[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 529
93 835
113
Ne haragudjatok, de a háború előtt soha nem hallottam Tarjányiról. Mégis ki fia borja ő? Mégis miért releváns a véleménye, mint biztpol szakértő? Még az elvileg tanult és képben lévő "szagértők" is olyanokat szoktak mondani, ami kopasznak is hajmeresztő. Mondjátok már meg, hogy mi kell ahhoz, hogy biztonságpolitikai szakértő legyek, a vírusszakértő titulus után lehet én is bepróbálkozom vele. o_O
Biztos azért mert fiatal vagy. Régen rendőri vezető, aztán már inkább balliberális hálózati ember, aki anno még a 2002 utáni politikai tisztogatásokban, leszámolásokban részt vett a cégével. Adatokat, bizonyítékokat gyűjtött az első Orbán kormány emberei ellen bírósági, kormányzati eljárásokhoz.

Azóta is néha megtolja a hálózat zsével és netes oldalakat indít a választások előtt. Ma már csak a nemzetközi baloldali mainstream biztonságpolitikai megmondó embere. Aki abszolút nem hülye, mert van szakmai előélete és esze is. Persze ha bulshittet kell nyomni és megfizetik, abba is beleáll.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 194
15 874
113
Biztos azért mert fiatal vagy. Régen rendőri vezető, aztán már inkább balliberális hálózati ember, aki anno még a 2002 utáni politikai tisztogatásokban, leszámolásokban részt vett a cégével. Adatokat, bizonyítékokat gyűjtött az első Orbán kormány emberei ellen bírósági, kormányzati eljárásokhoz.

Azóta is néha megtolja a hálózat zsével és netes oldalakat indít a választások előtt. Ma már csak a nemzetközi baloldali mainstream biztonságpolitikai megmondó embere. Aki abszolút nem hülye, mert van szakmai előélete és esze is. Persze ha bulshittet kell nyomni és megfizetik, abba is beleáll.

Azért ez összetettebb:

2002-ben több vállalkozásán keresztül az akkori FIDESZ kormány leváltása után gazdasági átvilágításokat irányított, melyben a "Simicska-birodalom" és a FIDESZ háttér pénzforrásainak feltárása volt a feladata. Az átvilágítások során több szocialista politikussal (Keller László, Draskovics Tibor, stb. ) összetűzésbe került, mert nem értett egyet azokkal a módszerekkel, amelyekkel koncepciózus irányba akarták terelni a vizsgálatokat. Vélhetően emiatt a Proware Kft. számláit nem fizették ki, aminek következtében a cég 2003-ban felszámolás alá került.

 

oregbogaras

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 434
4 797
113
Ha nagy részük nem akarna harcolni már rég "szétfutottak"volna mint az Afgán kormányerők a tálibok elöl.Pedig hagygak ott bőven fegyvert nekik ami kvázi "ajándék" lett a táliboknak.
2014 után az ukránok (nyugat) tanultak a krimi esetből. Nagyrészt lecserélték a tiszti és az altiszti állományt és jól ki is képezte. Ha egy szakaszban a szkpk, a helyettese meg a rajparancsnokok harcolni akarnak, akkor a legénységi állomány is harcolni fog. Főként ha volt egy-két "igen erős" meggyőzés.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 497
18 550
113
Itt ez az érdekes rész:

Csak éppenséggel az kvázi az első hét óta, pl. a RuAF elleni tevékenység aktív akadályozása.

