[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 678
13 715
113
Mibe lesz Top3(?) a T-62?

btw 50-60éves tankokról beszélünk.
És hamár mért nem T-72t vagy T-80 ból korszerüsítenek 800at? Nem kicsit jobb alap. Kifogytak?

Igen, rakétákból, chippekből és midnenből is. Ami van, az sem működik. Midnen nap elolvashatod a hvg-n.
De egy "színvonalas" svábi szerű műsorban is biztos előadják. Juszt meg elmondja, hogy igaz. :D
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Mibe lesz Top3(?) a T-62?

btw 50-60éves tankokról beszélünk.
És hamár mért nem T-72t vagy T-80 ból korszerüsítenek 800at? Nem kicsit jobb alap. Kifogytak?

Ipari kapacitás.
Ha a T-80-as beszállítói lánc heti 20 tankot tud ellátni akkor ha megszakadnak se tudnak többet modernizálni, ellenben a szomszéd üzemben mehet a T-62 felújítása ha megjött alibabáról a cucc hozzá.
+ha jól emlékszem Szíriába szánt T-62-esek mentek ukrajnába, így előbb-utóbb feléjük is pótolni kell a cuccot.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 203
36 942
113

A PACE 79 képviselője megszavazta Oroszország terrorista rezsimként való elismerését​

2022.10.13. 18:06
VILÁG
Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) tagjainak túlnyomó többsége az Orosz Föderáció terrorista rezsimjévé nyilvánítása mellett foglalt állást.
A PACE felszólította az Európa Tanács tagjait, hogy ismerjék el Oroszországot „terrorista államként”.
A PACE-közgyűlés tagjai egy strasbourgi ülésen határozatot fogadtak el az ukrajnai konfliktusról. A módosítás mellett 79 küldött szavazott, ketten nemmel szavaztak.
Az állásfoglalás több pontot tartalmaz:
  • ismerje el az Ukrajna szuverenitásának megsértése mellett szavazó orosz pártokat „terrorizmust támogató szervezeteknek”;
  • fel kell gyorsítani az ukrajnai eseményekkel foglalkozó nemzetközi bíróság létrehozását;
  • hogy elítélje az ukrán területeken tartott népszavazásokat.

Читайте больше на https://www.pravda.ru/news/world/1759370-priznat_rossiju_terroristicheskim_gosudarstvom/
Mink megszavaztuk?
 
  • Tetszik
Reactions: Bubu bocs

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 784
57 377
113
Szerintem már azokból az utolsókat modernizaljak

Szerintem meg inkább arról van szó, hogy a szíriai balhé miatt fölszereltek egy üzemet a régi T-62-esek korszeűsítésére. Ez dolgozott is a szíreknek.
Most ez az üzem ugyan ezt csinálja, csak éppen most az ukrán frontra mennek a tankok.
Az UVZ gyártja tovább a T-90-eseket, meg talán modernizál régi 72-eseket, az omszki üzem meg folytatja a T-80-as programot. Az is fut egy ideje.
Annyi történik csak, hogy a már meglévő, legalább két üzem mellé beáll a termelésbe egy harmadik is, egy olcsó és gyorsan kipofozható típussal.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 664
3 516
113
Nincs olyan érzésem, mivel egyetlen normális kormányzat sem akar szándékosan elhúzni egy háborút, amelyben a saját polgárai és honfitársai halnak meg minden egyes nap, és én Putyint nem tartom elmeháborodottnak.

