Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
A Sojgu Szurovikin bohózat után simán el tudom képzelni, hogy ez a Prigozsin balhé is megrendezett.
Nekem egyértelmű, hogy általában minden a forgatókönyv és kotta szerint történik, egészen az esetleges első nuki eldörrenésig.Nem viszik a tőzsdére.
Amúgy meg Prigozsin nem katona.
Ráadásul a szentpétervári "üzleti körök" tagja volt némi izraelita háttérrel, majd Putyin "lölője". Nem hinném, hogy komoly vezetői posztra kerülne, így többet ér, nyomulhat a szürke/bűnözői körökben is. Inkább egy ellensúlya a Kadirov, Sojgu, DNR, LNR vezetők lobbierejének. Medvegyev lesz Putyin utódja szerintem...Yevgeny Prigozhin - Wikipedia
en.m.wikipedia.org
Nem azért maradt fent mert olcsó... Az, hogy olcsó meg különben is relatív. Mert ha a kapcsolt dolgokat is belevesszük az egyenletbe, akkor lehet, hogy nem az adott NATO tagországnak lesz nyerő a biznisz több tekintetben. Azt, hogy kinek nyerő, azt mindenkinek a saját fantáziájára bízom.Azért maradt fenn a NATO mert olcsó. Minden tagállamnak olcsóbb 0,5-2%-ot költeni védelemre és teljes biztonságban lenni, mint önállóan megoldani az önvédelmet egy halom pénzből. És persze azért is amivel kezdted.
Wagner vs. orosz haderő.
Szerintem a feszültség alapja az, hogy a Wagner az egyetlen kompetens katonai erő az orosz oldalon és ez borzasztó kényelmetlen (hogy finoman fogalmazzak) az orosz reguláris hadseregnek kiváltképp a vezérkari főnököt és a minisztert. A Wagner mutatja meg, hogy milyen is lehetne a hadsereg (holott bevallottan is a Wagnernél sem mindenk olyan hű de kepzett) ha nem lopnák szét és nem sógor koma jóbarát alapon kerülnének teljesen inkompetesns emberek vehető beoaztásba.
Az én értelmezésem szerint Prigozhin azt mondja hogy az orosz katonai vezetés fel akarja számolni a WAGNER-t. (fordító progi)Miről szól?
Az ország belügyminisztériumának vezetője, Mariusz Kaminsky elrendelte egy „humanitárius rendőri kontingens” létrehozását, amely 98 önkéntes tisztből áll az egyes terrorelhárító rendőri egységekből. A csapatban mentősök, "harci csapattagok" is voltak a misszió tagjainak őrzésére, valamint két aknák felkutatására kiképzett kutya.Ezzel azonban csak Lengyelország járult hozzá” – jegyezték meg az anyag szerzői.
Источник: https://rusvesna.su/news/1677139926A lengyel rendőrség többek között Kijev, Dnyipropetrovszk környékén és más területeken is dolgozott.
Azért maradt fenn a NATO mert olcsó. Minden tagállamnak olcsóbb 0,5-2%-ot költeni védelemre és teljes biztonságban lenni, mint önállóan megoldani az önvédelmet egy halom pénzből. És persze azért is amivel kezdted.
Wagner vs. orosz haderő.
Szerintem a feszültség alapja az, hogy a Wagner az egyetlen kompetens katonai erő az orosz oldalon és ez borzasztó kényelmetlen (hogy finoman fogalmazzak) az orosz reguláris hadseregnek kiváltképp a vezérkari főnököt és a minisztert. A Wagner mutatja meg, hogy milyen is lehetne a hadsereg (holott bevallottan is a Wagnernél sem mindenk olyan hű de kepzett) ha nem lopnák szét és nem sógor koma jóbarát alapon kerülnének teljesen inkompetesns emberek vehető beoaztásba.
Igy van ez pl a Bundeswehrnél, de még az angol haderőnél is.Szerintem abban sokan egyetértenek,hogy a Wagner a legharcképesebb,legpotensebb erő az orosz oldalon jelenleg.De hogy az egyetlen?Mind az orosz különleges erők,mind a VDV letette a névjegyét már egy pár helyen.Arról meg nem a katonák tehetnek,hogyha nem megfelelően vetik be őket.Abban viszont egyetértek veled,hogy ugyanaz a betegség eszi az orosz hadsereget,mint a honvédséget.Nevezzük posztkommunista szindrómának.Nem arra megy a pénz amire kellene...
