[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 890
113
Ha kapunk is pluszat, minimális az és nem olcsó. Nem állunk jobban gázkérdésben, mint mások az EU-ban.

Fogyasztásarányosan a negyedik legmagasabb a magyar gáztárolók töltöttsége az EU-ban​


Az Európai Unió tagállamai közül a magyar gáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége a negyedik legmagasabb 36,35 százalékos szinttel az augusztus 28-i adatok alapján – számolt be a Világgazdaság az Aggregated Gas Storage Inventory európai platform adataira hivatkozva.

Az augusztus végi adatok szerint az élen Ausztria (64,37 százalék) áll, utána Szlovákia (47,98), majd Csehország (39,4) következik.

A portál szerint Ausztria előnye azzal magyarázható, hogy náluk van az Északi Áramlat–1 végpontja, másrészt nyugati szomszédunk áramtermelésében – a vízi erőműveknek köszönhetően – minimális szerepet játszanak a gázüzemű erőművek.
A VG-nek a napokban több kormányzati forrás is azt mondta, hogy Magyarországon nem kell számolni ellátási problémával sem a háztartások, sem az ipari termelőegységek szintjén, ugyanakkor a magas piaci gázár globális inflációs hatásai kivédhetetlenek.

Hozzátették, Magyarország – szemben több uniós tagállammal – időben és fix áron kötött le energiaforrást, az időközben megnőtt gázár így már nem növeli a lakosság terheit.

 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 289
10 333
113
Lengyel zsoldosok ellentámadást hajtottak végre Krasny Liman környékén
"A támadás éjszaka történt. A fegyveresek egy csoportja, akik közül a közelharc során a lehallgatások és kiabálások alapján többnyire lengyelek voltak, megpróbálták elfoglalni az orosz hadsereg erődítményét Krasny Liman közelében. A neonácik azonban nem voltak ilyen szerencsések. A posztot a BARS "Kuban" kozák leválasztása védte. Az ellenséget, miután veszteségeket szenvedett, visszaszorították az erdőbe és visszavonultak. Az összecsapás eredményeként a kuban harcosok trófeákat zsákmányoltak, köztük külföldi gyártású gránátvetőket.

...aztán majd jön az erdész és mindenkit kizavar az erdőből...
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 780
26 881
113
Van benne valami, kiképzett kutya soha, semmilyen körülmények közt nem érintheti meg a keresett tárgyat. (Az überokosoknak megjegyezném, hogy a honvédségi keresőkutyásokkal együtt dolgoztam, sőt a rendőrségi kutyások is hozzánk jártak gyakorolni, szóval van SAJÁT tapasztalatom a témával kapcsolatban. ) PR-nak elmegy, de a bélyegsor rajzai kurva bénák. Kár, mert amúgy pofás kis blöki, ennél több is kihozható lett volna belőle.
A legjobb bélyegeink nekünk vannak, a lengyeleknek meg a beloruszoknak.
 
W

Wilson

Guest

Sztrelkov Igor Ivanovics


szeptember 2., 09:19

A DNR fegyveres erőinek 11. ezrede tegnap hosszan tartó heves harcok után elfoglalta a Peszki nyugati külterületén lévő ipari övezetet, elfoglalta a közúti híd romjait és elfoglalta a donyecki körgyűrű vonalát. Az AFU egységei Pervomajszkoje belterületére (a pesoki ipari övezet határán) vonultak vissza.
Tegnap egész nap szinte folyamatos tüzérségi csapások érték az ellenség Donyeck melletti előretolt állásait és hátsó területeit. Az ukrán fegyveres erők tüzérsége gyengén válaszolt.

A herszoni fronton Davidov Brod és Vysokopolye között több napon át heves harcok folytak. Egyes jelentések szerint néhány nappal ezelőtt az ellenségnek sikerült újabb hídfőállást kiépítenie az Ingults keleti partján, elfoglalta Arhangelszkoje falut, és most makacsul védi azt. Várom a további részleteket.

Nincs információm a Harkiv közelében zajló harcokról. Annyi bizonyos, hogy mindkét fél új erőket vonultatott fel a térségben. Valószínűleg ez egy támadási kísérlet az AFU részéről, amely megpróbál legalább némi sikert elérni valahol. Mindkét fél heves tüzérségi és rakétacsapásokat indít ezen a fronton.
 
