[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Elkhound

Well-Known Member
2016. május 17.
316
1 556
93
Meg lehet Budapest sem.

Jol pofanvagtak visszakezbol a ferjet segiteni akaro nőt.

T 80BVM hokameras felvetel ket ukran BMP 2 kiloveserol.

A Kalugaban lezuhant ukran TU 141 szalitmanya.

Meg lehet Budapest sem.

Jol pofanvagtak visszakezbol a ferjet segiteni akaro nőt.

T 80BVM hokameras felvetel ket ukran BMP 2 kiloveserol.

A Kalugaban lezuhant ukran TU 141 szalitmanya.
Pár kép a lezuhant Tu-141-ről, valamint egy, hogy hol is van "Kaluga"...

sGOUDoYQWB0.jpg


A8eRdDUqVLk.jpg

3LcjOEluP1Y.jpg
O3B4moaNj-w.jpg
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 784
75 808
113
Nézzük meg a vidéót.
1; Sosna U van rajta.
2; Raketát indít a harckocsi.
3; A rakérta legalább 18sec-ig repül úgyhogy közel 5000méter a lőtávolság.
4; Az új optikának a látótávolsága el sem éri a 4000 métert, nemhogy az 5000-et.
Már a 2. tény is a SOSNA U-ra utal, hisz sehol meg sem említik, hogy az "új" optika képes ATGM rávezetesére. De ha ez sem elég a kijelzett értékek is ugyanott vannak mint a SOSNA U-nál és nem ott mint ahol az "új" optikánál.
Szóval javaslom a sok okosnak, hogy sokkal kisebb arc és sokkal több olvasás.
 

Juvi

Well-Known Member
2022. március 28.
156
1 752
93
És mitől felsőbbrendű, amikor a papucs kurd gerillák is kilőtték őket, csúnya toronyrepüléssel, 70-es évekbeli páncéltörő rakétákkal ?

A kurd pesmergák, az afgánok, általában a muszlimok szeretnek és tudnak is harcolni! A kurd nők is nagyon jók és elszántak. Ezért hatékonyak. A kurok a fennmaradásukért küzdenek! Náluk nem az megy mint Ukrajnában, hogy a gazdag a háború előtt és alatt is eladja a felszereléseket, majd lelép bulizni a lambóval meg a hasonló luxus autókkal síelni. Tálibok is nagyon szívósak, jól bírják a szélsőséges terepet és éghajlatot. Születésüktől nélkülöznek évszázadok óta a háborúkban nőnek fel.
Nekem az ukrajnai tengerészek (kevert és orosz ajkúak) már kb 2013/14 fordulóján elmondták, hogy elegük van az ukrán nacionalizmusból, mert már "az emberek szemét is kilopják" és az ukrán állam a donyecki emberek alól eladta a földet az Exxon-nak. Nem is úgy tekintettek Ukrajnára mint a hazájukra, hanem mint a SZU felbomlás veszteseire akik oda kerültek. Tiszta Trianon érzésem volt. Mivel 2014-ben kitört a balhé, akkor az üzlet kútba esett. Szóval nem csodálom, hogy azóta is el akarják őket űzni. Ott is csak az állítólag kijevi, huszonéves ukrán idióta volt az aki mindenkinél mindent jobban tudott és állandóan azzal hencegett, hogy mennyit bír(t) inni. A többiekkel nem volt baj jól lehetett, jó volt velük dolgozni.
Szóval az ukrán lakosság nem akar harcolni, mert tudja, hogy a tetű politikusok és oligarchák húznak hasznot mindenből.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 979
22 832
113
Repülőgép veszteség talán valós is lehet a szetbombázott "roncsokkal" együtt.

Ennyi erővel az Ukrán védelmi minisztérium jelentései még visszafogottak is.Arról is az a veleményem hogy fele se igaz(oroszok az Ukrán jelentések szerint már annyi harckocsit vesztettek mint amennyi aktív volt nekik konfliktus kitörésekor).Repülőgép veszteség talán valós lehet a szétnombázott régóta üzemképtelen roncsokkal együtt.De pl 1500 tüzérségi rendszerrel rendelkeztek háború kitörésekor ez a jelentés szerint több mint 7-ezret vesztettek(megnézném honnan a bánatból kaptak minimum 6 ezer darabot mert még most is aktív a tüzérségük.400 légvedelmi komplexummal rendelkeztek 490-et vesztettek.Gyakorlatilag most már csak válról indítható manpadsal kéne rendelkezniük.Körübelül 2-ezer páncélozott járművet kaptak de ebbe a humweek is benne vannak + nekik volt 4-5 ezer darab.Veleményem szerint ehez semmi köze a moszadnak azon kívül hogy hivatkoznak rájuk.Moszad se tévdhetetlen lassan 50 éve lessz hogy 73-ban "benézték"a Yom kippur háborúra való felkészülését az arab államoknak és nem sokon múlott Izrael bukása.
most azon gondolkodom,hogy tudod-e mi az a MOSZAD .. de biztosan .. legalább is remélem

