[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 731
86 368
113
Persze mindig így van ha 10db ruszki t72,3bmp kièg akkor egyből ez már a vég Putyin bukása ,elfogyott a ruszki haderő meg megy a nagyarcú számolgatás full random hárman három félét beirva egymásra rá cáfolva kinek melyik szám a szimpibb.
De ha az ukrik buknak egy falut várost brutális veszteségi aránnyal,meg ugye a napokban közzétett moszad jelentéssel ezekkel persze semmi probléma ,az ukrán terv részei:cool:
Háború van. Aki utálja az ukránokat/hisz az oroszokban, de meglepődik, hogy pl. az ukrán hadsereg legprofibb alakulatai IS viszontpusztítják az oroszokat, na az totál hülye, és semmi keresnivalója egy katonai fórumon. Menjen vissza és játsszon PCn stratégiai játékokat, ott talán nem lesznek komolyabb veszteségei a kedvenceinek.

Ellenben, ha az arányokat nézzük: néha-néha egy-egy komolyabb veszteség haditechnikában orosz részről vs elpusztul az ukrán tízezrével haditechnikástul, élőerőstül, áramostul, vasutastul, hidastul, gyárastul, mindenestül, a lakosság jó része külföldön, ahhoz képest ez a kétjegyű veszteség, és a továbbiak is nagy lóf.sz! Berlinig mentek legutóbb hatalmas veszteségekkel, héló!

Más.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 124
20 706
113
Egyébként az első, akinek a sisakjára esett a gránát, nem biztos, hogy meghalt. Ha olvastad a Vaskereszt című könyvet, abban a büntető században az volt az egyik büntetési nem, hogy a katona fejére tettek egy gránátot és kibiztosították. Ha megmozdult, leesett a gránát és megölte, ha nem mozdult, akkor a fején robbant és nem lett semmi baja. Ennyi.
A többi videóból egy minimum ukrán bagázs, a felépített lövészárok alapján, illetve a jelzéseik szerint is. Na de ezzel semmi baj, mindkét oldal elszokta adni a saját veszteséget a másik veszteségeként is, meg egy videó felvételt többször is feltesznek, mint több veszteség.
Szvsz inkább a hátára esett. Meg gondolom azért lett kitakarva, mert utána összeszedte magát (hehe)
és elsétált.
*****

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 583
47 801
113

SÜRGŐS: Vörös-hegyet elfoglalt a Wagner (+VIDEO)​

Jevgenyij Prigozsin elmondta, hogy az Artemovszk melletti Krasznaja Gora települést a Wagner PMC rohamosztalékai foglalták el.
Ezek Artyomovszk északi külterületei, és az Ukrán Fegyveres Erők Szlavjanszkból való utánpótlási útvonala egyre vékonyabb és veszélyesebb.
A PMC-kkel kapcsolatban álló távirati csatornák arról számolnak be, hogy az Ukrán Fegyveres Erők Krasznaja Gora helyőrségéből senki sem élte túl.
Источник: https://rusvesna.su/news/1676188864

Azt hittem, ez vicc”: elkezdtek idézést kiadni a gazdag ukránoknak a síterepeken (VIDEO)​

Felkerült az internetre egy videó, amelyen katonák közelednek férfiakhoz a sípályákon.
A jelekből ítélve ez a Lviv régióbeli Szlavszkijban történik.
„Azt hittem, ez egy vicc a hegyekben. Valójában idézést adnak ki. Valakinek szerencséje van, valakinek nem” – kommentálja kissé döbbenten a nő, a videó szerzője.
Így az „utolsó ukránig” kifejezés még a „tér” gazdag polgárai számára is kézzelfogható formát ölt.
A helyzet az, hogy ma már csak azok engedhetik meg maguknak a síelést, akik biztosak voltak abban, hogy kifizették a mozgósítást, és azok, akik jóval átlagon felül keresnek – az elmúlt egy évben az ukrajnai árak szó szerint az űrbe repültek, és magukkal vitték a szolgáltatások költségeit. , beleértve a kikapcsolódást is.
Источник: https://rusvesna.su/news/1676190903

