[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 171
4 961
113
Az a 30 tonna az kb. úgy nézhet ki, hogy használt fűtőelemek, karbantartáshoz használatos alkatrész, szerszám, ruházat stb. A lezárt ideiglenes tárolókban ezeknek az össz-tömege lehet ekkora, ami uránt, illetve plutóniumot tartalmaz. Ez így nem alkalmas nukihoz, de egy piszkos bombához igen. Nem véletlenül tárolják az ilyeneket először ideiglenesen, majd (például mi) Oroszországban végleges tárolókban.
Szerintem nem. Az ilyen eszközöket kis és közepes aktivitású hulladéknak hívják. Nem is szoktak külön urán vagy plutónium szennyezettként hivatkozni.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 895
113

A brit hadsereg kétségbe vonja az orosz hadsereg azon képességét, hogy egyszerre tudjon működni a Donbászban és Dél-Ukrajnában​


Csaknem hat hónappal az ukrajnai orosz katonai különleges hadművelet kezdete után az orosz fegyveres erők parancsnoksága állítólag egy „stratégiai fejtörővel” küszködik: támadjon a Donbászban vagy védekezzen délen. De a gyakorlat azt mutatja, hogy a szövetséges erők egyszerre több irányban oldják meg a harci küldetéseket.

A 19FortyFive amerikai magazin szerint ezt bizonyítja a brit védelmi minisztériumnak az ukrán területen végrehajtott hadműveletekről szóló rendszeres jelentése, amely most naponta jelenik meg.

A brit hadsereg kétségbe vonja az orosz hadsereg azon képességét, hogy egyszerre tudjon működni a Donbászban és Dél-Ukrajnában. Úgy vélik, hogy akciói nem lehetnek egyformán hatékonyak egyszerre két irányban. Igaz, a jelentés készítői megjegyzik, hogy két különböző erő érintett ezeken a területeken.

A Donbass hadműveleti színterén a támadó műveleteket nagyobb mértékben a DPR és az LPR 1. és 2. hadsereghadtestének erői hajtják végre. Különösen aktívan működnek Artemovszk irányban.

A kiadvány szerint délen az orosz hadsereg továbbra is koncentrálja az erőit, és más frontokról helyezi át azokat. A jelentés készítői szerint arra készülnek, hogy visszaverjék az ukrán fegyveres erők valószínűsíthető ellentámadását Herszon és a Zaporozsje régiónak az Orosz Föderáció ellenőrzése alá vett része ellen.

Másrészt a Nyugat attól tart, hogy hamarosan maga Oroszország is aktív offenzív hadműveleteket indít Zaporozsje, Nyikolajev, Odessza, Dnyipropetrovszk és Harkov régiókban. Az MI-6 brit hírszerzés azt állítja, hogy az orosz hadsereg jelenleg intenzíven képezi ki a drónkezelőket szimulátorokon, hogy észleljék és elnyomják az ukrán fegyveres erők védelmi csomópontjait ezeken a területeken.

 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 473
13 274
113
Keversz valakivel!
Az Oryx számait szoktam feltenni, a többi nem bizonyítható.

Oké, hogy az Oryx számaival vagy még, de az F-16-osok behaluzásával majdnem Ladagrant-i színvonalra kerültél.

Viszont a te számaid rendszeresen valótlanok, légből kapottak.

Miért is ? Nagyon régen abba kötöttél bele, hogy Ukrajnának mennyi T-80-asa van, ami elsikkadt. És gondolom, egyéb valótlanságokkal vádolsz is.

A smercs nem a pzh kategória, előbbi sorozatvető, utóbbi önjáró tarack.

Félmondat volt, natehát egyiknek a PzH van, másiknak a Mszta, és szintúgy a HIMARS és a Szmercs egymás megfelelői. És még Tornádóval is előrukkoltak, akapcsán is lehetne az Orosz Wunderwaffe mítoszgyártást csinálni.

