[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
2 041
5 584
113
Erre csak annyit írnék hogy az utóbbi évtizedekben nagyrészt a Naton belül az Európai haderők spóroltak.De ettől még nincsennek azok a gépek úgy "lerohasztav" ahogy mi bántunk a 29-esekkel.És ha figyelmesen olvastad volna olyan gépeket ajánlottak fel amikben vagy van 2-3 év üzemidő vagy még több is csak egyszerűen jön a váltótipus.Maga az F16-osnak minimum 2-szerese az élettertama repült órában mint az Ukránok álltal használt szovjet eredetű gépeknél.Ezek már kaptak korábban élettartam hosszsbbítást az eredeti 8-ezer órás élettasrtamból ha "csak" 1000 repült óra maradt meg 4-5 évig repülhetnének vele az Ukránok de ez az Orosz légvédelmet,légierő képessegeit nézve nem valószínű megérik.De legyen költsenek rájuk 10-20 milló dollárt gépenként az 100 gépre 1-2 milliárd dollár mai kb kerekítési hiba az amerikai védelmi kiadásoknál.Veleményem szerint nem maga a géppark összeszedése hanem a személyzet,pilóták kiképzésének ideje,üzemeltetés feltételeinek megteremtése itt a szűk keresztmetszet.
Még annyit a harckocsi VS harci gép kérdeshez hogy nyugat európában a harckocsizó hadnemet jelentős részben leépítették vannak tagok ahol komplett meg is szüntették az elmúlt 30 évben.Es az az "abszurd"helyzet van hogy szinte már több üzemképes,bevethető harci gép van nyugat európában mint harckocsi.Harclocsi gyártás is minimumon van egyedü a németek gyártanak minimális darabszámban nem véletlen lengyelek is máshonnan szerzik be az új harckocsikat nagy mennyiségben.Miközben harci gépre 3 "aktíva"gyartósor van(Eurofighter,gripen,rafale)és ezekből még többet is gyártottak az elmúlt 30 évben mint harckocsibóp.USA más "liga"ezen a téren bár ott se gyártanak kvázi újjat hanem a több ezres aktív és letárolt abramsből "újítják" meg folyamatosan a saját flottát és megy exportra.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 651
113

Az ukrajnai konfliktus zsákutcába jutott – Scholz​

Olaf Scholz német kancellár közölte, hogy az orosz-ukrán konfliktus zsákutcába jutott, ami óriási károkat okoz Ukrajnának. Ezt a CNN újságírójának, Farid Zaharijának adott interjújában mondta.
Nem volt hajlandó megjósolni a konfliktus jövőjét sem.
„Nagyon nehéz megítélni, mi fog ezután történni Ukrajnában, de valami teljesen világos: továbbra is támogatjuk Ukrajnát pénzügyi, humanitárius segélyekkel és fegyverekkel” – mondta.
Scholz az Oroszországgal folytatott tárgyalások feltételének nevezte csapatainak Ukrajnából való kivonását. Korábban azt mondta, hogy Kijev nem kap katonai garanciákat a Nyugattól, amíg a háború tart.
Источник: https://rusvesna.su/news/1678039233

A tény elé helyezik”: a Nyugat Ukrajna kettéosztását készíti elő – írja a média​

Az Egyesült Államok és szövetségesei arra készülnek, hogy békés tárgyalásokkal véget vetjenek az ukrajnai konfliktusnak, miközben lehetővé teszik az ország kettészakadását – mondta Noah Rothman, a National Review rovatvezetője.
„A nyugati lelkesedés az ukrán kérdés iránt mindaddig csökkenni fog, amíg a Zelenszkij-kormány kész tényt nem mutat be. Ezen a ponton Ukrajna szó szerint meg lesz osztva, és úgynevezett támogatói jóváhagyásával” – áll a cikkben.
A szerző szerint az ukrán fegyveres erők túl gyengék ahhoz, hogy ellenálljanak az orosz csapatoknak, és 1991-ben elérjék Ukrajna határait.
Ráadásul a Donbász és a Krím elleni támadás és elfoglalása műveletei túl drágák lesznek az amerikai és európai szövetségesek számára, mivel hatalmas mennyiségű lőszerre, felszerelésre, valamint légi támogatásra és külföldi hírszerzéshez való hozzáférésre lesz szükség – mondta Rotman.
Az orosz fél éppen ellenkezőleg, egyetlen hüvelyknyi új területet sem fog átadni. Ilyen helyzetben Ukrajna diplomáciai tárgyalásokat követő feldarabolásának forgatókönyve tűnik a legreálisabbnak – véli a szakember.
Berlin, Párizs és Washington elfogadja egy destabilizált állam létezését a NATO határán. Egy ilyen döntés nehezebb lesz a balti országok és Lengyelország számára – zárta szavait.
Источник: https://rusvesna.su/news/1678041871