Ugye 24.-én az Orosz Légierő elindított egy tankönyvi légi háborút, úgy, ahogy kell - légicsapások összehangolva CM és BM hullámokkal az irányító/kommunikációs központokra, a repterekre, légvédelmi állásokra, stb... mindenre úgy, ahogy a nagy könyvben meg van írva. És tették ezt ennek megfelelő hatékonysággal, úgy csapták szét az ukrán légvédelmet, min a huzat. Az ukránok futottak, mint a nyulak, ott is volt, hogy egy hét sem kell az egész győzelemhez...
Aztán belépett aktívan az Amerikai Haderő.
Először ugye kinyúvasztották az oroszokkal kokettáló vezérkart, stb... ebbe most kár belemenni, túl nagy anyag, az én vizsgálódás tárgya a légierők. Ott pedig egy nagyon is látható markáns törés következett be, valahol az első hét közepén-végén.
  • Az orosz légitámadások lényegi eleme volt az EW, lényegében teljesen elnyomták az ukrán légvédelmet, repkedtek szabadon, valahol 5000-20000ft között, ahol akartak. Aztán befutott az amerikai, kimondottan az orosz haderő ellen specializált ECCM - és az orosz EW bele is állt a földbe. Az ukrán légvédelem hirtelen "feltámadt", ahogy ugye a kommunikációs, irányító, stb. hálózat. Áttették őket amerikai hálózatokra. Az elektronikus háborút az amerikakak nyerték és nyerik most is.
  • utána az orosz nagyon nem bírt mit csinálni, lejjebb mentek, bele abba az elképesztő MANPADS rengetegbe, amit az egész NATO odaöntött. Mondjuk el kell ismerni, hogy még az ukránok is elismerően szóltak az orosz repülőgép fedélzeti ellentevékenység minőségéről - de van is fenn elég videó, ahogy a helik több raksit kerülnek ki perceken belül. Elképesztő kézi légvédelem várta őket földközelben. Az orosz repülőgép fedélzeti védelmi rendszerek jól vizsgáztak, de még ez is kevés, főleg olyan limitációk mellett, mint hogy lebegni kell a vibráció miatt ATGM rávezetéshez...
  • Jött az inkább éjszakai repülés, illetve a stand-off támadások a légvédelem ellen - na és innen indult a mostanáig tartó SEAD/DEAD hadjárat. Ami viszont állati nehéz, mert mikor az amerikai űrfelderítés 0-24 figyeli az összes repteret, úgy elég nehéz hatékony SEAD kötelékeket küldeni, ha az ukránok pontosan tudják, mikor honnan és mi jön. Ez amúgy az egész háború legnagyobb rákfenéje az oroszoknak, többet ér, mint több NATO hadosztály (aki meg nem hiszi, jöjjön nyomni egy Starcraft vagy C&C meccset úgy, hogy csak nekem a fog of war ki van kapcsolva. 2v1-ben lehozok bárkit).
Szóval igen, az USA nélkül Ukrajna kifeküdt volna egy hét alatt (se), ehelyett szemben állnak a világ legtökéletesebb űrfelderítésével és komm. hálózatával (ami rosszabb mintha nyílt háború lenne, mert le sem szedhetik ASAT eszközökkel - sebezhetetlen istenszem érzés). Az pedig a légi hadviselést irtó nehézzé teszi - valszeg az Engels összes technikusának WC-re járási szokásait is jól ismerik már Langley-ben.
Amerikával harcolnak, a teljes kill chan olyan 70%-ával, övék a parancsonki, döntéshozói lánc lényegi része, a tervezés és koordinálás, csupán a végrehajtó vasak nem teljesen amerikaiak. Még.


BTW az orosz ahogy nézem szélsebesen próbál átmenni a stand-off világba (ott is full rugalmatlan, begyöpösödött múltban ragadt a vezérkar), a meglévő olyan cuccok, mint a Kh-29T/L vagy Kh-31P mellé kell nekik GPS bomba statikus célok ellen, és valami SDB II jellegű cucc a mozgók ellen - okkal pacsiznak most ebben is suttyomban Iránnal és Kínával (utóbbi majd Iránon keresztül csatornáz át).

Oroszpárti vezérkar?
Szétcsapták az ukrán légvédelmet az elején?
Amerikai hálózatra kapcsolták, a szétcsapott légvédelmet, ezért támadt fel?
Pedig "tankönyv szerűen"kezdték az oroszok?

Biztos, hogy az USA információval, EW eszközzel, kommunikációs eszközökkel segíti őket, de azért ez nagyon "oroszos" magyarázkodásnak tűnik.
Mintha az oroszokat mentenéd, hogy ők kurva jók, de hát valami aljas erő, állnok módon kibabralt velük.

Elég ehhez egy megfelelő munkahelyi közeg, haver munkatársa NAFO hívő, így már ő is full kettyós lett az elmúlt 2-3 hétben, mivel szinte napi szinten kapja a dózist.
Szentül hiszi, hogy naponta 2-3000 orosz katona hal meg és az 50.000 wagneresből már 38000 halott, a többi meg börtönökből összefogdosott töltelék.

~1 hete poénból mondtam neki, hogy a románokat figyelje, lapítanak mint a szar a fűben, ez elég sokat mondó a konfliktus alakulása szempontjából.
Erre majdnem nekem esett, hogy ők mitől tényezők...

Úgy látszik mégis megérte USA-nak tavaly a 150 millió $-t rájuk költeni, nem mindenki olyan gyakorlott az internetes meme hadviselésben, mint mi mocskos orosz propagandisták és trump hívők.

Csak 35 ezer bűnöző halt meg eddig...
:D
Szerintem meg nem kéne mindenkibe beleállni, aki nem a hivatalos narratívának megfelelő
és ebben a topicban is túlnyomórészt jellemző irányvonallal klappoló gondolatot fogalmaz meg.
Vagy lehetne kicsit több tisztelettel tenni, nem úgy ahogy zajlik.
Mert szép lassan mindenki el fog takarodni innen a fszba, akinek ez már kicsit sok.
Aztán már színvonal sem lesz, meg konstruktív vitára sem partner.

Lóval sakkozol....
Sokan itt élik ki a lelki traumáikat.
Itt lehet anyázni konzekvenciák nélkül.
Össze is fújta a szemetet a szél.

Igen Lvov valóban az ukrán nacionalizmus fészke, kárpátaljai ismerőseim is mind azt mondják, hogy azok ott Lvov-ban nagyon ukránok. Az elmúlt 19 évben én is jobban megismertem Kárpátalján több mint 100 embert (feleségem oda való), de mindegyik azt mondja, hogy adják már oda az oroszoknak amit akarnak, aztán legyen már végre vége, ne halljon meg több szerencsétlen a harcokban.

Tolvajnak magad adnád a pénztárcát!?
Ja, másét adnád....
:)
Én csak orosztól hallok ilyen dumát....
;)
Ukrántól nem.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 664
48 495
113
Az ellenségeskedés és a frontok helyzetének térképe február 8-án este

Novorossija hőse, Igor Mangusev ma meghalt. Gyakorlatilag hátba lőtték az RF Fegyveres Erők Bereg hívójelű kapitányát , aki még 2014-ben lépett be a milícia soraiba. Nem tudott kiszállni, miután súlyosan megsérült és meghalt. Egyelőre nincs hivatalos információ az esetről.
⚔️Az elmúlt napi helyzet a frontokon:
⚫️Szvatovo-Kremennaja irány

A Honvédelmi Minisztérium beszámolt a légiközlekedés, a tüzérség és a TOS akcióiról Stelmakhovka , Chervonopopovka , Chervonaya Dibrova , Kuzmino LPR és Tern DPR területeken. Az Ukrán Fegyveres Erők négy dandárja elleni támadások következtében az ellenség több mint 130 fegyverest, gyalogsági harcjárműveket , három páncélozott járművet és a Grad MLRS -t veszített el .
⚫️Az Artemovskoe (Bakhmutskoe) irányításával
Ramzan Kadirov bejelentette az Ukrán Fegyveres Erők egy fontos megerősített területének elfoglalását a Berestovoye DPR területén (2. ábra) . Az "Akhmat" harcosai és az NM LPR 2. dandárja megküzdött a megerősítettekkel. Sztrelkov szerint a Wagner PMC harcosai elfoglalták a Krasznaja Gorát (1. szám) , de a "zenekar" részéről még mindig nincs megerősítés. Illetve a mieink Artemovszk déli részén (3. szám) haladnak előre, a másik oldal adatai is erről árulkodnak.
⚫️Donyecki irány
Az orosz hadsereg folytatja a támadást Maryinka ellen . A mieink az Oktyabrskaya utcán haladhattak előre, és az RF fegyveres erők harcosai közel kerültek a Druzsbi sugárút északi részéhez. Valamint a gumijavító üzemünkben is.
Eközben az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy egy nap alatt három kisteherautót, egy harckocsit, több mint 140 fegyverest és Msta-B tarackokat semmisítettek meg ebben az irányban . Ezenkívül az ukrán fegyveres erők két raktárát megsemmisítették Avdiivka és Szlavjanszk térségében.

Vucic – az ukrajnai konfliktus alakulásáról: A harckocsik leszállítása után a konfliktus nagy eszkalációjára számítok, ami a harctéren is változást hoz majd, mert a világ legjobb tankjairól beszélünk. Szóval minden brit Challenger igazán rendkívüli lenne. Az Abrams és a Leopard is fantasztikus tankok. Ez nagy segítség és támogatás az ukránoknak, de nem lesz elég. Ezek után eszkalációra számítok, és F-16-osok küldésére vonatkozó döntést. Ez pedig a katonai konfliktus teljesen ellenőrizhetetlen eszkalációjához fog vezetni. Ahogy azt várom, hogy csak rossz hírek befolyásolják az itteni életünket.

Putyin operatív megbeszélést tart a Biztonsági Tanács tagjaival​

Az Orosz Föderáció elnöke operatív megbeszélést tart az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának tagjaival. Erről írja a RIA Novosztyi.
További részletek jelenleg nem állnak rendelkezésre.
Putyin találkozója a Biztonsági Tanács tagjaival Volodimir Zelenszkij ukrán elnök brit látogatásának hátterében zajlik, ahol a felek megállapodtak a kijevi rezsimnek nyújtott katonai segítségnyújtás növeléséről egy orosz különleges művelet hátterében.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 299
68 426
113
Egy szerencses ukran tortenete.

Na ennyire akarnak Ukrajnaert harcolni az ogyesszaiak. Persze hogy harcolni akarsz ha 5-en visznek el, meg az Azov all a hatad mogott nehogy visszavonulj.
 

PFZ

Well-Known Member
2022. március 23.
2 254
9 457
113
Szóval ahogy írtam Bahmut zsákba kerül (igaz gyorsabb zsákolásra számítottam). Ahogy nézem az egyik következő zsák Siversk lesz. Végső soron Kramatorszk és Slovyansk sem kerüli el a sorsát. Közben ezerszámra fognak ukránok elpusztulni...
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 467
7 303
113
A szankciók működnek...
ha a vw mindenféle szankciók ellenére kínai vw alkatrészeket küldhet az orosz gyártásba, az felvet a kínai vw management- és tulajdonviszonyaival kapcsolatosan bizonyos kérdéseket, onnan hogy miért is ragaszkodtak a kínaiak az elejétől fogva az 50 % kínai tulajdonhoz a vegyesvállalataiknál és hogy annak mi is a jelentősége ilyesféle döntéseknél, addig hogy egy esetleges kínát szankciózgatás esetén milyen lehetőségeik vannak a nyugati befektetőknek a kimenekülésre kínából...
 

Agresszív Sügér

Well-Known Member
2020. december 8.
421
2 141
93
Egy szerencses ukran tortenete.

Na ennyire akarnak Ukrajnaert harcolni az ogyesszaiak. Persze hogy harcolni akarsz ha 5-en visznek el, meg az Azov all a hatad mogott nehogy visszavonulj.
Nagyon konteós lesz, ha azt mondom, hogy Ukrajnában népesség csere előkészítése zajlik és az oroszokkal végeztetik el a piszkos munkát?
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 986
5 433
113
Az ellenségeskedés és a frontok helyzetének térképe február 8-án este

Novorossija hőse, Igor Mangusev ma meghalt. Gyakorlatilag hátba lőtték az RF Fegyveres Erők Bereg hívójelű kapitányát , aki még 2014-ben lépett be a milícia soraiba. Nem tudott kiszállni, miután súlyosan megsérült és meghalt. Egyelőre nincs hivatalos információ az esetről.
⚔️Az elmúlt napi helyzet a frontokon:
⚫️Szvatovo-Kremennaja irány

A Honvédelmi Minisztérium beszámolt a légiközlekedés, a tüzérség és a TOS akcióiról Stelmakhovka , Chervonopopovka , Chervonaya Dibrova , Kuzmino LPR és Tern DPR területeken. Az Ukrán Fegyveres Erők négy dandárja elleni támadások következtében az ellenség több mint 130 fegyverest, gyalogsági harcjárműveket , három páncélozott járművet és a Grad MLRS -t veszített el .
⚫️Az Artemovskoe (Bakhmutskoe) irányításával
Ramzan Kadirov bejelentette az Ukrán Fegyveres Erők egy fontos megerősített területének elfoglalását a Berestovoye DPR területén (2. ábra) . Az "Akhmat" harcosai és az NM LPR 2. dandárja megküzdött a megerősítettekkel. Sztrelkov szerint a Wagner PMC harcosai elfoglalták a Krasznaja Gorát (1. szám) , de a "zenekar" részéről még mindig nincs megerősítés. Illetve a mieink Artemovszk déli részén (3. szám) haladnak előre, a másik oldal adatai is erről árulkodnak.
⚫️Donyecki irány
Az orosz hadsereg folytatja a támadást Maryinka ellen . A mieink az Oktyabrskaya utcán haladhattak előre, és az RF fegyveres erők harcosai közel kerültek a Druzsbi sugárút északi részéhez. Valamint a gumijavító üzemünkben is.
Eközben az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy egy nap alatt három kisteherautót, egy harckocsit, több mint 140 fegyverest és Msta-B tarackokat semmisítettek meg ebben az irányban . Ezenkívül az ukrán fegyveres erők két raktárát megsemmisítették Avdiivka és Szlavjanszk térségében.

Vucic – az ukrajnai konfliktus alakulásáról: A harckocsik leszállítása után a konfliktus nagy eszkalációjára számítok, ami a harctéren is változást hoz majd, mert a világ legjobb tankjairól beszélünk. Szóval minden brit Challenger igazán rendkívüli lenne. Az Abrams és a Leopard is fantasztikus tankok. Ez nagy segítség és támogatás az ukránoknak, de nem lesz elég. Ezek után eszkalációra számítok, és F-16-osok küldésére vonatkozó döntést. Ez pedig a katonai konfliktus teljesen ellenőrizhetetlen eszkalációjához fog vezetni. Ahogy azt várom, hogy csak rossz hírek befolyásolják az itteni életünket.

Putyin operatív megbeszélést tart a Biztonsági Tanács tagjaival​

Az Orosz Föderáció elnöke operatív megbeszélést tart az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának tagjaival. Erről írja a RIA Novosztyi.
További részletek jelenleg nem állnak rendelkezésre.
Putyin találkozója a Biztonsági Tanács tagjaival Volodimir Zelenszkij ukrán elnök brit látogatásának hátterében zajlik, ahol a felek megállapodtak a kijevi rezsimnek nyújtott katonai segítségnyújtás növeléséről egy orosz különleges művelet hátterében.
Azért azok a verziójú nyugati tankok már közel se a csúcs például egy Leo2-a7-eshez.M1A2 sep3/4 hez hasonlítva.De a szóba hozott F16A MLU,F16C gépek se csúcstechnika egy F35-öshöz vagy akár egy F16V-hez képest se.Vagy akár az Orosz Su30/35-ösökkel szemben se.
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 941
19 447
113
Sikertelen ukrán ellenlökés Ugledarnál. A visszavonulás közben aknára futó hohol gyalogsági harcjarmű
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 032
23 019
113
Ja értem, ha mondenki ugrik a kutba akkor ugrani kell nekem is...
Nem erről van szó.
Tegnap elég jól összeszedték a srácok, hogy mi volt a baj az érveléseddel, persze még lehetett volna magyarázni, de minek. Ha ezek után is fullra beveszed a nyugati propagandát, akkor nincs mit tenni.

Mondjuk én azt hittem, hogy csak trollkodsz, és nem nyugtat meg, ha komolyan gondolod. :rolleyes: