[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Ember világosan leírtam, hogy a Sosna- U amelyet a T-90M építenenek Fehéroroszországban gyártják ott van mindegyiknek az oldalán a Fehéroroszország jelölés, és ők bizony többek között francia alkatrészeket használnak fel a gyártáshoz, az invázió előtt Oroszország hadiipara Fehéroroszországon keresztül kerülte meg a rá kivetett 2014-s szankciókat.
Én is világosan leírtam, hogy tévedsz mert megfordítottad a tartalmat, 2014-es sankciók óta nem használnak francia alkatrészeket. Előtte használtak. Sokáig probléma volt, de megoldották 2016-ban.

"Általánosan feltételezték, hogy Oroszország lemásolta a Thales Catherine hőkamerás rendszereit. A Catherine-FC valójában egy átmeneti intézkedés volt, mivel Oroszország korábban nem tudott elegendő higany-kadmium-tellurid kristályt növeszteni epitaxiával, valamint nem álltak rendelkezésre megfelelő litográfiai gépek a tömb rétegezéséhez a szükséges pontossággal, 2016 előtt."

Ez a jelenlegi állás ami elérhető az interneten.

"2016-ban a krasznogorszki üzem befejezte a T-80 U és a T-90 típusokhoz készült Irbis-K éjjellátó rendszer tesztelését, az első szállítások 2017-ben kezdődnek. Az Irbis-K, az első orosz gyártmányú higany-kadmium-tellurid (MCT) mátrixú hőérzékelő elkészültével az orosz harckocsik egyik hátrányát orvosolták nyugati társaikkal szemben. Az Irbis-K akár 3240 méteres távolságból is képes azonosítani a célpontokat nappal és éjszaka.

Az orosz gyártmányú hőkamerás készülék nemcsak azt jelentette, hogy az orosz harckocsikat nem kellett többé külföldi alkatrészekkel felszerelni, hanem költséghatékonyabbá tette a harckocsik teljes modernizálását is. Az új Irbis-K harckocsitüzér és a parancsnok kombinált látó- és megfigyelőrendszerének, az Agat-MDT-nek a hőképe a T-90 frissített változatához (T-90M) is szállítható, az ESSA rendszer helyett a Thales Catherine-FC hőkamerájával."
Kapaszkodj meg ,nem adott meg forrást csak szimplán leírta....
Megkapaszkodtam, és most?
Még egyszer, láttál a hozzászólásomban idézőjelet? Segítek neked nem volt benne, akkor ezen teljesen feleslegesen lovagolsz.
Ok, Akkor ezt most el is könyveltük kitalációnak a részedről, révén nem idézted. Opá.. mégis?

az Uralvagonzavod illetékese idén májusban büszkén jelentette ki

Most akkor idézőjel használata nélkül, de mégis kijelentette? Jól értem ha nem rakod idézőjelbe, de mégis arra hivatkozol ,hogy ezt meg azt kijelentette, akkor csak simán hazudsz. Megjegyeztem, eddig OK.

Hogy micsoda? Te állítottad az évi 500-1000 db T-90M legyártását, akkor hogy is van ez van az orosz hadrendben kb 400 T-90-s amelynek egy részét már átépítették akárhogy is számolom nem jönnek ki a számaid..
Lapozz vissza, és ne ferdítsd el a beszélgetéseinket.

"Most majd gyártanak újakat. Évi 500-1000 db T90M meg se kottyan a költségvetésben."

Ferdíteni kettőnk közül nem én szoktam.
Valóban? Azért kérdezz meg másokat is, hogy ők vélekednek a tartalmaidról.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Meg a szakértelem, a megfelelő munkaerő, termelőeszközök-gyártósorok... kőolajból-földgázból nehéz lesz tankot építeni. Fém mondjuk van, na de EO tűzvezető rendszer meg elektronyika honnan lesz?

Ezek mindegyike nyilván a Föld összes országában felülről korlátos, mert ők mind balekok, természetesen Oroszország kivételével, mert ők faszák meg kemények, meg különben is Putyin. Ha a folyókat is sikerült megfordítani, akkor az orosz ember előtt nyilván nincs lehetetlen.
Ezt tudtam előásni a francia sokat emlegetett Catherine-FC sosna-u, francia hőkamera kiváltásra. A 2014-es szankciókat 2016-ig a fehérorosz megkerüléssel végezték. Minden más eleve orosz volt. Ez az egyetlen komponens, ami a szaksajtó szerint lóg a levegőben, és egy boncolt T90M 2021-2022 gyártású kellene hozzá, hogy lássák most mi van benne.

