[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 144
113
Részletek: A videón egy óra is látható Zaluzsnij látogatásának dátumával - 2023.06.17.
ÚÚÚúúúú ez egy nagyon durván "most pedig megmutatjuk, hogy Zsaluznij márpedig él" szitu.
Teljesen nyilvánvalóan beállított dolog, hogy éppen a falon lévő tábla előtt beszélgetnek. (Persze, minden más ki van a videón blur-ozva)
Nekem ezzel a dologgal valami nagyon nem kerek. Mi a picsának van a falon 2 ugyan azt az időt mutató óra, egymástól 40cm távolságra? Minek kell a keresztgerendára felrakni az aktuális dátumot, napot? Ráadásul egy lapra egy fix keretbe, amitnek a napi cseréje 5-10 perc is lehet. Ha felraknak valahova egy palatáblát, és mindennap felírják krétával az nem OK?
Maga a blur, és annak hiánya is egy komoly hibának tűnik. Vagy alapvetően kamu az egész, vagy ez egy biztonsági kockázat. Ugyanis, ha tudják, hogy ki volt még jelen, ebben az időpontban a haditanácson, akkor sokkal könnyebb összerakni, és műholdak alapján visszakövetni Zsaluzni mozgását a találkozó óta.
Hiába késve adják ki ezeket a videókat, ha a megfigyelhető főtiszteket vissza tudják nyomozni a képen lévő időpontra.
Mindehhez azt feltételeztem, hogy a képen látható dátum felirat nem fake. Ha viszont fake, akkor gyakorlatilag Zsaluznij állapotára sem használható bizonyítékként. Ne ezért írtam én, hogy nem kerek valami ezzel a videóval...
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 484
18 463
113
Soha nem láttam kitörni az atomháborút, azt mondtam és mondom most is, hogy ha túltoljuk az oroszok basztatását, átlépünk egy vörös vonalat, megszopjuk, mert közel vagyunk fizikailag, s igen is kitörhet az atomháború, aki ezt vitatja az félcédulás, negyeddallamos, nyolcadritmusos infantilis idióta!

Azt is írtam hogy az Usa annyira nem lenne szomorú ha egy korlátozott atomháborút le tudna itt veretni, az EU területén az oroszok ellen. Sokszor látni vélem azt is, hogy a hülye lengyel vezetés ebben túl sokszor tűnik partnernek, kikúrt bátrak, inkább hülyék... Tartom most is ezt is!

Ja, az "attól tartok" szó fordulat, és a "saját bevallásod szerint gyakran vannak pánik rohamaid" nem teljesen állja ki a valóság próbáját, szóval ha bocsánatot kérsz, akkor fátylat rá hogy olyat adtál a számba ócska tróger retek módon amit sosem mondtam/írtam :D !

Én sehogy nem tervezem megbuktatni a kormányt, de hogy az Usa, és a jelenlegi brüsszeli "elit" rajta van, az nekem igen gyanús. Sikerült már nekik párszor itt ott beleszarni a propellerbe, csak jelzem, de te legyél kurva nyugodt, 2/3 van, az mindent visz. Az ha kirántják alólunk a gazdaságot, elszáll a faszba az infláció és hirtelen elolvad a 2/3 1/10-re, s csinálnak egy olyan akciót mint pl. Strache ellen, azt levadászódik Viktor, esetleg Budapest Majdan összejön egy ide is lövök oda is lövökkel a tetőről, az kizárt, gondolni sem lehet rá, mert csak. Sose volt még egyikre sem példa.

Ohh várj! De, mindre volt a szomszéd országokból!

HA SIKERÜL, - értelmezd mit írtam, fontos! - akik jönnek utánuk, Dobrev, Katka, Fegyőr, KariG, etc.: hamarabb átadnak bármit, mint TE kettőt pislognál...

S hogy, úgy hogy Vadai Honvédelmi Miniszter asszony bejelenti, hogy a szabad világ védelmében, morális kötelességünk, meg amúgy is így megy a legjobb helyre a magyar adófizetők pénze!

Hát így kb, ennyike!!!

Ez tényleg pánik keltés.


Az, hogy ki mit ér el, majd akkor derül ki amikor vége van, és az nem most lesz.

Most ott tartunk, hogy eddig egy 300k-s mozgósítás volt a 140 milliós országban, a hadiipar érintetlen és csak gyorsul, a szankciókat leszarják, elszigetelni őket nem sikerült.
Ezen kívül úgy gondolom, megvan a szükséges támogatottság is, és ezen csak segít az ami az interneten és a médiában folyik. Előrelátás semmi, csak sikerül meggyőzni az átlag oroszt, hogy ez nekik létkérdés. (És akkor még erre jön a Belgorodi cirkusz, az is biztos segít...)