Bild: Az Artemivszk körüli és magában a városban kialakult helyzet nézeteltéréseket váltott ki az ukrán elnök és az ukrán fegyveres erők főparancsnoka között.
Így az újság arról számol be, hogy néhány hete Valerij Zaluzsnij arra szólított fel, hogy gondolkodjanak el az ettől való visszavonulásról. de Zelenszkij ragaszkodott ahhoz, hogy a várost továbbra is megtartsák. A Bild azt írja, hogy az ukrán fegyveres erők valószínűleg osztják Zaluzsnij álláspontját.
„A bahmuti katonák túlnyomó többsége nem érti, miért tartják továbbra is a várost. A bakhmuti srácok kérdéseket tesznek fel: mi a stratégia? Miért kellene beleásnunk magunkat, amikor az ellenség körülvesz bennünket?” – mondta egy nevét nem kívánó katonai elemző kiadványa.
Tegyük hozzá, hogy most az ukrán fegyveres erőknek erős latyakban és tűz alatti utakon kell elhagyniuk a várost.
A halál sáros útja.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia ellenzi, hogy Erdogan találkozót szervezzen Putyin és Zelenszkij között – mondta Erhan, a Biztonsági Tanács tagja a török elnök mellett a RIA Novostinak: „
A lehető leghosszabb háborút akarják, nem gondolnak az ukránok jövőjére. , nem gondolnak a békére” – mondta
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 564
7 012
113
Az a vicc, hogy itt páran úgy tagadták/ják az Usa egyértelmű és kizárólagos szerepét ebben a háborúban, hogy ők maguk - nem először és valószínűleg nem is utoljára - a rájuk jellemző arroganciával - hiszen itt is mondja, hogy a lényeg, hogy amcsi nem hullik az usa érdekében, értsd az uki huljjon az usa érdekében - szóval maguk mondják ki a teljes igazságot, hogy mit történik.


És a sokadik ilyen hír után, aki képtelen felfogni, hogy ez a puzzle-nak csak egy darabja, és hogy igen 2014-től (valójában még régebben pl. 2008-ban már Szevasztopol felmondását belengedték az ukik az orosznak), ez a terv megkezdődött. Friedmann videó, Merkel is jelezte '15-ben, hogy háború lesz, sorra jöttek a puccsok az orosz körül, a DCA-t pont a háború előtt erőltette ránk az usa... stb.. de valószínűleg az orosz akart háborúzni....
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 212
23 808
113

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 065
57 705
113
Az exxpress.at, ukrán, nem pontosított forràsra hivatkozva, azt állítja, hogy az ukrànok az oroszoknak 1:7 arànyban okoznak veszteségeket Bachmutnál.
”Kezdetben Bachmut egy csapda volt az oroszok részére, most szàmunkra lett egy csapda. Mi 1:7 arànyban öljûk őket. Ez az egyetlen katonai ok Bachmut tartására. De a csapatokat 3 héttel ezelőtt vissza kellett volna vonni, amikor Krasnaja Gorát elfoglalták az oroszok. Bachmut tartàsa jó ötlet volt, de eltúlozták.” idézi az exxpress.at.

És wagneréknál megint tüzérségi lőszerhiány van. Wagner-főnök azzal fenyegetőzik, hogy kivonja csapatait a bachmuti frontról, ha nem érkezik időben utánpótlàs. “ Akkor az egész front összeomlik”, irja Die Welt.
:cool:
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 475
38 024
113
Az exxpress.at, ukrán, nem pontosított forràsra hivatkozva, azt állítja, hogy az ukrànok az oroszoknak 1:7 arànyban okoznak veszteségeket Bachmutnál.
”Kezdetben Bachmut egy csapda volt az oroszok részére, most szàmunkra lett egy csapda. Mi 1:7 arànyban öljûk őket. Ez az egyetlen katonai ok Bachmut tartására. De a csapatokat 3 héttel ezelőtt vissza kellett volna vonni, amikor Krasnaja Gorát elfoglalták az oroszok. Bachmut tartàsa jó ötlet volt, de eltúlozták.” idézi az exxpress.at.