2016-ban a krasznogorszki üzem befejezte a T-80 U és a T-90 típusokhoz készült Irbis-K éjjellátó rendszer tesztelését, az első szállítások 2017-ben kezdődnek. Az Irbis-K, az első orosz gyártmányú higany-kadmium-tellurid (MCT) mátrixú hőérzékelő elkészültével az orosz harckocsik egyik hátrányát orvosolták nyugati társaikkal szemben. Az Irbis-K akár 3240 méteres távolságból is képes azonosítani a célpontokat nappal és éjszaka.

Az orosz gyártmányú hőkamerás készülék nemcsak azt jelentette, hogy az orosz harckocsikat nem kellett többé külföldi alkatrészekkel felszerelni, hanem költséghatékonyabbá tette a harckocsik teljes modernizálását is. Az új Irbis-K harckocsitüzér és a parancsnok kombinált látó- és megfigyelőrendszerének, az Agat-MDT-nek a hőképe a T-90 frissített változatához (T-90M) is szállítható, az ESSA rendszer helyett a Thales Catherine-FC hőkamerájával.

 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 709
17 014
113
De nekünk sokkal olcsóbb a földgáz, mert hosszútávú szerződéseink vannak az oroszokkal.

Jahh... nem!

És a szerződések 75 évre titkosítva vannak.
Higgadj le; elképednél ha tudnád mennyivel piaci ár alatt van a szerződött! Ezért vérgenyó a sajtó a hazudozással, mert aki csípőből cáfolhatná, annak kussolni kell. De egy kis matek: ha piaci áron lenne az a 10 milliárd m3...számold ki mekkora luk lenne a költségvetésben (főleg a rezsicsökkentés miatt). Utóbbira minden 8 elemit végzett (elvileg) képes
 

hendrick

Well-Known Member
2018. június 30.
2 802
4 966
113

Erik Møse, Chair of the Commission of Inquiry on Ukraine​


RELATED​

PRESS RELEASES
Human Rights Council holds clustered interactive dialogue on the right to privacy and on cultural rights
NEWS
Human Rights Committee holds general discussion in preparation for a general comment on the right of peaceful assembly
STATEMENTS AND SPEECHES
Strengthening the work of the Security Council on sexual and gender-based violence in conflict: the strategic use of evidence from UN investigations

