[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 802
35 232
113
A Honvédelmi Minisztérium bejelentette, hogy visszaszorítja az ukrán fegyveres erők minden támadását az Artemovsk régióban
A Honvédelmi Minisztérium arról számolt be, hogy visszaszorította az Artemovsk régió védelmének áttörésére irányuló hatalmas kísérleteket
20230514/artemovsk-1871624898

Az orosz csapatok megsemmisítették az ukrán fegyveres erők állásait Herszon közelében
Az orosz tüzérség elpusztította az "Acacia" tarackot és önjáró fegyvereket Kherson közelében

A PPK-20 géppisztoly sorozatgyártásba került, és rendszeresítik a hadseregben
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 606
8 787
113
A hadtest politrukja is eleset:


LOL, nekik még van ilyen? :rolleyes:
Nyugaton is mindenütt van, nem is egy ilyen, csak cimic-esnek, psyops-os nak hívják,és alapból inkább a megszállt terület lakosságának ideológiai meggyőzésén nevelésén dolgozik, de ha kell akkor a saját csapatokat is. Bár a cimic-es tényleges segítséget is ad, a psyops csak filmeket vetít, egyéb meggyőző anyagokat készít, amiben bemutatja, hogy az előző megszálló/ előző hatalom az oka minden rossznak,de most hogy ők itt vannak, jön a Kánaán.
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 891
5 178
113
Motto (Silvionak és akire ráillik):

Mi történhetett a két helivel és a két Szuhojjal?
"Az ellenség rajtaütött és sikerült lelőnie egy egész különleges légi csoportot a brjanszki térségben
-A Mi-8MTPR-1 elektronikai harci helikopterek a Rychag-AV eszközökkel - amelyeket az ellenséges légvédelmi rendszerek és a repülőgépek irányítóállomásainak zavarására használnak - elvesztek. Feladatuk a légvédelmi és repülőgép rakéták támadásainak megzavarása több mint 150 km-es távolságból. Ma azonban az EW helikoptereket túl közel küldték a határhoz.
-Nyilvánvalóan a Mi-8MTPR-1 fedezte a Szu-34-es bombázó "intelligens bombákkal" az ellenséges célpontok elleni támadásokat a Csernyigovi régióban, a Szu-35-ös vadászgép pedig légi fedezetet nyújtott.

DDGeopolitics Channel megjegyzése: Úgy tűnik tehát, hogy vagy valamilyen nagyon különleges lőszert használtak [vagyis valami olyan, korábban titkos és be nem jelentett képességekkel rendelkező valamit, ami valahogy nem regisztrálódik az orosz repülőgépek fedélzetén rakétalövedékként], vagy valószínűbb, hogy egy más eszközökkel segített, masszív rakétaindítás történt."
(A Szu-35 legénysége a hírek szerint túlélte.)

Rybar a témáról, a szovjet ERA alatt felnőtteknek:
"Valószínűleg mindenki 40 év felett játszott a szovjet tengeri csata nyerőgéppel.És valószínűleg sokan emlékeznek ennek az egyszerű gépnek az ászaira, akik az első torpedótól egyik ellenséges hajót a másik után kattantották, miközben nem is magát a periszkópot nézték, hanem a tetején lévő ablakba. , amelybe a környező emberek általában belenézhettek, megfigyelve a játékos eredményeit.

A titok nagyon egyszerű volt: az állandó sebességgel és irányvonalon haladó csónakokhoz nem kellett más, mint a szükséges ólom megfogása és beállítása, amit a periszkópon lévő skála segített. A többi már technika kérdése volt – időben megnyomni a gombot, és a célpont a zsebedben volt.

Formulaszerű volt, de az 1970-es évek nyerőgépe, amelyet a hatvanas évek végének nyugati prototípusáról másoltak, nem tehetett mást.

