[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
Krivoy Rog, Zaporzsje kapott

Állítólag valami generátor kapott

Repüla repüla

Mobilnet szarakodik
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 232
113
Ami pedig Putyin, Orbán, vagy akárki maffiaszerű piramis struktúráját illeti, ezek természetes képződmények a mai, teljesen nyitottá vált globalista világgazdaságban, ahol valamiképpen létre kellett hozni egyfajta kontrolt az anyagi-pénzügyi áramlatok felett.
Ne feledjük, bármilyen szép is egy illuzórikus szabad és demokratikus pózban tetszelgő kormányzat, a mai világ legnagyobb multnacionális vállalkozásainak vagyona és politikai befolyása már a legtöbb hazánkéhoz hasonló méretű országát meghaladják! Ez húsz éve még nem volt jellemző, de ma az a kormány, amelyik saját mozgásteret akar, az helyi szinten egy merev és lojális klientúrát, tehát egy kvázi maffiát, oligarchákra épülő hálózatot kell, hogy kiépítsen.
Máskülönben csak helyi leányvállalati középvezető szintre degradálódik a szerepe.
Persze, csak lehetne ezt úgy is csinálni, hogy a nemzeti jövedelemnek nem a 25, hanem csak a kettő százalékát éli fel a piramis. De úgy tűnik ez nem megy és ennek van böjtje. Az oroszoknál a hadsereg fejlesztése például húsz éve nem volt prioritás. Nálunk se a hadsereg, se az oktatás, se a belbiztonság, se a legtöbb közszolgáltatás nem prioritás. Lassan amerikai állapotok lesznek még a vízvezetékhálózatunkban is! Ezek nagyon durván visszaütő hasonlóságok kritikus helyzetekben, amik aláásák ezeket a rendszereket akkor, amikor pont úgy tudnának erőt mutatni, hogyha áldoztak volna minderre és ezt stabilitást és sikert eredményezne nehéz helyzetekben! De amíg tartottak a jó idők, mindenben "nemzeti cél" csak egy lehetőség volt rengeteg pénz ellopására. Márha egyáltalán meghirdették célnak!
Orbán politikacsinálásának alapja, hogy teljesen lefedte a magyar közéletet, így nem lehet kívülről finanszírozott aknamunkával ellehetetleníteni. Persze, valahol neki is sodródnia kell az áramlatokkal, de messze önállóbb a mai magyar külpolitika, mint korábban bármikor is volt. És ez jó.
Ezt Putyin is megtette. Ebben teljes a hasonlóság, még abban is, hogy az ellenzéki pártok így-vagy úgy neki dolgoznak, az ő emberei. Nem gondolkodik a helyi lakosság sem politikai alternatívákban, megoldásokban, ugyanúgy nem hisz az orosz abban, hogy a politika értelmes és bármilyen gondját megoldja, ahogy a magyar sem. Szitokszó, ami egyfajta reménytelenséget, bábjátékot fejez ki. Egy krízishelyzetben ezért sem lesznek politikai megoldások az ilyen országokban. Erről nem a krízishelyzetig sikeres hatalmi struktúra tehet, mert azt az előző krízishelyzet konklúziója termelte ki, ami úgy hangzott, hogy itt nem működik a demokrácia, sem más, csak a hatalomkoncentráció. Mi se tudtuk leváltani Gyurcsányt 2006-ban és levontuk a következtetést: ha egyszer jön valaki, akire leváltjuk, azt többet nem váltjuk le, nehogy mégegyszer kockáztassunk, hogy egy krízis a demokrácia miatt válik katasztrófává. Így meg. Ez kicsit ördögi kör, de két krízis között legalább hosszan tartó stabilitást ad ezeknek a sok szempontból gyenge országoknak, mint Magyarország vagy Oroszország, ahol a fő gyengeség a társadalmat alkotó egyének hatalomnélkülisége, ami leginkább annak köszönhető, hogyha egyénél több egyén jut egy ilyen társadalomban szignifikáns hatalomhoz az anarchiába torkollik, krízisbe, ami hatalomkoncentrációval oldható csak meg.
Ami az orosz birodalom kis népeinek szétesését, mint nyugati vágyálmot illeti, ennek nem sok történelmi alapja van. Önmagában egyik kis náció sem alkalmas Moszkvától független életvitelre és önállóan sincsenek meg, tehát mindig összenő, ami összetartozik.
Nem is lényeges, hogy alkalmasak e, hanem az, hogy megpróbálják e! Ez fontosabb. A kivált szovjet tagköztársaságok is megpróbálták aztán egyik-másik alkalmatlannak bizonyult. Örményország vagy mondjuk Kirgizisztán látványosan. Néhányan meg hosszabb-rövidebb bukdácsolás után megtalálták az útjukat a világban.
Az orosz ásványkincsekért és javakért folyó permanes nyugati intervenció pedig valahogy mindig elakad egy-egy moszkavi erős történelmi figurán.
Akik amíg élnek, addig tudják feltartani a nyugati nyomulást. A XX. század első felének intervencióját végül Sztálin személyében koncentrálódott brutális belső terrror állította meg, majd az utána jövők úgy-ahogy egyben tartották a birodalmat.
A kilencvenes években széthullásnak indult orosz világot a XXI. század elején megjelent Putyin, mint karakter hozta vissza az életbe, de az ő kiöregedésével ennek is kezd vége lenni.
A Nyugat megint megy egy kicsit tombolni, aztán megint fordul a trend és jön egy újabb erős ember Moszkva élén.
A Nyugat is úgy van vele, hogyha meg se próbáljuk, akkor csak veszthetünk. Úgyhogy újra és újra megpróbálják ezzel erősítve az oroszok szuverenitás és autarkia iránti vágyát ami újra és újra megtalálja a maga emberét.
Az ukránok nagy nedves álma, hogy most eljött az történelmi léptékű idejük... nem lesz hosszú életű.
A legnagyobb vesztesek most az ukránok lesznek. Ha megnyerik a háborút azért, ha elvesztik azért. Nekik reszeltek, kár is gondolkodni a jövőjükön: olyan nincs.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 649
113
Külföldi tüzérségi rendszerek elosztása az Ukrán Fegyveres Erők dandárjai szerint

