[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 535
5 015
113
"tt vannak a "hiteles nyugati becslések": az oroszoknak 30 ezres a bahmuti veszteségük, az ukrán oldalon viszont alig négyezer"
A zenészek szerint 11000 ukrán halt meg csak februárban . Akkor inkább 210000 urán veszteség áll 30000 orosz ellenében.
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 218
4 571
113
ezért kritizálni kell mindent, amibe bele lehet kötni,
Nem kell, csak leírtam, hogy szerintem a történteket (az "előtörténetet" ) lehet másképp is látni. Az én logikám szerint egymás után sok demonstratív hadgyakorlat, az az erő felmutatásán kívül - ne támadj meg, mert van képességem megvédeni magam - azért jó felkészítés egy tényleges támadásra is. Ezért írtam, hogy nem lehet azt mondani, nem volt ideje felkészülni az orosz haderőnek (pár hetet írtál, ha jól emlékszem). Egy - szíriai tapasztalatokkal felvértezett - hadgyakorlatok sorozatával jól kiképzett haderőre nem foghatod rá, hogy felkészületlenül vág bele egy támadó jellegű különleges katonai műveletbe.
Különben az amerikai szenátor szerint nem volt szándék a háború elkezdésére az orosz vezetésben még decemberben. Ezt Ő nyilatkozta.
Ehhez képest az amerikai hírszerzés már ősszel beavatta az Unió vezetőit a háború elkerülhetetlen kitöréséről megszerzett információiba. https://www.washingtonpost.com/national-security/interactive/2022/ukraine-road-to-war/. Sajnos bármelyik politikus azt mond, amit akar (mindkét oldalon), és utána még el is hiszi, amit mondott...
Az, hogy Te a mondanivalómat jól, vagy rosszul értelmezed, már a hozzáállásod is meghatározza (nem vagy vele egyedül)
Egy hozzáállásom van: Audiatur et altera pars! Te leírtad az események egy interpretációját, én leírtam egy másik nézőpontot. Ahogy nincs jóságos USA + NATO és vérfarkas Oroszország felállás, ugyanúgy nincs gonosz USA és szegény elnyomott Oroszország felállás sem. Ennyire nem fekete-fehér a történelem, csak mi könnyítjük meg a gondolkodásunkat azzal, hogy beskatulyázunk valamit/valakiket.
De igazad van, értelmezhettem rosszul, amit írtál.
Az, hogy Te nem vélelmezel, hanem kijelentesz valamit, az a Te dolgod.
Bocsánat, nem kijelenteni akartam, hanem felhívni a figyelmet arra, hogy van másik értelmezési lehetőség is. Néhány tényadatot mögé raktam, de ez nem kijelentés, csak próbáltam az én értelmezésemet adatokkal alátámasztani.