Tudják az ukránok ezt így folytatni még 2-3-5 évig? Mert ha megreccsennek, akkor bizony mindegy hol állt éppen a front. (Lásd 1.VH)

Az első?...
Nagyon jó párhuzam. ;)
Jól látod, az ellenség földjén is lehet veszteni. :)
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 458
10 391
113
Castle-el egyetértve én "veszítenék" egy kis területet, ahová vakon, lelkesen terelné be a sikerre kényszerülő ukrán vezetés a szerencsétlen élőerőt, technikát, majd a katlanban beindulna az orosz hús-/+technika-daráló!

Ugyanúgy összeomlana a front, az "állam", minden, mint az I. Vh végén!

Persze az is lehet ez korai még a tervek szerint, mert az oroszok még több erőforrást akarnak kiszívattyúzni az USA-ból és főleg Európából, visszájára fordítva a Deep State eredeti terveit!
Nem-tom' a valós szándékokat! Jobb is!

.
Volt egy orosz hír miszerint az ellentámadásra felkészített erők nagyobbik része Krivoj Rog környékén van összevonva, de nem igazán keltette fel senki érdeklődését. Sok vita volt azzal kapcsolatban hogy ki robbantotta fel a gátat, sok elképzelés hogy ez kinek volt jó, és hogy mikor ehet átkelni a kiszáradt folyón/ tározón, vagy nem lehet mert iszap.... azt hiszem a nyáron választ kapunk arra hogy átlehet e kelni rajta vagy sem mert megfogják próbálni, pontosan azért mert a jelenlegi vonalon sokkal kisebb az esély mint ott ahol kisebb gyors egységek sok helyen áttörtetnek, mélyen benyomulhatnak, alvó egységek működésbe léphetnek.

A másik lehetőség lenne a nemzetközileg elismert orosz terület,... de hát akkor ott már bevethető a sorozott haderő is bármiféle trükközés és magyarázkodás nélkül. Tehát miből van kevés az oroszoknak az új területen? Katonából. Jelenleg azt feltételezzük hogy élőerőben az ukránoknak van túlerő, tegyük fel adnak az ukránoknak lehetőséget hogy katlanba csalják őket, és mi van akkor ha gyorsan mozgó csapatokkal több helyen átkelnek ott ahol elméletileg értelmetlen, hisz ott a hosszú szárazföldi szakasz, na igen de az megerősített.

Egy cannaei csata eljátszható egyszer ha merész vagy, na de ha rád özönlenek oldalról is? Harkovnál is az volt a lényeg hogy bementek a résbe a gyorsan mozgó egységek, orosz részről pedig nem volt megfelelő gyorsan mozgó egység tüzet oltani. Ez már egyszer bevált, a helyzet sokat változott de az ukránoknak abból kell főzni ami van nekik, sok katona, és nagy frontvonal. Lehet hogy feláldozzák az erőik 20-30% elterelésben, de ez nem számít ha elérik a célt, és ismét kivonulásra kényszeríthetik az oroszokat, aztán az a vonal vagy egy része is a kezükbe kerül hátulról amiért az egész seregük elvérzett volna szemből.

Az idő nem nekik dolgozik, merésznek kell lenniük, megtehetik sőt meg is kell tenniük főleg ha a hírszerzésük szerint az oroszoknak nincs olyan erő ami ki tudna használni egy ilyen helyzetet, például egy másik irányból való támadással, pediglen nem úgy néz ki mint ha akaródzna nekik.

Talán túlgondolom, de kevés más opciót látok arra hogy hogy tudnák az elvesztett területnek legalább a felét megszerezni, a jelenlegi módszerrel is elkopik az emberanyaguk pár év alatt, de az nem kínál semmi eredményt.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
818
7 483
93
@ornagy Zsaluzsnijról egy friss videó...



A művelet a tervek szerint halad: Zaluzsnij először tett közzé egy videót a frontvonalnál tett látogatásáról....​


2023. június 19., hétfő, 20:32

A művelet a tervek szerint halad: Zaluzsnij először tett közzé egy videót a frontvonalnál tett látogatásáról

képernyőkép

Valerij Zaluzsnyij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka közzétette az első videót az ukrán csapatok frontvonalánál tett látogatásáról.

Forrás: Zaluzhny bejegyzése

"Az ukrán fegyveres erők vezérkarának főnökével, Serhiy Shaptala altábornaggyal együtt olyan csoportokban dolgoztunk, amelyek a legnehezebb feladatokat látják el azokon a területeken, ahol heves harcok zajlanak."

Részletek: A videón egy óra is látható Zaluzsnij látogatásának dátumával - 2023.06.17.




Zaluzsnij megjegyezte, hogy az ellenség az ukrán egységek előretörésének megakadályozása érdekében erődrendszert telepített a terület sűrű elaknásításával és nagyszámú tartalékkal.

Eszerint azonban katonáink mindent megtesznek az ukrán terület felszabadításáért.

Az UP forrásai szerint Zaluzsnijnak nem ez az első látogatása a fronton, de ez az első videó a főparancsnokkal a harci zónában.

"A művelet a tervek szerint folytatódik" - írta.

