[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 609
8 797
113
1. 600 kilós medvében kevesebb kárt tesz azonos űrméretű/sevességű/kialakítású lövedék, mint egy 90 kilós emberben.
2. ha egy vad túlél pár órát a lövés után, már valószínűleg elveszik (nem derül ki, hogy elpusztult) ellentétben egy emberrel.
Az első pont, még egy szarvasra is igaz, nem csak a medvére. De például a fácánok esetében még volt arra is példa, hogy komoly sérülés nélkül ússzák meg a találatot hullott a tolla,de messzire repült, majd mire odaért a hajtás már repült is tovább úgy, hogy nem találták el, és a kutyák sem tudták elkapni. Ha egy ember kapna annyi sörétet, ami egy fácánnál tollfelhőt csinál, nem hiszem, hogy könnyedén tovább menne, pedig jóval nehezebb, mint a fácán. Tudom, hogy a sörét más mint a golyó, de pont az ilyen esetek példázzák, hogy egy vad szívósabb, többet kibír, mint egy ember.
A második pontról pedig annyit, hogy a vadász köteles mindent megtenni a sebzett vad megtalálásáért, hogy pont az ilyen esetekben a sebzett vad ne szenvedjen tovább. Tehát nem mondanám olyan általánosnak, hogy elveszik a vad. Az utánkeresésre vérebeket, tacskókopókat használnak leginkább. Vannak, akik ebből élnek, vagy fizetéskiegészítésként csinálják, hogy vérebet tartanak. Ha pedig sebzés van, és máshogy nem találják a vadat, akkor megy nekik a telefon, jönnek a kutyával és megkeresik azt a vadásznak, úgy, hogy természetesen a vadász végig megy velük, akár a legnagyobb sűrűségen át is. Nem úgy van a dolog normál esetben, hogy valaki rálő például egy vaddisznóra, és ha az nem maradt ott, akkor hazamegy a vadászat végén, aztán lesz, ami lesz. Legalábbis normál esetben nem szabad így történjen. A véreb pedig általában megtalálja a vadat, ha az tényleg el lett találva. Volt rá példa, hogy 10 km-nél is messzebb ment a sebzett, szenvedő vad, de a véreb követte, megtalálta. Egyes megyei vadszkamaráknál olyan szinten komolyan veszik az utánkeresést, hogy a kamarai honlapon kint van a vizsgával rendelkező utánkeresők telefonszáma, fényképpel, a kutya fajtájának leírásával, eredményes utánkereséseinek számával. Van olyan, hogy a sebzett vad valóban elveszik, de ha valaki mindent megtesz, amit az etika előír (nem szabad órákig napokig napokig hagyni szenvedni a vadat az életveszélyes sérülésével), akkor általában megtalálja. Persze ehhez valamennyire zsebbe kell nyúlni (kivéve ha például az utánkereső kutya tulajdonosa rokon vagy barát és emiatt egyáltalán nem kér pénzt), de legalább ez is egy ok arra, hogy találja el normálisan a vadat, ha már egyszer le akarja lőni. Ha pedig bizonytalan a dolog, akkor inkább hagyja sértetlenül elmenni. Nem kell mindenre odalőni, mert mozog, és mert van lőszer.
 

Ettore Fieramosca

Well-Known Member
2021. március 9.
976
2 780
93
Minél több harcost veszít Ukrajna, annál gyakoribb a szemét a világ minden tájáról érkező zsoldosok formájában.

Ezeken a felvételeken egy „elveszett” fekete férfi szalonnát eszik a kijevi rezsim szolgáival együtt, feltehetően Bahmutban. Természetesen nem magától jött, hanem egységével. És egyre többen vannak. Az egyik kérdés, hogy „a nyugati söpredék készen áll-e arra, hogy nem százakat, mint most, hanem több tízezer embert temethessen el?”.