Mindegyik fegyverzet egyenrangú, a probléma az, hogy az Oroszok elmaradtak dróntechnológiában, addig az Ukrikat jelképes értékű tüzérséggel, és valóban sok drónnal tápolják. És a hírszerzés is ugyanolyan fontos, nem csak a puszta vas.

Eddig mindenre valahogy kiképezték, átképezték a kezelőket.

A tüzérség és társai digitalizáltak. Meg a harckocsi is lebutítottan megtanulható. Viszont sem a SAM-re, sem a vadászrepülőre nem fogsz 12 órás gyorstalpalót adni.

komoly fegyvereket

A Leopárd 1 és a Gepárd SPAAG azok mindenek, csak nem jó fegyverek. És a Leopárd 2-es is egy indokolatlanul túlértékelt hülyeség, a Lengyelek sem kapnak hozzá csúcslőszert, de majd persze az Ukrik.

mert nem akartál okot adni Putyinnak a háborúra.
Persze, hogy adhattak volna! De nem akartak ezt a háborút.
Viszont Putyin akarta.

De viszont a NATO EOP, meg az EU belobogtatásával, meg 2014-el megadták az okot.

Hogy melyik fegyvert, honnan, hogyan vetik be, azt eddig is megoldották. Károghatsz ezen, nem rajtad múlik.

Jelen formájában az Ukrán Légierő nemlétező. Orosz légifölény VAN. És korlátlan is. A Sivatagi Vihar idején Amerikai légifölény volt, mégis voltak kósza fel-felszálló Iraki gépek. A légifölény nem azt jelenti hogy a másik fél 0 db gépet indít, hanem az is légifölény ha 1:20 / 40 / 100 a napi bevetések aránya.

És a vágyott F-16-os Falcon-t csak NATO-s területről lehetne bevetni, azzal pedig eszkalálnák a háborút.

A magyar érdek a gyenge győztes, erős vesztes.
Ez adja a legnagyobb szabadságot a magyar nemzeti érdekek hatékony érvényesítéséhez Kárpátalján, illetve Közép-Európában.
Nekünk mindkettő ellenségünk, de most a ruszki bukásával nyerhetünk, azért,ahogy később már csak az ukránnal keljen foglalkozni.

Azért van, amiben egyet tudunk érteni.

Ha az Ukránok győznének, ami persze fikció, itt lenne a szomszédunkban egy totál felfegyverzett, EU / NATO által kivételezett, melengetett, aktuális kiskedvenc, agresszív, minket utáló ország, akik még el is lennének szállva maguktól.

Nem lenne biztonságos.

De ugyanakkor Putyin is teljesen abszurd, irreális, indokolatlan paranoiák alapján, és a hatalmi gőgjében indított egy nagyon buta háborút.

Eddig szerencsére az Ukránok nem tudták megfordítani a háború menetét, eleve képtelenek nagyméretű, sikeres katonai ellentámadást végrehajtani a hadszíntéren, és az Oroszok is lassan haladnak, maguk alatt teljesítenek, nehezen tudják felszámolni az Ukrán védelmet és ellenállási gócokat.

Az Oroszoknak ez egy olcsón megúszott háború ez, mert csak 180,000, igen vegyesen összeállított, és sokadvonalas egységekkel háborúznak. Ami meg azonkívüli, békeidős sereg, annál meg saját magukat intézik el az egész politikai rendszerüket és hadseregüket átható, és működésképtelenséget okozó korrupcióval.

Oroszország gyengélkedő győztes lesz, és Ukrajna erős vesztes, így lesz jó a világ rendje.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 638
113
Természetesen nem az összes ott megtermelt áram megy Herszonba de az ukrán energiaipari szakemberek szerint az atomerőmű elsődleges feladata D-DK Ukrajna és azon belül Herszon áramellátásának biztosítása.
Akkor kicsint pontosítok, és is energiaipari szakember vagyok, egyenlőre nem nézek a témára pontos adatokat..