  • Tetszik
Reactions: DTheo

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 780
26 881
113
A második videón azok milyen állatok, amik a holttestek körül/rajtuk (!) meg a tank maradványain is szaladgálnak/ugrálnak? Patkánynak túl világosak. Vadnyúlnak túl kicsik (és világosak). Ürgék?
Nem gúny vagy hülyéskedés "céljából" kérdem, hanem mert groteszk és külön felkavaró az egészen túl - és nem hagy nyugodni. :(
Színre a patkány és az ürge között nincs nagy különbség.
Herszon régió veszélyeztetett emlősei:
https://ruffordorg.s3.amazonaws.com/media/project_reports/20669-2 Final Evaluation Report.pdf
(ürge, gyöngyös ürge, mezei hörcsög, egérfajok, Podolski vakvakond-patkány vagy Podoliai vakondpatkány)
Ha madár - és hajlok én is erre - akkor leginkább galamb.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 445
113

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 658
12 347
113
Az ukránok teljes vesztesége a Herson elleni ellentámadás és az Energodar partraszállás során augusztus 29. és szeptember 2. között


107 tank
100 gyalogsági harcjármű
78 másik páncélozott harci jármű
33 kisteherautó
17 speciális jármű
4 SU-25
1 SU-24
2 MIG-29
3 MI-8
A két Bojo osztályú landing ship kimaradt...:D
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 822
113
Az ukránok teljes vesztesége a Herson elleni ellentámadás és az Energodar partraszállás során augusztus 29. és szeptember 2. között


107 tank
100 gyalogsági harcjármű
78 másik páncélozott harci jármű
33 kisteherautó
17 speciális jármű
4 SU-25
1 SU-24
2 MIG-29
3 MI-8
A nagyjaból 100 harckocsi és IFV/APC az kb 2,5 zaszlóaljnyi technika.
Ez így összesen lehet egy nehézdandár lekukázódása. Az arányok megértéséhez azt kell tudni, hogy a Dombaszban 5-7 dandár védekezik fél éve...
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Gyenge,szar,békeidős Orosz hadsereg,elavult szarokkal szétcsapott pár dandárt,90 tankot,2000 halott,sok száz sebesült ,az ukrán ellentámadást úgy fordították meg,mint reggel a pirítóst,a nato segítséggel együtt....
Mi lenne ha kajakra vennék ezt a háborút?
Főleg úgy...hogy fel kellett ébreszteni Sojgut hogy VÉGRE valami nagy hősi diadalittas igazi náciellenes honvédős harc lesz...erre mire kinyomta az ébresztőt (meg a szundit) meg lefőtt a kávé és izgalommal telve ment volna Putyinhoz...addigra le is verték az egészet! :( el is szomorodott ....le is b.szta a tábornokot aki visszaverte az offenzívát!
-Itt Sojgu miniszter! Ki b.szta el a reggeli matinémat Putyin elnök úrral???? Látni akartunk végre egy igazi náci elleni harcot és orosz Tv-csatornákon levetíteni nagy hős háborút! Még tankokat is adtunk az ukránoknak azzal álcázva hogy kifogyott az üzemanyag sőt még a lengyeleknek is engedtük hogy átvigyék!!

-De...de tábo...de táb...védelmi miniszter úr! Esküszöm én nem tudtam hogy ez már az offenziva!! :eek:Azt hittem csak néhány seggrészeg dezertőr jön fényes nappal a mezőn vagy pár csecsen megint bekattant:hadonaszos:...alig csak hogy ...én alig csak épphogy odadörrentettünk egy picit, be se dobtuk magunkat Ha tudom hogy ez már a naaagy támadás engedtük volna 2-3 napig játszani őket...még a saját állásainkba is bemehettek volna!...Esküszöm táborno...miniszter úr én is csak akkor tudtam meg mikor fele már megadta magát!!! ...Ugye nem küldenek Szíriába???:(
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 726
80 536
113
Ma végre felpakolták az orosz légi ászokat öntöttvassal, és megkapták a repülési és bombázási szabadságot.

Valamiért a kijevi kivonulás óta a FAB-ok nem siettek jelentkezésükkel.