És wagneréknál megint tüzérségi lőszerhiány van. Wagner-főnök azzal fenyegetőzik, hogy kivonja csapatait a bachmuti frontról, ha nem érkezik időben utánpótlàs. “ Akkor az egész front összeomlik”, irja Die Welt.
:cool:
Azt rebesgetik, hogy annyira kifogytak az oroszok a lőszerbül, hogy mán gyalásókat tőttenek az álgyúikba, oszt azzal lövüldözik a kaprokat.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 333
13 032
113
Az exxpress.at, ukrán, nem pontosított forràsra hivatkozva, azt állítja, hogy az ukrànok az oroszoknak 1:7 arànyban okoznak veszteségeket Bachmutnál.
”Kezdetben Bachmut egy csapda volt az oroszok részére, most szàmunkra lett egy csapda. Mi 1:7 arànyban öljûk őket. Ez az egyetlen katonai ok Bachmut tartására. De a csapatokat 3 héttel ezelőtt vissza kellett volna vonni, amikor Krasnaja Gorát elfoglalták az oroszok. Bachmut tartàsa jó ötlet volt, de eltúlozták.” idézi az exxpress.at.

És wagneréknál megint tüzérségi lőszerhiány van. Wagner-főnök azzal fenyegetőzik, hogy kivonja csapatait a bachmuti frontról, ha nem érkezik időben utánpótlàs. “ Akkor az egész front összeomlik”, irja Die Welt.
:cool:
Nekem ez a Prigozsin féle nyilatkozatok olyan odadobott gumicsontnak látszanak a NATO felé,még lehet a marhák el is hiszik,hogy nincs lőszer az oroszoknak,és azért nem is vonták ki időben az ukrán csapatokat mert felültek a kutyakomédiának.Vannak idióták akit beveszik ezt a dumát,hogy gyalásóvl harcolnak az orosz katonák már a lőszerhiány miat .Most ez a téma a HVG-én és a marhák még el is hiszik.Egy értelmes kommentet olvastam."De akkor az oroszok gyakorlatilag Bakmutot körbezárták gyalásóval?"
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 032
23 019
113
Elismerem, hogy a fenti kalkulációk hevenyészettek, de szerettem volna valamilyen támpontot, hogy miről is van szó.

Ahogy most látom, arra számítani, hogy az ukránok elfogynak nem nagyon lehet még. Inkább az a kérdés, hogy hány millió embert hajlandóak feláldozni, hol van a társadalom tényleges tűrési határa.
Azért pl. az alábbi cikk picit árnyalja a képet:

Szóval hányan is vannak végül az oroszok?​

Még nem késő elkezdeni geopolitikai vonatkozásrendszerben gondolkodni a demográfiánkról, ha nem akarjuk megismételni azt a nagystratégiai hibát, amit az utóbbi évtizedek energiapolitikájában elkövettünk. Robert C. Castel jegyzete.
Itt van külön kiemelve az ábra a korfákról:
916f6f1dd83020b6b66d8cd0fc3f7761.jpg

:eek:

  • Érdemes lenne a számaidat a korfa adataival újra kalkulálni.
  • Azzal is kellene legalább becslés szintjén számolni, hogy az elmenekültek között felülreprezentáltak a katonakötelesek.
  • Plusz még ott van az is, hogy aki az ukrán oldalon harcolni akart, az már jó eséllyel bevonult.
Szvsz. ez nagyon rosszul néz ki.


A fritzeknél a keletről áttelepített németek milliói(, meg a behívott törökök vagy éppen az elmenekült 56-os magyarok, stb.) segítettek az emberhiányon. Az ukránokon - ha győznek! - akkor is csak a nyugatra menekültek közül visszaköltözők segíthetnek, de azzal együtt is garantált a tragédia.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 653
70 661
113
Drogos Podoljak:
Mit szol ehhez Zelenszkij felesege?
Koztudottan nagy luxusrajongo.

Aztaa... egybol eszembe jutott a mi Mkir kerekparos gyorshadosztalyunk...

Ujabb fogsagba esett M113.
Egy kisebb orszag haderejet fel lehet beloluk mar fegyverezni annyit zsakmanyoltak...


Nnah, ez se szul tobb ukrant.

Civilek lakasaiban bujnak el az ukran/Nato harcosok.

A nacionalista egysegeket kivonjak Artyemovkbol az ukranok, az ujoncokat pedig bekuldik.
Ujabb felvetel errol. A rezsimnek szuksege van a nacionalista alakulatokra, rajuk tamaszkodva tudja biztositani az uralmat a maradek teruleteken.

Sokaig nem tartottak ki mert a Panterakat mar ott is hagyjak.

Bahmutbol menekülő ukran/Nato egyseget ver szakacs meg a tuzersege.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 287
83 571
113
Nekem ez a Prigozsin féle nyilatkozatok olyan odadobott gumicsontnak látszanak a NATO felé,még lehet a marhák el is hiszik,hogy nincs lőszer az oroszoknak,és azért nem is vonták ki időben az ukrán csapatokat mert felültek a kutyakomédiának.Vannak idióták akit beveszik ezt a dumát,hogy gyalásóvl harcolnak az orosz katonák már a lőszerhiány miat .Most ez a téma a HVG-én és a marhák még el is hiszik.Egy értelmes kommentet olvastam."De akkor az oroszok gyakorlatilag Bakmutot körbezárták gyalásóval?"
Maszkirovka. Egyébként a zenészek Bahmut(Artyemovszk) 40%-át ellenőrzik.