Én is köszönöm a kultúrált hangnemet, ilyenből tudok tanulni.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 888
82 447
113
Románok legalább csak a rómaiakig mentek vissza mikor történelmet kreáltak maguknak...
5f6ag6E.jpg
Az a híres csernobili ukrán ősember! ;)
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 086
24 970
113
Na, most akkor befele, vagy kifele mennek az ukránok, meg a zsoldosok. Az, hogy konkrétan mi lehetett a közvetlen kiváltó ok a támadáshoz, csak néhányan tudhatják, mi biztosan nem. Apró mozaik kockákból találgathatunk, de biztosat nem tudunk. Gazdaságilag majdnem teljesen felkészült, de pénzügyileg nem volt idő rá, azért is bukták be a kintlévőségeiket.
A két "speciális" atomerőmű elfoglalása lehet támpont, de nem biztos. Putyin a végső döntést hozta meg, de ezt megelőzte egy biztonsági tanácsi gyűlés, ami alapján döntött, tehát nem egyedül. A hírszerzés valószínűleg elég jó információkkal rendelkezhetett. A támadás volt a kisebb kockázat szerintük, az A terv sikere nem sokon múlott. A B terv volt az, amelyik magára a kiváltó okra reagált. Egyenlőre számomra ez a legvalószínűbb. Putyin tavaly többször kifejtette, hogy akkor kellett lépniük, mert később már sokkal rosszabb körülmények lettek volna.
Különleges katonai művelet. Ha belegondolunk, akkor jogos is. Az Ukrajnában lévő két csonka "szakadár" megye akarta a teljes megye területét megszerezni, vagy a meglévőt megtartani. Volt is vita akkor róla, hogy az elismerés a csonka, vagy a teljes területre vonatkozik-e. Az első lépésként az OF elismerte őket, de 2014 óta eltelt 8 év alatt lett volna rá éppen elég ideje, mégsem tette. A katonai művelet ukrán-ukrán viszonylatban indult, az OF. "csak" a támogatást adta meg, tehát alapvetően nem háborút indított. Viszont a legfontosabb hadműveletek nem a két "szakadár" megyét érintették, hanem elsődlegesen Csernobil-t, illetve a Krím félsziget vízellátását biztosító csatorna elfoglalását. Még elevenen él bennem az a videó, amikor egy településen egymással szemben mennek el az ukrán és orosz katonai konvojok, minden atrocitás nélkül. A hídfők elfoglalása után az Energodar atomerőmű és Mariupol elfoglalásával a két megye közvetlen kapcsolatba került a Krím félszigettel, az energia és vízellátás is megvalósult. Csernobil-ból elvittek valamit, ami a mai napig nem derült ki, hogy micsoda. Mi ez, ha nem egy hatalmas eredmény, hiszen korlátozott erőkkel érték el. Közben azért a Luhanszk-i területeket is sikerült behúzni. Zelenszkíj nem véletlenül mondta, hogy a Donyeck-i harcok fognak mindent eldönteni. Az oroszok viszont ilyet sohasem mondtak. Az orosz haderőnek csak egy korlátozott része vesz részt a harcokban, hogy mennyire rotálják őket, azt nem tudom. Ez az egész lassan úgy néz ki, mintha a medve becsalogatná a vadászt (NATO, EU) a barlang belsejébe.
Szerintem a világon egy hadsereg sem lett volna/nincs felkészülve ilyen harcra, az USA sem. Hasonlattal élve, ez nem egy átlagos NB-III falusi focimeccs, hanem egy BEK döntő, hatalmas tétekkel.
Az ÉÁ-1 és ÉÁ-2 elleni terrorakció után fél év kellett ahhoz, hogy egy bűnbakra mutassanak, aki majd elviszi ezt a balhét is. Elég lehangoló. Az USA már annyira a béka segge alatt van erkölcsileg, hogy nem meri bevállalni. Mindig is egy gerinctelen állam volt. A szánalmas nyugati világ a média teljes szankcionálásával, irányításával durván megsérti a személyes emberi jogokat és saját magát nevezi a demokrácia és szabadság éllovasának, védelmezőjének. Hányinger keltő ez a képmutatás.
Egy kis helységharc harcászat
Herszon
1044113926_192:0:2923:2048_1920x0_80_0_0_ca89955cf9ebf256fd8f439f2f85bb91.jpg

