[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Dalco Olmo

Well-Known Member
2022. március 21.
320
2 944
93
Bizonytalan jövő tüzérségi ágyúzás alatt, avagy miért nem állt helyre a békés élet Liszicsanszkban

Kirill Kurbatov, Ukraina.ru, 2022. szeptember 16. (saját fordítás)

https://ukraina.ru/20220916/1038782209.html

1038787034_0:200:3072:1928_640x0_80_0_0_a24133c0a92f3755ae53ee1625d7b83b.jpg.webp


Liszicsanszk július elején került a szövetséges erők ellenőrzése alá. Szeverodonyecktől eltérően itt nem látni akkora pusztítást, ami poszt-apokaliptikus filmekbe illene. De ami Liszicsanszkban szeptemberben látható, az semmiképpen sem nevezhető „a békés élet megteremtésének”.

A helyszínen a szóbeszédet a város „szirom”-aknákkal való tömeges megszórásáról, valamint az ukrán csapatok küszöbön álló offenzívájáról eltúlzottnak tartják. A városban csak a szinte szünet nélküli tüzérségi ágyúzást hallani. Hangja nem olyan, mint a mennydörgés vagy a tűzijáték, inkább csörömpölésre emlékeztet, mintha valaki állandóan kalapáccsal ütne egy vaslapot. Ha valaki nem tudná, mi folyik itt, azt hihetné, hogy egy új magasépület építkezési területe mellett lakik. Egyébként, ahogy a helyiek mondják, ez a benyomás annak tudható be, hogy egyelőre még távolabb ágyúznak.

Sok olyan apróság van, ami talán első pillantásra nem szembetűnő. De a város életének újraindítása abban az értelemben, ahogy a külvilág gondolja, nem történt meg. Liszicsanszkban van egy katonai parancsnokság, amely fenntartja a minimális közrendet. Kevesen vannak az utcán, azok is úgy tűnik, mintha távolságot tartanának egymástól, kis csoportokba csak az újonnan megnyílt piacon vagy a helyi vízszolgáltatónál verődnek.

A legfőbb probléma a víz-, gáz- és villanyhiány, ami elmondásuk szerint egyhamar nem fog rendeződni. A gázt megpróbálták bevezetni a lakásokba, de sok volt a szivárgás, a magánházakba pedig elvileg el sem jut a segítség. Az emberek még mindig humanitárius segélyekből élnek, esetleg alkalmi munkákat végeznek vagy luganszki rokonaik segítségét kérik. Még ha valakinek úgy is tűnik, hogy a kenyérosztás valamiképpen megalázó a számára, akkor is minden megjegyzés nélkül veszi át.

A beszélgetések során a helyiek közvetlennek és készségesnek bizonyultak, nem éreznek ellenszenvet az idegenekkel szemben. Útbaigazítanak és mesélnek a szomszédaikról, akik a rokonaikat keresik. Más dolog, hogy néha maguk is közömbösen fogadják a hírt, hogy valaki más viszont őket keresi. Nem hallani zúgolódást sem Oroszországgal, sem Ukrajnával szemben. Nem azért, mert félnek, hanem mert még csak most próbálják felfogni, hogy milyen világba kerültek és hogy mit tegyenek ezután.

Természetesen Liszicsanszk problémái és jövője nem csak a harcok menetével függenek össze. A bajok eredendő oka az, hogy Liszicsanszk energiaigényes iparral rendelkező város volt, és a Szovjetunió felbomlása után Ukrajna elvesztette az energiához való ingyenes hozzáférést, az árak pedig egyre magasabbra szöktek – magyarázza Ivan Lizan, a SONAR-2050 projekt elemző irodájának vezetője.

A szakember megjegyzi, hogy a városban működött egy igen nagy múltú szódagyár, amelyre sokat kötöttek. Próbálták helyreállítani, de nem sikerült. Két üveggyár is volt – a "Proletár" és egy közönséges üveggyár. A pletykák szerint a közönséges üzemből a berendezést elvitték, a „Proletár”-ban pedig egy talpalatnyi hely sem maradt. Vagyis Ukrajna nem is próbált a gyárakkal valamit kezdeni. Ukrajnában egyáltalán nem voltak olyanok, akik iparban gondolkodtak volna – húzta alá.

„Az olajfinomító 2012 óta nem működik, bár nem a Rosznyefty volt a tulajdonosa. Nem működik, mert a "privátok" rátették a kezüket a fő olajvezetékek teljes rendszerére, és ellopták az összes olajat a „Tatnyefty”-től, az pedig válaszul beszüntette a szállítást. Egyszerűen levették az olajat a csővezetékből, és ennyi” – mondja Lizan.

