[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 820
81 152
113
A Harkovi Repülőgépgyár egyik üzemcsarnoka Iszkander-M látogatása után

oJm1erLGxik.jpg

DkIgllmg-ik.jpg

wVEkqJKFfzw.jpg
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 561
7 006
113

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 443
12 410
113

ua. magyarul

"ekkora méretű háborúra még ők sem számítottak"
Szóval ezek ennyire idióták, hogy nem is látják a következményét azoknak a baromságoknak amiket csinálnak? pl hoholisztán felfegyverzése, stb? Mire számított ez a kopasz amúgy? A barom xD

"A Business Insider szerint ezzel a NATO-vezető lényegében elismerte, hogy nem biztos, hogy a balti országokat meg tudnák védeni, ha Oroszország támadást indítana."
Páran írták itt amikor írtam, hogy ki kéne lépnünk a natobol, hogy hát akkor nem lesz ki bevédi a seggünket. Mondom én, ki fog itt derülni nemsokára, hogy amúgy sem fogják. Ki kell lépni a picsába.

"Végül Cavoli arra is reflektált, hogy bár Oroszország nincs olyan helyzetben most, hogy szembe tudjon szállni a NATO-val, a NATO is túlságosan támaszkodik az Egyesült Államok segítségére, a tagállamok jelentős része pedig „nem rendelkezik kellően mély fegyverarzenállal.”"
Miért is nincs olyan helyzetben Oroszország? Mert nincs annyi repülőjük? xD

És baszki ez egy főparancsnok. tejóisten.

Remélem orbánék az ilyen agyoniskolázott, nagyon okos idiótákat baszták ki.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
HistoryLegends összefoglaló, Artemovszk, Ugledar és Kremennaja a téma:
Artemovszknál az utolsó ellátási útvonal teljes kontrolljáért mennek a harcok, illetve elkezdtek Észak felé nyomulni a Wagneresek (Szeverszk déli átkarolásához).
Ugledarnál megy az adok-kapok, az oroszok minioffenzíváját visszaszorították.
Kremennaja viszont úgy tűnik, a Szeverszket Északról átkaroló bekerítés központja lesz. A srác szerint 60 ezres orosz erő ücsörög az erdőben (ez szerintem túlzás). Az ukránok lepattantak (volt valami offenzíva), majd utána az oroszok elkezdtek keményen nyomulni nyugatnak.
Lehet nem túlzás amit mond a Kremmennajál elhelyezkedő orosz erőkről.Nagy erdős terület,ahogy mondja is a videóban ez az ukránok kedvenc terepe.Láttunk már videókat itt egy párat ahogy a isis módjára mennek a fasorok között a toyota,mazda.... terepjárókkal a krakenesek.Most a föld fagyos elmehetnek szeverdonyeckig is,a bmpt videók készültek a múlt héten ahogy semmisítik meg ezekez a DRG-et.Az meg ahogy mondta a srác,hogy több orosz katona van Kremmennál mint a német hadsereg létszáma megmosolyogtató. https://www.google.com/maps/d/u/6/viewer?hl=en&ll=48.9703068678996,38.161241328531794&z=12&entry=yt&mid=1iE-0CwiZnHYtLgndqU3l2G7VInoZE9o
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 533
44 986
113
Aha, a majdan ellen se tüntetett egész ukrajna...
Dudi bazzzmeg, akik tüntettek keleten, azokat élve elégették - telefonzsinórral fojtottak meg terhes nőt - Odesszában. Lementek az ideológiailag motivált és államilag nyíltan az elején támogatott, majd később is megtűrt nacionalista-banderista-náci fociszurkolók, szabadcsapatok, és onnan már történelem.

Nyolc éven keresztül ment a polgárháború, alacsony intenzitású háború úgy, hogy az ukrán barátaid lőtték sorozatvetőkkel meg tarackokkal a szeparatista területek nagyvárosainak lakótelepeit. Akire csak a gyanú árnyéka merült az ukránnak megmaradt területen hogy orosz kollaboráns, elvitték és minimum nagyon megverték, megalázták, sokakat meg soha nem láttak többet. Oroszok szerint 80.000 civilt öltek le az ukránok, az ENSZ szerint "csak" 14.000-et...

