[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 394
113

„Ebben az évben nagyon-nagyon nehéz lenne kiűzni az orosz erőket Ukrajna területéről. De úgy gondolom, hogy a nap végén ez a háború, mint sok háború a múltban, a tárgyalóasztalnál ér véget” – mondta Mark Milley tábornok, az Egyesült Államok haderejének vezérkari főnöke.

Tehát nem tudják majd legyőzni az oroszokat, de sebaj, mert majd úgyis tárgyalhatnak velük az általuk diktált békéről.
És ezt az amerikai vezérkari főnök nyilatkozza.

Ezt meg hogy forgattad ki magadnak?
  • Azt mondja, hogy nem biztos, hogy ebben az évben szorítják vissza őket.
  • A körülmények rákényszerítik majd Putyint a valóság elfogadására, különben bukik. Hazájával, vagy a nélkül.
;)

A tárgyaláshoz ugyanis a pofozkodónak kel lehiggadni, nem a megtámadottnak. Utóbbinak nincs lehetősége béke jobbot nyújtani.
 
  • Vicces
Reactions: papajoe and cirqle

Tumpek

Well-Known Member
2021. június 28.
71
491
53
Még utoljára válaszolok : Ha szerinted orosz propagandista vagyok amiért azt mondtam és mondom most is, hogy a konfliktus lezárása az oroszok akaratán múlik, akkor az vagyok. Korábban is volt pár olyan momentum, amikor megvolt rá a lehetőség és most is megvan, hogy olyan helyzetet teremtsenek amiben kényszerlépésekre tudják késztetni a junta haderejét és ahogy telik az idő, ilyenből egyre több lesz. Ugyanis miközben Ukrajna infrastruktúrája romokban áll, addig az orosz hátorzág gyakorlatilag sértetlen, mindeközben felpörgették a hadiipart ÉS új kapacitásokat is kiépítettek. Ezen felül berántottak minimum 300 ezer embert, akiket kiképeztek. És annak fényében, hogy eddig max 150-200ezres létszámmal játszadoztak én egyáltalán nem mondanám azt hogy leszerepeltek volna. Főleg annak tudatában hogy banderisztánban már szó szerint lasszóval fogják az embereket a sokadik merítés legaljánál tartva. Az pedig, hogy milyen erőket tudnak kimenteni rotálással, nagyon szép magyarázat, de attól még a létszám csökken és ezzel egyre szűkülnek a lehetőségeik. A realitás az, hogy a hoholok már rég elvesztették ezt a háborút, csak még nem fogták fel. Ami felháborító számomra, hogy ezt az egészet MI fizetjük meg, miközben se az EU-hoz, se a NATO-hoz semmi köze nincs banderisztánnak. Az egész cécó arra megy ki, hogy velünk és az oroszokkal kibabráljanak. És Ti ehhez tapsoltok, az nem is zavar hogy egy fél hadosztálynyi csontváz hullott már ki a szekrényekből, nem zavar hogy több EU-s vezető ismerte be, hogy az általuk aláírt szerződések annyit sem érnek mint a papírlap amire leírták? És jöhettek a budapesti memorandummal, de nem hiszem, hogy az felhatalmazta volna ukrajnát arra, hogy az őshonos kisebbségeit a sárba tiporja. Vagy szerintetek hasonló alapon a Benes dekrétumok is teljesen jogosak voltak? Pont Mi Magyarok átérezhetnénk az oroszok helyzetét és igen, hasonló helyzetben kutya kötelességünk lenne megvédeni őket vagy legalább megpróbálni. Szeretitek elmismásolni, hogy ez a balhé nem tavaly kezdődött és a szent hoholok nem is olyan ártatlanok.
De ha egyszer ők nem magyarok, akkor hogyan érezhetnék át a helyzetünket? Másik az, hogy írhatsz bármit. Nem nem értik, nem AKARJÁK érteni.... :(
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 134
12 034
113
Maradékukrajna esetében nem Moszkva fogja osztani a lapokat. Az lesz a konc a lengyeleknek, hogy csituljanak el. Arra sajnos már nem hallgatnak, hogy "ruhe!".
sajnos érzetem szerint lengyelország sem lesz egyben, vagy az Oroszok lesznek darabokban. de ezt már a tábortűz mellett beszéljük meg ja Gyufát vegyél eleget vagy kovakövet és késről baltáról, fűrészről gondoskodok.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 896
5 201
113
A tankokról ...
RT News 2023 jan 25 18:36
Mihail Khodaryonok katonai megfigyelő, nyugalmazott ezredes és légvédelmi szakember