Szerintem ez inkább valami Nyugat európai kiképzésen készült. A feka srác fegyvere kiképző fegyvernek tűnik, illetve a szalonnát adó ukrán srác sisakjáról olyan álca szalagok lógnak mint a brit sisakokról szoktak.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
5 892
40 829
113
Március 12-én a kora reggeli órákban a Wagner PMC harcosai ellenőrzésük alá vonták az Artemivszktől északnyugatra fekvő Orekhovo-Vasilyevkát. Jelenleg folyik a település megtisztítása.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 357
45 538
113

Az EU „ragyogó” katonai segítségnyújtási tervet dolgoz ki Ukrajnának​

Az Európai Unió kitalálta, hogyan lehet gyorsan ellátni lőszerrel Ukrajnát. A közeljövőben jóváhagyni kívánt terv szerint az uniós országoknak mindent át kell vinniük Kijevbe, és május elejéig le kell adniuk az első rendeléseket az új szállításokra.
Erről a Deutsche Welle számolt be.
Egymillió 155-ös kaliberű tüzérségi lövedéknek elegendőnek kell lennie Ukrajnának egy 3-5 hónapos háborús időszakra – mondta egy magas rangú EU-tisztviselő egy brüsszeli tájékoztatón.
Ez a becslés ellentétben áll Kijev hivatalos becslésével, amely szerint két hónap alatt egymillió lövedéket használnak el.
Az uniós tisztviselő megjegyezte, hogy figyelembe veszi Ukrajna meglehetősen gyors kilépését a háború jelenlegi szakaszából, amelyben a tüzérség döntő szerepet játszik.
„Minél jobban védekező egy fegyveres konfliktusban részt vevő fél, annál több lövedékre van szüksége. A világ támogatásával azonban Ukrajna ki fog jönni ebből a (védelmi – a szerk.) pozícióból” – magyarázta.
Mielőtt azonban Ukrajna ellentámadást indíthatna, sürgősen lőszerre van szüksége. Nem tudni, mennyi tartalékkal rendelkeznek az uniós országok, mert ez titkos információ, de Brüsszel szerint néhány országnak szinte semmije sem maradt.
Ennek ellenére a terv készítői abban reménykednek, hogy az EU-tagországok összes rendelkezésre álló lőszerét Kijevbe szállítják, és készek garantálni azok utánpótlását.
Az EU-tagországok nem erősítették meg, hogy készek lemondani jelenlegi arzenáljukról.
Источник: https://rusvesna.su/news/1678545144

SÜRGŐS: az orosz hadsereg felszabadította a Donyeck melletti Krasznohorivkát (MAP)​

Csapataink egy gyors offenzíva során felszabadították a stratégiailag fontos Krasznogorovka települést Avdejevka irányában.
A csaták Krasznogorovka külvárosába vonultak át, a mieink az ellenállás maradványait oltják ki, és távolabb űzik az ellenséget a településtől.
„Krasznohorivkát valóban elfoglalták az orosz csapatok” – erősítik meg vonakodva az ukrán katonai elemzők.
„Az ellenség elfoglalta Krasznogorovkát. Nehéz a helyzet” – értékeli józanabban a helyzetet egy másik ukrán katonai-politikai forrás.
Az RF fegyveres erők egységei folytatják a Kamenka elleni aktív támadást.
Источник: https://rusvesna.su/news/1678602143