Én nem tudom te mit látsz, láttál ebből az egészből, de nyilván a fő viselkedésminta amit látni lehet az átlagembernél az a FÉLELEM által motivált struccpolitika. Basznak azok rá akik a frontvonal közelében laknak bárhol, hogy ukrán vagy orosz terület lesz a végén, csak lehetőleg szeretnének túlélni.

Amit te itt állítasz, hogy mennyire szeretnének ukránok maradni a - középső-nyugati területeket Lvov-Kijev központtal leszámítva - az egy vicc. Békét szeretne a legtöbb halandó, hogy ne vigyék el kényszer sorozva a fiát - férjét - apját - nagyapját!!! meghalni egy lövészárokban, hogy legyen fűtés, víz, villany, meg maradjon meg a háza!

Az már csak grátisz, ha beszélhet, tanulhat a saját anyanyelvén, akkor is ha az éppen Ukrajnában az orosz, vagy a magyar.

Magyarokat ismerek Kárpátaljáról, úgy szeretik kb. az ukránokat, meg az Ukrán államiságot mint a büdösszart, de képzeld, mivel nem akarnak kínhalállal idő előtt meghalni, a fiatalabbak elmenekültek amíg tehették, aki maradt az meg okosan KUSSOL, nem hogy még kimenjen tüntetni a kormány ellen...

Magyar emberként azt nem árt azért emlékezetben tartani, hogy ez az Ukrajna nekünk nem barátunk!

Most olvasom hogy szerinted Ukrajna lakosságának megfelel a jelenlegi vezetés??!
Rettegnek tömegesen BASZOD!!! Ez nem a megfelel kategória, hogy rettegsz ha nem tudtál elmenekülni, és kussban reménykedsz hogy valahogy majd csak túléled!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 334
76 979
113
az a baj az okfejtéseddel (már megint),hogy ezeket állítottad :

-Az oroszokat sokszor még az oroszok lakta részeken sem fogadták újongva.
-Azoknak az embereknek a döntő része akik Ukrajnában élnek (mindenre való tekintettel) azok hátuk közepére sem kívánják a szoros kapcsolatokat az oroszokkal.
-Ők a nyugattal akarnak szoros kapcsolatokat es most ezért harcolnak.
-Ha ez nem így lenne már rég megbuktatta volna az ukrán nép a jelenlegi kormányt.

nem szeretnék minden mondatodra egyenként reagálni,mert véleményem szerint totál felesleges,kissé beszűkült a kép nálad ezzel kapcsolatban, arra sem kérlek meg hogy az Oroszország ( a Szovjetunió utódállama) topicot elkezd olvasgatni az 53-ik oldaltól,pedig lehet ez sokat segítene ..

egy pár kérdést azért engedj már meg ..

ha az oroszokat nem fogadták "újongva" az oroszok lakta területen,miért nem alakult ki velük szemben az ott lakók részéről fegyveres ellenállás ?

ha ennyire szar nekik ott élni,mióta bevonultak az oroszok,miért nem olvasunk,látunk videót azokról a tízezrekről akik fejvesztve menekülnek el a luhanszki és donyecki területekről a biztonságos Ukrajna belsejébe ?

vagy netán ezeket az embereket erővel tartja ott az orosz hadsereg ?