A 6 db atomerőművi blokk mintegy 5800 MW max teljesítménnyel üzemelhet.
Mennyi most a khmm "megmaradt" herszoni terület átlagos energiaigénye? Max 900 MW?
Ide elég lenne egy blokk teljesítménye, nem kell még 5 blokk hozzá..

A polgárbefolyásoló médiacikkekben kis ferdítés van, hogy a valóságot, az erőmű kontrollját ukrán kézbe lehessen venni.
A ferdítés lényege hogy Herszon területének ellátására valóban villamos energiára van szükség de ehhez mindegy hogy milyen erőművekből érkezik a szükséges energia.

Az atomerőmű mind a 6 blokkját leállítva, az erőműhöz épített 400 kV os kapcsolóberendezésnek van energetikai stratégiai szerepe.

Ide kb 8 -16 400 kV os távvezetéknek kell kapcsolódnia hogy az erőmű teljesítményét az országba és akár külfödre szétossza. Ez még az atomerőmű leállásakor is üzemel, és az országrészeket összekötve, fordított energiaáramlással biztosíthatja a Herszoni terület energiaellátását. Nem kell hozzá atomerőmű..

Tehát az atomerőmű megszerzésére megy ki a játék és nem Herszon ellátására.

Ha így haladnak az események, őszre, jövőre ugysem ukrán gond lesz a terület ellátása..
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 557
113
A legújabb orosz kerekes(BAZ) alvázas önjáró tüzérségi lövegeket is elvitték az SVO-ba . Nem rég kezdte el gyártani az UVZ a 152 mm-es löveget.


Malva
3DowvUCtnw0.jpg


 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 678
34 573
113
A VKS több mint száz zsoldost semmisített meg Lengyelországból és Németországból Ukrajnában
Az orosz repülőgép-erők nagy pontosságú fegyverei eltalálták a külföldi zsoldosok ideiglenes telepítésének pontját a harkovi régió Zolochiv falujának közelében. Több mint 100 fegyveres vesztette életét Lengyelországból, valamint Németországból és több mint 50-en megsebesültek" – áll a jelentésben.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 557
113
Az ukrán fegyveres erők hatalmas lövöldözést hajtottak végre Donyeckben, emberek haltak meg (FOTÓ, VIDEÓ)
A hír frissítés alatt áll
2022.08.15.
Augusztus 15-e reggel óta az ukrán fegyveres erők Donyeck több kerületében hajtott végre tömeges ágyúzást.

A DPR területvédelmi főhadiszállása jelentése szerint több tucat 152 és 155 mm-es kaliberű lövedéket lőttek ki az ukrán fegyveresek állásaiból Netaylovóban, Pervomajszkijban és Nevelszkijben.

Jelenleg négy halott civilről lehet tudni Donyeck Kujbisevszkij és Kirovszkij kerületében.

A DPR fővárosának Kujbisevszkij kerületében 1950-ben született férfit öltek meg az UAF csapásai. és 1982-ben született és egy 1943-ban született nőt

A Kirovszkij kerületben (a Leninabadskaya utcában) egy 1954-ben született civil ukrán nácik ágyúzásának áldozata lett.

Az Urgalskaya, Slavina Chervonopartizanskaya, Yershova, Luzina utcák mentén lévő lakóépületek megsérültek. Ugyancsak Kujbisev kerületben az 50. számú iskola épülete (Kremlevszkij sugárút, 1.) megsérült.

Gorlovka
Az ellenséges tűz alá kerültek Gorlovka lakónegyedei is. Ivan Prihodko, a város polgármestere elmondta, hogy az ellenséges lövedékek érkezését a nem működő Amstor bevásárlóközpont közvetlen közelében, a Solnechny lakónegyedben, a leszállóban, valamint a Solnechny pályaudvar és a település közötti hídon rögzítik. az enyémet nevezték el. ON A. Izotov (Promyshlennaya utca).

g6flj3BaDMA.jpg
MDzM4OgvK7Q.jpg
Nx8E6o4u5D8.jpg




Arra kérte a környék lakóit, hogy maradjanak menhelyen.