Ez azonban egy automata gép, de az embereket ugyanúgy elkapták a sablon műveleteken. Az alkalmazási minták kialakítása után az izraeli légierő elkapta a szíriaiakat és a pilótáinkat, a vietnámiak az amerikaiakat, végül az F-117-es Szerbia feletti elvesztése 1999-ben annak is köszönhető, hogy az amerikaiak átálltak a sablon akciókra, a szerbek felfedezték és kihasználták a megszerzett tudást.

A flotta számára a mintás cselekedetek következményeinek klasszikus története a Petropavlovszk csatahajó 1904. március 31-i, valamint a Hatsuse és Yashima japán csatahajók 1904. március 31-i elvesztése az aknákon - mindkét esetben több hajókülönítmény is. idők ugyanazokon az útvonalakon mentek át az idő bezárásáig, és végül rábukkantak egy aknára, amelyet az ellenség telepített (az egyik esetben a japánok, a másodikban mi).

A sablon általában hasznos, megkönnyíti a gyártást, a tervezést és általában leegyszerűsíti az életet, ahol folyamatosan jelentős mennyiségű munkát kell végezni. De egy háborúban, amikor az ellenség szorgalmasan tanulmányozza a tetteidet, és keresi a módját, hogy megakadályozza őket, halálos.

... Igen, az irányított hadianyagot aktívan használó orosz repülés, amelynek mennyisége megnőtt, komolyan zavarni kezdte az ukrán fegyveres erők tevékenységét. Furcsa lenne azt feltételezni, hogy a NATO hírszerzési képességeivel rendelkező ellenség nem fog ellenlépést keresni."

Új videó a reggeli robbanásról. Brutál! :)

+1:

Prigozsin:

Tippek a "Mit kellene tenni?" témakörhöz:

Mi várható?
Parriot Pac2 160 km,S300 300 km maximális hatósugarú.Ha "Csak" 50 km re vannak a határ mögött telepítve könnyen elérhetnek egy hatartól 50 Km "mélysegre"levő célpontok.Mind a Patriot mind a régi szovjet eredetű S300-as komplexumok is képesek több célpontra rakétát vezetni
Továbbra is zavaros ez az egész. Viszont, hogy az ukránok nem ismerik el fura, bár talán csak fedezik a még kint lévő katonáikat, ha tényleg ők voltak.
  • Ha ukrán GBAD raksi salvo, akkor HOJ vagy valami infra (a becsapódó rakéta robbanása alapján valami utóbbi kategória ehetett) típustól függően, viszont a két szuhojra SAGG/TVM a valószínűbb. Lehet találgatni erre mely komplexum(ok) is képesek...
  • Ha esetleg ukrán MANPADS, akkor mindenképpen a zöld folyosón (védett közlekedő útvonal vertikális/horizontális határokkal) kellett történjen. Ez ismert, kifigyelhető. A helik esetén ebben semmi meglepő, megoldható. A vadászok esetén azt feltételezem, hogy itt már kikapcsolták az önvédelmi rendszert, talán az ilyeneknél gyakori fals jelzések miatt (lehet erős EW tevékenységet folytattak a helik?).
  • A saját légvédelem esetén mindenképpen erős azonosítási hibára gyanakszom, az információáramlásban volt valami fatális hiba. Esetleg CM csapásra vártak és a helik zavarása miatt a helyzetfelismerő képességük kudarcot vallott.
Én a magam részéről továbbra is az utóbbit gyanítom, vagy hiba került az információs láncba, vagy valami műszaki hiba (IFF rendszer), esetleg emberi mulasztás (a személyzet volt fáradt/szabálytalan). Persze kiderülhet, hogy ukrán kombinált támadás volt, helybe telepített és határon átnyúló rendszerekkel közösen.
Viszont az AMRAAM raksis MiG-29/Szu-27 szerintem kizárt, azt a légi felderítés fix elkapta volna igen hamar.
Sokat nem kell találgatni.S300 vagy Patriot komplexumok úgy is képesek erre hogy a határtól viszonylag messzebb vannak.Többi komplexumnak vagy nincs is akkora hatósugara vagy nagyon a határán van akkor is ha azt közvetlenül az Orosz határra telepítik őket azt azért meg kiszúrták volna.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 896
21 394
113
Olyan ez a kép mintha ez a szemét csorda már megszállta volna a Vatikánt is,és a pápa a túszuk.Hohol tisztelet megadva a katolikus egyházfőnek ,kapor katonai rongyokban akár egy csöves banda. Pfejj!