A különleges erő az különleges erő, semmilyen formában nem hasonlítható a "hagyomanyos" lövészekhez. Ebben a háborúban mégis mit tett le az asztalra a VDV vagy a TGY? Mi az amit elértek de a sima lövészek nem?Szerintem abban sokan egyetértenek,hogy a Wagner a legharcképesebb,legpotensebb erő az orosz oldalon jelenleg.De hogy az egyetlen?Mind az orosz különleges erők,mind a VDV letette a névjegyét már egy pár helyen.Arról meg nem a katonák tehetnek,hogyha nem megfelelően vetik be őket.Abban viszont egyetértek veled,hogy ugyanaz a betegség eszi az orosz hadsereget,mint a honvédséget.Nevezzük posztkommunista szindrómának.Nem arra megy a pénz amire kellene...
dudi, nem vagyok katonaA pénz a legkisebb része enneka problémának, a legnagyobb a gondolkozásmód.
ti amúgy mit láttok, amit én nem?dudi, nem vagyok katona
de jól érzékelem hogy az orosz hadsereg hetvenvalahány éve egy másik háborúra készül, katonagenerációkon keresztül ennek a másik háborúnak a műveleteit gyakorolták, és most az okozza a fő problémát hogy ezt a háborút nem lehet úgy megvívni, mert ez egy másik háború, másik ellenséggel, más körülmények között, de orosz oldalon ha valamelyik parancsnoknak le is esik a tantusz, újra és újra előkerül valaki akinek meg nem és megint vezényel egy páncélosrohamot?
Tegnap Facebookon Castel egyik posztja alatt válaszoltam a Wagnerrel kapcsolatos kérdésre, ide is bemásolomEz egy nyomi színjáték, imádják a drámát.
Ugyanúgy menni fog az ukránok aprítása, ahogy eddig. Furcsamód a bahmuti harapófogó ugyanúgy szorult január-februárban is, ahogy Szoledár eleste óta.
Egyszerűen kellett egy téma, amire “megfelelő és gyors” állami válasz születhetett.
Lásd még: kisebb hibák “transzparenssé” tételével hitelesebbé tehető egy nagyobb narratíva is. Már többször eljátszották ezt az oroszok - pl a mobilizációs problémakról is ment a nyálverés, aztán meg furcsamód egyszeriben megszűntek ezek a gondok.
Annyi változás történt azóta, hogy újra megindultak a lőszerszállítmányok a Wagnernek és ezt maga Prigozsin nyilatkozta. De ismerős ez a helyzet a bürokrácia működését ismerve, avagy ha valamiről kiderül, hogy hatékonyabban működik mint a bürokratikus struktúra és az így az ő létére való fenyegetésként jelentkezik, akkor a bürokrácia szépen megpróbálja azt a kihívást bedarálni. Hatékonyabb és eredményesebb vagy mint a seggvakarók ott a Fruzenszkja rakparton? Hohó, vigyázz véletlen nem fogsz lőszert kapni. De ez nem csak az oroszokra igaz, alapvetően a bürokrácia ilyen, hogy az innovációt és a hatékonyságnövelést nem szereti, ezzel még anno Max Weber is foglalkozott a 19-20. századbanA Wagnerral kapcsolatos problémákat inkább az erőstruktúrán belüli izmozásként lehetne jellemezni. Avagy "vihar a biliben" elv alapján egyik oldalt a minisztériumi bürokratikus struktúra, míg másik részen a Prigozsin képviselte háborús héják állnak. De mindez inkább belső konfliktus, ami magának Putyinnak a pozícióját nem veszélyezteti.
A lőszerutánpótlás megcsappanása ugyanúgy magyarázható a Wagner esetleges "visszafogásával" mint egy lehetséges nagyobb szabású támadás előkészítésével. Előbbi esetben a védelmi minisztérium-vezérkar lehetett az, aki szerint a Wagner az elmúlt időszakban túlnyerte magát mind a harctéren mind PR szempontból és így próbálnak kicsinyesen kvázi elégtételt venni. Volt már rá példa 2018-ban Szíriában, mikor az amerikai-kurd erőkkel szemben hirtelen eltűnt a légitámogatás. Amennyiben tényleg ez van, ez egy felettébb mocskos dolog, csak sajnos a belső intrikák így működnek.
