[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 933
53 497
113
Ami nem fér a fejembe, hogy az orosznak miért kell Iránig menni ezért a technikáért. Aki erre tud racionális magyarázatot adni annak jár egy virtuális csoki.


Mert még a biológia nem oldotta meg teljesen a szovjet szervezési,hadvezetési,és beszerzési problémákat,ezt nyugodtan lekoppinthatják az usáról.
Meg még pár dolgot.
 

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 075
10 210
113

Oroszország új szövetségi körzetének élére Rogozin kerülhet​


A Vedomoszti a Szövetségi Tanácsban, az elnöki adminisztrációban és a krími kormányban található forrásokra hivatkozik.

A Roszkozmosz korábbi vezérigazgatója, Dmitrij Rogozin állhat az új közigazgatási-területi egység élén.


Korábban olyan pletykák keringtek a weben, hogy a kegyvesztett ukrán oligarchát, Viktor Medvedcsukot éppen azért engedték szabadon egy fogolycsere során, hogy vezető pozícióba kerüljön a felszabadított területeken. Ez egyértelműen negatív értékelést kapott a lakosság szó szerint minden szegmense körében.


Источник: https://rusvesna.su/news/1664257847
Neeeeee....csak rogozint neeeee
:hadonaszos:
:mad::confused::(
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 310
113
Talán azért mert valami "okos" szerint a drónozás az gyerekjáték és a mindent elsöprő tüzérségi fölény mindenre IS elég. Egyébként én már ezerrel szervezném a magyar speed drón bajnokságot, influenszereket állítanák a témára, megkönnyíteném a drónozást, pénzdíjakat ajánlanék fel. Tv, onlie közvetítés. Pár év és olyan durva drónpilótáink lennének, hogy gyakorlatilag az elitbe kerülnénk. Iskolákban drónépítő versenyek. Stb stb...
Mesélj még :D


 

orosz_macska_bad

Well-Known Member
2022. március 3.
594
6 309
93
Talán azért mert valami "okos" szerint a drónozás az gyerekjáték és a mindent elsöprő tüzérségi fölény mindenre IS elég. Egyébként én már ezerrel szervezném a magyar speed drón bajnokságot, influenszereket állítanák a témára, megkönnyíteném a drónozást, pénzdíjakat ajánlanék fel. Tv, onlie közvetítés. Pár év és olyan durva drónpilótáink lennének, hogy gyakorlatilag az elitbe kerülnénk. Iskolákban drónépítő versenyek. Stb stb...
Hulladék vezetésünk van, előremutató dolgokra tőlük ne számíts.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113
Ismét a nukleáris fegyverek alkalmazásáról

Ellenségeink szeretnek nagyképű kijelentéseket tenni. A "szabadság", "demokrácia", "küldetés" kifejezéseket használják. A valóságban ez csak egy rituális verbális hasmenés. A hasmenéses demagógia szökőkútjai, párosulva a rosszindulatú károgó retorikával, már régóta bevált fegyverei az angolszász világnak, amellyel elárasztják az emberiség többi részét, hogy megpróbálják érvényesíteni kizárólagosságukat és jogukat a világ uralmára.

Az elmúlt napok témája az orosz nukleáris fenyegetés.
Biden és Truss, különböző másodlagos Blinkinek és Sullivanek, akik atlanti nyálat fröcsögve követelik Oroszországtól, hogy vegye le a kezét a "nukleáris gombról". Együttesen folyamatosan "szörnyű" következményekkel fenyegetnek minket, ha Oroszország atomfegyvereket vetne be. És a fiatal londoni nagynéni készen áll arra, hogy azonnal megkezdje a nukleáris csapások cseréjét hazánkkal.

Ismét emlékeztetnem kell benneteket - azoknak a süket füleknek, akik csak saját magukat hallják. Oroszországnak joga van szükség esetén nukleáris fegyvereket használni. Előre meghatározott esetekben. A nukleáris elrettentéssel kapcsolatos állami politika alapelveinek szigorú betartásával. Ha minket vagy szövetségeseinket ilyen fegyverekkel támadnak meg. Vagy ha egy hagyományos fegyvereket használó agresszió államunk létét fenyegetné. Oroszország elnöke ezt nemrégiben kifejezetten világossá tette.