HAZUGSÁG, KAMU, ÁTVERÉS!!!
"Részletek: A videón egy óra is látható Zaluzsnij látogatásának dátumával - 2023.06.17."
Épp ez a bukta (amúgy is gyanús, ez a jól látható dátum, de nem ez a lényeg): a videón 0:18-tól elhalad mögötte és beáll mellé egy idősebb fószer - ez alatt a néhány pillanat alatt, a fali órán 1:37-ról - 1:47-re vált az idő!
MEGALOL!!!


Wilson, kíváncsi vagyok a véleményedre!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 476
79 534
113
Ez így igaz. Az USA esetében nem az a kérdés, hogy mikor roppannak bele az orosz-ukrán háborúba, mert nem fognak egyátalán. Hanem, hogy meddig éri meg az Egyesült Államokat, mint infrastruktúrát használó befektetői körnek ez a háború. Ha már nem éri meg, egyszerűen otthagyják az egészet.
Ezt tudják az oroszok is, ezért látványosan "félszívvel" harcolnak, mintha nem is volna komoly részükről. Nem szabad belelovalniuk magukat, mert az végzetes lenne, ezért megy látszólag takaréklángon az egész balhé a részükről. Minden politika, minden chicken run.
Nagyon jól hangzik ez a félszívvel harcolás, csak ha felteszed azt a kérdést, hogy mégis ki fogja tovább bírni ezt az állapotot a nyugat vagy az oroszok, akkor máris nem hangzik olyan jól.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 085
82 705
113
Kupjanszki front:

Csapataink 2 km-t előrenyomultak Kupjanszk irányába, hatalmas csata zajlik, az ellenség visszavonul, csapataink szinte a város szélén vannak, pontosan 5 km-re vannak a várostól
Hat ukrán fegyveres Kupjanszk irányában a fogságot választotta a halál helyett.

Az orosz hadsereg a Kupjanszki irányú offenzíva során hat AFU katonát foglyul ejtett. Ráadásul nem azokat mozgósítják legközelebb, akik megadták magukat. Mint Readovka megtudta, az egyik fogoly, a lucki Dmitrij Ivascsenko , nemcsak rendes katona, hanem harci tapasztalattal is rendelkezik a háta mögött.

Ivascsenko közösségi oldalain nagylelkűen osztott meg fotókat, ahol ukrán katonai egyenruhában és fegyverekkel a kezében pózolt. Az oldalán is vannak olyan felvételek, ahol "ikreivel" tartózkodik a helyszínen, jól látszik, hogy az úgynevezett ATO zónában 2016-2017-ben. A nyugati katonai körzet 6. egyesített fegyveres hadseregének katonái elfogták az ukrán harcosokat.

Más
Reznikov nyilatkozata, ne várjanak sokat az "ellentámadástól"

„Az oroszoknak lehetőségük volt felkészülni. Hihetetlen sűrűsége van az aknamezőknek, hihetetlen” – mondta Oleksiy Reznikov ukrán védelmi miniszter.

Arra a kérdésre, hogy hány Leopárd veszett el, a miniszter nem válaszolt, csak homályosan közölte, hogy mindent javítanak.

Más

Sahid MT-LB ugyanott ahol a tank 3 nappal ezelőtt
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 824
48 451
113
Nagyon jól hangzik ez a félszívvel harcolás, csak ha felteszed azt a kérdést, hogy mégis ki fogja tovább bírni ezt az állapotot a nyugat vagy az oroszok, akkor máris nem hangzik olyan jól.
A nyugatod maximum hadianyagot fog beleadni.
Az oroszok még bőven tudnak embert-vasat küldeni.
Az ukránok egy darabig még tudnak embert (a vas ugye ajándék mindehhez), csakhogy egyszer majd a nyugatodnak is feltűnik, amikor Tarasz helyett már Olga van a fronton. De ha az orosznak van egy kis esze, addig húzza a háborút, amíg Olga mellett megjelennek pl szlovák meg lengyel katonák is, akár hivatalosan is.

Mindenesetre ha benneteket küldenének, szerintem ne menj.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 090
24 587
113
Nagyon jól hangzik ez a félszívvel harcolás, csak ha felteszed azt a kérdést, hogy mégis ki fogja tovább bírni ezt az állapotot a nyugat vagy az oroszok, akkor máris nem hangzik olyan jól.
ezt a kijelentést mire alapozod ? tényleg érdekel,mert kb 2-3 éve arról cikkeznek szinte minden héten, hogy az oroszok pénteken vagy kedden becsődölnek , vagy netán az orosz hadigépezet szerinted teljes gőzzel ,és fullon nyomja ami a csövön kifér ?

hányszor lett itt kitárgyalva egyébként pl a lőszergyártás ,vagy a hadifelszerelések gyártásának akadozása a nyugat részéről ?

az tény hogy pl az USA csak csepegtet ezt-azt, de itt Európában azért elég erősen recseg-ropog az egész hadiipar,mivel jelentős ellátási gondokkal küszködnek úgy,hogy ezt nem is igazán rejtik véka alá,lehet el kellene ezt a "nyugat a felsőbbredű mert ők ezt mondják magukról" dolgot engedni lassan,hiszen egy végeláthatatlan anyagháborúról van szó voltaképpen (illetve arról is van szó),ahogy szemben áll a nyugat meg az oroszok egymással ..
én értem azt hogy pl az USA-nak van letárolva n+1 darab harckocsija .. mégis hagy kérdezzem már meg,hogy ebből mennyit kegyeskedtek az ukránok rendelkezésére bocsájtani ? azt hiszem ez a darabszám erősen a nulla felé konvergál !

jó hát volt olyan ügyeletes hülye a németeknél aki rábólintott a Leo transzferre,ezzel ki is húzták a szönyeget a német tankok alól,mert nem hiszem hogy tolongani fognak a megrendelők a csúfos fiaskó után,hogy a túlárazott drága szarhalmazokból vásároljanak .. itt nem lehet már azt mondani,hogy a bolond Köksal Baba ült a tankban,mert ezt még a törökökre rá tudták húzni (értse mindenki .. megint az arrogáns balfasz nyugati megítélés,hogy azért pukkantak el a török Leók,mert nem a német übermensch árja északi faj vezette,hanem ezek a bazári népek akik nem értenek hozzá stb stb .. )

de most tele volt a sajtó,hogy mióta és hogyan képezik ki a nyugati katonai segítség keretein belül az ukrán katonákat a nyugati eszközök használatára,és na majd most megmutatják,hogy ezek a "wunderwaffék",( ha már német a Leo),hogy lealázzák majd a ruszki "traktorokat" .. eddig pont nem úgytűnik,de hát ez van ..
szóval vissza az anyagháborúhoz,mi az szeritned amiben a ruszkik hiányt szenvednek,vagy nem tudnak akár közvetitő (semleges) országon keresztül beszerezni ?

aposztrofálják itt páran hogy a ruszkik nem jutnak hozzá semmilyen nyugati technológiához,mert szankciók alá esnek,pár éven belül majd megint lovon fognak járni meg gőzmozdonnyal,most kezdenek megint AN-2-eseket építeni mert annyira le vannak gatyásodva hogy az összeomlás szélén állnak, illetve a világ nagy része nem üzletel velük,szóba sem állnak velük, stb stb .. szóval mi az amiből a ruszkik hiánytszenvednek ? illetve mi az a technológiai háttér amihez nem tudnak közvetitő országon keresztül (vagy akár feketepiacon) hozzájutni ?

ebből adódik is a következő kérdésem,hogy ha önellátó az az ország úgy,hogy a területén található nyersanyagokat sikeresen tudja exportálni,mert van rá tőke erős felvevőpiaca,van önellátó mezőgazdasága,ipara miért ne bírná tovább mint pl az a nyugat,aki nyersanyaghiánnyal küszködik, ebből fakadóan akadozik az ipara?

vagy kénytelen évenként felemelni a saját adósságplafonját, egy olyan dollárral,aminek az eddigi hegemóniája látványosan csökkent az utóbbi 1,5-2 évben .. akkor mégis ki táncol az összeomlás szélén,vagymiért is bírná tovább a nyugat ?

szerintem ezt így kijelenteni,hogy a nyugat fogja tovább bírni elég nagy felelőtlenség,és én sem jelentem ki hogy az oroszok fogják tovább bírni,bár felsoroltam egy pár érvet mellettük ez igaz ..

talán a legjobb az lenne ha végre észhez térne Európa és elzavarná a jenkiket a picsába innen a saját kontinensükre,létrehozna egy önálló európai haderőt,aminek nem az lenne a célja hogy mindenáron kibasszon az oroszokkal,a kereskedelem útján mind az öreg kontinens mind a ruszkik kölcsönösen elfogadnák egymást,minden úgy menne mint ezelőtt pár évvel és jól járna mind a nyugati ipar mind a keleti nyersanyagszállító, a francia atomarzenál meg garantálhatna egyfokú függetlenséget (véleményem szerint legalább is igen), az oroszok meg nem látnának minden bokorban egy amerikai katonát,

na de ül elég vízfejű amerikai marionett Brüsszelben,hogy erre ne kerüljön sor,pedig ebben a háborúban nem az USA vagy Oroszország fog rábaszni hanem bizony Európa,meg az európai ember ,sajnálom hogy ez másnak nem esik le,és úgy gondolja még mindig hogy ez szimplán egy ukrán-orosz háború .. ami egyébként a "fejlett nyugat" közreműködése nélkül létre sem jött volna,szóval van mit megköszönnünk nekik !

ezek a "csöves szlávok" meg egészen a "fejlett nyugat" beavatkozásáig tökéletes harmóniában éltek egymással,annyira "gyűlölték" egymást,hogy az ukránok Oroszországba jártak át dolgozni, az oroszok meg Ukrajnába jártak át nyaralni,sőt még a nagy "gyűlölet" közepette rengeteg vegyesházasság is köttetett .. csak hát ugye jött a "fejlett nyugat" és elegánsan rászart az asztalra .. remélem mihamarabb béke lesz Ukrajnában,és tényleg kifullad a nyugati segítség,ami inkább árt annak a népnek mint használ.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 011
14 767
113
Hat ukrán fegyveres Kupjanszk irányában a fogságot választotta a halál helyett.

Az orosz hadsereg a Kupjanszki irányú offenzíva során hat AFU katonát foglyul ejtett. Ráadásul nem azokat mozgósítják legközelebb, akik megadták magukat. Mint Readovka megtudta, az egyik fogoly, a lucki Dmitrij Ivascsenko , nemcsak rendes katona, hanem harci tapasztalattal is rendelkezik a háta mögött.

Ivascsenko közösségi oldalain nagylelkűen osztott meg fotókat, ahol ukrán katonai egyenruhában és fegyverekkel a kezében pózolt. Az oldalán is vannak olyan felvételek, ahol "ikreivel" tartózkodik a helyszínen, jól látszik, hogy az úgynevezett ATO zónában 2016-2017-ben. A nyugati katonai körzet 6. egyesített fegyveres hadseregének katonái elfogták az ukrán harcosokat.

Más
Reznikov nyilatkozata, ne várjanak sokat az "ellentámadástól"

„Az oroszoknak lehetőségük volt felkészülni. Hihetetlen sűrűsége van az aknamezőknek, hihetetlen” – mondta Oleksiy Reznikov ukrán védelmi miniszter.

Arra a kérdésre, hogy hány Leopárd veszett el, a miniszter nem válaszolt, csak homályosan közölte, hogy mindent javítanak.

Más

Sahid MT-LB ugyanott ahol a tank 3 nappal ezelőtt
 
W

Wilson

Guest
HAZUGSÁG, KAMU, ÁTVERÉS!!!
"Részletek: A videón egy óra is látható Zaluzsnij látogatásának dátumával - 2023.06.17."
Épp ez a bukta (amúgy is gyanús, ez a jól látható dátum, de nem ez a lényeg): a videón 0:18-tól elhalad mögötte és beáll mellé egy idősebb fószer - ez alatt a néhány pillanat alatt, a fali órán 1:37-ról - 1:47-re vált az idő!
MEGALOL!!!


Wilson, kíváncsi vagyok a véleményedre!
Szerintem az lehet a magyarázat, hogy ezek a furmányos ukrik megvágták a felvételt mielőtt közzétették...


Ugyanis, ha tudják, hogy ki volt még jelen, ebben az időpontban a haditanácson, akkor sokkal könnyebb összerakni, és műholdak alapján visszakövetni Zsaluzni mozgását a találkozó óta.
Hiába késve adják ki ezeket a videókat, ha a megfigyelhető főtiszteket vissza tudják nyomozni a képen lévő időpontra.
Ha csak nincs egy Zsaluzsnij felirat a Zsaluzsnij szállító jármú tetején vagy Zsaluzsnij közvetlen környezetében egy oroszoknak kémkedő tégla aki pontosan ismeri Zsaluzsníj proramját napokra lebontva akkor az oroszoknak esélyük sincs lekövetni Zsaluzsnij mozgását...


Más...

Macron bejelentette a SAMP / T rendszer telepítését Ukrajnában​


2023. június 19., hétfő, 23:09


Macron bejelentette a SAMP / T rendszer telepítését Ukrajnában

Emmanuel Macron, fotó: Getty Images


Emmanuel Macron francia elnök hétfőn bejelentette, hogy a francia-olasz SAMP/T rakétavédelmi rendszert már telepítették Ukrajnában.

Ahogy az Evropeyskaya Pravda a Rai News- ra hivatkozva írja , Macron a párizsi légikiállításon mondott beszédében tett ilyen kijelentést.

„Örülök, hogy olasz kollégámmal, George Melonival együtt bejelenthetem, hogy a francia-olasz SAMP/T légvédelmi rendszert most Ukrajnában telepítették és működik, ahol kulcsfontosságú létesítményeket és emberek életét védi” – mondta a francia vezető. állam mondta.

Ez az első hivatalos megerősítés a SAMP/T Ukrajnába érkezéséről, miután a média többször is írt róla .

A SAMP/T rendszer átadása Ukrajnának az idén februárban bejelentett hatodik olaszországi katonai segélycsomag részeként történt, Franciaországgal egyetértésben.

A SAMP/T-MAMBA Európa első nagy hatótávolságú rakétaelhárító rendszere. 3-100 kilométer távolságban képes megsemmisíteni az ellenséges repülőgépeket, 3-25 kilométer távolságban, a ballisztikus rakéták megsemmisítés magassága akár 25 kilométer is lehet.

A SAMP/T-t az Eurosam európai konzorcium (MBDA Italy, MBDA France, Thales) fejlesztette ki. A rendszer Olaszországban, Franciaországban és Szingapúrban működik.


 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
950
11 140
93
Az érzelmi alapú mázat leszedve a svéd Gripen képzés ügyéről: jelenleg 2 Nato országban alap típus a Gripen, de még több ország légtérvédelmét látja el. Az utóbbi pár évben ugyanakkor Ukrajna többször is fenyegette az egyik Nato tagot, és így magát a szövetséget.
Svédország ennek ellenére kiadja a Gripen érzékeny adatait Ukrajnának, ami így egy Nato biztonsági kockázat.
Akkor, kedves svédek, mégis mi a frászért csodálkoztok hogy nem mindenki lát szívesen titeket a Nato-ban?

Aki ezeknek a makacs dolgoknak az élét ideológiai alapon próbálná elkummantani, hogy a gyerekes képzelt világképe a jó és a rossz harcáról ne sérüljön, kérem egy vihogós smiley-val lent jelezze.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
@ornagy Zsaluzsnijról egy friss videó...



A művelet a tervek szerint halad: Zaluzsnij először tett közzé egy videót a frontvonalnál tett látogatásáról....​


2023. június 19., hétfő, 20:32

A művelet a tervek szerint halad: Zaluzsnij először tett közzé egy videót a frontvonalnál tett látogatásáról

képernyőkép

Valerij Zaluzsnyij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka közzétette az első videót az ukrán csapatok frontvonalánál tett látogatásáról.

Forrás: Zaluzhny bejegyzése

"Az ukrán fegyveres erők vezérkarának főnökével, Serhiy Shaptala altábornaggyal együtt olyan csoportokban dolgoztunk, amelyek a legnehezebb feladatokat látják el azokon a területeken, ahol heves harcok zajlanak."

Részletek: A videón egy óra is látható Zaluzsnij látogatásának dátumával - 2023.06.17.

t



Zaluzsnij megjegyezte, hogy az ellenség az ukrán egységek előretörésének megakadályozása érdekében erődrendszert telepített a terület sűrű elaknásításával és nagyszámú tartalékkal.

Eszerint azonban katonáink mindent megtesznek az ukrán terület felszabadításáért.

Az UP forrásai szerint Zaluzsnijnak nem ez az első látogatása a fronton, de ez az első videó a főparancsnokkal a harci zónában.

"A művelet a tervek szerint folytatódik" - írta.

Végre egy értékelhető felvétel!
2 megjegyzésem van : Elég sokat fogyott Zsalu, korábban kicsit pocakosabbnak tűnt. A másik dolog, hogy kicsit erőltetett nekem ez a papírlapra nyomtatott dátum fellógatva jól látható helyen, nem igazán látom az értelmét. Ha bizonyítani akarnak, akkor tartson maga elé egy friss hoholszkaja pravdát és mutassa a dátumot! :D

Csak nem zsákmányoltak egy AMX-10est?
Sojgu kitüntetéseket ad át a kórházban. kicit megzavarodtam, ezt most a kórházi teljesítményükért kapták?
Nem csoda hogy ez a falu annyiszor gazdát cserél, egy utca az egész Sokszor mondják hogy egy kép beszédesebb ezer szónál, hát ez a frúzis ebben az esetben bizony hatványozottan igaz! A hatalmas és mindent elsöprő hohol offenzíva annyira képes, hogy ezt a hatalmas és stratégiai jelentőségű települést elfoglalja, de megtartani már nem tudják, így aztán rövid időn belül fel is adják, majd kezdik újra. Így elég keserves lesz az út Mariupolig....
oszét testvéreink üzenete a hohol agitprop osztálynak : Élünk és harcolunk!
Azt hiszem ezt hívják instant karmának. A hohol épp gránátot akart dobni egy lakóházba, de a mordori tüzérség tette fel a pontot az i-re.
Wir schaffen das!
A herszoni öreg megmondja a frankót...
Ahoj bangyera
hadifogoly. érdekes hogy sehol egy monokli, vérfolt , szúrt esetleg lőtt sérülés... Barbárok ezek az orkok én mondom!!!
Artyomovszk környéki hohol élőerőcsoportosulásra mér csapást Szarumán tőzérsége.
Teheráni reptérről indul egy Il-76MD Oroszország felé :)
na csak megérkeznek már azok a Challyk? Persze értem az aggodalmat, felázott talajon őrültség lett volna előreküldeni őket.
Orosz nyári tábor :) Bár ott SEM tudtak elvonatkoztatni az éppen folyó konfliktustól, de azért csak elfogadhatóbb ez mint a hohol hitlerjugend tábor...
Mi-28N dolgozik az ellenségen. NIR és IR, én már csak a gépágyúval veretést hiányolom :(
 

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 257
5 304
113

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 761
9 113
113
ezt a kijelentést mire alapozod ? tényleg érdekel,mert kb 2-3 éve arról cikkeznek szinte minden héten, hogy az oroszok pénteken vagy kedden becsődölnek , vagy netán az orosz hadigépezet szerinted teljes gőzzel ,és fullon nyomja ami a csövön kifér ?

hányszor lett itt kitárgyalva egyébként pl a lőszergyártás ,vagy a hadifelszerelések gyártásának akadozása a nyugat részéről ?

az tény hogy pl az USA csak csepegtet ezt-azt, de itt Európában azért elég erősen recseg-ropog az egész hadiipar,mivel jelentős ellátási gondokkal küszködnek úgy,hogy ezt nem is igazán rejtik véka alá,lehet el kellene ezt a "nyugat a felsőbbredű mert ők ezt mondják magukról" dolgot engedni lassan,hiszen egy végeláthatatlan anyagháborúról van szó voltaképpen (illetve arról is van szó),ahogy szemben áll a nyugat meg az oroszok egymással ..
én értem azt hogy pl az USA-nak van letárolva n+1 darab harckocsija .. mégis hagy kérdezzem már meg,hogy ebből mennyit kegyeskedtek az ukránok rendelkezésére bocsájtani ? azt hiszem ez a darabszám erősen a nulla felé konvergál !

jó hát volt olyan ügyeletes hülye a németeknél aki rábólintott a Leo transzferre,ezzel ki is húzták a szönyeget a német tankok alól,mert nem hiszem hogy tolongani fognak a megrendelők a csúfos fiaskó után,hogy a túlárazott drága szarhalmazokból vásároljanak .. itt nem lehet már azt mondani,hogy a bolond Köksal Baba ült a tankban,mert ezt még a törökökre rá tudták húzni (értse mindenki .. megint az arrogáns balfasz nyugati megítélés,hogy azért pukkantak el a török Leók,mert nem a német übermensch árja északi faj vezette,hanem ezek a bazári népek akik nem értenek hozzá stb stb .. )

de most tele volt a sajtó,hogy mióta és hogyan képezik ki a nyugati katonai segítség keretein belül az ukrán katonákat a nyugati eszközök használatára,és na majd most megmutatják,hogy ezek a "wunderwaffék",( ha már német a Leo),hogy lealázzák majd a ruszki "traktorokat" .. eddig pont nem úgytűnik,de hát ez van ..
szóval vissza az anyagháborúhoz,mi az szeritned amiben a ruszkik hiányt szenvednek,vagy nem tudnak akár közvetitő (semleges) országon keresztül beszerezni ?

aposztrofálják itt páran hogy a ruszkik nem jutnak hozzá semmilyen nyugati technológiához,mert szankciók alá esnek,pár éven belül majd megint lovon fognak járni meg gőzmozdonnyal,most kezdenek megint AN-2-eseket építeni mert annyira le vannak gatyásodva hogy az összeomlás szélén állnak, illetve a világ nagy része nem üzletel velük,szóba sem állnak velük, stb stb .. szóval mi az amiből a ruszkik hiánytszenvednek ? illetve mi az a technológiai háttér amihez nem tudnak közvetitő országon keresztül (vagy akár feketepiacon) hozzájutni ?

ebből adódik is a következő kérdésem,hogy ha önellátó az az ország úgy,hogy a területén található nyersanyagokat sikeresen tudja exportálni,mert van rá tőke erős felvevőpiaca,van önellátó mezőgazdasága,ipara miért ne bírná tovább mint pl az a nyugat,aki nyersanyaghiánnyal küszködik, ebből fakadóan akadozik az ipara?

vagy kénytelen évenként felemelni a saját adósságplafonját, egy olyan dollárral,aminek az eddigi hegemóniája látványosan csökkent az utóbbi 1,5-2 évben .. akkor mégis ki táncol az összeomlás szélén,vagymiért is bírná tovább a nyugat ?

szerintem ezt így kijelenteni,hogy a nyugat fogja tovább bírni elég nagy felelőtlenség,és én sem jelentem ki hogy az oroszok fogják tovább bírni,bár felsoroltam egy pár érvet mellettük ez igaz ..

talán a legjobb az lenne ha végre észhez térne Európa és elzavarná a jenkiket a picsába innen a saját kontinensükre,létrehozna egy önálló európai haderőt,aminek nem az lenne a célja hogy mindenáron kibasszon az oroszokkal,a kereskedelem útján mind az öreg kontinens mind a ruszkik kölcsönösen elfogadnák egymást,minden úgy menne mint ezelőtt pár évvel és jól járna mind a nyugati ipar mind a keleti nyersanyagszállító, a francia atomarzenál meg garantálhatna egyfokú függetlenséget (véleményem szerint legalább is igen), az oroszok meg nem látnának minden bokorban egy amerikai katonát,

na de ül elég vízfejű amerikai marionett Brüsszelben,hogy erre ne kerüljön sor,pedig ebben a háborúban nem az USA vagy Oroszország fog rábaszni hanem bizony Európa,meg az európai ember ,sajnálom hogy ez másnak nem esik le,és úgy gondolja még mindig hogy ez szimplán egy ukrán-orosz háború .. ami egyébként a "fejlett nyugat" közreműködése nélkül létre sem jött volna,szóval van mit megköszönnünk nekik !

ezek a "csöves szlávok" meg egészen a "fejlett nyugat" beavatkozásáig tökéletes harmóniában éltek egymással,annyira "gyűlölték" egymást,hogy az ukránok Oroszországba jártak át dolgozni, az oroszok meg Ukrajnába jártak át nyaralni,sőt még a nagy "gyűlölet" közepette rengeteg vegyesházasság is köttetett .. csak hát ugye jött a "fejlett nyugat" és elegánsan rászart az asztalra .. remélem mihamarabb béke lesz Ukrajnában,és tényleg kifullad a nyugati segítség,ami inkább árt annak a népnek mint használ.
A kieszedett leopardokban milyen kár keletkezett? Igazából semmi komoly, a többségük valószínűleg javítható. Nem éget ki a tank és a személyzet túlélhette. Ezzel már bőven az orosz tankok felett van ahol hasonló esetben kiég a tank benne a személyzettel.
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
4 539
8 028
113
A SAMP/T-MAMBA Európa első nagy hatótávolságú rakétaelhárító rendszere. 3-100 kilométer távolságban képes megsemmisíteni az ellenséges repülőgépeket, 3-25 kilométer távolságban, a ballisztikus rakéták megsemmisítés magassága akár 25 kilométer is lehet.
Joval messzebb hord a SAMP/T, mar a Block 1 is tactical BM ellen is mukodik, a Block 1NT meg elvileg mar 1500km korul jar majd...
According to MBDA, and as demonstrated in operational firings, the current Aster 30 Block 1 is capable to deal with TBMs in the Scud class with a 600 km range.

WSJ megint jozan cikket hozott: https://www.wsj.com/articles/ukraines-offensive-is-a-battle-of-readiness-e26d3825

Lacking a robust air force, Kyiv’s troops are attempting a feat few modern militaries would dare: dislodge Russian troops that have spent months digging themselves in and readying for Ukraine’s long telegraphed onslaught.

Ukrainians’ early setbacks are a sign that their offensive will be a long, deadly grind, and not a repeat of their rout of Russian troops in the northeast region of Kharkiv late last summer.

“It was always going to be difficult,” said Rob Lee, a senior fellow at the Foreign Policy Research Institute. Russian forces “have been preparing for a long time. They learned from their mistakes in Kharkiv.”

The fight unfolding now, a slugfest on the battlefield, is more fundamentally a battle of readiness. Both sides since the middle of last year have been mustering weapons, troops and defensive positions for what they knew would be a pivotal moment.

Ukraine has garnered billions of dollars worth of advanced arms and armor from its Western allies. Moscow, meanwhile, has called up more than 200,000 soldiers, dug trenches and prepared firing positions to stop the Ukrainians. Most significant, Russian troops have spread potentially millions of land mines, some emplaced by mine-spewing rockets fired from mobile launchers.

A Ukrainian unit driving advanced U.S. and European equipment earlier this month drove into one of those minefields, which incapacitated several tanks and armored fighting vehicles. Other units have faced aerial attacks from Russian helicopter gunships and missiles, launched from both air and the ground.

Faced with setbacks in probing attacks, Ukrainian commanders over recent days have in many places paused advances to reassess tactics. At least some of the damaged vehicles were recovered, officials said.

Lacking air superiority, Ukraine has sought to degrade Russian forces’ capacity to fight by hitting their supplies and centers of command and control with long-range strikes, most recently using British-supplied Storm Shadow cruise missiles. Kyiv employed the tactic with great success last year, using shorter-range U.S.-made Himars truck-based rocket launchers to hit Russian nodes and undermine troops’ fighting strength.

Ezek utan elmagyarazza, miert volt Harkovnal qrva szerencses helyzete az ukranoknak, es miert nem lehet semmi hasonlo gyors ternyeresuk most... aknamezok mindenhol, raadasul az orosz aknak lathatoan joval erosebbek, mint amire a nyugatiak es az ukranok szamitottak. Felderitesuk nagyon nehez, tavolrol lehetetlen. A kurszki csatahoz hasonlitja, ahol a nemetek tul sokaig vartak, es a megerositett vonalak miatt a szovjetek nyertek a tortenelem legnagyobb tankcsatajat.

Hat... nem tul pozitiv cikk. :confused:
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 476
79 534
113
A nyugatod maximum hadianyagot fog beleadni.
Az oroszok még bőven tudnak embert-vasat küldeni.
Az ukránok egy darabig még tudnak embert (a vas ugye ajándék mindehhez), csakhogy egyszer majd a nyugatodnak is feltűnik, amikor Tarasz helyett már Olga van a fronton. De ha az orosznak van egy kis esze, addig húzza a háborút, amíg Olga mellett megjelennek pl szlovák meg lengyel katonák is, akár hivatalosan is.

Mindenesetre ha benneteket küldenének, szerintem ne menj.
Igen, pont erről beszélek. A nyugat pénzt és némi hadianyagot ad bele, az oroszok meg mindent ami a hábkrúhoz kell. Nem kérdés, hogy kinek kell többet "beleadni". Arról ne is beszéljünk, hogy a pénz az csak pénz, a hadianyag csak hadianyag, de a több 10.000 orosz aki meghalt és még meg is fog halni az halott marad és az orosz gazdaságnak sem tesz jót, hogy el van zárva minden modern nyugati technológiától.