[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 603
113
Miért lenne terrorcselekmény, ha az ukránok felrobbantanák a saját országukon keresztülfutó vezetéket? Azt leszámítva, hogy neked ezt diktálja az érzelem vezérelt gondolkozásod.
Nem, igazad van, nem terror cselekmény. Nyílt támadás Magyarország ellen. Aminek a védelmére elvileg felesküdtél.
 

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
673
2 018
93
Miért lenne terrorcselekmény, ha az ukránok felrobbantanák a saját országukon keresztülfutó vezetéket? Azt leszámítva, hogy neked ezt diktálja az érzelem vezérelt gondolkozásod.
Mert egy működő vezeték (mely más államokat is kiszolgál, sőt stratégiai jelentőségű egy egész régiónak) felrobbantása nem egyenlő pl egy öreg híd robbantással való eltakarításával...gondolom errefelé szeretted volna szóhasználatod szerint "vágyvezérelve" csúsztatni a dolgot. Az igazság az, hogyha ezt valakinek magyarázni kell, akkor én azzal már nem foglalkozom, így először s utoljára válaszoltam neked. Az "érzelemvezérelt" amúgy összetett szó, s egyben kell írni.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 292
44 892
113

Az Egyesült Államok tagadta Kijev hazugságait, és elismerte, hogy a "tőr" eltalálta a kijevi Patriot üteget (VIDEO)​

...
Valószínűleg rakétatűz rongált meg egy kijevi Patriot légvédelmi rendszert – írja a CNN egy amerikai tisztségviselőre hivatkozva.
Állítólag most készül a kár mértékének felmérése, amely meghatározza, hogy szükséges-e a rendszer teljes eltávolítása, vagy a helyszínen kell-e elvégezni a javítást ukrán szakemberek segítségével.
Így az Egyesült Államok cáfolta Kijev hazugságát, miszerint állítólag az összes rakétát lelőtték.
Источник: https://rusvesna.su/news/1684257415

Bakhmutot majdnem elfoglalták: maradt egy negyed és egy darab a magánszektorból - összefoglaló Prigozhintól (VIDEO)​

Jevgenyij Prigozsin operatív összefoglalót adott ki az aznapi Bahmutban és a környéken lezajlott csatákról.
„Ma a PMC Wagner egységei 200 métert haladtak előre, és 113 000 négyzetmétert foglaltak el.
Az ellenség irányítása alatt 1,46 (tegnap 1,59) négyzetkilométer marad.
A „Fészek” erődített területet megtisztították, az utolsó ház az ellenség irányítása alatt áll.
Ha Bahmutot vesszük, a Yubileinaya utca alatt volt egy negyed, és egy kis darab a magánszektorból. Bakhmutot pedig teljes mértékben a Wagner PMC egységei fogják irányítani.”
Источник: https://rusvesna.su/news/1684258975
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
770
7 008
93

