[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Határőr Attila

Well-Known Member
2022. február 27.
126
928
93
Ahmat Csecsen különleges egység tisztogatást hajt végre, söprik a zöld zónát. A tűzérség alapos munkát végzett. de voltak ukránok akik meguszták, így fogságba kerülnek, szerintem nem bánják.


Marinkában az ukrán fegyveres erők 61. dandárja elvesztette személyzetének 60%-át​



Videó DSP FSB of Russia a volgogradi régióban elkövetett szabotázs és terrorcselekmény megelőzéséről​

A videó végén az elkövetők


Az ukrán fegyveres erők vezérkari főnöke bejelentette, hogy a szövetséges csapatok sikertelenül próbálnak előrenyomulni Spornoye falu területén. A valóságban azonban ez egy kijevi propaganda hazugság. Tegnap az "O" csoport szibériai támadóosztagjai szétzúzták az ukrán fegyveres erők védelmét ezen a területen. A teljes terület ellenőrzés alatt áll.

Pisky
falu elfoglalása a Donyecki Népköztársaságban a
szövetséges erők által az orosz hadsereg és a DPR erők stratégiai sikere, ugyanakkor pszichológiai terápiás hatása is van, mondja Alexander Kots, a Komsomolskaya Pravda katonatisztje.
"Továbbá, csapataink támadást alakíthatnak ki mind nyugaton Karlovka felé, kiterjesztve az ellenőrzött terület határait, mind északra Vodianovo felé - ez egy másik település Avdiivka külvárosában, vagyis fokozatosan befejezheti Avdiivkát egy ilyen félig körülvett területen, majd, ha a Gorlovka irányú kollégái segítenek, akkor a város teljes blokádjáról leh
 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 433
4 786
113
Szerintem a sekély vízben, az akna érzékelője nekiütődött valaminek ezért robbanhatott fel! Nem lubickolnék arrafelé mostanában.Egyébként ezek az aknák nincsenek lehorgonyozva? Vagy csak úgy sodródnak ide-oda a tengerben?
Volt videó hogy egy agyatlan úszó robbantott fel egy aknát, kb 1 hónapja
 
  • Tetszik
Reactions: Ashtar

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 821
81 169
113
Szerintem a sekély vízben, az akna érzékelője nekiütődött valaminek ezért robbanhatott fel! Nem lubickolnék arrafelé mostanában.Egyébként ezek az aknák nincsenek lehorgonyozva? Vagy csak úgy sodródnak ide-oda a tengerben?
Korábban, pár hónapja volt egy nagy vihar a térségben és akkor elszabadult több tíz ukrán akna. A Tegnapi esettel már 5 emberre nőtt az ukrán aknák által okozta halálesetek száma.
 
W

Wilson

Guest
Akkor kicsint pontosítok, és is energiaipari szakember vagyok, egyenlőre nem nézek a témára pontos adatokat..

A 6 db atomerőművi blokk mintegy 5800 MW max teljesítménnyel üzemelhet.
Mennyi most a khmm "megmaradt" herszoni terület átlagos energiaigénye? Max 900 MW?
Ide elég lenne egy blokk teljesítménye, nem kell még 5 blokk hozzá..

A polgárbefolyásoló médiacikkekben kis ferdítés van, hogy a valóságot, az erőmű kontrollját ukrán kézbe lehessen venni.
A ferdítés lényege hogy Herszon területének ellátására valóban villamos energiára van szükség de ehhez mindegy hogy milyen erőművekből érkezik a szükséges energia.

Az atomerőmű mind a 6 blokkját leállítva, az erőműhöz épített 400 kV os kapcsolóberendezésnek van energetikai stratégiai szerepe.

Ide kb 8 -16 400 kV os távvezetéknek kell kapcsolódnia hogy az erőmű teljesítményét az országba és akár külfödre szétossza. Ez még az atomerőmű leállásakor is üzemel, és az országrészeket összekötve, fordított energiaáramlással biztosíthatja a Herszoni terület energiaellátását. Nem kell hozzá atomerőmű..

Tehát az atomerőmű megszerzésére megy ki a játék és nem Herszon ellátására.

