[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
339
2 244
93
No, ez konkrétan nem igaz. Most is folyik az ukrán gabona importja-reexportja (persze a magyar exportengedélyeztetési rendszer nehezíti), vagyis kereslet bőségesen lenne rá. Annyi igaz lehet hogy a mostani árualap már a maradék, vagyis rosszabb minőségű, de hogy kutyának sem kellene az hülyeség (Mo-n persze minden nagy felhasználó betárazott már, így itthon tényleg áll a piac, de a közel-keletre, É-Afrikába, a mediterrániumba mennek tovább a tételek)

Az meg főleg nem igaz hogy az ára negyede lett volna; kb 15-20%-os árelőnye volt a szállítás után, de tavaly pl. még ezzel versenyképes lett volna a magyar termény a termelési költségek alapján, csak akkor még mindenki arra számított 130K kukoricaárnál hogy még feljebb mennek az árak. Aztán meg nem.

A bejövő tételeket amúgy folyamatosan mintázták, akadt fent GMO-s és vegyszeres tétel, de nem ez volt az általános. Pl. a magyar gazdáktól felvásárolt kukoricában is megbukott nem egy határérték feletti aflatoxin szennyezéssel - pedig azokat keverték hogy higuljon a koncentráció.

Tudom hogy ez a téma nagyon messze van alapvetően a haditechnikától, ezért elnézést is hogy folytattam, de mindig felbosszant kissé amikor érzelmi alapon dobálózunk infókat, gerjesztve tovább a médiahisztit amit itt olyan sokan szapulnak - jogosan.

Az ukik mezőgazdasága eddig is leginkább a kiválló minőségű talajra és a magyar viszonylatban elképzelhetetlen méretgazdasáégosságra épült (minden más előny max, kiegészítette ezt), így szerintem továbbra is utálja mindenki aki akarja az ukikat (vagy bárki mást), szíve joga, meg biztos tettek is érte, de erről a minden szar ami ukrán vonalról szerintem érdemes leszállni.
Ezekhez a méretgazdasagos cégekhez az ukránoknak annyi közük van ,hogy ők vezetik a traktort .Tehát gratula az eu usa kinai szaudi stb multiknak a jó minőséghez(?)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 354
45 524
113
Megjelent Jevgenyij Prigozsin nyilatkozatának teljes verziója, valamint Oroszország és a PMC "Wagner" zászlók felvonása a felszabadult Bahmutban (Artemovszk).
Artyomovszkban kitűzték Oroszország zászlaját. Mellette a "zenészek" a PMC "Wagner" zászlóját tűzték ki.
Источник: https://rusvesna.su/news/1684607372

A pletykák szerint a Nyugat mintegy 70 F-16-os vadászrepülőgép Ukrajnának való átadását készül jóváhagyni. Az USA, Nagy-Britannia, Portugália, Belgium, Hollandia, Dánia ilyen vagy olyan formában részt vesz az átruházásban, míg Olaszország megtagadta a részvételt a projektben.
 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 609
8 797
113

Volt egy két érdekes mondata Prigozsinnak,a teljesség igénye nélkül:
"A szárnyakon nem volt VDV és mások, mint ahogy Konasenkov mondta. A szárnyakon a Wagner saját magát támogatta. Mi itt nem csak az ukrán hadsereggel, hanem az orosz bürokráciával is meg kellett harcoljunk, ami többször is botot dobott a kerekeink küllői közé. A Wagnerben volt rendőrök, volt FSZB-sek, és rabok egy egységes nagy csapatként vállvetve harcolva érték el ezt a sikert.
Köszönöm mindenkinek aki ebben támogatott. Minden élő, és hősi halált halt Wagner harcosnak, az orosz népnek ami támogatott minket! Köszönöm Szurovikin tábornoknak, Mizincev tábornoknak és Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin elnöknek a támogatásukat!

Érdekes és igen őszinte nyilatkozat volt. Látszik, hogy nincs alapvetően baja az orosz hadsereggel, hanem csak egyes vezetőivel!
Szurovikint is nagyon megdicsérte.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Telón futottam át napközben a topikot.