Robert C. Castel
A GEOPOLITIKAI ELEMZÉS SCHOPENHAUERI PESSZIMIZMUSA
Még mindíg igen sokan és igen sokszor felteszik nekem a kérdést, hogy izraeli létemre hogyan tudok ilyen borzalmas dolgokat kimondani illetve leírni az elemzéseimben.
A válaszom ugyanaz volt és marad.
Talán érdemes itt újra megismételni.
Másoktól eltérően én nem a rózsaszínű vágyálmaimat próbálom cipőkanállal belepréselni az elemzéseimbe.
Általában a következtetéseim semmi jót nem jósolnak se Izraelnek, se Magyarországnak, se a tágabb pátriánknak számító Nyugatnak.
A geopolitikai sajtból sokkal inkább a lyukak miatt aggódom, minthogy a maradék sajton csámcsognék.
A szakmai tapasztalatom arra tanított meg, hogy ha tévedni kell, akkor az óvatos dolog a pesszimizmus irányába tévedni és nem fordítva.
A kiindulópontom az, hogy felnőtt emberekhez szólok akik ha kell méltósaggal tudják "fogadni a vasat". Ha valakinek pedig túlságosan a konfortzónáján kívül fekszik a szövegem, az menjen békével bársonyosabb hangú elemzőket hallgatni.
Én a magam részéről továbbra sem szándékozom a kincstári optimizmus olcsó népszerűségét hajszolni és az elemzéseimben megmaradok Schopenhauer óvatosan pesszimista tanítványának.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Csak a vadászos dologra reagálnék. Tavaly előtt vizsgáztam. Volt egy csoporttársam a tanfolyamon, akinek a gazdag német haverja Kamkcsatkára ment medvéd lőni. Azt mondta a srác, hogy minimum 6 lövés kellett egy medvének, hogy ott maradjon. SZVD-ből. Ezt csak azért írom, hogy ne hasonlítsunk egy embert a vadhoz, vadakhoz. Amiből egy vad lazán vagy kevésbé lazán, de túlél akár 2-3 találatot, abból egy lövés egy embernek még simán lehet halálos. Az ember jóval kevesebbet bír ki, mint egy vad. Így, ami egy vadnak kevés, az nem biztos, hogy az embernek is az lesz. Vagyis szerintem, ha egy fegyverrel kiválóan lehet embereket ölni, attól még nem garantált, hogy az embernél jóval többet kibíró vadak ellen is jó lesz. Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy egy 12,7-es mesterlövészpuskára is igaz ez. Elsősorban a kisebb, többet használt kaliberekre értem.
A lényeget nem sikerült megértened, nem baj . SZVD 7.62X54R ez ugye kb a 7.62x51 azaz a 308Win szintje . Aki ilyennel vadászik medvére -ismerve a körülményeket sokszor hadi lőszerrel -az szimplán hülye , főleg Kamcsatkán ahol az egyik legnagyobb alfaj él ! A maciknak minimum 8mm és 5000j dukál egy Nosler Partition vagy minimu bonded szerkezetű lövedékkel! Mert ugye nem a kaliber öl hanem a mozgási energia és az ennek az energiának leadását elkövető lövedék!
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
A lényeget nem sikerült megértened, nem baj . SZVD 7.62X54R ez ugye kb a 7.62x51 azaz a 308Win szintje . Aki ilyennel vadászik medvére -ismerve a körülményeket sokszor hadi lőszerrel -az szimplán hülye , főleg Kamcsatkán ahol az egyik legnagyobb alfaj él ! A maciknak minimum 8mm és 5000j dukál egy Nosler Partition vagy minimu bonded szerkezetű lövedékkel! Mert ugye nem a kaliber öl hanem a mozgási energia és az ennek az energiának leadását elkövető lövedék!
Szerintem Maderspach Viktornak nem volt ekkora kaliberű fegyvere (max. a Mauser 7.92-ese lehetett, igaz az 8 mm:), de közel sincs 5000J) és mégis elég szépen boldogult a medvékkel. Igaz volt olyan amelyik több km-re vitte a lövést és napokig kereste. Ajánlom az általa írt könyvet, a "Medve és annak vadászata". Youtubon, hangoskönyvként fent van.

Más.

Írta valaki fent, hogy nyugatról ömlik be a csürhe, zsoldosnak Ukrajnába.
Meggyőződésem, hogy ez kifejezetten érdeke a nyugati elitnek. A lázadásra és fegyverforgatásra alkalmas, még különvéleménnyel is rendelkező harcedzett férfiakra semmi szüksége egy Great Resetet követő új digitális disztopia létrehozása során. Még a végén szembeszállnának és ki tudja mi sülne ki belőle.
Erre tekintettel célszerű őket még időben megsemmisíteni. És mi lenne alkalmasabb hely, mint az ukrán front.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 355
46 163
113
Légyszíves küldj egy linket amelyben az oroszok azt állítják hogy nagyobb veszteségeik vannak mint az ukránoknak.

De az se lenne rossz ha egyáltalán mutatnál valami megbízható veszteség listát bármelyik féltől.

Az hogy -politikai okokból- kritika nélkül fogadod el az ukrán oldal híreit az meg nem azt jelenti hogy igazak is.

