[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 211
4 414
113
9



Csak Berlin. És nem orosz hackertámadás, hanem sztrájk.



Valószínűleg semmi. Pontosan tudják, hogy nem valós háborús helyzetről beszélt és időnként ők is unják már a szándékos félreértelmezést.



Nem fog a nyugat úgy ugrálni, ahogy az oroszok fütyülnek.
De az orosz meg nyugodjon bele mindenbe is fogja be a pofáját, önként adja fel a biztonsági zónáit es csicskuljon be úgy gondolod ugye??? Pöttyös az inged????
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 731
13 638
113
Ennyire félnek az oroszok !??mmmmm
Csak egyszerűen nem szeretnék, hogy az általuk el/visszafoglalt területekre enyhe radioaktív szennyeződés kerüljön (pont a világ legértékesebb mezőgazdaságát cseszik szét?)
Jellemző, "ha már mi nem uraljuk, másé se legyen" szemlélet.
Nem tudom mi a jobb, a bogarakkal vagy az uránnal dúsított EU szabvány péksütemény
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 982
22 851
113
Ennyire félnek az oroszok !??mmmmm
az a baj ezzel,hogy ha válaszlépésként "véletlenül" kiszóródna pl valami aerosol Kijev felett akkor meg itt rinyálnál a kis barátaiddal,
egyébként hihetetlen,hogy Te sem látod át (pedig az átlag hoholistánál értelmesebbnek gondollak) azt,hogy ezek a lépések csak elmélyítik az egész konfliktust!
hogy a szavaiddal éljek "ennyire fél" a NATO attól hogy bevonuljon Ukrajnába ?

tényleg nem látjátok a fától az erdőt basszus? szerintetek ez a csepegtetünk valami kis szir-szart,meg öntünk egy kis kerozint a tűzre a megoldás ?
ha annyira tökös meg kurva kemény lenne a NATO akkor leszarta volna a ruszki siránkozást,bement volna minden irányból és rég véget ért volna ez az egész .. de fostak bemenni (még egy repülés tilalmi zónát is fostak kijelölni,pedig a NATO aztán kurvára kemény .. megmondta ezt itt az ólomkatona is,pedig tőle elvárná az ember hogy értsen ahhoz amit csinál,de kevesen írnak nagyobb faszságokat nála! )
akkor ki az aki fél ?
tényleg nem látjátok a fától az erdőt ,hogy mind ez az egész szarlavina ami kialakult Európában kinek a malmára hajtja a vizet ? ki az az egyedüli ország aki ebből az egészből hasznot húz ?

de hogy könnyebb legyen

1.Ukrajnának használ-e ez a háború szerinted ?
2.Oroszországnak használ-e ez a háború szeritned ?
3.Európának használ-e ez a háború szerinted?
4.U_A tedd be a megfelelő mássalhangót hogy megtudd ki húz hasznot ebből az egészből ..és ti ennek tapsoltok ?

tényleg ennyire vakok vagytok ?

@beta

"Valószínűleg semmi. Pontosan tudják, hogy nem valós háborús helyzetről beszélt és időnként ők is unják már a szándékos félreértelmezést."

ugyan már .. mindenki hallotta mit mondott,mit lehet ezen félreérteni ?
vagy ő is olyan mint a hugyos dandártábornok aki részegen karambolozott, de azt mondta hogy a hasonmása vezette az autót ?
ha ezt mondta ezt mondta mit kell mosdatni hogy félreértik amit mondott ? senki nem értette félre, mert azt mondta amit mondott !
ti nem érzitek kurva gáznak ezt az állandó magyarázkodást azzal a kapcsolatban,hogy a nyugat nem háborúzik Oroszországgal ?
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113

Az ukrán fegyveres erők offenzívája: A nyugati páncélozott járművek megváltoztatják az ukrán hadsereg taktikáját?​

Az ukrán hadsereg főparancsnoka a The Economistnak adott interjújában a szükséges számú gyalogsági harcjárművet nevezte meg egy nagy offenzív művelethez - 600-700 egységet. Január közepére négyféle nyugati gyalogsági harcjármű - a német "Marder" és az amerikai "Bradley" - szállításáról lehet biztosan tudni, az első tételben 40, illetve 109 páncélozott jármű várható.