Majdan ellen hányan tüntettek ? tudom hogy szeretsz elveszni a számok világában,nem kérem őket név szerint .. de mégis hányan voltak ?

biztosan nem emlékszel az ellentüntetőkre sem .. aaa dehogy is hiszen ilyenek nem is léteztek,Ukrajnában mindenki, egyöntetűen a lakosság 110%-a a nyugati integrálódás mellett tört lándzsát,és emiatt a 110%-os közakarat miatt tartunk ott ahol jelenleg tartunk .. zseniális.

azzal nincs semmibaj ,hogy a totál nyugati narratívát tolod,de legalább okosan tennéd .. viszont a nagy "éleslátásod" közepette totálisan elrugaszkodsz a valóságtól !
Na nézzük:
Senkit nem engednek át a frontvonalon sem az ukránok sem az oroszok.
Miért nem alakult ki fegyverey ellenállás? Bucsa után azért ez érthető, de ez sem ilyen egyszerű, mert pl délen van partizántevékenység.
A majdan 2014-ben volt, azóta bármilyen hibetetlen de eltelt 8 év és Ukrajna lakosságának minimum megfelel az a nyugati irányultság amit az új rezsim hozott. Van olyan akinek nem tetszik? Igen. Van olyan aki ezt pártolja? Ez is egyertelmű. De az is, hogy a kőkemény diktatúrákat leszámítva sehol semmilyen rendszer nem marad meg kisebbségi támogatottság mellett.

Ami a elrugaszkodottságot illeti: lehet, hogy én az vagyok, de nálam sokkal vakabbnak kell lenni, hogy elhiggye valaki, hogy Ukrajnában kisebbségben vannak a nyugati orientációjú polgárok.
Ukrajnában 3 fajta ember van: az orosz orientáltságú, ebből van a legkevesebb. Nyugati orientáltságú, ebből több van mint az előzőből és vana 3. és egyben messze a legnagyobb réteg, akiknek megfelelő a nyugati orientáltságú vezetés. Mit is jelent az utóbbi? Nem fáj neki annyira a jelenlegi vezetés, hogy tegyen ellene. Ti ezt a réteget tévesen keleti orientáltságúnak tituláljátok, pedig nem azok. Miért? Mert ahogy már írtam, ők nem szeretik a mostani rendszert, de megfelel annyira nekik, hogy ne tegyenek ellene. Ez nem belefásultság, hanem egyszerű érdek.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 942
82 732
113

ua. magyarul

"Egyszerre kritizálta azokat is, akik úgy gondolták sokáig, hogy a „puha,” politikai jellegű befolyás már többet ér, mint a katonai erő."
Nos, talán ha már vállalták, működtetni kellett volna Minszk I v II-t és akkor nem lett volna háború. Olyan ez, mintha Hitler széttárta volna Franciaország elfoglalása után a kezét, és azt mondta volna:
"Ugyan mi provokáltuk ki a háborút, a franciák is hadat üzentek nekünk, de kicsit nagyok voltak a veszteségeink a rajnai, az ausztriai és csehszlovákiai bevonuláshoz képest, de sebaj, majd most, qurva sok lőszert fogunk gyártani, többezet tankot, oszt minden fasza lesz."

Nos, szart lesz. Castel megmondta: fel se merül bennük, hogy veszíthetnek. Még mindig csak az egymásnak puncsolása megy, hogy milyen faxák, milyen durva a háború, de majd megmutatják! Ugyan se az ukránok, se az oroszok nem kérték a sem a terjeszkedését a NATOnak, sem a háborút, de jól elvagyunk ...
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 940
19 231
113
De az is, hogy a kőkemény diktatúrákat leszámítva sehol semmilyen rendszer nem marad meg kisebbségi támogatottság mellett.
Csak az a kérdésem, hogy ha az ellenzéki pártok betiltották, ellenzéki gondolatokat kimutató embereket oszlopokhoz szigszalaghoznak, nyilvánosan megvernek, megaláznak, az kimeríti-e a kőkemény diktatúrát?

de megfelel annyira nekik, hogy ne tegyenek ellene. Ez nem belefásultság, hanem egyszerű érdek.
Vagy félnek kimutatni a nemtetszésüket.
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
904
10 260
93
Na nézzük:
Senkit nem engednek át a frontvonalon sem az ukránok sem az oroszok.
Miért nem alakult ki fegyverey ellenállás? Bucsa után azért ez érthető, de ez sem ilyen egyszerű, mert pl délen van partizántevékenység.
A majdan 2014-ben volt, azóta bármilyen hibetetlen de eltelt 8 év és Ukrajna lakosságának minimum megfelel az a nyugati irányultság amit az új rezsim hozott. Van olyan akinek nem tetszik? Igen. Van olyan aki ezt pártolja? Ez is egyertelmű. De az is, hogy a kőkemény diktatúrákat leszámítva sehol semmilyen rendszer nem marad meg kisebbségi támogatottság mellett.