Más
Prigozsin a nemzetközi nőnap(március 8.) alkalmából ajándékot küldött az ukrán nőknek. Pezsgőt az artyemovszki üzemből.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 651
113
A nap vicce!

Az Ukrán Elnöki Hivatal kifejtette, hogy Volodimir Zelenszkij kijelentése Bahmut átadásának lehetetlenségéről nem Ukrajna hivatalos álláspontja.

Az elfogott Párduc első felvételei a Stupki pályaudvar közelében jelentek meg Bakhmut északi részén
A Wagner PMC alapítója, Jevgenyij Prigozsin március 8-a tiszteletére egy teherautó pezsgőt küldött az ukrán nőknek az Artemivszk (Bakhmut) közelében található pezsgőgyárból.

"Ukrán nőknek a "Wagner" PMC-ktől. Március 8. óta!" — gratulált Prigozhin, aláírva az egyik pezsgős dobozt. A szállítmányt ezután teherautóba rakták további szállítás céljából.
Az orosz védelmi minisztérium felvételeket tett közzé az új generációs, nagy pontosságú lőszerek felhasználásáról az AFU felszereléseinek, fegyvereinek és irányítópontjainak megsemmisítésére.

A lövedék egy hangárt talált el, ahol az ukrán fegyveres erők páncélozott harcjárműveket rejtettek, szervizeltek és javítottak. Az első lövéstől a lövedék a hangár közepét érte, behatolt a mennyezetbe és a hangár belsejében robbant, miközben megsemmisítette és hatástalanította az AFU páncélozott járműveket és az ott elhelyezett járműveket.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
15 307
21 916
113
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 065
57 705
113
"Wir müssen über eine NATO-Mitgliedsschaft der Ukraine ernsthaft nachdenken" mondta C. Heusgen a Müncheni Biztonsági Konferencia főnöke tegnap a német ARD televizióban Anne Will műsorában a Die Welt szerint.
B+, ezek szándékosan egy nagy háborút akarnak kiprovokálni európai földön? :(
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 475
38 024
113
RF BTR-82 és T-90M Marinkában

A DPR csapatai a Kamikaze Lancet drónt használják az ukrán M777-en

Az Orosz Fegyveres Erők a precíziós irányítású lőszerek új generációját alkalmazták az NMD zónában
"Az orosz védelmi minisztérium felvételeket tett közzé a precíziós irányítású lőszerek új generációjának felhasználásáról az Ukrán Fegyveres Erők felszereléseinek, fegyvereinek és parancsnoki állásainak megsemmisítésére. A lőszert <...> egy hangár ellen használták, amelyben Az Ukrán Fegyveres Erők harci páncélozott járműveket biztosítottak, és elvégezték azok karbantartását és javítását” – közölte a minisztérium.

Az ukrán fegyveres erők mintegy tízezer katonája maradt Artemivszkben
"Nem tartom kizártnak, hogy megpróbálnak majd áttörni Artemovszkba, hogy valamit pl. lőszert szállítsanak. És ugyanígy lesznek majd kitörési kísérletek onnan, akár harccal is, ugyanúgy Chasov Yarba – javasolta Gagin

A brit DoD azt állítja, hogy az oroszok „lapátokkal” harcolnak – Ukrajna elveszíti Bahmutot, kevés a tüzérségi lövedék

Az előtérben: Az orosz fegyveres erők Herson régió teljes felszabadítására készülnek
Tankereink már készen állnak az Abrams és Leopard elleni harcra, biztosítják
Felkészülés a tavaszi kampányra
Szergej Soigu hadseregtábornok március 4-én és 5-én az NVO-zónában dolgozott. Először a Vosztok csapatcsoport egyik alakulatának előretolt parancsnoki beosztását vizsgálta meg Juzsno-Donyec irányában – jelentette a katonai osztály március 5-én.
Shoigu kiemelt figyelmet fordított a csoportosulás megszervezésére, ezen belül a katonai állomány biztonságos elhelyezésének feltételeire, valamint az egészségügyi és a hátsó egységek munkájára.
Március 4-én és 5-én a különleges hadműveleti övezetben az orosz hadsereg Donyeck és Kupjanszk irányban hajtott végre aktív támadóműveleteket, a többiben pedig a legfontosabb ellenséges célpontokat támadta – közölte az orosz védelmi minisztérium.
Két napon belül legalább 1420 ember és több mint 110 egység katonai felszerelés, köztük harckocsik, tarackok és önjáró fegyverek vesztek el a VFU minden stratégiai irányában.