[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
826
7 564
93
Nem az EU ellenséges Oroszországgal, hanem Oroszország lépett "hadba" az EU ellen. Az EU-nak két lehetősége van. Vagy ellenáll, vagy megadja magát.
Légyszíves ne kezdd már te is, ezt a süket dumát. Erre a szerepre már van itt néhány bohóc, de ha gondolod állj be közéjük nyugodtan te is.

Amúgy a saját magadnak mondasz ellen:
Így indítod: "Kérdés jól jár-e stratégiailag Oroszország egy baráti EU helyett egy ellenséges EU-val?"
Majd zavarodban átváltasz: "Nem az EU ellenséges Oroszországgal".
(Ezt még gyakorolnod kell...)

A tényekre engedelmeddel nem térnék ki. Nem szeretnélek még jobban összezavarni.
 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
592
6 302
93
Eredetileg idézve fórumtársakat szerettem volna hozzászólni, de belebonyolódtam technikailag.

Mindenkinek megvan itt a prekoncepciója, a vesszőparipája; nekem is.
A téma, hogy nyerhet e Putyin? Ki nyer, mit nyer? Ki lesz versenyképes stb.

Akkor folytatom az én vesszőparipámmal.

Az már látható szerintem, hogy Ukrajna már a saját eredeti nehéz technikáját/fegyverzetét nagyrészt elvesztette, tehát ha nem a nyugati támogatás, akkor már kapitulálni lett volna kénytelen (most attól tekintsünk el, amit tegnap is írtam, hogy csapat illetve egyéni szinten nyilván folytatódott volna az ellenállás, de az mondhatni független a hivatalos állami egyezményektől).
Ukrajna jelenleg a nyugati eszközöknek, háttér támogatásoknak, kiképzéseknek köszönheti, hogy fegyveresei a szimpla kézifegyverekkel végzett harctevékenységeken kívül még képesek gépesített, páncélozott technikájú (stb.) ellenállásra, mi több támadásokra.
Ezt már többen is leírták hosszabban, ezzel csak egy baj van; hogy Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen:
Bármilyen, számukra pozitív, vagy kevésbé negatív végeredménynek ára lesz, mégpedig a Nyugat által benyújtott számla.
Itt az a kérdés, hogy úgy fogják e érezni még sok év múlva is, hogy ez megérte?

Putyin/Oroszország nyerhet e?
Tegnap és korábban is kotnyeleskedtem, hogy sanda gyanúm szerint már nem Ukrajna az elsőrendű céljuk, hanem az EU megrogyasztása. (Az USA megrogyasztása nyilván más kávéház, ahhoz Kína, India is kéne, meg nem is kétbites a feladat - exportpiacok, felvásárolt hitelek, világpiaci hatások stb.)
Ilyen értelemben én úgy sejtem értékelni, hogy az a kérdés, hogyan fognak alakulni az Oroszország-EU gazdasági viszonyok a fegyveres konfliktus lecsillapodásával. Ez lesz a ki nyer ma? (Játék és muzsika években)

Megrogyasztható e az EU?
Az energiahelyzetet(kitettséget/következményeit már számos alkalommal kitárgyaltátok.
Mi a helyzet a nyersanyagokkal?
Az EU mennyire orosz-függő?
S mennyire tudja e kitettségét helyettesítéssel versenyképesen megtartani? (Tudom, ebből is vallásháború lesz, de azért jó lenne látni számokat, arányokat)

Okoskodás:
Nemcsak szüleim, nagyszüleim elmondásából ismerős, de még gyerekkoromban (70-es években is!) vidéki rokonok életmódját látva elmondható, hogy a II. VH idején a magyar lakosság igen tekintélyes része falun, a mezőgazdaságból élt. Olyannyira, hogy gyakorlatilag a mai értelemben vett energia, nyersanyag/pénzfüggőségük ennek a rétegnek nem lett létezett!
Elektromos energiát nem használtak, a lakóhelység (a többit ugye nem fűtötték) fűtését - ami ráadásul nem 80-200 négyzetméter volt, s nem 2.7+ méter belmagasság, mint ma:
Friss vő az apóshoz:
  • Apuka...meg kéne emelni a plafont, túl alacsony!
  • ...meg...meg...csak azt nem olyan könnyű megemelni fiam, mint a kalapodat...