Ami a elrugaszkodottságot illeti: lehet, hogy én az vagyok, de nálam sokkal vakabbnak kell lenni, hogy elhiggye valaki, hogy Ukrajnában kisebbségben vannak a nyugati orientációjú polgárok.
Ukrajnában 3 fajta ember van: az orosz orientáltságú, ebből van a legkevesebb. Nyugati orientáltságú, ebből több van mint az előzőből és vana 3. és egyben messze a legnagyobb réteg, akiknek megfelelő a nyugati orientáltságú vezetés. Mit is jelent az utóbbi? Nem fáj neki annyira a jelenlegi vezetés, hogy tegyen ellene. Ti ezt a réteget tévesen keleti orientáltságúnak tituláljátok, pedig nem azok. Miért? Mert ahogy már írtam, ők nem szeretik a mostani rendszert, de megfelel annyira nekik, hogy ne tegyenek ellene. Ez nem belefásultság, hanem egyszerű érdek.
Pontosan honnan tudod hogy milyen arányú az eloszlás? Az oroszbarát (azokkal nem ellenséges...) pártokat betiltották, tehát egy szavazás nem jelent semmit. Az ide a mainstreamen keresztül jutó hírek elismerten cenzúrázottak, mondván ami nem Zselé narratíva az orosz propi. Amit tényszerűen tudunk: a beszélt nyelvek arányát, a donbasszi minimum áldozatok számát, az ukrán kisebbségpolitikát. Ezek viszont pont nem azt támasztják alá amit tudni vélsz.
Másik oldalról megközelítve feltehetem a kérdést, hogy miért kellett városokat lőni, pártokat betiltani, kisebbségeket elnyomó törvényeket hozni, ha az elenyésző kisebbségen kívül mindenki a kormányt támogatta? Miért tilos meghallgatni az oroszt amikor nincs takargatnivaló? Miért törölgetik az orosz videókat nagy elánnal a netről? Tényleg olyat fordult a világ, hogy a kapitalistákat az erkölcsök vezérlik és nem a pénz?! Ne már...
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 331
13 677
113

A New York Times dezinfója lenne...?​

:oops: :)

New York Times: Nehéz a helyzet, Ukrajna vesztésre áll.​


2023. FEBRUÁR 08. - 08:06


Ukrajna vesztésre áll a háborúban, ezért hoztak döntést a NATO tagországai arról, hogy modern harckocsikat adnak át nekik” – fogalmazott Christopher Caldwell.

ukraine-flag.jpg


Az amerikai lap újságírója úgy látja, a döntés, hogy az Egyesült Államok M1 Abrams típusú harckocsikat ad át Ukrajnának, „gyors reakció volt egy súlyos problémára”.



– írta a The New York Times szerzője, hozzátéve, Oroszország lakossága a háromszorosa Ukrajnáénak, a gazdasága egyelőre hadi szempontból „érintetlen” maradt, és a katonai eszközeik is fejlettebbek (leszámítva a nyugatról érkezett eszközöket).

Mindemellett az újságíró azt sem rejtette véka alá, hogy azért Oroszország is gondokkal küzd: egyrészt nem volt elég katonájuk a fronton (ezt próbálják most orvosolni a tömeges sorozással), és az ukránok gyakran érzékeny csapásokat tudnak végrehajtani ellenük, javarészt a nyugatról érkezett HIMARS-rakétarendszerek segítségével.

