[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 293
44 897
113

Precíziós csapások az ellenség ellen Szlavjanszkban: hatalmas fegyveres erőket semmisítettek meg (VIDEO)​


Az orosz hadsereg nagy pontosságú csapásokat hajtott végre az ellenséges célpontok ellen Szlavjanszkban és a város közelében, amelyek több száz fegyveres felszerelést semmisítettek meg. Ezt az orosz védelmi minisztérium közölte.

A minisztérium pontosította, hogy az Ukrán Fegyveres Erők 95. légideszant rohamdandárjának ideiglenes helyszínét légi csapások tönkretették. Az ellenség másfélszáz embert és tucatnyi felszerelést vesztett: autót és páncélozottat.

Szlovjanszk közelében több mint száz nácit, akiket az Ukrán Fegyveres Erők tartalékának kiképzőközpontjában képeztek ki, nagy pontosságú csapással megsemmisítettek.


Источник: https://rusvesna.su/news/1661684946
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 648
8 450
113
Az orosz invázió kétségtelenül szenvedést okoz az ukránoknak.
Viszont azt állítod, hogy az angolszász beavatkozás Ukrajna életébe csak jót és boldogságot hozott és az égvilágon semmi közük ahhoz, ami most ott történik?
Ha a válaszod igen, akkor több kérdésem nincs.
Nem gondolom hogy az alapfelállás bármiben is más lenne Amerika nélkül. Ha tényleg csak egy nyugati bábkormány uralkodott volna az ukrán népen, akkor kártyavárként omlott volna össze Ukrajna az invázió első hetén. Nagyon nem ez történt és ezt nem kenhetitek Amerikára. Meg a korábbi ukrán függetlenedési törekvéseket sem. A Kijevi Rusz összeomlásával szétváltak a keleti szláv népek, legalábbis az ukrán és az orosz biztosan. Az orosz egyesítési törekvések meg csak még jobban megerősítették az ukrán nemzeti tudatot.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 638
113
Harkov, Odessza elfoglalása nélkül valóban nem tűnik sikeresnek az eddigi háborúskodás.
Ez nem háború, hanem "különleges Hadművelet" , mert ha az orosz komolyan gondolta volna a háborút 1 hét alatt túl lett volna Ukrajna elfoglalásán, igaz tán földig rombolva sokmilliós áldozattal.

Egyébként az orosz támadás elindulásakor, és intenziv kezdete miatt nagyon sok katonai elemző erre számított.
Aztán jött az ébredés - erről a Big Game-ről senki semmit nem tud (nyilvánosan)

Most még csak a "háborús" operett nyitányát, láthattuk halhattuk élőben, nyáron írták át az uborkaszezonban az I. felvonás kottáit, épp most a cserék zajlanak (kottacsere, katonák, felszerelések hadianyag mozgatása a háttérben, kesztyűzött bábcsere előkészületek a politikusi médiacirkuszi bábszinházban.)

Ezért nem mondhatunk véleményt a több évre tervezett konfliktusról, eddigi menetéről hiszen az egyik nagyfőnök az USA jelentette az egyik utolsó "segélyezés" megszervezésével kapcsolatosan, hogy azt 2 3 évre elnyújtva tervezi leszállítani.

Én hiszek a Nagyfőnöknek, ő biztosan tudja mit csinál hiszen részben ő tervezte.

A cserékkel kapcsolatosan :

A F.O.S média méga pápát is kikezdte, rendszeresen irogatják már a lemondatását eröltető, előkészítő cikkeket, és tolják ki közlésre az irányításuk alatt álló világsajtónak. Mintha Trump Tramplivá tételét most 4 év helyett pár hónap alatt a pápával akarnák eljátszani (ennyire sürgős?)

Egy fórumtárs anyagából:

„A jelenlegi egyházfő több területen is lejáratta már magát”,
„A latin-amerikai származása nem mentheti sem a teológiai hagyomány, sem a gazdasági kapcsolatokra vonatkozó nevetséges kijelentések iránti kiterjedt tudatlanságát, sem az (egyházi) populista kudarcokat. „
„Erkölcsi tekintélye elfogyott.”
Az ukrán kormány is berendelte apostoli nunciust, hogy kifejezze Ukrajna csalódottságát.”