Lengyelországban zsoldosok koporsói.
A lengyelek elfelejtették történelmüket, és meghalnak az ukronácikért.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 358
14 145
113
U

Véleményem szerint ha lessznek Ukrán vadászbombázók közvetlenül Ukrán repülőterekről fognak bevetést repülni.Viszont idejük nagy részét Lengyel vagy akár más Nato bázisokon fogják tölteni karbantartás "címén".Amíg lehet el fofgják kerülni az Oroszok hogy közvetlenül támadjanak Nato Ország területén található bázist,repülőteret.És nem feltétlenül azért mert nem lennének meg hozzá a képességeik akár hagyományos erővel.

Teljesen mindegy. Ha ezt az oroszok engedik, az országuknak vége. Mert akkor a NATO papír mögé bújva amerikai gépekkel, amerikai fegyverekkel és amerikai pilóttákkal hagyják a fegyveres erőiket lemészárolni, majd idővel a hazájukat bombázni. Ha ezt a vezérkar engedné, a saját katonáik ölnék le őket.
Ez már egy teljesen más dimenzió - mert ha ezt engedik, akkor hamarosan az USAF átad pl. 10 B-2A bombázót, melyek Whitemanból járnak bombázni, persze "ukrán" pilótákkal. Vagy a hamarosan kivonásra kerülő F-22-eseket átadják az ukiknak, persze Lengyel bázisokról...
Olyan ez, mint a három kismalac meséjében - először csak az egyik lábamat enged be, és így tovább. A NATO pont ezt csinálja, mindig egy kicsit teker a srófon, egy kicsit emel a téten. A baj az, hogy ez viszont egy már elfogadhatatlan ugrás.
Az évezred árulása lenne a saját népével szemben, ha az orosz vezetés ezt hagyná.
Szét fogják csapni, ha hagyományos erővel nem megy akkor nukival. Nincs választásuk.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 440
12 396
113
Építik le a közlekedési lehetőségeket, amelyekkel jött be Ukrajnába a nyugati haditechnika. Érdekes csapások zajlanak úgy két napja! Nem nagyon beszélnek róluk, de valami megváltozott. Hogy most ez a támadáshoz kell, vagy stratégiát változtattak, passz, de valami változott. A légierő úgy dobálja Bahmutra a nagyméretű bombákat, mintha nem lenne holnap. Emellett ismerősök írták, olyan légiriadók vannak a sűrűjében, természetesen frontközelben, hogy megállás nélkül szinte egész nap, éjjel-nappal zúg a sziréna. Eddig egy-egy tüzérségi csapás között akár 4-5 órát is tudtak aludni, most, hogy a légierő, a drónok és a cirkálók megállás nélkül jönnek, ez napi 2-3 óra úgy, hogy közben zúg, és bár megszokták, ez nem normális alvás ... Egyszerűen gci fáradtak. És ezt a szirénás történetet nem csak a lakosság érzi ám! El lehet képzelni, hogy milyen állapotban lehetnek még a legképzettebb alakulatok is ...
Helyes-helyes.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 458
7 267
113
Szét fogják csapni, ha hagyományos erővel nem megy akkor nukival. Nincs választásuk.
igazából ez lenne a jelenleg elérhető célok csúcsa usa szemszögből, egy korlátozott keleteurópai nuki
egy ilyen után alsó hangon ötven évig nem lenne gond európára
ha ez elmarad és holnap valamiféle hiba következtében kitör a béke holnapután már megint kígyóznak azok a gázcsövek németország felé és kezdődik az egész elölről
egy nuki olyan fokú eu-ruszki szakadást tudna előidézni a rendelkezésre álló professzionális média támogatásával ami ezt évtizedekre megakadályozná
és mindezt az oroszok is tudják, kérdés hogy hajlandóak-e bevállalni hogy nem rzeszovot gyalulják le hanem egy hordozócsoportot icbm-mel a világ túlsó felén, vagy egy usa támaszpontot valahol az usa határokon kívül
a válasz nem maradhat el de esélyes hogy az nem orosz területre fog menni hanem hmeimimre
és akkor fel lehet emelni a telefont mert kvittek a felek és már van miről beszélni
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
799
7 359
93
Kijev eleste már számítana, de oka van annak hogy az oroszok egy ideje már csak kisvárosokat ostromolnak.