eb9866b6b9d9ac472b4bb235430d099f14ebdcf70_1546_1031.jpg

1043453673_0:252:3100:1996_1920x0_80_0_0_f3ef7a2d9aea6cceccf07c150e34dd1e.jpg

fccb2aab4a5377b32a84892edf5db07717a66ff31_3000_2000_c.jpeg

cD-Rzex-vvE.jpg
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 720
30 228
113
Egy hosszabb elemzés 25perc...
Novobahmutovka
XHíd
Orosz felderítők
Boszporusznál, Tartuszból
GROM
Tömik a zsákot
NYT...live
Dnyesztermente
Ukrajna beárazva
Kremennaya
Avdiivka
Orosz rakéta taktika váltás
Orosz védelem Zaporozsnye
Még mindig
Miss June
Kremennaya
Éjjeli drónozás
Shturm-S
Ahoj Bandera!
Ukrán katona evakulálása
FAB-500
H-1
S-60AA gun, jó az öreg a háznál.
Napfénytető
Patyomkin-sziget/Kherson
Luhanszki front
Artyi
JDAM-ER első bevetése
Harctéri riport
Mi-24P
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Tudom, hogy a másik oldalon állsz, ezért kritizálni kell mindent, amibe bele lehet kötni, amit írok. Ezzel semmi baj nincsen. Köszönöm, hogy ilyen hangnemben tetted.
Egy, vagy több hadgyakorlat lebonyolítása és egy komplex, támadó jellegű háború mindenoldalú előkészítése között elég nagy a különbség, főleg, hogy különböző haderők (orosz, szakadár) vesznek benne részt, más állománnyal. A Te logikád szerint akkor pl. a 300.000 fős létszámú nagy orosz hadgyakorlat a háború megvívásához kellett. Hát nem. Az oroszok demonstratív hadgyakorlatokat folytattak már többször, még sem lett belőle háború. Különböző magasabb egységekből lettek összeállítva a hadgyakorlatra (ez azért nem jellemző egy háborúban), ezért ezek a vegyes egységek vettek a végén részt a támadásban. A hadtápot is teljesen másképpen szervezik le egy konkrét háborús támadás előkészítéséhez.
Különben az amerikai szenátor szerint nem volt szándék a háború elkezdésére az orosz vezetésben még decemberben. Ezt Ő nyilatkozta. A hadgyakorlaton részt vevők sem erre voltak felkészítve, szerinte. Az, hogy egy laza szóváltásnál, ami jó sokáig tart, hirtelen kapnál egy paraszt lengőt, ami elöl időben elhajolsz, még nem jelenti azt, hogy egy komoly bunyóra fel is készültél. Oroszország igen, felkészült egy szankciós időszakra, de ez nem jelenti, hogy katonailag is felkészült egy átfogó támadásra.
Hibáztak? Igen! Amikor a Biden adminisztráció hatalomra került, már akkor látszott, hogy előbb, vagy utóbb katonai konfrontáció lesz. A hadiipart már akkor lassan magasabb fokozatba kellett volna állítani, a hadtápot, a harcoló alakulatokat felkészíteni arra, ami a végén realizálódott. Az Afganisztáni kivonulás is elég határozott jel volt.
Az, hogy Te a mondanivalómat jól, vagy rosszul értelmezed, már a hozzáállásod is meghatározza (nem vagy vele egyedül). Bele lehet kötni a szavaimba, mert úgy fogalmaztam meg, ahogyan írtam, nem készültem előre rá, de a mondanivalóm lényegét látni lehet benne, amit akartam szerintem sokaknak átjött. Lehetne oldalakat írni a témában, majd idővel valakik meg is teszik, így vagy úgy, kinek nézete szerint. Az, hogy a különböző kormányokban, szervezetekben ki, mit, mikor tudott, lassan kiderül és az is, hogy miért (kényszerből, elhivatottságból, együgyűségből, hiszékenységből, tudatosan) csinálták/csinálják. Egy biztos, Mi, kis emberek isszuk meg a levét és viszzük el a balhét. Az élet már csak ilyen. Vitatkozhatunk itt hitből, elhivatottságból, meggyőződésből, gyűlöletből, szimpátia alapján, de a lényegen nem változtat semmit.
Az, hogy vélelmezem, ez nem érv, főleg nem jó érv, kijelentés, hanem konkrétan azt jelenti, hogy én úgy gondolom, hogy ez is lehet mögötte, de nem tudom biztosan. Az, hogy Te nem vélelmezel, hanem kijelentesz valamit, az a Te dolgod.
NATO/nyugat, ebbe beletartozik Japán, Dél-Korea és még mások is lehetnek benne. Ha "nagy" háború lenne, abba benne lesz mindenki, azért is lesz világháború.

Az orosz harckocsizók harceljárása megváltozott. Körhintáznak. Ez azt jelenti, hogy amikor az egyik tank gyorsan kilövi a lőszert, azonnal hátra vonul újratölteni, majd előre jön egy másik harckocsi, vagy ugyanabból a pozícióból lő, vagy egymást takarva, fedezve, váltják egymást. A másik, hogy fedett állásokból tüzelnek az ellenségre, a csapásokat pedig kvadrokopterek segítségével korrigálják. A BMPT Terminátor harcjárműveket sikeresen alkalmazzák közösen velük, bár korábban nagyon óvatosak voltak a vélemények róluk.
https://ukraina.ru/20230206/1043305...ral&utm_source=infox.sg&utm_campaign=exchange
A Macsulusi légibázison állomásozó A-50 AWACS elleni szabotázsról. Beszervezett, Krímben élő orosz állampolgár volt, összesen 20 fő vett benne részt, nagyon modern IT eszközöket alkalmazva, jól felkészítve (több, mint egy hónapig), különböző terror akciókra, CIA háttérrel. Az A-50, amely január 16-án érkezett a bázisra, nem szenvedett komoly sérüléseket (azért Minsz kért helyette egy másikat).
https://ria.ru/20230307/belorussiya-1856345674.html?rcmd_alg=COL6&rcmd_id=1856298706
1856348516_0:0:3000:2000_1440x900_80_1_1_16f0d52a4e3a063c257153a1ea68747d.jpg.webp

ATGM csapás
Az oroszok sz@rul vannak felszerelve, de hol van a gyalásó?
20230227_gaf_u03_026_1677656000_1677656133.webp

122mm 2Sz1 öl.
1841565688_0:98:2931:1747_1920x0_80_0_0_af119ea3a1f8516d741f824a4a3330d5.jpg

152mm 2Sz3 öl.
1043452944_0:267:3167:2048_1920x0_80_0_0_e43ece7e21a376d00aad486d81140f28.jpg.webp

8 db 155mms M-109 öl.
01-6-1.jpg

Az orosz háborús készülődésnek voltak jelei, a döntés már 2021-ben megszületett.
  • Az oroszok 21 augusztustól csökkentették az EU -ba szállított gáz mennyiséget, a lekötött mennyiségeken felül nem igen jött gáz. A tőzsdei árak megugrottak. A célja az volt, hogy a következő télen minél kiszolgáltatottabb legyen az EU. Zsarolhatóvá váljon az alacsony feltoltottsegű tárolókkal.
  • A gyakorlatok az erők átcsoportosítását is jelentették. Már a 2018-as gyakorlat után is 60-80 ezer katonával több maradt Ukrajna hatarainál, mint korábban.
  • A nyugati hírszerzők 2021 novemberétől jelezték, hogy a korábbi gyakorlatokkal ellentétben, most rengeteg hadi lőszert és nagy mennyiségű EÜ anyagot, VÉR készleteket is a térségbe szállítanak.
  • A NATO pontosan tudta Putyin mire készül, de abban bíztak, hogy ez csak az ÉÁ 2 miatti fenyegetőzés, Putyin bármikor leállíthatja a háborús gépezetet.
  • Ezért tudatták az orosszal, hogy tudnak szándékairól, nyilvánosan figyelmeztették Putyint és a világot a háborús tervek ismertek a nyugat előtt. Az is igaz, hogy az EU vezetői sem hittek az USA hírszerzésnek, hazudtak ők már az ENSZ -ben is ((Powel).
  • Putyin háborús szándékát bizonyítja a teljesíthetetlen ultimátum a biztonsági garanciákra vonatkozólag. 97 előtti állapotokat követelt 21-ben. Ha nem teljesítik, ő szólt, akkor támad, mert nem kapott garanciákat. Komolytalanságat mutatja, hogy a "szövetségi tömbhöz tartozás" jogát Belarusz esetében másképp gondolta, mint a térség NATO tagjainak esetében. :)
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 303
113
Az orosz háborús készülődésnek voltak jelei, a döntés már 2021-ben megszületett.
  • Az oroszok 21 augusztustól csökkentették az EU -ba szállított gáz mennyiséget, a lekötött mennyiségeken felül nem igen jött gáz. A tőzsdei árak megugrottak. A célja az volt, hogy a következő télen minél kiszolgáltatottabb legyen az EU. Zsarolhatóvá váljon az alacsony feltoltottsegű tárolókkal.
  • A gyakorlatok az erők átcsoportosítását is jelentették. Már a 2018-as gyakorlat után is 60-80 ezer katonával több maradt Ukrajna hatarainál, mint korábban.
  • A nyugati hírszerzők 2021 novemberétől jelezték, hogy a korábbi gyakorlatokkal ellentétben, most rengeteg hadi lőszert és nagy mennyiségű EÜ anyagot, VÉR készleteket is a térségbe szállítanak.
  • A NATO pontosan tudta Putyin mire készül, de abban bíztak, hogy ez csak az ÉÁ 2 miatti fenyegetőzés, Putyin bármikor leállíthatja a háborús gépezetet.
  • Ezért tudatták az orosszal, hogy tudnak szándékairól, nyilvánosan figyelmeztették Putyint és a világot a háborús tervek ismertek a nyugat előtt. Az is igaz, hogy az EU vezetői sem hittek az USA hírszerzésnek, hazudtak ők már az ENSZ -ben is ((Powel).
  • Putyin háborús szándékát bizonyítja a teljesíthetetlen ultimátum a biztonsági garanciákra vonatkozólag. 97 előtti állapotokat követelt 21-ben. Ha nem teljesítik, ő szólt, akkor támad, mert nem kapott garanciákat. Komolytalanságat mutatja, hogy a "szövetségi tömbhöz tartozás" jogát Belarusz esetében másképp gondolta, mint a térség NATO tagjainak esetében. :)
Amikor először láttam tetőcsomagtartós T-72-est, elgondolkoztam azon, hogy az oroszoknak minek is kell ez? Mikor is volt ez?
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 894
5 191
113
Na, most akkor befele, vagy kifele mennek az ukránok, meg a zsoldosok. Az, hogy konkrétan mi lehetett a közvetlen kiváltó ok a támadáshoz, csak néhányan tudhatják, mi biztosan nem. Apró mozaik kockákból találgathatunk, de biztosat nem tudunk. Gazdaságilag majdnem teljesen felkészült, de pénzügyileg nem volt idő rá, azért is bukták be a kintlévőségeiket.
A két "speciális" atomerőmű elfoglalása lehet támpont, de nem biztos. Putyin a végső döntést hozta meg, de ezt megelőzte egy biztonsági tanácsi gyűlés, ami alapján döntött, tehát nem egyedül. A hírszerzés valószínűleg elég jó információkkal rendelkezhetett. A támadás volt a kisebb kockázat szerintük, az A terv sikere nem sokon múlott. A B terv volt az, amelyik magára a kiváltó okra reagált. Egyenlőre számomra ez a legvalószínűbb. Putyin tavaly többször kifejtette, hogy akkor kellett lépniük, mert később már sokkal rosszabb körülmények lettek volna.
Különleges katonai művelet. Ha belegondolunk, akkor jogos is. Az Ukrajnában lévő két csonka "szakadár" megye akarta a teljes megye területét megszerezni, vagy a meglévőt megtartani. Volt is vita akkor róla, hogy az elismerés a csonka, vagy a teljes területre vonatkozik-e. Az első lépésként az OF elismerte őket, de 2014 óta eltelt 8 év alatt lett volna rá éppen elég ideje, mégsem tette. A katonai művelet ukrán-ukrán viszonylatban indult, az OF. "csak" a támogatást adta meg, tehát alapvetően nem háborút indított. Viszont a legfontosabb hadműveletek nem a két "szakadár" megyét érintették, hanem elsődlegesen Csernobil-t, illetve a Krím félsziget vízellátását biztosító csatorna elfoglalását. Még elevenen él bennem az a videó, amikor egy településen egymással szemben mennek el az ukrán és orosz katonai konvojok, minden atrocitás nélkül. A hídfők elfoglalása után az Energodar atomerőmű és Mariupol elfoglalásával a két megye közvetlen kapcsolatba került a Krím félszigettel, az energia és vízellátás is megvalósult. Csernobil-ból elvittek valamit, ami a mai napig nem derült ki, hogy micsoda. Mi ez, ha nem egy hatalmas eredmény, hiszen korlátozott erőkkel érték el. Közben azért a Luhanszk-i területeket is sikerült behúzni. Zelenszkíj nem véletlenül mondta, hogy a Donyeck-i harcok fognak mindent eldönteni. Az oroszok viszont ilyet sohasem mondtak. Az orosz haderőnek csak egy korlátozott része vesz részt a harcokban, hogy mennyire rotálják őket, azt nem tudom. Ez az egész lassan úgy néz ki, mintha a medve becsalogatná a vadászt (NATO, EU) a barlang belsejébe.
Szerintem a világon egy hadsereg sem lett volna/nincs felkészülve ilyen harcra, az USA sem. Hasonlattal élve, ez nem egy átlagos NB-III falusi focimeccs, hanem egy BEK döntő, hatalmas tétekkel.
Az ÉÁ-1 és ÉÁ-2 elleni terrorakció után fél év kellett ahhoz, hogy egy bűnbakra mutassanak, aki majd elviszi ezt a balhét is. Elég lehangoló. Az USA már annyira a béka segge alatt van erkölcsileg, hogy nem meri bevállalni. Mindig is egy gerinctelen állam volt. A szánalmas nyugati világ a média teljes szankcionálásával, irányításával durván megsérti a személyes emberi jogokat és saját magát nevezi a demokrácia és szabadság éllovasának, védelmezőjének. Hányinger keltő ez a képmutatás.
Egy kis helységharc harcászat
Herszon
1044113926_192:0:2923:2048_1920x0_80_0_0_ca89955cf9ebf256fd8f439f2f85bb91.jpg

eb9866b6b9d9ac472b4bb235430d099f14ebdcf70_1546_1031.jpg

1043453673_0:252:3100:1996_1920x0_80_0_0_f3ef7a2d9aea6cceccf07c150e34dd1e.jpg

fccb2aab4a5377b32a84892edf5db07717a66ff31_3000_2000_c.jpeg

cD-Rzex-vvE.jpg
És mindezt úgy indították meg hogy szért "bevárták" hogy gyorsan kapjanak még az Ukránok pár ezer darab pánéltörő rakétát,és manpads-t.És persze a tavaszi raszputyica kezdetét amiért iszonyat veszteséggel "fizettek" az Oroszok a háború kezdetén.És ezért a vezérksrban még mindig nem "lógattak"fel érte senkit.Viszont gazdaságilag tényleg jól felkészültek a háborúra az Oroszok.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 783
14 191
113
Az orosz háborús készülődésnek voltak jelei, a döntés már 2021-ben megszületett.
  • Az oroszok 21 augusztustól csökkentették az EU -ba szállított gáz mennyiséget, a lekötött mennyiségeken felül nem igen jött gáz. A tőzsdei árak megugrottak. A célja az volt, hogy a következő télen minél kiszolgáltatottabb legyen az EU. Zsarolhatóvá váljon az alacsony feltoltottsegű tárolókkal.
Vegyük ezt az 1 pontot amit indokként felhoztál:

  • Az oroszok 21 augusztustól csökkentették az EU -ba szállított gáz mennyiséget, a lekötött mennyiségeken felül nem igen jött gáz.

