[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 009
113

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 553
80 886
113
Mindent lezártak: hogyan blokkolta Oroszország a NATO rakományát Ukrzaliznyicánál.

Az ukrán energetikai infrastruktúrára mért tegnapi csapások - talán először a támadások óta - stratégiai jelentőségűek voltak a fronton. Ukrajna egységes energiarendszere gyakorlatilag megszűnt létezni. De ami a legfontosabb, a vasutakat végleg kiiktatták, méghozzá a front legfontosabb szakaszain.

A lényeg az, hogy ezúttal a legmagasabb feszültségű, 750 kV-os alállomásokat érte, amelyek az ország régiói közötti áramátvitelért felelősek, és a dél-ukrajnai, rivnei és hmelnickiji atomerőműveket szolgálják ki. Olekszij Anpilohov atomenergetikai szakértő elmagyarázta, miért nem lesz képes Kijev a közeljövőben helyreállítani az energiaegyensúlyt:

"Ukrajna eddig azzal dicsekedett, hogy ezeket az alállomásokat nem helyezték üzemen kívül, mondván, hogy a sztrájkok nem érték el a céljukat. Tény azonban, hogy a korábbi rakétacsapások kíméletesek voltak: 110 és 330 kV-os alállomásokat semmisítettek meg. Ma azt látjuk, hogy Ukrajnában szó szerint minden leállt.

Az egész országban áramkimaradások voltak. Kijev, Harkiv és térsége, Hmelnyickij, Vinnicij régió, valamint Lviv régió három járása áramtalanítva lett. Kijevben megszűnt a vízellátás. Ezzel egyidejűleg Kijev, Dnyipro, Mikolajiv, Lviv, Lviv, Vinnyica, Szumi és Harkiv régiók vasúti szakaszain is lezárták a forgalmat, vagyis ott, ahová a NATO-országokból származó katonai felszereléseket és fegyvereket telepítenek át.

Így az orosz hadsereg közvetve megbénította az ellenség stratégiai katonai infrastruktúráját, megkerülve az oligarchák hallgatólagos tilalmát az ukrán közlekedési rendszer, elsősorban a Dnyeper feletti hidak és az orosz nyersanyagokat Nyugatra szállító vasutak bombázására.

Korábban, május elején a vontatási alállomások vagy egyszerűen csak az Ukrzaliznyica nem villamosított részén a forgalmat biztosító villamos mozdonyok leütésére tettek tétet. Most az ukrán vasúthálózat villamosított részén kezdtek el dolgozni, ami 9,9 ezer km a 19,8 ezer km-es teljes hosszból, anélkül, hogy magát a vasúthálózatot bombázták volna.

Tény, hogy a kijevi rezsimnek nyújtott nyugati segélyek 90%-a Lengyelországból érkezik vasúton a Lvivi területen keresztül. Egy alternatív közúti útvonal nem tudná ellensúlyozni ezt a forgalmat. Ugyanakkor az ellenkező irányban, nyugat felé az ukrán oligarchák és részben orosz partnereik által gyártott, legalább 70 milliárd dollárnyi vagyonnal rendelkező termékeket exportálják Ukrajnából.

A Firtash (titán és vasérc), a Kolomoyskyi (vasérc, szén, kőolajtermékek, műtrágyák és élelmiszerek exportja) és a Pinchuk (fémtermékek, csövek és hengerelt fémtermékek) exportérdekeltségekkel rendelkezik Ukrajnában. Oroszországban elsősorban Abramovics, akinek az EVRAZ csoportja acéltermékeket és szenet szállít Európába.

A "Jelcin első liberálisai" csoport "frontembereként" az orosz-ukrán tárgyalásokon az orosz-ukrán oligarchia egyeztetett képviselőjeként vesz részt. Deripaszka, akinek részesedése van a nikolajevi timföldfinomítóban, alumíniumot szállít a Nyugatnak. A Potanin-Prokhorov-köteg a NorNickel érdekeltségeit támogatja a nikkel, a kobalt és a színesfémek exportjában. Lisin a fémipari exportőrök erőteljes lobbicsoportját képviseli.