Minimális energiaigénye volt a lakótér fűtésének, ami ráadásul egyben meg is oldotta a főzés energiaigényét is (sparhelt).
Ha volt fa az erdőről, vagy volt szalma, már nem fáztak.
Ggaz; egyoldalú volt a táplálkozásuk, de ha volt sózott,szárított, füstölt húskészítmény a kamrában, meg volt búza, akkor éhen nem haltak.
Ha meg bor is volt, akkor még kalória és antidepresszáns is volt:rolleyes:

Szolgáltatásokra minimálisan költöttek (kovács, stb.), szemetet nem termeltek, vizük a kútból volt. Ennyi.
Sót, petróleumot meg igaz nehezen, (nyema bővített újratermelés) de kigazdálkodtak.
Ez volt háború idején is.
Ha szerencséjük volt, akkor annyit érzékeltek, hogy átvonult valami sereg a falun...aztán visszamentek végződni...
(Nagymamám falujában ennyi volt a németekkel, meg az oroszokkal is, de mondjuk a románok után ki kellett dobni a dunyhákat...:confused:)


Mi volt ugyanekkor a városiakkal?
Fáztak és éheztek.

A mai európai lakosság gyakorlatilag mind városi embernek számít - még ha kisebb településen él is.
Elektromos energia nélkül az élete megáll, ha a hipermarketben nincs áru, akkor egy pár nap után gyakorlatilag éhen hal.
(Nekem ne mondjátok az ellenkezőjét; amikor az árvíz elvágta a településünket az energia, vízellátástól, mennyiségi élelemiszerellátás lehetőségétől, pillanatok alatt kiderült, hogy egy hétnél tovább alig páran bírnák)

A mai európai ember nemhogy a szemetét, de még a szaharát és a vizeheletét sem tudja menedzselni energia és pénz nélkül!:eek:

Ha nincs olcsón és stabilan energia, sem nyersanyag, akkor nincs munka sem (Az ötödik emeleten Miskolc Avas lakótelepen is csak a Fészekrakók vágtak disznót...)
Ha nincs munka, akkor nincs pénz; nincs vásárlás, szolgáltatás vásárlás sem: szennyvíz szállítása se, nemhogy latte, meg műköröm...

Egy; az ideiglenes önellátás képessége nélküli, tisztán fogyasztásra és drágán üzemeltethető infrastruktúrára épülő társadalom az addigi egyensúlyából kibillentve - s új, jóval alacsonyabb egyensúlyba még nem beállva - egy lefelé exponenciálisan örvénylő időzített bomba, amely a fejlett, városiasodott társadalmak ismérve.

Az EU pedig - az óvatosabb gazdákat és a preppereket leszámítva - egy ilyen tartalék nélküli nagyváros.

Putyinnak nem kell mást tennie, csak várnia kell - vagy valahogy kihúznia. S akkor nyert.

Addig meg bénázhat vagy eljátszhatja, hogy bénázik.

Mindenkinek prekoncepciója, vágya, tetszése szerint.
A nyugati modernitás úgy konstruálja magát, hogy atomizálja a társadalmat és a lemorzsolt egyént függővé teszi az általa létrehozott struktúráktól és instrumentumoktól. A folyamat során eltörli az organikusan felépült struktúrákat, amik a természeti embert támogatták az élete során. Véleményem szerint az utóbbiak szükség esetén nem tudnak "csak úgy" visszaépülni, azokat az embernek újra meg kellene tanulnia. A probléma ezzel az, hogy erre nem lesz ideje és módja, amikor kihúzzák a konnektort.

Amerikára sem vár középtávon jobb sors. Európa beáldozásával még fenn tudja tartani ideig óráig az elmebeteg társadalmát, amit létrehozott, de aki nyitott szemmel jár az tudja, hogy az amerikai társadalom rohamosan Dél-Afrikanizálódik és ezt a folyamatot már nem fogják tudni visszafordítani.

Én úgy gondolom, hogy az USA szempontjából nem jelentéktelen Európa, ők sokkal jobban járnának egy éleképes EU-val, mint azzal a zombi vazallusállammal, amivé tenni akarják. Egyrészt az EU erős gazdasági övezetként fel tudta venni az általuk előállított mocskot, másrészt a kifizetteték velünk a 2008 -as váltságuk költségeinek nagy részét, a rossz hitelek átcímkézésével és EU-ba történő exportálásával. Egyébként nem először csinálnak ilyen lehúzást, gondoljunk a 2.vh -tól kialakult dollártöbbletre, aminek felfüggesztették a beválthatóságát aranyra és a 70-es években generált ENERGIAVÁLSÁGGAL nullázták a több évtizedes kereskedelmi többletünket. Egy megroggyant EU-t már nem tudnak így felhasználni.

Véleményem szerint az USA irracionális viselkedése mögött egy fehérember ellen vívott faji háború áll. Ha sikerül Európát hadba vinniük az oroszok ellen, akkor az importált migránshadakkal inszemináltatnák a fehér nőket, miközben a férfiak harcolnak és gyilkolják egymást, létrehozva így a fixa ideájukat, a fajilag kevert társadalmat, amelytől nem kellene számítaniuk semmilyen számottevő ellenállásra.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 659
48 473
113
Na, addig tudtam hallgatni, amíg ki nem jelentette, hogy az oroszok találták ki a népirtást, mert nem volt ilyen. Ez a pasas, amellett, hogy néha tesz helyes megállapításokat, igen kifacsart logikával bír. Szerinte nincsenek dokumentumok a helyi orosz emberek elleni atrocitásokról. Akkor az ENSZ mit tart nyilván.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 327
55 752
113

Megnevezett az ok, amiért Németország nem szállít tankokat Ukrajnának​


Németország nem szállít tankokat Ukrajnának, mert sokáig tart majd kiképezni az ukrán hadsereget ezek kezelésére. Ezt Lars Klingbeil, a Német Szociáldemokrata Párt társelnöke jelentette be – írja a Bild.

A politikus szerint a német kormány egyöntetűen egyetért abban, hogy a mai naptól a Leopard II fő harckocsikat nem szállítják Ukrajnának.

Elmagyarázta, hogy ezeken a harckocsikon való kiképzés túl sokáig tart ahhoz, hogy a háborúnak ebben a szakaszában bármilyen hatást kifejtse.


Источник: https://rusvesna.su/news/1663269305


Ja,meg gáz is kék,olaj is,búza is,titán is urán is,neon is,acél is,minden is,meg az Orosz piac is...
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
826
7 564
93
Az EU nem fog letérdelni Putyin előtt, erről ne is álmodjon senki. Megoldja a problémáit. Főleg, hogy a gázfüggés főleg keleten olyan nagy probléma elsősorban, máshol kisebb, ezért könnyebben is kezelhető. De keleten is kezelhető azért.

Egyébként Orbán becsicskult Putyinnak, azt is kommunikálták, hogy lesz elég gáz és olcsón. Azt most meg fával kell majd az iksolákat fűteni és a 20 fok is luxus lesz sok helyen. Szóval felesleges is behódolni.
Ezt a rendszeresen előkerülő, mondjunk ellent önmagunknak egy poszton belül technikát, melyik gyógypedagógiai intézményben oktatják?
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 123
82 888
113
Mai Nikopol elleni kamikaze dróntámadás. A képen az iráni Shahed-136 drón maradványai.

RWLZ_lzxxrs.jpg

M974iltoAG8.jpg

3KxcQVTWtJk.jpg
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 731
14 065
113
A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2022. júniusi adataiból kiderült, a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia háromnegyedét, míg a teljes bruttó termelt villamos energia 22 százalékát a napenergia biztosítja.


Erre hozzál már egy forrást. Nyilván az index cikkekben amiket beszúrtál, bár azok is hazudnak ennél nagyobbakat is.. de ott nem szerepel.
 
  • Tetszik
Reactions: megazez

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
879
4 945
93
ez is egy lehetőség
persze az is lehet, hogy megoldják a hadianyag ellátást, repülnek még az ukrán gépek

iráni drónok - majd kiderül jobbak-e mint a törökök

egy szabadszájú ...

úgy látszik csak megijednek a kezdeményezéstől ...

trollkodás orosz módra :)

+1
úgy néz ki lassan felébrednek egyes sportolók, és elkezdődtek a tiltakozások az orosz sportolók kizárása miatt az olimpiákról
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 123
82 888
113
Ismertté vált, hogyan telepítenek amerikai AGM-88 HARM radarellenes rakétákat az ukrán MiG-29 vadászgépekre.

Kiderült, hogy a rakétát a szabványos LAU-118 / A légi hordozórakétával használják, amely egy speciálisan készített adapteroszlophoz van rögzítve, amely viszont a teljes szerkezetet a repülőgép szárnyára akasztja.

RPIaq2o3HFY.jpg


A napokbna Herszonban lelőtt amerikai AGM-88 rakéta

6NLTslEmuJQ.jpg

LbQNmywbZJ4.jpg
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 666
9 268
113
Légyszíves ne kezdd már te is, ezt a süket dumát. Erre a szerepre már van itt néhány bohóc, de ha gondolod állj be közéjük nyugodtan te is.

Amúgy a saját magadnak mondasz ellen:
Így indítod: "Kérdés jól jár-e stratégiailag Oroszország egy baráti EU helyett egy ellenséges EU-val?"
Majd zavarodban átváltasz: "Nem az EU ellenséges Oroszországgal".
(Ezt még gyakorolnod kell...)

A tényekre engedelmeddel nem térnék ki. Nem szeretnélek még jobban összezavarni.

Nem mondott ellent önmagának. A második eset ugyanis azt jelenti, hogy nem az EU felelős az ellenséges viszonyért Oroszországgal.

Ezt a rendszeresen előkerülő, mondjunk ellent önmagunknak egy poszton belül technikát, melyik gyógypedagógiai intézményben oktatják?

Sehol nem mondtam ellent önmagamnak. Ha mégis így látod, akkor lehet neked kéne gyógypedagógiai intézményt látogatnod :)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 303
68 431
113
Az EU nem fog letérdelni Putyin előtt, erről ne is álmodjon senki. Megoldja a problémáit. Főleg, hogy a gázfüggés főleg keleten olyan nagy probléma elsősorban, máshol kisebb, ezért könnyebben is kezelhető. De keleten is kezelhető azért.

Egyébként Orbán becsicskult Putyinnak, azt is kommunikálták, hogy lesz elég gáz és olcsón. Azt most meg fával kell majd az iksolákat fűteni és a 20 fok is luxus lesz sok helyen. Szóval felesleges is behódolni.
Nalam szokas szerint 24-25 fok lesz telen...
Ismerösöknek Bécsben a fakereskedö végleg lemondta a májusban rendelt tüzifa szállitását.
Xar ugy igy futesszezon elejen...
Engem 98-ban a Tatai laktanyaban az elet megtanitott hogy sok minden eleg.
Butorlap, bontott epitoanyag, seta kozben szedett/lopott fa, mindenfele papir, ruha, stb vegso soron jobb mint a semmi. Azert a lakkozott butorlappal vigyazni kell, de igen jo. Talan meg nincs minden veszve, biztos van ott is par hozzam hasonlo penzehes paraszt aki most jo penzert elad nemi felesleget. Erdeklodni kell folyamatosan, az olcsora ramenni, es nem 1 telre valot bespajzolni ez a tanulsag.

Ukran srac uzenete

Hid az Ingulec folyon

 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 257
5 304
113
Ismertté vált, hogyan telepítenek amerikai AGM-88 HARM radarellenes rakétákat az ukrán MiG-29 vadászgépekre.

Kiderült, hogy a rakétát a szabványos LAU-118 / A légi hordozórakétával használják, amely egy speciálisan készített adapteroszlophoz van rögzítve, amely viszont a teljes szerkezetet a repülőgép szárnyára akasztja.

RPIaq2o3HFY.jpg


A napokbna Herszonban lelőtt amerikai AGM-88 rakéta

6NLTslEmuJQ.jpg

LbQNmywbZJ4.jpg
Meglepő számomra, hogy ezt megtudták csinálni. Mindenki azt mondta, hogy ezek a rendszerek annyira nem kompatibilisek egymással, hogy ihaj.
 
  • Tetszik
Reactions: Vogon
S

Szilvatövis

Guest
Légyszíves ne kezdd már te is, ezt a süket dumát. Erre a szerepre már van itt néhány bohóc, de ha gondolod állj be közéjük nyugodtan te is.

Amúgy a saját magadnak mondasz ellen:
Így indítod: "Kérdés jól jár-e stratégiailag Oroszország egy baráti EU helyett egy ellenséges EU-val?"
Majd zavarodban átváltasz: "Nem az EU ellenséges Oroszországgal".
(Ezt még gyakorolnod kell...)

A tényekre engedelmeddel nem térnék ki. Nem szeretnélek még jobban összezavarni.
Köszönöm a visszajelzést! Pontosítok.
"Nem az EU volt ellenséges Oroszországgal".
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 761
14 758
113
Fél év alatt az oroszok.

Akkor rossz módszerrel használják a készletet. Eddig 1 - 1 civil lakótömböt, városszéli klozetet, üres repteret, beásott, álcázott tüzérséget, és még a mező közepén álló T-64-est is lőttek Iszkander / Kalibr / AS-15 Kent hadával, kinek mi a kedvenc stratégiai fegyvere, eszetlenül. Lehet vele terrorbombázni, vagy bohóc célpontokra küldeni, vagy precíziósan, értelmesen is lőni, mint ez az erőművek elleni visszafogott, korlátozott, de így is hatásos csapás-sorozat mutatta.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 029
16 537
113
Mi az hogy maximális kímélik a lakosságot? Mariupol? Bucsa? Irpin?....
Láttál Te már olyan háborút, ahol a lakosságnak van villanya, internete, TV adása, üzemanyaga, kajája, orvosi ellátása, segélyei (ha nem fújták meg útközben).. stb - a frontvonalon is? Ez már önmagában abszurdá teszi a mostani konfliktust...
Itt minden katonai szakértő néha a haját tépi a számára meghatározhatatlan, bolondokházába illő hadi cselekmények miatt.
Ha az orosz beröffenti a hadigépezetét, akkor a civil áldozatokat százezres, milliós tételekben számolhatnád - csak ukrajnában. Ne kívánd, én sem akarom hogy valódi háború legyen e konfliktusból..

Te személyesen ott voltál a bucsai gyilkosságoknál? Akkor hogyan élted túl? Azt már nem is kérdem melyik oldalon álltál.

Láttál már olyan konfliktust, ahol ennyi hulladék, hamisított videó készül?
Itt a módszer, ahogy ezeket "gyártják" , egy f@sza harcirobot teszt videó:

kb 10 éve láttam egy misét, amit a pápa celebrált, és megszentségteleníti az oltárt. Mellé volt vágva az eredeti, hogy lássam hogyan készítették.
Azóta nem hiszek a F.O.S média hírdegenátor (nem fordításában hanem ferdítéseiben) alkotásaiban.

Ha az általad felsorolt dolgok olyan egyértelműek, akkor gondolod hogy nem indult volna már rég eljárás az oroszok ellen? Régen elitélik őket, és még a levegőt is elszakciózták volna már tőlük..
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
953
11 193
93
Az EU nem fog letérdelni Putyin előtt, erről ne is álmodjon senki. Megoldja a problémáit. Főleg, hogy a gázfüggés főleg keleten olyan nagy probléma elsősorban, máshol kisebb, ezért könnyebben is kezelhető. De keleten is kezelhető azért.

Egyébként Orbán becsicskult Putyinnak, azt is kommunikálták, hogy lesz elég gáz és olcsón. Azt most meg fával kell majd az iksolákat fűteni és a 20 fok is luxus lesz sok helyen. Szóval felesleges is behódolni.
Magyarország energiaellátásának legnagyobb veszélye maga az EU.

Ha nem szorítanák OV tökét, kérdés nem lenne hogy lesz elég gáz. Csak hát az EU most is szívesen megfojtaná Kelet-Európát. Ezek a rohadt másodvonalas Eu országok ezt-azt elértek munkával. El kell őket adósítani újra és újra, és elvenni amijük van. Először a külsős kapcsolatait öljük meg, utána a gázt vesszük el, aztán dől minden és fillérekért "legálisan" felvásárolható minden ami az utóbbi években nemzeti tulajdonba került.

Na most jöhetnek a vihogók akik még mindig annyira gyerekek, hogy azt hiszik az EU vezető országait nem a pénzharácsolás mozgatja hanem az önzetlen jóindulat. Az ilyenek löknek 1000 év szolgasorba, egy használt autóért meg egy lapostévéért. Az ő szintjüknek ez elég, megvan a nyugati jólét meg a csicskaság. Esetleg még a bőrünket is eladnák Ukrajnába, vezényszóra.