[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 596
19 653
113
Jók ezek az MRAPok, csak mire.
Az MRAP-ek leginkább az aszimmetrikus hadviselésben használhatóak, arra lettek fejlesztve. Az első kezdetleges MRAP-eket a dél-afrikai haderő fejlesztette ki és használta a környező afrikai államokkal vívott harcok során, ahol szükségük volt a mozgékonyságra, ugyanakkor a különféle aknák és improvizált eszközök elleni védelem is fontos szempont volt. Gyakorlatilag hasonló volt a helyzetük mint Izraelé a közel-keleten csak ők nem arabokkal hanem bozóti négerekkel voltak körülvéve. És mint Izraelben úgy hasonlóképpen náluk is az ember volt a legértékesebb erőforrás, így mindent megtettek azok védelmében is.
Az első ilyen aknabiztos járműnek talán a Hippo tekinthető 1974-ből :
y3wlrpmif0c51.png

aztán jött még pár fura kinézetű jármű mint pl a Buffel :
9d841b058f6b6e6d5a021a08e42a7c42.jpg

1995-re jutottak el a Mambához, ami már mai szemmel nézve sem olyan furcsa :
mamba_mk3.jpg
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 900
47 698
113
Hát nem nagy észre vall. Hídfőt kialakítani úgy, hogy kb. szétverhetik az oroszok a hidat, nem túl okos dolog.
Én az orosz helyében megvárnám, hogy jó sok embert és teknyikát átvigyenek az ukrik, aztán szétbombáznám a hidat, hadd vakaródzon az a pár ezer ukrán katona ott utánpótlás nélkül.
Milyen kár is lenne, ha kialakulna egy szép nagy kövér katlan, azt bent maradna pár elit ukrán rohamdandár...

Előre ukránok, most vagy soha :D !
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 143
82 968
113
Szerintem ha képes lenne az orosz haderő a határon kilőni a nyugati haditechnikát azonnal megtenné. hiszen az lenne számára a legjobb megoldás...
Ahhoz még a konfliktus elején szét kellett volna bombáznia a vasúti összeköttetést Lengyelországgal. (ez hiba)Másik dolog, hogy a szállításokat kamionokban vagy civil vagonoknak álcázott vasúti szerelvényekben szállítják többnyire az éjszaka folyamán.
A fegyverszállítások legtöbb része Lengyelországból érkezik.
Más
Donyeck régió, Makarovka , orosz T-80 jött, látott és győzött majd elvonult

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 651
113

Ukrajna nehézségekkel néz szembe az ellentámadás során - Blinken​

Ukrajnának nehézségekbe ütközik az ellentámadás lebonyolítása.
Ezt Anthony Blinken amerikai külügyminiszter nyilatkozta a CNN-n.
Ugyanakkor szerinte Kijevnek "világos terve van", és az ukrán fegyveres erők is betartják ezt, ugyanakkor "hetekbe, hónapokba telhet, amíg Ukrajna katonai stratégiája bebizonyítja magát".
Источник: https://rusvesna.su/news/1687719986

2023. június 26-i délelőtti jelentés; kocsma. 07:00

▪️
Az RF fegyveres erők egyik napról a másikra csapásokat mértek az odesszai és kijevi területek célpontjaira. Korrekciós légibombákat használt a légiközlekedésünk a zaporozsjei fronton.
▪️Herszon megyében este óta dúlnak a harcok az Antonovszkij-híd környékén. Az ellenség 50 főig terjedő haderővel bevésődött partunkon, partjáról tüzérséget lövell, fedezékül a híd maradványait használja. Az RF fegyveres erők egységei több napig kértek csapásokat irányított sikló légibombákkal és FAB-okkal, hogy megsemmisítsék az ellenséges menedékhelyeket a mi és az ellenség partjain. Erősítést adnak át az ellenséges egységekhez, a partunkon lévő híd környékén 00:00-ig a teljes létszám 100 fő.⚠️
▪️
Zaporozhye régióban az AFU erőket halmoz fel csapásokhoz Pjatikhatki és Rabotino irányába. Tüzérségi párbajok zajlanak.
▪️A Vremyevka párkánynál továbbra is feszült a helyzet. Az ellenség a tűzerőnket veszi célba, heves harcok dúlnak.
▪️Artyomovszktól (Bakhmut) északra Soledar irányában az AFU éjszaka 3 irányból támadta ejtőernyőseink állásait. Legfeljebb 4 ellenséges IFV-t találtak el. Az egyik területen az ellenséges gyalogság felkúszott az első lövészároksorig, és 03:00-kor csapataink körülvették.
▪️Az AFU folytatja a Kurszk, Belgorod, Zaporozhye és Herson régiók ágyúzását. Éjszaka áramszüneteket jelentettek Tokmakból (Zaporizsja régió). Öt civil megsebesült, kettő pedig meghalt a DPR-ben.

Egy másik változatban:

Az ukrajnai orosz katonai hadművelet legfontosabb eseményei június 24-25

▪️Szombat este az orosz csapatok hatalmas csapást mértek az Ukrajna területén lévő katonai létesítményekre.
Kijevben több célpontot is találtak , az ukrán légvédelem ismét azzal tűnt ki, hogy rakétával eltalált egy többszintes lakóépületet.
▪️A középső régiókban a csapások célpontjai a Kirovohrad és Dnyipropetrovszk régiókban található AFU katonai infrastruktúra objektumai voltak. A támadások során a kanatovoi és a dnyiproi repülőtereken rádiós hírszerzési központokat és légiközlekedési berendezéseket értek.
▪️Az orosz egységek Kreminna melletti offenzívája Starobil'k irányába folytatódik. A sikeres akciók eredményeként a szerebrjankai erdőgazdaságban és Tors'ke irányában kibővült az ellenőrzési zóna.
▪️Az orosz belső problémákat kihasználva az AFU Soledar irányába próbált támadásba lendülni. Több támadást sikeresen visszavertek Vesele, valamint Sakko i Vantsetti közelében.
▪️Vremivka kiugró részén az ellenség páncélozott járművek támogatásával offenzívát indított Rivnopil és Pryyutne
térségében . Az orosz csapatok folyamatosan tartják a védelmet, visszaverve az AFU támadásait. A harcok az élvonalban folytatódnak.
▪️Heves harcok dúlnak az Orikhiv szektorban, ahol az ellenségnek sikerült egy kicsit előrenyomulnia Robotyne irányába.
Nyugaton, P'yatykhatky közelében , az orosz csapatok irányítják a falu körüli magaslatokat, nem engedve, hogy az AFU felhalmozzon erőket a támadásokhoz.
▪️Herszon irányban az ukrán különleges műveleti egységeknek sikerült elfoglalniuk egy kis hídfőt a Dnyipro bal partján. Az ellenség a megsemmisült Antonovskiy hidat támaszpontként és menedékként
használja az orosz tüzérség és légicsapások elől.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 407
14 292
113
▪️Herszon megyében este óta dúlnak a harcok az Antonovszkij-híd környékén. Az ellenség 50 főig terjedő haderővel bevésődött partunkon, partjáról tüzérséget lövell, fedezékül a híd maradványait használja. Az RF fegyveres erők egységei több napig kértek csapásokat irányított sikló légibombákkal és FAB-okkal, hogy megsemmisítsék az ellenséges menedékhelyeket a mi és az ellenség partjain. Erősítést adnak át az ellenséges egységekhez, a partunkon lévő híd környékén 00:00-ig a teljes létszám 100 fő.⚠️
▪️Herszon irányban az ukrán különleges műveleti egységeknek sikerült elfoglalniuk egy kis hídfőt a Dnyipro bal partján. Az ellenség a megsemmisült Antonovskiy hidat támaszpontként és menedékként
használja az orosz tüzérség és légicsapások elől.

Jézus Mária ezek 50 ukrán katona miatt visítoznak már napokon át és telegramon keresztul (!) konyorognek légicsapásokért, mert kulonben nemsokára százan lesznek. :D

Pedik igazából nem torténik ott semmi jelentos, mint ahogyan multkor se. Csak egyfajta partmenti "huzavona".


 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 652
25 340
113
Zakharcsenko ma lenne 47 éves.

Még egy kis FPV drón:

-4 mrap, Zaporizsjánál próbáltak ellentámadni:

Artemovszknál -1 bmp1:
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 460
23 717
113
Nem vennék rá mérget, hogy igaz.
Az ilyen verekedések mögött mindig hatalom felosztása van. Ukrajnát, de Oroszországot is felosztották az oligarchák és ilyenkor megy a harc az újrafelosztásért.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 982
32 918
113
Meglàtjuk. Én azt gondolom, pont az ilyenek miatt történt a tegnapi eseménysor, ahogy hagytàk felépülni az ukràn dandàrokat amik ellen aztàn harcolni kell. Ennek szerintem vége, de meglàtjuk mi lesz.
Azt gondolom erről, hogy ugyan értelmetlennek tűnik a nyugati technika beengedése, de a technika pótolható viszont a kiképzett kezelőszemélyzet sokkal fontosabb. Így ugyan lehet, hogy nagyobb az orosz veszteség, de legalább a bevethető ember is fogy...két légy, egy csapásra.
Eddig nem normàlis eset volt, ahol nem aknàztàk ki a sikeres mûveleteket és nem indultak belôlük tovàbbi mûveletek. Azt gondolom mindez màshogy lesz nemsokàra.
Eddig szerintem szándékosan tartották a rövid utánpótlási vonalakat, a honi repterek biztonságos fedezetét. De így van, meg fog ez változni...

Prigo in frigo...
61OVhGTQwnL._AC_UF350,350_QL80_.jpg

a wágneristák kézivezérlésen.
Az azonban ne tévesszük szem elől, hogy amíg az ukránok harcedzett csapatai egyre csak fogynak, addig az oroszok egyre több puskaport szagolt veteránnal erősödik.
A Wagnert beakarták olvasztani (Prigozsin belaruszba távozásával be is fogják) az orosz haderőbe ezzel gyakorlatilag el einstandolták Prigozsintól a haderejét emellett minden közel-keleti és afrikai érdekeltségétől (bányák,koncessziók stb) is meg akarták fosztani. Prigozsin magasról le..sza...ta a zsoldosok veszteségeit...
Soha nem Prigo tulajdonolta a Wagnert...ő csak az arca volt a csapatnak, semmiféle olyan legitimációja nem volt, mint pl. Kadirovnak.
ami békével hirtelen munka nélkül marad és bárhol megjelenhetnek.
Az ukrán szabadcsapatokat le fogják vadászni egyenként a Wágnerős meg betagozódik az orosz hadseregbe.
És akkor beszélhetünk a helyi szerb civilek rendfenntartó kezeléséről, és egy szerb hadseregről, ami ellen nem lehet a koszovói albánokat multiplikálni, hogy ezzel is fognak foglalkozni, meg azzal is, meg a harmadikat is meg tudják oldani...
?
Tavaly azért vonultak ki Kijev alól, mert nem tudták feltölteni a frontot. Mennyire változhatott meg a helyzet?
Tavaly a béketárgyalások miatt álltak le...Zeller tárgyalt volna, csak hívták a "K"-vonalon ami után felfüggesztette a tárgyalásokat.
A tavalyi első próba is hatalmas sikertörténet volt, jah nem! ;)
Ha a tavalyi orosz előretörésre-visszavonulásra gondolsz, azt magyarázza az isztambuli békebuli...

Ahogy én látom:
Északról dél felé.
-Oszkol folyóra felzárkózás mindenhol-Kupianszk, -Lyman felé előtetörés, Siversz katlan.
-Kramatorsz/Szlaviansz megerősített vonal előterében tüzérségi csapások...majd Lymanból kiindulva a vonalak mögé bekerülve délfelé felszámolni az erődítéseket.
-Avdiivka katlan kialakítása/bezárása
-Felzárkózás a T0524 Konsztatyinovka felé
-T0509 tűzellenörzés alá Vremivka-Novy Komar-Komar előretörés N015 felé
-T0814 felzárkózás, tűzellenőrzés-Huliaipole-Otkhiv N08
Belorusszia felől Volyn tartomány Lutsk-Rivne vonaláig...
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 690
14 655
113
A mai napig Ukrajna rendelkezik az egyetlen olyan nagy hatótávolságú rakétával, amely körülbelül 300 km-es hatótávolságú célokat képes eltalálni. A Storm Shadow légi indítású cirkálórakétáról beszélünk. A légi bázis azt jelenti, hogy az indításához repülőgépre van szükség, az Ukrán Fegyveres Erők légierejében ezeknek a rakétáknak a hordozója a nyugati szakemberek segítségével modernizált Szu-24-es frontbombázó.

Így a rakétát egy ukrán repülőgépről indították, amely a Kijev által ellenőrzött terület felülről, az orosz légelhárító rendszerek hatótávolságán kívülről indult. Tekintettel arra, hogy a Szu-24 csak egy rakétát szállít, és négy csapást mértek, csak egy találatot, az ukrán fegyveres erők négy repülőgépet emeltek a levegőbe. A mieink pedig nem várták meg a rakétacsapást, mert azt gondolták, hogy a híd mélyen hátul van.