A kisoregnek mondania kellett volna, hogy ezt a feltucat neveletlen szarputtonyt kiserjek ki es majd ha sikerul megfeleloen feloltozniuk, akkor engedjek vissza oket, de az sem baj ha nem…
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 378
23 043
113

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 374
8 950
113
Ezért sem hiányzik ide még Putyin gyarmati álmodozása.

Tekintve, hogy nemzetpolitikai céljaink elérését egyik nagyhatalom sem segíti, nemzeti érdekeink érvényesítése ellentétes az ő érdekeikkel, egyelőre jó nekünk az etikátlan nyugati világ, nyugati életszínvonal.
Nem kell Belarusz, orosz, észak-koreai világ.

Hiába ábrándoztok másik szarkupacról, ott még rosszabb lenne.

Az oroszt Putyin billentette ki az egyensúlyából. A világ legnagyobb ásványkincs vagyonából pár évtized alatt gazdag, fejlett országgá válhattak volna.
E helyett észak-korea, Irán támogatásával vesztenek el egy értelmetlen háborút kelet-ulrajna falvaiért....
Elszigetelődve a világtól, lemaradva a gazdasági és technológiai fejlődésben
A nyugat Putyin hatalmon tartásában érdekelt, ha még el is szegenyiti Oroszországot, az csak jó nekünk.

Lehet démonizálni a "külföldet", "nyugatot", az Oroszországban mindig segítette a diktatúra fennmaradását. Értjük.
De ez a propi az orosz lakosság meggyőzésére jó, ide felesleges.

A nyugat érdeke, hogy Oroszország ne tudja fenyegetni biztonságát.
De ezt Oroszország minden szomszédja így gondolja, ezért természetes, hogy az orosz fenyegetés elől a nyugati, vagy bármely más erős hatalom védelmét keresik.
Az, hogy ez Putyinnak nem teszik?
Kit érdekel? Pont annyi joga van minden országnak, mint nekik.
Ezt el kellene fogadni Putyinnak, mindjárt békésebb lenne a világ, boldogabb Oroszország népe.



Ahogy az oroszok írják:
Megsemmisültek.

Kezdődik az oroszok összeomlása?

1

Igen, persze. Ők így szállnak le a bringáról.
:D
Reménykedjetek. Ezt a háborút tavaly február végén Putyin elbukta. Már csak húzza a végét, amíg bírja.
Ogyin igyiot- gondolta Stirlitz rezignáltan, és a Cherbourgi esernyők dallamát halkan fütyörészve, tovaballagott.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 478
18 386
113
Ezt ne hangoztasd mert kinevetnek. Tevepisivel (vízvágás) átvágható 30-50cm vastag acéllemez. Levegővel meg 15mm-es rétegelt kevlár.

Még egy nagyon fontos aspektus! Ha valóban Kinzhalt lőtték le a ukránok, akkor a maradványokat egy szeméttelepen tárolják?
Elmondom mi lenne. 15 perc múlva a világ összes fegyverfejlesztő mérnöke tanulmányozná a helyszínen, és még megközelíteni se lehetne a roncsokat. Vagy egy jelzés nélküli USA gép szállítaná a 0-ik percben, az Egyesült Államok irányában.

Komolyan mondom röhej, hogy azt hiszitek napokig, hetekig fényképezgetné az ukrán és FOS média a harci eszközt.

Légyszíves küld át nekem a Kinzhal anyag felhasználási jegyzékét, csak, hogy összehasonlíthassuk GBU 28-as harci részével.
Milyen jó, hogy Te a fotelben ilyen információval rendelkezel, nagyon sokan, sok pénzt adnának érte, ha ilyen színtű adatokat kapnának erről a harci eszközről. Csórikám, meg fogsz gazdagodni.:)

A GBU 28 enyhe túlzással szabadesésben érkezik, 2,2 tonna és 600Kg payload. (csak rávezetés van)
A Kinzhal mach 10-el érkezik 4,7 Tonna és 430 kg payload.