Összehasonlítva Liszicsanszk jelenlegi helyzetét Mariupoléval, ott sokkal gyorsabb a helyreállítás, mivel megmaradt két nagyüzem, nagyszámú mérnökkel és munkással, akik magukévá tették az ipari rendszerszemléletet. Így Ivascsenko, Mariupol új polgármestere a vasúti vagonokat gyártó Azovmas korábbi igazgatója, amely az Azovsztállal és az Iljics-gyárral összekötve üzemel – pontosítja a politikai közgazdász.

„Ráadásul Mariupol most annak a kirakata, hogy Oroszország gyorsan és hatékonyan újjá tudja építeni a Donbasszt. Liszicsanszkból és Szeverodonyeckből viszont gyakorlatilag nincsenek hírek. Legutóbb hivatalosan csak annyit jelentettek, hogy több iskolát és óvodát is helyreállítanak, mert azokban minimális a kár. És nincs információ az LNR (Luganszki Népköztársaság) hatóságaitól arról sem, hogy Pasecsnyik (az LNR elnöke, a ford.) személyesen jött és átadott volna valamit. A DNR-ben (Donyecki Népköztársaság) ezzel sokkal jobban mennek a dolgok” – tette hozzá a szakember.

Szavai szerint, amíg a harcok folynak, Oroszország objektíve nem tudja újraindítani a Liszicsanszki Olajfinomítót. Szükségünk van egy biztonsági zónára, hogy ne repüljön be oda semmi. Mert ha eltalálják, akkor nagy lánggal fog égni és nem tudjuk eloltani. Ezenkívül az olajvezeték ága áthalad az általunk ellenőrzött területen.

Ha szubjektív tényezőkről beszélünk, akkor az Oroszországi Föderáció Építésügyi Minisztériuma részéről aligha van késedelem. Az LNR hatóságainak ugyanis Mariupol mintájára ki kellett volna kidolgozniuk egy projektet a város újjáépítésére, de ez nem történt meg. Úgy tűnik, a szövetségi hatóságok keze egyszerűen nem ér el Liszicsanszkig, és a helyi hatóságok sem mutatnak megfelelő kezdeményezőkészséget.

Nincs kizárva, hogy ha Liszicsanszkot nem teszik rendbe a hideg idő beállta előtt, akkor ki kell telepíteni onnan az embereket.

„Vagy lezárják az épületek távfűtését, vagy használhatatlanná válik. Fagyban leolvad a központi fűtés és ennyi. A leolvadás elkerülése érdekében legalább le kellene engedni teljesen a vizet a fűtési rendszerből. Nem igaz, hogy egész kazánházak maradtak Liszicsanszkban. Mariupolban például lerombolták őket, most építik az újakat. Elméletileg el is lehetne vinni az embereket Luganszkba. A kérdés az, hogy van-e ott elég tartalék a lakásalapban” – összegzi az interjúalany.

Bárhogy is legyen, a közelgő tél és az ellenség aktivizálódása miatti szorongás hátterében határozottan meg kell mondanunk Liszicsanszk lakóinak, mennyire képesek vagyunk megoldani a problémáikat, mi az amit most nem tudunk megtenni és mit tudunk nekik ezért cserébe felajánlani.

Amíg nincs meg a jövőbe vetett bizalom a jövőbe, az emberek nem sietnek az ipar, a közművek és a kereskedelem újraindításával. Liszicsanszk egyelőre megdermedt az ismeretlen jövőre való várakozásában.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 841
30 995
113

Zelenszkij azt mondta, "sokkos állapotban van": Izrael semmilyen segítséget nem nyújtott Ukrajnának az Oroszországgal vívott háborúhoz (FOTÓ)​


Zelenszkijt „megdöbbentette”, hogy Izrael az Oroszországgal szembeni ellenségeskedés kezdete óta nem nyújtott segítséget Ukrajnának, és fegyvereket exportált más országokba.

"Meg vagyok döbbenve. Nem ertem. Izrael nem adott nekünk semmit, semmit, nullát... Megértem, hogy meg kell védeniük a földjüket, de olyan információt kaptam, hogy Izrael más országokba exportálja fegyvereit. Miért nem ad nekünk légvédelmet?” – kérdezte Zelenszkij.


Azt is elmondta, hogy határozott fellépést szeretne Németországtól, Törökországtól és az Egyesült Államoktól, mivel kevés a légvédelmi fegyvergyártó.


Источник: https://rusvesna.su/news/1663942535

Ezt nem értem. Úgy emlékszem, hogy Izrael humanitárius segítséget nyújtott, tábori kórház, orvosok, eszközök. Ez is segítség. Tény, hogy légvédelmi rendszert nem adott.
Ez a Zelenszkij nem tud megköszönni semmit, és értékelni a segítséget.
Izraelnek nem ingyen adni hanem ingyen kapni a szokása, tudhatná, mert közülük való. Ha kifizetné a piaci ár többszörösét, neki is szállítanának. De Z csak koldul ehelyett szokása szerint, így le van szűkítve a támogatása azokra a hülyékre, akik ingyen vagy saját érdekük ellenében támogatják.
 