Az oroszoknak nem megy a városi harc, csak a városok szétlövése. De Ukrajna méretében már ez se megy, Ukrajna nem Csecsenföld. Groznij csak egy közepes város ukrán mércével.

Pár kisváros eleste pedig nem számít Ukrajnának amíg az oroszok sokkal nagyobb áldozatokat szenvednek a támadással mint az ukránok a védekezéssel. Bahmut annyi ideig állította meg az oroszokat és annyi áldozatot követelt már most orosz részről, hogy az ukránok bőven elégedettek lehetnek vele.
2022. március 15.
Szerintem ki fognak egyezni és Mariupolon kívül több nagyváros bevétele nem cél. Ha városról városra próbálnák elfoglalni egész Ukrajnát, akkor előbb rokkannának bele, mint hogy vége legyen.
2022. június 4.
Szeverodonyeck még csak nem is nagyobb város. Amúgy meg 80 napja még Kijev bekerítéséről álmodoztak itt az orosz médián táplálkozók. Aztán jött a teljes Donbasz bekerítése. Mostanra meg már beérnék egy ukrán mértékkel mérve kisváros elfoglalásával is, de az se megy olyan könnyen, pedig ide koncentráltak az orosz mindent és máshol védekezésre álltak át.

Amit most látni az az offenzíva megakadása. A jelenlegi erőforrásokkal nem tud Oroszország győzni, beállt a patthelyzet. Ezt felborítani meg kockázatos volna, mert sokkal több valós harcértékkel rendelkező embert nem tudnak bevetni az oroszok. A tömeges mozgósítás a morál további romlásához és az áldozatok jelentős növekedéséhez vezetne. Ezen kívül jelentős gazdasági és politikai következményei lehetnek. Nem véletlen hogy 100 nap után se merte Putyin meglépni.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 482
18 452
113
Persze mindig így van ha 10db ruszki t72,3bmp kièg akkor egyből ez már a vég Putyin bukása ,elfogyott a ruszki haderő meg megy a nagyarcú számolgatás full random hárman három félét beirva egymásra rá cáfolva kinek melyik szám a szimpibb.
De ha az ukrik buknak egy falut várost brutális veszteségi aránnyal,meg ugye a napokban közzétett moszad jelentéssel ezekkel persze semmi probléma ,az ukrán terv részei:cool:

Az ukrán is hatalmas veszteségeket szenved, egyértelmű. Senki nem gondolja, hogy nem.
Ez egy nagyon kegyetlen, igazi veszteség alapú hadviselés.
Ezért a lényeg, ki bírja tovább pótolni a veszteségeit. Ki fog előbb elfogyni?
Mindkét fél rajzolt egy diagramot a saját és az ellenség erőforrásait feltüntetve időben lebontva.
Ahol a kettő metszi egymást, ott fog változni a helyzet.
A napi veszteség ezért fontos!
Az orosz napi harckocsi veszteségek újra nőnek, 2-5 darabról felugrott 10-11-re. A diagrammon ilyenkor a metszés pontot illik tologatni...
;)
Tehát a megugró veszteségek befolyásolják a hosszabb távú terveket és lehetőségeket.
Ez a jelentősége az elmúlt napok orosz veszteségeinek.
Támadnak? Ez már az? Akkor jó, csak akkor hol az áttörés?
Ha még nem indultak meg, akkor azért szar, mert hogy veszett el két zaszlóaljnyi ember és technika?

És ne felejtsd el:
  • Az orosz akar a jelenlegi helyzeten változtatni, ő támad, neki vannak olyan céljai, amitől távol van!
  • Az ukrán várhat a tankok és a HIMARS beérkezésére, az orosz költségvetés és gazdaság bedőlésére, az orosz társadalom ellenállásának novekedésére. Ehhez nem kell támadna, nem kell tennie SEMMIT. Csak védekezni, időt húzni, veszteséget okozni.