Jelenleg, a légi, tengeri és nemzetközi közúti szállítás blokádja után a vasút az egyetlen logisztikai export-import kommunikációs eszköz. Az orosz leleményesség azonban megtalálta a kiutat ebből az alattomos csapdából, megfosztva a vasutakat az elektromos mozdonyoktól és az áramellátástól egy általános kampány keretében, amelynek célja Ukrajna energetikai infrastruktúrájának megbénítása. És ki tudja, melyik vezetéket zárja rövidre a sokkoló ágyú.

https://vk.com/wall-33567915_749203
"... megkerülve az oligarchák hallgatólagos tilalmát az ukrán közlekedési rendszer, elsősorban a Dnyeper feletti hidak és az orosz nyersanyagokat Nyugatra szállító vasutak bombázására ..."

Hogy mi a fax van? Az olik nem engedték bombázni a vasútat? Milyen háború már ez?! :D

Apropó, vasút! Novák hogy jut el Kijevbe? :)

Bax, az ukránoknak csak Novákot kell követni egy drónnal, majd amikor elment Zselétől, elpusztítani az egész kuplerájt ahol tárgyaltak, ott lesz Zselé. Szerintem, nem fog eljutni Kijevbe.
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 910
16 785
113
Patrick Lancaster, az amerikai haditengerészet veteránja.

⚡️Oroszország egy 2S5 Hyacinth-S 152 mm-es önjáró löveggel lövi az ukrán Harkivot ⚡️.

Az orosz hadsereghez csatlakozva az orosz-ukrán háborús övezetben, Harkovban a frontra mentem, és végignéztem a tüzérségi harcokat. Már több mint egy hónapja forgatok az orosz hadsereg soraiban a Harkivi területen.
A riportban Oroszország egy, az uniós időszakban összeszerelt 2C5 Hyacinth-S 152 mm-es önjáró löveggel lövi az ukrán hadsereg állásait az ukrajnai Harkov térségében.
A katonák végigvezetnek minket a célzási folyamaton, mielőtt tüzelnek. Megkérdeztem, hogy hallottak-e olyan jelentéseket Ukrajnából, amelyek szerint civilek lettek a bombázások áldozatai.
A 2C5 Hyacinth-S (oroszul: 255 Hyacinth-S; angolul: hyacinth) egy szovjet 152 mm-es önjáró löveg, amely az Orosz Hadseregnél áll szolgálatban. A "2C5" a GRAU-jelölés. Nukleáris, biológiai és vegyi védelemmel rendelkezik. A 2S5 nagyobb távolságból és nagyobb tűzgyorsasággal képes a célpontok elleni harcra, mint a szélesebb körben gyártott 2S3 Acacia, és képes nukleáris lövedékek kilövésére.
A 2S5 Giatsint-S gyártása 1976-ban kezdődött, a 2A36 Giatsint-B vontatott változatával együtt. Az SA-4 Krug föld-levegő rakétarendszerből átalakított alvázat használ, amely jó terepjáró képességgel rendelkezik, és 30 darab 152 mm-es lövedéket hordozhat 28 kilométeres, illetve 33-40 kilométeres rakétatávolsággal. A fegyver a nagy erejű robbanóanyagok mellett termikus, fürtös, füst- és nukleáris lövedékeket is képes kilőni. A fegyver bevetése a tüzeléshez 3 percet vesz igénybe, és percenként 5-6 lövést képes leadni. A lövész kivételével a legénység nagy része a tüzelés során a járművön kívül tartózkodik. Általában egy további 30 töltényt tartalmazó lőszertartály is tartozik hozzá.