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy 31 Abrams harckocsit küld Ukrajnába. Joe Biden elnök egy szerdai beszédében megjegyezte, hogy ezek üzemeltetése és karbantartása bonyolult, ezért az Egyesült Államok ellátja Kijevet „a harcmezőn való hatékony használathoz szükséges alkatrészekkel és felszerelésekkel”. Ahogy Biden bejelenti a harckocsi küldést ugyanezen a napon azt is megerősítették, hogy a német kormány saját készletéből küld Leopard 2A6-os harckocsikat, és lehetővé teszi más nemzeteknek, például Lengyelországnak, hogy német gyártmányú harckocsikat szállítsanak Ukrajnába. London bejelentette, hogy a Challengers 2-eket Kijevbe szállítja, miközben most már elkerülhetetlennek tűnik, hogy Párizs AMX-56 Leclerc járműveket szállítson.

Az orosz szakértők és újságírók heves vitába keveredtek a nyugati harckocsik és az orosz T-90-esek közötti különbségekről, összehasonlítva a páncélzatukat, fegyvereiket, pontosságukat, aktív és passzív védelmi rendszereiket, manőverező képességüket, tűzvezető rendszereiket, lőszereiket, és sok más tulajdonság. Végső soron azonban ezeknek a megbeszéléseknek nincs gyakorlati értéke. A csatatér az egyetlen lakmuszpapír bármilyen típusú fegyver vagy katonai felszerelés előnyeiről és hátrányairól. A modern harckocsik hiteles összehasonlító elemzéséhez elsősorban megbízható statisztikákra van szükség a harchasználatról. Egy másik dolog, amit nem szabad elfelejteni, az az, hogy minden harckocsi sebezhető a modern páncéltörő rendszerekkel szemben, így a kérdés az, hogy hány NATO harckocsi fog útra kelni Ukrajnába?

Hány tankra van szüksége Kijevnek?

A számítások egyszerűsítése érdekében egy páncélos hadosztályt, a volt szovjet tagköztársaságok páncélos erőinek fő szerkezeti és taktikai egységét használjuk mércéül. A szovjet kézikönyvek szerint egy páncéloshadosztálynak 296 harckocsival, 230 gyalogsági harcjárművel, 54 önjáró tüzérségi rendszerrel, több mint 2000 rendes járművel, valamint csaknem 12 ezer katonával és tiszttel kell rendelkeznie. Hány hadosztályra van szüksége Kijevnek? A három fő fronton – Luganszkban, Donyeckben és Zaporozsjében – legalább egy. A különleges katonai műveleti övezetben jelenleg 815 km az érintkezési vonal, így három hadosztály túl szerény a változáshoz, de ettől egyelőre tekintsünk el.

Három páncéloshadosztálynak összesen körülbelül 900 harckocsija lenne. Ettől eltekintve szükség lehet egy másik páncéloshadosztályra a fehérorosz fronton, amely igen súlyos harcokat láthat. Eszkaláció esetén kötelező a tartalékban lévő páncélos hadosztály vagy hasonló egység, amely 300-zal 1200-ra növeli a szükséges harckocsik számát. Végül egyetlen főparancsnok sem nélkülözheti saját tartalékát, a legfelsőbb főparancsnokság úgynevezett tartalékát. Legalább egy páncéloshadosztály nélkül ez a tartalék nem igazán számíthat annak, ami további 300 harckocsit jelent a szükséges összesen 1500-hoz.