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 504
6 473
113
Nem tudom, hogy valahol felmerült-e:
Szerintem (innen a fotelből) min. 4 oka is lehetett a tegnapi kievi támadásnak:
  • Kiemelt személy vagy eszköz volt a helyen (ezért tárazhattak ki pánikból)
  • Patriot és/vagy Kiev légvédelmi képesség teszt
  • Válasz a 2 repzi, 2 helire
  • Bemutató, hogy ha sérül a Kercsi híd, akkor mi várható.
Minden esetre a frontot el kéne tolniuk a Kercsi hídtól 250km-nél jobban.
Kérdés ma este lesz-e valami?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 584
63 956
113
Mindenféle fake newst terjesztetek itt az orosz tâmadâsról !
Itt az események hiteles krónikâja, ahogy azt a minöségi német sajtó zâszlóshajója, Die Welt, hozza:
"Igy kapcsolja ki Ukrajna Putyin állitólagos "csodafegyverét".
Az elmúlt èjszaka Kiev massziv támadást háritott el a föváros ellen, azèrt is, mert orosz hiperszónikus rakétákat löttek ki az ègböl.
Ukrajnai állitâsok szerint az oroszok egyszerre több irányból rakètarajokat löttek Kievre.
A legrövidebb idön belül a maximális számú rakètatâmadâs volt, mondta Serhyj Popko, az ukrajnai föváros katonai igazgatâsânak vezetöje.
Kédöbb az ukrân védelmi minisztèrium közzétette, hogy hat darab Kinschal tipusú hiperdzonikus rakétát inditottak 6 Mig-31K gépröl. Kilenc Kalibr cirkálórakètát inditottak hajókról a Fekete Tengerröl, valamint tovâbbi hârom Iszkander M vagy S-400 ballisztikus rakètát, valamint 6 öngyilkos drónt.
Az éjjelröl szóló videófelvtelek felszâlló lègvédelmi rakétákat és robbanâsokat mutatnak Kiew felett. A harc a tâmadó Kinschalok és a Patriot légvédelmi rakétâk közt úgy nëzett ki, mint a Star Wars filmben, irja Trubetskoy ujsâgiró.
Az éjszaka jó hire Ukrajnának: Az ukrân katonasâg szerint az összes orosz rakètát és drónt elfogtâk, az oroszok által szivesen
"csodafegyvernek" nevezett Kinshalokat is.
Kár csak lezuhanó rakétaroncdok âltal keletkezett, amelyek pár tüzet okoztak, mint pëldáúl a városi állatkertben.
Kiew, az a város, amelyet a hâború elejèn Oroszország pâr nap alatt akart elfoglalni, elöször mâsfèl èv óta mëg massziv lëgitâmadâsoktól is biztonsâgban van.....
Mrg sz a kisszâmú Patriot lègvédelmi rakéta is, amelyeket Ukrajnának szállitottak, nagy javulâst jelentett az ukrân lgvédelem szâmâra, irja az ukrân katonai szakértö Mykola Bieliskov. Nyilvânvalóan a nèmet Iris-T rendszer is nagyon találatbiztos.
Mèg fél évvel ezelött sok nyugati szakèrtö es a Biden kormány tagjai is leintették a Patriot rendszer szâllitâsát az állitva, hogy a rendszer túl komplikált és sz ukrânok nem tudják kezelését gyorsan megtanulni.
Amikor az USA a súlyos és a nemzetközi jogot sértö kritikus polgâri infrastruktúra elleni orosz tâmadâsok miatt mrgis Patriot szâllitását engedélyezték, megmutatkozott az elsö januâri tangolyamon, hogy az ukrânok szèlsebesen megtanulták azt a rendzert kezelni, amihez a amerikai katonákat egy évig képzik ki.
És mostmâr sikerül nekik a majdnem lelöhetetlennek szâmitó Hyperhangfegyverekez (sic!) is lelönni az ègböl."
Amikor az ukrânok május 5 elöször a katonai történelemben lelöttek le egy Kinschalt, sokan egy szerncsés véletlenben hittek.
De egy éjjel hatot lelöni, feltéve, hogy igazak az ukrân állitâdok, ennek mâr semmi köze a szerencshez, hanem a katonâk tudâsâhoz és a rendszer képességeihez.A Patriot vagy többet tud, vagy a Kinshal sokkal rosszabb és lassabb, mint ahogy sz Moszkva âllitja.
Lehetsges, hogy mindkettö igaz: "A vilâg ismételten râjön, hogy sz oroszok eltúlozzâk fegyverei kpessgeit, amelyek valóban csak
szemetek, amig sz US meg fegyvereinek kpességeit erösen lekicsinylik, mondja az olasz szakértö Thomas Theiner. Szerinte a Patriotot arra tervezték, hogy elfogja a Kinshalt és az Iszkandert, csak ezt az amerikai sereg elhalgatta.

Az ukrân szuperemberek és az amerikai sziperfegyverek egymâsra talâltak. :)
Kinschal, jo hogy nem Kancsal.
Az ilyenek Gobbels emloin nevelkedtek az biztos. Mi lesz ha ma ejjel ujra jon egy hullam, nem Kinschal, hanem Rasenmehr.
Miért lenne terrorcselekmény, ha az ukránok felrobbantanák a saját országukon keresztülfutó vezetéket? Azt leszámítva, hogy neked ezt diktálja az érzelem vezérelt gondolkozásod.
Kedves Dudi, tudod mit mondott a kormanyunk a torok aramlat esetleges felrobbantasarol? Azt hogy terrortamadasnak fogja nyilvanitani.
Nyilvan a druzsba esetleges felrobbanasat is annak fogja ugye.
Ebben az esetben az teljesen mindegy hogy te minek erzed, ugyis azt fogod tenni amit mondanak neked.
Akkor majd eldol hogy Nato katonak vagytok-e vagy magyar.
Mellesleg se a vezetek, se a benn levo olaj nem az ukranoke.

"
Zavart csenddel, majd kényszeredett nevetéssel reagált Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn, amikor a közmédia arról kérdezte: mit gondol Volodimir Zelenszkij robbantási tervéről. A bizottság elnöke úgy nyilatkozott,

nem hallott az ügyről.​

A közmédia brüsszeli tudósítója még kérdezte Ursula von der Leyent, de ő először széttárta a karját, majd a pulpitusra csapott, és nem válaszolt. A sajtótájékoztatót irányító brüsszeli bürokrata pedig csak annyit mondott: ennyi a válasz, és elvette a szót a magyar újságírótól."


Hihetetlen, ketszer is elolvastam. Afrika megtalalta a hangjat.

Moldaviaban is zajlik az elet, kell nekik vajon egy ujabb polgarhaboru?
Ez a Szandu tokeletesen europai ertekeket kepvisel az biztos. Kikopott Klari asszony.

A CNN is elismerte a PAC vesztest.

Figyelitek Viktort?
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 079
11 757
113
Nyugaton nagy aggodalommal fogadták a kijevi Patriot légvédelmi rendszer körüli éjszakai drámát. Végül is csak néhány Patriot ütegegységét adtak át Ukrajnának – és mindegyik exportértéke eléri (https://www.telegraph.co.uk/world-n...roys-key-us-supplied-air-defence-system-kyiv/) egy milliárd dollárt.

Külön kritika hallatszik a légvédelmi rakéták túlságosan intenzív használata kapcsán, amikor 20-30 darabot lőttek ki egy orosz rakétatámadásra válaszul. Egy-egy ilyen rakéta 3-5 millió dollárba kerül – és nyilvánvalóan nem sokat szállítottak belőlük Ukrajnába.

Az Egyesült Államok katonai szakértői régóta állítják (https://nationalinterest.org/blog/buzz/patriot-missiles-won’t-save-ukraine-206462), hogy a Patriot rendszerek nem fognak jól teljesíteni az ukrán fronton. Ez egy nagyon drága, helyhez kötött célpont, amely sebezhető lehet sokféle rakétatípus vagy akár több drónból álló raj alkalmazása esetén (https://www.forbes.com/sites/paulid...ive-russia-a-much-needed-propaganda-coup/amp/), melynek az összértéke csupán néhány tízezer dollár. Itt minden szóba jöhet, amivel egyidejűleg túlterhelhető a légvédelmi rendszer.

A Patriot rakétáinak száma még az amerikai hadseregnél is korlátozott. Tavaly a Pentagon mindössze 252 ilyen rakétát rendelt. Összességében az ukrán konfliktus kezdete előtt a Lockheed Martin 300-350 darabot gyártott belőle évente. Most a termelést évi 500 rakétára bővítették (https://www.arkansasonline.com/news/2022/oct/05/defense-plant-at-camden-growing/). Ukrajna annyi rakétát használhatott el egy éjszaka alatt, amennyit az Egyesült Államok csak egy teljes hónap alatt le tud gyártani.

A helyzetet tovább bonyolítja az Egyesült Államok által Ukrajnának elkülönített keretek nagy mértékű elhasználása, amelyekből mindössze hatmilliárd dollár maradt (https://www.politico.com/news/2023/...house-is-under-pressure-to-send-more-00096767). És a washingtoni költségvetési válság miatti esetleges késések az új keretek folyósításában. Általánosságban elmondható, hogy a Kijevnek nyújtott további támogatás mértékének kérdése az ukrán ellentámadás kimenetelétől és az őszi Kongresszus hangulatától függ, ahol egyenesen feltették a kérdést – a fronton bekövetkező patthelyzet esetén a keretek nagymértékben csökkenthetők.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 904
48 419
113
CSAKHOGY!
Használt F-16-ok: pipa
Szedett-vedett fegyverzet: pipa
Zsoldos pilóták: pipa

Ahogy korábban utaltam rá, megvalósulni látszik az Origin próféciája 1993-ból:

Strike_commander.jpg
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 043
5 488
113

Megnégyszerezhetik idén a hadiipari termelésüket az oroszok

Idén megnégyszereződhet a hadiipari termelés Oroszországban a 2021-2022-es évekhez képest – jelentette ki Gyenisz Manturov orosz miniszterelnök-helyettes a TASZSZ hírügynökség által kedden közölt interjúban.
„Idén a hadseregnek szánt termékek gyártási volumenének legalább négyszeres növekedésére számítunk a 2021-2022-es időszakhoz képest” – mondta.

A csapásmérő eszközök gyártása és leszállítása több mint hétszeresére nőtt a tavalyi évhez képest, és Oroszországnak sikerült elérnie azt a szintet, „amely biztosítja a harckocsik ütemes ellátását”. Hozzátette, hogy az első negyedévben annyi harckocsit gyártottak, mint 2022 egészében.

Manturov nyilatkozata értelmében a könnyűipari vállalkozások száma a hadiipari komplexum nyilvántartásában 2022 októbere óta mintegy félezerrel bővült, arányuk pedig megtízszereződött. Hozzátette, hogy nemcsak a regiszterben szereplő vállalatok szállítanak felszerelést, hanem a regionális költségvetésekből finanszírozott cégek is.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 603
113
Pont annyira terrorcselekmény, mint az orosz támadások az infrastruktúra ellen.
Ez egy nyílt támadás Magyarország ellen. Gyakorlatilag a létében támadná meg az országot.
Valóban gazdasági támadás (én katonai támadás kivédésére esküdtem fel nem gazdaságira
Nem barátom, te arra esküdtél fel, hogy megvéded az országot minden külső és belső ellenségtől. Semmi gazdasági blabla.

de nem terrorcselekmény.
Mondtam, hogy az? Pontosan azt írtam: ez egy Magyarország elleni nyílt támadás.

Tőled is azt kérdezem, hogy miért is kell hülyeséget beszélni?
Nézd, nekem ha robban a vezeték már nem lesz veszteni valóm. Ahogy az itt élő maradék 9 millió embernek sem.
ki a fasznak képzeled magad, hogy kétségbevonod az én magyarságom?
Mondjuk sokat teszel ezért. Pl azzal, hogy jaj nem erre esküdtél fel. De barátom pontosan erre. Ilyen esetben 10 percen belül várjuk, hogy az összes nato csapat teljes harckészültségben várja a támadási parancsot.
Ha mégsem, akkor 30 percen belül Magyarország nem szabad, hogy a nato tagja legyen, sőt hivatalosan is már másik szövetséghez KELL tartoznia.
Tudod az az olaj ott, csak annyira fontos, hogy a lámpádtól, az utolsó sörösdobozig, a búzától a sülthúsig minden ebből jön. Ha és amennyiben erre a magyar állam nem válaszol, akkor mint írtam, itt már senkinek se lesz vesztenivalója. Szóval tessék szépen kimondani, hogy ilyen esetben mennél megvédeni az országot, és nem maszatolgatni, hogy jaj gazdasági támadás.
Nem az.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 289
10 333
113
...Amikor az USA a súlyos és a nemzetközi jogot sértö kritikus polgâri infrastruktúra elleni orosz tâmadâsok miatt mrgis Patriot szâllitását engedélyezték, ...
Ne haragudj, de most csalódtam benned.
Egy múltkori hozzászólásomban felvetettem kérésem, hogy bizonyos kontextusok esetén ly-vel írjátok legyetek szívesek a jog szót.
Erre te csak azért is...
:rolleyes:

Írtam két napja:
...Hagyják, hogy a lehető legtöbb nyugati fegyverről kiderüljön, ami minden fegyverre igaz gyártó országtól függetlenül szerte a világban, hogy nagyobb a marketingje, mint az ütésállósága. (Ennek az újraépítése is brutális költség)...
Erre tessék.
Ahogy a mondatban is utaltam rá, most is hangsúlyozom, hogy ez nem lenézés a részemről a Patriot rendszer tervezői felé.
Egyszerűen minden rendszer, s minden koncepció/stratégia túlterhelhető - nyilván, ha az ellenfélnek megvan hozzá a szándéka, fifkája, no meg képessége...

Viszont az átlag választópolgár, no meg politikus, de még esetleg nem khm. tudás fan katonai vezetők is csak annyit látnak, hogy ez gizda cucc, főleg ennyi pénzért...

A rendszer tervezői, gyártója, forgalmazója meg ezzel kabátlopási ügybe keveredik; most járják végig az összes elbizonytalanodott üzemeltetőt, hogy a pénze nem ablakon kidobott fecni!?
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 546
4 690
113
Ebben teljesen igazad van, csak miért kell hozzá hülyeséget beszélni?

Mi köze a kettőnek egymáshoz? Az egyik a saját területén fut nem nemzetközi vízeken. Ilyen alapon annak is terrorcselekménynek kéne lenni, ha megtiltanák, hogy az országukon keresztül follyon a gáz. Ez meg baromság.

Valóban gazdasági támadás (én katonai támadás kivédésére esküdtem fel nem gazdaságira, arra a gazdasági szakemberek és a politikusok vannak), de nem terrorcselekmény. Tőled is azt kérdezem, hogy miért is kell hülyeséget beszélni?


Nem nem egyenlő, de nem is terrorcselekmény. Tessék szépen megnézni mit jelent ez a szó.

Akkor ideje téged is letiltani. Áruld már el, hogy ki a fasznak képzeled magad, hogy kétségbevonod az én magyarságom? Mit képzelsz te magadról?
Szerintem nem vonta kétségbe!
Ha újra olvasod te is meglátod….! Annyit mondott lehet hogy a NATO-val nem egyetértésben kiadott parancsot kapsz/kaphatsz….

Persze a ti meccsetek, de Gonosz nem rossz srác…, sőt….
Más gazdaságát megfektetni terrorizálás, ha erővel teszed. A japánok Pearl Harbour-i akcióját is egy ilyen szankció váltotta ki….

Ha egy állat a földön csúszik, sziszeg és úgy néz ki mint egy kígyó, az jó eséllyel egy kígyó…! Erre jók a történelmi mintázatok felismerése….
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 504
54 448
113