Tüzérdandárok:
26 dandár:

Krab önjáró fegyverek - 53 egység; ACS PzH2000 - 18 db.
40 brigád:
M777 tarack - 22 db.
44 brigád:
M777 tarack - 33 egység; FH-70 tarack - 24 db.
45 brigád:
M777 tarack - 7 db.
55 dandár:
M777 tarack - 24 db.

Gépesített dandárok:
53 dandár:

Caesar önjáró fegyverek - 18 egység.
14 dandár:
M109 önjáró löveg - 14 egység.
28 dandár:
M109 önjáró löveg - 12 egység.
72 dandár:
M109 önjáró löveg - 2 db.
92 dandár:
M109 önjáró löveg - 6 db.

Harckocsi brigád:
17 dandár:

M109 önjáró löveg - 12 db.

A 184-es kiképzésen

további négy M777-es tarackot képeznek ki. Így a tüzérdandárok vontatott lövegeket (M777 és FH70), önjáró lövegeket pedig gépesített dandárokhoz kaptak, amelyek tüzérségi csoportjai ismerik a szovjet akácot és szegfűt.
Egy másik érdekesség: miért küldték egyszerre a "Rákokat" és a "2000-et" a 26.-ra? Ráadásul a németek szinte mindegyike elbukott (18-ból 16 tört), a lengyelek majdnem harmada pedig kiesett!
Vagy a Berdicsev-dandárban az Ukrán Fegyveres Erők legkeményebb tüzérei?
Egy másik jellemző: minden második amerikai M109-es önjáró löveg, amelyet gépesített és harckocsidandárokhoz szállítanak , már üzemképtelen. Vajon ki döntött úgy, hogy a gyalogság és a tankerek nem tudják rosszabbul használni ezeket a fegyvereket, mint a tüzérek?!

 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 071
88 032
113

Határőr Attila

Well-Known Member
2022. február 27.
126
928
93
Kalibrálás

papadanye :)
 

empontipont

Well-Known Member
2015. augusztus 17.
717
2 607
93
Persze, majd a saját földjüket atomcsapják taktikai nukikkal. Saját magukat fogják lőni vele, persze. Hogyne.
Nem fogalmazott egyértelműen a Medvegyev?

A nyugati országok nem fognak tudni hátradőlni a rendezett házaikban és lakásaikban, és nevetni azon, hogy mások kezével óvatosan gyengítik Oroszországot – folytatta Medvegyev. Hozzátette: „Minden lángba fog borulni körülöttük. A népük nagyon fog szenvedni. A föld szó szerint égni fog, és a beton megolvad.

Ez azt jelenti, hogy a Nyugati országokat fogják csapni, nem Ukrajnát. Hogy lehetne ezt még ennél világosabban leírni?

A 1/3-ot Európára és Oroszországra kell érteni, mert természetesen Oroszország nem atomcsapná az USA-t, mert abból totális atomháború lenne, amit még a 2/3-ad lakosság sem élne túl! CSAK EURÓPÁT fogják atomcsapni ezért.

A hátborzongató az egészben az, hogy kihozták a matekot, hogy a teljes mozgósítás esetén a konvencionális háború a NATO-val sem járna kevesebb emberveszteséggel, tehát felesleges az atomháború veszteségéhez a konvencionális háború veszteségeit is még elszenvedni.
Amikor egy sikeres orosz mozgósítás és egy sikeres orosz háború úgyis NATO atomcsapással végződene Oroszország ellen.
Tehát szerinted az oroszok úgy fognak lejátszani egy atomháborút Európában, hogy ők elveszítik a katonai, gazdasági, élőerejük nagy részét, miközben az usa ott marad egy karcolás nélkül?
Ez az amit a Szu. már a 80-as években megmondott, hogy nem fog megtörténni! Ha olyan helyzet alakul ki, amiben nekik jelentős veszteségeik lennének, el fognak mindent dobálni az usa kontinentális területeire.

A mostani háborúban az usa a globális dominanciáját veszítheti, de megmarad a világ legerősebb, leggazdagabb országának.
A ruszkik viszont ha veszítenek, valami olyanra számíthatnak, mint amit a kínaiak a saját történelmükben a megaláztatás évszázadának hívnak.
Az oroszoknak nem az a fontos, hogy nyerjenek az amcsikkal szemben, hanem az, hogy az amcsik ne nyerjenek!
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 690
45 337
113
A becsapódás pillanata és a legerősebb tűzvész Krivoj Rogban, talán az ország egyik legnagyobbjában, a Krivoy Rog hőerőműben.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 251
29 520
113
Tacheles 94 németeseknek Robert Steinnel és Thomas Röperrel:

Témák:
  • Röper Moszkvában volt, összetrombitálták azokat az újságírókat, akik rajta vannak az ukránok halállistáján (Mirotvorec)
  • zöldek
  • német gazdaság
  • gáz
  • búza
  • Gladio Ukrajnában
  • Biden vs Trump
  • a terhes modell, akit Mariupolban a kórházban lebombáztak, lufikat osztogat egy felújított iskolában.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Tényleg, bátor Sir Putyin mikor látogat Donbászba, ahogy megígérte?
Zselé már ott van? :) Megterített a 15m-es ebédlőasztalon?

Rakétacsapás érte a Karachun víztározó gátját

Orosz csapatok csapást mértek egy infrastrukturális létesítményre Krivoj Rog város közelében

Néhány rakéta az Ingulets folyón átívelő gát vízvonala alatt csapódott be.

A becsapódás súlyosan megrongálta a gátat, és az Inuglets folyó vízszintje megemelkedett.

Most a kijevi rezsim Herszon irányában tevékenykedő erőinek nem egy sekély folyót, hanem egy erős vízi gátat kell majd erőltetniük.

A folyón átkelő ellenséges egységek elvágódhatnak a fő erőkhöz képest.

 

Ranger

Well-Known Member
2021. szeptember 20.
1 333
2 585
113

Az orosz pénzügyminisztérium hétfőn közzétett adatai szerint Oroszország olaj- és gázbevételei, amelyek az ország költségvetésének több mint egyharmadát teszik ki, 671,9 milliárd rubelre (11,1 milliárd dollárra) csökkentek a múlt hónapban, ami 2021 júniusa óta a legalacsonyabb érték. Ez csaknem 13 százalékos csökkenés júliushoz képest, és 3,4 százalékos csökkenés az egy évvel korábbi bevételekhez képest, még úgy is, hogy eközben az uráli nyersolaj ára közel 10 százalékot emelkedett.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 563
7 011
113

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 562
93 938
113
Hmmm.. milyen jó tanács..a fél évvel ezelőttig Európa egyik legmagasabb életszínvonalán élő népének... biztos megéri

Sztem az afrikai menekültek 1 része, akár gond nélkül az utcára is. Ne pazaroljuk azt a zsákot :D