A fénysebességes porszemre visszatérve, emlékszel? Nos 400-600km mélyre hatolna a bolygóba. Persze ez csak elmélet.

Viszonyítás képen, próbálj a railgun tulajdonságainak utánajárni:

Railgun mach 9 , 3,2kg lövedékkel.
Kinzhal mach 10, 430kg payloaddal.

Hogy ez a 430kg harci rész mit tartalmaz, milyen anyagokat használták fel benne a sokan szeretnék tudni.
Majdnem biztos vagyok benne, hogy több harci résszel fejlesztették, többféle felhasználásra. Akár bunkerromboló adottságokkal megfelelő harci rész is lehet hozzá.

Ha már adatokat közölsz legyen valós, és ellenőrizhető: 50+ méter a GBU 28 teljesítménye.

A kisujjadból többnyire.

A fenysebesseggel becsapódó föld milyen mélyre hatol a porszemben?
:D
Ha Concord zuhan le padló gázzal, az Kínában jön elő?
Melyik a keményebb:
A Kindzsal vagy a porszem?
Te okos vagy?

Segítene megérteni a dolgot, ha hátra lépnél kettőt, mert ez a tipikus "nem látod a fától az erdőt" eset.

Igen, csak te láthatod jól. Akinek más a véleménye, az biztos rosszul látja.
:)

Ellenséges katonai UAV-t fedeztek fel az orosz légierő egyik helikopterének lezuhanási helye közelében a Brjanszki régióban (FOTÓ)​

Az Ukrán Fegyveres Erők "Leleka" (gólya – ukrán) felderítő drónját a tegnap lelőtt Mi-8-as helikopterek egyikének becsapódási helyéhez nagyon közel találták meg, több mint ötven kilométerre az államhatártól.
A drónt felderítésre és tűzállításra tervezték, van benne rekesz bombák vagy egyéb rakomány ledobására is.
Источник: https://rusvesna.su/news/1684067931

Baerbock elmondta, milyen közel áll Kulebához​

Annalena Baerbock német külügyminiszter szokatlan példával mutatta be, milyen szoros kapcsolatot ápol ukrán kollégájával, Dmitrij Kulebával – írja a Bild.
„Kuleba külügyminiszter és én ugyanazt a headsetet használtuk (az ukrán elnök beszédeit hallgatva. – A szerk.). Ilyen szoros a barátság közöttünk” – idézi a kiadvány a politikust.
Zelenszkij vasárnap este Berlinbe utazott Rómából. A német fővárosban találkozót tart a legfelsőbb tisztségviselőkkel.
A német külügyminisztérium vezetője gyakran kerül kínos helyzetekbe. Például a Müncheni Biztonsági Konferencia panelbeszélgetésén kijelentette, hogy bízik abban, hogy Moszkva "360 fokot meg tud fordítani, és boldoggá teheti az egész világot".
Источник: https://rusvesna.su/news/1684071073

Ritkán szoktam minősíteni személyeket, de ez a hölgy nem politikusnak való!

Meg nem erősített hírek szerint Ukrajna az első tételben legalább 200 Storm Shadow rakétát kapott Nagy-Britanniától, a második szakaszban állítólag még legalább 400 rakétát kell átadni. Az ukrán fegyveres erők a fronton lévő célpontok ellen tesztelik a bevethetőségüket, a csapásokra vonatkozó adatokat a brit hírszerzésnek továbbítják. Ha az amerikai HIMARS esetében az Egyesült Államok egyszerűen nem adott ki célpontot közvetlenül Oroszország területére irányuló csapásokra, akkor a brit rakéták esetében előfordulhat, hogy nincs ilyen tilalom. Nagy-Britannia egyértelműen érdekelt abban, hogy fokozza az ellenségeskedés intenzitását és erőteljes lendületet adjon a háborúnak.
Szerintem a Hmelnickij elleni dróncsapás megmutatta, mit fognak tenni az oroszok, ha ezek a nagyobb hatótávolságú fegyverek elérik Ukrajnát, az oroszok mindvégig tudták, hol van ez a lőszerraktár, tekintve, hogy megtalálható a Google térképen, így természetesen az időzítést választották. csapásukat nagy valószínűséggel akkor kapták, amikor megkapták a viharárnyék rakétákat, valamint hatalmas mennyiségű egyéb nyugati hadianyagot.

Hogyan kell tárgyalni a rablóval a benzinkút rablásnál? Mit kell hozzá abba hagyni, a védekezést? :)
Nagyon vicces ez a tárgyalni kéne duma.
Kéne.

3xw5.gif

Egy divatosabb szemüveg sokat dobna a megjelenéseden.
:D

Ogyin igyiot- gondolta Stirlitz rezignáltan, és a Cherbourgi esernyők dallamát halkan fütyörészve, tovaballagott.

Ne hagyd, hogy idiótának tartsanak a többiek.
Ilyenkor szólj az ápolóknak, majd rendezik ők.
:D
Nyugaton is mindenütt van, nem is egy ilyen, csak cimic-esnek, psyops-os nak hívják,és alapból inkább a megszállt terület lakosságának ideológiai meggyőzésén nevelésén dolgozik, de ha kell akkor a saját csapatokat is. Bár a cimic-es tényleges segítséget is ad, a psyops csak filmeket vetít, egyéb meggyőző anyagokat készít, amiben bemutatja, hogy az előző megszálló/ előző hatalom az oka minden rossznak,de most hogy ők itt vannak, jön a Kánaán.

Akkor most ki árulja el a helyieknek, hogy a Kánaán érdekében kellett lerombolni Bahmutot? Meg Kele-ukrajnát.
:)
Ha ezt csak ez az ezredes tudta volna nekik elmagyarázni, akkor most mi lesz?
A hülye nyugatiaknak sem sikerült afgánban,, akkor ez a komisszár nagyon okos lehetett....
:D
Kár, hogy pont a vége előtt megsemmisült. Hamarosan kezdhette volna a melót. Rengeteg videó és propaganda anyagot készíthetett a 14 hónapnyi rombolás alatt az ukránok rémtetteiről.
Biztosan meggyőzte volna a túlélőket.
Mos mámindegy akko, gondolom.
A komisszár meghalt.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 791
80 953
113
Most megint visszament Németországba. be van szarva rendesen...
Pedig szerintem az oroszok nem fogják kilőni, nem csinálnak belőle mártírt.
Az orosz bloggerek szerint az éjszakai támadás lehetett a Kreml elleni támadás megtorlása(?) @boki erről mi a véleményed? Én azért valami nagyobb szabású dologra számítok/számítottam.
Meg ugye pár napja egy orosz jelentésben feltűnt az is, hogy az ukránok már használják a szegényített urán tartalmú lövedékeket (?), ami korábban az oroszok szerint szintén vörös vonal volt..
.Lassan annyi ilyen "vörös vonalat" lép át Ukrajna, hogy ne csodálkozzanak az oroszok, ha a nyugat mindig egy lépést előre lép a még komolyabb eszkaláció felé, nem fogják őket komolyan venni ha nem lépnek valami tényleg erőset megtorlásként...
Nem valószinü mivel csak fegyver és lőszerraktárak támadásáról van infó. Az ukrán GUR, SBU, VM, ukrán elnöki palota, ukrán parlament(Vechovnaja Rada) elleni támadás még várat magára érthetetlen okokból.

Más
A Brjanszk régióban lelőtt 4 orosz gép (2 Mi-8, 1Szu-34, 1Szu-35) kapcsán összegeztem az infókat:
95%-os valószínűséggel a csapást NASAMS légvédelmi rendszerekkel hajtották végre, amelyek személyzete pontosan ismerte azt a folyosót, amelyen az orosz repülési csoportnak repülnie kellett. A helyi lakosok hat egyidejű kilövést láttak Csernyigovv régió északi részén.

Az ukrán légvédelmi erők utasítást adtak ki az orosz pilóták vadászatára az államhatár mentén. Ehhez külföldről szállított légvédelmi rendszereket használnak fel, ezzel tesztelve azokat az ukrán hadműveleti színtéren.

Természetesen Ukrajnában úgy döntöttek, hogy az orosz légvédelemre fogják és baráti tüzként kommunikálják az eseményeket.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 046
5 500
113
Nem valószinü mivel csak fegyver és lőszerraktárak támadásáról van infó. Az ukrán GUR, SBU, VM, ukrán elnöki palota, ukrán parlament(Vechovnaja Rada) elleni támadás még várat magára érthetetlen okokból.

Más
A Brjanszk régióban lelőtt 4 orosz gép (2 Mi-8, 1Szu-34, 1Szu-35) kapcsán összegeztem az infókat:
95%-os valószínűséggel a csapást NASAMS légvédelmi rendszerekkel hajtották végre, amelyek személyzete pontosan ismerte azt a folyosót, amelyen az orosz repülési csoportnak repülnie kellett. A helyi lakosok hat egyidejű kilövést láttak Csernyigovv régió északi részén.

Az ukrán légvédelmi erők utasítást adtak ki az orosz pilóták vadászatára az államhatár mentén. Ehhez külföldről szállított légvédelmi rendszereket használnak fel, ezzel tesztelve azokat az ukrán hadműveleti színtéren.

Természetesen Ukrajnában úgy döntöttek, hogy az orosz légvédelemre fogják és baráti tüzként kommunikálják az eseményeket.
Azért kíváncsi leszek ezek az orosz csapások mennyire hátráltatják majd a nagy ukrán ellentámadást (hogy pontosan miket semmisítenek meg azokban a raktárakban azt lehet sosem fogjuk megtudni), de amíg állnak a Dnyeper hídjai...
Eljöhet szerinted az a pont, hogy Putyin belássa végre, hogy ez a "különleges hadművelet" bohóckodás nem lesz elég a komplett Nyugat által megtámogatott Ukrajna ellen? Minimum mégegy többszázezres részleges mozgósítás kell, különben sosem lesz meg teljesen a négy megye (ami elvileg már Oroszország területe). Sok lesz a kijelölt "vörös vonal" (konkrétan orosz területeket támadnak az ukrik folyamatosan) és kevés az eredmény, ezt előbb utóbb megunják az átlagemberek is...
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
A fénysebességet szerintem hagyjuk. Maradjuk a behatoló lövedékek valós talaján!
Honnan a GBU-28-ról a valós és ellenőrizhető 50+méteres behatolási infód?

(A 100 láb az 30 méter...)

Tom Clancy?

Wikipédia

"The bomb underwent testing at the Tonopah Test Range, Nevada, a test facility for United States Department of Energy funded weapon programs. An F-111F of the 431st Test and Evaluation Squadron based at McClellan AFB in California dropped the first GBU-28 at Tonopah on February 24, 1991.[6] It proved capable of penetrating over 50 meters (164 ft) of earth or 5 meters (16 ft) of solid concrete; this was demonstrated when a test bomb, bolted to a missile sled, smashed through 22 ft (6.7 m) of reinforced concrete and still retained enough kinetic energy to travel a mile downrange.[9][10] The GBU-28 is unique in that time between the finalized design being approved to its first use in combat test took only two weeks between the 13th and 27th of February 1991.[6]"

Igazolt adat nincs (szerintem nem is lesz), sok helyen 30 méter-el adják meg, de ez a GBU-28-BLU-113 első változatára értendő 1991-2002 év.
A további verziók EGBU-28B/B, GBU-28B/B, GBU-28C/B adatai csak enhanced-el vannak jelölve, gondolom ezért nem javította ki senki a wikipédián írt 50+ méter adatot. Valamint a BLU-122 harci fejrész eredményeit sem publikálták, mivel 2022-ig a fegyver ezzel a harci résszel volt rendszeresítve.

A BLU-113-as harci rész csak 304Kg volt.


"Warhead weight is approximately 304 kilograms. The weapon has a reported CEP of 9 meters."

"The GBU-28 is a special bomb developed for penetrating bunkers located deep underground. The are modified tube of artillery with an added laser guidance package, the same used on the GBU-27 bomb. The GBU-28 fulfils the requirements of the US Air Force for penetrating Iraqi bunkers located deep underground during the Gulf war in 1991. The GBU-28 can penetrate more than six meters of concrete or more than 30 meters of earth."

Tehát a 30m-es penetráció csak és kizárólag a 1991-2005-es GBU-28-BLU-113 használt modell penetrációs értéke.

2005-2007 óta más harci résszel van ellátva GBU-28C/B (BLU-122). Illetve van még EGBU-28B/B and GBU-28B/B (E mint enhanced)


"GBU-28C/B or Enhanced Paveway III

The GBU-28 bunker-buster or GBU-28B/B weapon system armed with the BLU-113 penetrator warhead has been employed during Desert Storm (1991) and Enduring Freedom (2002) military operations, over Iraq and Afghanistan respectively.

Raytheon's GBU-28C/B or Enhanced Paveway III (Enhanced Paveway IU?) is a further evolution of GBU-28 featuring an improved guidance system and BLU-122 warhead. The guidance system was enhanced through the addition of GPS-aided navigation system while retaining laser guidance. The 5,000-pound class BLU-122 warhead provides improved lethality and penetration over the previously BLU-113 warhead. GBU-28C/B will be integrated on US Air Force F-15E and B-2A Spirit aircraft.

In October 2005 the US Air Force awarded Raytheon a contract covering 140 GBU-28C/B guidance control units and tail kits production under Lot 2 effort. The contract was valued at $18.5 million and was scheduled to be complete by May 2007."


Helyenként közel 50%-os penetrációs növekedésről beszélnek a BLU-113 és BLU122-es variánsok között.

"With a >50% increased penetrability in reinforced concrete, a 50% or more reduction in raw material cost, and a comparable manufacturing cost, the new M-steel bomb design offers a promising enhancement to the standard ES-1 BLU-122 design. This design change allows for the penetration of targets currently unreachable by the BLU-122 and may prove to be crucial in continued defense efforts."

Illetve egy másik leirásban úgyszintén wikipédia:


"A BLU-122 a bevált BLU-113 bombatest átfogó továbbfejlesztése. A pontos részletekről nem áll rendelkezésre információ, de a tesztek a következő teljesítményjavulást mutatták ki:

több mint 20%-kal nagyobb behatolási mélység
70 %-os robbanásnövekedés
30%-kal nagyobb megbízhatóság
54%-kal több célpontot képes fenyegetni, mint a BLU-113".


Ingyen marketing:)

"Tehát, ha komolyan tervezel háborút indítani a Nyugati Szövetség ellen, győződj meg róla, hogy mindent legalább 200 láb mélyen szilárd kőzetbe temetsz!"
 

Catles

Well-Known Member
2021. február 5.
506
1 704
93
Más
A Brjanszk régióban lelőtt 4 orosz gép (2 Mi-8, 1Szu-34, 1Szu-35) kapcsán összegeztem az infókat:
95%-os valószínűséggel a csapást NASAMS légvédelmi rendszerekkel hajtották végre, amelyek személyzete pontosan ismerte azt a folyosót, amelyen az orosz repülési csoportnak repülnie kellett. A helyi lakosok hat egyidejű kilövést láttak Csernyigovv régió északi részén.

Az ukrán légvédelmi erők utasítást adtak ki az orosz pilóták vadászatára az államhatár mentén. Ehhez külföldről szállított légvédelmi rendszereket használnak fel, ezzel tesztelve azokat az ukrán hadműveleti színtéren.

