[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 910
15 242
113
"Orosz Szu-25-ösök harci munkája Donyeck megye irányában"

Felhívnám a figyelmet az S-24-es, nem irányított rakétára . Feltűnő, hogy eddig minimálisan alkalmaztak egyes eszközöket. Ennél pusztítóbb ebben a kategóriában már csak az S-25 . Egyiket sem láttam még ebben a háborúban alkalmazni.
Magánvéleményem, hogy az Orosz hadseregben hatalmas fel nem használt potenciál van. Az alkalmazott fegyverek sokszor megtévesztően hatnak. Az Orosz Föderáció nemcsak hogy fél kézzel bokszol, de eddig csak tenyérrel ütött és csak nagyon lassan, talán holnapra szorul a keze ökölbe.


ukrik Bahmutnál. Üss és fuss, egy két találattal a szélvédőben...

 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 078
88 063
113
"Wir müssen über eine NATO-Mitgliedsschaft der Ukraine ernsthaft nachdenken" mondta C. Heusgen a Müncheni Biztonsági Konferencia főnöke tegnap a német ARD televizióban Anne Will műsorában a Die Welt szerint.
B+, ezek szándékosan egy nagy háborút akarnak kiprovokálni európai földön? :(
Erre céloztam a nyueu topikban. :(
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 759
80 227
113
"Orosz Szu-25-ösök harci munkája Donyeck megye irányában"

Felhívnám a figyelmet az S-24-es, nem irányított rakétára . Feltűnő, hogy eddig minimálisan alkalmaztak egyes eszközöket. Ennél pusztítóbb ebben a kategóriában már csak az S-25 . Egyiket sem láttam még ebben a háborúban alkalmazni.
Magánvéleményem, hogy az Orosz hadseregben hatalmas fel nem használt potenciál van. Az alkalmazott fegyverek sokszor megtévesztően hatnak. Az Orosz Föderáció nemcsak hogy fél kézzel bokszol, de eddig csak tenyérrel ütött és csak nagyon lassan, talán holnapra szorul a keze ökölbe.


ukrik Bahmutnál. Üss és fuss, egy két találattal a szélvédőben...

Az Sz24-el be kell repülni a MANPADS zónába, nem gondolod, hogy inkább ez az oka a mellőzésnek?
Az Sz24-tel nem nagyon lehet megcsinálni azt amit az S8 rakétákkal, mert nem 20db van egy függesztőponton, hanem csak 1. Az Sz24 az pontcélok leküzdésére van, nem területcélok ellen.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
Aztán hónapok véres áldozatai után egy brit tisztnek eszébe jutott valami. Mi lenne ha csak minimális tüzérségi előkészítés után lerohannák az első árkot. És ennyi.
Mondjuk ez speciel Lundendorf, és a Käiserschlacht találmánya.
1953-ban a keletnémet felkelést végül is könnyen leverték.
56-ot is.
Feltehetően szinte végig előnyben voltak szonártechnológiában és a csónakjaik is szinte végig sokkal csendesebbek voltak, plusz hátulról tapadtak a szovjet tengókra, amelyek abból az irányból "süketek" voltak a hajócsavarjaik miatt.
Feltételezés, ami akár igaz is lehet. Minden orosz/szovjet atomtengón vannak fura háromszögek a tornyon. Senki nem tudja mik azok, de az a vélekedés, hogy valamilyen nem szonár alapú érzékelőrendszer. Márpedig tekintve, hogy a Kilo osztály fehér szellemként neveztetik, gyakorlatilag biztos, hogy a ruszkik tudtak volna csendesebb gépeket csinálni, már csak azért is, mert sok évtizeden keresztül ismerték az amerikai tengeralattjárók helyzetét.
A szovjetek a jelek szerint ilyesmit nem tudtak megcsinálni az amerikaiakkal, mert feltehetően nem tudták észlelni őket elég messziről.
Mondjuk ez azért érdekes, mert:
John Anthony Walker 1965-ös árulása, és az 1967-ben megszerzett kódgép segítségével a szovjetek gond nélkül követték az amerikai tengeralattjárókat, és kb az üzenetváltások 80-90%-át fordítani is tudták. Egyébként ezért is hülyeség azt gondolni, hogy a szovjetek nem tudták, hogy de az usa simán tudja követni a hajóikat, csak, ha teljesen sötétnek hisszük őket. Személy szerint én pontosan emiatt gondolom, hogy azok a háromszögek működnek.
. A '80-as évekre elveszítették a fegyverkezési versenyt, mert a szovjet gazdasági rendszer már úgy sem bírta tovább, hogy a tényleges GDP több mint 50%-a ment katonai célra.
szerintem meg 250 %-a. Sőőőt, legyen 350%...