A gáztőzsdei adatokon láthatod, hogy egészen 21 december végéig egyre emelkedtek a forgalmazott mennyiségek, tehát az orosz nem csökkentett. A 2019-es év végének gázmennyiség adatához képest pont a dupláját adták el a tőzsdén. A roppant módon megemelkedett mennyiség mellet is az ár hirtelen felugrott a tavaszi 17 Euróról egy rövid ideig 180 Euróra. Vajon miért van most Európának ilyen nagy szüksége a kb dupla mennyiségű gázra éves szinten? Mert a németek lezöldítették az atomerőműveiket, még jó hogy az utolsó hármat nem merték az ütemezést tartva kikapcsolni. Nálam emiatt az emberi hülyeség mértékegysége ez után az 1 Gréta lett.
Mert nagyon jól "bejött" a zöld energiára való átállás az atomerőművek helyett (németek) ha nem süt a nap v nem fúj a szél, akkor ezt gázos v szenes erőművel kell pótolni.
Ez az egyszerű magyarázata az 1 év alatt megduplázott EU-s éves gázfogyasztásnak.
Az oroszt nem okolhatod hiszen épp magad írtad hogy teljesítette minden szerződéses kötelezettségét, sőt azon felül is szállított valamennyit. Szerződésen "felüli" mennyiség le nem szállításáért senkit nem lehet okolni. Miért nem szerződött az EU?

30 évig voltam nagykereskedő, én szerződésen felüli mennyiséget sosem rendeltem le, csak pont annyit amennyit a vevőim kérték.
Az orosz különböző módszerekkel ki lett golyózva tavaly nyártól az Uniós piacról, ezt már régebben kitárgyaltuk, ne vegyük újra elő.
Ezért most nem kell sírni az orosz mentes, magas Úniós gázárért (10 X es nagyker ár) hiszen az Únió ezt magának akarta...
Azért iderakom az Úniós gázár alakulásának grafikonját, ahol a mennyiségek is szépen látszanak. Mintha enyhe piaci manipulációkat lehetne látni a belső piacon...

 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 273
76 846
113
Na, most akkor befele, vagy kifele mennek az ukránok, meg a zsoldosok. Az, hogy konkrétan mi lehetett a közvetlen kiváltó ok a támadáshoz, csak néhányan tudhatják, mi biztosan nem. Apró mozaik kockákból találgathatunk, de biztosat nem tudunk. Gazdaságilag majdnem teljesen felkészült, de pénzügyileg nem volt idő rá, azért is bukták be a kintlévőségeiket.
A két "speciális" atomerőmű elfoglalása lehet támpont, de nem biztos. Putyin a végső döntést hozta meg, de ezt megelőzte egy biztonsági tanácsi gyűlés, ami alapján döntött, tehát nem egyedül. A hírszerzés valószínűleg elég jó információkkal rendelkezhetett. A támadás volt a kisebb kockázat szerintük, az A terv sikere nem sokon múlott. A B terv volt az, amelyik magára a kiváltó okra reagált. Egyenlőre számomra ez a legvalószínűbb. Putyin tavaly többször kifejtette, hogy akkor kellett lépniük, mert később már sokkal rosszabb körülmények lettek volna.
Különleges katonai művelet. Ha belegondolunk, akkor jogos is. Az Ukrajnában lévő két csonka "szakadár" megye akarta a teljes megye területét megszerezni, vagy a meglévőt megtartani. Volt is vita akkor róla, hogy az elismerés a csonka, vagy a teljes területre vonatkozik-e. Az első lépésként az OF elismerte őket, de 2014 óta eltelt 8 év alatt lett volna rá éppen elég ideje, mégsem tette. A katonai művelet ukrán-ukrán viszonylatban indult, az OF. "csak" a támogatást adta meg, tehát alapvetően nem háborút indított. Viszont a legfontosabb hadműveletek nem a két "szakadár" megyét érintették, hanem elsődlegesen Csernobil-t, illetve a Krím félsziget vízellátását biztosító csatorna elfoglalását. Még elevenen él bennem az a videó, amikor egy településen egymással szemben mennek el az ukrán és orosz katonai konvojok, minden atrocitás nélkül. A hídfők elfoglalása után az Energodar atomerőmű és Mariupol elfoglalásával a két megye közvetlen kapcsolatba került a Krím félszigettel, az energia és vízellátás is megvalósult. Csernobil-ból elvittek valamit, ami a mai napig nem derült ki, hogy micsoda. Mi ez, ha nem egy hatalmas eredmény, hiszen korlátozott erőkkel érték el. Közben azért a Luhanszk-i területeket is sikerült behúzni. Zelenszkíj nem véletlenül mondta, hogy a Donyeck-i harcok fognak mindent eldönteni. Az oroszok viszont ilyet sohasem mondtak. Az orosz haderőnek csak egy korlátozott része vesz részt a harcokban, hogy mennyire rotálják őket, azt nem tudom. Ez az egész lassan úgy néz ki, mintha a medve becsalogatná a vadászt (NATO, EU) a barlang belsejébe.
Szerintem a világon egy hadsereg sem lett volna/nincs felkészülve ilyen harcra, az USA sem. Hasonlattal élve, ez nem egy átlagos NB-III falusi focimeccs, hanem egy BEK döntő, hatalmas tétekkel.
Az ÉÁ-1 és ÉÁ-2 elleni terrorakció után fél év kellett ahhoz, hogy egy bűnbakra mutassanak, aki majd elviszi ezt a balhét is. Elég lehangoló. Az USA már annyira a béka segge alatt van erkölcsileg, hogy nem meri bevállalni. Mindig is egy gerinctelen állam volt. A szánalmas nyugati világ a média teljes szankcionálásával, irányításával durván megsérti a személyes emberi jogokat és saját magát nevezi a demokrácia és szabadság éllovasának, védelmezőjének. Hányinger keltő ez a képmutatás.
Egy kis helységharc harcászat
Herszon
1044113926_192:0:2923:2048_1920x0_80_0_0_ca89955cf9ebf256fd8f439f2f85bb91.jpg

