[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest
nem hiszem hogy ha olyan parancsot kaptak volna hogy jelentősebb veszteséget bevállalva is de tartsák a pozíciójukat, ne tették volna
de az orosznak a donbasz (és az ukrán náculat) ürügy, elsősorban a saját lakosság és a helyi beáldozható erők motiválására
nincs (a krímet leszámítva) területi céljuk
ezt rohadt nehéz elmagyarázni igornak a lövészárokban hogy harcolj bzmeg de ne vidd túlzásba elég egy picit meghalni, nehéz elmagyarázni az érdeklődő közvéleménynek, de egy hadosztályparancsnoknak már el lehet magyarázni hogy x százaléknál több veszteség nem tolerálható vonuljon inkább vissza annyira nem fontos az a pozíció, az a fontos hogy a visszavonulás közben is tekerjen az a daráló
ebből következik hogy ha holnap bárhol a donbaszban elindul valami naaagy ukri támadás, ugyanez várható
nem fognak erőlködni, nem csinálnak minden faluból presztízskérdést, nekik tökmindegy hogy itt üzemel a daráló vagy tíz kilométerrel arrébb, csak daráljon
aztán idővel majd csak elfogynak
Ezzel a daráló "elmélettel" csak annyi problémám van, hogy akkor Bahmutnál miért más a helyzet abból miért csinálnak az oroszok presztizskérdést (és még mielőtt azzal jönne valaki, hogy Grísa csak Wagner zsoldos elítélteket küld a bahmuti húsdarálóba ez már hónapok óta nagyon nem így van) ?

Legjobban ledarálni egy ellentámadásban lévő haderőt nem az olyan pánikszerű visszavonulással lehet mint amit tavaly ősszel az orosz haderő egy része bemutatott Harkovnál hanem egy olyan védelemmel mint amit az ukrik "bemutatnak" Bahmutnál.

Amilyen mennyiségi tüzérségi fölényben voltak (vannak) az oroszok tavaly ősszel Harkovnál a visszavonulás helyett egy szívós védekezéssel szépen felőrőlték volna az ukri támadó haderőt , de mint látjuk nem ez történt, tehát szerintem a tavaly őszi harkovi orosz visszavonulás mögött nem volt semmilyen tudatosság pláne nem valamilyen ledaráljuk a támadó ukri haderőt a visszavonulással mesterterv. A véleményem szerint az orosz hadvezetés hanyag volt és tulságosan magabiztos és az ukrik meglepték őket aminek az eredménye a tavaly őszi harkovi visszavonulás lett az orosz hadvezetés szerencséje az volt, hogy az ukri ellentámadás mögött nem volt egy olyan tartalék amely tovább tudta volna vinni az áttörés lendületét, ha (de persze ez csak fikció) azok a dandárok és haditechnika állt volna tavaly ősszel az ukrik rendelkezésére mint amelyekkel most szándékoznak támadni, akkor sokkal nagyobb bajban lettek volna az oroszok.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 062
13 433
113
De lehet, csak a választások előtti színjáték, hogy sajnálatból megszavazzák. Nem túl népszerű.
Nekem is eszembe jutot, de az ellenzéki sajto jott a hírrel, szoval ...

az oroszokat most kihagynám (nekik nem érdekük,az utód nem biztos hogy oroszbarát lenne)
Szerinted Erdogan oroszbarát? :oops: Inkább nevezném képmutatónak. Mert az azerek biztos nem a tudta kívul kavarnak most Karabach korul. Ami az oroszok számára probléma. Kiutésével idot nyerhetnének, mivel most Ukrajnán vannak lekotve.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 881
82 388
113
az oroszokat most kihagynám (nekik nem érdekük,az utód nem biztos hogy oroszbarát lenne) de ott van pl a térségben Izrael nekik nem biztos hogy jó egy Erdoganhoz hasonló elnök,aki szorosabb kapcsolatot épít Moszkvával (iránnal) ,és megpróbálja a saját útját járni ( az USA-t mint Izrael legfőbb szövetségesét mellőzni) de ez csak elmélet .. a gyakorlatban bármi /bárki lehet .. akár betegség is, mérgezés is,bármi.
Elvileg, semmi baja Erdogannak. Amit a tvben felfújtak, azt is 20 perc után folytatták. Megy a fake news rendesen. Ha nem lennének választások, szót se érdemelne a dolog, de lesznek.

Nézzétek meg: google, erdogan, csak a libsit dobja ki, ezek, akik szerint Putler is haldoklik. Bidennel semmi gond? Na, ugye!
 

Zeze

Active Member
2020. június 7.
63
197
33
Nekem is eszembe jutot, de az ellenzéki sajto jott a hírrel, szoval ...


Szerinted Erdogan oroszbarát? :oops: Inkább nevezném képmutatónak. Mert az azerek biztos nem a tudta kívul kavarnak most Karabach korul. Ami az oroszok számára probléma. Kiutésével idot nyerhetnének, mivel most Ukrajnán vannak lekotve.
Erdogan tüske a nyugati nagyatalmak körme alatt, de az oroszoknak is több gondot okoz mint amennyi hasznot.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93
"Harkovnál annyi történt hogy ráeresztettek vagy 40 000 ukránt az ott lévő 4000 oroszra, nagyrészt másodvonalbeli csapatokra."

Akkor csak a véletlenek furcsa játékaként iszkolt el az 1. Gárda harckocsihadsereg az ukrik Izyum elleni támadásakor, de említsük még meg a 4. Gárda harckocsihadosztályt a 90, Gárda harckocsi hadosztályt a 18. Gárda gépesített lövész hadosztályt a 15. Hadsereg repülő dandárját (2 harci helikopter század, 1 szállító-harci helikopter század és 1 szállító helikopter század) is . Ezek bizony nem másodvonalbeli orosz alakulatok.
De amúgy az állításaival alapvetően egyet tudsz érteni? Vagy ez a részedről kiemelt eltérés megcáfolja az egész mondanivalóját?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 352
45 509
113

Az ukrán fegyveres erők azt mondták, hogy "az ellentámadás már csendesen halad kis lépésekkel" (VIDEO)​

Az ukrán fegyveres erők ellentámadása már "csendben kis lépésekkel halad". Ezt Natalia Gumenyuk, a dél-ukrajnai védelmi erők sajtófőnöke mondta .
„Nem vagyunk hajlamosak alábecsülni az ellenséget, ismerjük erejét és lehetőségeit, és módszeresen dolgozunk azon, hogy ezeket az erőket és képességeket minimálisra csökkentsük” – mondta.
Источник: https://rusvesna.su/news/1682520132

A sárkány lövészárkai és fogai: ellenséges műholdak tanulmányozzák az orosz hadsereg megerősített területeit a Zaporozsjei Fronton (FOTÓ)​

Az ellenséges elemzők a Zaporozhye régió hátsó részein lévő kulcsfontosságú közlekedési csomópontok erődítményeit tanulmányozzák.
Az 1. és 2. műholdfelvételen Berdyansk városa, a repülőtér területe látható. A 3. képen - Tokmak, a városba vezető út. A negyedik képen Mihajlovka látható, egy erődített terület a falu bejárata előtt.
Amint arról a Russzkaja Veszna beszámolt , egy hónappal korábban a MAXAR műholdcég részletes fotókat bocsátott a kijevi rezsim rendelkezésére a Krímben felállított védelmi vonalról .
Источник: https://rusvesna.su/news/1682570970- A képek a linknél

A hivatalos adatok szerint a jüan lett a legszélesebb körben használt pénznem a határokon átnyúló tranzakcióknál Kínában márciusban, először megelőzve a dollárt, ami Pekingnek a jüan nemzetközivé tételére tett erőfeszítéseit tükrözi.
A jüanban történő határokon átnyúló fizetések és bevételek rekordszintre, 549,9 milliárd dollárra nőttek márciusban az egy hónappal korábbi 434,5 milliárd dollárról – derül ki a Reuters számításaiból, amelyek a devizapiaci hivatal adatain alapulnak.⚡️
Sürgős
Éjszaka az ukrán csapatok fokozták az erők csoportosítását Zaporozsje irányába – mondta Rogov.
Készülődni!⚡️⚡️⚡️

Az „Israel Hayom” izraeli újság (Israel Today):

Az #USA hatalmas mennyiségeket vett el izraeli szükségraktáraiból, hogy lőszert szállítson Ukrajnába, olyan szinten, amely Izrael Állam legfelsőbb biztonsági vezetőit mindenképpen aggasztja.
* Az izraeli amerikai raktárak fegyvereket és lőszereket tartalmaznak, amelyeket Izrael háború esetén használhat.

2023. április 27-i reggeli jelentés; 07:00 helyi idő szerint

Az #Artyomovsk ( #Bakhmut ) szektorban erőink áttörték az ellenséges védelmi vonalat #Khromovo település közelében, és elfoglalták az AFU erődítményeinek egy részét. #Artyomovszkban a Wagner PMC két háztömbnyire előrelépett a város nyugati pereméig . Súlyos harcok zajlanak.
▪️A #Kherson régióban az ellenség kis csoportokban próbál jelen lenni a #Dnyeper folyó árterének szigetein.
▪️Az #Ugledar közelében lévő első vonalból azt jelentették, hogy az AFU megpróbálja felderíteni a védelmünk gyenge pontját. Tüzérségi párbajok folynak.
#Zaporozhye Irányban az ellenség személyzetet és felszerelést szállított át #Khortitsa szigetén , tovább a front felé ( #Orekhov körzet).
Este Grad MLRS-csapást jelentettek az ellenség harcvonalai ellen #Orekhovban .
Ezenkívül az Orosz Légiközlekedési Erők két csapást mértek egy ellenséges erőcsoport ellen #Shcherbaki közelében .
A radar lehallgatása az AFU munkaerő veszteségét jelzi.
▪️A #Bryansk régióban az AFU ágyúzta #Klimovo falut . Nincs áldozat. A település áramellátása megszakadt, de reggelre helyreállt.
▪️A #Belgorod régióban az AFU ágyúzta #Krasnoye falut a Shebekinsky városi körzetben. Nem volt áldozat. Két magánház megrongálódott, betörtek az ablakok, kivágták a homlokzatot és a kerítéseket.
▪️#Szevasztopolban az FSZB megakadályozott egy terrorcselekményt a #Simferopol Tengerészeti Kórházban. A fogvatartottnál robbanószerkezeteket foglaltak le.
▪️A DPR polgári lakosságára az ellenség 201 lőszert lőtt ki. #Panteleymonovka , #Verkhnetoretskoye , #Yasinovataya , #Mineralnoye , #Vasziljevka , #Donyeck , #Makeyevka , #Aleksandrovka és #Vladimirovka került tűz alá. Három civil megsebesült.
 

Capslock27

Well-Known Member
2017. október 30.
2 592
6 007
113
Magyarország akkoriban kijelöl fő csapásiránya Olaszország volt..Mindenáron lefoglalni Őket
.
.
Na igen, jo kis terv lehetett, az olaszokat mar 110 eve is milyen sikeresen es jol lefoglaltuk Doberdonal, Isonzonal, meg a többinel. A jol felszerelt es a hegyvideki hadviselesben igen rutinos magyar nephadsereg a 80-as evekben is nagy sikereket ert volna el. :)
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 161
60 896
113
Ez a háború addig tart, ameddig az USA, illetve egész pontosan az USA-t használó globális pénzügyi elit számára megéri - ez mára már szinte közhelyként egyértelmű.
Hanem sokan vetik fel a kérdést, hogy egy esetleges ukrán kudarc (legyen az bármilyen formájú is) esetén az amerikai politika miképp tudna megbírkózni az arcvesztéssel? És vajon nem pont e kényes kérdés miatt nem fogja megengedni az ukránok vereségét?

Nos, először is az USA az arcvesztéseket is igen jól "be tudja árazni", akkor is, ha egy-egy konfliktusban tevőlegesen és személyesen is be volt vonva. Az ilyen kivonulások nem nagyon rázzák meg.
Most viszont még csak nem is harcolnak amerikai választópolgárok hivatalosan az ukrán oldalon, az egész ukrán konfliktus jóformán egy túlméretes berlini légihíd.
Veszít Ukrajna? Vagy csak nem nyer és már nem éri meg tovább támogatni? Semmi baj! Erre is megvan már a narratíva, mert az USA közli, hogy ő aztán tényleg minden segítséget megadott, de ennél többet nem áll módjában tenni az ukrán ügyért. Mossa kezeit, az ukránok boldoguljanak maguk.
Ismerős? Nos igen, 2021 nyarán kb ugyanilyen szavakkal engedték el a kezét az afgán kormánynak is, majd léptek le sebesen.
Jól látszik, hogy Amerika kommunikációjában már most ott van a kihátrálás lehetősége is, de ugyanez nem mondható el Európa országairól, különösen nem a lengyel és a balti államokról.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
nem hiszem hogy ha olyan parancsot kaptak volna hogy jelentősebb veszteséget bevállalva is de tartsák a pozíciójukat, ne tették volna
de az orosznak a donbasz (és az ukrán náculat) ürügy, elsősorban a saját lakosság és a helyi beáldozható erők motiválására
nincs (a krímet leszámítva) területi céljuk
ezt rohadt nehéz elmagyarázni igornak a lövészárokban hogy harcolj bzmeg de ne vidd túlzásba elég egy picit meghalni, nehéz elmagyarázni az érdeklődő közvéleménynek, de egy hadosztályparancsnoknak már el lehet magyarázni hogy x százaléknál több veszteség nem tolerálható vonuljon inkább vissza annyira nem fontos az a pozíció, az a fontos hogy a visszavonulás közben is tekerjen az a daráló
ebből következik hogy ha holnap bárhol a donbaszban elindul valami naaagy ukri támadás, ugyanez várható
nem fognak erőlködni, nem csinálnak minden faluból presztízskérdést, nekik tökmindegy hogy itt üzemel a daráló vagy tíz kilométerrel arrébb, csak daráljon
aztán idővel majd csak elfogynak
Ez igaz...az oroszok első stratégiája a gyors és kíméletesebb villámháború és lefejezni kijevben az ellent ezzel felajánlva "nagyvonalúan" (esélyt adtak azért) a teljes háború elkerülését Ukrajnának. De az ukránok részéről elutasításra került és beleálltak inkább a teljes totális háborúba (mint amikor két testvér összeveszik, a kicsi beleköt folyamatosan a nagyobb sokkal erősebbe aki előszőr győzködte, aztán próbálta csak lefogni de a kisebb nem hagyta magát és verekedni akart a sokkal erősebbel). Így ukrajna nagy ellenállása miatt félrement a könnyebb "békésebb" gyorsabb stratégia. És mivel a legfőbb céljai közt nem területek vannak, hanem olyan célok mint a nácimentesítés, lefegyverzés, Nato-tól való függetlenítés a saját szakadáraik életének megóvása stb. Ezen célok az ukrán hadsereg és minden ellenük fegyvert ragadó ukrán ledarálásával megsemmisítésével is elérhetőek.
Bahmutra is igaz ez. Ott a védvonal és ott mindenkit bedarálnak. Oda viszik a darálót ahol az ellen van. Ha Bahmut akkor Bahmut.
Ezért írtam, hogy akár lehet engedik is az ukrán támadó dandárokat behatolni és pár hónap után egy tűzkatlanban megsemmisülni.

Az a szomorú hogy nem azokat darálják be akik ezt megérdemelnék a szerencsétleneket a darálóba küldő korrupt távírányított kijevi rezsimet meg az Azov vezetőket, a hergelőket, hanem fiatal gyerekeket, családapákat, anyákat...
Ezért világos miért áll már be a BRICS-be a mostani világrend ellen mindenki még Irán meg Szaúd-Arábia is szövettségben még a gyűlölt kínaiak mellé is kb. a bolygó lakosságának a 80%...
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 624
55 104
113
.
.
Na igen, jo kis terv lehetett, az olaszokat mar 110 eve is milyen sikeresen es jol lefoglaltuk Doberdonal, Isonzonal, meg a többinel. A jol felszerelt es a hegyvideki hadviselesben igen rutinos magyar nephadsereg a 80-as evekben is nagy sikereket ert volna el. :)
Főleg, mert akkor még nem volt meg sem a Südautobahn, sem az olasz oldalon az autópálya Udine felé! :)
Aki ismerte a régi utat, az jót mosolyog ezen....:)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 236
76 796
113
Ez igaz...az oroszok első stratégiája a gyors és kíméletesebb villámháború és lefejezni kijevben az ellent ezzel felajánlva "nagyvonalúan" (esélyt adtak azért) a teljes háború elkerülését Ukrajnának. De az ukránok részéről elutasításra került és beleálltak inkább a teljes totális háborúba (mint amikor két testvér összeveszik, a kicsi beleköt folyamatosan a nagyobb sokkal erősebbe aki előszőr győzködte, aztán próbálta csak lefogni de a kisebb nem hagyta magát és verekedni akart a sokkal erősebbel). Így ukrajna nagy ellenállása miatt félrement a könnyebb "békésebb" gyorsabb stratégia. És mivel a legfőbb céljai közt nem területek vannak, hanem olyan célok mint a nácimentesítés, lefegyverzés, Nato-tól való függetlenítés a saját szakadáraik életének megóvása stb. Ezen célok az ukrán hadsereg és minden ellenük fegyvert ragadó ukrán ledarálásával megsemmisítésével is elérhetőek.
Bahmutra is igaz ez. Ott a védvonal és ott mindenkit bedarálnak. Oda viszik a darálót ahol az ellen van. Ha Bahmut akkor Bahmut.
Ezért írtam, hogy akár lehet engedik is az ukrán támadó dandárokat behatolni és pár hónap után egy tűzkatlanban megsemmisülni.

Az a szomorú hogy nem azokat darálják be akik ezt megérdemelnék a szerencsétleneket a darálóba küldő korrupt távírányított kijevi rezsimet meg az Azov vezetőket, a hergelőket, hanem fiatal gyerekeket, családapákat, anyákat...
Ezért világos miért áll már be a BRICS-be a mostani világrend ellen mindenki még Irán meg Szaúd-Arábia is szövettségben még a gyűlölt kínaiak mellé is kb. a bolygó lakosságának a 80%...
Ott látom a logikai bukfencet az érvelésedben, hogy bár valóban elérhetőek azok a célok az ukrán haderő bedarálásával amiket felsoroltál, de azt ne felejtsd el, hogy közben az orosz haderő is erodálódik rendesen (főleg a technika az ami fájhat, mert 134 millió emberből még 500.000 sem lenne sok annak fényében, hogy mennyivel nőtt Oroszország lakossága a menekültekkel és az elcsatolni kívánt területen élőkkel) .
Arról meg ne is beszéljünk, hogy bizony vannak területszerző céljaik is úgy mint a sokat emlegetett 4 megye (Herszon, Zaprozsíja, Luhanszk és Donbasz) és abban sem vagyok biztos, hogy Harkov megyét már elengedték annak ellenére, hogy onnan kipicyázták őket.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
.
.
Na igen, jo kis terv lehetett, az olaszokat mar 110 eve is milyen sikeresen es jol lefoglaltuk Doberdonal, Isonzonal, meg a többinel. A jol felszerelt es a hegyvideki hadviselesben igen rutinos magyar nephadsereg a 80-as evekben is nagy sikereket ert volna el. :)
A Caporettoi olasz győzelemre gondolsz?
Az szép volt. Vagy nem?
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 669
8 571
113
Ez a háború addig tart, ameddig az USA, illetve egész pontosan az USA-t használó globális pénzügyi elit számára megéri - ez mára már szinte közhelyként egyértelmű.
Hanem sokan vetik fel a kérdést, hogy egy esetleges ukrán kudarc (legyen az bármilyen formájú is) esetén az amerikai politika miképp tudna megbírkózni az arcvesztéssel? És vajon nem pont e kényes kérdés miatt nem fogja megengedni az ukránok vereségét?

Nos, először is az USA az arcvesztéseket is igen jól "be tudja árazni", akkor is, ha egy-egy konfliktusban tevőlegesen és személyesen is be volt vonva. Az ilyen kivonulások nem nagyon rázzák meg.
Most viszont még csak nem is harcolnak amerikai választópolgárok hivatalosan az ukrán oldalon, az egész ukrán konfliktus jóformán egy túlméretes berlini légihíd.
Veszít Ukrajna? Vagy csak nem nyer és már nem éri meg tovább támogatni? Semmi baj! Erre is megvan már a narratíva, mert az USA közli, hogy ő aztán tényleg minden segítséget megadott, de ennél többet nem áll módjában tenni az ukrán ügyért. Mossa kezeit, az ukránok boldoguljanak maguk.
Ismerős? Nos igen, 2021 nyarán kb ugyanilyen szavakkal engedték el a kezét az afgán kormánynak is, majd léptek le sebesen.
Jól látszik, hogy Amerika kommunikációjában már most ott van a kihátrálás lehetősége is, de ugyanez nem mondható el Európa országairól, különösen nem a lengyel és a balti államokról.
A háború addig tart amíg Oroszország vissza nem vonul a saját területére.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
1 997
23 113
113
"Harkovnál annyi történt hogy ráeresztettek vagy 40 000 ukránt az ott lévő 4000 oroszra, nagyrészt másodvonalbeli csapatokra."

Akkor csak a véletlenek furcsa játékaként iszkolt el az 1. Gárda harckocsihadsereg az ukrik Izyum elleni támadásakor, de említsük még meg a 4. Gárda harckocsihadosztályt a 90, Gárda harckocsi hadosztályt a 18. Gárda gépesített lövész hadosztályt a 15. Hadsereg repülő dandárját (2 harci helikopter század, 1 szállító-harci helikopter század és 1 szállító helikopter század) is . Ezek bizony nem másodvonalbeli orosz alakulatok.
igy,hogy megtörtént az az esemény,és kicsit jobban "rálátunk" erre a dologra .. szerinted kedves Wilson melyik fél járt jobban ezzel a harkovi kivonulással ?
melyik fél tudta jobban megőrizni a technikai és emberállományát az "iszkolás" óta ?
magyarul melyik fél vesztett többet emberben és technikában a harkovi eset óta ? melyiknek érte meg jobban az a kivonulás ?
azért kérdezem,mert :

-állításotok szerint,technikai főlényben vannak az ukránok (a másik oldalnak csak a ruszki cuccaik vannak,amik egyébként elavult szarok,meg pár iráni fűnyíró drón)

-sokkal több embert veszítenek az oroszok mint az ukránok talán valami 4:1 vagy 7:1-et írtatok,meg hogy a védekező fél van előnyben stb stb ..
(de valahogy mégsem akar elfogyni az a pár "ork" orosz aki ott van

-videófelvételeket meg túlnyomórészt ukrán/NATO haditechnikai eszközök megsemmisítéséről látni inkább,mint fordítva
(erre természetesen elfogadható magyarázat,pl a "nincs áram","nincs kamera","nincs drón", "tilos a hadszintér bemutatása" stb lózungok .. csak valljuk be nem éppen hihető)

- ezeket lehet hogy konkrétan nem is te írtad,csak a szekértábor valamelyik tagja .. szóval ez nem konkrétan neked szól csak a te kommentedre megy mint válasz -

ettől függetlenül a kérdés még mindig adott (bár sosem válaszolja meg senki),hogy ha ennyire elmaradott szarhalmaz a ruszki,mi a fenét keresnek még mindig ott,holott a teljes nyugati világ támogatását élvezik az ukránok,úgy,hogy magasabb rendű technikai szeközöket bírtokolnak,és sokkal többen is vannak mint a ruszkik .. nem igaz,hogy nem érzitek az állításotokban a paradoxont !!!

ui: ja és éjszaka nem látnak,semmit a ruszkik ,mert ezt lehagytam