Amúgy miért fáj magyar rövidítést használni?
No kérdés a következő, mit közölhetett Vlagyimir Viktorunkal?
Hát, miután ott volt, a szlovik és a romik azonnal nemzetközi biztosítékokat követeltek, a határok változtathatatlanságára. Hmm. Elgondolkodtató
Vagy, ha már ilyen konkrét szakértőről beszélünk, te hogy oldanád meg Artemovszk elfoglalását? Tudom, szarrá bombázással kezdenéd, de lent a terepen mi lenne? Ez nem sivatag és nem a papucsosok ellen kell vitézkedni...
Gondolom, mint Fallúdzsa ostromát.
Nekem a mai napig sok minden nem tiszta ezzel a "különleges hadművelettel" kapcsolatban. Az egyértelmű, hogy az elején az oroszok villámháborút terveztek, mert azt hitték, hogy Ukrajna összeomlik pár nap alatt
Miért egyértelmű? Mondtak ilyet bármikor is? Esetleg megvannak az orosz katonai tervek neked valahol? Azt feltételezhetjük, hogy számoltak egy gyorsan összeomló ukrajnával is. De azt, hogy mit terveztek nem tudjuk.
A hadműveletekből nyilvánvaló hogy mire készültek az oroszok és nyilvánvalóan nem is sikerült nekik ezért vonultak ki északról.
Hát persze, nyilvánvaló. Mint ahogy azt is nyilvánvalónak vettétek, hogy az oroszok nem képesek támadni az ukrán infrastruktúrát, ezért nem is teszik. Aztán mégis kiderült, hogy tudják.
Ez is igaz! Már ezt pofázom mióta, hogy mit tökölnek ennyit ilyen 100-200 ezres létszámmal meg miért nem vonulnak még be Belaruszból?
Minden információval rendelkezel, mint amivel az orosz hadvezetés?
Amúgy mondok egy okot:
Gyakorlatilag átlag orosz nem is veszi észre, hogy háború van. Minimális veszteségek mellett szépen elüldögél otthon a melegben. Ha berántanak 5 millió embert, akkor észreveszi.
Így viszont kb végtelen ideig képes háborúzni a Föderáció.
Leginkább az Ukrán légvédelem miatt végeznek "csak" nagyrészt Cm-ekkel az Ukrán "hátország" ellen és leginkább a frontvonalon aktív az Orosz legierő de ott is inkább tüzérség "domináns".
Amiatt az ukrán légvédelem miatt, ami nem képes még a front felett se elkapni a helikoptereket se? Gondolkozzunk már béláim...
Van vagy 30 katonai,polgári reptér Ukrajnában és a szovjet időkből vannak ott bőven olyan megerősített vasbeton fedezéo amihez "kevés" a Cm(Irakban is a szovjet "mintára" épült vasbeton fedezékek biztos átütéséhez 2db 1 tonnás lézerbombára volt szükkség).
Tehát, ha az amerikaiaknak kalapácsra van szükségük egy szeg beverésére, akkor az oroszok biztosan hülyék, hogy csavarhúzót használnak. Igaz, ők nem szeggel, hanem csavarral rögzítették a doboz alját, de akkor is hülyék.

Akkor sokadszor: Az, hogy az oroszok a hátországra CM-et küldenek, az nem azért van, mert van ukrán légvédelem meg stb, hanem mert EZ az orosz doktrina.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 584
28 232
113