Az Egyesült Államok 90 kerekes Stryker gyalogsági harcjárművet is ígért. Svédország ötven modern CV90-es gyalogsági harcjármű átadását jelentette be. Összességében az ukrán hadsereg nagyszabású műveletre irányuló kérelmének több mint 40%-a a BMP keretében.
„Tavaly júniusig egyrészt jelentős veszteségeink voltak. Körülbelül 1400 gyalogsági harcjárművet veszítettünk el – ezek jelentős mutatók az ellenségeskedés kezdeti időszakához képest. És most természetesen szükségünk van, az első a veszteségek helyreállítása, a második lépések az új egységek megalakítása felé, ha pontosan ezek a gyalogsági harcjárművek köré alakulnak. És a jövőben valóban olyan mutatókat kell elérnünk, amelyeket több száz, ideális esetben akár ezer gyalogsági harcjárműben mérnek” – mondja Sergey Zgurets, a Defense Express szakértője.
„Szükségünk lesz olyan harcjárművekre is, mint a Bradley, beszélünk az M113-ról, az MCI-kről, amiket Irak óta ismerek, könnyűekről beszélünk, én önjáró fegyvereknek nevezném őket. és egyesek francia AMX10 tankoknak hívják őket, lehetővé téve, hogy menet közben is lőhessenek, és manőverezhető eszközként használhatók a gépesített egységek támogatására. A védekezésben is. Arról beszélünk, hogy ha az ellenség valahol megpróbálja áttörni a védelmet, megfelelő számú katonát kell tudnunk koncentrálni ebbe a fenyegető irányba, hogy meghiúsítsuk az ellenség támadási terveit. A 21. század háborújában, egy olyan háborúban, amelyben a felderítés kivételes jelentőségű - gondolok itt a légi, hadműveleti felderítésre - rendkívül fontos szerepet játszik a fegyverek és haditechnikai eszközök ilyen villámgyors mozgása. És ott van a győzelem alapja,

Az Orosz Föderáció teljes körű inváziójának idejére az ukrán gépesített dandárok BMP-1-gyel és BMP-2-vel voltak felfegyverkezve. Összesen - 1103 egység a teljes hadsereg számára a katonai mérleg szerint . Az ukrán fegyveres erők mintegy 400 orosz gyalogsági harcjárművet fogtak el, köztük 6 tucat, 100 mm-es ágyúval ellátott, modernnek számító BMP-3-at.
 

trojaiak

Active Member
2022. március 16.
254
232
43
Ezek a történésznek álcázott Timothyk márcsak ilyenek, a másik is őrült, a Garton Ash nevű féreg.

Orosz részről most kéne ultimátumot adni a németeknek - hadüzenetként értékelik, amennyiben átlépik az ukrán határt ezek az eszközök, és a SZU jogutódjaként benyújtani az igényt a párizsi békeszerződésben foglaltak visszaállítására, azaz kelet-németország orosz megszállására.

Babishoz hasonlóan nekünk is ki kell jelentenünk, hogy semmilyen esetben sem fogunk az 5. cikkely alapján Oroszországgal hadba szállni.


Én azt gondolom, hogy az USA most már szándékosan ki akar provokálni egy orosz nukleáris támadást, akár korlátozottat is, hogy mutogathasson, hogy ez egy veszélyes rezsim (válaszcsapás nyilván nem lesz), és azokat, akik eddig tartózkodta, vagy oroszpártiak voltak, azokat is ellenük fordítsa, illetve ami a legfontossabb, hogy ezzel lekerüljön a stigma róluk, hogy ők az egyetlenek, akik eddig bevetették azt a világtörténelemben.
A helyzet komikuma, hogy orosz részről is egyre közelebb kerül az, hogy muszáj lesz meglépni ezt, mert eddig egyik lépésükre/figyelmeztetésükre sem született olyan válasz, ami deeszkalációra utalna, sőt, nyugati idióták konkrétan és nyíltan Oroszország elpusztítását tűzik ki célul. Úgy látszik az EU csak akkor fog fölocsúdni, amikor lesz egy pukk. Párszor már beraktam ide a székely viccet a fiúról, és a kocsmában hülyére pofoztatott apáról: jöjjön innen édesapám, mert itt magát csúnyán megverik.
Megy folyamatosan az oroszokat el kell pusztítani, Oroszország gonosz, Oroszország gyenge, úgyse meri, úgyse meri, úgyse meri mantra, aztán PUKK. Húúú bazdmeg, ez merte. Utána meg kb ez lesz :D
Elég ezt megmutatni a német elitnek. Ha az orosz eléri a Magyar határt utána gond nélkül mehet Berlinig. (ki védene meg minket? a Román gyorsabban átálna mint te pislogsz a német, a szlovák?)