Ukrainian version (Word)
Distinguished President,
Excellencies,
Together with Ms. Jasminka Džumhur and Mr. Pablo de Greiff, I will present an update on the progress of the work of the Independent International Commission of Inquiry on Ukraine, in conformity with this Council’s resolution 49/1, adopted in March 2022.
Last time the Commissioners were present at the Human Rights Council was in May this year. The Council then requested the Commission, in resolution S-34/1, to address events that took place in late February and March 2022 in the areas of Kyiv, Chernihiv, Kharkiv and Sumy, and to brief the Council on the progress of that inquiry as part of its oral update in September. Consequently, we have so far mainly focused on events in those four regions.
Tomorrow will mark seven months since the outset of the hostilities in Ukraine. We are concerned by the suffering that the armed conflict in Ukraine has imposed on the civilian population. This is illustrated by the figures updated regularly by the OHCHR concerning deaths and injuries and by the UNHCR with respect to refugees and internally displaced persons. The recent discovery of yet additional graves illustrates the gravity of the situation.
Allow me first to make some general remarks.
The Commission has focused on events in view of their gravity, their significance in demonstrating patterns of alleged violations, and the possibility to gain access to victims, witnesses, and supporting documentation.
It seeks to coordinate its efforts with the many entities carrying out investigations in order to avoid duplication and re-traumatization of victims.
The security of victims is at the centre of our work, and we ensure a strict respect of the “do no harm” and confidentiality principles. We would like to express our deep appreciation to victims and witnesses who have shared their stories.
The Commission, which is independent and impartial, has sought cooperation and dialogue with relevant Governments. We appreciate the access and cooperation extended to us by the Government of Ukraine. Our attempts to engage in a constructive dialogue with Russian Federation authorities have, regretfully, so far not been successful, but we will persist in our efforts.
Distinguished President,
Excellencies,
I will now return to our investigations in the regions of Kyiv, Chernihiv, Kharkiv, and Sumy. The Commission has visited 27 towns and settlements and has interviewed more than 150 victims and witnesses. We have inspected sites of destruction, graves, places of detention and torture, as well as weapon remnants, and consulted a large number of documents and reports. The Commission met with Government authorities, international organisations, civil society, and other relevant stakeholders.
Based on the evidence gathered by the Commission, it has concluded that war crimes have been committed in Ukraine.
The following is a sample of the findings and observations we have made thus far.
Starting with the conduct of hostilities.
Regarding the conduct of hostilities, the use of explosive weapons with wide area effects in populated areas is a source of immense harm and suffering for civilians. We observed first-hand the damage that explosive weapons have caused to residential buildings and infrastructure, including schools and hospitals. In Kharkiv city, explosive weapons devastated entire areas of the city.
We note that according to the Office of High Commissioner for Human Rights, most of the recorded deaths were caused by the use of such weapons. This devastation is one of the factors explaining why a third of the Ukrainian population has been forced to flee. One older woman, who fled as hostilities raged in Kharkiv area, told us: “I don’t live, I just exist; I have nothing left in my soul.”
Indiscriminate attacks
A number of the attacks we investigated had been carried out without distinguishing between civilians and combatants. This included some attacks with cluster munitions or multi-launch rocket systems and airstrikes in populated areas.
As for violations against personal integrity, we were struck by the large number of executions in the areas that we visited. The Commission is currently investigating such deaths in 16 towns and settlements. We have received credible allegations regarding many more cases of executions, which we are documenting further.
Common elements of such crimes include the prior detention of the victims as well as visible signs of executions on bodies, such as hands tied behind backs, gunshot wounds to the head, and slit throats.
Witnesses provided us with consistent accounts of ill-treatment and torture, which were carried out during unlawful confinement. Some of the victims reported that after initial detention by Russian forces in Ukraine, they were transferred to the Russian Federation and held for weeks in prisons. Interlocutors described beatings, electric shocks, and forced nudity, as well as other types of violations in such detention facilities.
After being reportedly transferred into detention in the Russian Federation, some victims have disappeared.
As regard these four areas, we have processed two incidents of ill-treatment against Russian Federation soldiers by Ukrainian forces. While few in numbers, such cases continue to be the subject of our attention.
Sexual and gender-based violence
Investigating cases related to sexual and gender-based violence present specific challenges. The Commission has found that some Russian Federation soldiers committed such crimes. These acts amounted to different types of violations of rights, including sexual violence, torture, and cruel and inhuman treatment. There are examples of cases where relatives were forced to witness the crimes. In the cases we have investigated, the age of victims of sexual and gendered-based violence ranged from four to 82 years.
The Commission has documented cases in which children have been raped, tortured, and unlawfully confined. Children have also been killed and injured in indiscriminate attacks with explosive weapons. The exposure to repeated explosions, crimes, forced displacement and separation from family members deeply affected their well-being and mental health.
Distinguished President,
Excellencies,
The Commission will continue its inquiry related to the four regions mentioned in the resolution of May 2022 and will gradually devote more of its resources to its general mandate in the first resolution, which is both geographically and thematically broader. Issues of interest will include filtration camps, alleged forced transfer of people, and the conditions under which expedited adoption of children are allegedly taking place.
In this brief update we have concentrated mainly on violations against personal integrity. Depending on the availability of evidence, the Commission will seek to investigate other types of violations, including the destruction of civilian infrastructure; the appropriation or destruction of economic resources; violations of the right to food; and the legality of changes in local administration, which may have far-reaching consequences. In addition to making recommendations regarding criminal accountability, the Commission will, consistent with its victim-centered approach, make recommendations about other dimensions of accountability, to which victims also have rights.
We look forward to further cooperation with all relevant actors to pursue the task entrusted to us by the Human Rights Council.
Thank you.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 896
87 082
113