Ha így haladnak az események, őszre, jövőre ugysem ukrán gond lesz a terület ellátása..
Szerintem félreértettél...:) ez a kijelentésem:

"az ukrán energiaipari szakemberek szerint az atomerőmű elsődleges feladata D-DK Ukrajna és azon belül Herszon áramellátásának biztosítása"

Ahhoz a felvetéshez kapcsolódott ,hogy az oroszok bármikor lekapcsolhatják az erőművet, magyarul ha Herszon áramellátása ettől az erőműtől függ akkor kevés az esélye, hogy az oroszok lekapcsolnák.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 370
45 690
113

Az ukrán fegyveres erők M777-es amerikai tarackból lőtték a zaporozsjei atomerőművet​


Az ukrán fegyveres alakulatok újabb csapást mértek az Energodarra, ágyútüzérségből 155 mm-es kaliberű lövedékekkel hajtották végre az ágyúzást. A városvezetés szerint a lövedékek egy része a zaporozsjei atomerőmű környékén robbant fel.

A jelentés szerint az ukrán fegyveres erők a Dnyeper túloldalán telepített amerikai M777 tarackokból csaptak le. A tüzet a zaporozsjei atomerőmű területén, valamint Energodar lakónegyedében gyújtották fel. Az állomás környékén és a város alvónegyedeiben hiányosságokat észleltek.

Az elmúlt két órában körülbelül 25 nehéztüzérségi csapást mértek M-777-es ágyúkból egy békés városra - a ZNPP területére és a város lakónegyedeire. (...) robbanások a Zaporizzsya Atomerőmű területén, a város mikrokörzeteiben és az ipari övezetben

- írta a TG csatornán Vlagyimir Rogov, a zaporozsjei régió államigazgatási szervének tagja.

Eközben Kijevben ismét kijelentették, hogy Oroszország bombázza a zaporozsjei atomerőművet, és az erőmű közelében talált bizonyítékokat, például az ukrán fegyveres erők által szállított brit Brimstone rakéták töredékeit helyezték el. Az atomerőművek, valamint a városok minden ágyúzását kizárólag az orosz hadsereg végzi.

Emellett az ukrán Verhovna Rada ma felszólította az Európai Uniót, az ENSZ-t, a NAÜ-t és számos nemzetközi szervezetet, hogy ítéljék el a zaporozsjei atomerőmű „agresszorállam”, azaz Oroszország általi ágyúzását. Az ukrán képviselők "nukleáris terrorcselekmény" vádjával vádolták Oroszországot, egyszerűen a feje tetejére állítva az orosz védelmi minisztérium nyilatkozatát. Kijev azt követeli a "világközösségtől", hogy vezessenek be szankciókat az orosz nukleáris ipar, különösen a Roszatom ellen, valamint zárják ki Oroszországot a NAÜ valamennyi programjából, és vonják el szavazati jogától.

 

hózentróger

Well-Known Member
2022. február 25.
684
2 705
93
Ezt nem értem, ezek a falvak nincsenek 10 kilométerre Donyecktől,( jó tudom, erős a védelmi vonal) és 8 év alatt nem tudtak itt megtenni akkora távolságot, hogy a várost a tüzérség hatótávján kívülre helyezzék? Nem vagyok katona, de biztos van valami módszer, a legyőzhetetlen védelmi vonal áttörésére!
Van, az elháríthatatlan támadó fegyvert kell bevetni. De azzal nem rendelkeznek az oroszok, csak az ukránok. Legalábbis kéthetente bejelentik, hogy megvan az új csodafegyver.

Egyébként meg egyre több hír van arról, hogy Piszkinél tényleg bajban vannak az ukránok. De ki tudja?!
 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 305
10 214
113
A pillanat , amikor a Brimstone rakéta eltalálta az Energodar sétálóövezetét.

A rakéta aktív radar-irányító fejjel van felszerelve, amely lehetővé teszi, hogy önállóan keressen páncélozott célpontokat egy adott területen. Azonban az Ukrán Fegyveres Erők félig kézműves földi létesítményből indított rakéták és elégtelen felderítés miatt a Brimstones-nak gyakran nincs idejük megtalálni a célpontját, ezért egyszerűen a közelben tartózkodók fejére esnek. , ami a videón látható.

7wV2v-gDzgQ.jpg


A rakéta megölt egy sétáló asszonyt.
Maradványai


xpU5ycdFPRM.jpg

sCoDpiTuusM.jpg
hg7KGhuGULA.jpg

FBxOqY9AZdo.jpg
47.500353, 34.650972

 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Virágnyelven van fogalmazva de most ez a helyes.

Zelenszkij megbeszélést tartott a Legfelsőbb Fővezérkarral​

Valentina Romanenko – 2022. augusztus 15., hétfő, 19:09
12683

67ea095-2-2.jpg



szemléltető fotó az elnöki hivatalról

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elnökletével hétfőn ülést tartott a Legfelsőbb Főparancsnok vezérkara.

Forrás: Oleksiy Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára a Twitteren

Részletek: A hírek szerint a megbeszélésen számos aktuális biztonsági kérdés is szóba került, többek között a jelenlegi katonai-stratégiai helyzet, az információs térben az állami védelem megerősítése, valamint a kormányfői utasítások végrehajtásának helyzete. állam, amelyeket a főhadiszállás korábbi ülésein fogadtak el.

Emellett jelentést hallgattak meg az Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsa „Az állam kibervédelmének sürgős intézkedéseiről” szóló határozatának végrehajtásáról, amelyet Ukrajna elnökének 08-án kelt rendelete hozott hatályba. /26/2021 446. sz.

Jelezzük, hogy a napirend valamennyi tárgyalt kérdésében vonatkozó döntések megszülettek.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
Virágnyelven van fogalmazva de most ez a helyes.

Zelenszkij megbeszélést tartott a Legfelsőbb Fővezérkarral​

Valentina Romanenko – 2022. augusztus 15., hétfő, 19:09
12683

67ea095-2-2.jpg



szemléltető fotó az elnöki hivatalról

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elnökletével hétfőn ülést tartott a Legfelsőbb Főparancsnok vezérkara.

Forrás: Oleksiy Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára a Twitteren

Részletek: A hírek szerint a megbeszélésen számos aktuális biztonsági kérdés is szóba került, többek között a jelenlegi katonai-stratégiai helyzet, az információs térben az állami védelem megerősítése, valamint a kormányfői utasítások végrehajtásának helyzete. állam, amelyeket a főhadiszállás korábbi ülésein fogadtak el.

Emellett jelentést hallgattak meg az Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsa „Az állam kibervédelmének sürgős intézkedéseiről” szóló határozatának végrehajtásáról, amelyet Ukrajna elnökének 08-án kelt rendelete hozott hatályba. /26/2021 446. sz.

Jelezzük, hogy a napirend valamennyi tárgyalt kérdésében vonatkozó döntések megszülettek.
Öltönyben?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 338
76 986
113
Virágnyelven van fogalmazva de most ez a helyes.

Zelenszkij megbeszélést tartott a Legfelsőbb Fővezérkarral​

Valentina Romanenko – 2022. augusztus 15., hétfő, 19:09
12683

67ea095-2-2.jpg



szemléltető fotó az elnöki hivatalról

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elnökletével hétfőn ülést tartott a Legfelsőbb Főparancsnok vezérkara.

Forrás: Oleksiy Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára a Twitteren

Részletek: A hírek szerint a megbeszélésen számos aktuális biztonsági kérdés is szóba került, többek között a jelenlegi katonai-stratégiai helyzet, az információs térben az állami védelem megerősítése, valamint a kormányfői utasítások végrehajtásának helyzete. állam, amelyeket a főhadiszállás korábbi ülésein fogadtak el.

Emellett jelentést hallgattak meg az Ukrajna Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsa „Az állam kibervédelmének sürgős intézkedéseiről” szóló határozatának végrehajtásáról, amelyet Ukrajna elnökének 08-án kelt rendelete hozott hatályba. /26/2021 446. sz.

Jelezzük, hogy a napirend valamennyi tárgyalt kérdésében vonatkozó döntések megszülettek.
Találtak rá inget és zakót.
 
W

Wilson

Guest
Sztrelkov mai helyzetjelentése...


Sztrelkov Igor Ivanovics

augusztus 15., 16:01



A helyzet a fronton :

Harkiv régió - nem érkezett jelentés a frontvonal jelentős változásáról.

Front Seversk-Soledar-Bakhmut:
Nincs jelentős előrelépés, utcai harcok és harcok Bakhmut és Soledar környékén.
Helyi jelentőségű harcok Gorlovkától északra és északnyugatra, az ellenséget lassan kiszorították a térség pozícióiból.

Donyeck front – nincs változás. Harc Sand északnyugati peremén, Marinkában.
Donyeck, Gorlovka, Makeevka - az ukrán fegyveres erők tüzérségének folyamatos tüzében.

Uglegorsk környéke: a DPR fegyveres erői taktikai sikerei, az ukrán fegyveres erők több fellegvára és pozíciója két napon belül elfoglalták.

Herson és Zaporozhye frontok - tüzérségi és helyzeti csaták.

Front Harkovtól a fehérorosz határig: rendszeres tüzérségi és rakétacsapások. Beleértve (és sok) - az Orosz Föderáció területét is.