NATO csatlakozási szerződést (szerintem) ugyanolyanerős papírra nyomták, mint a Budapest Memorandumot. A német elitett nem zavarja egy diktatúra sem (ameddig a profit az övék) ellenben jobban szeretnek egy olyan kormányt aminek ők diktálnak.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 425
12 079
113
Szerintetek milyen lesz a fogadtatása atgm oldalról a nyugati harckocsiknak?

Jelenleg komoly készleteklel rendelkeznek már az oroszok.

Wagneresek válogathatnak, hogy nlawwal, javelinnel, kornettel akarnak majd szembe szállni.
Bár gondolom a tüzérségen lesz a fő hangsúly, illetve drónokon. Krasznopol, stb.
Hamarosan kiderül mennyit érnek a csodatankok.

The United States will send 31 Abrams tanks to Ukraine for $400 million, Bloomberg reports.




És akkor az már tuti hogy a1es abrams? + a6os leo2?

Érdekes, hogy mi van a régebbi leo2kkel. Gondolom nem tartogatják, csak most jöttek rá, hogy azok már hulladék kategória (hasonló állapotok miatt, mint az itthoni mzárolt). Csak tipp. De mi más lenne a magyarázat.
 

TID

Well-Known Member
2022. március 2.
110
831
93
Nem, csak nem akarnak több milliárd dolláros kárt Európa legjobb termőföldjében.



Van nekik, de az eddigi képek alapján még nem használják.
Nem értek a témához, de mennyire sugárzó vagy szennyezo egy ilyen loszer használat után ?
Úgy tudom hogy csak alfa sugárzása van amit egy vékony borítás is elfed.
És hogy a legnagyobb gond a lőszer robbanás utáni porfelhő jelenti, mivel az eleggé rákkeltő.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
2 880
8 097
113
Bevallom, hogy engem meglepett a leo2A6 megjelenése, hogy ukrajnának adnak egy századot, de nyugtával dícsérd a napot, a kiképzési idő szállítási idő stb. mind-mind azoktól függ akik adnak, így akár fél éve is lehet a bejelentés és szállítás közti időeltolódás..
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 961
113
Elkészült az ukrajnai Bayraktar-gyár épülete


Talán csak azért nem lötték még szét a ruszkik, mert nem akarnak balhét Kardigánnal...
Biztos hogy Ukrajnaban van? Az ukran hunta amit tudott kimentett a romok alol a csehekhez, danokhoz, lengyelekhez es ott gyartanak.
Ukrajnaban miert ne rombolnak porig ugy ahogy a Motor Szics uzemet?
Azota se gyartanak semmit, ahogy Harkovban harckocsit sem, es az Antonov sem gyart mar többé semmit. A hadmuvelet kezdete ota ezek az uzemek semmit sem voltak kepesek atadni.

A Nato azt parancsolja hogy tamadjanak az ukranok.

Mondom en hogy meg leszunk tamadva a Nato altal. Ugyanugy ahogy a Szovjetunio altal 56-ban vagy Nemetorszag altal 44-ben. Minden birodalom idejeben eljon ez egyszer. Az elnyomas eljut arra a szintre hogy megtortenik, mert nem tur mas velemenyt. Aztan idovel a birodalom kipukkad es megszunik.

Kijevben nagy tuz van, dolgozik az ellenallas.

Megfutott egy ukran alakulat Ugledarbol. Ha minden jol megy vegre felszabadul a varos azelnyomas alol.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 875
11 153
113



Csak Berlin. És nem orosz hackertámadás, hanem sztrájk.



Valószínűleg semmi. Pontosan tudják, hogy nem valós háborús helyzetről beszélt és időnként ők is unják már a szándékos félreértelmezést.



Nem fog a nyugat úgy ugrálni, ahogy az oroszok fütyülnek.
Nem, ok ugy ugralnak, ahogy Zsele futyul.
 

Reppa

Well-Known Member
2010. június 4.
118
694
93
Nem értek a témához, de mennyire sugárzó vagy szennyezo egy ilyen loszer használat után ?
Úgy tudom hogy csak alfa sugárzása van amit egy vékony borítás is elfed.
És hogy a legnagyobb gond a lőszer robbanás utáni porfelhő jelenti, mivel az eleggé rákkeltő.
Csak annyira rákkeltő,hogy szerbiában a 2000es évek közepétől elég rendesen megugrott a rákos megbetegedések száma. Még vajdaságban is,egy 30000fős községben évente 60-80rákos megbetegedést diagnosztizálnak. Döntse el mindenki,hogy sok e.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 512
15 732
113
Nem értek a témához, de mennyire sugárzó vagy szennyezo egy ilyen loszer használat után ?
Úgy tudom hogy csak alfa sugárzása van amit egy vékony borítás is elfed.
És hogy a legnagyobb gond a lőszer robbanás utáni porfelhő jelenti, mivel az eleggé rákkeltő.
Pillants rá az Európai rad. háttérsugárzási adatokra: szerbia felfelé kilóg (1,3-1,8x annyi, mint itt kb.).
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 526
29 736
113
"Január 24-én Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök felfedte, hogy Ukrajna felajánlotta Fehéroroszországnak a megnemtámadási egyezmény megkötését. A kijevi rezsim ugyanakkor megerősíti a katonai erődítményeket az északi régiókban, felkészülve egy újabb támadásra Fehéroroszország területéről."
24january2023_Eastern_Ukraine_Slavyansk_Kramatorsk_map-2.jpg

" Az orosz támadóegységek tovább bővítik a hídfőt a Soledar körül, és közel vannak a bahmuti ukrán csoportosulás körülvételéhez. Az elmúlt napokban a Wagner ezen a területen tevékenykedő harcosai újabb győzelmeket arattak."
" Egy elnöki főtanácsadót és négy miniszterhelyettest – ezek közül a két védelmi tisztviselőt , valamint öt regionális kormányzót kényszerítettek lemondásra a posztjáról. A leköszönő regionális kormányzók között voltak olyan tisztviselők is, akik olyan régiókat felügyeltek, ahol heves harcok zajlottak, beleértve a Zaporizzzsja és Herszon régiókat, ahol az orosz erők az utóbbi időben eredményekről számoltak be."
" A légvédelem az egyik legfontosabb modern katonai képesség, amely megfelelő védelmet nyújt a szárazföldi egységek számára, segítve őket harci képességeik megőrzésében. Az elmúlt évtizedekben ezek a rendszerek egyre inkább hálózatba kapcsoltak és többrétegűvé váltak, ami rengeteg lehetőséget kínál a védőknek ellenséges repülőgépek, rakéták, drónok stb. lelövésére. A közelmúltban a modern katonaságok a jól koordinált drónok rajokra támaszkodnak, amelyeket úgy terveztek, hogy telítődjenek. területet, és túlterheli a meglévő légvédelmet. Csak néhány ország fejlesztett ki és tesztelt rendszereket az ilyen új támadófegyverek ellen."
" Mi köti össze Sierra Leonét, Zambiát és Ukrajnát? A korrupció. Most nagy probléma lesz Zelensky elnök számára, hogy meggyőzze a nyugati partnereket, hogy továbbra is támogassák a proxy háborúját. A kijevi legfelsőbb kormányzati vezetők letartóztatásához vezető botrány aligha volt váratlan. Hiszen megbízható emberei ugyanazzal a módszerrel jártak el, amivel az ukrán elnököt évek óta megkülönbözteti."
Pantsir-S1-3.jpg

" A Pantsir-S1 rövid hatótávolságú légvédelmi rendszerek frissítésen estek át, és új szoftvert kaptak az amerikai gyártmányú M142 High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) által kilőtt precíziós irányítású rakéták hatékonyabb elfogására, a Pantsir-S1 rakétavető parancsnoka Baron hívójellel Oroszország nyugati katonai körzetétől – közölte január 25-én."