viszont ha tudod,hogy egy harmadik (semleges) ország hírszerző szolgálatáról van szó,és itt a semlegesen lenne a legfőbb hangsúly, akkor nem igazán értem hogy rakod párhuzamba vele, az egyik hadviselő fél 100000%-ban elfogult hadijelentéseit ?

hiszen pont ez benne a lényeg,hogy (ha igaz) egy olyan ország hírszerző titkosszolgálatának a nyilatkozatára hivatkoznak (nem érkezett még ettől a szervtől hivatalos cáfolat !!) ami teljesen elfogulatlan a jelenlegi konfliktussal kapcsolatban,így minden bizonnyal helytállóan/pártatlanul tájékoztat.

ui: CIA . ajánlom akkor figyelmedbe a CIA titkos háborúi című filmet (online elérhető) és ott látni fogod,hogy a CIA az utóbbi 50 évben szinte mindegyik elemzésében,kiértékelésében tévedett,és ezt nem én mondom,hanem a filmben nyilatkozó volt igazgatók,irodavezetők,ügynökök stb .. nézd meg a filmet,szánj rá egy kis időt,nem csak azért mert érdekes,hanem mert ezután teljesen más lesz a megítélésed velük kapcsolatban !

@boki .. a szláv szimbólumos dolog egy marhaság, a faszi egy náci (szerintem is) ,ne mosdassuk a szerecsent,még jó hogy nem azt írtad a svasztika miatt hogy biztos buddhista és azért van rajta mint ősi szimbólum .. ugyan már,ha elítéljük őket az egyik oldalon akkor ítéljük el őket a másik oldalon is,mert igy a korrekt.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 291
44 881
113
Az oroszok elfoglalták Bahmut több mint egyharmadát – idézi az ukrán tisztet a légierő.

Egy ukrán tiszt a Current Time tévécsatorna adásában elmondta (amely Oroszországban szerepel a média-külföldi ügynökök nyilvántartásában), hogy az oroszok részben elfoglalták a várost: az ipari övezetet és a folyó menti magánszektort. Valóban sikerül áttörniük a front egyes szakaszait, és közelebb kerülniük az ukrán pozíciókhoz. Most a várost folyamatosan, szisztematikusan lővik az orosz erők aknavetőtüzei" – mondta az egyik ukrán egység parancsnoka, Denis Jaroszlavszkij.
Denis Jaroszlavszkij szerint az oroszok átvették a tűz irányítását két főútvonalon, amelyek Ukrajna hátulja felé vezetnek , és most végre elvágják az utánpótlási útvonalakat
Az ukrán tiszt szerint most nem a Wagner PMC harcosai, hanem reguláris egységek támadják meg Bahmutot
"Hivatalos katonai nyelvet beszélnek. Ezek valóban mindazok a kritériumok és lépések, amelyek megerősítik, hogy ez az Orosz Föderáció reguláris hadserege. Igen, kiképzett - ezt nem lehet alábecsülni. Még ha mozgósítják is, részben felhígulnak - ők inkább törzsvendégek. De képzettek: "Úgy dolgoznak a szemükkel a levegőben, mint mi. Drónokkal dolgoznak, szisztematikusan átvizsgálják az összes területet. Képzettek. El kell ismerni, hogy az ellenség tanul, a az ellenség nehéz. És itt nincs könnyű séta" – összegzi az ukrán tiszt.

A helyzetnek megfelelően Artemovsky irányba.

