[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 965
82 821
113

 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 392
8 598
113
T

Törölt tag 1711

Guest
Ez komoly? Te a mélységi védelemben a legbelső védelmi vonalat tartod legerősebbnek? :D Ez valami NATO iskola? :D Tényleg kezdek kételkedni a szakmaiságodban...

Én se értem az írását, mindkét oldalról Bakhmut erődről volt eddig szó, mint a védelem legerősebb pontja.
Ráadásul Kramatorszk mellől pont ma raktak ki fotókat, hogy gépekkel ássák az árkokat a senkiföldjén annyira meg van erődítve...


Kényszersorozott ukrán hadifogoly, arról is beszél, hogy Kijevban már 16 éveseket hurcolják el frontszolgálatra.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 356
77 032
113
Ez megint egy jó kis tankönyvi felelet volt részedről.
Nézzük:
A következő két hónapban manőverezés nincs. Se Leo-val se más páncélossal. Maradnak az aszfaltozott, utak és maradnak a -szerinted legerősebb - védelmi állások. Mit kell ilyenkor tenni az oroszoknak. Előretolják 10-km-el a tüzérséget és aprítják tovább az ukrán élőerőt. Megy tovább a légvédelem kifárasztása, előbb utóbb elfogy a volt szovjet készlet, aztán meg marad az a pár nyugati üteg és ennyikehh. Hullik a FAB500, szórja az áldást a TOS, 152es és 122es csöves meg a rakétatüzérség. Kimanőverezni nem tudják, ellentámadni erőkoncentrációval csak köves úton lehet, ami megint nem járható út, beszivárogni nem lehet, mivel már nem 1km-enként van egy orosz gárdista a fronton. Szóval a következő egy két hónapban telnek majd az ukrán temetők, miközben elenyésző orosz veszteségek lesznek. persze időnként leesik egy egy találat ukrán oldalon is, már csak a nagy számok törvénye miatt is, de ugye háború van ahol halnak meg katonák.
Ja és hogy is mondta Castel. A nyugat bármit tud küldeni csak ukránt nem. Csórik pedig fogynak is rendesen. Persze kivetkózhetsz és mehet segíteni, de nem jósolnék azért nagy jövőt neked. (mondjuk magamnak se)
Áruld már el, hogy ezek hogy jöttek ki neked.

Raszputyica. Nincs olyan, hogy ez ne az álló védelemre berendezkedett ukránoknak kedvezzen. Miért? Azért mert ahogy írtad is lehetetlenné tesz minden manővert. Igen ám, de az ukránok nem is akarnak manőverezni, mert ők az előre kiépített bunkerjeikben akarnak harcolni. Kik akarnak manőverezni? Az oroszok (manőver nélkül nincs támadás, a frontális roham is egy manőver), csak ők meg nem tudnak. Amíg az utakhoz vannak kötve amikor támadnak addig minden támadásuk egyenlő az öngyikossággal, ahogy számtalan példa mutatja ebben a háborúban. Persze mondhatod, hogy az oroszok nem fogják támadni az ukrán vonalakat, csak akkor nem ér semmit a tüzérségi fölényük, hisz miért is dugnák ki a fejüket az ukrán védők a földalatti betonbunkerjeikből, ha senki sem támadja őket? Ebben a szituációban csak úgy tudnak ukránoknak nagy veszteséget okozni, ha az utakhoz kötve elkezdik támadni az ukrán állásokat, az meg biztosan nagy véráldozattal fog járni az oroszok részéről is, Mennyien is védekeznek az ukránok a Donbaszban? 100.000-150.000-en? Ennek a legyőzéséhez 3x-os erőfölény kell. Jelenleg az orosz haderő Ukrajnában nagyjából 400.000-450.000 ember és még van vagy 150.000 behívott akik valahol vannak.

Összességében amíg vége nem lesz a raszputyicának semmi más nem fog történni, mint Bahmut elfoglalásának befejezése. Ez pedig az ukránoknak kedvez, meret nekik az oroszokkal ellentétben nincs idejük.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 932
48 666
113
Ha valakit érdekel, milyen harctéri hírszerzési jelentést ad a NATO az ukránoknak, íme egy tavaly júliusi:


Jó olvasgatást!

Ezek tényleg mindent, MINDENT megkapnak. Így annyira nem is hihetetlen az a barkács HARMozás, amit tavaly láttunk.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93

dragonman

Well-Known Member
2013. április 3.
535
2 469
93
Marderek útban Ukrajnába
marder-panzer-101~_v-original.jpg

waffen-bundeswehr-101~_v-original.jpg
Nem úgy volt hogy a Marderek nem mennek, mert nem adnak a Svájciak lőszert hozzá? :confused:
 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
341
2 273
93

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 701
28 132
113
Ez komoly? Te a mélységi védelemben a legbelső védelmi vonalat tartod legerősebbnek? :D Ez valami NATO iskola? :D Tényleg kezdek kételkedni a szakmaiságodban...
Ez a védelmi tagozódás eleve azt feltételezné, hogy az első két vonalad elesik, gondolod, hogy ukrán barátaid erre bazíroztak? Mondj erre a szervezésre is valami "élő" példát kérlek, mert ez így elég süketelésnek tűnik. Egyelőre az látszik, hogy az első védelmi vonalat volt a legnehezebb feltörni, és a második megerősítése csak ezt követően indult be. A harmadik Slavjansk - Kramatorsk vonal egyfajta fellegvár, de mitől lenne az a "legerősebb"??? Frissen kiképzett csapatok keverednek benne az első vonal maradékaival, a hátravonható technika is erősen amortizálódik (persze jön a NATO segítség, de az mennyiségében édeskevés az eredeti mennyiséghez képest, szóval mitől lenne ez a védelmi vonal erősebb, mint a legelső, teljesen feltöltött állománnyal és az akkor rendelkezésre álló lőszerkészlettel? Taníts mester, igazán kíváncsivá tettél... :D
Annyi mellesleg van a dudi által felvázolt szcenárióban, hogy Szlavjanszk-Kramatorszk esetében az ukránok sok esetben a 2014-ben már részlegesen kiépített szaki védelmi vonalakat bővítették ki erőteljesen az elmúlt 8 év alatt, plusz a két város együttesen a háború előtt összesen nagyjából némileg 250 ezer lakossal rendelkezett. Utóbbi nem is a lakosság, hanem sokkalta inkább a kiterjedtség miatt fontos és gyakorlatilag egy Szeverodonyeck-Liszicsanszk-Rubezsnoje agglomerációval ér fel méret alapján, szóval rövid nem lesz.

Ellenben érdemes a topográfiai térképet is megnézni, mivel az egész Szlavjanszk-Kramatorszk-Druzskovka-Konsztantyinovka vonal a környező területekhez képest mélyebben található, és ezáltal nehezebben is védhető, ha Grísa először a magasabb területeket húzza be. Szeverodonyecknél sem az előbbi volt a probléma, hanem a magaslati Liszicsanszk. Szóval igazán nem is Bahmut, hanem Bahmut és Csaszov Jar együtt, ami most számít. Illetve érdemes lenne a sztarobelszki front mentén eljutni az Oszkolig az oroszoknak és visszaszerezni Limant, mert a nélkül Szlavjanszkot nem lehet ostromolni. Jah meg hát igen lehet, hogy Szlavjanszk a híresebb, de Kramatorszk a fontosabb közlekedési szempontból is, plusz onnan be lehet szépen lőni Szlavjanszkot.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 932
48 666
113
Ha valakit érdekel, milyen harctéri hírszerzési jelentést ad a NATO az ukránoknak, íme egy tavaly júliusi:


Jó olvasgatást!

Ezek tényleg mindent, MINDENT megkapnak. Így annyira nem is hihetetlen az a barkács HARMozás, amit tavaly láttunk.
Ha valaki szeretne elmélyedni a témában, íme letölthető pdf-ben a két eddig nyilvánosságra került anyag. Összesen vagy 270 oldal.


Ezekben alapvetően listázzák az adott napokon a NATO által követett összes orosz assetet (járművek, AD rendszerek, EW rendszerek, csoportosulások, parancsnoki központok, tényleg minden), geolokációval és a hozzá rendelt időponttal (ekkor látták ott utoljára).
De ezen felül vannak még a briefingekben:
  • műholdképek
  • SAR képek
  • részletesebb metaanalízisek (várható támadási irányokról illetve a NATO elemzői szerint az orosz stratégiai légierő által valószínűleg megtámadott célpontokról)
  • csapatmozgások

Aki azt állítja, hogy ebben a háborúban nincs benne a NATO nyakig, az tényleg vessen már egy pillantást ezekre a briefingekre.
Hihetetlen mennyiségű információt kapnak az ukránok, az oroszok gyakorlatilag nyílt lapokkal játszanak.
Nem is értem, hogy tudták elérni, amit eddig elértek.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Annyi mellesleg van a dudi által felvázolt szcenárióban, hogy Szlavjanszk-Kramatorszk esetében az ukránok sok esetben a 2014-ben már részlegesen kiépített szaki védelmi vonalakat bővítették ki erőteljesen az elmúlt 8 év alatt, plusz a két város együttesen a háború előtt összesen nagyjából némileg 250 ezer lakossal rendelkezett. Utóbbi nem is a lakosság, hanem sokkalta inkább a kiterjedtség miatt fontos és gyakorlatilag egy Szeverodonyeck-Liszicsanszk-Rubezsnoje agglomerációval ér fel méret alapján, szóval rövid nem lesz.