Állítólag napi 800 főre ugrott az orosz veszteség...
Biztos nem igaz...
;)
Mi van, ha igen? Minden a terv szerint megy?
Az idejük és a tankjaik fogynak, bevételeik csökkennek.

Vagy eltakarodhat a picsába a NATO ukrajnából. Az is egy választás. ;)

Úgy látszik nem adja fel a nyugati világ. Ezt a magaslabdát nagyon lecsapják Putyinnak.
A nyugati gazdasági környezet alkalmazkodik a helyzethez, az orosz levegője vészesen fogy. Januárban mínusz 25 Mrd $-hoztak össze, várjuk a februárt.
Vajon meddig bírják?
Fél évig? Simán. 800 tank.
Egy évig?
Lehet. 1700 tank...
Kezszemmel, temetésekkel, Putyin választással.
Sima liba. :)
Már csak a harctéri sikerek vannak hátra....
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 969
5 385
113
Teljesen mindegy. Ha ezt az oroszok engedik, az országuknak vége. Mert akkor a NATO papír mögé bújva amerikai gépekkel, amerikai fegyverekkel és amerikai pilóttákkal hagyják a fegyveres erőiket lemészárolni, majd idővel a hazájukat bombázni. Ha ezt a vezérkar engedné, a saját katonáik ölnék le őket.
Ez már egy teljesen más dimenzió - mert ha ezt engedik, akkor hamarosan az USAF átad pl. 10 B-2A bombázót, melyek Whitemanból járnak bombázni, persze "ukrán" pilótákkal. Vagy a hamarosan kivonásra kerülő F-22-eseket átadják az ukiknak, persze Lengyel bázisokról...
Olyan ez, mint a három kismalac meséjében - először csak az egyik lábamat enged be, és így tovább. A NATO pont ezt csinálja, mindig egy kicsit teker a srófon, egy kicsit emel a téten. A baj az, hogy ez viszont egy már elfogadhatatlan ugrás.
Az évezred árulása lenne a saját népével szemben, ha az orosz vezetés ezt hagyná.
Szét fogják csapni, ha hagyományos erővel nem megy akkor nukival. Nincs választásuk.
Velemémyem szerint ha kap az Ukránok F16-ost vagy bármilyen más gépet Ukrán bázisokról fognak támadást végrehajtani az említett bázison maximum karbantartásuk folyna.Raptoroknak még egy korszerűsítéssel kb 10 évig ki kell húzniuk amíg indul az NGAD(6 gen) váltótipus sorozatgyártása.Veléményem szerint ha pár tucat Kb 15-20 évvel ezelőtti "csúcs" szinvonalat jelentő F16MLU,F16C mégha kapnak is hozzá preciziós fegyverzetet Ukránok javára felborítaná az erőegyensúlyt akkor "köthetik is fel"azokat az Oroszok akik az elmult évtized Orosz haderő fejlesztéseiért felelnek.Egy Lengyel katonai bázis támadása kiválthatja hogy minimum a Lengyelek de ezzel az indokkal az Usa is beleállna teljes erővel az Ukrajnai konfliktusba ami szinte boritékolhatóan borítaná az erőviszonyokat.Ha marad a jelenlegi helyzet es ha csak azonosnak vesszük az élőerő veszteséget ez Oroszoknak kedvezhet Ukránok hamarabb "elfogynak".Ha meg atomot vetnének be Lengyel bázis ellen boritékolható hogy válszként adnának "eszközt"a Lengyelek kezébe a válszcsapáshoz vagy csak egyszerűen USA válaszolna taktikai töltettel.
 

Jano64

Well-Known Member
2021. március 7.
346
2 016
93
Gondoljuk végig, milyen kimenete lehet ennek a háborúnak. A nukleáris verziót most tegyük félre.
I. Oroszország vereséget szenved. Nem valószínű, de eredeti területeinek elvesztése nem fenyegeti, belső politikai hatalomváltás elképzelhető, akár olyan formában is hogy esetleg Putyin egy ablak közelében megszédül. De az alap érdekek, amelyek Oroszországot működtetik nem változnak.
II. Ukrajna teljes területi vereséget szenved. A lehetősége megvan, de ebben az esetben a legyőzött ország működő képessé tétele az orosz szférát terhelné, ha másért nem hogy az ellenséges területeken hatalmilag kezelhető állapotokat hozzon létre. Bár a természeti kincsekkel tud Ukrajna fizetni, de ezek döntő hányadához az ország teljes megszállása nélkül is hozzáfér Oroszország. Abban az esetben, ha Ukrajna önálló állam maradna ,függetlenül attól hogy a nyugati követeleséket nem ismerik el, akkor is a lerombolt infrastruktúra miatt csökkent termelőképességű lenne. Óriási tőkeigény jelentkezne, és ez az éppen a nyersanyag értékesítését átszervező, illetve hadseregét II. világháborús létszámszintre emelő Oroszországnak nem igazán hiányzik.
III. A háború befagy a már jogilag annektált területek határán, maximum Odessza területe, de ez lehet politikai alku tárgya is. A jelenlegi Ukrajna legjelentősebb ipari, természeti értékei orosz kézre kerülnek.
Két irány van: Az ukrán vezetés elismeri a területi veszteséget, ebben az esetben mint befektetési terület elveszti az USA érdeklődését, az EU a háború lezárultával maximális erővel gazdasága világpiaci versenyképességét fogja próbálni helyreállítani, illetve az új tapasztalatok tükrében hadseregét újraépíteni. Ezek hatalmasa tőkeigénnyel járnak, és így nagyon kétséges hogy marad -e tőke és akarat Ukrajnába invesztálni. Jogilag viszont megnyílik a lehetőség a nyugat felé orientálódni, abban az esetben ha Oo. is ezzel egyetért, és ilyen irányt követő kormányt enged hatalomra kerülni.
Az ukrán vezetés nem ismeri el a területi veszteségeket, de a háború befejeződik. Az előbbi indokok most is fennállnak, de a jogi lehetősége sincs egy EU-NATO csatlakozásnak. Gazdasági invesztíció nem lesz, de egy 70-es-80-as évekre emlékezető Libanon szindróma igen.
Volt Orbán Viktornak egy megjegyzése: Érdemes-e a hazát úgy megvédeni, hogy a haza utána csak térdig ér. Itt nem hazafisági érzelmekben kell szerintem gondolkodni, hanem az a súlyos erkölcsi problémát kell mérlegelni, hogy hol a határ a hazafiság, és a racionális hatalomgykorlás között.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 731
86 368
113

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 117
2 033
113
Te beteg vagy, mivel lehettek elégedettek,lassan elfogy lelèpp a lakosság ,százezrek lettek halottak vagy nyomorékok,0ipar azaz0,ha győz az orosz ha veszít ,valakinek a gyarmata lesz talán a nevét majd megtarthatja vagy 3generaciora eladósìtották magukat a büdös életbe nem fizetik vissza amit felvettek,egy gyarmat lesz vagy USA vagy ruszki ez még a hülyének is feltűnt már .
Az utolsó mondatod kb ilyen hitleresre sikerült ,a bukás előtti hónapokat idézi minél több zsidót leölni mielőtt a harmadik birodalom bukik ,kb ez a szint volt.
Nektek ezt a szemmelenzős vélemény kifejtèst tanitják vagy magától megy ?Mert meg nekem is van annyi hogy látom a ruszki epikus hibáit, vezetési fogyatékosságait ,de ti csak felkapjátok a szemmelenzőt és mentek fejjel a falnak,ez is elég EPIC.
Értem.
Viszont inkább lesznek USA gyarmat, mint orosz.
Inkább választják Japán, Dél-Korea, NSZK, Nyugat-Európa féle USA gyarmati létet, amiért Magyarország is a fél kezét adta volna 1990 előtt.