Az orosz csapatok Nikolaev-Kherson irányú ellentámadását támogató pilóták boldogok.

vnjftxf2vCY.jpg
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113

Sztrelkov Igor Ivanovics


szeptember 2., 09:19

A herszoni fronton Davidov Brod és Vysokopolye között több napon át heves harcok folytak. Egyes jelentések szerint néhány nappal ezelőtt az ellenségnek sikerült újabb hídfőállást kiépítenie az Ingults keleti partján, elfoglalta Arhangelszkoje falut, és most makacsul védi azt. Várom a további részleteket.
Ezt kérdeztem itt reggel. Annak a falunak komoly jelentősége van, mert Vysokopolye-re (vagy Vyszokopolja) környékére komoly kihatással lehet, ami attól nem messze észak-keletre helyezkedik el, ékként az ukrán frontvonalban.
Az ukránok teljes vesztesége a Herson elleni ellentámadás és az Energodar partraszállás során augusztus 29. és szeptember 2. között


107 tank
100 gyalogsági harcjármű
78 másik páncélozott harci jármű
33 kisteherautó
17 speciális jármű
4 SU-25
1 SU-24
2 MIG-29
3 MI-8
Ez lehetséges, de az orosz források szerint az ukránok további egységeket vonnak össze és vetnek be.

Néhány érdekes megjegyzés. A lengyelek 200 tankot adtak az ukránoknak még júliusban. A kezdeti műveletekben 12-25 ezer ukrán katona vett részt különböző becslések szerint - bár nemrég a fórumban már valaki 30 ezret is írt -, akik mindenképpen az ukrán csapatok javából kerültek ki. Az kérdéses, hogy az új csapatok csak a veszteségeket fogják pótolni, vagy további létszámnövekedést fognak eredményezni, illetve az is, hogy hasonló minőségűek lesznek e ezek az egységek.
Mivel már a nőket is behívják, ezért az ukránok nagyon súlyos napi veszteségekkel találkozhatnak, mert ugye nem szabad elfelejteni, hogy a donbaszi terület húsdarálója nem állt meg, sőt ha nem képesek érdemi erősítéseket küldeni a Pisky-t körülvevő településekre, akkor ismét egy "Popasna-virág"-szerű eseménysorozat játszódhat le.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 648
8 447
113
Hallgasd meg mint mondott 1 és 2 hete és vesd össze azzal amit most mond. Így én is tudok szakérteni...
Konkrétan mire gondolsz?
Hű bazdmeg,ki kellett néznem,hogy nem e éppen leszakad az ég,mondjuk imbolygott rendesen.
Aztaqrva....
Felőlem hihetsz az oroszoknak is, ők biztos nem hazudnának.
Olyan kísérleteket végeznek külföldön, amit az USA törvényei tiltanak... Tudod például a Gain of Function típusú módosítások (bocsánat, ennek most lehet utána kell kicsit olvasnod?). Nem véletlenül tilosak az ilyenek, a rossznyelvek szerint a COVID is épp így indult hódító útjára. Azért hadd kérdezzem már meg, hogy szerinted mi indokolja, hogy az USA a világ másik felén kísérletezzen biológiai ágensekkel??? Szerinted miért hohol-jenki belügy az, hogy mindenféle kontroll nélkül játszadoznak kórokozókkal? Te normális vagy??? Mióta tudnak róla az oroszok, azóta zavarja őket.
És harminc éve csak leszerelnek és leszerelnek... Biztosan a szovjet bioágenseket akarta eldugatni Nudelmann nyanya az oroszok elől igaz? Vagy egy sima influenzát?
A rossznyelvek szerint? XD Fullba nyomod a konteót... Nem sikerült az oroszoknak fél év alatt egy rohadt labort elfoglalni amit bizonyítékként mutogathatnának?

Teljesen igazad van. Hulyenek lenni mindig konnyebb, mint az igazsaggal szembe nezni. ;)
Fullba nyomod.
Akkor meg mit ribiskedsz itt fél éve? a Hoholok Febr. 24 óta vannak előnyben!!! :D
Az oroszok támadtak, ők akarták ezt a háborút. Amúgy meg Oroszország elvileg nagyhatalom, egy nagyhatalomnak ez nem tarthatna fél évig.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 289
10 333
113
....Gazprom jelezte a Siemens-nek, hogy sajnos az utolsó turbina is megadta magát az elmaradt karbantartások miatt az Északi Áramlat 1-ben, úgyhogy kénytelenek határozatlan időre felfüggeszteni a szállítást...
Volt egy - nyugodjon - cinikusan kaján kollégám, aki az olyan problémákra/kérésekre, amiket rajta kívül álló okokból nem tudott - ismertem;nagy megkönnyebülésére -teljesíteni, szokta előadni az ál együttérző (kár hogy hanggal és képpel/videóval nem tudok szolgálni) reakciót:
- Hát...hát...hát...(tárta szét a karját) ...de kár...de sajnálom...:rolleyes:

...szóval van egy sejtésem, hogy most az oroszok is így állnak as történethez...
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 638
113
Mint a római lègionáriusok ....:)
Jah ez nem újdonság.. egy vonzó megoldás az állománynak..
Kicsit OFF
Én találkoztam a Krim szigeti, novofedorivkai reptér leszerelt orosz tiszti állomány egyik oszlopos tagjával, akit a "váltás" után nyugdíjaztak, megházasodott és üdülő panziót tudott építeni a városkában. Az utcában ahol lakott csak azt engedte be akit ő akart: az utca elején fakabátos, lakatos sorompó állt. Hiába a szokás hatalma. 3 taxikocsis hiéna üldözött már szállásügyben, de amikor meglátták egy szál gatyában lévő Kolját, először kiszálltak a taxiból, sűrű hajlongás közben köszöntek, bepattantak a járgányukba, elhúzták a csíkot. Olasz Corleone orosz változatban... Tiszta parancsnoki hangja volt: ha normál hangnemben beszélt, azt is 30 méterről, az udvara másik végéről is tisztán lehetett hallani..Neki nem lett volna gond a legvadabb vihart is átüvöltenie , mint középkori hajóskapitány
Bocsi, ON
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 033
24 590
113
Harkov környékén 4 ukrán BTG van, amihez még 10 BTG-t akarnak csatolni egy ellentámadáshoz. Kérdéses a harcértékük, illetve a végén bevetik vajon őket. Délutáni helyzet.
1662040334_photo1662010140.jpeg

Veszélyben vannak a katonák Dnyeszteren túl, Oroszország figyelmezteti Moldovát
Állítólag az orosz "200"-as veszteség a déli fronton 102 fő.
Az oroszok mióta vetnek be Szu-24, MiG-29 repülőgépeket Ukrajnában. Annyira kisstílű vagy gigabiga, sajnálatra méltó, csak ennyire futja tőled?
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 874
5 105
113
Védekezni mindig könnyebb mint támadni. Ennyi erővel ugyanez van fordítva Donbaszban.
Ezeket a számokat mindkét fél részéről érdemes fenntartásokkal kezelni.Orosz összesítés szerint már vagy 3000 ukrán harckocsit lőttek ki ennyi nekik még "adományokkal"se nagyon volt üzemképes.De az ukránok is már 2000 orosz harckocsinál járnak saját összesítés szerint!
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 535
113

Fogyasztásarányosan a negyedik legmagasabb a magyar gáztárolók töltöttsége az EU-ban​


Az Európai Unió tagállamai közül a magyar gáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége a negyedik legmagasabb 36,35 százalékos szinttel az augusztus 28-i adatok alapján – számolt be a Világgazdaság az Aggregated Gas Storage Inventory európai platform adataira hivatkozva.

Az augusztus végi adatok szerint az élen Ausztria (64,37 százalék) áll, utána Szlovákia (47,98), majd Csehország (39,4) következik.

A portál szerint Ausztria előnye azzal magyarázható, hogy náluk van az Északi Áramlat–1 végpontja, másrészt nyugati szomszédunk áramtermelésében – a vízi erőműveknek köszönhetően – minimális szerepet játszanak a gázüzemű erőművek.
A VG-nek a napokban több kormányzati forrás is azt mondta, hogy Magyarországon nem kell számolni ellátási problémával sem a háztartások, sem az ipari termelőegységek szintjén, ugyanakkor a magas piaci gázár globális inflációs hatásai kivédhetetlenek.

Hozzátették, Magyarország – szemben több uniós tagállammal – időben és fix áron kötött le energiaforrást, az időközben megnőtt gázár így már nem növeli a lakosság terheit.


Fél évvel ezelőtt azt ígérték hogy Magyarországon olcsó lesz a gáz. Jelenleg pedig nem az. Szóval nem állunk jobban.