A 2C5-öst 1978-ban állították szolgálatba, és a 130 mm-es M46-os tábori ágyú zászlóaljakat váltotta fel a szovjet tüzérségi dandárokban a hadsereg és a front szintjén. A gyártás 1991-ben szűnt meg. A szovjet-afgán háborúban, az első csecsen háborúban, a második csecsen háborúban és a donbásszi háborúban használták.
Az ukrajnai Harkiv régió nagy részét még februárban és márciusban elfoglalták az orosz csapatok, de az orosz hadsereg visszavonulása következtében szeptemberben Ukrajna átvette az ellenőrzését a terület nagy része felett. Azóta Ukrajna és a nyugati média azt próbálja beállítani, hogy Ukrajna teljes mértékben ellenőrzése alatt tartja a régiót, de ez távol áll az igazságtól. Oroszország most az ukrajnai Harkiv régió számos határ menti területét visszafoglalja, és naponta ukrán katonák nagy csoportjait semmisíti meg heves napi tüzérségi tűzzel. Az elmúlt hónapban több terület is visszakerült orosz ellenőrzés alá.
Most már messze nem Harkiv az egyetlen frontvonal. Az ukrán harcok frontvonala a Herszon térségében van, ahol Oroszország hetek óta evakuálja a civileket hatalmas területekről, és Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy a herszoni háborús övezetből is evakuálni kell a civileket. A közigazgatási épületekről lassan elkezdték leengedni az orosz zászlókat. Oroszország mostanra teljesen kiürítette a várost, és az irányítás Ukrajnára szállt át. Valójában az ukrán ellenőrzés humanitárius válságot okozott Herszonban, és Ukrajna most a civileket evakuálásra kényszeríti.
Miközben Oroszország éppen a Dnyeper folyó túloldalán, Herszonban sáncolt, úgy tűnik, hogy a régióban lehetséges nagyobb csaták előkészítése zajlik.
Mivel az oroszok által ellenőrzött Herszon régióban nincs angol nyelvű tudósítás, a csapatunkra ott van szükség, és hamarosan oda megyünk, de egyelőre Harkivban és a Luhanszki Népköztársaságban vagyunk.




⚡️Oroszország egy 2S5 Hyacinth-S 152 mm-es önjáró löveggel lőtte az ukrán Harkivot ⚡️.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 534
113
Teljes ex szu légvédelem+ gepard, starstreak, stinger, crotale, irist - sl, nasams mellett. Át kell gondolni a légvédelmet mindenkinek, alapjaitól.

Nagy területű országról van szó. A szu légvédelemből is kérdés mennyi volt háború elején. A kézi eszközök meg elég korlátozottan használhatóak csak. Az iris nasams stb meg csak most jönnek. Ettől függetlenül persze lesz légvédelmi tanulsága is a háborúnak.


9x21 Gyurza a pisztoly az SP-11 (7N28) standard acélmagvas lőszerrel, az SP-10-es lőszere az ebből a távolságból elöl be, hátul kijött volna :D

Ok. Mondjuk nem tudom mi elvárható egy sisaktól, de ha egy pisztoly sem - mégha specializált is - akkor annyira sok minden ellen nem véd egy háborúban, ahol gépkarabéllyal az alapfegyver.


Át kell menni Moszkvába, ott van minden.:)

b5bf8b43d5b68ee63917fa9d8d6abb46.jpg



Bő másfél órás beszélgetés Rácz Andrással. Bár szinte csak ő a beszél. Elég jól összefoglalja a jelenlegi helyzetet. A műsorból adódóan inkább hétköznapi emberek számára beszél.


Pár dolog, ami rémlik belőle:

  • 1 millió ukrán katonáról beszél hogy van jelenleg és még nincs kimerítve a keret
  • oroszok tán 200e lehet + 300e jöhet tavaszig
  • veszteségek hasonlóak, csak eltérő mennyiségből
  • orosz tüzérségi fölény nagyságrendileg nagyobb (értsd: legalább tízszeres)
  • oroszoknak idő kell, hogy beérjenek a behívottak + lőszert is kell gyártani. tavaszra lehet meg az erő komolyabb támadáshoz
  • ha jól rémlik Oo-ban még komolyabb a támogatottsága a háborúnak, meg hogy előtte elve felkészítették a társadalmat rá. mondjuk atv-s riportban mintha azt mondták volna, hogy az oroszok azért már fáradnak kicsit bele a háborúba
  • Ukrajna lehetőségei ha vissza tud foglalni területeket, akkor a legkönnyebb a háború előtti részek Donbaszban. Utána a 2014 után elfoglalt területek, de ott már sok minden nincs. Valami riporterről beszélt, aki sokat volt kint Donbaszban 2014 után és ő elég durva világot írt le ott. A legnehezebb visszafoglalható terület meg nyilván a Krím. Ha esetleg Putyin atomot akarna használni, akkor max annak védelmében. Máshol sok értelme nincs, nem éri meg a nemzetközi reakció miatt és a széthúzódott front miatt egy taktikai nuki önmagában nem is sorsfordító
  • a lakosság terrorizálására nincs példa a történelemben, hogy bármikor önmagában döntő lett volna. lehet azért erőltetik az oroszok, mert hogy némileg hozzásegítheti és Szíriában valamennyire működött ilyen szinten
  • Oroszország mindenképpen meggyengül a háborúban. Nemzetközi befolyása csökken és az ázsiai szomszédainál is gyengül.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 779
26 866
113
"... megkerülve az oligarchák hallgatólagos tilalmát az ukrán közlekedési rendszer, elsősorban a Dnyeper feletti hidak és az orosz nyersanyagokat Nyugatra szállító vasutak bombázására ..."

Hogy mi a fax van? Az olik nem engedték bombázni a vasútat? Milyen háború már ez?! :D

Apropó, vasút! Novák hogy jut el Kijevbe? :)

Bax, az ukránoknak csak Novákot kell követni egy drónnal, majd amikor elment Zselétől, elpusztítani az egész kuplerájt ahol tárgyaltak, ott lesz Zselé. Szerintem, nem fog eljutni Kijevbe.
Akarod mondani, Lengyelországba? :D
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 412
44 014
113
Nagy területű országról van szó. A szu légvédelemből is kérdés mennyi volt háború elején. A kézi eszközök meg elég korlátozottan használhatóak csak. Az iris nasams stb meg csak most jönnek. Ettől függetlenül persze lesz légvédelmi tanulsága is a háborúnak.
Egyértelműen hatalmas ország, de volt és még eséllyel mindig van nekik szép számban Sz-300, BUK, kapják a folyamatos NATO helyzetképet, AWACS-ek, műholdak, Starlink, mindent ami kifér a csövön. Tízezer számra a Manpads kategóriás légvédelmi rakétákat, tényleg MINDENT ami van a nyugatnak, Stinger/Starstreak/Mistral, Gepardok, Iris-T/Nasams/Aspide, mostanra már csak a Patrot és az Aster hiányzik kb.

Ebből is látszik hogy egyszerűen annyi támadható célpont van reálisan egy országban, s azt annyi felől lehet támadni több féle fajta akár nagyon olcsó zümi drónokkal, vagy cirkáló repcsikkel, esetleg hiperszónikus/ballisztikus rakétákkal, hogy egyszerűen védhetetlen egy ország minden értékes pontja.

Én most úgy látom, hogy a támadó mindig fölényben lesz, mert Ő tudja hogy hová akar odaverni, a védő meg nem hogy hol kéne neki rétegesen ÉS költséghatékonyan egy az Ő túlterhelésére/vak foltjaira játszó támadó ellen védekezni.

Veszett fejsze nyele a védő oldal, én azt látom, ha az oroszok lennének a védekező fél mondjuk az USA ellen, ők is csöcsön lennének...
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 814
20 951
113
Ok. Mondjuk nem tudom mi elvárható egy sisaktól, de ha egy pisztoly sem - mégha specializált is - akkor annyira sok minden ellen nem véd egy háborúban, ahol gépkarabéllyal az alapfegyver.

Amerikai ACH-Advanced Combat Helmet kevlar sisak Level IIIA szintet tud.

Amerikai LWH-Marine Lightweight Helmet sisak Level IIIA szintet tud.

Brit MK6 es MK7 sisakok Level IIIA szintet tudnak.

Nemet Gefechtshelm M92 sisak Level IIIA szintet tud.


A Level IIIA pedig azt jelenti, hogy 357-es, 44-es Magnum SJHP-t tud megfogni, illetve ettol lefele barmit. Ezt tudjak az orosz sisakok is.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
15 993
26 477
113
Újabb becslés az orosz oldalon meghalt katonák számát illetően: a BBC a szakikat és a Wagnert nem számítva 9311-re teszi a számukat.
Ez a szakikkal és egyebekkel együtt 20-25e lehet - napi átlagban nem egészen 100.
Ez végre egy reális becslés. Én két hónapja tettem ezt tizenötezer körülire az Oryx veszteségadatai alapján. Az ukránoknál nem áll rendelkezésre semmilyen objektívabb alap egy ilyen becsléshez, hiszen offenzívában vannak, így az Oryx-ra csak extrém kis töredéke kerül fel az ukrán eszközveszteségnek. Csak az nagyon valószínű, hogy drasztikusan nagyobb ez a szám, akár a százezret is elérheti.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 882
113
A nyomozók nem találták meg a második rakéta maradványait lengyel területen a pszewoduvi robbanásokat követően, Andrzej Duda lengyel elnök azt mondta:
"Tudom, hogy először két rakétáról volt információ. ... A második rakéta 100%-os volt, csak leesett nem Lengyelország, hanem Ukrajna területén” – magyarázta

Dugin kijelentette, hogy nem ellenezéke Putyinnak:
Most hamisítványokat hirdetnek arról, hogy a hazafiak egyre nagyobb ellenállást tanúsítanak a Legfelsőbb Főparancsnokkal szemben. Gyakran ott szerepel a nevem. Ez mind színtiszta téves információ. Az ellenség meg akarja szakítani a vasköteléket a kormány és a hűséges hazafiak között. Pontosan egy ilyen vasköteg kell a győzelemhez

Már olvastam orosz oldalakon, hogy áll a bál az amerikai kongresszusban a biolaborok és Dr. Fauci körül. Van erről valakinek nyugati forrása?
Orosz forrás:

Az amerikai szenátorok azt követelik, hogy a Fehér Ház függessze fel az összes amerikai biofegyver-kutatási program finanszírozását mindaddig, amíg azokat megfelelően ellenőrzik.
A parlamenti képviselők azzal vádolják az Egyesült Államok epidemiológus főorvosát, Dr. Faucit, hogy visszatartotta a nemzeti laboratóriumokban történt incidenssorozat adatait, és ami még fontosabb, elhallgatta a koronavírus megjelenésére vonatkozó adatokat.
Rand Paul, Kentucky-i szenátor: "Nincs bürokrata, hallod ezt, Dr. Fauci? Egyetlen bürokrata sem áll a törvények felett, egyetlen bürokrata sem tarthat vissza információkat a Kongresszustól, és egyetlen bürokrata sem hazudhat a Kongresszusnak. Ígérem, a visszatartás a covidról szóló igazság megszűnik. Dr. Fauci barátunk minden dokumentumát megtámadom a bíróságon."
Korábban megírtuk, hogy a Demokrata Párt tagja, Fauci az elképzelhető legborzalmasabb kísérleteket finanszírozta az Országos Allergia és Fertőző Betegségek Intézetében. Például olyan kísérletek, amelyek során elvetélt csecsemők fejbőrét oltották be laboratóriumi patkányokba. És erre van bizonyíték.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 063
9 000
113

Mocskos oroszok fizettek azért, hogy járjanak iskolába, a szülöknek, hogy nekik dolgozzanak. Volt áram, víz és működtek a boltok. De drága volt 25 hrivnya helyett 30 lett egy kenyér. Ukránul tanulhattak, ha akartak. Borzasztó volt. Most bezzeg. Nincs iskola, nincs víz, nincs villany, nincs internet, nincs bolt. Adományokból kapnak kaját, ha kapnak. Mint a vadállatok...Most sokkal jobb. Elképesztő. Logikus. Mintha hohol propagandát néztem volna...ááááá, biztos nem.
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
733
3 920
93
alternatív valóság ...