Az orosz hadsereg éles támadást indított a Kupyansk régióban

https://avia-pro.net/news/armiya-rossii-pereshla-v-rezkoe-nastuplenie-v-rayone-kupyanska

Az orosz csapatok ellentámadást indítottak A Harkov régióban.
"Az orosz hadsereg támadásba lendült Kupyansk területén. Az orosz csapatok 4 rakétát és 27 légicsapást indítottak, több mint 75 támadást hajtottak végre az MLRS-től az ukrajnai célpontok ellen. Az Orosz Föderáció fegyveres erői támadási műveleteket hajtanak végre Kupyansk, Disputed, Mayorsk, Zaitsevo, Avdeevka, Novomikhailovka, Opytnoe és Kamenka települések területén ", - a "Telegram" csatorna "Az orosz tavasz katonai tudósítói" jelentések.
Mit is mondott itt pár emberke? Majd pár hónapon belül kezdenek bele a gyenge, rosszul vezetett ruszkik, azután, ha kiképezték a tartalékosokat? :D
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 375
3 514
113
Némi (sajnos nem teljeskörű) adat az éves orosz tankgyártási kapacitásra (76-77 oldal).
https://www.rand.org/content/dam/ra...ts/RR3000/RR3099/RAND_RR3099z1.appendixes.pdf

MBT-k, zöld = új gyártás, fekete = felújítás:

Tank-Production.png


IFV/APC:

IFVProduction.png
 

Lando

Well-Known Member
2011. június 29.
409
1 078
93
Meg több is van,de rozsdaval tartositva.Gyari nagyjavitast,vagy inkább ujaepites nélkül nem mennek azok sehová.
Ezt hiszem erről van szó, valamint arról, hogy ha egy meddő vitával szóval tartják Wilsont, addig sem fog olyan híreket hozni, melyek szerint esetleg nem minden megy a Nagyoroszok terve szerint.


A Nagyorosz gazdaság elméleti kapacitás valószínűleg több, mint havonta néhány száz helyrepofozott MBT (szerintem a legfontosabb korlátozó tényező ebben a szakképzett munkaerő hiánya), azonban az erre rállított gyárak jó ha százat le tudnak szállítani.
Valószínűleg ez a száz is optimista becslés.


Pujtyin kaput!
Azért kezeljük a helyén ezt az elfutást,25 millió besorozható ember van,vegyük a felét,akik még korban,fizikai,szellemi állapotban bőven jók katonának,ha abból elfut 50ezer,vagy 200ezer,akkor mi van?
Pont semmi jelentősége.
;)
Jelentősebb a népességre gyakorolt lélektani hatása annak, hogy háborúban állnak.
Főleg így, hogy visszavonulási helyzetre válaszul kerültek hábrúba.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 619
48 178
113

Zelenszkij azt mondta, "sokkos állapotban van": Izrael semmilyen segítséget nem nyújtott Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborúhoz (FOTÓ)​


Zelenszkijt „megdöbbentette”, hogy Izrael az Oroszországgal szembeni ellenségeskedés kezdete óta nem nyújtott segítséget Ukrajnának, és fegyvereket exportált más országokba.

"Meg vagyok döbbenve. Nem ertem. Izrael nem adott nekünk semmit, semmit, nullát... Megértem, hogy meg kell védeniük a földjüket, de olyan információt kaptam, hogy Izrael más országokba exportálja fegyvereit. Miért nem ad nekünk légvédelmet?” – kérdezte Zelenszkij.

„Kimondom a tényeket: voltak megbeszélések Izrael vezetésével, és ez nem segített Ukrajnának. Látható Oroszország Izraelre gyakorolt hatása” – mondta.
Azt is elmondta, hogy határozott fellépést szeretne Németországtól, Törökországtól és az Egyesült Államoktól, mivel kevés a légvédelmi fegyvergyártó.


Источник: https://rusvesna.su/news/1663942535

Ezt nem értem. Úgy emlékszem, hogy Izrael humanitárius segítséget nyújtott, tábori kórház, orvosok, eszközök. Ez is segítség. Tény, hogy légvédelmi rendszert nem adott.
Ez a Zelenszkij nem tud megköszönni semmit, és értékelni a segítséget.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 690
13 779
113
Vicces , hogy pont te mondod ezt aki szakmányba tolja az orosz propagandát, ja és idézz már nekem pár félrefordításomat olyan kíváncsi lennék rá...