Amerika akadályozza a békét

A szerző úgy látja, ennek értelmében mindkét félnek lenne oka arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljön, de Joe Biden kormányzatának más tervei vannak.

Mint írta: az amerikai kormány abban bízik, hogy a tankokkal növelhetik Ukrajna győzelmi esélyeit, és elérhetik, hogy a harc ne úgy végződjön, mint az első világháború, hanem úgy, ahogy a második világháború is zárult (amikor az orosz harckocsiknak szintén nagy szerepük volt Németország vereségében).

„De a bideni stratégiának van egy csúnya neve is: eszkaláció. Egy bizonyos pont után az Egyesült Államok már nemcsak »segít«, vagy »tanácsokat ad«, vagy »eszközöket szállít« Ukrajnának”, hanem átveszi Ukrajna helyét Oroszország legfőbb ellenségeként a csatatéren” – írta az szerző, feltéve a kérdést:



Miért vártak eddig a németek a harckocsikkal?

A The New York Times szerzője azt is megemlíti, hogy az Egyesült Államok végül azért járult hozzá az Abrams harckocsik leszállításához, mert Olaf Scholz német kancellár ezt szabta feltételként ahhoz, hogy ők is átadják a Leopardokat. Mint írta, Scholz az 1980-as években, ifjú szocialistaként még az európai lefegyverzésért küzdött, és valószínűleg ő maga sem gondolta volna, hogy pár évtizeddel később ő lesz Hitler óta az első kancellár, aki német tankokat küld az orosz frontra.

Megjegyezte azt is, hogy a döntést a németek nem csak Scholz miatt halogatták eddig, hiszen a korábbi háborúkból is megpróbáltak már kimaradni: 2003-ban Gerhard Schröder német kancellár ellenezte az iraki inváziót, 2011-ben pedig Angela Merkel is hasonló álláspontot foglalt el azzal kapcsolatban, hogy be kell-e avatkoznia a Nyugatnak Líbiában Moammer Kadhafi ellen.

„A németek álláspontja utólag mindkét esetben bölcsnek bizonyult” – vélte a szerző, megjegyezve azt is, ettől még nem biztos, hogy a mostani háborúban jogos volt a halogatásuk.

Ez bizonyítja: Amerika hadviselő féllé vált

Az újságíró ezután arra tért ki, hogy a modernebb eszközök szállítása miért jelent az eddiginél nagyobb szerepvállalást a háborúban. Mint írta, az Ukrajnának átadott, fejlett vezérléssel rendelkező eszközöket az amerikai hadsereg információs hálózata működteti, ez utóbbi pedig olyan szolgáltatási hálózat, amely az ukrajnai harcosoktól függetlenül működik, és teljesen sosem lesz megosztva velük.

Tehát az Egyesült Államok részt vesz ezekben a katonai műveletekben, abban a pillanatban, amint megtörténnek. Most már küzdő félnek számít – véli a The New York Times szerzője, megemlítve azt is, hogy tavaly tavasszal szintén az amerikaiaktól érkezett adatokkal tudta Ukrajna elsüllyeszteni az oroszok fekete-tengeri zászlóshajóját, a Moszkva cirkálót, és akár a szilveszterkor történt, a nyugati hírszerzések szerint több száz halálos áldozattal járó makijivkai rakétacsapásban is szerepe lehetett a külső segítségnek.

Nagy hozzájárulást igényelnek majd a bonyolult technológiával rendelkező Abrams harckocsik, amelyeknél alapos kiképzésre és javításokra lesz szükség a háborúban való bevetésükhöz. A szerző szerint az is elképzelhető, hogy amerikai mérnököket is Ukrajnába kell küldeni emiatt.

