[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
Egy taktikai rakéta sorozatvetőt hasonlítasz stratégiai célú rakétákhoz CM-ekhez. Ez még egy VSZ vagy orosz katonának is blődség!

Mackensen

Nem lehet egy pontnál jobban széttelepíteni a logisztikát. Egy zászlóalj ellátó pont nem lehet szanaszét csak egy helyen és ennek nem teherautós gátja van, hanem az egész logisztikaibrendszer nem tud szanaszét üzemelni.
Szia! Elmagyarázom (látom, nem érted): Nem az eszközöket hasonlította össze, hanem a velük elérhető hatást. Kápíse?
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 467
19 013
113
Nem biztos hogy 200, csak szerinted, mert eldontotted hogy szerinted annyi. En nem tudom mennyi, de nem merem allitani hogy 200, azaz kb kozepertek. Feltunoen keves ver volt a filmen, en csak annyit mondok.
Ahol egy ember szetszakad, vagy elverzik ott sok ver van. Lattuk mar itt is sokszor milyen. Persze nem mindenki szakad szet, van akit a gerenda csap agyon.
Egyebkent ha mar Himars es csodafegyver, van 20 Himarsz amivel suttyomban ide oda lonek. Nem mondom hogy egyet se lottek ki kozuluk. Viszont van etto joval tobb Tulipan a fronton, amibol az ukranok csak 3-at talaltak el. A Himarsz csodafegyver fenyeben kisse elhalvanyul meltatlanul ez a joval kozelebb hordo fegyver nem?
De ha mar Himarsz es csodafegyver, mennyi Tornadot vagy Szmercset sikerult elpusztitania Ukrajnanak ugy hogy gyakorlatilag nekik csak a gombot kell megnyomni, minden mast a Nato csinal helyettuk? Komplett Nato felderites muholdak, dronok, repulok, informaciok besugoktol es ugynokoktol, Nato felszereles es fegyverzet repuloktol az agyukon at a ruhaig, kb 30000 Nato katona (zsoldosok, kikepzok,stb)? Miert ilyen eredmenytelen az ezek elleni harc hogy semmit sem tudnak tenni ellene?
Te mint Nato katonatiszt nyilvan jobban tudod, szoval ne en mondjam meg legy szives hanem te. Ha te sem tudod akkor ki?
Mi az oka hogy Ukrajna/Nato nem tud mit kezdeni a Tulipanokkal es a Tornadokkal?
Egyszer volt szerencsé(tlensége)m egy olyan helyhez, ahol kb. 50 szétbombázott katonát kellett kiásni a törmelék alól. A romok között tocsog a vértől, bár inkább vérsár, mert a por felszívja. És az alvadás miatt inkább fekete, ragacsos és émelyítően büdös. Ha ott 200 darabokra szakadt test lett volna, akkor sokkal rondább lenne a látvány (leginkább testrészeket látnál mindenütt és vért, de itt kb. egyik sincs túl sok. ) Szóval aki hullát még csak ravatalon látott, az csak tippelgessen nyugodtan, békében a katonatiszt is csak egy végzettség...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 357
45 538
113
Videó 18+⚡️Hogyan semmisítik meg az orosz fegyveres erők az ukrán fegyveres erők egy csoportját Zaporozsjében⚡️

A @wargonzo projekt exkluzív videót kapott arról, hogy az orosz fegyveres erők egyik alakulatának katonái egy páncéltörő irányított rakétával előző este MEGSEMMISÍTETTEK egy legfeljebb 10 fős ellenséges csoportot, akik pozícióikat próbálták javítani a Zaporozhye-ban.
A videó szerzője röviden kommentálta a helyzetet: "Ez Makiivkának szól."

Putyin utasította Shoigu-t, hogy február 1-jéig számoljon be a különleges műveletben részt vevő csapatok fegyverekkel, egyenruhákkal, felszerelésekkel és egyéb eszközökkel való ellátásáról.

Az Orosz Föderáció elnöke emellett felszólította a védelmi minisztert, hogy nyújtson be jelentést a megtett intézkedésekről hogy javítsák az orosz védelmi minisztérium ezen a területen végzett munkáját. Putyin azt is utasította, hogy készítsen elő javaslatokat a DNR és LNR oldalán álló harcosok egységes juttatási rendszerének létrehozására 2014-től.

Az Ukrán Fegyveres Erők tábornoka: Az orosz hadsereg Harkovba megy, hogy elvágja azt Kijevtől
▪️Amint megfagy a talaj, az orosz fegyveres erők támadni fognak – mondta Sz. Melnyk tábornok, a kelet-ukrajnai harkovi katonai körzet parancsnoka. Az orosz hadsereg megpróbálja elszigetelni Harkovot Kijevtől, hogy a Donbászban tartózkodó ukrán csapatok ne vonulhassanak nyugatra, hogy segítsék a fővárost.
▪️Melnyk hozzátette, hogy az orosz csapatok jobban megtámadhatják Nyugat-Ukrajnát, hogy megszakítsák a szövetségesek fegyverellátását

Mi az, hogy „áttörni a védelmet”? A védekezés áttörésére ma reggel egy ház... áttörte a védelmet. És e ház mögött még mindig van egy új védelem és egynél több védelem. És ilyen védelmi vonalak... Hány védelmi vonal van Artyomovszkban? Ha ötszázat mondunk, nem tévedünk. Tíz méterenként van egy védelmi vonal.
Jevgenyij Prigozhin az Artyomovszkért vívott csatákról

Jevgenyij Prigozsin kíséri a zenekar elhunyt katonáit szülőföldjükre

Elfogták az Ukrán Fegyveres Erők BMP-2-jét, "kiszorították" a 72. motorizált dandártól Pavlovka keleti részén. A jármű a sérült vágányok cseréje után csapataink páncélozott járműparkját tölti fel Ugledar irányában.

A robbanás Dnyipropetrovszk környékén történt
A
helyi lakosok jelentése szerint az ütést az ukrán fegyveres erők objektumára mérték a Szinelnikovszkij kerületben.
Meg kell jegyezni, hogy ezen a területen van egy nagy vasúti csomópont, amelyen keresztül az ukrán fegyveres erők donbászi csoportjának ellátását végzik.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 284
76 868
113
Igen, szét kell szórni az egységeket, hogy ne legyenek könnyű célpontok. 2023 van.
Rádión, telefonon kiértesíthetők a rajok, szakaszok parancsnokai. Le kell menni arra a szintre amire már nem indítanak precíziós fegyvert.
Ez kurvára amatőr hiba, és képzett hadviselő fél ilyet nem csinál.
A "kényelem" az a kifejezés ami a modern hadviselésben megöl. Egyszerűen ha nagy, zsíros célpontot adsz magadból akkor előbb vagy utóbb valaki valamivel kiszed.


Biztos, hogy telefon alapján találták meg őket? Ilyen nagy értékű fegyverek alkalmazásakor amúgy is minimum két hírszerzési információt követelnek meg (pl. 1. az OSINT kiszúrja, hogy az orosz sorkatona honnan posztol és mit, majd a lehetséges dezinformációt kiküszöbölendő beküldenek egy felderítőt vagy drónt).

Itt a parancsnok hibázott, aki összegyűjtött ennyi embert hatótávolságon belül, egy védtelen helyen, ebből következik a HIMARS nem a kiszivárgó információból.



Lehet decentralizálni a logisztikát is, valahogy alkalmazkodni kell ezekhez a kihívásokhoz. A szakik anno ezt nagyon jól csinálták, kis rejtett raktárkészleteket halmoztak fel, és időre mentek egyeztetett pontokra ahol minimális időt töltöttek az átrakással.
Nem lehet, egy zászlóalj harccsoport csak lőszerből több 10 tonnát használ el naponta...
A gyalogságot meg század szintnél jobban szétszórni marhaság, de ha ott tényleg 400-an voltak akkor az zászlóalj nem század.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Nah, irhatok vegre.
Szoval a latkep az szuper, mint a Katrina hurrikan. A sok szetrepulo xar tuti betakarta aki kint volt.
Viszont nem latok vert. Ami nem jelenti azt hogy nincs. De vert azt nem latni. Ezek a szetrepulo xarok sok karcolast okoznak ami verzik ugye. Vagy ha tenyleg van 4-600 halott amit az atlantiak/ukranok mondanak, akkor hol van a 3-4000 liter ver?