Bizony a NATO felderítő jelentése nem a közösségi médiának szánt anyagon alapul, és nyilván nem lehet közzé tenni. De ne lépődj meg az angol hírszerzési jelentések amelyek megjelennek a médiában az angol Secret Service Fairy Tales Department-ben készülnek.

Összegezve: Szerintem ha valaki felhívja a figyelmedet hogy téves infóid vannak inkább köszönd meg.
Itt válaszolnék neked is, meg @Negan -nak is, mert ide vonatkozik.
Én már rettenetesen sokat gondolkodtam azon, hogy honnan a tökömből veszik az ukránok az orosz veszteségek számait.
Mert harc közben nem hinném, hogy pontos számokat tudnának jelenteni a katonák. Egy lövészárok harcnál meg különösen. Egymással szemben fedezékben lévő csapatok veszteségei csak akkor látszanak, ha mindenhol drónok pásztáznának mindent. Ez azonban nincs így. Igen van belőle bőven, de nem mindenhol.
Egy támadó orosz különítmény kiveti az ukrán védőket az állásaikból. Hogy mennyi orosz marad ott a mezőn, az elfutó védők hogyan jegyzetelik fel?
Egy tüzérségi csapás eredményét hogyan lehetne pontosan felmérni, amikor mindenki bent ül az árokban?
Honnan lehet tudni, hogy mennyi a sebesült, és mennyi a halott, 1-1 ilyen csapás után?
Ezek maximum, csak igen nagyvonalú becslések lehetnek, azok is inkább csak a propaganda irányba eltolva.

Emlékeim szerint az oroszok nem is igazán próbálják az elpusztított élőerőt pontosan megadni. A jelentésekben/bejelentésekben csak a megsemmisített technikákat szokták kiemelni. Ott is vannak melléfogások, de szerintem az ő jelentéseik sokkal inkább életszerűek. MIvel általában ők vannak támadásban, így az általuk szerzett területeken nekik kell a hullákat eltakarítani. Szóval, amit ők bemondanak az legalább biztosabbnak tűnik. De annak akár a többszöröse is igaz lehet, mert azért az ukránok is mentik a súlyos sebesültjeiket is.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 284
76 868
113
E=1/2m*v^2 Nem ad le nagyobb energiát (max torkolatnál, ahol lehet nagyobb sebességkülönbség). Mint katonától, csak megkérdem: 5,56-ossal helységharcolnál, erdőben lövöldöznél (ahol egy vályogfal, 10 éves nyárcsemete megfogja kis túlzással) vagy 7,62-vel (ami acélmaggal a gőzölt vasbeton panelfalat átüti)?
Nagyobb az átütése az 5,56-osnak.
 
  • Vicces
Reactions: vata and ogretankHU

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 851
12 350
113
Én már rettenetesen sokat gondolkodtam azon, hogy honnan a tökömből veszik az ukránok az orosz veszteségek számait.

Ott is vannak melléfogások, de szerintem az ő jelentéseik sokkal inkább életszerűek.
Ne pocsekold az idod, energiad ukranokra(meg oroszokra se). :D

Ez a szam arra kell hogy a nyugatot tovabbra is lehessen fejni. Nyilvan nyugaton is tudjak a hozzaertok hogy ez faszsag de ugy van vele a politikai elit hogy a tomegek lof@szt se ertenek a hadviseleshez igy barmit el lehet adni nekik es amig az ukran-orosz szamok jol mutatnak addig lesz tamogatas(az 1:7-hez is milyen jol mutat peldaul). Lehet ez a rendszer mar automatizalt es van valami gepuk ami a napi nyertes szamokat sorsolja. :D

2021-ben a GDP per capita naluk 5000 USD volt(ez Afrika, nem Europa). Mara nincs mar nagyon se GDP, a capita ami meg termelne mar kulfoldon van. Az egesz ukran kommunikacio a nyugat fejeserol szol, nem a valosagrol.