Legendás wilson kördiagramm szándékos félreértelmezése, aminél még a full retardált kretént is eljátszottad, hogy azóta is tényként kezeld a hazugságaidat, amit ott állítottál. Persze mindenki tudja, hogy az összes ilyen kijelentésed légbőlkapott vélemény vagy hazugság.
De szerintem tudod te ezt.
Csupán a külső szemlélőket hangolod, akik felületesen olvasnak bele a topikba.
Hiába generálsz kamu nickeket.

Egy példa a sokból. De majd megint elkezded a kamuáradatot, akár eljátszod a hülyét is, hogy nem így volt. A litániákat, a hozzá nem kapcsolódó linkeket, csak hogy szétoffold a topikot. Pedig a kutyát nem érdekli.
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 137
10 465
113
Higgadj le; elképednél ha tudnád mennyivel piaci ár alatt van a szerződött! Ezért vérgenyó a sajtó a hazudozással, mert aki csípőből cáfolhatná, annak kussolni kell. De egy kis matek: ha piaci áron lenne az a 10 milliárd m3...számold ki mekkora luk lenne a költségvetésben (főleg a rezsicsökkentés miatt). Utóbbira minden 8 elemit végzett (elvileg) képes
Mennyivel van a piaci ár alatt és ezt honnan tudni?
(a költségvetésben akkora a luk hogy egy anyahajó belefér)
 

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
320
2 944
93
Bizonytalan jövő tüzérségi ágyúzás alatt, avagy miért nem állt helyre a békés élet Liszicsanszkban

Kirill Kurbatov, Ukraina.ru, 2022. szeptember 16. (saját fordítás)

https://ukraina.ru/20220916/1038782209.html

1038787034_0:200:3072:1928_640x0_80_0_0_a24133c0a92f3755ae53ee1625d7b83b.jpg.webp


Liszicsanszk július elején került a szövetséges erők ellenőrzése alá. Szeverodonyecktől eltérően itt nem látni akkora pusztítást, ami poszt-apokaliptikus filmekbe illene. De ami Liszicsanszkban szeptemberben látható, az semmiképpen sem nevezhető „a békés élet megteremtésének”.

A helyszínen a szóbeszédet a város „szirom”-aknákkal való tömeges megszórásáról, valamint az ukrán csapatok küszöbön álló offenzívájáról eltúlzottnak tartják. A városban csak a szinte szünet nélküli tüzérségi ágyúzást hallani. Hangja nem olyan, mint a mennydörgés vagy a tűzijáték, inkább csörömpölésre emlékeztet, mintha valaki állandóan kalapáccsal ütne egy vaslapot. Ha valaki nem tudná, mi folyik itt, azt hihetné, hogy egy új magasépület építkezési területe mellett lakik. Egyébként, ahogy a helyiek mondják, ez a benyomás annak tudható be, hogy egyelőre még távolabb ágyúznak.

Sok olyan apróság van, ami talán első pillantásra nem szembetűnő. De a város életének újraindítása abban az értelemben, ahogy a külvilág gondolja, nem történt meg. Liszicsanszkban van egy katonai parancsnokság, amely fenntartja a minimális közrendet. Kevesen vannak az utcán, azok is úgy tűnik, mintha távolságot tartanának egymástól, kis csoportokba csak az újonnan megnyílt piacon vagy a helyi vízszolgáltatónál verődnek.

A legfőbb probléma a víz-, gáz- és villanyhiány, ami elmondásuk szerint egyhamar nem fog rendeződni. A gázt megpróbálták bevezetni a lakásokba, de sok volt a szivárgás, a magánházakba pedig elvileg el sem jut a segítség. Az emberek még mindig humanitárius segélyekből élnek, esetleg alkalmi munkákat végeznek vagy luganszki rokonaik segítségét kérik. Még ha valakinek úgy is tűnik, hogy a kenyérosztás valamiképpen megalázó a számára, akkor is minden megjegyzés nélkül veszi át.