Szerintem az orosz haderő profi (szerződéses) harcoló haderejének zömét küldték Ukrajna elfoglalására abból a meggyőződésből, hogy az invázió megindulásának a hírére az ukrán állam és az ukrán hadsereg összeomlik és az ukrán nép nem a megszállókat hanem a felszabadítókat látja az orosz haderőben, mint látta mindenki nem ez a forgatókönyv valósult meg hanem pont az ellenkezője, és az is kiderült, hogy az orosz haderő nem az a felkészült hatékony haderő amelynek beállították az orosz propaganda és ahogy azt a nyugati közvélemény hitte, szerintem ennyi a történet, de én az orosz haderővel kapcsolatos véleményemet ebbe a topikba egy hosszabb posztban már március elején leírtam ( ez egy átalakuló haderő amely az átalakítása/modernizálása elején tart amely ráadásul nem egy ilyen támadó hadműveletre hanem Oroszország fizikai határainak a védelmére van tervezve), bár hozzá teszem ennek ellenére is sikerült meglepődnöm azon, hogy mennyire alulmúlta a róla az invázió előtt róla kialakított képet, hogy ebben mekkora szerepe van az orosz haderő vezetésének az orosz kormányzat politikájának az egy nagyon jó kérdés de én úgy gondolom, hogy szerepet játszott benne, de ennek ellenére az orosz haderőben struktúrális gondok vezetési problémák és komoly felszerelésbeli hiányosságok vannak egy ilyen léptékű és ilyen ellenféllel szemben történő támadó hadművelet/háború megvívásához.

Anno Grúziát neveztem amolyen igazság pillanatának. Amit villámgyorsan megnyertek. Ott lett számomra egyértelmű, hogy az Orosz hadvezetés, képzés... totálisan inkompetens. Viszont utána jöttek a nagy reformok, komoly változások, szerződéses hadsereg, pénz is elkezdett dőlni... és azt hittem megváltozott. Hát baromira nem.
Ami Ukrajnában van az meg sokkoló.
pár vid az elmúlt 1-2napból
https://twitter.com/infussambas/sta...p7orAdDVJDLygQuOWnQs5sBuIVdedt9cTvmpsB8w8RfN8
https://twitter.com/Blue_Sauron/sta...Vl1TYKST5-zEPzb4Nj2oVxbuX6naKGdGKmHXComh4fo8o
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 850
86 845
113

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
948
11 099
93
Off. A munkácsi várról eltávolítják a turul szobrot. Végülis nemzeti jelképek rombolására és történelem hamisításra most is van ideje ukrán barátainknak. Remélem, ha az oroszok elvégzik a dolgukat, még vissza kerülhet a helyére.

Mélységesen felháborít.
Jó volt magyarként megnézni ezt a várat. Tulképp ennyi erővel az egészet elbonthatják mert semmi ukrán nincs benne. Aki ennyire nem tud együttélni másokkal, az valami lelki sérült kretén. A kommenteket elnézve, van arra belőlük bőven. Tényleg csak rombolni tudnak, meg meglévő dolgokat kék-sárgára mázolni - aki járt arra, látta.
Itt mikor kezdi el mosdatni ezt az atlantista szekció? Mikor jönnek a magyarázatok hogy miért olyan europér ez? És mikor olvasom már hogy OV a hibás mert nem támogatja őket eléggé? Sunnyogás szag van!
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 609
48 064
113

