nem ezzel törődik. Azzal törődik, hogy alternatíva legyen. A szu 2.0 nem az. A Nagy Péteri Oroszország az.
Nagy Péter Oroszországa több kevésbé a teljes Közép szövetségese volt, így vagy úgy.
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 785
113

A dániai konferencián több mint 1,5 milliárd eurós segélyről állapodtak meg Ukrajnának....​


2022. augusztus 11., csütörtök, 19:13.


f079617-bodskov-dania-getty.jpg

Morten Bodskov, fotó: Getty Images

Az Ukrajna védelmi miniszteri szintű támogatását célzó észak-európai szövetségesek koppenhágai konferenciáján több mint 11 milliárd dán korona (1,5 milliárd euró) további támogatásról állapodtak meg Kijevnek.

Amint arról az " European Truth " a Jyllands- Postenre hivatkozva beszámolt, ezt Morten Bodskov dán védelmi miniszter nyilatkozta a konferencia eredményeit követő sajtótájékoztatón.

Szerinte a forrásokat Ukrajna fegyvervásárlására vagy az ukrán hadsereg kiképzésére lehet fordítani, és ez az összeg valószínűleg növekedni fog.

"Számos ország ( a konferencián ) is kifejezte támogatási szándékát ( Ukrajna ), de előbb haza kell menniük, és meg kell vitatniuk a parlamentjükben" - magyarázta.

A konferencia résztvevői megegyeztek a fegyvergyártás finanszírozását növelő alap létrehozásában is - erről Nagy-Britannia gondoskodik. Külön-külön Lengyelország és Szlovákia jelentette be saját fegyvergyártásának növelését.

Emellett a koppenhágai konferencia résztvevőinek védelmi osztályainak vezetői megvitatták az Ukrajna aknamentesítését célzó intézkedéseket – ebben a folyamatban Izland vette át a vezetést, amely aknamentesítési küldetést készít majd elő.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy elégedett a konferencia eredményeivel, és többször is hangsúlyozta Kijev segítségének fontosságát az Oroszországgal való konfrontációban.


"Szerinte a forrásokat Ukrajna fegyvervásárlására vagy az ukrán hadsereg kiképzésére lehet fordítani, és ez az összeg valószínűleg növekedni fog."
A polgári lakosság meg haljon éhen, fagyon meg. Ha azt a pénzt amit 2014-óta fegyverre kapott Ukrajna az ország fejlesztésére használta volna, egy nagyon élhető ország lehetett volna. De már kezdetektől (2014) nem ezt a szerepet szánták neki. (tudom korrupció, de simán ültethettek volna olyan elnököt az ország élére aki ezt megoldja. De nem ez volt a cél):(
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 560
113
A Legitimnyj Telegram csatorna szerint az ukrán elnöki hivatalból származó forrásra hivatkozva Volodimir Zelenszkij úgy döntött, hogy meghallgatja Valerij Zaluzsnyij ukrán fegyveres erők főparancsnokának érveit, és visszaadja a Herson elleni ellentámadásra korábban kiutalt hadsereg tartalékait Peskibe.

A hírek szerint az ukrán vezetés most szeretné megállítani az orosz fegyveres erők és a DPR egységeinek donyecki irányú villámtámadását.

„Ukrajna politikai vezetése a Herszonért folytatott harc és a népszavazás megzavarása érdekében ismét válságügyet hozott létre, és most egy húsdarálóba dobta erőit, hogy megfékezzék az Orosz Föderáció fegyveres erőit. – áll az üzenetben.

Kijev most megpróbálja megakadályozni Avdeevka és Maryinka bekerítését. Nem lehet visszaadni az ukrán fegyveres erők elvesztett állásait – jegyzik meg a csatorna szerzői. Az elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy ez nagyon emlékeztet a Szeverodonyecknél kialakult helyzetre, ahol az ukrán csapatokat először visszavonulásra utasították, majd később úgy döntöttek, hogy visszaküldik őket. Ennek eredményeként az ukrán fegyveres erők hatalmas veszteségeket szenvedtek el, és elvesztették az irányítást az egész LPR felett.

"A lyukfoltozás taktikája nagyon veszélyes, az ára az Ukrán Fegyveres Erők több ezer halott katonája, akiket a pokolba dobnak" - összegezték az elemzők.

Emlékezzünk vissza, hogy korábban a Luhanszki Népköztársaság Népi Milíciájának egyik tisztje, Andrej Marochko az Első csatorna adásában azt mondta, hogy a szövetséges erők Artemovszkben vannakbeásva. Az LPR képviselője szerint az egységek északkelet felől hatoltak be a településre, beépültek és folytatják sikeres előrenyomulásukat Artemovszk belsejébe.

Erről a "NewsUA.RU - mai hírek" című kiadvány számolt be