FRISSÍTVE
A bányák falujában. N. A. Izotov (Gorlovka Nyikitovsky kerülete) az utcán. Szedov, egy civil megsebesült az ukrán fegyveres erők lövöldözésében – részletezte Prihodko polgármester.

13:45. Újabb civil vesztette életét Donyeckben, az APU ágyúzása az utcán esett. Pilóták (Petrovszkij kerület).

14:35. Ismertté vált az ukrán büntetők hatodik áldozata: egy 1976-os születésű férfi. megölték a st. Baskírszkaja (Kuibyshevsky kerület).
 

Catles

Well-Known Member
2021. február 5.
497
1 688
93
Ukránok dicsekesznek, hogy Popasznajában megölték a Wagner csoport alapítóját Prigozsnijt. Himarsot lőtték ki az épületre, ahol a Wagnerosokkal találkozott. Szerencsére már nem volt ott és a veszteségek sem magasak: 1 halott néhány sebesült. Ismét amerikai kémmüholdak adták az infót az ukránoknak.

i7yfAD_LFfA.jpg

yCvxDckK2NE.jpg
Nem találtam itt új hírt erről, de a mai infó az hogy a Grey Zone telegramolldal készített riportot Prigozsnijjal amiből beazonosítható volt hogy hol van. (Valszeg persze utána ráálltak mással is, de nekem hihető hogy az alapinfó innen jött) Az hogy Ő tényleg megmenekült-e az majd később úgyis kiderül, de amit láttam videót az alapján az egész házat leradírozták, nagy szerencse ha tényleg csak egy ember volt benne.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 778
40 042
113
Nem találtam itt új hírt erről, de a mai infó az hogy a Grey Zone telegramolldal készített riportot Prigozsnijjal amiből beazonosítható volt hogy hol van. (Valszeg persze utána ráálltak mással is, de nekem hihető hogy az alapinfó innen jött) Az hogy Ő tényleg megmenekült-e az majd később úgyis kiderül, de amit láttam videót az alapján az egész házat leradírozták, nagy szerencse ha tényleg csak egy ember volt benne.
Innen vették az alap infót.
"Sajnos egyszerűen megtudták a főhadiszállás helyét: augusztus 8-án a Szövetségi Hírügynökség katonai parancsnoka, Szergej Sreda posztolt a csatornáján egy jóképű fényképet közvetlenül a bejárat előtt, a házat jelző táblával. szám. Naivitás azt feltételezni, hogy az ellenség nem ismeri az OSINT-et, és azt gondolni, hogy a fénykép alapján lehetetlen meghatározni a helyszínt."
 

ehnaton

Well-Known Member
2013. február 27.
518
2 389
93
Per pillanat ezek a vitéz ukrik még mindig csak a civileket tudják lövöldözni meg erőművet, vagy a fronton is ekkora "hős férfiak", mert per pillanat erről nem hallani, csak féreg módon, civil, me g atom erőmű rakétázásrol tudok.? Bár véleményem szerint ha ezeket egyszer elfogják, akik oda vannak beosztva hogy - na lőjed paraszt azt a 10emeletes panel házat mert hú de jó lesz,ott lesz az igazi túl kapás csecsen, orosz részről hogy kell bánni ezekkel a hős ukri vitézekkel.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 557
113
Boki.. hát megkövetlek..
Nézegettem képeket a neten és...