Bár Joe Biden hangsúlyozza, hogy a harckocsik nem jelentenek „offenzív veszélyt” Oroszországra, hanem csak Ukrajna védelmét szolgálják, az orosz politikai vezetés és a lakosság ezt valószínűleg nem így látja. A szerző végül azzal zárta sorait, hogy az ukrajnai háború alapvetően nem a Nyugaton gyakran hangoztatott értékekről szól, hanem egy klasszikus, államok közti háború a birodalmak határain, amelynek a tétje nem más, mint a terület és a hatalom.

Ebben a konfrontációban Putyinnak és Oroszországnak kevesebb jó lehetősége van arra, hogy meghátráljanak, mint azt az amerikai döntéshozók vélhetően gondolják. Sokkal több késztetésük lehet viszont arra, hogy az Egyesült Államok után másszanak az eszkaláció létráján – írta a The New York Times szerzője.
Itt ez az érdekes rész:
Amerika hadviselő féllé vált
Csak éppenséggel az kvázi az első hét óta, pl. a RuAF elleni tevékenység aktív akadályozása.

Ugye 24.-én az Orosz Légierő elindított egy tankönyvi légi háborút, úgy, ahogy kell - légicsapások összehangolva CM és BM hullámokkal az irányító/kommunikációs központokra, a repterekre, légvédelmi állásokra, stb... mindenre úgy, ahogy a nagy könyvben meg van írva. És tették ezt ennek megfelelő hatékonysággal, úgy csapták szét az ukrán légvédelmet, min a huzat. Az ukránok futottak, mint a nyulak, ott is volt, hogy egy hét sem kell az egész győzelemhez...
Aztán belépett aktívan az Amerikai Haderő.
Először ugye kinyúvasztották az oroszokkal kokettáló vezérkart, stb... ebbe most kár belemenni, túl nagy anyag, az én vizsgálódás tárgya a légierők. Ott pedig egy nagyon is látható markáns törés következett be, valahol az első hét közepén-végén.
  • Az orosz légitámadások lényegi eleme volt az EW, lényegében teljesen elnyomták az ukrán légvédelmet, repkedtek szabadon, valahol 5000-20000ft között, ahol akartak. Aztán befutott az amerikai, kimondottan az orosz haderő ellen specializált ECCM - és az orosz EW bele is állt a földbe. Az ukrán légvédelem hirtelen "feltámadt", ahogy ugye a kommunikációs, irányító, stb. hálózat. Áttették őket amerikai hálózatokra. Az elektronikus háborút az amerikakak nyerték és nyerik most is.
  • utána az orosz nagyon nem bírt mit csinálni, lejjebb mentek, bele abba az elképesztő MANPADS rengetegbe, amit az egész NATO odaöntött. Mondjuk el kell ismerni, hogy még az ukránok is elismerően szóltak az orosz repülőgép fedélzeti ellentevékenység minőségéről - de van is fenn elég videó, ahogy a helik több raksit kerülnek ki perceken belül. Elképesztő kézi légvédelem várta őket földközelben. Az orosz repülőgép fedélzeti védelmi rendszerek jól vizsgáztak, de még ez is kevés, főleg olyan limitációk mellett, mint hogy lebegni kell a vibráció miatt ATGM rávezetéshez...
  • Jött az inkább éjszakai repülés, illetve a stand-off támadások a légvédelem ellen - na és innen indult a mostanáig tartó SEAD/DEAD hadjárat. Ami viszont állati nehéz, mert mikor az amerikai űrfelderítés 0-24 figyeli az összes repteret, úgy elég nehéz hatékony SEAD kötelékeket küldeni, ha az ukránok pontosan tudják, mikor honnan és mi jön. Ez amúgy az egész háború legnagyobb rákfenéje az oroszoknak, többet ér, mint több NATO hadosztály (aki meg nem hiszi, jöjjön nyomni egy Starcraft vagy C&C meccset úgy, hogy csak nekem a fog of war ki van kapcsolva. 2v1-ben lehozok bárkit).
Szóval igen, az USA nélkül Ukrajna kifeküdt volna egy hét alatt (se), ehelyett szemben állnak a világ legtökéletesebb űrfelderítésével és komm. hálózatával (ami rosszabb mintha nyílt háború lenne, mert le sem szedhetik ASAT eszközökkel - sebezhetetlen istenszem érzés). Az pedig a légi hadviselést irtó nehézzé teszi - valszeg az Engels összes technikusának WC-re járási szokásait is jól ismerik már Langley-ben.
Amerikával harcolnak, a teljes kill chan olyan 70%-ával, övék a parancsonki, döntéshozói lánc lényegi része, a tervezés és koordinálás, csupán a végrehajtó vasak nem teljesen amerikaiak. Még.


BTW az orosz ahogy nézem szélsebesen próbál átmenni a stand-off világba (ott is full rugalmatlan, begyöpösödött múltban ragadt a vezérkar), a meglévő olyan cuccok, mint a Kh-29T/L vagy Kh-31P mellé kell nekik GPS bomba statikus célok ellen, és valami SDB II jellegű cucc a mozgók ellen - okkal pacsiznak most ebben is suttyomban Iránnal és Kínával (utóbbi majd Iránon keresztül csatornáz át).
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 701
28 131
113
A "Come and See" néven hivatkozott "Igyi is Szmotri" Telegram csatorna infóit érdemes kellő óvatossággal kezelni, mivel a kollégák sokszor kissé hurráoptimistán állnak hozzá a dolgokhoz plusz az info checking se erősségük. Asszem pár hónapja tőlük indult, hogy egyes ukrán ellenőrzőpontokon kurvák vannak, mert nincs elég ukrán személyzet :D Régebben olvastam őket sokat, mostanra már csak így max a végén. Cserébe Rybar mellett jó térképeket csinálnak, azt el kell ismerni.

Azt mondom, hogy amíg a Wagnerhez köthető fiókok nem nyilatkoznak az utánpótlási vonal elvágásáról, addig érdemes visszafogottan kezelni a helyzetet
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
Vedd már észre Te vbrom, hogy semmi más nem történik itt, mint a kvára de hiteles .ru és hasonló linkek halmozása.
Párbeszéd, vita? Felejtős. Még annyira sem, mint volt.
Fröcsögtök a kaptafára készült orosz forrású híreken, nap végén meg megveregetitek egymás vállát LoL
Bár nem is tudom, miért pofázok egy VÉLETLENÜL tavasszal regelt, máshol hozzászólásra képtelen propbotnak.
Figyu! Szerintem ennek az az egyszerű oka, hogy nem volt senki, aki az ukránpárti (eroatlanti) narrativát, vitathatatlanul, érdemben, hosszabb távon képviselni tudta volna itt. És ez azért lehetséges, mert itt teret kaphat mindenki, oldaltól függetlenűl, a propaganda által leuralt mainstream-el ellentétben.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 793
14 289
113

Ukrajnának már lehet atomfegyvere – Skshipchak​

Ukrajnának már lehet atomfegyvere – javasolta Waldemar Skrzypczak lengyel tábornok.
„Nem zárom ki, hogy Ukrajnának vannak nukleáris fegyverei, mert az ukránoknak van atomerőműveik, tudósaik, laboratóriumaik, know-how-jaik. Vagyis mindenük megvan ahhoz, hogy legyen ilyen fegyverük.
Kis bizonytalanság van e témában mert egyrészt ugye nem számolt el az oroszok felé az összes töltettel 1990 után, néhány sorsa bizonytalan vagy csak a szolgálatok tudnak pontosat ezek helyéről, az infó inentől kezdve nem nyilvános..

Az biztos, hogy a rakéta silóikat nem semmisítették meg, ahogy kellett volna. Jó pár ilyen támaszpont volt annó ukrajna földjén telepítve, és 2014 után is állandó katonai felügyelet, épületek területek minimális karbantartása mellett.
Van esélye annak is h a 2014 utáni "készülődés" jelében területükre is bekerülhetett ilyen eszköz de természetesen ez szigorúan titkos infó erről nem adnak ki sajtó közleményt.