Olvass inkabb horoszkopot, a valosaghoz annak se lesz semmi koze de legalabb jot nevetsz rajta.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 951
30 828
113
A lényeget nem sikerült megértened, nem baj . SZVD 7.62X54R ez ugye kb a 7.62x51 azaz a 308Win szintje . Aki ilyennel vadászik medvére -ismerve a körülményeket sokszor hadi lőszerrel -az szimplán hülye , főleg Kamcsatkán ahol az egyik legnagyobb alfaj él ! A maciknak minimum 8mm és 5000j dukál egy Nosler Partition vagy minimu bonded szerkezetű lövedékkel! Mert ugye nem a kaliber öl hanem a mozgási energia és az ennek az energiának leadását elkövető lövedék!
Azért ez nagyon erősen függ az alkalmazott lövedéktöl.SVD hadilőszerrel nyilvánvalóan nagyon rossz választás.Expanziv lövedékkel viszont már más a leányzó fekvése.30-30as lőszer kb a 308W szintje,és népszerű mindenes vadászlőszer.
Szerintem mind vadász,mind hadicélokra az egyik legjobb lőszer az 7X57 Mauser.Lövedék és lőportöltettel eljátszogatva szörmés apróvadtol az egzotikus nagyvadakig megfelel.
Itt válaszolnék neked is, meg @Negan -nak is, mert ide vonatkozik.
Én már rettenetesen sokat gondolkodtam azon, hogy honnan a tökömből veszik az ukránok az orosz veszteségek számait.
Mert harc közben nem hinném, hogy pontos számokat tudnának jelenteni a katonák. Egy lövészárok harcnál meg különösen. Egymással szemben fedezékben lévő csapatok veszteségei csak akkor látszanak, ha mindenhol drónok pásztáznának mindent. Ez azonban nincs így. Igen van belőle bőven, de nem mindenhol.
Egy támadó orosz különítmény kiveti az ukrán védőket az állásaikból. Hogy mennyi orosz marad ott a mezőn, az elfutó védők hogyan jegyzetelik fel?
Egy tüzérségi csapás eredményét hogyan lehetne pontosan felmérni, amikor mindenki bent ül az árokban?
Honnan lehet tudni, hogy mennyi a sebesült, és mennyi a halott, 1-1 ilyen csapás után?
Ezek maximum, csak igen nagyvonalú becslések lehetnek, azok is inkább csak a propaganda irányba eltolva.