Ellenben érdemes a topográfiai térképet is megnézni, mivel az egész Szlavjanszk-Kramatorszk-Druzskovka-Konsztantyinovka vonal a környező területekhez képest mélyebben található, és ezáltal nehezebben is védhető, ha Grísa először a magasabb területeket húzza be. Szeverodonyecknél sem az előbbi volt a probléma, hanem a magaslati Liszicsanszk. Szóval igazán nem is Bahmut, hanem Bahmut és Csaszov Jar együtt, ami most számít. Illetve érdemes lenne a sztarobelszki front mentén eljutni az Oszkolig az oroszoknak és visszaszerezni Limant, mert a nélkül Szlavjanszkot nem lehet ostromolni. Jah meg hát igen lehet, hogy Szlavjanszk a híresebb, de Kramatorszk a fontosabb közlekedési szempontból is, plusz onnan be lehet szépen lőni Szlavjanszkot.
És abban is van igazság mindkettőjüknek (nem mérlegelek és jópofizok, egyszerűen mindkettőjüknek igaza van) hogy az igaz, hogy a legbelső körbe a "fellegvárba" menekül vissza a leharcolt lefáradt harcérték=zéró és keveredik a most besorozott összefosott 60 évesekkel meg 18 évesekkel, de közben (itt jön Dudi a képbe) úgy tudni, hogy a friss erők a NATO által NATO cuccokra kiképzett Németországtól Kanadán át visszatérő ukránok, és a sokezer zsoldos (lengyelek, britek, amerikaiak, lettek, grúzok, a románok nem) leopárdostul marderestől bradleyestől mind oda tart és már 2014 óta erre tartogatták azt az utolsó vonalat sőt azota is csak erősítik...ráadásul folyamatosan próbálják megosztani az oroszok figyelmét, hogy esetleg sikerülhet megosztani az erőiket és ne őröljék fel az ukránokat: Krími dróntámadás 1-2 aztán Moszkva környéki dróntámadás, Minszk elleni drónkísérlet, orosz falu ideiglenes elfoglalása stb. stb. Akarat és pánik is lesz mindkét oldalon.
Egy biztos, ha csak nem történik egy nemistudom kínai békekötés, Putyin elleni belső puccs vagy amerikai Biden-adminisztrációs bukta amely után békét kötnek a felek vagy valami ilyesmi csoda, akkor ezt a már tényleg felhergelt orosz hadsereget ukrajnában (!) nem fogja tudni megállítani semmi. Az orosz mennek mint az amerikaiak a "békaugrás-hadműveletnél" a II. vhb.-ban. Csak most nem szigetről szigetre, hanem városról városra.
Szerintem (pont mivel mindkettőjüknek igaza van) ez a védvonal Bahmut és környéke a legnagyobb (nemzetközi reguláris) vérfürdő lesz Sztálingrád után...Mariupolnál nagyobb lesz. Rakétázás, légvedelem kiiktatása, légifölény, alatta tüzérség, rakétatüzérség araszol és mehet a wagner...és ezt méterről méterre.
Ez a háború betegebb mint a II. vhb volt! És itt történik előttünk.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 829
30 448
113
Van egy érdekes interjú (Le Figaro) az origón Emmanuel Todd francia történésszel az ukrán háború kapcsán.
Sok területre kitér, érdekes adatok is vannak.

Pl.
"Az Egyesült Államokban 330 millióan élnek, több mint kétszer annyian, mint a 146 milliós Oroszországban (a diákok korosztályában 2,2-szer nagyobb a különbség).A FELSŐOKTATÁSBAN RÉSZT VEVŐK KÖZÖTT AZ USA-BAN 7%, MÍG OROSZORSZÁGBAN 25% TANUL MÉRNÖKNEK. EZ AZT JELENTI, HOGY HIÁBA TANUL 2,2-SZER KEVESEBB FIATAL OROSZORSZÁGBAN, AZ OROSZOK 30%-KAL TÖBB MÉRNÖKÖT BOCSÁTANAK KI AZ EGYETEMEKRŐL."

Meglehetősen hosszú, mégis ajánlom egy bepillantásra.

Ezt jórészt bár részleteiben, de itt is kifejtettük már.