Olvastam a véleményeket arról hogy melyik védelmi vonal a legerősebb és melyik a leggyengébb, és mint 0 katonai tudással rendelkező, számomra inkább a látottak dinamikájának elemzése vagy legalábbis arra tett kísérelt célravezetőbb lehet.
Van egy 1000 km hosszú frontvonal, a jelenlegi három forró pont, az Ugledar-Marinka ( hónapok óta orosz áttörést-offenzívát olvasok... ami szerintem egy rom elfogalását jelenti). Ott van Bahmut ahol a legintenzívebb a harc, valamint ott van a Donyec folyótól északra lévő harkovi ukrán támadás után elvesztet terület. Itt volt a kezdetekből fogva a leg dinamikusabban mozgó frontszakasz és délen, északon a gazdacserélések miatt, valószínűleg sok kiépített állás megsemmisült, délen meg a Dnyepertől keletre nem volt háború és frontvonal az elmúlt 8 évben, szóval ezen a két területen főleg sima földbe ásott lövészárkok vannak meg természetes terep adottságok kihasználása, viszont még sincs jelentős nagy területváltozás és mozgás a frontvonalban, hanem ott van jelentős haladás ami elméletileg a leginkább erődített. Itt jön a képbe az amit én gondolok a helyzetről, miért ragaszkodnak ehhez az oroszok, és miért nem ideális ez a "betonbunker megvéd" gondolkodás, védő szempontjából, legalábbis a háború speciális adottságait figyelembe véve.
Ahhoz hogy értelem legyen a mondandómnak vissza kell mennünk az időben, márciusra kiderült hogy ezt a háborút nem lehet gyorsan megnyernie az oroszoknak, ekkor beindultak a nyugati fegyverszállítások amik oda vezettek hogy az ukrán gyalogság nagyon jól el lett látva mindennel, és nagyon sokan is voltak, ezek nagyon nagy veszteséget okoztak a felkészületlen oroszoknak, főleg technikában, és a nyugati segítség miatt az orosz mélységi bombázás is véget ért, maradtak a rakéták, aztán hónapokig csend volt a fronton is mert több tízezer manpads is érkezett, bárhol gúgolhatott egy ukrán ukrán velük. Ez az állapot sokáig fenn állt, közben lett egy megkésett mozgósítás, aminek a hivatalos számai csekélyek ( nem biztos hogy kell több, de az is lehet hogy valóban sokkal több volt) ha azt nézzük hogy arra számolunk hogy az oroszok gyors előretörésekben gondolkoznak.
Én azon a véleményen vagyok hogy nem azon gondolkoznak, az az elején volt, a speciális szakaszban, szerintem úgy akarnak anyagcsatát vívni hogy a lehető legkisebb veszteség mellet a hátország legkisebb megzavarásával, a gazdasági folyamatok ezt lehetővé teszik nekik, és amíg nem mutatnak fel lehengerlő erőt, addig az ukránok hite a győzelemben megmarad és harcolnak, harcolnak azok az elemek akiket egy megszállás során óriási problémát okoznának, bármikor támadhatnák a megszálló orosz katonákat, a nyugat később támogathatná őket, stb... de most a fronton harcolnak és halnak meg egy helyre gyűjtve.
Visszatérve az előző bekezdéshez, pont emiatt az új helyzet és felkészületlenség miatt nem tudták megtenni azt amire mindenki számított az elején, a donbaszi védelmi vonal bekerítése, és értelmetlenné tétele, a Dnyeper hídjainak lerombolása mellet, mert ugye ez volt az alapfelvetés, ehelyett látva a február márciusi nem sikeres speciális műveletet, már akkor áttértek a jelenlegi helyzet kialakítására, ezért nem siettek a mozgósítással, és engedtek el területeket, úgy gondolták hogy a rengeteg felszerelés amit az ukránok kaptak jobb ha elfogy, főleg a gyalogság egyéni felszerelésére, gondolok, illetve a légvédelem kifárasztására. Voltak elemzések a nyugati készletekről, manpads és páncéltörő eszközök tekintetében, és ezek gyártásáról, a márciusi nyugati gyártással volt arról szó hogy van amit évek van amit akár évtized is lesz pótolni, készlet az van de az már az aktív készlet, tehát továbbiakban csak azt adhatják át amit új gyártásból raktároznak és régit átadnak. A gyártás felfutattása saját bevallás szerint is 1-3 évek , addig csak csorgatni tudják ezeket az eszközöket, vagy aktív készletet átadni. Magyarán szólva most az oroszoknak lesz kb 1-1,5 év amikor az ukránok gyalogsági egyéni felszerelés tekintetében nem fognak tudni annyi gondot jelenteni nekik, mint eddig, a komolyabb nyugati légvédelem pedig a városok védelmére koncentrál, vagy lehetséges offenzívára tartogatják, miközben így is folyamatosan kopik.
Ezért láthatjuk azt hogy most elkezdődött a fronton való bombázás is ismét, amihez tökéletesek a nagy nehéz buta bombák, olyan célpontok ellen amik sehová nem mennek, mint például ukrán erődök betonból, ezt legjobban ezek az olcsó nehéz buta bombák tudják szétszaggatni, ebben az állapotban pedig az erődrendszert a leg kényelmesebb támadni, mert nem kell nagy területet elfoglalni logisztikai nehézségeket okozva, hanem az ellenség is oda jön, és kombinálva a tüzérséggel, kényelmesen lehet őket aprítani, hiszen ők hisznek a győzelmükben, mert " az orosz nem halad semmit". A másik dolog az hogy nem is kell nekik haladni, az időjárás egész télen nem volt alkalmas nagyobb mozgásra, és most nyár elejéig nem is lesz már az, akkor meg elég hetente pár kilométert mozogni és, használni a légierőt és a tüzérséget, araszolva haladva.
Szóval jelenleg a védelmi vonal és annak erőssége relatív, a helyzet speciális ezért speciális gondolkodást is igényel. Heti eseményekből nagy képet nem igazán kapunk.
Ez mondjuk nagyon komoly előrelátást feltételez orosz részről, sok tervel különböző szituációkra, most hogy ezt kinézzük e belőlük vagy nem azt mindenki eldönti, én kinézem belőlük. Európa készleteivel nincs is gond, itt szar akkor került volna a ventilátorba ha az usa úgy dönt hogy mindent is átad az ukránoknak, az óriási készleteiből, itt főleg légierőre és nehéz technikára, légvédelemre gondolok. Viszont amit én látok és elejétől gondolok, az az hogy amerikai részről ez a háború inkább a zsebek kitöméséről szól mintsem a valódi eredményekről a csatatéren. Szóval európát, az ukránokat és az orosz katonákat leszámítva itt mindenki kényelmesen hátradőlhet, mert a dolgok úgy zajlanak hogy az kedvező nekik. Bár usa szempontból szerintem rövidlátó lobbiáldozat lett a birodalmi érdek, de az már egy másik történet lenne.
( ui: tu22m ről van videó amikor elereszt 18 fab 500 at vagy 69 fab 250 et és az mit csinál a földön? megnézném, bár leginkább az ukrán állásokon de van egy sanda gyanúm hogy ilyen nem lesz)