Egy másik dolog, amit figyelembe kell venni, az offenzív műveletek során várható ukrán veszteségek. Egy páncélos egység átlagos napi vesztesége ebben az esetben 10-15%. Az üzemképtelen tankok mintegy 15-20%-a jellemzően helyrehozhatatlan veszteség, míg a többinél javításra van szükség (30-50%-ban általános karbantartás, 15-30%-ban közepes szintű javítás, 10-20%-ban nagyjavítás). Egyszerűen fogalmazva, legalább további 300 harckocsira van szükség a harci műveletek során keletkezett veszteségek ellensúlyozására. Ez 1800 tankot ad, amit abszolút minimumnak kell tekinteni. Ezek nagyon hozzávetőleges és kissé leegyszerűsített számítások, mégis támpontot adó becslések.

Hány tankot kap Kijev?

A NATO-országok eddig több tucatnyi tankot jelöltek ki Ukrajna számára. Ez csak töredéke a hipotetikus minimumnak. Nagy-Britannia és Lengyelország hivatalosan egy-egy páncélos századot ígért, amely legfeljebb 14 harckocsiból áll. Németország hasonló mennyiségben szállít, míg az USA 31 Abrams nehézfegyver szállítását készíti elő. Hogyan változtatja meg ez az ukrajnai csatateret? Az Egyesült Államok vezette Védelmi Kapcsolattartó Csoport legutóbbi ülésén a németországi Ramstein légitámaszponton 12 ország illetékesei tárgyaltak arról, hogy összesen mintegy 100 harckocsit küldjenek Kijevbe, ha Berlin zöld utat adna, ami az ABC jelentése szerint megtörtént. A Rheinmetall ezen felül összesen 139 harckocsit tudna szállítani Ukrajnának, köztük 88 Leopard 1-et és 51 Leopard 2A4-et, de a német gyártó elismeri, hogy 2023 nyara előtt csak 29-et szállíthatnak ki belőlük.

Milyen hatással lesznek a NATO tankjai? Ezek a harckocsik hamarosan harcba szállnak?

Nézzük az M1 Abrams példáját, amelyre az Egyesült Államok katonai erejének egyik szimbólumaként tekintenek. A gyengén képzett legénységgel felszerelt, teljes körű karbantartási és ellátási infrastruktúra támogatás hiányában e tankok kis száma valószínűleg negatív eredményeket hozna. Nem sikerül megváltoztatniuk Ukrajna sorsát a csatatéren, miközben az égő amerikai tankokról készült képek valószínűleg ártani fognak az amerikai közvéleménynek. Így Amerika egyik legfontosabb fegyvere, védelmi iparának büszkesége és öröme sokáig megalázott lesz a csatatéren. Ezt a Pentagon semmilyen körülmények között nem engedheti meg. Ezért, mielőtt bármilyen tényleges harc megtörténne a tankjavító egységeknek és a pótalkatrész-készleteknek a helyükön kell lenniük, míg a legénységnek kiváló kiképzést kell kapnia az amerikai tankok kezeléséhez.

Végül, de nem utolsósorban, az amerikai harckocsik első ukrajnai telepítését jelentős ukrán hadsereg-sikernek kell kísérnie, legalábbis taktikai szinten, amihez nem kevesebb, mint 200-300 (talán 400-500) harckocsira lenne szükség. Ellenkező esetben az M1 Abrams Ukrajnába szállításának nincs sem katonai, sem politikai értelme. Ha egyszerre egy századot (10-15 harckocsit) adnak át nekik, akkor ez csak azt jelentené, hogy ez a felszerelés a csatatéren égni fog anélkül, hogy jelentős hatást gyakorolna, vagy akár felkeltené bárki figyelmét.

Oroszországnak az ismert adatok szerint eddig nem okozott jelentősebb gondot az ellenséges hadi eszközök.Úgy tűnik, hogy ebben az orosz védelmi minisztérium és a legtöbb nyugati elemző egyetért. A hadművelet megkezdése óta Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint az orosz erők 376 repülőgépet, 203 helikoptert, 2944 UAV-t, 402 légvédelmi rakétarendszert, 988 MLRV-t és 3898 tábori tüzérséget semmisítettek meg, valamint 7614 harckocsit és egyéb páncélozott járművet.

Azonban nincs helye az elbizakodottságnak, nagyon valószínű, hogy az első NATO harckocsikat az ukrán legénység kiképző egységeiként használják majd, míg Lengyelország kezdetben a német vagy amerikai harckocsik kiszolgálására biztosít karbantartási és javítási kapacitást. Nem szabad azonban azt gondolni, hogy a kiképzés nagyon hosszú ideig tart. A teljes kiképzési program elvégzése mindössze heteket vehet igénybe, miközben a T-64/84-es legénység megtanítása az M1 Abrams vagy a Leopard 2A5 harcra néhány nap alatt befejeződik. A Nyugat Ukrajnának való harckocsi szállításáról szóló beszámolókban nem maguk a harckocsik számítanak, hanem egy tabu megdöntése, amely egészen a közelmúltig megakadályozta, hogy nehéz nyugati gyártású páncélozott járműveket szállítsanak Ukrajnába. Ha ezt a tabu megdől, okunk van feltételezni, hogy Kijev előbb-utóbb nemcsak azt az 1800 nyugati harckocsit kapja meg, amelyekre égetően szüksége van, hanem sokkal többet is. Ekkor és talán még korábban Ukrajna képes lesz csapásmérő erőt létrehozni például a zaporozsjei fronton. Ha egy ilyen erőnek sikerül áttörnie az orosz védelmet, kevesebb mint három nap alatt megteheti a 82 km-t Melitopolig, ami az orosz védelem teljes mélységét alááshatja ebben a térségben.
Ezt szem előtt tartva az orosz fegyveres erőknek kézzelfogható katonai és politikai eredményeket kell elérniük jóval azelőtt, hogy a nyugati fegyverszállítások elérnék a teljes potenciált.
Ezeket az orosz védelmi minisztérium álltal közölt adatokat hasonlóan az Ukránhoz erős fentartással kéne kezelni.7600 páncélozott harjármű összesítve nem volt talán az Ukránoknak még az átadottakkal együttse még akkor se ha az ezres darabszámban átadott humweek is bele vannak számolva.376 üzemképes harci gépük se nagyon volt de lehet sorolni.Ha ezek a számok valósak lennénel már rég a lengyel határnál kéne lenniük.És hasonlóan túlzóak az Ukrán védelmi minisztérium álltal kiadott Orosz veszteség összesítések.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 865
27 415
113
Szerintem az USÁ-nak sem szabadott volna sok mindent. Ettől függetlenül az USA nem csatolta el ezen államok területét. Szóval bárhogy is nézem az oroszok durvábban sértettek nemzetközi jogot.

Már hogy ne lenne olyan. Az oroszok is ezt csinálják.

Úgy látom, hogy ha Oroszország egyértelmű jelzést kap hogy eddig és ne tovább akkor most nem lenen ez a háború. Azt látom hogy az oroszok nem számítottak arra hogy az ukránok ennyire ellenállnak és nyugat ennyire melléjük áll. És most még ők vannak felháborodva hogy nem szállhatnak meg nyugodtan egy országot. Ez már 2014 után le kellett volna essen nekik, csak akkor a nyugat megúszni akarta a dolgot egy kis ejnye bejnyével. Azt hitték hogy putyin ettől majd megelégszik. Ugyanazt a hibát követték el mint hitler esetében, ott is az elején engedtek és ez csak még jobban felbátorította az agresszort és még nagyobb konfliktushoz vezetett.

Akár be kellett volna vonulni Ukrajnába és egyértelművé tenni hogy eddig és ne tovább. Láthatóan az engedékenység nem működött.

Itt mondjuk Tajvanra és Koreára gondoltam.

Azért alultervezett a háború mert putyinnak fontosabb a belpolitika mint az ukrajnai háború. A népszerűség elvesztése könnyen putyin hatalmába is kerülhet. Putyin ilyen szempontokat is mérlegel.


Nyolc éve tesztelték a nyugati reakciókat mert akkor még féltek a következményektől. Aztán mivel nem volt elég elrettentő a nyugati reakció és ott volt az afganisztáni kivonulás is azt hitték hogy bármit megtehetnek. De valószínűleg az elhibázott orosz hírszerzés is kellett, mert elképesztően rosszul mérték fel az erőviszonyokat.


Azért pár nép az oroszokat tartja elnyomónak.
Azért mérhetetlenül képmutató, h "a kisebbik rossz" amikor szétkúrnak egy országot, visszabombázzák a középkorba, és aztán széttárják a kezüket, h "Phű, micsoda romhalmaz, ezek a faszomisztániak nem tudnak semmit sem építeni, hát, na, menjünk, ez nem a miénk, oldja meg a kormányuk." A "durvább nemzetközi jogsértés" pedig az, amikor a nevedre veszed, újjáépíted és fizetést / segélyt / nyugdíjat adsz azoknak, akiknek a házát szétcseszted.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 091
113
Ettől függetlenül az USA nem csatolta el ezen államok területét.
Persze, hiszen az egész országokat szállta meg és cserélte a kormányzati bürokráciáját és üzleti szektorát a bábjaira, megsemmisítve akár egész ágazati kultúrákat mint Irakban, ahol aztán a termőföldek csak Monsanto gabonával lettek bevethetők, abból is olyan fajtával ami nem a helyi étkezési kultúra része, mialatt a gonosz tengelyének természetes évezredes gabonaállományának a génbankja véletlenül eltűnt mint Kennedy agya a megőrzőből... Milyen csodálatos is ez. Az éhínségben betegségben meghalt 500 000 iraki gyerekről annyit tudtak eztán mondani, hogy megérte. De manasse törzse igája alatt annyira de annyira csudálatos az élet szokták mondogatni itt némelyek.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 080
9 051
113
Értsd meg, szükség van rá hogy olvassuk őket is! Nekem sem a szívem csücske az a vonal, főleg ahogy leírtad, az elmúlt időszak eseményei miatt, ahogy a magyarsággal bánnak, de nem szabad buborékokba zárkózni, az mindig félrevisz ha nem hallgatjuk meg/olvassuk el a másik felet!
Kinek és minek van szüksége? Buborék nem az amiről te írsz? A háború megmutatta, hogy emberséggel semmire nem jutunk. Befogadjuk az ukrán menekülteket, ingyen kaja, ingyen utazás, cserébe elhurcolják a magyarokat a határtól 20 km-re. Mi olyat tudnak ezek mutatni amitől jobb lenne az életünk? Vagy mégis mire vagy kíváncsi a másik félnél? Komolyan kérdezem. Nem baszogatásból, csak nem megy a fejembe. Ez valami krisztusi cselekedet, hogy miközben kiverik a fogad, te még beszélgetni akarsz velük?
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 179
61 057
113
Ezt meg hogy forgattad ki magadnak?
  • Azt mondja, hogy nem biztos, hogy ebben az évben szorítják vissza őket.
  • A körülmények rákényszerítik majd Putyint a valóság elfogadására, különben bukik. Hazájával, vagy a nélkül.
;)

A tárgyaláshoz ugyanis a pofozkodónak kel lehiggadni, nem a megtámadottnak. Utóbbinak nincs lehetősége béke jobbot nyújtani.
A körülmények, amikre te hivatkozol, igen változatosan alakulnak, így, ha kényszeríteni is fognak valakit, az egyátalán nem biztos, hogy az oroszok lesznek.
Ugyanez igaz a valóságra is.

Mert a valóság az az, hogy az orosz - ahogy te fogalmazol - pofozkodik, az ukrán meg eladósodik és épül lefele.
Namármost, az ukránt lehet, hogy az orosz üti, de nem neki tartozik. És a Nyugat fele nagyobb lesz a kifizethetetlen eladósodása, mint amennyi kárt neki az orosz okoz.
Amiből az következik, hogyha meg akarja úszni az eladósodást, ki kell egyeznie az orosszal.
Mert úgy sokkal jobban jár.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 533
44 986
113
Kinek és minek van szüksége? Buborék nem az amiről te írsz? A háború megmutatta, hogy emberséggel semmire nem jutunk. Befogadjuk az ukrán menekülteket, ingyen kaja, ingyen utazás, cserébe elhurcolják a magyarokat a határtól 20 km-re. Mi olyat tudnak ezek mutatni amitől jobb lenne az életünk? Vagy mégis mire vagy kíváncsi a másik félnél? Komolyan kérdezem. Nem baszogatásból, csak nem megy a fejembe. Ez valami krisztusi cselekedet, hogy miközben kiverik a fogad, te még beszélgetni akarsz velük?
Jó, akkor értsd helyesen!

Semmiképp sem krisztusi cselekedet részemről, de van olyan mondás, hogy: tartsuk magunkhoz közel a barátainkat, az ellenségeinket viszont még közelebb...

Hagyjuk hogy hibázzanak, fogd fel így...
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 835
65 439
113
Szepen gyulik a nyugati tankhadsereg Ukrajnanak. Ezen kivul 72db ujabb lengyel T72 illetve szlovak T72 jon.

Ukran tuzerseg lott ki orosz sebesultszallito jarmuvet.
Gratulálok, és meg reklamozod is...
Orosz oldalrol hol láttál ilyet? Újabb bizonyitek az ukran haborus bunokre, koszonjuk.

A fritzek nem akarnak vadaszgepeket adni az ukranoknak. Tankokat se akartak...
Leopardra 6 het alatt kepzik ki a legenyseget, csak tudnam akkor nekunk mi tartott tovabb?
Vadaszgepre akkor mennyi lesz nekik, Kijev szellemenek pl?



A franciak szerint viszont mehetnek a vadaszgepek.

Kozben Artyemovszk bekeritodik. Remelem rengeteg ukran/Nato katona marad benn.

Faxa az a kabát.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
Nem értem miért ragaszkodtok a nukleáris csapásokhoz. Az ukrán háború megmutatta, hogy elég a nagyvárosok elektromos rendszerét szétszedni. És bizony ehhez nagyon jó kis fegyverek vannak mindenhol! A mai modern városi társadalmak összecsuklanak egy hónap alatt áram nélkül. És akkora zavargások lennének, hogy semelyik ország nem élné túl.
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 177
13 650
113
A körülmények, amikre te hivatkozol, igen változatosan alakulnak, így, ha kényszeríteni is fognak valakit, az egyátalán nem biztos, hogy az oroszok lesznek.
Ugyanez igaz a valóságra is.

Mert a valóság az az, hogy az orosz - ahogy te fogalmazol - pofozkodik, az ukrán meg eladósodik és épül lefele.
Namármost, az ukránt lehet, hogy az orosz üti, de nem neki tartozik. És a Nyugat fele nagyobb lesz a kifizethetetlen eladósodása, mint amennyi kárt neki az orosz okoz.
Amiből az következik, hogyha meg akarja úszni az eladósodást, ki kell egyeznie az orosszal.
Mert úgy sokkal jobban jár.
Ha megnézed a lefoglalt orosz vagyont akkor már látni fogjuk, mekkora lesz ukrajna adóssága (mármint támogatás nagysága)nem több. Miért is mert ha az oroszok vissza veszik teljes ukrajnát akkor a nyugat azt mondhatja a tárgyalásokon, hogy te ezt kaptad de adósság terheli az országot ezért megtartjuk a lóvét, cserében szentesítjük az új határokat és egyéb orosz kérést.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 928
48 635
113
Nem értem miért ragaszkodtok a nukleáris csapásokhoz. Az ukrán háború megmutatta, hogy elég a nagyvárosok elektromos rendszerét szétszedni. És bizony ehhez nagyon jó kis fegyverek vannak mindenhol! A mai modern városi társadalmak összecsuklanak egy hónap alatt áram nélkül. És akkora zavargások lennének, hogy semelyik ország nem élné túl.
Nekem folyamatosan az ugrik be ezektől az áramszünetektől, hogy Putyin így tolja egyre közelebb egy brutál polgárhaborúhoz maradékukrajnát. Annyira “damaged goods”-zá válik így az az “ország”, hogy senki nem fog hozzányúlni, még bottal se.

Egymás torkának fognak esni.