Amugy itt egy cikk az uj cseh/ukran legvedelmi eszkozrol.
Ugy hivjak hogy Viktor...
2 ilyen 14,5-os joszag azon a xaron ugy meghintaztatja hogy lofaxt nem talalnak majd el. Oldalrol egy hosszabb sorozat fel is borithatja. Talpalas nincs. Aki ult vagy latott ilyet mukodes kozben Brdm 2-n,Btr 80-n az tudja mennyire eros a KPV(T).
Nato made jihad vehicle, terroristaknak.
Hát ez a Victor cucc... Nem igazán látom ezeknek nagy értelmét. (persze a cégnek ez is eredmény a bankszámlán) Ha már a Geranokra akarnak vadászni oda legalább 20 mm "Minengeschoss" (magas töltési arányú repeszgránát) kellene, mivel láttunk már nem is egy kilyuggatott fűnyírót ami elérte a célját, szóval olyannal kellene lőni amiből elég ha 1--2 lövés talál, a kisebb kalibereknek már csak ezért sem látom értelmét.
Iran_unveils_its_new_AD-08_air_defense_missile_system_based_on_IVECO_Daily_4x4_light_truck_925_002.jpg

Az iráni hadiipar eme produktumát szívesen megnézném mit tud élesben, az optikai célkövetéssel szerintem többre mennének a Geranok ellen mint radarral.

Nem tudom, lehet volt már ez :
ez elég világos beszéd,valójában ez lenne a cél? Addig tolni őket míg elfogynak? És aztán?
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 631
113
Artemovsk (Bahmut) tűzeső a kaprokra


"Z mesterlövészek hármasa, két ASVK és egy Mannlicher"

Annyiszor láttam már, ezek a termitbombák egyébként hatékonyan pusztítanak? Vagy még azt tudom elképzelni, hogy aki alatta van, az nem fog helyet változtatni (elbújik a rókalyukba), amíg ez jön az égből, és utána küldik a HE gránátokat a lövészárokba.
 

JonatánJoe

Well-Known Member
2016. december 29.
167
1 112
93
A munkája végeztével önmegsemmisíti magát!? Mi az a robbanás a videó végén?
Programozott lövedék, ami a tűzvezető rendszer által meghatározott távolságban robban és fejti/fejtené ki a repeszhatását a célra. Itt nem lehetett túl eredményes a légvédelem a végéből ítélve... Vagy saját magukat robbantották fel sikeresen!:D
 
W

Wilson

Guest
Január 3-án Valerij Zaluzsnij, a fegyveres erők főparancsnoka 2023-ban először telefonbeszélgetést folytatott Mark Milley tábornokkal, az Egyesült Államok Vezérkarának egyesített főnökeinek elnökével, és elmondta neki a fronton kialakult helyzetet. .


2023. január 3., kedd, 19:31


510d94b-fd13569-0a59c1e-690.jpg

ZALUZSNÍJ, FOTÓ: AZ APU FŐParancsnokságának FACEBOOK-OLDALA


Forrás: Zaluzsníj a Facebookon

"Nehéz csaták folynak a Szvatovo-Kremennaja vonalon, valamint Liszicsanszk irányában.

A legnehezebb helyzet továbbra is a Soledar-Bahmut-Mayorsk szakaszon van. Ott az ellenség valójában saját holttestei felett próbál előrehaladni, de a védelmi erők egységei nagy erőfeszítések árán visszatartják az ellenséges offenzívát.

Donyeck irányában sikerült megtartanunk pozícióinkat Avdiivka környékén, és folytatni az ellentámadást.

Megbízhatóan tartjuk a védelmi vonalakat Zaporozsje irányában, és erőfeszítéseket teszünk Herson védelmére az ellenség, elsősorban a civilek és a város kritikus infrastruktúrája elleni ágyúzással szemben.

A Fehérorosz Köztársaság határán a helyzet teljes mértékben ellenőrzés alatt áll."

Részletek: Ezen kívül a főparancsnok tájékoztatása szerint az ellenség december 31-től január 3-án reggelig 14 cirkálórakéta csapást mért és 94 Shahed-136 kamikaze drónt használt.

Zaluzsnij köszönetet mondott Mileynek a külföldön gyártott légvédelmi rakétarendszerekért is, amelyeket aktív közreműködésével bocsátottak az ukrán fegyveres erők rendelkezésére.




DANA-M2 152 mm-es önjáró tüzérségi löveg Ukrajnába történő szállításra előkészítve....




 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Programozott lövedék, ami a tűzvezető rendszer által meghatározott távolságban robban és fejti/fejtené ki a repeszhatását a célra. Itt nem lehetett túl eredményes a légvédelem a végéből ítélve... Vagy saját magukat robbantották fel sikeresen!:D
Ukrajnában programozott lövedék mi ? Oszt milyen rendszerből lőve ?
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
741
3 978
93
újabb bizonyíték az ukránok eu érettségére ...

takarítás, bontás
aki ide beszorult, az nem jön már ki ...

Izrael csak felébred már ...

ezt nem kellene megvárni ...

orosz tüzérség munkában

tegnap két volt "kollegával" találkoztam. együtt ittak. egyik orosz, másik ukrán származásúnak tartja magát. állítom nem veszekednek annyit egymással, mint itt ti :)
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 836
113

Scott Ritter: A prognózis egyértelmű - Oroszország győzelme.​

2023. január 03. - 19:00


A prognózis egyértelmű - Oroszország győzelme.
A győzelem politikai, gazdasági és katonai jellegű lesz. Nem lesz azonnali győzelem, különösen nem katonai győzelem, időbe telik. Az orosz elnök erre figyelmeztette az embereket. Úgy gondolom, hogy Oroszország egy fokozatosan bővülő offenzív műveletben vesz részt, amely kihasználja az új felszereléseket és az új embereket, amelyeket a Donbassz területének felszabadítására hoznak be. Hogy az ukránok túllépjenek a Donbassz tüzérségi ágyúzásán. Esetleg Harkiv visszafoglalása, átcsoportosítás Odessza felé.

Hiszem, hogy egy nap, késő tavasszal, békét fognak ajánlani az ukránoknak.

És ha az ukránok elutasítják ezeket a feltételeket, Oroszország befejezi a műveletet délen, Odesszán keresztül haladva, hogy összekapcsolódjon Dnyeszteren túli területekkel, és megsemmisíti az ukrán hadsereget.
Ez lesz a végső katonai győzelem. Valahol a nyár végére el fogjuk érni. És akkor belépünk a konfliktus politikai szakaszába: új kormányt hozunk létre, mert nem hiszem, hogy Zelenszkij túl fogja élni.

Nem hiszem, hogy Zaluzsnyij az ukrán kormány jövője. A politikai rendezés pedig további 6-8 hónapot vehet igénybe. A helyzet azonban a jövő tél végére biztosan megoldódik. Mert ha azt hiszik, hogy ez a tél rossz lesz Ukrajnának, várják meg a következő telet. Ha azt hiszik, hogy ez a tél rossz Európának, várják meg a következő telet. A jövő tél lesz az utolsó tél az üzletben.

Ez az a tél, amikor Európa teljesen összeomlik, teljesen megadja magát, és azt mondja, hogy "végeztünk Ukrajnával", de nem azért, mert Ukrajnának nem lesz reménye, hanem azért, mert Ukrajnának el kell fogadnia az Oroszország által felállított kapitulációs feltételeket.