Catles

Well-Known Member
2021. február 5.
520
1 739
93
Higgadj le; elképednél ha tudnád mennyivel piaci ár alatt van a szerződött! Ezért vérgenyó a sajtó a hazudozással, mert aki csípőből cáfolhatná, annak kussolni kell. De egy kis matek: ha piaci áron lenne az a 10 milliárd m3...számold ki mekkora luk lenne a költségvetésben (főleg a rezsicsökkentés miatt). Utóbbira minden 8 elemit végzett (elvileg) képes
Hm. Először azt hittem hogy ironizálsz, de úgy gondolom hogy nem (bocs ha mégis).

Az tényleg elemi matek hogy a külkermérlegben szereplő "forintális" (EUR) értéket eloszd az abban a hónapban behozott gáz mennyiségével; ez alapján elég könnyen kijött hogy a holland tőzsdei árat követjük 2 hónap spéttel. Ez két tényszerű értékböl jön ki, nem vélemény.

(Amúgy nem tudom hogy feltűnt-e Neked a rezsicsökkentés csökkentése és a különadók amellyel egy kb 2000B HUF összegű lyukat próbálunk eltüntetni. Illetve hogy ha nem a piaci áron lennénk akkor miért téma nálunk egyáltalán a gáz áa? Nem tennünk kellene rá magasról? Nekünk olcsó 'oszt jól van)
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 130
82 905
113
A magyar külügyminiszter kifejtette, miért működik együtt Budapest Oroszországgal

"5,8 millió köbméter gázt kaptunk a török vezetéken keresztül, ez a gázvezeték az egyetlen, biztonságos, megbízható és kiszámítható forrás... Reméljük, hogy ez az együttműködés a Gazprommal az aláírt szerződés szerint zajlik majd" - mondta Szijjártó.

Jól haladnak a dolgok Oroszország és Magyarország atomenergetikai együttműködésében. Szijjártó elmondta, hogy végre megkapták az engedélyt a Roszatommal közös nukleáris vállalat építésére. A magyar Külügyminisztérium vezetője Bécsben, a NAÜ kongresszusán találkozik Alekszej Lihacsev vállalat igazgatójával, hogy megvitassák az ügylet részleteit és befejezzék a projektet.

 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 924
16 959
113
Most mit kell beszarni?
Küldenek egy figyelmeztető jegyzéket, oszt jó'van...
Vagy most azabaj, hogy az eddig töketlen eju tökösebb, mint valaha?
Hát nem ez volt a felcsútikisztitkár legnagyobb baja, hogy döntésképtelen az eju?
Persze, nyilván te is tudod, hogy nem a jobboldalisággal van a baj, hanem a putyincidázással...
;)
Ja,ja, "kemény" csapat. :) Ursula az EU-s "értékek", a "fékek és ellensúlyok", valamint a "jogállamiság" pőre őre. Közben nyiltan be akar avatkozni az olasz parlementi választásba és megfenyegeti az olasz állampolgárokat.
Egy nagy "klasszikus" idevágó mondatát tudom idézni:

"A lónak a faszát!" (by hadhazy)

Remélem minél előbb bukik ez a velejéig korrupt, az európai emberek érdekeivel szembe menő és az usa utasításait maradéktalanul kiszolgáló bagázs!!
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 158
3 437
113
"5,8 millió köbméter gázt kaptunk a török vezetéken keresztül
Biztos, hogy ezt mondta? Mert ez nem értelmezhető mennyiség. Csak ma kb 15+ millió köbmétert fog elfogyasztani az ország.
Ha csak az éppen aktuálisan érkező mennyiséget szorzom fel 24-el, akkor is ~17,6 millió köbmétert kapok, csak a Török Áramlat irányából, és nem csak onnan kapunk gázt.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Mennyivel van a piaci ár alatt és ezt honnan tudni?
(a költségvetésben akkora a luk hogy egy anyahajó belefér)
Nagyon egyszerű, felmész mondjuk a youtube-ra, és megnézed az elmúlt 30 nap német parlamenti összefoglalásokat.