Természetesen Ukrajnában úgy döntöttek, hogy az orosz légvédelemre fogják és baráti tüzként kommunikálják az eseményeket.
A NASAMS hatótávja 40 km az AMRAAM-ER-el (és ez a nagyobb hatótávú), a helik meg 50 km-re voltak a határtól ha minden igaz, vagyis nem jön össze a matek.

Az alábbi poszt amúgy jól összeszedi a technikai lehetőségeket:
Továbbra is zavaros ez az egész. Viszont, hogy az ukránok nem ismerik el fura, bár talán csak fedezik a még kint lévő katonáikat, ha tényleg ők voltak.
  • Ha ukrán GBAD raksi salvo, akkor HOJ vagy valami infra (a becsapódó rakéta robbanása alapján valami utóbbi kategória ehetett) típustól függően, viszont a két szuhojra SAGG/TVM a valószínűbb. Lehet találgatni erre mely komplexum(ok) is képesek...
  • Ha esetleg ukrán MANPADS, akkor mindenképpen a zöld folyosón (védett közlekedő útvonal vertikális/horizontális határokkal) kellett történjen. Ez ismert, kifigyelhető. A helik esetén ebben semmi meglepő, megoldható. A vadászok esetén azt feltételezem, hogy itt már kikapcsolták az önvédelmi rendszert, talán az ilyeneknél gyakori fals jelzések miatt (lehet erős EW tevékenységet folytattak a helik?).
  • A saját légvédelem esetén mindenképpen erős azonosítási hibára gyanakszom, az információáramlásban volt valami fatális hiba. Esetleg CM csapásra vártak és a helik zavarása miatt a helyzetfelismerő képességük kudarcot vallott.
Én a magam részéről továbbra is az utóbbit gyanítom, vagy hiba került az információs láncba, vagy valami műszaki hiba (IFF rendszer), esetleg emberi mulasztás (a személyzet volt fáradt/szabálytalan). Persze kiderülhet, hogy ukrán kombinált támadás volt, helybe telepített és határon átnyúló rendszerekkel közösen.
Viszont az AMRAAM raksis MiG-29/Szu-27 szerintem kizárt, azt a légi felderítés fix elkapta volna igen hamar.

Miből gondolod amúgy hogy NASAMS volt? Az indítások száma engem nem vezet nyomra.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 450
17 687
113
9275

Baerbock elmondta, milyen közel áll Kulebához​

Annalena Baerbock német külügyminiszter szokatlan példával mutatta be, milyen szoros kapcsolatot ápol ukrán kollégájával, Dmitrij Kulebával – írja a Bild.
„Kuleba külügyminiszter és én ugyanazt a headsetet használtuk (az ukrán elnök beszédeit hallgatva. – A szerk.). Ilyen szoros a barátság közöttünk” – idézi a kiadvány a politikust.
Zelenszkij vasárnap este Berlinbe utazott Rómából. A német fővárosban találkozót tart a legfelsőbb tisztségviselőkkel.
A német külügyminisztérium vezetője gyakran kerül kínos helyzetekbe. Például a Müncheni Biztonsági Konferencia panelbeszélgetésén kijelentette, hogy bízik abban, hogy Moszkva "360 fokot meg tud fordítani, és boldoggá teheti az egész világot".
Источник: https://rusvesna.su/news/1684071073

Ritkán szoktam minősíteni személyeket, de ez a hölgy nem politikusnak való!



 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 320
113
A NASAMS hatótávja 40 km az AMRAAM-ER-el (és ez a nagyobb hatótávú), a helik meg 50 km-re voltak a határtól ha minden igaz, vagyis nem jön össze a matek.

Az alábbi poszt amúgy jól összeszedi a technikai lehetőségeket:


Miből gondolod amúgy hogy NASAMS volt? Az indítások száma engem nem vezet nyomra.
Nemár. Összezavarod még itt a végén :D

Reggel is jöttek az ilyenek, hogy húdemivan Ternopil-an, aztán kiderült, hogy Damaskus és 2020 :D
De oda se neki, ki figyeli LoL
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 913
16 836
113