1. Krasznaja Gorat még nem vitték el. Magában a faluban és attól délre is van előrelépés. A megmaradt helyőrség helyzete egyre romlik.
2. Paraskoviewkában is korlátozott az előrelépés. Az ellenség ott szervezetten ellenáll. Nem tesszük le a kalapunkat idő előtt.
3. Artemovszk északi peremén is van előrenyomulás. Itt csapataink egyrészt arra törekszenek, hogy az utolsó Artemovszk felé vezető út irányába haladjanak, és a tüzérséget felhúzva tűzirányítás alá vegyék. Másrészt a Krasznaja Gorától északra és délre irányuló akciók azt mutatják, hogy a Krasznaja Gorában és Paraszkovijevkában védekező ellenséges erők utánpótlási vonalait el akarják vágni, egyfajta mini-üstöt képezve Gorszkij és Zolotoj stílusában, amely kényszerítheti a ellenséget, hogy hagyja fel állásait ezekben a falvakban, és térjen vissza Chasov Yar-ba.
4. Paraszkovijevka és Krasznaja Gora eleste elkerülhetetlenné teszi Artemovszk ellenség általi elhagyását, mivel a hadműveleti bekerítés veszélye nyomást gyakorló tényezővé válik.
5. Azt is érdemes megjegyezni, hogy csapataink nyomása Csasov Jar és Krasznij irányában fokozódik. A Krasznojet átvezető út az állandó tüzérségi tűz miatt nem használható.

Az ukrán fegyveres erők új alakulatainak megalakulásáról – Rybar elemzése
Nem titok, hogy az ukrán hatóságok jelenleg intenzíven mozgósítják a polgárokat országszerte, és a fegyveres erők soraiba viszik mindazokat, akik valamilyen módon képesek fegyvert fogni. .
És ha korábban ez a folyamat csak Ukrajna középső vagy keleti részén élő ukránokat érintette, a nyugatiakat pedig csak részben, akkor most más a helyzet. Csak Ternopil régióban mintegy 60 000 embert akarnak behívni .
Mire jó ez?
Az ukrán alakulatok hatalmas munkaerő-veszteséget szenvednek különböző irányokban. Bakhmutban és Soledarban a halottak és sebesültek száma több tízezer emberre rúg (nem az elmúlt hónapban, hanem tavaly nyár óta). Ebben a szektorban már több mint 20 különböző alakulat vett részt a csatákban. Tavasz elejére a kijevi hatóságoknak két hadtestből álló harcképes egységeket kell létrehozniuk a tavaszi támadóhadjárat lebonyolításához. A kollektív nyugat országai új katonai segélycsomagban állapodtak meg: furcsa lenne, ha a szponzorok nem követelnének gyakorlati eredményeket.
Mi történik most?
Ukrajna különböző gyakorlótereinek területén 22 új alakulat formálódik aktívan az Ukrán Fegyveres Erők különböző alakulatainak részeként, további kettő a tervezési szakaszban van, hét másik alakulat pedig a harci képességek helyreállításán dolgozik az ukrán fegyveres erők különböző alakulataiban.
Az újonnan létrehozott gépesített és rohamdandárok kiképzési ideje igen szerény : a közös parancsnokságok keretében idén március 1-ig kell készen állnia a állománynak, a 9 - es (47 és 67 ombr) és a 10 -es (115, 116, 117 és 118 ombr, valamint 48 oabr) hadtest - március 31-ig .
Tavaszra várhatóan Ukrajna megkapja a gépesített dandárok számára szánt kerekes páncélozott járművek jelentős részét (például a „Bradley” és a „Marder” amerikai és német gyalogsági harcjárműveket). A berendezések egy része már Lengyelországban van.
Az egyetlen alakulat, amelynek készenléti dátumát 2023. december 1-re halasztották, az 5. harckocsidandár , amely 9 AK-ból áll. Ez az időpont a modern harckocsik NATO-ba való átadásának előkészületei miatt tolódott - csak az év második felében szállítják át a nehéz páncélozott járműveket.
Kilátások
Figyelembe véve az Ukrán Fegyveres Erők dandárjának hozzávetőleges 4000 fős létszámát, a toborzott munkaerő-tartalék meghaladja a 100 000 főt . Jelen pillanatban a kényszermozgósítás üteme és jellege komoly hiányt jelez az új alakulatokból.
De még a szükséges létszám toborzása esetén is rendkívül problémás lesz az összes mozgósított személy kiképzése a csúcstechnológiás fegyverek és katonai felszerelések hadműveletére és használatára ilyen idő alatt.
▪️Az ukrán hatóságok feladata ugyanakkor egy olyan elhárító ököl előkészítése, amely mind munkaerőben, mind technológiában felülmúlja a támadást, amelyet több irányú támadásra is felhasználnak majd. Az ukrán fegyveres erők többször alkalmazták azt a taktikát, hogy holttestekkel árasszák el a frontvonalat, ami segített problémákat okozni az RF fegyveres erői számára a Herson és Harkov régióban.
Ebből a célból pedig megkezdődött az ukrán belügyminisztérium és az ukrán NG struktúrájában a nyugdíj előtti és nyugdíjas korú állampolgárok aktív hadkötelezettsége és mozgósítása, beleértve a rendvédelmi szervek korábbi alkalmazottait is.
A hétvégén bejelentették nyolc új rohamdandár létrehozását a Nemzetőrségben, a Rendőrségben és az Ukrán Állami Határszolgálatnál. Ezeket az alakulatokat a frontvonalba küldik.
❗️Míg az "ágyútöltelék" tartja a vonalat és nyeri az időt, a 9. és 10. hadsereghadtest "elit" alakulatai NATO-oktatók teljes felügyelete mellett fokozott kiképzésen vesznek részt.
De az elit egységek megalakításának időzítése egyértelműen utal a konfliktus lehetőség szerinti meghosszabbítására irányuló közvetlen tervek jelenlétére . A mozgósítás üteme pedig arról szól, hogy Ukrajna emberi erőforrásait teljesen ki kell használni.
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 165
3 449
113
"jelenleg a kiesett piacok pótlása is nehézkes számukra, s a különböző termékeiknél akár évekig is eltarthat, míg át tudják csoportosítani, de ez a folyamat előbb-utóbb egyszer végbe fog menni (sajnos én úgy gondolom, hogy hamarabb, minthogy a szankciókat feloldják), mivel Oo. egyszerűen nem mellőzhető a világgazdaságból."