Ha maradt vagy van is nuki töltet a területüken azt a legnagyobb valószínűség szerint nem az ukrán haderő kontrollálja..
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 006
53 980
113


 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 043
10 097
113
Nem akarom elterelni a topik témáját, de biztos vagy benne, hogy harcolni akarnak? o_O
Vagy csak mögöttük állnak a "politikai" tisztek akik hátba lövik őket ha nem mennek előre. Az Utasítást meg a NATO adja erre, ugyanis a NATO akar harcolni elsősorban, meg pár szláv náci. Az a sok sorozott szerencsétlen szerintem k*rvára nem akar harcolni.



Ez tény, csak ha szóvá tesszük, hogy gyenge képességű fegyver akkor nem kell rajta behisztizni. Szerintem mindenki tisztában van vele, hogy a nyugat a szemetét dobja oda az ukránoknak. A Leopárd 1 pedig szemét.
De valóban jobb annál, mintha nem lenne harckocsid.
Viszont rosszabb annál, mintha fegyverek hiányában feladnák az ukránok a harcot.
Én ebben a Leopárd 1-ben csak a nyugat cinikus s*gfejkedését látom a szláv gyarmati rabszolgák felé (ő nézőpontjukból)
Ugyanis ha segíteni akarnának már rég a Leopárd 2 küldenék, meg a páncél vadászokat!
Hegyekben állhat még náluk, igen a németeknél is , a HOT meg a Milan páncéltörő rakéta. Marderek szintén tudják használni.
1 éve tartanak a harcok, de ezekből egyet sem láttam!
Csak kivont vagy kivonásra váró eszközöket (pl. gepárd) , meg mutatóba egy két fegyver prototípust (pl. Irist-T SL).
Nekem van ukrán kolléganőm. Tegnap beszélgettem vele erről, akarnak harcolni még mindig. Testvére és a testvére fiai is bevonultak, van aki decemberben, maguktól. Kurva dühösek az oroszokra. Nyilván nem 100% érez így, soha semmilyen háborúban nem volt olyan hogy minden baka örömmel ment volna háborúba...
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 519
13 457
113
Nekem van ukrán kolléganőm. Tegnap beszélgettem vele erről, akarnak harcolni még mindig. Testvére és a testvére fiai is bevonultak, van aki decemberben, maguktól. Kurva dühösek az oroszokra. Nyilván nem 100% érez így, soha semmilyen háborúban nem volt olyan hogy minden baka örömmel ment volna háborúba...

És olyanok is vannak, akik meg nem, és fenyegeti őket a Lengyelországból és Angliából való visszatoloncolás veszélye.

Az ukránok dühösek mindenkire, az oroszokra, a magyarokra, a németekre, a franciákra ...
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 820
81 152
113
A „tudatos” ukrán, aki csak az ukrán propagandát hallgatta a 2013-2014-es Maidan után, nem tudta elhinni azt az objektív valóságot Artemovszkban (Bahmut), hogy az emberek az orosz csapatok érkezését várják, és nem akarnak a kijevi diktatúra alatt maradni. .
Kiszivárgott az internetre egy kijevi „hazafi” videója, amelyen egy idős artemovszki nő azt mondja, hogy lánya a voronyezsi régióban él családjával, és hozzájuk fog menni. A „hazafi” csodálkozásának nincs határa:
„Nem is érdekli, hogy Putyin elnök ott van?!” – kérdezi panaszosan.

„Mi a különbség számomra? 3000-es(hrivnya) nyugdíjam van itt, és azt már régóta nem fizetik. És honnan szerezhetem a pénzt? ”A nő őszintén válaszol neki.

Az ukrán propagandától megdöbbenve nem érti, hogy az embereknek elsősorban békére, családra és megélhetésre van szükségük. A nő azt reméli, hogy mindezt Oroszországban találja meg, hiszen Ukrajnában minden új kormány csak még jobban a szakadékba taszította országát.