[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 888
113
A helyzet Limansky irányban 2022.
szeptember 29-ig

A Liman helyőrség , a többségben lévő ellenséges erőkkel hadműveleti bekerítésben harcol.

▪️Liman külvárosában

Az ellenség három irányból próbálta megtámadni a várost: Dibrov , Brusino vasútállomás és Stary Karavan irányából . A helyőrség kitart, minden támadást visszavernek.

Az ukrán fegyveres erők intenzíven ágyúzzák Limant minden rendelkezésre álló pusztítóeszközzel, beleértve az MLRS HIMARS-okat is.

▪️Limantól északra

Az ukrán fegyveres erők egységei elfoglalták Kolodezit , Zelenaja Dolinát és elvágták a Szvatovo-Makejevka- Terny-Liman utat .

Kolodezi falu felől az Ukrán Fegyveres Erők egy szakasza páncélozott járművek támogatásával harci felderítést végzett Zarecsnij (Kirovszk) irányába . Az LPR Népi Milícia tüzérsége által elszenvedett tűzeset után az ukrán alakulatok kénytelenek voltak visszavonulni.

A Liman helyőrséget a szövetséges erők által ellenőrzött területtel összekötő utolsó út Zarecsnoje-Torskoje-n keresztül halad át . Az ukrán fegyveres erők észak felől Kolodezi faluból, délről pedig a Szeverszkij Donyec partján lévő hídfő felől támadják meg a falvakat .

▪️Limantól nyugatra

Az ukrán fegyveres erők elfoglalták Shandrigolovót és Novoszelkát . A Liman védelem nyugati szárnyát Drobisevóban tartjákaz RF fegyveres erők egyesített fegyveres hadseregének BARS-13 és 20 vadászgépei.

Ebben a szakaszban jelentős erősítések átadása és az RF fegyveres erők parancsnokságának figyelmének Liman irányú összpontosítása nélkül komoly a veszélye Liman elesésének és az RF fegyveres erők védelmi vonalai további összeomlásának. a Luhanszki Népköztársaság nyugati határain.

 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 503
54 442
113
Ezt mondom tegnap óta, hogy nem kell egyáltalán sub hozzá: ~70m = merülhető
Az egyik teória egyébként, hogy a csődisznóval juttatták be a robbanóanyagot.

EDRX-Dual-Body-with-Magnets-NEW-5.jpg
Szerinem a gázzal feltöltött csőben ez nem működik.
 
  • Imádom
Reactions: Kim Philby

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 422
12 037
113
Senki se támadta meg Oroszországot. Oroszország viszont már 8 éve is megtámadta Ukrajnát. Azelőtt meg Moldovát és Grúziát is.

Japán támadta meg az USÁ-t. Amúgy meg teljesen más helyzet volt az, akkor még csak az USA rendelkezett atommal. Most meg sokaknak van. Nem érdemes arra játszani hogy csak putyin meri használni, mert könnyen atomháború lehet belőle. Remélem az oroszok észnél vannak.

A csövek felrobbantása teljesen hülyeség lenne orosz részről.
Hiszen, a csapok elzárásához képest egyetlenegy dolog változik, ami hátrányként éri őket is.

Amikor az újonnan alakult a forradalmi kormányok felhúzkodják a jelenlegi söpredék usa bérenc politikai vezetést és kiegyeznek az oroszokkal, akkor problémás lesz a gáz transzfer.
Lehet az usa már erre játszik, hogy a "kieggyezést" nehezítse.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 821
31 816
113
Egy interjú 1992(!)-ből, ahol egy ukrajnai orosz tüntető beszél arról, hogy a hibás szovjet összeomlás miatt Ukrajnában kódolva van egy polgárháború/háború kitörése…
Tényleg megdöbbentő…

Eduard Limonov, nem csak "egy orosz tüntető". Érdekes egy személyiség volt, disszidens, művész, nemzeti bolsevik, homoszexuális (bár a különböző homoszexuális aktusok részletekbe menő leírása szerinte csak az irodalmi munkássága része volt) stb.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 888
113
Így figyelve az elmúlt 7 hónap eseményeit az orosz-ukrán háború kapcsán, többször volt az az érzésem, hogy az oroszok mindent késve lépnek meg. Az utolsó utáni pillanatban.
Az első hónapban világosan látható volt, hogy a Nyugat/NATO felvette a kesztyűt, és ez már Ukrajnán túlnyúló proxy háború. És nem vették le a kesztyűt. Nem tudom, miben bíztak. Ez egy élet-halál harc, nem fogja olcsón adni a nyugati hegemóniát a NATO, azon belül is az angolszász világ.
A felőrlés taktikáját sem értem. Az ukránok is ki tudnak állítani több millió embert, mennek a kiképzések több helyszínen. Még a napi 100-200 fő veszteséggel is meddig tartana a felőrlésük. 2 millió embernél kb. 4 év. De az info szerint 5 milliót is képesek mozgosítani. Akkor már lassan 10 évnél tartunk. Jó, nem kell minden katonát harcképelenné tenni, de a fele is legalább öt év. És akkor nem számoltam a zsoldosokat. Az ukrán állam fenntartását a Nyugat állni fogja. És küldi a fegyvereket, talán a helyzet fokozódásával egy modernebbeket.
A mozgósításnak már legalább májusban meg kellett volna történnie, 1000 km-es frontvonalat nem lehet sikeresen menedzselni, miközben az USA műholdjai és egyéb légi eszközei valós időben adják át a fűszálak rezdülését is.
Az ukrán hadvezetés nem hiszem, hogy akkora ász, de a NATO hadvezetése már gyakorlott, több háborút levezényelt csapat. Azt most hagyjuk, hogy a politikai célok elérése nem sikerült.
A NATO szövetség, talán negyven állammal. Ki áll az oroszok mellett szövetségesként. Én, ha háborút kezdenék egy nagy katonai tömb ellen, szövetségesek nélkül nem tenném. S ha vannak szövetségesek, azok miért nem lépnek? Ha mégis elkezdték, mi volt az igazi ok. Mert nyomós oknak kellett lennie, Putyin óvatos karakter, nem hirtelenkedő típus.
Szóval kérdések kérdések hátán, amire nem tudom a racionális választ.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 367
8 843
113
Az is lehet hogy felismerték hogy az EU-s piacot végleg elvesztették, innentől kezdve viszont csak nyerhetnek a felrobbantással. Felhajtják az árat és politikai instabilitást keltenek az EU-ban. Az oroszok eddig is a saját érdekeik ellen is cselekedtek ha azt gondolták hogy az az EU-nak fájhat. Ezért égetik a gázt és nem adják el.
Valahogy éreztem, hogy te leszel az, aki átvágja ezt a gordiuszi csomót.
 
W

Wilson

Guest
Nem telt el a 8 év üresen, rengeteg beadvány született a békés rendezés reményében. Ez van, röhögjön az össze ruszofób de írják le hogy mit kellett volna tenni.
A többi feltételezés, aminek az alapja az a brit tudományos tény hogy Putyin a patás ördög.

Na de elegánsan átugrottad az olyan dolgokat, hogy miként szolgálta a békét a elmúlt pár évben az ukránok tüzérség működése civil célpontokra, a US Navy tevékenysége, az ukrán neonáci alakulatok, magával a kormányzattal a háta mögött. Pedig ezt még ki kell mosogatni hogy Putyin legyen az őrült zsarnok! Nos?
Megszületett a minszki megállapodás, de azt egyik fél sem akarta és nem is tartotta be nyilvánvaló okokból,arról nem is beszélve ,hogy a szaki köztársaságokban illetve a szaki köztársaságok határainak környékén lévő ukrán területeken kialakuló 8 évig tartó háború egyértelműen Putyin céljait szolgálta, mivel ez egyértelműen akadályozta Ukrajna esetleges NATO tagságát.

Ami pedig az ukrán tüzérség működését illeti civil célpontokra, ez kétségtelenül sajnálatos tény, de akkor már meg kell említeni a szaki tüzérség ilyen irányú tevékenységét is mivel sajnos arra is bőven volt példa, úgyhogy szerintem egyik sem volt jobb a másiknál.

Az US Navy tevékenysége nekem új, mit csináltak ők Ukrajnában?
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 647
8 447
113
Végleg elvesztették? Akkor miért vonyít az, aki le akart mondani erről? Aki már a megépítést is ellenezte, akadályozta, aztán a létét is fenyegette? Aki szerint kutya kötelessége mindenkinek szarul élni 10 évig, mintsem gázt vegyen azoktól, akiktől a vezeték jön?
Tehát miért vonyít és kiállt terrorcselekményt az, aki sem a csövet, sem az azon jövő gázt nem akarja?
A logika nem az erősséged Ádám, igaz?

"Felhajtják az árat "
Igen, mint a viccben a rendőr, aki véletlen kib@ssza a szemét a gumibottal, és a biztosítási összeg pont annak a fele, amennyibe álmai TV-je kerül, így másnap kib@ssza a másik szemét is, hogy megvehesse. Azaz felhajtják az árát úgy, hogy felrobbantják azt a vezetéket, amin a felhajtott árú gázt eladhatnák :D
A logika nem az erősséged Ádám, igaz?