Szerintem meg fogják oldani. Kína és India felé kiépítik a kereskedelmi csatornákat és akkor az európai királyról ki fog derülni, hogy meztelen. Európába honnan fogják beszerezni a működőképességhez szükséges anyagot? Kínából, Indiából fogják beszerezni sokszoros áron? Vagy a világ más tájairól még sokszorosabb áron. Ha egy kereskedelmi kapcsolat kiépül, akkor azt elég nehéz puszira felbontani. Költséges. Most az oroszokra rákényszerítettek egy költséges váltást.
Biztos, hogy meg fogják oldani, de ez főleg a gáz esetén nagyon sokáig fog tartani. Európa ennek a politikának az igazi kárát hosszabb távon fogja inkább megérezni (magyarán számos cég még sokáig kitarthat Európa mellett, de a döntéseiket döntő többségében kőkeményen profit-alapon fogják meghozni - slava ukraini-val vagy anélkül); továbbá 23/24, ill. a 24/25 teleinél is lehet tovább imádkozni, hogy azok hasonlóak legyenek az idei télhez.
Pl. Magyarország esetén azt mondták a nálam okosabbak, hogy a magyar gazdaság legfeljebb 80 eurós gázárig versenyképes (ez azt jelenti, hogy átlagosan ennyi egy hosszabb időintervallumon keresztül, tehát ha ennél magasabb tartományban van 1-2 hónapig az még nem akkora gond), s gondolom ez még sok éven keresztül így lesz; de ez nem általánosan érvényes minden területre, tehát pl. az európai műtrágyagyártás ilyen ár mellett sem versenyképes szvsz.
Ursulának hányszor kell majd Putyin előtt letérdelni vagy Ursula utódjának, hogy Putyin hajlandó legyen visszaállítani az európai kapcsolatokat? Mit kell majd beígérni? Mennyire kell megalázkodni erkölcsileg, anyagilag? Mekkora plusz költségbe fog kerülni a lefoglalt orosz vagyonok visszaadása.
Valószínű, hogy ezeket a problémákat majd ursula utódai fogják inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel kezelni. A hétvégén hozott le egy cikket a portfolio, hogy valami EMBER nevű "agytröszt" olyanokról hadovált, hogy 2035-re nemhogy szén, de lényegében gáz is alig kellesz, s stabil lesz az EU energiaellátása, csökkenő részarányú atom mellett, mivel a mostani energiaválság csak lökést adott az európai zöldátállásnak (egyébként lényegesen kisebb energiafogyasztás mellett, több co2-t bocsájtottunk ki, mivel a szén is új erőre kapott). Egyszerűen ezt nem is akarom kommentálni, mert aki csak egy kicsit is utánaolvas ennek a témának, s van valami apró sejtése a kiegyenlítő energiáról az ezt egyszerűen nem tudja a jelenlegi technológiai szint mellett elképzelni... (Egyébként azóta csak előfizetők olvashatják, mivel most megkerestem, legelőször simán olvasható volt.)
Más