Az ár valójában mindegy, azt veszel ami van, annyiért, amennyiért vállalja a szállító. Németország, hogy bizonygassa diverzifikációs megvalósítást, nemes egyszerűséggel mindent felvásárolt ami elérhető volt, az ár nem képezte vita tárgyát. Bizonyítási kényszerbe került a kormány, így hát aranyárban kezdett bevásárolni. Értelemszerűen nem ez teszi ki a gáz teljes árát. A gáz árához a teljes logisztika hozzáadódik.
Az LNG horror szállítási árakról olvashatsz eleget az interneten, vagy a fentebb említett kormányüléseken is hallhatod. 60-70 milliárd értékű gáz szállítási ára 120-200 millárd Euró.
Aztán jönnek a gázszolgáltatók (akik már csődben vannak) mert az LNG úszóhajók, portok nem fán teremnek, és a kormány a "gasumlage"-t nem emelte megfelelően. Ezt követően jön egy rahedli logisztika, hogy a gáz eljusson a felhasználási helyére. (Eddig a nagy cégek Németországban saját "csappal" rendelkeztek.)
A gáz árhoz számold hozzá károkat is. (pl. Németországban a harmadik mentőcsomag összes 80 millárd EUR értékben a lakosság részére, és a gázszolgáltatók, valamint önkormányzatok, városvezetések mentőcsomagjait is, uszkve 120 milliárd EUR értékben)

Ezt az egészet visszaosztod, és máris megvan mennyibe fáj ebben az esetben a németnek a gáz.

A lényeg, az orosz vezetékes gáznál akkor sincs olcsóbb megoldás, ha az orosz akár a nemzetközi ár felett adná Magyarországnak, ráadásul házhoz jön. Ez ami országunkban elég fontos tényező, mert hát tudunk a Balatonra LNG terminált építeni, csak kevés az LNG hajó arrafelé.
Ettől függetlenül Magyarország is megsínyli az egészet, a magas gázár és lakossági (ársapka) támogatás miatt, azonban össze sem mérhető a német állapotokkal.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 056
16 700
113
Azt nem tudom, de egyre jobban úgy érzem a háború csak elterelés (mint volt a Covid) és valami sokkal nagyobb globális gazdasági dolog van a háttérben :confused:
Erről már tavasszal írtam hozzászólást, miszerint ez a konfliktus nem valódi háború a hagyományos értelem szerint, Ukrajna álcázó és áldozófüstje eltakar valami sokkal lényegesebbet a szemünk elöl, ilyen lehet a világ totális gazdasági átalakítása, a gazdasági világháború.
Normál esetben a nyugati polgár régen az utcákon lenne a gáz és áramszámláit megtekintve, valamit nem türné el hogy valaki megmondja nekik milyen hőfokon tarthatja lakását, miből és mennyit ehet, mennyit autózhat stb.

Most fülét farkát behúzva vinnyogva lesi az ukrán híreket, nehogy télre pld atommal fűtsenek be nekik.
Hogy ez hosszabb ideig így maradhasson, minden héten kitesz magáért a F.O.S média : "Az oroszok a spájzban vannak"
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 841
30 995
113
Biztos, hogy ezt mondta? Mert ez nem értelmezhető mennyiség. Csak ma kb 15+ millió köbmétert fog elfogyasztani az ország.
Ha csak az éppen aktuálisan érkező mennyiséget szorzom fel 24-el, akkor is ~17,6 millió köbmétert kapok, csak a Török Áramlat irányából, és nem csak onnan kapunk gázt.
Az azelőtt leszerződött mennyiségen felűl napi max +5,8 millió m3.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 349
9 132
113

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 649
113
A magyar külügyminiszter kifejtette, miért működik együtt Budapest Oroszországgal

"5,8 millió köbméter gázt kaptunk a török vezetéken keresztül, ez a gázvezeték az egyetlen, biztonságos, megbízható és kiszámítható forrás... Reméljük, hogy ez az együttműködés a Gazprommal az aláírt szerződés szerint zajlik majd" - mondta Szijjártó.

Jól haladnak a dolgok Oroszország és Magyarország atomenergetikai együttműködésében. Szijjártó elmondta, hogy végre megkapták az engedélyt a Roszatommal közös nukleáris vállalat építésére. A magyar Külügyminisztérium vezetője Bécsben, a NAÜ kongresszusán találkozik Alekszej Lihacsev vállalat igazgatójával, hogy megvitassák az ügylet részleteit és befejezzék a projektet.

Azt is mondta, hogy megérkeztek a fűtőelemek Paksra, az áramellátás ban nem lesz fennakadás.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 328
37 386
113
Az ukrán fegyveres erőket kiütötték a Gorlovka erődített területéről: a szövetséges erők felszabadították Zhovanka falut
Így az ellenséget végül kiütötték az erődített területről, szorosan a Horlivka mellett. Az ellenséges erőket itt kiválasztott militánsok képviselték, és több száz jól felszerelt különleges erőből, tengerészgyalogosból és az ukrán fegyveres erők ejtőernyőseiből álltak. A makacs harcok után az ellenséget legyőzték, és a szövetséges erők megközelítették Toretskot (a neonácik átnevezték Dzerzhinsk-nek), nyugatra. Északon Artemovsk, a támadó csoport most már megbízhatóan fedett délről.