A beszélgetések során a helyiek közvetlennek és készségesnek bizonyultak, nem éreznek ellenszenvet az idegenekkel szemben. Útbaigazítanak és mesélnek a szomszédaikról, akik a rokonaikat keresik. Más dolog, hogy néha maguk is közömbösen fogadják a hírt, hogy valaki más viszont őket keresi. Nem hallani zúgolódást sem Oroszországgal, sem Ukrajnával szemben. Nem azért, mert félnek, hanem mert még csak most próbálják felfogni, hogy milyen világba kerültek és hogy mit tegyenek ezután.

Természetesen Liszicsanszk problémái és jövője nem csak a harcok menetével függenek össze. A bajok eredendő oka az, hogy Liszicsanszk energiaigényes iparral rendelkező város volt, és a Szovjetunió felbomlása után Ukrajna elvesztette az energiához való ingyenes hozzáférést, az árak pedig egyre magasabbra szöktek – magyarázza Ivan Lizan, a SONAR-2050 projekt elemző irodájának vezetője.

A szakember megjegyzi, hogy a városban működött egy igen nagy múltú szódagyár, amelyre sokat kötöttek. Próbálták helyreállítani, de nem sikerült. Két üveggyár is volt – a "Proletár" és egy közönséges üveggyár. A pletykák szerint a közönséges üzemből a berendezést elvitték, a „Proletár”-ban pedig egy talpalatnyi hely sem maradt. Vagyis Ukrajna nem is próbált a gyárakkal valamit kezdeni. Ukrajnában egyáltalán nem voltak olyanok, akik iparban gondolkodtak volna – húzta alá.

„Az olajfinomító 2012 óta nem működik, bár nem a Rosznyefty volt a tulajdonosa. Nem működik, mert a "privátok" rátették a kezüket a fő olajvezetékek teljes rendszerére, és ellopták az összes olajat a „Tatnyefty”-től, az pedig válaszul beszüntette a szállítást. Egyszerűen levették az olajat a csővezetékből, és ennyi” – mondja Lizan.

Összehasonlítva Liszicsanszk jelenlegi helyzetét Mariupoléval, ott sokkal gyorsabb a helyreállítás, mivel megmaradt két nagyüzem, nagyszámú mérnökkel és munkással, akik magukévá tették az ipari rendszerszemléletet. Így Ivascsenko, Mariupol új polgármestere a vasúti vagonokat gyártó Azovmas korábbi igazgatója, amely az Azovsztállal és az Iljics-gyárral összekötve üzemel – pontosítja a politikai közgazdász.

„Ráadásul Mariupol most annak a kirakata, hogy Oroszország gyorsan és hatékonyan újjá tudja építeni a Donbasszt. Liszicsanszkból és Szeverodonyeckből viszont gyakorlatilag nincsenek hírek. Legutóbb hivatalosan csak annyit jelentettek, hogy több iskolát és óvodát is helyreállítanak, mert azokban minimális a kár. És nincs információ az LNR (Luganszki Népköztársaság) hatóságaitól arról sem, hogy Pasecsnyik (az LNR elnöke, a ford.) személyesen jött és átadott volna valamit. A DNR-ben (Donyecki Népköztársaság) ezzel sokkal jobban mennek a dolgok” – tette hozzá a szakember.

Szavai szerint, amíg a harcok folynak, Oroszország objektíve nem tudja újraindítani a Liszicsanszki Olajfinomítót. Szükségünk van egy biztonsági zónára, hogy ne repüljön be oda semmi. Mert ha eltalálják, akkor nagy lánggal fog égni és nem tudjuk eloltani. Ezenkívül az olajvezeték ága áthalad az általunk ellenőrzött területen.

Ha szubjektív tényezőkről beszélünk, akkor az Oroszországi Föderáció Építésügyi Minisztériuma részéről aligha van késedelem. Az LNR hatóságainak ugyanis Mariupol mintájára ki kellett volna kidolgozniuk egy projektet a város újjáépítésére, de ez nem történt meg. Úgy tűnik, a szövetségi hatóságok keze egyszerűen nem ér el Liszicsanszkig, és a helyi hatóságok sem mutatnak megfelelő kezdeményezőkészséget.