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 622
25 143
113
Gondolom most is ez lett volna, csak most nem lesz senki aki ünnepelné az oroszokat, mert felszabadítás helyett ők rombolták porig a papíron és az ostrom előttig a lakói szívében is saját városukat.
Nem nyert, valamelyik ukronáci panaszkodott pár napja, hogy a megmaradt lakosság nem akar elmenni velük....
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 649
113
Így néznek ki most a Bahmutból vezető földutak, amelyek mentén Ukrajna Fegyveres Erői kommunikálnak a várossal.....ne feledjük, ezek másodlagos utak...a főbb utak a zenészek tűz alatt állnak
Az AFU nem hagyja el Bahmutot – ezt a döntést hozta ma a Legfelsőbb Főparancsnoki Főparancsnokság ülésén. Vlagyimir Zelenszkij 2023. március 6-án 13:36-ig ülést tartott a Legfelsőbb Főparancsnok főhadiszállásán . A csapatok hadműveleti és stratégiai csoportjainak parancsnokai beszámoltak a front főbb irányaiban kialakult helyzetről.
A Stavka tagjai különösen részletesen megvitatták a bahmuti helyzetet. A védelmi hadművelet menetét értékelve az elnök megkérdezte Valerij Zaluzsnyij Ukrajna Fegyveres Erők főparancsnokát és Alekszandr Sirszkij hadműveleti és stratégiai csapatok parancsnokát a Bahmut irányú további lépésekről. A védelmi hadművelet folytatását és a bahmuti pozíciók további megerősítését kérték.
Politikai ambícióim kérdése többször is szóba került. Nincsenek politikai ambícióim. Feladatunk az Orosz Föderáció érdekeinek harca és védelme.
Jevgenyij Prigozhin (a Wagner PMC tulajdonosa)

Pokol az ukrán fegyveres erőknek: az ellenség országutakon próbál kijutni Bahmutból (VIDEO)​

Az ukrán fegyveres erők harcosai országutakon próbálnak kijutni Artyomovszkból (Bakhmut), amelyeken amúgy is hemzsegnek az ukrán hadsereg darabjaira szakadt felszerelései.
A városból kiinduló összes utat most az orosz harcosok erős tüze védi, tüzérséggel, aknavetőkkel és tankokkal borítva az ellenséget.
Источник: https://rusvesna.su/news/1678105609

Gondolom most is ez lett volna, csak most nem lesz senki aki ünnepelné az oroszokat, mert felszabadítás helyett ők rombolták porig a papíron és az ostrom előttig a lakói szívében is saját városukat.
A "senki" túlzás! A német riportban külön szólnak azokról a bahmuti lakosokról, akik várják az oroszokat. Nyilván ez a kisebbség, de ők nem senkik.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 130
82 904
113
Gondolom most is ez lett volna, csak most nem lesz senki aki ünnepelné az oroszokat, mert felszabadítás helyett ők rombolták porig a papíron és az ostrom előttig a lakói szívében is saját városukat.
Kb 8000 lakos van még Artyemovszkban, akik az orosz felszabadítókat várják és nem voltak hajlandóak elhagyni a várostukrán utasításra.

Más
VKSZ precíziós rakétákkal támadta az ukrán lőszerraktárakat Avgyejevkában
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 792
9 292
113
Hát persze, nyilvánvaló. Mint ahogy azt is nyilvánvalónak vettétek, hogy az oroszok nem képesek támadni az ukrán infrastruktúrát, ezért nem is teszik. Aztán mégis kiderült, hogy tudják.
Az ukrán infrastruktúra még mindig tartja magát. Mondjuk még az időjárás se az oroszoknak kedvezett.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 110
24 887
113
ezekben a videókban az a "jó",hogy bármelyik fél eljátszhatja a másik szerepét sima dezinformációs célzattal is .. simán lehetnek ukránok,akik oroszul beszélnek, vagy fordított esetben simán lehetnek olyan oroszok is akik ukránul beszélnek .. mivel akkor a a különbség a két nyelv között,hogy Kijevben az étteremben ha rendeltél valamit ,hamarabb megértettek oroszul,mint ukránul és nem azért volt ez mert orosz pincérek dolgoztak ott.

de egyébként ha bepakolgatod ezeket a videókat ide,az mit bizonyít ?
azt hogy elégedetlenkednek a ruszki sorozottak és ettől függetlenül is haladnak előre ?
mert jelenleg ez a helyzet ..

de akkor mi lenne ha nem elégedetlenkednének ?


nem értem mit szeretnél ezekkel a videókkal közölni ? mert értelme nem sok van .. ettől függetlenül megnézem őket ;)


@Ursula pont ezt a dilemmát említettem én is a #180 201 es kommentemben.

persze egyből felmerűl az emberben a kérdés,hogy ha "jelentéktelen" város Bahmut,akkor minek már oda a felesleges erőkoncentráció?,

főleg úgy,hogy a város lényegében elesett,itt,illetve ebből a helyzetből pozíciót javítani az ukránoknak már véleményem szerint nem lehet,hogy elkezdtek kivonulni úgy meg már pláne nem .

de mi van akkor ha azért fontos a "jelentéktelen" Bahmut,mert a következő védvonal egy gyenge szar ?

senki nem tudja mi a helyzet ezzel kapcsolatban,hogy mennyire lettek kiépítve megerősítve azok a vonalak,mindannyian csak találgatunk .. véleményem szerint ez most így egy totál felesleges lépés,mármint hogy további erőkoncentrációt összpontosítanak Bahmutba

mert ha a város elesik (és egyébként már elesett,hiába próbálják meg kozmetikázni) jobban jártak volna, ha nem faragják le mégjobban a haderejüket ezzel a lépéssel,hanem a második vonalat töltik fel a lehető legjobban és legerősebben.

még ha a bahmuti fiaskónak propaganda értéke is lesz orosz kézben,akkor is,főleg úgy,hogy a ruszkik is "éltek már túl" pár baklövést ebben a háborúban.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 840
48 568
113
persze egyből felmerűl az emberben a kérdés,hogy ha "jelentéktelen" város Bahmut,akkor minek már oda a felesleges erőkoncentráció?,
A legutolsó narratíva arról szól, hogy a zseniális ukrán vezetés Bahmutot használta fel arra, hogy felőrölje az orosz támadókat (!), csak hát mondjuk 1 hónappal ezelőtt kellett volna elkezdeni a kivonulást, mert most már nem tudják tartani az 1:7 arányú (!) veszteségarányt (nyilván szerintük ez UA:RU).
Hát ezért kellett az erőkoncentráció, hogy a támadó oroszokat ott lefogják, és felőröljék.
Szerintük :D
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 056
5 555
113
Az előtérben: Az orosz fegyveres erők Herson régió teljes felszabadítására készülnek
Tankereink már készen állnak az Abrams és Leopard elleni harcra, biztosítják
Felkészülés a tavaszi kampányra
Szergej Soigu hadseregtábornok március 4-én és 5-én az NVO-zónában dolgozott. Először a Vosztok csapatcsoport egyik alakulatának előretolt parancsnoki beosztását vizsgálta meg Juzsno-Donyec irányában – jelentette a katonai osztály március 5-én.
Shoigu kiemelt figyelmet fordított a csoportosulás megszervezésére, ezen belül a katonai állomány biztonságos elhelyezésének feltételeire, valamint az egészségügyi és a hátsó egységek munkájára.
Március 4-én és 5-én a különleges hadműveleti övezetben az orosz hadsereg Donyeck és Kupjanszk irányban hajtott végre aktív támadóműveleteket, a többiben pedig a legfontosabb ellenséges célpontokat támadta – közölte az orosz védelmi minisztérium.
Két napon belül legalább 1420 ember és több mint 110 egység katonai felszerelés, köztük harckocsik, tarackok és önjáró fegyverek vesztek el a VFU minden stratégiai irányában.

Logikus lenne egy déli orosz támadás, Herszon, Zaporizzsja ukrán kézen lévő része ellen.
Egyrészt az ukránok is valószínű ott próbálkoznak majd, másrészt így tehermentesíthetnék a Donbasszi csapatokat és akár hátba is támadhatnák a védelmi vonalakat. Korábban lehetséges Harkovi orosz offenzíváról is beszéltek. Viszont a Herszoni hídfő elvesztése után nem lesz egyszerű mégegyszer átkelni a folyón. És nem ártana megelőzni az esetleges ukrán offenzívát is...

Más, Bahmut:

A The Wall Street Journal – amelynek újságírói szintén csak Csasziv Jarig jutottak el – a saját riportjában szintén arról írt, hogy az ukrán védők valóban nagyon súlyos veszteségeket okoztak az oroszoknak Bahmutnál, de drága árat fizettek érte ők maguk is.

A lap emlékeztetett, hogy korábban Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője azt mondta, elsősorban nem az a céljuk, hogy Bahmutot elfoglalják, hanem az, hogy felőröljék az ukrán hadsereget.

A WSJ úgy véli, hogy ez meg is történt Bahmutban. Ukrajna a legjobb egységeit küldte a város védelmére, és hiába szenvedtek számarányosan kisebb veszteséget, mint az oroszok, a legtapasztaltabb katonáik maradtak ott a bahmuti húsdarálóban – miközben velük szemben az oroszok többségében kiképzetlen vagy a börtönökből a hadseregbe verbuvált embereket veszítettek.

