[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 680
34 585
113
Oroszország valami "nagyon nagyra" készül: NATO-tanácsadókból és zsoldosokból álló bázist kaptak telibe - Rakétasortűz 400 rakétával és drónokkal 3 nap alatt
Kijev régió kormányzója: "Oroszország boldog új évet kívánt nekünk"
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 030
66 489
113
Oroszország valami "nagyon nagyra" készül: NATO-tanácsadókból és zsoldosokból álló bázist kaptak telibe - Rakétasortűz 400 rakétával és drónokkal 3 nap alatt
Kijev régió kormányzója: "Oroszország boldog új évet kívánt nekünk"
Ezek voltak az utolsó rakétàik de mostmàr tényleg, làtszik, hogy milyen kétségbeesetten lôdözték. :D
 
W

Wilson

Guest

A brit hírszerzés a Kremennajától északra fekvő kulcsfontosságú útvonalért folyó csatákról beszélt..​


2023. január 2., hétfő, 09:3

A brit hírszerzés szerint, ha az ukrán fegyveres erők teljes mértékben átvehetnék az irányítást a P66-os autóút felett, az aláásná Kremennaja orosz védelmét.

Az " European Truth " szerint ez áll a brit védelmi minisztérium hírszerzési áttekintésében .

Állítólag az elmúlt öt napban orosz és ukrán erők harcoltak a P66-os autóút feletti ellenőrzésért az orosz kézen lévő Kremennaja városától északra, Luhanszk régióban.

A brit hírszerzés megjegyzi, hogy a P66 kulcsfontosságú ellátási útvonala az orosz front északi szektorának a Donbászban az oroszországi Belgorod régióból.

„Használatát október óta megszakította az ukrán tüzérség, de ha Ukrajna biztosítani tudná ezt az útvonalat, az nagy valószínűséggel tovább rontaná Kremennaja orosz védelmét” – áll a felülvizsgálatban.

Amint arról beszámoltunk, a brit hírszerzés szerint Oroszország valószínűleg prioritásként kezeli a Kremennaja melletti arcvonal megtartását, tekintettel a terület fontosságára a donbászi csapatai logisztikai támogatása szempontjából.





Az Ukrán Védelmi Erők január 1-ről 2-ra virradó éjszaka 39 vagy 40, az orosz erők által Ukrajnára indított csapásmérő drónt, két Orlan-10 felderítő drónt és egy X-59-es irányított légirakétát semmisítettek meg.


Forrás : Az Ukrán Fegyveres Erők Légierejének Parancsnoksága , Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko

Az AFU légierő szó szerint: "2023. január 1-ről 2-ra virradó éjszaka az orosz megszállók nagyszabású csapást hajtottak végre iráni gyártmányú Shahed-131/136 kamikaze drónokkal.

A légierő légvédelme, az Ukrán Védelmi Erők más komponenseinek légvédelmével együttműködve, mind a 39 csapásmérő UAV-t megsemmisítette".

Részletek: A támadás visszaverésében légvédelmi rakétaegységek, a légierő vadászrepülőgépei és mobil tűzoltócsapatok vettek részt.

A nyugati partnerek által Ukrajnának biztosított felszereléseket és fegyvereket egyre nagyobb mértékben vonják be - közölte az Ukrán Fegyveres Erők Légiereje.

Ezenkívül az ukrán légvédelem megsemmisítettek két Orlan-10 operatív-taktikai UAV-t és egy X-59-es irányított rakétát.






Klicsko a légvédelmi erőkre hivatkozva azt mondta, hogy "40 kamikaze drón tartott Kijev felé az éjszaka folyamán, 15-öt a szomszédos régiók felett, hármat a Kijevi területen, 22 drónt pedig a főváros felett semmisítettek meg".

Korábban arról számoltak be, hogy január 2-án éjszaka 20 légi célpontot semmisítettek meg Kijev felett, 9 Shahed drónt és egy X-59MK2 precíziós irányított rakétát semmisítettek meg Dnyipropetrovszk és Zaporozsjei terület felett, valamint 7 ellenséges Shahed-136 drónt semmisítettek meg a Mikolajivi terület felett.