eb9866b6b9d9ac472b4bb235430d099f14ebdcf70_1546_1031.jpg

1043453673_0:252:3100:1996_1920x0_80_0_0_f3ef7a2d9aea6cceccf07c150e34dd1e.jpg

fccb2aab4a5377b32a84892edf5db07717a66ff31_3000_2000_c.jpeg

cD-Rzex-vvE.jpg
A hírszerzés jó információkkal rendelkezett? Ilyen pofátlanul még az oroszok sem mondanak teljesen nyilvánvaló hülyeséget! Azt sem tudta megomndani a hírszerzés, hogy az Ukrajnában élők amúgy nem szeretik annyira az oroszokat, hogy csak simán átadják nekik az országot...
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
537
4 854
93
Ukrajna nem demokrácia. Nincs is gyökere a társadalmunkba. Azonban az orosz-ukrán háború, meg a villanyoszlophoz ragasztott emberek között valamiféle párhuzamot nézni, bevonni ide szerintem marhaság a topicon.
Nézd én feltettem egy kérdést: "Volna egy kérdésem. Sok képet tettek fel, hogy Ukrajnában különféle indokkal villanyoszlopokhoz ragasztanak embereket. Nem is annyira humánus módon. Arról nem találok bejegyzést, hogy mi is történt utána ezekkel."

Tavaly február előtt ilyen oszlophoz kötözős képek nem voltak Ukrajnából. Tavaly február óta ott háborús helyzet van. Tehát nem marhaság feltenni egy ilyen kérdést ebben a topikban, mert az elnevezése is ukrajnai fegyveres konfliktus. Főleg fegyveres férfiak kötöztek ki nőket, férfiakat. Erősen felmerül a kérdés, hogy valóban "csak" sima tolvajokról van szó vagy egészen másról. Más kérdés a 2014 óta mi van.

Nekem a kérdésem az volt, hogy vajon mi történt ezekkel a kikötözött emberekkel? Ennyi és nem több.