Továbbá mindent megteszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk, hogy a velünk szemben ellenséges szomszédaink atomfegyvereket szerezzenek. Például a náci Ukrajna, amelyet ma közvetlenül NATO-országok kormányoznak.
Nincs értelme a kijevi rezsim észérveire és politikai akaratára számítani. De még mindig van egy törékeny remény a józan ész és az önfenntartás érzéke az ellenséges országok számára, amelyek engednek nekik. Megértik, hogy ha az Oroszországot fenyegető veszély meghaladja a megállapított veszélyességi határt, akkor reagálnunk kell.
Anélkül, hogy bárkitől engedélyt kérnénk, anélkül, hogy különösebb egyeztetést tartanánk. És ez biztosan nem blöff.

A kérdés más. Képzeljük el, hogy Oroszország kénytelen bevetni legfélelmetesebb fegyverét az ukrán rezsim ellen, amely nagyszabású, államunk létére veszélyes agressziót követett el. Az a véleményem, hogy a NATO még egy ilyen forgatókönyv esetén sem avatkozna be közvetlenül a konfliktusba. Végül is Washington, London és Brüsszel biztonsága sokkal fontosabb az észak-atlanti szövetség számára, mint a haldokló Ukrajna sorsa, még akkor is, ha bőségesen ellátják különböző fegyverekkel. A modern fegyverek szállítása egyszerűen üzlet a nyugati országok számára, bár sűrűn keveredik az irántunk érzett gyűlölettel. Ennél többet nem. A tengerentúli és európai demagógok nem fognak meghalni egy nukleáris apokalipszisben. Ezért a jelenlegi konfliktusban bármilyen fegyver használatát lenyelik. Valahogy...

Jó lenne, ha a kijevi hatóságok legalább részben felismernék ezt a szomorú következtetést. Sajnos, ez szinte irreális. Folyamatos háborúban állnak, rövid szünetekkel, amelyekben bizarr, kábító hatású álmokat látnak.

@SirHiggins mit nevetsz ezen te agyhalott? Ez vicces neked?
 

ms07

Well-Known Member
2012. október 19.
3 587
5 190
113
Nemi orosz veszteseg tegnap, de mar kezd uncsi lenni annyit hagynak ukrajnaban.

MTLB es mas jarmuveszteseg

3 MSTA lett kikapva ukran tuzerseg altal

Napi átlag 30 veszteség, amiben mnden benne van, egy több mint ezer km-es fronton, orosz viszonylatban, a semmiség kategóriába tartozik.
 
W

Wilson

Guest

Célzott támadás érhette hétfőn az Északi Áramlatot​



2022. 09. 27. 09:20

„Célzott támadás” okozhatott szivárgást az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezetéken a német szövetségi kormány szakértői szerint – idézi az MTI a Tagesspiegel keddi cikkét.

A berlini lap a hírportálján biztonsági forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a Balti-tenger medrében futó két – használaton kívüli – vezetékrendszeren hétfőn, röviddel egymás után tapasztalt hirtelen nyomáscsökkenés nem lehetett véletlen. A körülmények – az időzítés, az érintett vezetékek, a nyomásvesztés mértéke – alapján kizárólag olyan forgatókönyv tűnik elképzelhetőnek, amely „célzott támadásról” szól – mondta a Der Tagesspiegelnek egy meg nem nevezett szakértő, aki egy szövetségi hatóság képviseletében vizsgálja az esetet.

Tengermederben fektetett földgázvezetékek ellen célzott támadást végrehajtani komoly feladat, a művelethez különleges képességű erők, például haditengerészeti búvárok vagy tengeralattjárók kellenek – magyarázták a lap forrásai, kifejtve, hogy a támadók kilétét illetően két lehetőség tűnik valószínűnek.