Napi aktuális - Robert C. Castel (2022-10-12) - HÍR TV​



Robert C. Castel
NUKLEÁRIS DÉJÀ VU – A NATO „ABLE ARCHER 1983” HADGYAKORLATA
Olvasva a híreket a NATO nukleáris haderőinek a küszöbön álló hadgyakorlatáról, furcsa érzés kerített a hatalmába.
Mintha már egyszer végig ültem volna ezt a filmet.
1983 novemberének második hetében, öt végtelenül hosszú napon át, a világ a nukleáris Armageddon peremén táncolt. A potenciális gyufát a végzetes kanóchoz akkor is egy hadgyakorlat gyujtotta. A konfliktus máglyáját, akkor is, éppen úgy mint napjainkban, már évekkel korábban megrakták mindennel, ami belefért. Paranoia a lövészárok mindkét oldalán, fegyverzetfejlesztés, lélektani és hírszerzési hadműveletek stb. Ami 1983-ban hiányzott, és ami ma az egész feszültség hátteret adja, egy egyre szélesedő közepes intenzitású „valódi” háború Európában.
Azt a NATO hadgyakorlatot akkor, az oroszok a legrosszabb rémálmaik beigazolásának tekintették. Egy hadicselnek, ami lehetővé teszi a Nyugat számára, hogy egy meglepetészszerű nukleáris csapással egyszer és mindenkorra leszámoljon a Szovjetunióval. Reagen elnök harcias retorikája és az afganisztáni invázió miatt a szovjetekre kivetett szankciók akkor is megerősíteni látszottak a Kreml paranoiás vezetőit a fatális borúlátásukban.
A válszuk nem késlekedett.
A Kelet-Európában állomásozó nukleáris és légi eszközöket készenlétbe helyezték. A szovjet 4. Légihadsereg gépéin a konvencionális lőszereket sietve atombombákra cserélték. A hadak színpadán minden kellék a helyére került ahhoz, hogy hat évvel Fukuyamát cikke előtt, a történelem valóban véget érjen.
Szerencsére azokban az időkben a Nyugat politikai és katonai vezetőit még más anyagból gyúrtak. A felelős, racionális gondolkodás még nem adta át a helyétt a morális exhibicionisták érzelmi infantilizmusának. Leonard H. Perroots tábornok tanácsát követve a NATO vezetői, akik értetlenül álltak a Varsói Szerződés pánikrohama előtt, vettek egy mély lélegzetet és nem reagáltak rá katonailag. Ez a stratégiai nem-cselekvés volt az, ami lehetővé tette a konfliktus fokozatos deeszkalálását.
Persze mi akkor erről még semmit sem tudtunk. Iskolába jártunk, a szünetekben rúgtuk a bőrt és a tanítás után az első szerelemeinket kísértük haza.
Honnan is sejthettük volna, hogy akkor, 1983 valószínűtlenül esős novemberében, megkaptuk ajándékba az életet.

 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 917
38 139
113

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 976
5 412
113
Mibe lesz Top3(?) a T-62?

btw 50-60éves tankokról beszélünk.
És hamár mért nem T-72t vagy T-80 ból korszerüsítenek 800at? Nem kicsit jobb alap. Kifogytak?
Valami oknál fogva inkább a T62-eseket tárolták jobb állapotban azoknak meg jelentős részét hagyták "szétrohadni".
 
  • Tetszik
Reactions: Catles

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 054
5 551
113
Van egy kis hozzáállásbeli különbség...
Bár szerintem az oroszok most a közvéleménynek játszanak ezzel a tárgyalnánk dologgal, egyrészt mert tudják, hogy az ukránok nem fognak, másrészt, mert annyi erősítés özönlik a frontra, hogy az új tábornok hamarosan be fog mutatkozni, ezt készíti elő a rakétázás is.
Szerintem hamarosan minden fronton megindulnak az oroszok és kezdődik a 3. menet, ami sajnos minden eddiginél véresebb lesz...

Zelenszkij: Felejtsük el a diplomáciát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök október 13-án a PACE ülésén videókapcsolaton keresztül beszélt, és kijelentette, hogy a jelenlegi körülmények között nem tartja lehetségesnek a diplomáciát Oroszországgal – írja az Európai Pravda.
Ma nem lehet diplomáciai kapcsolatot teremteni Oroszországgal. Nem lehet tiszteletet tanúsítani egy olyan vezetés iránt, amely gyilkol, túszokat ejt, és nem tartja tiszteletben a nemzetközi jogot” – mondta az államfő.


Nem változtak Putyin céljai Ukrajnában

Az Ukrajnában folytatott „különleges katonai művelet” céljai változatlanok, de tárgyalások útján is elérhetők – közölte csütörtökön a Kreml.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Izvesztyija című lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy Moszkva nem zárkózik el a beszélgetéstől.
„Többször megismételtük már, hogy továbbra is nyitottak vagyunk a tárgyalásokra céljaink elérése érdekében” – idézte Peszkovot az Independent.