Az amerikai lap szerint sok ukrán egység felőrlődött az ukrán harcokban. Ezt példázza az is, hogy az egyik ukrán század parancsnoka arról beszélt a WSJ-nek, hogy a Wagner-csoport akkor tudta megfutamítani őket, amikor a szárnyukat védő, zömében gyengén képzett katonákból álló zászlóalj egyszerűen otthagyta a saját állásait (az ukrán parancsnokok szerint a Wagner az utóbbi hónapokban tudatosan törekedett arra, hogy a gyengébb egységeket kimerítse).

A WSJ szerint a Bahmutnál elszenvedett ukrán veszteségek különösen akkor lesznek érezhetőek, ha Ukrajna idén tavasszal megpróbálja visszafoglalni területeit egy nagy ellentámadással. Ezt erősítette meg az is, amit az egyik ukrán katona mondott a lapnak. „A háborút nem az a fél nyeri, amelyik több területet foglal el, hanem az, amelyik megsemmisíti az ellenfele fegyveres erejét. Itt egyszerűen túl sok offenzív potenciált használunk fel, amire nagy szükség lenne akkor, ha Ukrajna fekete földje felszárad” – fogalmazott a katona.

 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 090
16 436
113
A legutolsó narratíva arról szól, hogy a zseniális ukrán vezetés Bahmutot használta fel arra, hogy felőrölje az orosz támadókat (!), csak hát mondjuk 1 hónappal ezelőtt kellett volna elkezdeni a kivonulást, mert most már nem tudják tartani az 1:7 arányú (!) veszteségarányt (nyilván szerintük ez UA:RU).
Hát ezért kellett az erőkoncentráció, hogy a támadó oroszokat ott lefogják, és felőröljék.
Szerintük :D

Ukrán oldalról kezdetektől tapintható a kisebbrendűségi komplexus, irígység, és a saját problémák folyamatos kivetítése.

Menekülnek az emberek Ukrajnából? Igazából Oroszországból menekülnek!
Minden józan számítás szerint óriási ukrán veszteségek vannak, Bakhmut egy húsdaráló? Igen, az oroszoknak!
Gyerekek és öregek mennek a frontra? Az oroszok bűnözőket küldenek öngyilkos emberhullám támadásokba!
Nincs tüzérségi lőszer, a páncélos állomány gyakorlatilag elfogyott? Az oroszok T-62-esben küldik meghalni az embereket, meg gyalásóval!

Az RWA egyik podcastjában rötyögött a két orosz emigráns(?) podcaster, hogy a kercsi hidat is részben azért támadták, mert senki sem hitte, hogy Oroszország fel tud építeni nyugati segítség nélkül egy ekkora hidat, Ukrajnában meg 30 év alatt nem épült egy sem, nemhogy tengerszoros felett több kilométeren át..

Valahol nevetséges lenne ha közben nem küldenék az átlag ukránt vágóhídra ennek az agybajnak a nevében.
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 349
5 049
113
Feltételezés, ami akár igaz is lehet. Minden orosz/szovjet atomtengón vannak fura háromszögek a tornyon. Senki nem tudja mik azok, de az a vélekedés, hogy valamilyen nem szonár alapú érzékelőrendszer. Márpedig tekintve, hogy a Kilo osztály fehér szellemként neveztetik, gyakorlatilag biztos, hogy a ruszkik tudtak volna csendesebb gépeket csinálni, már csak azért is, mert sok évtizeden keresztül ismerték az amerikai tengeralattjárók helyzetét.

Mondjuk ez azért érdekes, mert:
John Anthony Walker 1965-ös árulása, és az 1967-ben megszerzett kódgép segítségével a szovjetek gond nélkül követték az amerikai tengeralattjárókat, és kb az üzenetváltások 80-90%-át fordítani is tudták. Egyébként ezért is hülyeség azt gondolni, hogy a szovjetek nem tudták, hogy de az usa simán tudja követni a hajóikat, csak, ha teljesen sötétnek hisszük őket. Személy szerint én pontosan emiatt gondolom, hogy azok a háromszögek működnek.
Szerintem az állítólagos sodornyom (hullám) érzékelőkre gondolsz.
 
  • Tetszik
Reactions: boki