Amennyiben viszont egy nagyobb szabású támadás előkészítése zajlik, az sem lehet elképzelhetetlen, mivel ahhoz mindenképp szükséges a kellő tüzérségi lőszerkészlet betárolása a támadás irányában. Így lehet, hogy a Wagnernek szánt lőszert mondjuk Szumi vagy Harkov közelébe szállították, de sajnos érthető módon ezt nem tudjuk pontosan megállapítani. Az eddig elérhető infók alapján inkább az a helyzet áll fenn, hogy a februárra igényelt lőszerkészlet leszállítása több hetes csúszásban van és ezért nem kapja meg a Wagner a szükséges muníciót. Hogy ez most szándékos akadályozás vagy a logisztikai rendszer hiányosságai, nos bármelyik lehet.
A lőszer visszatartásról jut eszembe a sztálingrádi történet, hogy egyszercsak nem kapták meg a rendelt lőszer mennyiséget. Amig a vezérkar halálra sápadt, addig az akkor hdo.pk. Rokoszovszkíjnak esett le, hogy ez valami nagy dolognak az előkészülete lehet. És úgy is lett.Tegnap Facebookon Castel egyik posztja alatt válaszoltam a Wagnerrel kapcsolatos kérdésre, ide is bemásolom
Annyi változás történt azóta, hogy újra megindultak a lőszerszállítmányok a Wagnernek és ezt maga Prigozsin nyilatkozta. De ismerős ez a helyzet a bürokrácia működését ismerve, avagy ha valamiről kiderül, hogy hatékonyabban működik mint a bürokratikus struktúra és az így az ő létére való fenyegetésként jelentkezik, akkor a bürokrácia szépen megpróbálja azt a kihívást bedarálni. Hatékonyabb és eredményesebb vagy mint a seggvakarók ott a Fruzenszkja rakparton? Hohó, vigyázz véletlen nem fogsz lőszert kapni. De ez nem csak az oroszokra igaz, alapvetően a bürokrácia ilyen, hogy az innovációt és a hatékonyságnövelést nem szereti, ezzel még anno Max Weber is foglalkozott a 19-20. században
.Az én értelmezésem szerint Prigozhin azt mondja hogy az orosz katonai vezetés fel akarja számolni a WAGNER-t. (fordító progi)
Sajna nem értem a video szövegét.
Szia, itt csak megint azt látom h dolgozik a F.O.S média, hírferdítései - kifordításai állandóan felülírják a valóságot.ti amúgy mit láttok, amit én nem?
Mert én, leginkább orosz és ukrán propaganda videókat látok, sokszor ugyanazt feltöltve mindkét oldal propaganda csatornáira más felirattal, és ebből nem igazán tudom megmondani, hogy amúgy mi is a helyzet a fronton.
Pl.: A wagner napi szinten posztol dicső videókat a hős harcosairól, az orosz vm nem nagyon, de néha meg igen, ahol az orosz vm katonái a dicsőségesek.
de tényleg csak a wagner harcol? vagy az orosz vm tartja magát a háború eleji elveihez, és a katonák a fronton nem kapnak telekommunikációs eszközöket, így csak nem látszik a harcuk?
Mit tudtok erről?
Igen, én valami hasonlót vélek felfedezni. Mint a csecsenekkel kapcsolatban. Ott is kezdett elszaladni a paci , Kadirovval. A csecsenek jól tolták, ők folytak a csapból is. Most nagy a csend körülöttük..
.
Szerintem a Wagner tulzottan kezdett allam lenni az allamban, mint egy parhuzamos orosz hadsereg, es ez a Prigozsin is kezdett tul sokat szerepelni, amivel nem nehez kitalalni, hogy egyre többeket kezdhetett zavarni. Azt se zarjuk ki, hogy Wagner urnak a hatterben kezdtek lenni akar politikai, hatalmi ambicioi is, es ezert kezdtek el helyre tenni.
Az olasz haditengerészetnek is lépnie kellolyan mennyiségben, melyet a hidegháború idején sem lehetett tapasztalni”.
– hangoztatta.Lehetséges az incidens kockázata, és amikor ilyesfajta incidens történik, sose lehet tudni, mi lesz a kimenetele”
A térképet.ti amúgy mit láttok, amit én nem?
Mert én, leginkább orosz és ukrán propaganda videókat látok, sokszor ugyanazt feltöltve mindkét oldal propaganda csatornáira más felirattal, és ebből nem igazán tudom megmondani, hogy amúgy mi is a helyzet a fronton.
Pl.: A wagner napi szinten posztol dicső videókat a hős harcosairól, az orosz vm nem nagyon, de néha meg igen, ahol az orosz vm katonái a dicsőségesek.
de tényleg csak a wagner harcol? vagy az orosz vm tartja magát a háború eleji elveihez, és a katonák a fronton nem kapnak telekommunikációs eszközöket, így csak nem látszik a harcuk?
Mit tudtok erről?