"politikai instabilitást keltenek az EU-ban"
Mivel? Azzal, hogy ök maguk érik el azt, amit az USA és szinte az összes európai vazallusa követel hónapok óta?
A logika nem az erősséged Ádám, igaz?

"Az oroszok eddig is a saját érdekeik ellen is cselekedtek ha azt gondolták hogy az az EU-nak fájhat."
Tehát nem az EU tett így, az amerikai nyomásra bevezetett szankciókkal, ugye? :) Mondjál már egy ilyen tettet! Mert a ruszkik 14 óta folyamatosan szállítottak a szankciók ellenére.
A logika nem az erősséged Ádám, igaz?

"Ezért égetik a gázt és nem adják el."
Égetik a gázt? Nem éppen eladják ázsiába stb? Mert leírták ezt a hülyeséget valahol, te el is hiszed? Mennyit égetnek el, áruld már el? Vagy azt nem írta le a HVG? Nem adják el? De hát az USA és az összes vazallusa azt követeli hónapok óta, hogy senki ne merjen orosz gázt venni. De az orosz a szemét, hogy nem adja el? Ja, volt olyan ötlet is, hogy oroszország szállítson, különben Vis Maior, de senki ne merjen fizetni érte, mert az szankcionálva van, azaz adják ingyen.
A logika nem az erősséged Ádám, igaz?

Álljál már a tükör elé Ádi, és nézz bele! Annyira szánalmas, hogy gombhoz a kabátot elven próbáljátok mindenről és az ellenkezőjéről is bebizonyítani, hogy az oroszok tették. Szemét oroszok lőnek az erőmű területéről. Szemét oroszok lövik az erőművet. Szemét oroszok lövik Donyecket, szemét oroszok lőnek donyeckből. Szemét oroszok a drága gázon sokat keresnek, ebből finanszírozzák a háborút. Szemét oroszok felrobbantják a csövet, hogy ne lehessen szállítani.
Kár logikát keresned amikor az oroszok simán elégetik a gázt a helyett hogy Európának eladják.
Valahogy éreztem, hogy te leszel az, aki átvágja ezt a gordiuszi csomót.
Én azon se lepődnék meg ha az amerikaiak lettek volna, csak az oroszokból is simán kinézem. Amúgy nekem mindegy, szerintem Európának amúgy sem kéne orosz gázt venni.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Én máshogy gondolom. Főleg mióta elolvastam Putyin 8pontos követelés listáját még januárban. És hát én uezt gondolom rólad.
Ez alapján mi a gondod egy katonailag (is) meggyengült Ooal? Ahogy látom te is mint veszélyforrás számolsz velük. Most tartanak ~1300 azonosítottan kilött tanknál, a valóság ennél sztem min +50%al több. Még egy 6hónap és modern(izált) tankjuk se lesz. Hibátlan.
A brutál élőerő veszteségek "húsdaráló" miatt meg jó eséllyel a lakosság harci kedve is csökken. Hibátlan.

Hamár
Kötelező sorozás. Sok az 55+os. De van olyan kép ahol sztem 65+éves papa van kalassal. Elfogytak az oroszok vagy mifene? btw nem tudom mit mondjak hogy szerencsétlenek vagy hogy ezt akarták megérdemlik.
Baxki, es ezekkel hogyhogy nem birnak az ukrop árjak?
Azert nagy blama lesz ha megint az ilyen donyecki banyaszok meg buszsoforok kanalazzak ossze a kiborg maradekokat...
Lehet hogy strandi oromlanyok, vakok, vizfejuek is vannak koztuk mint a hoholoknal?

Itt pedig az uj lokhajtasos hohol legierot lathatjuk.

Dnyiproban is szetszortak lettek a raketa talalat utan...

Naci jelzesu ukran tank volt.

Egykori holland alumineum tank utja
Ez a felszállást segítő eszköz, ez nem FAB500-as volt?
Passz, Tos-t irtak valahol, de nem voltam ott.
Oroszok valami Svinovoz 1M-et irnak, barmi is legyen az, es hogy megalakult az ukran urugynokseg.
Egyebkent nagyobbat repulhettek mint a Wright fiverek az elso utjukon.

Putyin deneverei is tamadnak.

Orosz kvadrokopter telitalalat.

Ugyanilyen modszerrel este kiegetett lengyel T72 M1.


Dnyiproban befutottek, sok a fust ismet.


Nyizsnyevartovszk, rokonaink hanti - manysi autonom teruletrol.

 
W

Wilson

Guest

Ukrajna Titan UAV-elhárító rendszereket kap az USA-tól....​


Az Ukrajna Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezésen belül az Egyesült Államok átadja a modern UAV-elhárító rendszereket az ukrán fegyveres erőknek.


Az amerikai AP News szerint ez 12 Titan rendszerre vonatkozik.


Ezek a rendszerek a Pentagon által tegnap bejelentett 1,1 milliárd dolláros segélycsomag részét képezik .

A Titan C-UAS rendszert a BlueHalo gyártó fejlesztette ki a pilóta nélküli légi rendszerek ellen.


A rendszer elemzi a semlegesítendő UAV-t, és kiválasztja a leghatékonyabb módszereket a leküzdésére. A fejlesztők automatizált döntéshozatali mechanizmussal látták el a rendszert.

titan.2-668x500-1.png

Titan C-UAS pilóta nélküli légi rendszer. Fotók forrása: BlueHalo

A Titan C-UAS azonosítja a repülőgép típusát, és kiválasztja a legmegfelelőbb lépést a letiltásához. A rendszer észlelési sugara 3 km, a fenyegetéssemlegesítési sugár 1,5 km.

A rendszer egy hatalmas "blokkként jelenik meg" antennákkal és külön vezérlőpanellel. A Titan a kezelő beavatkozása nélkül is működhet, és nincs szüksége a karbantartó személyzetnek arra, hogy megértse a drónok irányításához használt rádiófrekvenciák bonyolultságát.

Ugyanakkor a gyártó azt állítja, hogy mindössze öt percen belül telepíthető és konfigurálható.

A Titan valós idejű információkat nyújt a kezelőnek, azonosítva és osztályozva egy egyedi UAV-t vagy a közeledő drónok raját.

titan-c-uas_1024px-1024x683-1.png
Titan C-UAS rendszer a BlueHalo-tól

A precíz ellenintézkedések szelektív alkalmazásával a rendszer leszállásra vagy visszatérésre kényszeríti az ellenséges UAV-t.

Ez a rendszer gépi tanulást, mesterséges intelligencia elemeit és szoftveresen definiált hardvertechnológiákat használ a légi fenyegetések gyors leküzdésére.
Ілюстративне фото з військовими США.  Fénykép: Міноборони США
Illusztratív fotó az amerikai hadsereggel. A fényképek forrása: az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma

 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 583
63 950
113
Ezek egyrészt magukra tetkozhatnák a húsdarálóba szán minket Putyin feliratot, másrészt ugye az én olvasatomban az oroszok a nácik és háborús bűnösök. Amit az Ukránok csinálnak az pedig honvédelem. Tudom ez neked fura szó.
Amit az ukranok csinalnak?
Az terrorizmus, es nepirtas, es haborus bun, es stb.
Pont ugy vedik a hont mint az Isis, semmivel sem kulonbek.
Hogy lehet ugy hont vedeni hogy epp leromboljak fele reszben epp sajat maguk? Hogy epp szetlovik a hazakat, uzemeket, eromuveket, stb? Hogy lehet ugy megvedeni az egykori 14 elotti Ukrajna teruleten elo allampolgarokat, civileket hogy epp azokat trancsirozzak szet, zsuppoljak be 3 nap kikepzessel a husdaraloba? Hogy lehet ugy megvedeni az allam tulajdonat hogy ellopjak?

Tudod hogy vedtek volna meg a "hont"? Ha februar 24-en hajnalban kapitulalnak. Ha betartottak volna Minszket. Ha 13 oszen nem csinalnak Majdant! Ha nem lopjak szet az orszagukat, nem adjak el gyongyokert kulfoldnek. Ha epitettek volna valamit a 30 evuk alatt! Akkor egy epp Ukrajnaban elnenek, nem egy leromboltban, es nem lennenek halottak. Addig is boven el voltak evszazadokig orosz erdekszferaban, es a fel orszagnak ez most sem volna problema.
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
598
7 213
93
Szerintem az oroszoknak ma éjszaka, vagy a holnapi ratifikációnál vagy a bejelentés közben nagyon komolyan meg kéne szorniuk kijevet - rada, elnöki rezidencia, összes minisztérium, SBU központ, állami TV és rádió, USA+brit nagykövetség (e kettő után természetesen sajnálkozni, és kárpótlást fizetni), rendőrség központja, hadsereg központja, pályaudvarok, Aresztovics, Reznyikov, Zsaluznij és pár jómadár lakásának/házának, az ukrán internet Exchange, telefonközpontok, nagyobb adatközpontok, tőzsde, nemzeti bank egyidejű támadása