Előzmény:
Az egyházfő kijelentette, hogy Dugina ártatlan áldozat, a háborúért pedig a NATO a felelős. A NATO rátörte az ajtót Putyinra.

No comment..
 

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
999
8 945
93
Nem gondolom hogy az alapfelállás bármiben is más lenne Amerika nélkül. Ha tényleg csak egy nyugati bábkormány uralkodott volna az ukrán népen, akkor kártyavárként omlott volna össze Ukrajna az invázió első hetén. Nagyon nem ez történt és ezt nem kenhetitek Amerikára. Meg a korábbi ukrán függetlenedési törekvéseket sem. A Kijevi Rusz összeomlásával szétváltak a keleti szláv népek, legalábbis az ukrán és az orosz biztosan. Az orosz egyesítési törekvések meg csak még jobban megerősítették az ukrán nemzeti tudatot.
Oké, ahogy ígértem, nincs több kérdés.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 560
113
Kijev, a fiatalok nyugodtan, gond nélkül szórakoznak.Még behívót sem osztanak nekik. Más ukrán városokban meg félnek az utcára is kimenni...

 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 473
13 274
113
Azzal hogy az orosz hadsereg csak ennyire képes Amerika nyilván nyer.

Meglátjuk mennyire teljesíthetetlen, az oroszokat is simán meg lehet verni. A propagandában felépített kép az orosz hadseregről hazugság.

A 180,000-es kontingens, amely Csecsenekből, Kelet-Ukrajnai kényszersorozottakból, zsoldosokból, egyéb önkéntesekből, meg kevéske Orosz katonából áll, jól mutatja az összképet, valóban. Vannak durva korrupciós hülyeségeik, de attól még más a leányzó fekvése nyílt mezei ütközeteknél, és más helységharcosoknál.

És a NATO-ról felépített kép is hazugság, a Britek, és a Németek is sikeresen leépítették magukat, és a többire meg legyintek. Van az USA, a Lengyelek, a Franciák, és az Oroszok, és kifújt a történet.

Nem látom sok értelmét belemenni abba hogy hol kezdődött ez a konfliktus. Valójában sokkal korábban. Az oroszok sose akarták elengedni Ukrajnát. Nem tudják elfogadni hogy a birodalmuk végérvényesen összeomlott és hogy valójában senki se akar önként hozzájuk tartozni.

De igen. Ha nincs Euromajdan, akkor nincs ez a háború sem.

Az egy dolog, hogy az Ukrán politikusok és emberek egy része nem akar Oroszországhoz tartozni, de attól még, politikai rendszertől függetlenül ugyanúgy hiperkorruptak az Ukránok, ahhoz társul nacionalizmus, szélsőjobboldaliság, homofóbia, és sok más, és van-e így helyük Nyugaton ? Minket a töredékéért, felnagyítva, eltorzítva kiutálnak, de Ukrajnánál meg tudomást nem vesznek ezekről.

Én Oroszország ellensége vagyok, nem Ukrajna vagy az USA barátja.

Oroszország vette semmibe Ukrajna szuverenitását.

Attól még vannak realitások, amiket a "magasztos" célok érdekében nem illik ignorálni.

Egyébként mi az, hogy Oroszország ellensége vagy ? Az Orosz népé, vagy a politikusoké ? És Miért fontos neked ennyire Ukrajna léte ? És hogy teszel különbséget az Ukrán és az Orosz között ? :)
 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Ha felesleges szerinted a világ támogatása Ukrajnának, akkor miért pityeregsz ezen ennyit?
Ha ennyire fontos az ártatlanok védelme, miért nem az agresszornál panaszkodsz?
Miért baj, ha a védelmet támogatja valaki, nem az agressziót?



Ha ez kell az orosz vereséghez, megéri.
Inkább, mint, hogy a gyerekeinket ruszkik fenyegessék, zsarolják a jövőben.



Aztán, ha Európa lerázza magáról a ruszki energia függőséget, akkor mi lesz?
Biztos, hogy nekik dolgozik az idő? Napi 4-5 tank, 3-4 BMP a vesztesége, minden nap a ruszkinak.
A GDP csökkenés annál nagyobb gond, minél tovább tart. Hány évig akarnak elszigetelten, szankcioózva élni?
Az orosz társadalom bírni fogja, de a nagy birodalmi álmok napról napra esélytelenebbé válnak.
Minél tovább tart ez a háború az orosznak, annál nagyobb eredményeket kellene produkálni, ahhoz, hogy sikerről beszélhessen.
Már csak ezért sem Putyinnak dolgozik az idő.
;)
Ha Európa lerázza magáról az orosz energia függőséget a források diverzifikálásával, az jó lesz! De az még jobb lesz, ha végre békében él Európa és Eurázsia, és a legolcsóbb energiaforrást használhatjuk, azaz az oroszoknakajd csökkenteniük kell az árakat, és végre beindul a NS1 és NS2 is.

Az elszigetelés és a szankciók nem az ő saruk, reméljük Sam bácsi majd leveszi az enyves kezét Európáról.

Az orosz birodalmi álmokra magasról teszek, nekem nem érdekem, hogy Oroszország birodalom legyen.

Egyelőre azonban az a helyzet, hogy a magas energiaárak miatt az oroszoknak nyereséges ez a háború, meg az többi energia és fegyveripari cégnek. Annak drukkolj, hogy érjen véget a háború, ha szerinted az orosz visszavonulásra van nagyobb esély akkor lelked rajta. Szerintem egy ukrán rezsimváltás hamarabb lesz. Nekünk egy oroszbarát ukrán kormány az érdekünk, és az ukránoknak is.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 789
75 839
113
Ha egy hidat hetekig kell raketázni, akkor hogy a bubánatban rombolták volna le ennél jobban az infrastruktúrát?

Persze, hogy sehogy.
Ennyit bírtak hagyományos és precíziós eszközökkel.

Ez már gyenge teljesítmény magyarázata.
:)
Ahogy szokták.
Nem lőtték szét a civil infrastrultúrát, és itt ne a hidakra gondolj elsősorban, hanem az energiaszektorra (nem kell elpuszítani egy erőművet ahhoz, hogy hogy használhatatlanná tedd, bőven elég a trafóállomását szétlőni) és a kormáynzati épületekre és a vasútállomásokra. Mi lenne Ukrajnával, ha fél éve nem lenne se áram, se víz se gáz az embereknek, a közigazdgatás is romokban heverne és a nagyvolumenű áruszállítás is megbénult volna, mert szétlőtték az első két hétben? Szerinted hány menekült lenne, ebben az esetben?
Ha már hidak, nem mind1, hogy egy hidat hetekig lősz 100kg-os harcéirészű rakétával (a HIMARS rakétái) vagy 500kg-os harcirészű Iszkanderrel, ahol a becsapódás sebessége is jelentősen nagyobb.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Ha Európa lerázza magáról az orosz energia függőséget a források diverzifikálásával, az jó lesz! De az még jobb lesz, ha végre békében él Európa és Eurázsia, és a legolcsóbb energiaforrást használhatjuk, azaz az oroszoknakajd csökkenteniük kell az árakat, és végre beindul a NS1 és NS2 is.

Az elszigetelés és a szankciók nem az ő saruk, reméljük Sam bácsi majd leveszi az enyves kezét Európáról.

Az orosz birodalmi álmokra magasról teszek, nekem nem érdekem, hogy Oroszország birodalom legyen.

Egyelőre azonban az a helyzet, hogy a magas energiaárak miatt az oroszoknak nyereséges ez a háború, meg az többi energia és fegyveripari cégnek. Annak drukkolj, hogy érjen véget a háború, ha szerinted az orosz visszavonulásra van nagyobb esély akkor lelked rajta. Szerintem egy ukrán rezsimváltás hamarabb lesz. Nekünk egy oroszbarát ukrán kormány az érdekünk, és az ukránoknak is.

A magas energia árak kevesebb bevételt jelentenek az orosz költségvetésnek, mint azt sokan gondolják.
Ebben az évben fele, kétharmada lesz az EU energia import Oroszországból a tavalyinak. Az Ural típusú olaj ára alacsonyabb, mint korábban. Rubelben semmivel sem több, mint előtte, kb. 5400 rubel hordónként.
A gáz szépen felment, de hát nincs nagyon bevétel, mert inkább elégetik a ruszki.