Financial Times: Az ukrán katonaság a német eckernfördei gyakorlótérre érkezett a Leopard2 harckocsik kezelésének kiképzésére. Az újonnan érkezők közül ketten politikai menedékjogot kértek Németországban, „mert nem akarnak meghalni egy értelmetlen háborúban”.

Azzal is érvelnek, hogy a fegyverellátás növelése semmiképpen sem járul hozzá Ukrajna győzelméhez, hanem csak növeli a polgári áldozatok számát.

_EgejuqpGoo.jpg
A második bekezdés photoshop-pos (sztm szabad szemmel látható, hogy belenyúltak, ezért is kerestem rá). Az eredetiben ez olvasható:
"Two people familiar with the preparations said everything was ready to begin teaching the Ukrainian military to deploy the modern battle tanks after several European nations last week pledged to send them to Kyiv after months of deliberations and Ukrainian pressure."

Szerk.: Gugliba a cikk címére keresve olvasható lesz: "Ukrainian troops to start training on Leopard 2 tanks next week"
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113
Nézzük meg a vidéót.
1; Sosna U van rajta.
2; Raketát indít a harckocsi.
3; A rakérta legalább 18sec-ig repül úgyhogy közel 5000méter a lőtávolság.
4; Az új optikának a látótávolsága el sem éri a 4000 métert, nemhogy az 5000-et.
Már a 2. tény is a SOSNA U-ra utal, hisz sehol meg sem említik, hogy az "új" optika képes ATGM rávezetesére. De ha ez sem elég a kijelzett értékek is ugyanott vannak mint a SOSNA U-nál és nem ott mint ahol az "új" optikánál.
Szóval javaslom a sok okosnak, hogy sokkal kisebb arc és sokkal több olvasás.
A Sosnát is leszaroztad, most akkor mi van?
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Nézzük meg a vidéót.
1; Sosna U van rajta.
2; Raketát indít a harckocsi.
3; A rakérta legalább 18sec-ig repül úgyhogy közel 5000méter a lőtávolság.
4; Az új optikának a látótávolsága el sem éri a 4000 métert, nemhogy az 5000-et.
Már a 2. tény is a SOSNA U-ra utal, hisz sehol meg sem említik, hogy az "új" optika képes ATGM rávezetesére. De ha ez sem elég a kijelzett értékek is ugyanott vannak mint a SOSNA U-nál és nem ott mint ahol az "új" optikánál.
Szóval javaslom a sok okosnak, hogy sokkal kisebb arc és sokkal több olvasás.

Ezt neked is javasolnám! ;)
Magyarán az eddig általad leszarozott Sosna-U 5000 (!) méterre is ellát, és a tűzvezető rendszer valós harci körülmények között képes a lapos BMP-ket eltalálni ATGM-el ugyan ezen a távolságon. (A BMP-hez képest egy nyugati tank jóval nagyobb célpont)
Csak szeretnélek megkérdezni, hogy az általad halucinált NATO előny, akkor most hol is van? o_O
Csak mert a nyíllövedékek általánosan elfogadott maximális irányzott lőtávolsága 3 km.
Ezen távolságon túl az első célba találás esélye bőven 50% alatt van álló tankból álló célra is!
Szóval ha az agyonsztárolt nyugati hőkamerák, mondjuk ha messzebb látnak 500 méterrel az miben segít nekik?
Mert eltalálni szart se tudnak, mivel nincs hozzá lőszerük.... :D

Én úgy látom, hogy addig van ezeknek az agyonsztárolt nyugati tankoknak egy minimális esélye, amíg Kelet-Ukrajnában vannak a harcok, ahol inkább az 1500-2500 méter közötti lőtávolság a jellemző, nem az ennél nagyobbak.
Ennél nyíltabb terepen, nagyobb lőtáv mellet tank vs. tank esetén is lehentelnék őket a pics@ba :hadonaszos:

És akkor most nem térünk ki a radaros/lézeres rávezetésű ATGM-ekre, Kornet, Krizantém, vagy az Atakára. Mind tud 5+ km-t.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Mivel szóba került az ukrán páncélos veszteségek esetében, hogy az ukránoknak nincs is annyi harckocsijuk és páncélozott járművük, mint amennyit veszteségként elszámoltak nekik, ezért kissé beleástam magam.

Az Ukrán Fegyveres Erők a szovjet hadsereg három katonai körzetéből - a kárpátaljai, a kijevi és az odesszai körzetből - alakult. A hadsereg második stratégiai szintjéhez tartoztak, és nagy mennyiségű, a korhoz képest többnyire igen modern felszereléssel voltak felszerelve. Az ilyen felszerelések aránya az ukrán hadseregben a 90-es évek elején sokkal magasabb volt, mint az orosz hadseregben. Ukrajna örökölte a szovjet páncélozott járműipar jelentős részét is, beleértve a harkovi tervezőirodát és a kapcsolódó üzemet. Az ukrán hadsereg a szovjet hadseregtől két harckocsihadosztályt (köztük 1 kiképzőhadosztályt), 15 gépesített gyaloghadosztályt (2 kiképzőhadosztályt) és két tüzérhadosztályt kapott, valamint három harckocsi- és gépesített gyaloghadosztályt egy-egy raktárbázisba raktak be.

Ezenkívül a krími 126. parti védelmi hadosztályt 1997-ig Kijev megosztotta Moszkvával, a 98. légideszant hadosztályt pedig meg kellett osztani Kisinyovval. Az ukránok több tucatnyi dandárt és ezredet is örököltek a különböző célú járási és hadsereg-alárendeltségekből, kiképzőközpontokból és javító létesítményekből. A tankok száma meghaladta a hatezret, a BMP és BMD - 3,7 ezer, az APC - körülbelül háromezer, a BTR-D és az MTLB - 1,6 ezer. Kb 1,2 ezer SAM, 1,5 ezer vontatott löveg, kb 500 120 mm-es aknavető és körülbelül 600 MLRS- t kaptak.

A harckocsikkal már korábban foglalkoztam(175004. hozzászólás)
Röviden
T-80B/BV 258
T-72B/UA1/AMT 367
T-64B/B1/BV/BM 1439

Mindösszesen 2064 darab. Ezek mellett az ukrán hadsereg 766 elavult T-64A/R harckocsit örökölt (úgy tűnik, ezek nagy részét selejtezték, bár a mai napig nincsenek pontos információk a sorsukról, néhány reaktivált T-64A láthattunk is a múlt év végén).Ha beleszámoljuk a 2014-15-ben elszenvedett veszteséget ami elvileg 440 megsemmisült és zsákmányolt harckocsira tehető, akkor az ukránok legalább 1620 harckocsival rendelkeztek a háború kitörésekor.
Ukr-n-T-64-A-hkoszlop-Herszon-2022-november4.jpg

Páncélozott harcjárművek:

Az AFU kezdetben körülbelül 1,7 ezer BMP-2 és 1,8 ezer BMP-1 gyalogsági harcjárművel (valamint legfeljebb 500 BRM-1K-val) és hat BMP-3-al rendelkezett. A BMP-1-ket nem Ukrajnában gyártották, és az ország 292 BMP-1-t, 39 BMP-6-t (BMP-1 továbbfejlesztett változata), 307 BMP-2-t és 2 BMP-3-t exportált. Emellett 8 BMP-1K, 152 BMP-2 és 1 BMP-3 került Oroszországhoz a Fekete-tengeri Flotta felosztása során. Ugyanakkor a Cseh Köztársaságból és Magyarországról 2008-2012 között 50 és 104 közötti BMP-1-et kaptak (feltehetően újrahasznosítás vagy viszonteladás céljából).
Nehéz megállapítani a Kijev által kapott BMP-1-esek pontos számát, mivel nemcsak a szovjet hadseregben, hanem a belügyminisztériumban és más biztonsági szervekben is voltak. Nyilvánvalóan jóval több, mint háromezer darab volt belőlük.

BMP-1 994
BRM-1K 485
BMP-1U 12 más adatok szerint 30-40
BMP-2 890-1200
BMP-3 4
BMD-1 15-61
BMD-2 43-78

2001-ben megkezdődött a BTR-3 járművek gyártása (számos forrás szerint ezeket a járműveket eredetileg a meglévő BTR-80 és BTR-70 alvázakból építették). Számos BTR-3-t adtak el külföldre, köztük 234-t (néhány átalakítással) Thaiföldre és 51-et Nigériába. Csád, Szudán egyenként 10-12 BTR-3-mal rendelkezik a fegyveres erőikben. Mianmar 1000 darab járművet rendelt helyi összeszereléssel. Kazahsztán csak két BTR-3-t, Azerbajdzsán pedig hármat vásárolt, majd mindkét ország elutasította a jármű további beszerzését. A BTR-4-t 2008-ban kezdték el gyártani, és csak 104 járművet adtak el exportra. 2009-ben az ukránok szerződést kötöttek Irakkal 420 darab BTR-4 páncélozott személyszállító jármű leszállításáról, de valójában csak 88 darabot szállítottak oda. 2013-ban Bagdad nem fogadta el a következő 42 darab BTR-4-et a rossz minőség miatt, majd felmondta a szerződést. Csak öt BTR-4-t vásárolt Indonézia, amely lemondta a további vásárlásokat, és 10 BTR-4-t vásárolt Nigéria. Az Egyesült Államok egy-egy BTR-3-t és BTR-4-t vásárolt.

BTR-3 60
BTR-4 240+
BTR-60 220
BTR-70 857(2014 február), 700(200 aktiv+500 letárolt)
BTR-80 350+
MT-LB 2090-2300
BTR-D 44



Varta ?
Triton ?
Kozak-2 240
Kozak-5 ?
Novator 40
Dozor-B 21
Saxon 196
Kraz Spartan 34


BRDM-2 540-600
BTR3-E1-MP.jpg


Ezek alapján Ukrajna legalább 1620 harckocsival, emellett hozzávetőlegesen 2500 gyalogsági harcjárművel, 3500 pszh-val, 500 páncélozott járművel és 600 felderítő páncélossal rendelkezett. Ez mindösszesen legalább 8720 darab. Ebben a számban nincsenek benne a háború kitörése óta szállított eszközök.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 534
113
Riport a lengyel Szolidaritás egy volt vezetőjével. Bár rövid a riport, de szinte minden fontos kérdésben tesz egy fontos megjegyzést.


-----

A nem működő szankciók:


-----

Az usákok szétadóztatnák az orosz import alumíniumot, így a gyakorlatban megszüntetnék:



Az az álhír, hogy a magyar kormány tett bármit is és annak befolyása volt bármire is. Semmit sem tud tenni. Az általam berakott cikk meg elég reálisnak tűnik, más források is inkább azt erősítik. Háború van Ukrajnában, ilyenkor minden rossz ott, és semmi sem fekete-fehér. Van mindenre és az ellenkezőjére is példa. A cikk se fekete-fehérre festi le a helyzetet.

Egyébként ha Magyarország háborúba kerülne és a magyarok nem akarnának harcolni, te mint tennél?

Vajon miért nagyokos mert ártatlanul halnak meg a csóró egyszerű emberek ,míg a gazdag ukrán köcsög épp részegen lengyelbe veri össze a lengyel parasztot mert neki volt pénze lelepni a sorozás elől,a ruszkit miért sajnáljam , elenyésző a veszteség az ukránhoz képest,és mivel valóban idegen országba vannak nem is kell őket sajnálni ,kivéve nyilván ha háborús bűnöket követnek el ellenük. Te vagy fura figura hogy ennek éljenzel ,ami nem normális dolog .

Sok ukrán lelép - pénzt, kapcsolatot, egyebeket kihasználva. Oroszországban dettó. Annyi a különbség, hogy az ukránoknál sok az aki önként jelentkezett védelemre, akár nyugatról hazautazva is. Ebből a szempontból az ukránok szinte példaértékűen viselkednek. El lehet képzelni Magyarországon mi történne, ha háborúba keveredne... Az orosz veszteségek nem jóval kisebbek, mint az ukránoké. Ha ez így lenne, már nyertek volna és nem lett volna sorozás sem. És ugye először Putyin kímélte a saját szavazóbázisát, a moszkvaiakat és a szentpéterváriakat például. A csoró vidékiek, távol-keletiek mentek először. De mintha ez is egyre kevésbé tartanák be, kell az ember.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 156
113