Kijevben azonban a támadás megrongálta az energetikai infrastruktúrát, és áramkimaradásokat okozott a városban.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 585
63 983
113
Vitalij Kim posztja, valami osszevagott video. Az elso reszen aki a fegyvert viszi orosz.
A Forbes cafolja az ukranok hireit az ev vegi Engels elleni tamadasokrol.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 530
29 754
113

Megkezdődött az RCH 155 önjáró lövegek gyártása Ukrajna számára....​

Ez aztán igazi baromság. Ha a KMW ezt meglépi, jó nagy hülye... Szerény véleményem szerint ez egy olyan öszvér, ami az ukrán viszonyok között le fog szerepelni. Blama lesz...
Viszont ha a Medve ráül az országra, egy petákot sem lehetett volna "segélyezés" címén kiküldeni oda a nyugati adófizetők pénzéből.
Most realizálják azt az irdatlan mennyiségű fiktív "fiat" dollárt...Az EU meg az USA adófizetők kontójára... Meg Ukrajna ellopására.
1january2023_Ukraine_map.jpg

1january2023_Eastern_Ukraine_map.jpg

 

Ember

Well-Known Member
2022. április 21.
975
8 224
93
Klicsko a légvédelmi erőkre hivatkozva azt mondta, hogy "40 kamikaze drón tartott Kijev felé az éjszaka folyamán, 15-öt a szomszédos régiók felett, hármat a Kijevi területen, 22 drónt pedig a főváros felett semmisítettek meg".
Kijevben azonban a támadás megrongálta az energetikai infrastruktúrát, és áramkimaradásokat okozott a városban
Azért sok olyan ukrán van akinek világos hogy palira veszik őket. Közülük sokan elhagyták az országot, sokan csendben várják a kormány bukását és a békét, sokan ennek ellenére az orosz agressziót tartják a nagyobb gonosznak és harcolnak is. Van persze egy a végsőkig megvezethető tömeg is, és egy szűk, gazemberekből álló jelenlegi uralkodó réteg. Reméljük hamarosan jön egy kevésbé katasztrofális vezetés, még ha oroszbarát, az is jobb.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 080
11 761
113
Vitalij Kim posztja, valami osszevagott video. Az elso reszen aki a fegyvert viszi orosz.
A Forbes cafolja az ukranok hireit az ev vegi Engels elleni tamadasokrol.
támadtak csak mindent lelőttek az oroszok jóval a légibázisok előtt.
 
W

Wilson

Guest
Ez aztán igazi baromság. Ha a KMW ezt meglépi, jó nagy hülye... Szerény véleményem szerint ez egy olyan öszvér, ami az ukrán viszonyok között le fog szerepelni. Blama lesz...
Miért jutottál erre a következtetésre? Miért szerepelne le?

Más....

Az ukrán gyártmányú 152 mm-es lőszerek elkezdtek érkezni a frontra​



Az ukrán 152 mm-es kaliberű lőszerek érkeztek a frontvonal tüzéreihez.

Az Ukraine Weapons Tracker projekt OSINT kutatói az ukrán fegyverekről készült fotók és videók elemzése után jutottak erre a következtetésre.


Az elemzők felhívták a figyelmet a frontvonalról készült fotóra, amelyen egy 152 mm-es D-20 tarackról készültek, amelynek közelében sárga lőszer feküdt.

Az egyik videón, amelyen ukrán harcosok aláírásokat készítenek ugyanazon a sárga lövedéken, sikerült azonosítani a jelöléseket, és megvizsgálni a lövedékek tervezési jellemzőit.

photo_2023-01-01_22-02-34.jpg


Egy ukrán katona 152 mm-es lövedékeket ír alá
A lőszer "OF-25T" indexszel rendelkezik, amely eltér az OF-25 szovjet lövedékek jelölésétől. Ez valószínűleg a D-20, Mista-B, Mista-S és 2C3 „Akacia” tarackokhoz való nagy robbanóerejű repesz lövedék egyik változata.


Az Ukraine Weapons Tracker arra a következtetésre jutott, hogy ezek az Ukroboronprom által korábban bejelentett ukrán gyártmányú lövedékek. A tervezés sajátossága miatt sikerült azonosítani őket - a lövedék két mart részből van összeállítva.

OF-25T.jpg
A lövedék összehasonlítása az ukrán katonák videójával és az Ukroboronprom fotójával

A kutatók a tölteteket tartalmazó fényképekre is felhívták a figyelmet. A látható jelölések arra utalnak, hogy ezek a 2022-es év hadianyagai.

photo_2023-01-01_22-11-23.jpg
A 2022-es gyártási évű hajtótöltetek 152 mm-es tarackokhoz

Oleksiy Reznikov ukrán védelmi miniszter 2022 novemberében jelentette be, hogy Ukrajnában megkezdték a 122 és 152 mm-es lőszerek gyártását .


Ezt követően az Ukroboronprom flash mobot indított, amelynek során híres ukránok új és festetlen, ukrán gyártmányú, 152 mm-es lőszereket írtak alá.

Az UOP magyarázatot is közölt, miért nem indult el a 152 mm-es lövedékek tömeggyártása Ukrajna teljes körű orosz inváziója előtt.

Az állami konszern szerint a lövedékek gyártása olyan vállalkozók miatt hiúsult meg, akik nem biztosítottak megfelelő minőségű robbanóanyagot. Szintén nem kapta meg az állam a gyártás kiépítéséhez rendelt berendezéseket. Most mindezeket az eseményeket büntetőeljárás keretében vizsgálják.






Az ukrán védelmi erők szilveszterkor megtámadták az orosz katonák bázisát a megszállt donyecki Makiivkában, aminek következtében 400 katona meghalt és 300 megsebesült.


Forrás: Az Ukrán Fegyveres Erők Stratégiai Kommunikációs Osztálya a Telegramon


Részletek: A StratCom arról számolt be, hogy Makiivkában egy pontos csapásnak köszönhetően mintegy 400 mozgósított oroszt likvidáltak, és további mintegy 300 megsérült különböző súlyosságban.


Megjegyzik, hogy a helyi 19. számú szakiskola épületében orosz katonákat szállásoltak el.






Ezt a támadást és a nagyszámú áldozat és sebesült hírét Sztrelkov is megerősítette (by Wilson)

Sztrelkov Igor Ivanovics


január 2., 12:08

Makiivkáról röviden:

A létesítmény megsemmisítéséről 2023.01.01.01-én hajnali 1 óra körül kaptam tájékoztatást.
A létesítmény, ahol a főként mozgósított orosz állampolgárokból álló N egység tartózkodott, szinte teljesen megsemmisült az ugyanabban az épületben tárolt AC felrobbantásának következtében. Szinte az összes katonai felszerelés, amely az épület közelében állt, az álcázás legkisebb jele nélkül, szintén megsemmisült.
Még mindig nincsenek végleges adatok az áldozatok számáról, mivel sokan még mindig eltűntek (a romok alatt maradtak).
Mindenesetre - a halottak és sebesültek száma több százra tehető (vannak hozzávetőleges "200-as" számok, de nem hangoztatom).

FIGYELMEZTETTEM arra, hogy ilyen dolog bármikor megismétlődhet, mivel nem ez volt az egyetlen ilyen (rendkívül sűrű) személyi és felszerelési elrendezés a Himars rakétacsapás zónájában. És - igen - nem ez az első ilyen eset - tavaly is volt jó néhány. Bár általában kevesebb áldozattal. De tábornokaink elvileg tanulatlanok, bár a nyári "parancsnokságok pogromjai" után ők maguk is inkább távol maradnak a rájuk bízott csapatok helyétől - az ellenséges rakéták körzetén kívül.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 783
26 908
113
K

Kopi2000

Guest
A Wagner katonai temetője az orosz határ mellett....


Ukrán tüzérség orosz lövészpáncélost semmisít meg...


Ukrán rakétacsapás után, orosz laktanya Donyeckben...

 
  • Vicces
Reactions: dragonman

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 427
12 114
113

A brit hírszerzés a Kremennajától északra fekvő kulcsfontosságú útvonalért folyó csatákról beszélt..​


2023. január 2., hétfő, 09:3

A brit hírszerzés szerint, ha az ukrán fegyveres erők teljes mértékben átvehetnék az irányítást a P66-os autóút felett, az aláásná Kremennaja orosz védelmét.

Az " European Truth " szerint ez áll a brit védelmi minisztérium hírszerzési áttekintésében .

Állítólag az elmúlt öt napban orosz és ukrán erők harcoltak a P66-os autóút feletti ellenőrzésért az orosz kézen lévő Kremennaja városától északra, Luhanszk régióban.

A brit hírszerzés megjegyzi, hogy a P66 kulcsfontosságú ellátási útvonala az orosz front északi szektorának a Donbászban az oroszországi Belgorod régióból.

„Használatát október óta megszakította az ukrán tüzérség, de ha Ukrajna biztosítani tudná ezt az útvonalat, az nagy valószínűséggel tovább rontaná Kremennaja orosz védelmét” – áll a felülvizsgálatban.

Amint arról beszámoltunk, a brit hírszerzés szerint Oroszország valószínűleg prioritásként kezeli a Kremennaja melletti arcvonal megtartását, tekintettel a terület fontosságára a donbászi csapatai logisztikai támogatása szempontjából.





Az Ukrán Védelmi Erők január 1-ről 2-ra virradó éjszaka 39 vagy 40, az orosz erők által Ukrajnára indított csapásmérő drónt, két Orlan-10 felderítő drónt és egy X-59-es irányított légirakétát semmisítettek meg.


Forrás : Az Ukrán Fegyveres Erők Légierejének Parancsnoksága , Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko

Az AFU légierő szó szerint: "2023. január 1-ről 2-ra virradó éjszaka az orosz megszállók nagyszabású csapást hajtottak végre iráni gyártmányú Shahed-131/136 kamikaze drónokkal.

A légierő légvédelme, az Ukrán Védelmi Erők más komponenseinek légvédelmével együttműködve, mind a 39 csapásmérő UAV-t megsemmisítette".


Kijevben azonban a támadás megrongálta az energetikai infrastruktúrát, és áramkimaradásokat okozott a városban.


Szócal 40 drón vagy 39. Bűvös a matematika.

De Klicskónak hihetünk. Szerintem hülyére verték a fejét a ringben:
...15-öt a szomszédos régiók felett, hármat a Kijevi területen, 22 drónt pedig a főváros felett semmisítettek meg".


15+3+22, szóval lehet csak 39ből -》 40et megsemmisítettek.

Azza vagy 100 vagy 102.5%os a légvédelem és mégis romokban a város.
Mondjuk az amerikai fegyverek rontottak az eddigi arányt.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 530
29 754
113
Miért jutottál erre a következtetésre? Miért szerepelne le?
Alapvetően szerintem az ukrán üzemeltetési viszonyok és időjárási körülmények közé nem való egy ilyen harceszköz.
A PZH2000 sem lett harceldöntő tényező, a Krab sem.
A kerekes volta miatt nehezebben küzd meg a sárral, a 2 fős üzemeltetés az ukránoknál... Nos, komoly kiképzés kell megelőzze az alkalmazást.
18db.'25ben...szenteltvíz a döglött malacnak... Alumínium torony, a 7.62es lövedék alatti űrméret ellen és az repeszek ellen véd meg csak.
NATO lőszer. Vagyis az ukránok nem gyártanak maguk ilyet.
Nincs önvédelmi fegyverzete.
Sosem próbálták még ki... 1bemutató darab van belőle, senki sem rendszeresítette még.

Az orosz hírek...
"Tegnap este az ukrán erők súlyos csapást mértek az orosz hadseregre. Éjszaka az AFU lecsapott egy főiskola épületére a Donyeck északnyugati külvárosában található Makejevka faluban."
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 911
16 798
113

Azok a fránya OROSZORSZÁG ellenes szankciók...hmm,hmm :oops::)

2023. január 02. - 11:49

Fordulat: Verhofstadt rájött, hogy nem érnek semmit az EU-s szankciók.​



A fogtündér a Twitteren fakadt ki.

761345-verhof-1.jpg


Felébredt Guy Verhofstadt a Csipkerózsika-álomból.

Az alábbiakat posztolta a Twitteren:

1 kép mindent elmond...

9 csomag szankció és a hatás kevesebb, mint 0!

Oroszországot jutalmazzuk az ellenünk folytatott háborújáért!

 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 414
6 898
113
"Tegnap este az ukrán erők súlyos csapást mértek az orosz hadseregre. Éjszaka az AFU lecsapott egy főiskola épületére a Donyeck északnyugati külvárosában található Makejevka faluban."
mindenesetre jót tenne az orosz morálnak ha a makajevkáért felelős orosz parancsnokok nyilvános tárgyalást kapnának, az összes orosz média képviselőjének a meghívásával
kár hogy nem így fog történni
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 795
113

Azok a fránya OROSZORSZÁG ellenes szankciók...hmm,hmm :oops::)

2023. január 02. - 11:49

Fordulat: Verhofstadt rájött, hogy nem érnek semmit az EU-s szankciók.​



A fogtündér a Twitteren fakadt ki.

761345-verhof-1.jpg


Felébredt Guy Verhofstadt a Csipkerózsika-álomból.

Az alábbiakat posztolta a Twitteren:

1 kép mindent elmond...

9 csomag szankció és a hatás kevesebb, mint 0!

Oroszországot jutalmazzuk az ellenünk folytatott háborújáért!

Tetszik a román zászló. Ez már csak Bukarestet és környékét jelöli?
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 829
31 845
113

Azok a fránya OROSZORSZÁG ellenes szankciók...hmm,hmm :oops::)

2023. január 02. - 11:49

Fordulat: Verhofstadt rájött, hogy nem érnek semmit az EU-s szankciók.​



A fogtündér a Twitteren fakadt ki.

761345-verhof-1.jpg


Felébredt Guy Verhofstadt a Csipkerózsika-álomból.

Az alábbiakat posztolta a Twitteren:

1 kép mindent elmond...

9 csomag szankció és a hatás kevesebb, mint 0!

Oroszországot jutalmazzuk az ellenünk folytatott háborújáért!


Gondolom ez a gázárnak köszönhető.