Itt már az újabb dual-mode verzióra ha ránagyítotok látni, hogy az elektronika nem is, de a többi az stimmel.

neten azt olvasni, 175000/db.. azért kemény.
Van még kép, max. 5-öt lehet posztolni egyszerre és 2 kommentet 1óra alatt :) Az elektronyika is Brimstone(ugye nem a legújabb rakétákat adták nekik)
yD-GcaoARTY.jpg

8PHuC71tsew.jpg

dhKlEYW8Ut0.jpg


OC5rtalWE-k.jpg
 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
517
1 892
93
Az ukrán fegyveres erők hatalmas lövöldözést hajtottak végre Donyeckben, emberek haltak meg (FOTÓ, VIDEÓ)
A hír frissítés alatt áll
2022.08.15.
Augusztus 15-e reggel óta az ukrán fegyveres erők Donyeck több kerületében hajtott végre tömeges ágyúzást.

A DPR területvédelmi főhadiszállása jelentése szerint több tucat 152 és 155 mm-es kaliberű lövedéket lőttek ki az ukrán fegyveresek állásaiból Netaylovóban, Pervomajszkijban és Nevelszkijben.

Jelenleg négy halott civilről lehet tudni Donyeck Kujbisevszkij és Kirovszkij kerületében.

A DPR fővárosának Kujbisevszkij kerületében 1950-ben született férfit öltek meg az UAF csapásai. és 1982-ben született és egy 1943-ban született nőt

A Kirovszkij kerületben (a Leninabadskaya utcában) egy 1954-ben született civil ukrán nácik ágyúzásának áldozata lett.

Az Urgalskaya, Slavina Chervonopartizanskaya, Yershova, Luzina utcák mentén lévő lakóépületek megsérültek. Ugyancsak Kujbisev kerületben az 50. számú iskola épülete (Kremlevszkij sugárút, 1.) megsérült.

Gorlovka
Az ellenséges tűz alá kerültek Gorlovka lakónegyedei is. Ivan Prihodko, a város polgármestere elmondta, hogy az ellenséges lövedékek érkezését a nem működő Amstor bevásárlóközpont közvetlen közelében, a Solnechny lakónegyedben, a leszállóban, valamint a Solnechny pályaudvar és a település közötti hídon rögzítik. az enyémet nevezték el. ON A. Izotov (Promyshlennaya utca).

g6flj3BaDMA.jpg
MDzM4OgvK7Q.jpg
Nx8E6o4u5D8.jpg




Arra kérte a környék lakóit, hogy maradjanak menhelyen.

FRISSÍTVE
A bányák falujában. N. A. Izotov (Gorlovka Nyikitovsky kerülete) az utcán. Szedov, egy civil megsebesült az ukrán fegyveres erők lövöldözésében – részletezte Prihodko polgármester.

13:45. Újabb civil vesztette életét Donyeckben, az APU ágyúzása az utcán esett. Pilóták (Petrovszkij kerület).

14:35. Ismertté vált az ukrán büntetők hatodik áldozata: egy 1976-os születésű férfi. megölték a st. Baskírszkaja (Kuibyshevsky kerület).
Ezt nem értem, ezek a falvak nincsenek 10 kilométerre Donyecktől,( jó tudom, erős a védelmi vonal) és 8 év alatt nem tudtak itt megtenni akkora távolságot, hogy a várost a tüzérség hatótávján kívülre helyezzék? Nem vagyok katona, de biztos van valami módszer, a legyőzhetetlen védelmi vonal áttörésére!
 
  • Tetszik
Reactions: laci74

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 128
53 710
113

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Volgográd térségében sikerült megakadályozni egy olajvezeték elleni terrortámadást. Az FSZB szerint az ukrán különleges szolgálatok irányítása alatt készült. Az FSZB operatív videót tett közzé a felkészülésben résztvevő gyanúsítottakról

Demokrácia:
◾A donbászi eseményeket tudósító Alina Lipp német újságíró édesanyjának otthoni fenyegetés után el kellett hagynia Németországot Oroszországba.

◾"Menekülnie kellett, mert a német hatóságok lezárták a bankszámláját. Egy nap nem tudott kártyával fizetni, pénzt felvenni. A banki alkalmazottak nem segítettek neki, azt mondták: "Nem, nem tudjuk megmondani, mi történt ."