Amikor ehhez a videóhoz értem (hunyorogva a napsütésben) - előtérben vonatszerelvény mozgásban, mögötte gomolygó füst - akkor az első bevillant gondolat:

Fűtik fel a gőzmozdonyt...

o_O
A SZU rengeteg gőzmozdonyt letárolt és ma is le vannak Oroszországban van olyan (ma már nem annyira) titkos "raktár" ahol kb. 50 gőzmozdonyt tárolnak, az volt a logikájuk, ha beüt a szar és minden energiahálózatot kidurrantanak nincs áram az üzemanyaggal tartalékolni kell a harcjárművekhez (ha van is dízelmozdony korlátozott üzemanygal az nehéztechnikát szállít a villanymozdony meg használhatatlan) akkor ott van a jó öreg szénnel, fával, de még szeméttel is hajtható gőzmozdony.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 354
45 524
113
Ettől a "szakértőtől én- a hadi ügyekben fogalmatlan- is lehidaltam.

Ukrajna bukott állam? - Lázár Zsolt kijevi tapasztalatokról számolt be​


Egy komment:
"1. Kényszeredett tartalomgyártás eredménye ez műsor. 2. Lázár Zsoltnak: si fueris Romae, Romano vivito more; si fueris alibi, vivito sicut ibi 3. Kijevben jelenleg népszerűbb az angol nyelv mint az orosz. Azt mondják egyből: " Ez Ukrajna vagy beszélj ukránul vagy , angolul. Orosz nyelv nem ajánlott, mert belefuthatsz egy pofonba. stb. 4, (04:51) től. Megemlít egy dolgot az úr, mégpedig a korrupció és oligarchák kérdését. Én egy egész estén át beszélgettem Csernyihiv (Чернігів) egyetem professzorával a neve Mélnyik, illetve a ottani polgármester tanácsadójával. A lényeg amerikai tudósok megfigyelték az ukrán rendszer sajátosságait.Ezek után felállítottak egy teóriát,amit át is vittek a gyakorlatba Ukrajnában. A lényege, megkeresik a polgármestereket ( a vicc az benne hogy orosz érzelmű orosz nyelvű és orosz nemzetiségűeket ott keleten) és megkérdezik őket: -Mit akarsz? Ha bejönnek az oroszok, megtartod ugyan a tisztségedet, de fogsz keresni tisztán 120.000 dollárt. És annyi. Vagy ellenállsz, és segíted az ukrán rendszert. Napi szinten "keresel" 120.000 dollárt. Mi(az ukrán állam) nem firtatjuk honnan van a pénzed. A következőket kell tenned tegyél ki egy árlistát mi mennyibe kerül , egy halott orosz, egy tank egy, egy helikopter egy btr, egy fogoly stb. Ez egyébként megtalálható az fb.-n (érdekes hogy nem uszító tartalom) illetve a honlapján a polgármesteri hivatalnak. Itt feltűnt nekem, hogy a fogolyért 300 dollárt adnak, míg a halottért 500 bakszot. Fel is kérdeztem, ez hogy van? Elmosolyodott és annyit mondott "Oceny ,mnoga problem yest adna plemyya" Nagyon sok probléma van egy fogollyal.Tehát így tették érdekelté a lakosokat a harcra. Itt meg is válaszoltam azt mennyivel korruptabb és gennyesebb a rendszer az Oroszoknál. 5. Vállon keresztben átmenő rövid szíjon lévő válltáska, ami a mellkasodon fityeg abból próbálj kivenni valamit. És ugyan ezt egy hátizsákkal. ugye mindennek van oka! 6. Ukrajna nagyobb százaléka beszél angolul mint M.o. Hát ez van. 7.Komendánszkij csász (kijárási tilalom) idején, NYELVTUDÁS NÉLKÜL, ráadásul magyar útlevéllel sétálgatsz, és csodálkozol, hogy lehúznak?! Ez több mint nevetséges! Jól tették! 8. Itt megkérdezném, hogy lehet szakértője egy országnak nyelvtudás nélkül? 9."Szkértő úr" GPS múlt év március 01 óta le van kapcsolva! Ráadásul az útjelző táblákat is elforgatták! Na most újat mondtam?! 10. Ukrajnában McDonald’s ban hmburgert enni , és vnem egy sztalovajában borcsot szoljnkát, pilmenyit , varénnyikit , szirnyikit stb. mutatja mennyire érdekelte az ottani kúltúr és helyzet. 11. Európa legmélyebb metrómegállója Kijevben van. A kijevi metró Sviatoshynyko-Brovarska vonalának állomása, az Arsenalna tipikusan ilyen .Az állomás 105,5 méter mélyen található a felszín alatt, így egyértelműen ez a világ legmélyebb metróállomása. Eleve atombunkernek is szolgálhat úgy építették. 12. (20:14) Építészet un. változatosságával egyetértek. KB. mint a M.o.-i cigánytelep. Cigánybáró épít egy palotát mellette meg ott a viskó. Képesek a szomszéd telekre hordani a szemetet, ha üres. De az Ő ház 2-3 mill. dolláros. Egyébként az építkezések összevisszaságáról van is egy kabaré jelenetük, a"DIESEL SHOW"-nak. 13. Magyar zászlót talált az úr? :) Csak, hogy megköszönjék mit a magyar adófizetők összeadtak. 14. (24:40) Igen, és sem vagyok Tokmakban, meg nem is leszek egy darabig. 15. (26:05)Kiment az úr és megtudta, hogy észak felől jöttek be az oroszok.? 16.(26.24) Én meg láttam, hogy egymást lövik és ölik hohlák! Ez nem 100% ez 1.000.000 %. Összegezve: 1. Nem tudom mitől szakértő ez az úr! 2. Kényszeredett tartalomgyártásnak az eredménye ez a színvonalú műsor! SZEDJÉK MÁR ÖSSZE MAGUKAT! HAJRÁ!"
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 316
113
japanese-soldier-with-flags-in-december-1937-detail-front-cover-of-pictorial-ba705c-640.jpg


BANZAI!!! BANZAI!!! BANZAI!!! :cool::cool::cool:

Most már mondhatom, hogy jól tippeltem a hétvégére! :)

A Bakhmuti "zsákot" szépen betömték! Most kell tovább nyomni őket ki Ivanivske-ból! Majd meg sem állni a csatorna vonaláig! :hadonaszos:

De a kérdés most komolyan mi következik? Ez amit írtam vagy jön uki részről a "nagy" ellentámadás? Ki mit gondol? Szeverszk esetleg? ;)

Más:
A szerkesztőknek szeretném javasolni ha már úgyis csak 2 óránként lehet hozzászólni a témához akkor nem lehetne megnövelni a hozzászólás szerkesztésének időpontját 5-ről mondjuk legalább 15-20 percre? Én jártam már úgy hogy pont lejárt az 5 perc mikor valamit módosítani szerettem volna. Előre is köszönöm a figyelmüket. :)
Hát 1 év után ki gondolta volna, hogy ilyen érzelmeket vált ki egy ilyen ukrán léptékben nem jelentős város. Persze a 8 hónapos ostrom és a politika megemelte a tétet.
1 hete meg én is televernyogtam a topikot, mert azt hittem visszatolják az oroszokat a végén.

Tavaly még Odessza, Harkov, Kijev volt a cél. Nem 70.000-es, milliós városok.
Az a helyzet innen tovább kellene menni a Szlovjanszk - Kramatorszk irányba, ami a harmadik, utolsó védelmi vonal Donyeckben. Szeverszket nem lehet kihagyni, egyszerűen elvágni az ukrán vonalaktól?

De sztem inkább rápihennek Bakhmutnál és Donyeck mellé koncentrálnak. Avgyijivkából folyamatosan lövik Donyecket, ezért próbálják bevenni.

defdb3a963438b3dbcb89097b367c9c0.jpg
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 783
14 191
113
Kedves Wilson..... Nem olvasol híreket? Épp hogy az ukrán mezőgazdasági termékekre NINCS kereslet, mióta kiderült, hogy Ukrajna földje csak BÉRANYA volt az amerikai mammutok génmódosított, mindenféle tiltott szerrel kezelt mezőgazdasági termékeinek előállításának és az európai árak negyedéért árulták.
A KUTYÁNAK SEM KELL ingyen sem.... Azért ragadt Kelet-Európában, Van der Lejjebb asszony nagyobb dicsőségére...
Ezt már egyre fokozatosan növekvő mennyiségben, 1990 óta etetik velünk, észrevétlenül.. A szemes termény esetében ez ránézésre észrevehetetlen, elvégre egy magánvásárló nem egy laborral a háta mögött megy pld lisztet, kenyeret venni.

Viszont az utóbbi években a valóban minőségi Vénusz napraforgó étolaj mellett rengeteg "noname" óccso, egészen szőke világos étolajat forgalmaztak az áruházak, kideríthetetlen származásút. (jórészt ukrán)

Hiába, a nagyobb profit szaga a forgalomba hozót minden erkölcsi és egészségügyi korlát áthágására buzdítja.. Megdöglünk - nem döglünk az neki mindegy, mindenesetre ezekből a termékekből ő saját maga nem vásárol.

Ennek a botránynak már vagy 15 - 20 éve ki kellett volna robbannia, ebből is látszik hogy a profit, mindenek előtt..
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Szóval.... A magyar gabona kevés, az tény. De nem szar és főleg nem az, amit írni tudtál....
A megszólításért pedig - ha maradt benned pici becsület - várom bocsánatkérésedet, itt nyilvánosan.
Te minősíted magad. Rajta.

Az ukrán talajról írottal nem vitatkozom, mert igaz. Viszont..... Az eredeti elképzelés az volt, hogy - mivel a tengeri út döcögős -, Kelet-Európán át megy a nyugati és déli kikötőkbe az áru. Mivel minőségi kifogások merültek fel, a nyugati tárolók NEM FOGADTÁK az ukrán gabonát. Idő közben az éhező Afrika és Közel-Kelet - az ukrán gabona legnagyobb piaca -, bevásárolt Dél-Amerikában. Így tényleg nem kell senkinek a Kelet-Európában tárolt gabona.
Kereslet tényleg lenne, ha jó minőségű lenne, vagy legalább közepes. De épp az Unió rendelkezései miatt nem piacképes....
Kevesebb Kurucinfó, több Agroinfó. De akár Mezőhír is lehet.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
A SZU rengeteg gőzmozdonyt letárolt és ma is le vannak Oroszországban van olyan (ma már nem annyira) titkos "raktár" ahol kb. 50 gőzmozdonyt tárolnak, az volt a logikájuk, ha beüt a szar és minden energiahálózatot kidurrantanak nincs áram az üzemanyaggal tartalékolni kell a harcjárművekhez (ha van is dízelmozdony korlátozott üzemanygal az nehéztechnikát szállít a villanymozdony meg használhatatlan) akkor ott van a jó öreg szénnel, fával, de még szeméttel is hajtható gőzmozdony.
Van is ezzel kapcsolatban egy igen jó játék annak, aki szereti az ilyeneket: Metro: Exodus.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
A SZU rengeteg gőzmozdonyt letárolt és ma is le vannak Oroszországban van olyan (ma már nem annyira) titkos "raktár" ahol kb. 50 gőzmozdonyt tárolnak, az volt a logikájuk, ha beüt a szar és minden energiahálózatot kidurrantanak nincs áram az üzemanyaggal tartalékolni kell a harcjárművekhez (ha van is dízelmozdony korlátozott üzemanygal az nehéztechnikát szállít a villanymozdony meg használhatatlan) akkor ott van a jó öreg szénnel, fával, de még szeméttel is hajtható gőzmozdony.

Szovjet pont, hogy nem, donyecki fekete szénre vannak beszabályozva a mozdonyaik, gyengébb minőségűvel fel se lehet fűteni mert relatív kicsi a tűzterük, ráadásul jó párat átépítettek petróleum üzemre.
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 321
113
  • Vicces
Reactions: dragonman