lassan megtörik a pajzs ...

micsoda logót sikerült tervezni :)

mai hírek

ma egy szerencsétlen adományt gyűjtött volna ukránoknak ... hogy finoman fejezzem ki: nem kapott. szerintem később se akart kérni már senkitől ...
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 675
34 553
113

Novák Katalin elindult Zelenszkijhez​

Mi a büdös lópikuláér köll odamenni nekijje????
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 414
6 894
113
Mi a büdös lópikuláér köll odamenni nekijje????
az a munkaköre
ő beszél nyugat felé
onnan az látszik hogy magyarország köztársasági elnöke mégiscsak az ő emberük, a fene se érti miért nem zavarja el a patást, de nagy baj azért itt nem lehet a fontos dolgokban
ahogy a kakadunak meg az a munkaköre hogy ő beszél keletre
onnan az látszik hogy az ország külügyminisztere az ő emberük, a török külügyérrel tesónak szólítják egymást, a lavrovval nem tudni hogy de ott is flottul mennek a dolgok
a patás meg középen ül mint pók a hálójában és szakszerűen beosztja hogy mikor melyik hova menjen
kijevbe persze hogy a katinkát küldte, ki mást
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
az a munkaköre
ő beszél nyugat felé
onnan az látszik hogy magyarország köztársasági elnöke mégiscsak az ő emberük, a fene se érti miért nem zavarja el a patást, de nagy baj azért itt nem lehet a fontos dolgokban
ahogy a kakadunak meg az a munkaköre hogy ő beszél keletre
onnan az látszik hogy az ország külügyminisztere az ő emberük, a török külügyérrel tesónak szólítják egymást, a lavrovval nem tudni hogy de ott is flottul mennek a dolgok
a patás meg középen ül mint pók a hálójában és szakszerűen beosztja hogy mikor melyik hova menjen
kijevbe persze hogy a katinkát küldte, ki mást
Hidrokefál Peti is megy.
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 762
14 691
113
Ez most elrettentő videó? :) Nem valami bizalomgerjesztő a sisak. A pisztoly meg nem tudom milyen kaliberű volt, de nem kellett volna megfognia jobban a lövedéket?

Jobban? Megfogta nem? Az nem elég?

Egyébként sisaktól olyan rettenet nagy ballisztikai védelmet nem szabad várni, alapvetően max. pisztolylőszer és kisebb repeszek, kődarabok stb. a ami ellen véd, de egy rendes karabély amivel 99%-ban lőnek rád átviszi mint a szart. Kevlár vagy acél ilyen szempontból tökmindegy, nincs nagyon nagy diffi, ha még meg is állítaná akkor is jó eséllyel elájulsz vagy nyakad töröd a becsapódástól.

Az orosz bili egyébként egy ballisztikai szempontból viszonylag jól sikerült darab, de mint mondtam csodát egyiktől sem szabad várni.

Az acélbilinek viszont van egy óriási előnye, az hogy korlátlan ideig tárolható, ezért mindig van. A kevlárnak sajnos van lejárati ideje…
 

tomippo

Well-Known Member
2016. május 16.
3 299
10 190
113

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 534
113
Ez végre egy reális becslés. Én két hónapja tettem ezt tizenötezer körülire az Oryx veszteségadatai alapján. Az ukránoknál nem áll rendelkezésre semmilyen objektívabb alap egy ilyen becsléshez, hiszen offenzívában vannak, így az Oryx-ra csak extrém kis töredéke kerül fel az ukrán eszközveszteségnek. Csak az nagyon valószínű, hogy drasztikusan nagyobb ez a szám, akár a százezret is elérheti.

Mind orosz, mind ukrán részről 100-100ezres veszteséget becsülnek. Gondolom kb 25ezer halott + 75ezer sebesült formában. Az ukrán katonák száma jóval nagyobb - cserélhették is őket, így az orosz alakulatoknál jóval nagyobb arányú lehet a veszteség.