Meglehet, hogy a támadásért Ukrajna vagy az orosz támadás ellen védekező ország valamely támogatója felelős. Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy úgynevezett hamiszászlós művelet, „önmerénylet” történt, vagyis orosz egységek hajtották végre a támadást azzal a szándékkal, hogy növeljék az EU földgázellátása körüli bizonytalanságot, tovább mélyítve az energiaválságot és ismét felhajtva a földgáz piaci árát, amely az utóbbi napokban csökkent.
Nyomáscsökkenést elsőként az Északi Áramlat-2 vezetékrendszeren észleltek hétfő hajnalban. Napközben a dán hatóságok megállapították, hogy Bornholm térségében szivárog a gáz. Hétfő este az Északi Áramlat-1 vezetékrendszeren is hirtelen süllyedni kezdett a nyomás.

A vezetékrendszerek Oroszországot és Németországot kötik össze a Balti-tenger alatt. Mindkét vezetékpár üzemen kívül van. Az Északi Áramlat-1 azért, mert az orosz fél augusztusban leállította a földgázszállítást, az Északi Áramlat-2 pedig azért, mert a német fél Oroszország Ukrajna elleni támadása miatt februárban leállította a rendszer üzembe helyezési eljárását. (MTI)


 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 873
5 105
113
És ez a diverzifikálás mennyire tetszene amerikának? Szerintem semennyire, hisz amerikának az a célja, hogy:
1) Mindenképp függjön európa tőlük
2) Semmiképp se legyünk jóba az oroszokkal

Egyébként én azt látom, hogy febr. 24 előtt tökéletesen megfelet az orosz gáz, semmi probléma nem volt vele. Aztán hirtelen, utasításra le kell válni az orosz gázról. Nemtudom kinek az érdekeit szolgálja ez, de hogy a polgárokét nem, az biztos.
Már csak azért sem, mert mindegyik alternatív megoldás drágább, és ugye tudjuk, hogy kik fizetik ezt meg. Nem a politikusok..

Egyébként bocs az offért.
Ezért is írtam ha ez volt a terv akkor Putyin végül is "szívesseget"tett az Amerikaiaknak az invázió megindításával.Már jó ideje probléma volt a szénhidrogén termelőknek az alacsony energiaárak és hogy nem éri meg befektetni a termelésben!Ez a problémájuk úgy néz ki megoldódott.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 819
113
Nézd.. a manhatten terv sem volt olcsó.
Stratégiai nukleáris arzenál nélkül ma pedig még egy ország szuverenitása is elképzelhezetlen. Mert különben az olyan agresszor országok, mint az Usa, gyarmattá teszik.
A szabadság ára.
Szerintem hosszútávon óriási jentősége van. Megreformálhatja az iparágat. És megfelelően kompakt.
Annak idején a sugármeghajtás is drága volt. Ma meg elképzhelhetetlen.
Usa sem hiaba próbálkozik, az űrprogramból megfinanszírozni.nem tudom mennyi lehet a lemaradásuk.
Egyáltalán nem volt drága, ha jól emlékszem annyiba került mint amiből 1 hetet harcolt a teljes haderő.
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 000
9 976
113
Nemi orosz veszteseg tegnap, de mar kezd uncsi lenni annyit hagynak ukrajnaban.

MTLB es mas jarmuveszteseg

3 MSTA lett kikapva ukran tuzerseg altal
Nem baj, van másik! Új gyártású BMP2-t az orosz harcosok alá!

 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 979
22 833
113
Ami nem fér a fejembe, hogy az orosznak miért kell Iránig menni ezért a technikáért. Aki erre tud racionális magyarázatot adni annak jár egy virtuális csoki.
na csak a csokiért .. :)

az iráni drón program egészen az Irak-iráni háborúig nyúlik vissza 1980-1988 as időszakra.
1985-ben az IRGC megalapította a Quds Aviation IndUstry Company-t. ahol kifejlesztették az első drónt a Mohajer-1-est 1985-ben, az iráni iszlám forradalom után 1979-től Irán embargó alatt állt,így énytelen mindent,vagy szinte mindent saját erőből fejleszteni, ezek a Mohajer-1-esek csak felderítő drónok voltak,bár próbálkoztak rájuk szerelni RPG-ket a két szárny alá,de igazából inkább mint felerítő drón kapott szerepet, az iraki csapatok felett repkedtek és azokat fényképezték,filmezték de a felvételeket csak akkor tudták kielemezni amikor a drónok hazatértek, egy későbbi verzió a Mohajer-4-es már fel volt szerelve 2 QW-1 Manpads-sal azok már képesek voltak bizonyos önvédelmi képességre a levegőben,azóta több Mohajer verzió is készült a hatótávot/üzemidőt növelték,és a fegyverrendszert is változatosabbá tették. pl a Mohajer-6-osok repültek be többször Izrael területére is.
egy másik iráni drón az Ababil (Fecske) már érdekesebb,hiszen a jelenlegi GERAN-2 elődjének is lehet(ne) tekinteni,ezeket 1986-ban kezdték el sorozatban gyártani az irániak, itt egy kb 40 kg-os harci rész van, ez egy kamikaze típusú drón,egy lebegő lőszer .. ezt gondolom nem is kell magyarázni,mire használják,jelenleg (ha jól tudom) az Ababil-3 verziónál tartanak,ami egy Dél-Afrikai Seeker drón klónjának tekinthető,így vagy a seekert gyártják az irániak,vagy bizonyos elemeit használták fel,és önálló tervezésű drónjuk van ezen elemek felhasználásával.
a 2000-es évek közepe környékénlett bemutatva a Shahid ami 1000 km-es hatótávval rendelkezett,2012 környékén állt rendszerbe a Shadid, ami állítólagegy izraeli hermes drón alapján készült itt már majdnem 2000 km a hatótáv és 8 rakétát is fel lehet rá pakolni
2014-ben elfogtak egy Sentinel RQ-170-es drónt az alapján gyártják a saját készítésű Saeqeh drónjukat, a Yasirt meg egy szintén elfogott amerikai Scan Eagle drón alapján ..
legujabb fejlesztéseik a Kaman drón ami hasonló mint az izraeli Heron, A Kodkar ami GPS-t és Glonass-t is használ, a KIan (sugárhajtőműves) és a Fotros, ami képes volt állításuk szerint preciziós csapásmérésre levegő-föld rakétával hatótávolsága 2000 km , gondolom ezeken kívül még sok másfajta drónt is gyártanak,de mivel egészen a '80-as évek közepétől használják a drón technológiát + az embargók miatt tényleg rá vannak utalva a saját fegyverrendszerek gyártására (biztosan kikerülik,mert orosz,kínai,dél-afrikai motyók bekerülnek) így nem meglepő ha a drón technológiában élen járnak,így nem is annyira meglepő ha az oroszok tölük vettek drónokat (most is játszik oda vissza az embargós történet,illetve hatékonyságban,típusgazdagságban,árban bizonyára ezek voltak a legmegfelelőbbek)
az oroszok meg inkább a tüzérségre,harckocsikra és nukleáris arzenálra alapoztak eddig nem a drónokra ..leszámítva pl a Kronstadt termékeit , Zala drónokat de szerintem itt Irán lépéselőnyben volt.

bocs ha kicsit hosszúra és unalmasra sikeredett.. (remélem nem lesz off téma)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 888
113
Nevszkij" különítmény (az OD "Novorossiya" támogatásával alakult).

A „Nevszkij” önkéntes különítmény (zászlóalj-harcászati csoport) előzetes állományba vétele a különítmény parancsnokságától származó információk szerint a végső szakaszba lép.
A különítmény 85%-ban személyi és 90%-ban parancsnoki személyzettel van előre felszerelve. A különítmény tartaléka is aktívan elkészül.
Tájékoztatják az önkénteseket, hogy a mozgósítással és a fronton zajló harcok várható fokozódásával összefüggésben felgyorsítják az RF Fegyveres Erők tambovi katonai bázisán a formálódó Különítmény gyülekezését. Az önkéntesek első körének időpontja október közepéről elejére tolódott. A pontos átvételi időpontokat később közöljük. A Különítmény parancsnoksága tisztjeit utasították, hogy ellenőrizzék a személyi állományt, és határozzák meg azokat az önkénteseket, akik készen állnak a képzésre az első lépcsőben. Ezzel kapcsolatban a parancsnokság azt javasolja, hogy mindazok, akik bejelentkeztek, folyamatosan lépjenek kapcsolatba az általuk megadott elérhetőségeken vagy email címeken.