[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 651
48 433
113
Az Orosz Fegyveres Erők éjszaka rakétafegyverekkel és muskátlikkal csaptak le ellenséges célpontokra Kijev, Lvov, Hmelnyickij, Odessza, Cserkasszi, Zaporozsje, Nyikolajev és Herszon régiókban. Az ellenség azt állítja, hogy az orosz hadsereg összesen 30 muskátlit lőtt ki. Ismeretes, hogy lőszerraktárakat és infrastrukturális létesítményeket talált el.
A Zaporizzsja fronton az ukrán fegyveres erők ismét megpróbáltak betörni Pyatikhatk település területére. A heves harcok következtében az ellenség az esti órákban ismét kiszorult a településről, súlyos személyi és felszerelési veszteségeket szenvedve.⚡️
Mérnökeink egy újabb mobil aknásító rendszert mutatnak be, amelyet a "Center" csoport mesterei egy páncélozott szállító bázisra terveztek, nagy terepterületek operatív elaknásítására ellenséges áttörés esetén.

Az ukrajnai orosz katonai művelet legfontosabb eseményei június 19-én

▪️A kurszki régióban az AFU ismét ágyúzta a határterületeket.
Tetkinóban melléképületek és több autó is megrongálódott. Popovo-Lezhacsi község elektromos vezetékei is megsérültek.
▪️A Belgorod régióban az ágyúzás a Valuyki városi negyedbe helyeződött át.
A hatalmas csapás lakó- és infrastrukturális létesítményeket rongált meg. Heten megsérültek, köztük egy gyerek.
▪️Folytatódik a Donyecki Népköztársaság településeinek napi ágyúzása.
Két civil, köztük egy gyerek vesztette életét a Volnovakha körzetben. Húszan megsebesültek.
▪️Donyecktől délre heves harcok folynak a Novodonyeck-Urozhaine vonal erdős részein.
Hatalmas veszteségek árán az AFU-nak legfeljebb 200 méterrel sikerült bevágnia az orosz csapatok védelmi vonalába.
▪️A helyzet továbbra is intenzív a Rivnopillya kiugró részén.
Az orosz egységek tartják a magaslatot, és nem engedik az ellenséget előrenyomulni a front ezen szektorában.
▪️A front Zaporizhzsja szektorában az orosz egységek számos sikeres ellentámadást hajtottak végre. Robotynenál visszafoglalták a korábban elvesztett pozíciókat Novodanylivkától délre és Chubenkovo közelében.
▪️Hasonló a helyzet P'yatykhatky közelében , ahol egy erőteljes tüzérségi csapás következtében az AFU elvesztette a védekezési képességét. Ennek eredményeként az orosz csapatok sikeres ellentámadást indítottak, és visszavették az irányítást a falu felett.

Az EU mintegy 50 milliárd eurós segélycsomagot készít Kijevnek – közölte a Bloomberg​

...
A pénz támogatások, kedvezményes kölcsönök és garanciák formájában érkezik majd. Mennek a közalkalmazotti bérek és egyéb állami kiadások fedezésére, valamint az infrastruktúra helyreállítására.
De "azzal a feltétellel fizetik ki őket, hogy Ukrajna reformokat hajt végre a jogállamiság javítása és a korrupció elleni küzdelem érdekében".
Ukrajna csaknem 38 milliárd eurót kapott az EU-tól 2022. február 24. óta.
Источник: https://rusvesna.su/news/1687240236

„Nem kell településenként mérni az offenzívát” – mondta az ukrán védelmi minisztérium​

A honvédség munkájának eredményét nem szabad csak településeken és megtett kilométereken mérni” – mondta.
Malyar azt is kijelentette, hogy az ukrán fegyveres erők hatékonyságának sokkal több kritériuma van, de nem részletezte, miről beszél. Ráadásul Malyar megígérte, hogy "a legnagyobb csapás még várat magára".
Источник: https://rusvesna.su/news/1687235229
 

JonatánJoe

Well-Known Member
2016. december 29.
177
1 189
93

Ilyen nincs, vagy mégis lesz...? :confused:Egyre elmebetegebb ötletek, gondolatok. Menjen már az USA a picsába és otthon tegyen rendet, ha meg háborúzni van kedve, azt tegye a saját területe közelében, hogy érezze a jót...:mad:
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
4 666
8 362
113

Ilyen nincs, vagy mégis lesz...? :confused:Egyre elmebetegebb ötletek, gondolatok. Menjen már az USA a picsába és otthon tegyen rendet, ha meg háborúzni van kedve, azt tegye a saját területe közelében, hogy érezze a jót...:mad:
AEI, egy a sok warmongering think tank kozul az egyik legbetegebb. (Es valamilyen 'csoda' folytan itt is ortodoxok vannak mindenhol, mily' meglepo...)
Nagyon nem erdemes komolyan venni, ahogyan a kadarhiradot sem.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 529
20 621
113
rugóztok azon az órán, amikor....
FzA6MUJXwAAFVkT
Sir, szánalmas kísérletek ezek Zsalu létének bizonyítására (nem tőled, a készítőktől). Elég lenne egy kétmondatos nyilatkozat ami az előző napi eseményekre vonatkozik, és a vita végleg lezárulna azok vereségével, akik szerint Zsalu már a Styx túlpartján van... Ehelyett mindenféle összevágott "véletlenül" datált videók és fotók próbálnak meggyőzni mindenkit az ellenkezőjéről, de ez annyira gáz, hogy már-már művészi... :D Tényleg nagyon egyszerű lenne pontot tenni a vita végére a ruszofilek teljes vereségével, szerinted ezt a magas labdát egy "kimagasló" ukrán (göbbelsi) propagandagépezet nem használná ki? Így viszont csak nevetséges és szánalmas vergődés amit produkálnak... Bátran kijelenthetjük tehát, hogy Zsalunak a Moirák elnyiszálták a fonalát...
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 330
26 533
113
A hadi tudósítókkal, bloggerekkel folytatott beszélgetést javaslom mindenkinek, oldaltól függetlenül végig olvasni. Nagyon sok minden van benne, amiről hónapok óta beszélünk, válaszok, érdekes infók vannak benne. Szerintem Putyin elég őszintén beszél, kertelés nélkül beszélnek pozitív és negatív aspektusokról, problémákról, az embereket nagyon is érdeklő, húsba vágó dolgokról.
A rehabilitációtól, a kifizetéseken keresztül a vörös vonalakon át a hadigazdaságra való átállásig, a bürokráciáról, fegyverzetről, hiányokról, a szőnyeg parkettás lufi katonai és polgári vezetőkig, a várható műveletekről szinte mindenről szó van benne. Láthatóan a kérdezők nem kertelnek, elmondják a valós problémákat, őszinte válaszokat várnak. Nagyon is lejön, hogy Putyinnak, az orosz vezetésnek mi a véleménye az USA és vazallusainak a ténykedéseiről, mennyire tartják "megbízhatónak" őket. A gabona ügylet is elég rendesen ki van vesézve, választ kapunk, hogy az afrikai vezetők miért is mennek Moszkvába tárgyalni. Érdekes infó, hogy a börtönből a társadalomba visszatérő visszaeső bűnözők aránya hogyan is változik a Wagner hatására. Miért kell szerződést kötni a PMC katonáival? A bármilyen szintű parancsnokok alkalmassága is terítéken van, minden ország számára érdekes lehet a konklúzió. A kiválasztás, karrier, a megfelő emberek előremenetelének segítése. A 2014-ben elkezdett hadiipari fejlesztésekről is szó van, kijöttek bőven a problémák, tévutak, a várható fejlesztések irányainak változtatása, a prioritások, az orosz űripar, az űrben lévő orosz rendszerek állapota, lemaradása, a fejlesztések felgyorsításának a kényszere, a prioritások megváltoztatása. Az orosz mikroelektronikában pl. nagyobb arányú a fejlődés, mint azt akár az oroszok is várták. Legalább 100 kis és közép szintű polgári célú vállalkozás jelent meg a hadiiparban.
Sorolhatnám még, de inkább olvassa el mindenki, nem árt. A lényeg, hogy Putyin nem polihisztor, nem tévedhetetlen, de sok mindenre nyitott vezető. Én személy szerint arra leszek kíváncsi, hogy mindebből mi fog megvalósulni, mert előbb vagy utóbb látható eredményeknek kell lennie, ha komolyan gondolják.
TASS_59805673-pic_32ratio_1200x800-1200x800-50480.jpg

TASS_59788045-_1_-pic_32ratio_1200x800-1200x800-9657.jpg

TASS_59805678-pic_32ratio_1200x800-1200x800-77040.jpg

photo_2023-06-17_13-49-07.jpg

21d9f3e791c2af520e599da7c01a43cf1fd81837_3000_2000_c.jpg

Szó esett a kiképzésről, a mozgósításról, annak szükségességéről. 150.000 fő szerződéses és kb. 6.000 fő önkéntes került az orosz haderőbe. Tehát 456.000 fővel bővült az Ukrajnában bevethető orosz katonák száma tavasz ősztől. Csak az utolsó hónapban 9.500 fővel írtak alá szerződést.
Véleményem szerint ez a fegyveres konfliktus vagy rettentő gyorsan le fog zárulni, vagy nagyon sokáig (évekig) fog tartani. Ha nem lesznek eredmények ukrán/NATO oldalon, azt az USA is meg fogja érezni, biztos vagyok benne. Ha nagy grimbusz lesz a világban (már pedig várható), akkor a letárolt USA haditechnika és lőszer is hamar el fog fogyni, már ha lesz elég katona hozzá.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 114
82 856
113
Harcok Pjatikhatkiért az ellenség szemével: hogyan verték ki az orosz tankok az ukrán fegyveres erőket a faluból

A napokban készült felvétel a Zaporozsje régióbeli Pjatikhatki faluért vívott csatákról, amikor az ukrán fegyveres erők behatoltak a faluba.
Egy harckocsi lövedék megérkezése az Ukrán Fegyveres Erők 128. hegyi rohamdandárjának fegyvereseire, akik éppen a ház megtisztítására készültek.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 286
68 349
113
Rugózol azon, miközben....
zaluzsnij.jpg
i-ss-panzer-korps-magyarorszagon.jpg

khmmm
Nem a ket kulcs van rajt, hanem ket buzogany. Tegnap parszor megneztem a videot.
Egy darabig belog egy naptar sarka is total veletlen. Nos a naptar stimmel, e honapot, juniust mutatja, 4-e,11.-e vasarnap. A film osszevagott, el vissza ugral egy 20 perces idoszakaszban.
Hogy Zsalu el-e, nem-e, passz, majd kiderul a vegen, nincs semmi jelentosege.
Hogy miert nincs?
Mert ha meghalt hat ugyis jó.
Eddig tul volt becsulve a kepessege ugy gondolom, mert ha él, akkor ezt a deli elbaxott offenzivat is ő csinalta, ő koordinalta. Szoval ha meg ő csinalta akkor nem is olyan nagy képességű katonatiszt.
Vagyis csak olyan mint barki mas, darab-darab, potolhato.
Ezert lenyegtelen mar a szemelye.

T 72 vagy T 80 lőtt ki egy Leopardot(?)
Erdekes felvetel, jo sokaig lehet nezegetni.
 

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93
Igen, pont erről beszélek. A nyugat pénzt és némi hadianyagot ad bele, az oroszok meg mindent ami a hábkrúhoz kell. Nem kérdés, hogy kinek kell többet "beleadni". Arról ne is beszéljünk, hogy a pénz az csak pénz, a hadianyag csak hadianyag, de a több 10.000 orosz aki meghalt és még meg is fog halni az halott marad és az orosz gazdaságnak sem tesz jót, hogy el van zárva minden modern nyugati technológiától.
A tendenciák szerint a csak pénz egyre kevésbé csak pénz, mert a világ népesebb része elkezdte sérelmezni, hogy a dollár értékének egy nem elhanyagolható hányadát ő teremti meg az USA számára. Tele van a Föld emberrel, így ha Oroszországnak ember kell, megfelelő ajánlatokkal nem ellenséges országokból képes elcsábítani szakmunkást, diplomást és egyetemistát. A technológiától való elzártság jelenlegi és jövőbeni mértéke egyaránt kérdéses.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 607
79 819
113
Nem ugyan azt jelenti a halál egyik és a másik oldalon. Nem ideológiai, hanem gazdasági aspektusból. Ideológiai oldalról nézve meg talán még nagyobb a kontraszt. Még akkor is, ha a Csecseneket most nem számolom ide. És bármilyen furcsa, nem csak negatívan hát a gazdaságra a halálozás. Gondolj csak a rabokra. Minden egyes társadalomba visszailleszthetetlen rab halála, odahaza több dolgozó ráfordított/elégedett munkáját szabadítja fel. Ugyancsak feltetelezhetjük azt is, hogy nem feltétlenűl az értelmiséget vitték el elsőnek. Ha innen nézzük, akkor jobban morzsolódik a legalja, és egy arányaiban képzettebb réteg marad. Stb stb. Sok ilyen dolog van amivel nyilvánosan sehol nem számolnak. Az lezárt nyugati technikára meg csak annyit mondok, hogy az afgánok a hegyekben akkor is vígan baxiznak a kecskékkel, amikor a hollandok már belefulladtak a tengerbe.
A halottakat tárgyilagosan kell vizsgálni. Igen a 134milliós Oroszország több halottat engedhet meg magának mint a 30-40 milliós (vagy mennyien vannak most) Ukrajna.
De ha nyitott szemmel jársz, akkor hallhattál róla, hogy a LADA gyárban akkora a munkaerőhiány, hogy rabokat kell dolgoztatniuk. Hol vannak a gyári munkások? Meghaltak? Elmenekültek a sorozás elől? Besorozták őket? Megrokkantak? valószínűleg ezek mind egyben. Szóval a 134milliós oroszországnak nem sok még 500.000 (nem álítom, hogy ennyi van) halott sem, hisz a népesség szám ezt elbírja, de az orosz gazdaság is elbírja?

Tőlem olyat senki nem hallott, hogy csődbe mennek az oroszok. Nem fognak csődbe menni, mert egy marha nagy benzinkútom csücsülnek, így penzük lesz. De a pénz csak annyit ér amennyit hasznosítani tudsz belőle. Ha huzamosabb ideig el lesznek zárva a fejlett nyugati technológiáktól, akkor hiába lesz pénzük, egy a mostaninál is elmaradottabb iparú országgá válnak, ami nem túl jó ómen a jövőre nézve.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
826
7 561
93
A halottakat tárgyilagosan kell vizsgálni. Igen a 134milliós Oroszország több halottat engedhet meg magának mint a 30-40 milliós (vagy mennyien vannak most) Ukrajna.
De ha nyitott szemmel jársz, akkor hallhattál róla, hogy a LADA gyárban akkora a munkaerőhiány, hogy rabokat kell dolgoztatniuk. Hol vannak a gyári munkások? Meghaltak? Elmenekültek a sorozás elől? Besorozták őket? Megrokkantak? valószínűleg ezek mind egyben. Szóval a 134milliós oroszországnak nem sok még 500.000 (nem álítom, hogy ennyi van) halott sem, hisz a népesség szám ezt elbírja, de az orosz gazdaság is elbírja?

Tőlem olyat senki nem hallott, hogy csődbe mennek az oroszok. Nem fognak csődbe menni, mert egy marha nagy benzinkútom csücsülnek, így penzük lesz. De a pénz csak annyit ér amennyit hasznosítani tudsz belőle. Ha huzamosabb ideig el lesznek zárva a fejlett nyugati technológiáktól, akkor hiába lesz pénzük, egy a mostaninál is elmaradottabb iparú országgá válnak, ami nem túl jó ómen a jövőre nézve.
LHSa.gif
 
W

Wilson

Guest
Harcok Pjatikhatkiért az ellenség szemével: hogyan verték ki az orosz tankok az ukrán fegyveres erőket a faluból

A napokban készült felvétel a Zaporozsje régióbeli Pjatikhatki faluért vívott csatákról, amikor az ukrán fegyveres erők behatoltak a faluba.
Egy harckocsi lövedék megérkezése az Ukrán Fegyveres Erők 128. hegyi rohamdandárjának fegyvereseire, akik éppen a ház megtisztítására készültek.


Strelkov Igor Ivanovics #KRP


június 20., 08:39


Melitopol irányban, Pyatikhatka elfoglalása után az ellenség megpróbál betörni a következő faluba - Zherebyankiba. A heves harcok folytatódna



Az érzelmi alapú mázat leszedve a svéd Gripen képzés ügyéről: jelenleg 2 Nato országban alap típus a Gripen, de még több ország légtérvédelmét látja el. Az utóbbi pár évben ugyanakkor Ukrajna többször is fenyegette az egyik Nato tagot, és így magát a szövetséget.
Svédország ennek ellenére kiadja a Gripen érzékeny adatait Ukrajnának, ami így egy Nato biztonsági kockázat.
Akkor, kedves svédek, mégis mi a frászért csodálkoztok hogy nem mindenki lát szívesen titeket a Nato-ban?

Aki ezeknek a makacs dolgoknak az élét ideológiai alapon próbálná elkummantani, hogy a gyerekes képzelt világképe a jó és a rossz harcáról ne sérüljön, kérem egy vihogós smiley-val lent jelezze.
Már megbocsáss de ez így hülyeség mivel a logikád alapján se az USA se a németek de az angolok sem kívánatosak már NATO-ban mivel odaadták illetve odaadják a nyugati csúcstechnikát az ukriknak,,,,
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 529
20 621
113
A halottakat tárgyilagosan kell vizsgálni. Igen a 134milliós Oroszország több halottat engedhet meg magának mint a 30-40 milliós (vagy mennyien vannak most) Ukrajna.
De ha nyitott szemmel jársz, akkor hallhattál róla, hogy a LADA gyárban akkora a munkaerőhiány, hogy rabokat kell dolgoztatniuk. Hol vannak a gyári munkások? Meghaltak? Elmenekültek a sorozás elől? Besorozták őket? Megrokkantak? valószínűleg ezek mind egyben. Szóval a 134milliós oroszországnak nem sok még 500.000 (nem álítom, hogy ennyi van) halott sem, hisz a népesség szám ezt elbírja, de az orosz gazdaság is elbírja?

Tőlem olyat senki nem hallott, hogy csődbe mennek az oroszok. Nem fognak csődbe menni, mert egy marha nagy benzinkútom csücsülnek, így penzük lesz. De a pénz csak annyit ér amennyit hasznosítani tudsz belőle. Ha huzamosabb ideig el lesznek zárva a fejlett nyugati technológiáktól, akkor hiába lesz pénzük, egy a mostaninál is elmaradottabb iparú országgá válnak, ami nem túl jó ómen a jövőre nézve.
1. Felejtsétek már el ezt a "40 milliós" ukrán népességet, a jelen állás szerint jó, ha 25 millióan vannak...
2. Az esetleg nem jutott eszedbe, hogy a LADA gyár nem csak azért foglalkoztat rabokat, mert "akkora a munkaerőhiány" hanem mert gazdaságilag jobban megéri? (Lásd Sopronkőhidai Börtön Kft... :D ) Tudod, ilyen ez a kapitalizmus... :D
3. Az oroszok nem csak azért nem mennek csődbe, mert "egy marha nagy benzinkúton ülnek", ez a téveszméd rendszeresen visszatér. Ezen kívül még elég sokrétű az orosz gazdaság, elég csak a mezőgazdaság példáját alapul venni. Addig -addig szankciózgattátok őket, amíg önerőből néhány év alatt a világ legnagyobb búzatermelőjévé váltak. De lehetne sok más szegmenst is említeni, ahol ha nem is világelsők, de bőven exportképes dolgaik vannak.
4. A "fejlett nyugati technológia" egyre inkább "fejlett globális technológiává" válik, így kevés eséllyel tudod kisajátítani. Bár fetisizálhatod, de pl. Kína ott lohol a nyakatokban és előbb-utóbb India is felzárkózik, hogy a többiekről most ne is beszéljünk. A technológia meg akkor ér igazán valamit, ha van hozzá megfelelő nyersanyagkészlet is, és azon egyelőre az oroszok csücsülnek...
5. A "mostaninál elmaradottabb iparú országgá" soha nem válnak már éppen az eszetlen szankciósdi miatt. Ha figyelmesen hallgattad volna a Gazdasági Fórumon Putyin által elmondottakat (tudom ördögtől való de ha a kereszt a nyakadban van a fokhagymafűzér mellett akkor túlélheted) akkor beláthatnád, hogy ez az egész szankciós politika rávilágított a belső hibáikra és ezerrel törnek azok megoldására. Pl. csak IT vonalon több száz új cég alakult, és bár hihetsz benne, hogy az oroszok "primitív elmaradott muzsikok" de ezek a muzsikok néha csak úgy szórakozásból bedöntik az USA egyes szektorainak IT forgalmát. :D Biztos, csak mert nem értenek hozzá... :D

Szóval további lelkes várakozást, de még néhányszor újrafestik azt a padot ahol az orosz összeomlást várod... :D
 

Renitens

Well-Known Member
2022. február 26.
1 923
16 951
113
HAZUGSÁG, KAMU, ÁTVERÉS!!!
"Részletek: A videón egy óra is látható Zaluzsnij látogatásának dátumával - 2023.06.17."
Épp ez a bukta (amúgy is gyanús, ez a jól látható dátum, de nem ez a lényeg): a videón 0:18-tól elhalad mögötte és beáll mellé egy idősebb fószer - ez alatt a néhány pillanat alatt, a fali órán 1:37-ról - 1:47-re vált az idő!
MEGALOL!!!


Wilson, kíváncsi vagyok a véleményedre!
Nézzétek meg a szeme színét 0:25-nél!
Én barnának látom. Viszont ezen a fotón pedig kék. Akkor most melyik az igazi Zsalu? :oops: :)


 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 830
48 521
113
@Ursula által bemásolt elemzés a gátrobbantásról, Szabó Józseftől. Mintha törölték volna…
Szabó József
Ukrajna
Még egyszer a gátrobbantásról…
Több elismert és még több kevésbé szavahihető magyarországi elemző szájából hallottam-láttam az elmúlt néhány napban azt, hogy megfellebbezhetetlen érvként hivatkoznak norvég szeizmológusok munkájára, akik állítólag egyértelműen megállapították azt, hogy a kakokvai gátat felrobbantották, és szakértőink értékelése szerint a tettesek csakis az oroszok lehettek.
Először nézzük meg, hogy pontosan mit mondanak a norvég tudósok. Rögtön azzal kell indítanom, hogy minden más állítással ellentétben a norvég tudósok semmilyen tudományos publikációt ebben a témában nem közöltek. Tettek néhány megállapítást, rögtön látni is fogjuk, hogy miket, azt viszont nem, hogy mi alapján. (A továbblépés előtt rögzíteni kell, hogy a kijevi időzónában a nyári óraátállításban egy órával később van, mint a kelet-európai időzónában).
Tehát:
  • A norvégok meg nem nevezett regionális szeizmológiai állomások adatait vizsgálták meg.
  • A meg nem nevezett állomások meg nem jelölt adatai alapján azt mondják, hogy krisztálytiszta jelek vannak arra, hogy egy robbanás történt ukrajnai helyi idő szerint 2 óra 54 perckor (norvég idő szerint 1 óra 54 perckor).
  • A robbanás magnitudója 1 és 2 közé tehető.
  • A meg nem nevezett állomások halmazából kiválasztottak egyet, a bukovinai BURAR állomást, és közöltek egy felvételt az állomás mérési szalagjának egy apró részletéről, mégpedig a kb. 1 óra 54 perc 15 másodperc és az 1 óra 57 perc 15 másodperces szakaszt.
  • A jelek alapján azt írták még, hogy azok az mérőállomástól kb. 620 km-re keletkeztek és megadták a kakovkai gát koordinátáit is.
  • Közöltek még egy adatot: az esemény földfelszíni volt.
  • Később pontosították a közleményt annyival, hogy kereken 19 perccel a földfelszíni esemény előtt egy újabb szeizmológiai eseményre is találtak gyengébb jeleket. (Érdekes vagy inkább figyelemreméltó, hogy erre a jelre később senki sem írt semmit, senki sem elemezte ezt a jelet, hogy mi lehetett – két robbanás volt??).
...
Továbbá: a norvégok meg sem említik, hogy aznap Romániában 5,1 erősségű földrengés volt. Nem képzelhető az el, hogy a földkéreg elmozdulásának lehettek előjelei? Amikor feltettem magamnak is ezeket a kérdéseket, akkor vettem hasznát a Kiszely-Győri féle tanulmánynak. Kiderült belőle ugyanis, hogy a P, S és R(alsóindex g) fázisainak amplitudó adatai meghatározók lehetnek a földrengések és a felszíni robbantások különválasztására.
Az egyik legnagobb különbség a földrengés és a felszíni vagy alacsony mélységű robbantás között az, hogy a robbantás izotróp hullámforrás (a keletkezett hullámok minden irányban azonos erősséggel terjednek). Vagyis, értelmezésem szerint, ha a norvégok a robbantás epicentrumától 620 km-re lévő BURAR állomás jelei, adatai alapján egyértelműen és kristálytisztán beazonosították azt, hogy robbanás történt és az a kakovkai gátnál volt, akkor az összes olyan állomás mérőszalagján is meg kellett jelenni a robbanás jeleinek, amely 620 km-es körön belül volt. De a norvégok a BURAR-on kívül egyetlen más állomás jeleit sem hivatkozták meg. (Arról nem is beszélve, hogy a románok - mostani tudásom szerint - nem tettek olyan értékelést, mint amilyet a norvégok. Pedig mégis csak az ő állomásuk jeleiről volt szó).
További jelentős különbség, hogy földrengések esetén a keletkezett P hullámok amplitudója elméletileg kb. az ötöde az S hullámoknak. Vagyis, ha a P/S arány ettől eltér, akkor nagy valószínűséggel nem földrengésről van szó, hanem robbanásról. A P/S arányra vonatkozóan viszont a norvégok semmit sem közölnek. Lehet, hogy vizsgálták, és ez alapján írják a rövid közleményükben, hogy felszíni robbanás történt, azonban semmi erre vonatkozó számítás vagy amplitudómeghatározás nincs a norvégok munkájában. Mindenesetre a P/S arány döntő annak meghatározásában, hogy földrengés vagy felszíni robbanás történt-e.
A harmadik igen lényeges különbség, hogy a robbantásoknál Rg felszíni hullám keletkezik. (ez rövid periódusú, 0,5-1,5Hz spektrumú hullám, átlagsebesség 3km/s). Csakhogy, ez a hullámfajta az epicentrumtól ilyen nagy távolságban nem biztos, hogy kimutatható.
Az lehet, hogy a norvégok nagyon szakmai weboldala nagyon szakmai embereknek készült – ők érthetik, hogy mit miből állapítottak meg. A probléma inkább azzal van, hogy a norvégok nem gondoltak bele, hogy rövid közleményüket más célokra fogják felhasználni.
Amit még én észrevettem, vagy nem vettem észre:
  • Semmi hasonlóságot nem látok a norvégok által közölt adatszalagrészlet és a BURAR állomás aznap közzétett mérési eredményei között. Vagyis, én nem tudom beilleszteni a BURAR mérési szalagjába a norvégok által kivágott kb. háromperces szalagrészletet. Persze, lehet, hogy az állomások egymással másmilyen adatokat is megosztanak, mint amit online és realtime formában közzétesznek. Nem tudom.
  • A norvégok által megadott időintervallumban a BURAR mérőszalagján én semmilyen anomáliát nem fedeztem fel (mondjuk, ez nem csoda, hiszen a szemem és az agyam nem ilyen mérőszalagok olvasásához van szoktatva. Viszont, láttam robbanások jellemző görbéit, és azokat sem fedeztem fel a BURAR szalagján. Lehet persze, hogy ott vannak és nagyon élesszemű szakemberek ezt látják, én nem láttam).
  • Ha már elidőztem a szeizmológiai állomások adatainál, valamit észrevettem a KR létavértesi szalagján (lásd a mellékelt képet): a robbanás napján magyar idő szerinti 1 óra 50 perckor látható egy jel, ami kb. 2 percen keresztül tart. Ha a KR állomást összekötöm a BURAR állomással és az időtényezőt is figyelembe veszem (kötelező figyelembe venni), akkor a kapott irány nem a kakovkai gát felé mutat.
Hát, erről ennyit. Lehet persze, hogy mindez csak okoskodásnak tűnik. Ám más még ennyi erőfeszítést sem tett azért, hogy értelmezze az adatokat. Csak simán benyalták, hogy a norvég tudósok megállapították…
Hogy a kép még bonyolultabb legyen, felteszek három műholdas felévételt is a gát állapotáról közvetlen a gátszakadást megelőző napokból. Aztán mindenki azt gondol ezekről, amit akar. Én úgy vélem, hogy továbbra sem tudunk semmi biztosat. Azok a szakértői vélemények viszont, amelyek bizton állítják, hogy a gátat felrobbantották, és csakis az oroszok lehettek a tettesek, tükröz egyfajta elfogultságot. Mindazonáltal nem lehetetlen, hogy tényleg robbantás volt és az oroszok tették, mint ahogyan más megoldások sem lehetetlenek.
A fentieknél is fontosabb azonban az, hogy a gátszakadás hogyan alakította át a folyó közvetlen környezetét, és hogy az hogyan formálta a katona-földrajzi viszonyokat, illetve ez rövid távon milyen hatással lehet a csapatok diszlokációjára.
Nézzük, hogy mi volt a katonai helyzet a gátaszakadás előtt:
Az ukrán fél tevékenysége
  • Voltak hírek arról, hogy az ukrán fél erőszakos folyóátkelést kívánt végrehajtani az éppen most zajló támadó műveletének kisegítő csapásaként.
  • Ennek érdekében készítette elő erőit és mért folyamatos tüzérségi csapásokat a folyó bal partján diszlokáló orosz erők állásaira.
  • Ukrán felderítő-diverziós erők a folyó deltájának több szigetén partra szálltak.
  • Bár az ukrán DÉL műveleti parancsnokság szerint ezek az ukrán akciók sikeresek voltak, valójában nem lehet tudni, hogy ezek harcformáló műveletek voltak-e, vagy pedig csak az orosz erőket akarták lekötni.
Az orosz fél tevékenysége:
  • A DNYEPER hadseregcsoport a folyóra támaszkodva két védelmi vonalat épített ki.
  • Folyamatosan rombolta az ukrán fél által a szigeteken létrehozott állásokat, raktárakat, valamint a folyó jobb partjának katonai infrastruktúráit.
  • A gát rombolása előtti helyzetben az orosz félnek olyan erőket kellett készenlétben tartani a folyó bal partján, amelyek képesek lettek volna megakadályozni egy esetleges ukrán erőszakos folyóátkelést.
A gát rombolása után a folyó környezetének a változása:
  • A terep változása a katonai manővereket kb. 4-8 hét időtartamban lehetetlenné teszi.
  • Ez viszont megengedi az orosz fél számára azt, hogy kisebb erőket tartson a védelmi vonalaiban.
  • Valószínűsíthetően a védelem tartalékait az orosz fél át tudja csoportosítani más irányokba.
  • Ugyanakkor arról is pontos adatok kerültek nyilvánosságra, hogy az ukrán fél az Ogyessza körzetében összegyűjtött erőiből diszlokált át dandárokat a zaporozsjei támadó irányokba.
  • Vagyis: mind a két fél kihasználta a változó terep adta lehetőségeket csapatainak átdiszlokálására.
 

G__G

Well-Known Member
2020. szeptember 17.
69
408
63
Majd csak összehozol egy kommentet,amin nem csak röhög mindenki.
Egyszer....;)
Off:
Őőő.. asszem lenne pár komment tőled amit beidéznék szivesen.. Olyanokat, hogy a föld az univerzum szívcsakrája, és hogy akarattal meg tudja az ember magát gyógyítani.. :D , és hasonló magasztos okosságok amiket képes voltál leírni.. nem gondoltam volna, hogy a laposföldeseknél is van durvább szint :D Úgyhogy ne olvass olyan sok hihetetlen magazint ;)

gondolom ezekszerint akkor sokkal több orosz esett el eddig is mint ukrán .. ugye ?
Őőő mondtam volt ilyet? Ne próbáld a mondandóim szemantikáját megváltoztatni (tudom ez divatos itt főleg a sarlós szemellenzőkkel ellátott fórumozóknál)
Egyik oldalról sem ismert a pontos adat, szóval ezen kár lovagolni..

viszont amit nem értek,hogy ha eddig jól csinálják,és nem értek el semmit mint említetted,akkor mi a búbánatos cifrafaszt keresnek még mindig ott a ruszkik ? .. akkor ki is csinálja rosszul a dolgokat ?
ahogy elnézem sok mindent nem értessz, de az jelen esetben mellékes.
Ott a kérdésedben a válasz. De kérdezd a ruszkiktól, ha a villámháborús tervük nem jött be, akkor gondolom azért vannak ott még mindig nem?
melyik ország területén is folynak jelenleg a harcok ?
Mire akarsz kilyukadni? Nem értem..
Azt a jelenséget is megfigyeltem, hogy leginkább nem is az események real time követése és azok megvitatása a cél, inkább az, hogy egyes ellenvéleménnyel házaló forumtársból valami "megadás" szerűt kierőszakoljatok.. Pl minthogy Zsaluzsníj életben van-e xy szerint vagy sem.. Mit számít az ha igen vagy ha nem a valóshelyzetre nézve?

(Ez lehet épp nem te voltál, de ha igen se lepődnék meg)
Az, hogy ki mit ér el, majd akkor derül ki amikor vége van, és az nem most lesz.
Ezzel egyet tudok érteni.
De a meglátásom az, hogy miután pl a hidegháborúban összeomlott a Szovjetúnió és eléggé belereccsent a gazdaságuk, történelmi múltra való tekíntettel, nem hinném, hogy USA vagy akár az EU kiszállna a buliból, legalábbis míg ismét meg nem rottyan benne Oroszország valamilyen formában.. (Persze megtörténhet, hogy aztán nem így lesz)
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
952
11 181
93
Már megbocsáss de ez így hülyeség mivel a logikád alapján se az USA se a németek de az angolok sem kívánatosak már NATO-ban mivel odaadták illetve odaadják a nyugati csúcstechnikát az ukriknak,,,,
Kérésed vettem, megbocsátom a lekezelő stílusod.

Na de akkor a téma: mégis ettől miért lenne hülyeség hogy ezt belekevered ide? Mellékszálként, ennyire, a védelem szempontjából szenzitív dolgot (még) nem adtak ki. Vagy mégis mire gondolsz pontosan amikor csúcstechnikát írsz és olyan kardinális mint pl. a Gripen EW és radar adatai? Ami ráadásul pont egyik azon ország kulcsfontosságú védelmi rendszere amit folyamatosan fenyegetnek az ukránok?
Csak tudod a svédeknek, mint külsősöknek, nem ártana tenni egy-két gesztust ha nálunk kilincselnek - a többiek a kapun belül pofáznak, tagként... Ilyen gesztus lenne hogy nem gyengítik a szövetséget ilyen marhasággal.

Egyébként meg, pont annyira potens ez a szövetség, amennyire a fenyegetéseket kezelték. Abban igazad van, hogy a svéd szövetségi várományos ugyan olyan megbízhatatlan partner mint a német meg az amerikai. Persze csak magyar szemmel! Ezért látjuk máshogy.