Nincs kizárva, hogy ha Liszicsanszkot nem teszik rendbe a hideg idő beállta előtt, akkor ki kell telepíteni onnan az embereket.

„Vagy lezárják az épületek távfűtését, vagy használhatatlanná válik. Fagyban leolvad a központi fűtés és ennyi. A leolvadás elkerülése érdekében legalább le kellene engedni teljesen a vizet a fűtési rendszerből. Nem igaz, hogy egész kazánházak maradtak Liszicsanszkban. Mariupolban például lerombolták őket, most építik az újakat. Elméletileg el is lehetne vinni az embereket Luganszkba. A kérdés az, hogy van-e ott elég tartalék a lakásalapban” – összegzi az interjúalany.

Bárhogy is legyen, a közelgő tél és az ellenség aktivizálódása miatti szorongás hátterében határozottan meg kell mondanunk Liszicsanszk lakóinak, mennyire képesek vagyunk megoldani a problémáikat, mi az amit most nem tudunk megtenni és mit tudunk nekik ezért cserébe felajánlani.

Amíg nincs meg a jövőbe vetett bizalom a jövőbe, az emberek nem sietnek az ipar, a közművek és a kereskedelem újraindításával. Liszicsanszk egyelőre megdermedt az ismeretlen jövőre való várakozásában.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 815
30 842
113

Zelenszkij azt mondta, "sokkos állapotban van": Izrael semmilyen segítséget nem nyújtott Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborúhoz (FOTÓ)​


Zelenszkijt „megdöbbentette”, hogy Izrael az Oroszországgal szembeni ellenségeskedés kezdete óta nem nyújtott segítséget Ukrajnának, és fegyvereket exportált más országokba.

"Meg vagyok döbbenve. Nem ertem. Izrael nem adott nekünk semmit, semmit, nullát... Megértem, hogy meg kell védeniük a földjüket, de olyan információt kaptam, hogy Izrael más országokba exportálja fegyvereit. Miért nem ad nekünk légvédelmet?” – kérdezte Zelenszkij.


Azt is elmondta, hogy határozott fellépést szeretne Németországtól, Törökországtól és az Egyesült Államoktól, mivel kevés a légvédelmi fegyvergyártó.


Источник: https://rusvesna.su/news/1663942535

Ezt nem értem. Úgy emlékszem, hogy Izrael humanitárius segítséget nyújtott, tábori kórház, orvosok, eszközök. Ez is segítség. Tény, hogy légvédelmi rendszert nem adott.
Ez a Zelenszkij nem tud megköszönni semmit, és értékelni a segítséget.
Izraelnek nem ingyen adni hanem ingyen kapni a szokása, tudhatná, mert közülük való. Ha kifizetné a piaci ár többszörösét, neki is szállítanának. De Z csak koldul ehelyett szokása szerint, így le van szűkítve a támogatása azokra a hülyékre, akik ingyen vagy saját érdekük ellenében támogatják.
 

Catles

Well-Known Member
2021. február 5.
520
1 739
93
Higgadj le; elképednél ha tudnád mennyivel piaci ár alatt van a szerződött! Ezért vérgenyó a sajtó a hazudozással, mert aki csípőből cáfolhatná, annak kussolni kell. De egy kis matek: ha piaci áron lenne az a 10 milliárd m3...számold ki mekkora luk lenne a költségvetésben (főleg a rezsicsökkentés miatt). Utóbbira minden 8 elemit végzett (elvileg) képes
Hm. Először azt hittem hogy ironizálsz, de úgy gondolom hogy nem (bocs ha mégis).

Az tényleg elemi matek hogy a külkermérlegben szereplő "forintális" (EUR) értéket eloszd az abban a hónapban behozott gáz mennyiségével; ez alapján elég könnyen kijött hogy a holland tőzsdei árat követjük 2 hónap spéttel. Ez két tényszerű értékböl jön ki, nem vélemény.

(Amúgy nem tudom hogy feltűnt-e Neked a rezsicsökkentés csökkentése és a különadók amellyel egy kb 2000B HUF összegű lyukat próbálunk eltüntetni. Illetve hogy ha nem a piaci áron lennénk akkor miért téma nálunk egyáltalán a gáz áa? Nem tennünk kellene rá magasról? Nekünk olcsó 'oszt jól van)