Emlékeim szerint az oroszok nem is igazán próbálják az elpusztított élőerőt pontosan megadni. A jelentésekben/bejelentésekben csak a megsemmisített technikákat szokták kiemelni. Ott is vannak melléfogások, de szerintem az ő jelentéseik sokkal inkább életszerűek. MIvel általában ők vannak támadásban, így az általuk szerzett területeken nekik kell a hullákat eltakarítani. Szóval, amit ők bemondanak az legalább biztosabbnak tűnik. De annak akár a többszöröse is igaz lehet, mert azért az ukránok is mentik a súlyos sebesültjeiket is.
Egyrészt itt jönnek be a nyugati/NSA műholdak,amik viszont látják.
Másrészt azért a város/lövészárok harcban is vannak figyelőpontok,még visszavonuláskor is,mikből többé-kevésbé felmérhető a harctér,és igy az ellen ereje,vesztesége is.(pl a Kfiren a hajtómű alatti dudor eredetileg egy hátrafele néző fényképező berendezést tartalmazott a csapás eredményességének felmérésére-többi meg a fényképelemzők dolga.Ugyanezt most Ukrajnában az NSA fényképelemzők csinálják műholdképekkel).
Aztán ott van a katoni/polgári felderités,kémkedés.A harcoló csapatok milyen feltöltést kapnak?Ha az alakulat létszámának 50%kának megfelelő létszámfeltöltést kap egy egység-akkor előzőleg valószinűsithetően elvesztette az állományának 50%kát.Nyilt forrású kémkedés-egyszerűen figyelik az újságok (ma már inkább a neten) gyászjelentés rovatát,temetői "forgalmat",és abbol is lehet következtetni.Stb.
Szóval van egy halom módszer,amik szintézisével elég jól lehet becsülni veszteségadatokat.
Most Bahkmutnál 1-3,1-10 közé becslik a veszteségarányokat ukrán-orosz viszonylatban,az oroszok kárára.Az 1-10 biztosan túlzó,valahol 1-3,1-5 körül lehetnek a tényleges arányok.És ezek valószinüleg a reális arányok.Általában a támadó veszteségei nagyobbak,mint a védőké,még a védő nincs megverve (értve ez alatt,hogy elveszti harcképességét,nem képes a harc folytatására-de harcképesen visszavonuló erők nem ilyenek).A felbomláskor szoktak a védők nagy veszteséget szenvedni,illetve katlanban,mikor nincs lehetőség a visszavonulásra.
Városharcban meg a védők kifejezetten előnyben szoktak lenni,a támadók veszteségei durván meg szokták haladni a védőkét.Ez nem orosz sajátosság,pl 82ben az IDF is pár próbálkozás után lényegében feladta Bejrút ostromát a veszteségek miatt.Pedig a PSZF mind létszámban,mind kiképzésben,mind felszerelésben sehol nem volt a zsidókhoz képest.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Itt válaszolnék neked is, meg @Negan -nak is, mert ide vonatkozik.
Én már rettenetesen sokat gondolkodtam azon, hogy honnan a tökömből veszik az ukránok az orosz veszteségek számait.
Mert harc közben nem hinném, hogy pontos számokat tudnának jelenteni a katonák. Egy lövészárok harcnál meg különösen. Egymással szemben fedezékben lévő csapatok veszteségei csak akkor látszanak, ha mindenhol drónok pásztáznának mindent. Ez azonban nincs így. Igen van belőle bőven, de nem mindenhol.
Egy támadó orosz különítmény kiveti az ukrán védőket az állásaikból. Hogy mennyi orosz marad ott a mezőn, az elfutó védők hogyan jegyzetelik fel?
Egy tüzérségi csapás eredményét hogyan lehetne pontosan felmérni, amikor mindenki bent ül az árokban?
Honnan lehet tudni, hogy mennyi a sebesült, és mennyi a halott, 1-1 ilyen csapás után?
Ezek maximum, csak igen nagyvonalú becslések lehetnek, azok is inkább csak a propaganda irányba eltolva.

Emlékeim szerint az oroszok nem is igazán próbálják az elpusztított élőerőt pontosan megadni. A jelentésekben/bejelentésekben csak a megsemmisített technikákat szokták kiemelni. Ott is vannak melléfogások, de szerintem az ő jelentéseik sokkal inkább életszerűek. MIvel általában ők vannak támadásban, így az általuk szerzett területeken nekik kell a hullákat eltakarítani. Szóval, amit ők bemondanak az legalább biztosabbnak tűnik. De annak akár a többszöröse is igaz lehet, mert azért az ukránok is mentik a súlyos sebesültjeiket is.

"Azért széles a folyó, mert nagyon hosszú a híd..."

  • A támadó fél mindig nagyobb kockázatot visel, mint a fedezékbe lévő védő.
  • Ráadasul illik fölényben támadni.

Ezért egy harctéren elvileg minimum háromszor nagyobb az esélye a támadó veszteségeinek, mint a védőnek. Persze a tűztámogatás, erősítés, műszaki előkészítés sok mindent befolyásol. A logisztika, lőszer ellátás kiváltképp.
De az álmaitok, hogy a támadó erőditett körletek elleni hónapok óta tartó keserves rohamai kevesebb áldozatot követelnek, mint a védőé, nagyon komolytalan és nevetséges. ;)

Azt fogadjátok csak el, ami a vágyaitokat alá támasztja.

Másrészt a veszteségek nagysága mást jelent az orosznak és mást az ukránnak. Az orosz elgondolás az, hogy az ukrán előbb fogy el, mint ők. Akkor is, ha nagyobbak a veszteségeik, akár páncélos anyag, akár emberanyag tekintetében. Ezzel vitatkozni nem érdemes, valamelyest, a történelmi tapasztalatok miatt érthető stratégia. A nyugat csak anyagot és pénzt tud adni, embert nem fog.
Ezért az orosz propaganda inkább a saját hátországnak szól, nehogy előbb adják fel, mint az ukrán.
Putyinnak ez a kockázat. Ezért kell a sok legenda a hatékony orosz darálásról, ha már siker nincs.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113