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 961
113
Az orosz veszteségek nem jóval kisebbek, mint az ukránoké. Ha ez így lenne, már nyertek volna és nem lett volna sorozás sem. És ugye először Putyin kímélte a saját szavazóbázisát, a moszkvaiakat és a szentpéterváriakat például. A csoró vidékiek, távol-keletiek mentek először. De mintha ez is egyre kevésbé tartanák be, kell az ember.
Az orosz veszteségek a NATO szerint is jóval kissebbek mint az ukránoké.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 675
34 553
113

Morawiecki szerint nincsen kizárva a harmadik világháború lehetősége​

 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 108
45 400
113
Nézzük meg a vidéót.
1; Sosna U van rajta.
2; Raketát indít a harckocsi.
3; A rakérta legalább 18sec-ig repül úgyhogy közel 5000méter a lőtávolság.
4; Az új optikának a látótávolsága el sem éri a 4000 métert, nemhogy az 5000-et.
Már a 2. tény is a SOSNA U-ra utal, hisz sehol meg sem említik, hogy az "új" optika képes ATGM rávezetesére. De ha ez sem elég a kijelzett értékek is ugyanott vannak mint a SOSNA U-nál és nem ott mint ahol az "új" optikánál.
Szóval javaslom a sok okosnak, hogy sokkal kisebb arc és sokkal több olvasás.
Mi scusi!
Én hívtam fel rá a figyelmedet. Egyszerűen nem néztem meg rendesen, a mellékelt típus meg megzavart, mert nem tudtam, hogy a BVM is megkapta a SOSNA-t már korábban.
Ha nem is indirekt módon, de a videóban lévő berendezés kávájának a színe is árulkodó lehetett volna. :rolleyes:
Ugyanakkor miért ne lehetne alkalmas rávezetésre? Hiszen azt írták, hogy az optikában ott is van lézer beépítve.
Ahhoz meg aztán végképp semmi nem kell, hogy rávezessen egy hőkép alapján egy SACLOS irányítású rakétát.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Szerintem ha müködne az oroszok nem hagyták volna szétrohadni a sajátjukat.
Mert volt nekik, ráadásul előbb, mint az amerikaiaknak.

Ráadásul azok a gázvezetékek innen elég messze durrantak, olyan helyen ahol viszonylag rendszeresek a földrengések, sőt ~3200 éve az anatóliai földrengések nyomán kitörő vulkánok pusztították el a nagy bronzkori civilizációkat a Földközi-tenger környékén.
Tudom, hogy az oroszoknak is lett, hiszen nagyon érdekes a sarki fény :D .
Ez a földrengés dolog az időzítés miatt azért érdekes! Szólni kell a Gáspárnak, hogy azonnal húzzunk fel egy HAARP-ot, :hadonaszos: a mai modernebb technológiával már sokkal kisebb helyen is elfér. Az se baj ha nem működik.

20 perc keresés után megtaláltam a kínai videót a földrengés előtt 30 perccel készült:

 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 784
75 808
113
Mi scusi!
Én hívtam fel rá a figyelmedet. Egyszerűen nem néztem meg rendesen, a mellékelt típus meg megzavart, mert nem tudtam, hogy a BVM is megkapta a SOSNA-t már korábban.
Ha nem is indirekt módon, de a videóban lévő berendezés kávájának a színe is árulkodó lehetett volna. :rolleyes:
Ugyanakkor miért ne lehetne alkalmas rávezetésre? Hiszen azt írták, hogy az optikában ott is van lézer beépítve.
Ahhoz meg aztán végképp semmi nem kell, hogy rávezessen egy hőkép alapján egy SACLOS irányítású rakétát.
Te kérdeztél, nyilván nem rád vonatkozott a megjegyzésem, hanem a notórikus röhögőkre és bebüfögőkre.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 186
113
A sok ukrán párti megnyugodhat. A közeljövőben már nem lesz amiért izguljanak.
Ugyanis, ha Bachmut elesik, akkor megindul az orosz darálógép.
Addig nincs min agyalni, nem lesz semmi.
A front átszakadása, nagyon nagy verszteségeket fog előidézni az ukránoknak. Nem mondom, hogy most egyből mindent letarol a medve, de minimum elmegy a nagy folyóig.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 422
12 035
113
Te kérdeztél, nyilván nem rád vonatkozott a megjegyzésem, hanem a notórikus röhögőkre és bebüfögőkre.

De nem arról volt szó, hogy ilyen képességekre csak a nyugat ultra hd csúcstechnikája képes?
Az oroszok meg a fos sosna uval erre képtelenek?


Csak nekimennek már chasiv yarnak: