[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 289
10 332
113

Szó volt hogy az USA lobbizik Dél-Amerikában orosz eredetű fegyverek átadásáért.

Felmerül a kérdés bennem a háború kezdete óta újra és újra.
Oroszok tényleg ekkora balekok?
Hogy lehet az, hogy az ő cuccaikat el lehet ajándékozni mindenféle jogi következmények nélkül?
Gyanítom, hogy a konfliktus csitulása után változni fog a hozzáállás ehhez is. Itt is - ott is.
Szeretnék már adatokat látni arról a "szörnyü" orosz veszteségröl,mert ismételgetni amit hallottunk valakitöl,más egyéb emberektöl, az igy nagyon kevés,legfeljebb a sulykolás fogalmát meriti ki.Mert ebben a magas intenzitású konfliktusban csak a magukat ukránnak képzelö egyedek csoportosulásában vannak "szörnyü" veszteségek,amit a magam részéröl még mindig csekélynek tartok.
Én egy egyszerű gondolkodású ember vagyok, bár részemről igény vóna a szofisztikáltra...

A szimpátiának, unszimpátiának itt semmi helye és jelentősége:
Teljesen mindegy, hogy mekkora az oroszok vesztesége - már persze a végkimenetel szempontjából.
Két dolog számít:

1, Mennyi arányaiban a mobilizálható emberanyag a két oldalon?
Ebből a szempontból akár ötször annyi vesztesége is lehet az oroszoknak, mint az ukránoknak, hiszen még akkor sem ők fognak hamarabb elfogyni.
De valószínűtlen, hogy nemhogy ez, de akár 2:1 is lenne az arány. A mi vélt ismereteink szerint az oroszok tudnak többféle fegyvernemet, nagyobb mennyiségben bevetni: Légierő, tüzérség, harckocsik.
Hacsak nem egy Zsukov a parancsnokuk, akkor inkább max. az 1:1 az arány. Akár.
S ezen az sem tudna változtatni, ha a Nyugat léptéket váltana, s nagyságrendileg növelné a haditechnikai beszállítás nagyságát.
Mert ahhoz már személyzetet is kéne biztosítani - hasonló szintet lépve.
Persze akkor már megugranának az orosz veszteségek.
Viszont azt már nem is ebben a topikban kéne kitárgyalni, hanem valami konkrétan NATO vs. Oroszország háború címűben vagy NATO vs. Oroszország és szövetségesei, vagy III. VH. topikban.
Ha még tudnánk...

2, Bármennyire kicsi vagy nagy is nagyságában és/vagy arányaiban az orosz veszteség, nem az számít.
Ahogy az sem számít, hogy mennyi T-90M-et, Ka-52-őt, stb. mernek elveszteni.
Hanem az, hogy mekkora emberi veszteséget hajlandóak elviselni anélkül, hogy a tábornoki karnak megremegne a keze.
:confused:

Khm...

Ebben pedig mindig is nagy tűrésűek voltak. Viszonylag.
S szerintem nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a háborús veszteségek elviselésére is igaz az, ami eredetileg a szerencsejáték veszteségekre lett kitalálva, de mindenféle veszteségre igaz; az általam már unásig linkelt szentpétervári paradoxon:

"...Bernoulli arra jött rá, hogy bár a tények mindenkinek azonosak, mégis az egyéni körülmények, a személy különleges állapota alapján a kockázat érzete egyénileg változó.
Az emberek tehát nem kizárólag a racionális alapokra helyezik a hangsúlyt, hanem egyéni hasznosságuk, hasznosságérzetük alapján döntenek a különböző lehetőségek között..."


S ilyen szempontból már inkább kérdés az, hogy a politikusok mekkora veszteségeket hajlandóak bevállalni.
Itt is, ott is.
(S ki hitte volna, hogy az orosz politikai vezetés bele mer vágni 2022-ben egy akár hagyományos, húsdaráló háborúvá is fajulható akcióba!?)

Ha ez nem lenne igaz, akkor az USA-nak nem így ért volna véget Vietnám, stb., stb.

S akkor tegyük fel a kérdést: Mekkora emberanyag veszteséget hajlandóak bevállalni Nyugat-Európa politikusai?

Faites vos jeux, messieurs!​

 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 910
16 785
113

:oops::oops::oops::oops:

Lefőtt a kávé Ukrajnában: Zelenszkij emberei menekülnek a vezetésből.​


2023. JANUÁR 23. - 22:10

Ukrán média: Timosenko Zelenszkij irodájának helyettes vezetője felmondólevelet írt.



Az Ukrajinszka Pravda hír- és elemzőhonlap idézte forrásait, amelyek szerint Kijlo Timosenko, Volodimir Zelenszkij irodavezető-helyettes benyújtotta lemondását.

A kiadvány forrásai szerint helyét a kijevi regionális katonai közigazgatás vezetője, Olekszij Kuleba veheti át. ( Nem a külügyminiszter Kula bá...)

A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács és az ukrán kabinet forrásai a hetilapnak elmondták, hogy a közeljövőben lemondanak az ukrajnai Szumi és Dnyipropetrovszk megyék regionális katonai közigazgatásának vezetői, valamint a Zaporizzsjai és Herszon régiók ukrán ellenőrzésű részein Kijev által kinevezett tisztviselők is.

Volodimir Zelenszkij egy későbbi beszédében elmondta, hogy hétfőn és kedden számos "személyi döntést" jelentenek be a hatalom különböző szintjein és a bűnüldözési rendszerben.
Korábban Olekszij Honcsarenko ukrán parlamenti képviselő azt mondta, hogy információi szerint lemondásra készül Volodimir Zelenszkij hivatalvezető-helyettes, Kijlo Timosenko, valamint egy miniszter is.
 
Last edited by a moderator:

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 959
113
1, Mennyi arányaiban a mobilizálható emberanyag a két oldalon?
Ebből a szempontból akár ötször annyi vesztesége is lehet az oroszoknak, mint az ukránoknak, hiszen még akkor sem ők fognak hamarabb elfogyni.
De valószínűtlen, hogy nemhogy ez, de akár 2:1 is lenne az arány. A mi vélt ismereteink szerint az oroszok tudnak többféle fegyvernemet, nagyobb mennyiségben bevetni: Légierő, tüzérség, harckocsik.
Hacsak nem egy Zsukov a parancsnokuk, akkor inkább max. az 1:1 az arány. Akár.
S ezen az sem tudna változtatni, ha a Nyugat léptéket váltana, s nagyságrendileg növelné a haditechnikai beszállítás nagyságát.

1:8 az arány az oroszok javára, december vége felé volt egy Putyin interjú, ott kérdezték erről.
 
W

Wilson

Guest
Na, szóval az F-16 ügy margójára - mert máris látványosan visszatáncoltak, lásd:

https://www.thedrive.com/the-war-zone/dutch-open-to-transferring-f-16-jets-to-ukraine

Vagy a Tornado átadása... pont ugyan ott tartunk, mint a Leopard esetében, pont ugyan az a hiba - átadják a combined arms egyes elemeit, nem az egészet. Úgy meg hatványozottan esik a hatékonyság (még úgy is, hogy az oroszoknak sem megy úgy, hogy nekik minden adott lenne...)
Vegyük akkor az F-16 (vagy a Tornado) átadása esetén mi a bibi, ami miatt nagyon orrba vernék őket.
  • Alapból már az elhelyezésüket sem tudják biztosítani, mert ugye egy ilyen gépnek reptér kell, nem csak beton, hanem hangárok, kiszolgálójárművek, stb... na az hatalmas statikus, zsíros célpont, nem valami random kerekes jármű, meg is kell védeni. És az orosz BM csapások ellen kb. semmijük sincs.
  • Akkor ugye kéne rá pilóta - többséget lelőtték, az újak meg szemben állnának harcedzett veterán hajózókkal, akik egy éve kvázi világháborús szinten repülnek, eszetlen mennyiségű repórát és harci tapasztalatot begyűjtve. Jelenleg ők a világ legveteránabb katonai pilótái.
  • Aztán ott van a gond, hogy itt az ellenfélnek is van aktív radaros raksija - szóval az AIM-120D alatt nem érdemes nekik menni. Merthogy a Szu-35 sokkal jobb kezdő kinematikai helyzetet képes adni a sajátjainak (és akkor még ott az R-37, meg annak a fő hordozója a MiG-31 is...)
  • Aztán ugye a front felett sehol az E-3 támogatás (vonalak mögötti mélységi csapásmérésnél még annyira sem), az orosznak meg ott az A-50U... vagyis AWACS irányította ellenség ellen repülhetnének (vagy ha valami hálózattal mégis belát az amerikai AWACS, na akkor a történelemben először akadna össze két ilyen ellenfél, na az érdekes lenne).
  • És érintetlen az orosz, igencsak combos légvédelem is, szóval ha be akarnak repülni föléjük, vagy csak a front fölé, hááát...
Szóval akárhogy is nézem, óriási mennyiséget, minimum ezredeket kéne átadni, megfejelve réteges, BM elleni védelemre képes légvédelemmel a reptereik köré, ráadásul egyszerre, nem csorgatva részenként, ha akarnak valamit kezdeni az orosz légierővel. Még akkor is, ha azt a néhány Szu-57-est nem számítom, ami valahol pre-IOC lehet, de bevethető ha nagy a probléma.

Amúgy meg az oroszok a vadászokra és az ATACMS-re mondták, hogy az vörös vonal. Azóta sem mentek. A kicsik pattognak, a nagyok meg tárgyalnak. Szóval leszóltak a pattogó bolháknak, hogy nem kell túljátszani...



Minden kötözködés nélkül mintha azt írtad volna legutóbb, hogy az orosz légierő oda sem merte dugni az orrát, olyan légvédelem volt, most meg hirtelen ez...?
Merthogy pont a légierő állította le őket, mert a szárazföldi csapatok úgy futottak szét, mint a nyulak... azt ott a légierő hozta le.
"Minden kötözködés nélkül mintha azt írtad volna legutóbb, hogy az orosz légierő oda sem merte dugni az orrát, olyan légvédelem volt, most meg hirtelen ez...?
Merthogy pont a légierő állította le őket, mert a szárazföldi csapatok úgy futottak szét, mint a nyulak... azt ott a légierő hozta le."


"az orosz légierő igen csak aktív volt" a térségben, és nem azt írtam legutóbb, hogy oda sem merte dugni az orrát hanem azt, hogy nem tudott érdemi hatást gyakorolni az ukrán áttörés blokkolásában. Az ukrán ellentámadást pedig egyrészt a terepviszonyok a friss ukrán gépesített egységek hiánya állította meg és ennek következtében az oroszoknak lehetőségük volt újabb orosz egységeket,haderőt odavezényelve stabilizálni a frontot és ennek részese volt az orosz légierő is....

Ehhez a témához kapcsolódva ukrán Szu-27-k még mindig bevetéseket hajtanak végre Bahmutnál...


Az Al Jazeera nemzetközi televíziós társaság újságírói egy ukrán vadászgépről mutattak be felvételeket Donyeck régióban.

Az Al Jazeera bemutatott videófelvételén az a pillanat látható, amikor az ukrán Szu-27-es vadászgép átrepült Bahmut felett.

A gép alacsony magasságban repült.




 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 506
10 088
113
Gafzhu
Azzal jössz, hogy majd az oroszok fognak fellázadni a vezetés ellen? Miért is? Mert végre az a sarkára kezd állni és védi az ország érdekeit, amitől a nyugat megakarja fosztani őket? Ők a fennmaradásukért harcolnak, még ha nem is esett volna le eddig. Ennyire azért nem vagy Te naiv, szerintem sokkal racionálisabban gondolkodol!
Sokan bíztak benne, hogy az ukránoknál majd meglépik és béke lesz, de sajnos erre már alig van esély, sőt egyszerűen képtelenek rá. Náluk a rendszer sokkal erőszakosabb, kíméletlenebb annál, hogy még a látszata se legyen meg, nem, hogy az esélye. Az a sok "semleges" ember, aki megtehette volna, külföldre szökött (nem menekült). Nem az oroszok elől léptek le, hanem a rendszer elöl, hogy ne vigyék őket a vágóhídra a semmiért, az USA érdekeiért.
Különben lehet itt bármilyen harckocsit, haditechnikai eszközt szállítani az ukránoknak, csak a vereséget odázzák el, még nagyobb áldozatokat kikényszerítve. A német "zööööd" vezetés annyira alkalmatlan, hogy az országukat teljesen tönkre fogják tenni az EU-val, a hadseregükkel együtt. És ez ellen már a Leopárd harckocsik sem fognak tudni segíteni sem nekik, sem Ukrajnának.
Lehet, nem vagyok én elég képzet a kérdés minden aspektusának megvizsgálására és a tudományosan megtámadhatatlan politikafüggetlen válasz megadására. De kevesen azok. Csak fotelcivilként nem látom az oroszok mögött a mindent elsöprő fölényt. Na meg nem azt mondtam, hogy az oroszok fellázadhatnak, hanem hogy az anyák az elvesztett fiaik miatt. De sosem tagadtam, hogy a véleményem nem igazán mérvadó fotelcivilként. Mint ahogy egy csomó nagyon magabiztos tagé sem.
 

Üveges Huba

Well-Known Member
2021. szeptember 9.
44
425
53
Az orosz-ukrán háború tizedik hónapjának hadi krónikája.
A videó készítésekor azt a célt tűztem magam elé, hogy az orosz-ukrán háborút hadtörténész szemmel mutassam be: objektívan, csak a katonai eseményekre koncentrálva; azok tényszerűen és részletesen, de azért mégis átfogóan ismertetve.
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 504
6 466
113
Az orosz-ukrán háború tizedik hónapjának hadi krónikája.
A videó készítésekor azt a célt tűztem magam elé, hogy az orosz-ukrán háborút hadtörténész szemmel mutassam be: objektívan, csak a katonai eseményekre koncentrálva; azok tényszerűen és részletesen, de azért mégis átfogóan ismertetve.
Kedves Huba! Szép munka! Bár a végkövetkeztetéseddel, miszerint, hogy nem az ukrán ember veszteség fog dönteni, én innen a fotelből vitába szállnék. Szerintem a 60 évesek begyűjtése pont azt jelenti, hogy nincs már emberük. Őket a frontra küldeni egyébként fölösleges áldozatnak (gyilkolásnak) tartom.
 

BigTony

Well-Known Member
2022. március 3.
598
7 213
93

Mintha a Völkischer Beobachtert olvasná az ember. Vagy mintha a Mille Collines rádiót hallgatnánk Ruandában...

Mondjuk a kommentelőktől megkapja a magáét a luvnya. Azzal kezdi a cikkét, hogy az interjúalanyát, egy 75 éves oroszpárti öregasszonyt rendőrkézre ad, mert áruló, az 5. hadoszlop tagja.


Más: mai lemondások ukránéknál - Herszon, Szumi, Zaporozsija, Dnyeprpetrovszk kormányzói, Kiril Tyimosenko (elnöki kabinet helyettes vezetője), Alekszij Szimonyenko (helyettes főállamügyész)
 
K

Kopi2000

Guest
Pont erről beszéltem már hónapokkal ezelőtt, pár hónapos csúszással ide okádtok olyan videókat amiken pont ukránok vannak, csak átfelíartoztátok őket....
Az agyad... Gondolkozz, ha minden video hamisítvány lenne, már MO-t is el kellett volna foglalni az orosz barátaidnak... Amúgy, meg feliratozná át a filmeket? A Kanal 13 egy török és nem ukrán csatorna...

Drónnal felderített oroszok megsemmisítése...


Az oroszok a halottaikat számolják. A túlélők, a következő roham után már a következő sorba kerülhetnek...


Orosz konvoj megsemmisítése...
 
K

Kopi2000

Guest
Egy kis történelem....


Célponttá vált az orosz BMP-2.


Azovosok harca Bahmutnál...


Megsemmisített SZ-400-as...

https://www.youtube.com/watch?v=kXZw8T21RKk

Wagneresek ukrán fogságban...


Éjszakai akció, orosz katonák és felszerelésük megsemmisítése...