Nyereséges háború? Persze, persze, a ruszki mindig tökéletes, okos, csodákat művel.
Olyanok, persze. Sose hazudtak ...
;)
Ez a szenvedés közép és hosszútávon Oroszország lemaradását fokozza, persze ez Putyint nem érdekli. Neki csak a ma számít.
Az "olcsó" orosz energia és nyersanyag eddig is elérhető volt Európának, a nagy eurázsiai összeborulás pont a ruszki miatt nem megy. Ha ő háborúzni akar a világgal, akkor a világ nem fog vele üzletelni, illetve csak úgy, hogy ne legyen kiszolgáltatva neki.
A ruszki nem partnereket, hanem ellenfeleket lát mindenhol.
Persze, hogy nem kedvelik. Ők meg jönnek, hogy ruszofób a világ.
Nem. Ők gyűlölik a szomszédaikat, más népeket.
Háborúzni akar?

Azt hiszi, ha nem úgy hívja, akkor nem háború a háború?
Mindegy minek hívja, ezt februárban elcseszte. Ez már csak a szenvedés, az arcvesztés elkerülése érdekében.
Ukrajna a NATO által felfegyverzett bosszú szomjas szomszédja lesz. Erős nyugati támogatással, szankciókkal.
Ezt akarta elkerülni!
:D
Hogy is fog ebből kimászni? Már csak el kellene pusztítani Ukrajnát. Fél év alatt Liszicsanszkig jutott.
Elvesztette a tankjai harmadát, meghalt több tízezer orosz katona.
Innen könnyű nyerni.
;)
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
885
9 993
93
Az orosz GDP még a saját bevallásuk szerint is súlyosan beszakadt, ráadásul amúgy is a magyar átlag életszínvonal alatt vergődtek. Van egy csokor régész ismerősöm, elég sokat járnak kapirgálni Oroszországba, hát...elképesztően szomorúan néz ki az ország nagy része a beszámolóik szerint.

És ezzel párhuzamosan nekem is sok nyugati ismerősöm van, helyiek plusz kint élő barátok, családtagok. Kérdeztem tőlük, hogy tényleg az van amit a magyar állami média ont magából, hogy lassan el kell döntenetek ott nyugaton, hogy esztek vagy fűtőtök? Azt válaszoltak, hogy el nem tudják képzelni, hogy ezt a marhaságot honnan szedték. A kaja ugyanannyiba kerül mint itthon, de ott a minimálbér 3000-4000 forint óránként.

A méregdrága Sziget fesztivál megint tele volt külföldiekkel, megkérdezte egy látogatótól az egyik riporter, hogy drágálják e az egészet (5000 forint egy girosz tál, 4000 forint egy vodka szóda), azt mondták ez átlagos, korrekt ár. A magyarok meg kapkodták a levegőt...

Inkább kérdezik tőlem, tőlünk magyaroktól azt, hogy "mi lesz veletek" ha az EU-s segélyeket végül nem kapjátok meg? Mert akkor jön az 500-600 eurós forint és a teljes collapse.
Érdekes, én meg végighallgattam pár külhonban élő és dolgozó kollégát (német), és egyelőre megy a fejvakarás az echte német kollégáiknál is. A gáz árát emelgetik, és úgy saccolják a középréteg ki fogja bírni, csak nem tud majd félretenni. Lejjebb gond lesz. De egyelőre minden spekuláció, mert senki sem tudja meddig emelkedik az ár.

El kell fogadni hogy nyugaton az eltérő történelem miatt sokkal nagyobbak a tartalékok, és van hova nyúlni a gazdasági gyarmattartóknak, először úgyis itt húzzák meg a nadrágszíjat.

Ez viszont nem azt jelenti hogy alapvetően jó irányba mennek. A nyugatnak lényegesen több lehetősége van diverzifikálásra, ennek ellenére botladozik. Nekünk földrajzilag nincsenek ilyen lehetőségeink (tengeri kikötő, szén, vízenergia stb.), és nem úgy tűnik hogy rosszabb feltételekkel várnánk a telet! Akkor ki a hülye?

Az Eu-s pénzek más tészta, a nemzeti kormányt meg akarják buktatni hogy elprivatizálják amit lehet és elvegyék a NER-es cégek elől a piacot - számukra a profit nem jó helyen képződik.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 560
113
CNN:
Ukrajna az Egyesült Államok által a 2008-as dél-oszétiai háború után kidolgozott ellenállási koncepciót használja

Hat hónappal az orosz különleges hadművelet kezdete után amerikai és európai tisztviselők azt mondják, hogy Ukrajna sikeresen alkalmazta az amerikai különleges műveleti erők által kifejlesztett ellenállási módszert az Oroszország elleni harcban. Ez az Ellenállás Operatív Koncepciója (OCS), amelyet 2013-ban hoztak létre az Oroszország és Grúzia közötti háború után.

Erről a CNN számol be.

Az újság szerint a koncepció értéke Nyugaton csak a Krím 2014-es annektálása után realizálódott. A Nyugat fokozta annak tanulmányozását, hogyan tervezzenek meg egy olyan totális védelmet, amely nemcsak a katonaságot, hanem a polgári lakosságot is bevonja.

A februárban elindított különleges hadművelet az OKS kísérleti terepe lett.

A koncepció innovatív és nem szokványos megközelítést kínál a hadviselés és a teljes védelem terén.

„Az átfogó védelem szempontjából az ukrán hatóságoknak minden rendben van. Minden erőforrást bevetnek, valamint néhány nagyon szokatlan eszközt is, hogy aláássák az Orosz Föderáció fegyveres erőit” – mondta Mark Schwartz nyugalmazott altábornagy, aki a doktrína kidolgozása során az európai különleges műveleti parancsnokság parancsnoka volt.

A közelmúltban a krími bombázások sorozatában Kevin Stringer nyugalmazott hadsereg ezredese, aki az ellenállás koncepcióját kidolgozó csoportot vezette, annak használatának jeleit látja.

"Mivel ezt a szokásos módon nem lehet megtenni, különleges műveleti erőket kell alkalmazni, és ezeknek [az erőknek] ellenállási támogatásra lesz szükségük - hírszerzésre, erőforrásokra, logisztikára -, hogy elérjék ezeket a régiókat" - mondta Stringer.

A CNN birtokába került ukrán kormányjelentés elismeri, hogy Ukrajna áll az orosz bázisok és egy lőszerraktár elleni támadások mögött. A messze az ellenséges vonalak mögött végrehajtott támadásokat az Egyesült Államok és más országok Ukrajnának küldött fegyvereinek hatótávolságán kívül hajtották végre, a robbanásokról készült videón sem rakéták, sem drónok nem látszottak. Oroszország a robbanásokat szabotázsnak tulajdonította.

„Nagy valószínűséggel kijelenthetjük, hogy az OKS elvei jól működnek valós harci körülmények között” – mondta Stringer.

Április elején az Egyesült Államok Különleges Műveleti Parancsnokságának parancsnoka, Richard Clarke tábornok azt mondta a Szenátus Fegyveres Szolgálati Bizottságának meghallgatásán, hogy az Egyesült Államok az elmúlt 18 hónapban segített a különleges erőkhöz rendelt ukrajnai ellenállási erők kiképzésében. Arra a kérdésre, hogy látja-e sikerét ennek a képzésnek a jelenlegi konfliktusban, Clark igennel válaszolt.

A konfliktus kezdetén az ukrán hatóságok létrehoztak egy weboldalt, amely bemutatja az ellenállás különböző módjait. A webhely leírja az erőszakmentes cselekvés alkalmazásának módjait, beleértve a tömegrendezvények bojkottját, a sztrájkot, a humort és a szatírát.

A cél az oroszbarát hatóságok kormányzási képességének aláásása. Az ellenállási doktrína erőszakos cselekményeket is sugall, köztük Molotov-koktélok használatát, szándékos gyújtogatást és vegyi anyagok hozzáadását a gáztartályokhoz a járművek megsemmisítésére.

A doktrína széles körű üzenetküldő kampányt is követel a konfliktussal kapcsolatos információk ellenőrzése, a hatóságok üzeneteinek terjedésének megakadályozása és a lakosság egységének megőrzése érdekében.

Elterjedtek az orosz tankok elleni ukrán csapásokról készült videók – gyakran zenei kísérettel –, valamint a kóbor állatokat megmentő ukrán katonákról készült felvételek. Ez is az ellenállás részévé válik, lehetővé téve Ukrajnának, hogy a maga javára alakítsa a nyugati média címlapjait, és gyakran humanizálja az ukrán hadsereget oly módon, ahogyan az oroszoknak nem sikerült.

Az ellenállás élén Volodimir Zelenszkij elnök áll, aki késő esti videóival és gyakori nemzetközi beszédeivel napirenden tartja a konfliktust.

A háborúról szóló hírek özöne külföldről érkező támogatási hullámot váltott ki, és sikeresen növelte az ukrán nyugati kormányok fegyver- és lőszerellátását.

Általánosságban elmondható, hogy a CCS alapot ad az ország ellenálló-képességének, külső nyomásnak való ellenálló képességének növelésére. A doktrínának nincs univerzális változata – minden országhoz alkalmazkodik a képességeitől és a terepétől függően. Nem célja lázadás létrehozása vagy támogatása; célja a kormány által jóváhagyott erők létrehozása, amelyek a szuverenitás helyreállítása érdekében fellépnek a külföldi beavatkozások ellen.

Az OKS létrehozása után csak Észtország, Litvánia és Lengyelország fejezte ki lelkesedését iránta. De a Krím annektálása után gyorsan megnőtt a módszer iránti érdeklődés.

Eddig 15 ország vett részt valamilyen képzésben az ellenállás doktrínájáról.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
885
9 993
93
Ja, a moszkvai politikai elit történelmileg arról híres, hogy ahova beteszi a lábát ott virágzó gazdaság szökken szárba:) Ha Ukrajna a 2000-es évek elején belépett volna az EU-ba most minimum úgy élnének mint a lengyelek...de lehet még jobban. Orosz szatellit államként viszont a jól megszokott szürke szegénység várna rájuk, örökre.
Ukrajna 2000-ben az EU-ba? Némi helyismereti hiányra vall ez a kijelentés.
Egyébként, én magyarként azért sem szurkolnék az ukrán Eu-nak, mert minket ez rohadt hátrányosan érintene. Tudom, igazi europér csak a gazdag Eu országok érdekeit szabad hogy nézze.
A többiről... pont te írtad hogy ha nem jön az Eu pénz akkor elmegy a forint. Ez azért elég hátrányosan érintene minden állampolgárt. És most pont ezzel zsarol az Eu. Tehát: ha nem a szájuk íze szerint ugrálsz akkor nincs "virágzó gazdaság". Juj de demokratikus!
Egyébként az Eu pénz az nem segély, hanem szerződés szerint jár amiért kb. odaadtuk a piacunkat.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 043
5 488
113
Ez már mindenképp a harctéren fog eldőlni, tényleg "csak" annyi a kérdés ki bírja tovább, béketárgyalás itt nem mostanában lesz...

Medvegyev: Akkor se állítjuk le a háborút, ha Ukrajna lemond a NATO-tagságról


Moszkva akkor sem fogja leállítani az ukrajnai hadjáratát, ha Ukrajna hivatalosan is lemond a NATO-csatlakozási törekvéseiről – közölte pénteken Dmitrij Medvegyev.

Az Észak-Atlanti Szövetségben való részvételről való lemondás most létfontosságú, de ez már nem elegendő a béke megteremtéséhez
– jelentette ki Medvegyev az LCI televíziónak.
Oroszország folytatni fogja a műveletét, amíg céljait el nem éri
– tette hozzá.

Mihajlo Podoljak: A tárgyalóasztalnál érhet véget a háború, de van egy kitétel

Oroszország csak akkor igazán kész a békére, ha jelentős taktikai veszteségeket szenvedett el. Akkor felhagy az ultimátumokkal, és kénytelen meghallgatni mások érveit. Amikor Ukrajna eléri az 1991-ben megállapított határokat, Oroszország készen fog állni arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljön és aláírja a békeszerződést. Ez az egyetlen lehetőség Európa liberális értékeinek és szabadságának garantálására
– idézi a tisztviselőt a Kárpátalja. Podoljak hozzátette, szerinte Putyin terve az, hogy visszaállítsa a Szovjetuniót.