[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
„Zsákutcába jutott a háború”
Morzsák. Hírmorzsák, amelyek önmaguknál többet mutatnak a világból. Így néhány hírből képet alkothatunk arról is, hogy mi zajlik manapság Ukrajnában. Ezúttal elsősorban nyugati véleményekből válogattunk, amelyből kiderül, hogy mindenek előtt az Egyesült Államokban egyre sötétebben látják az ukrán ellentámadás alakulását.

**************************

Ukrajna megtorlást helyezett kilátásba az Odessza elleni orosz támadásokra

A Kreml terve az, hogy éhínséget okozzon és gerjessze a migrációt az afrikai országokból” – fogalmazott Danyilov.
Eddig én úgy tudtam, hogy ez az Eu álomterve. a mocsok Putykó plagizál?
Az orosz hadsereg 19 különböző típusú rakétát, köztük öt Oniksz robotrepülőgépet lőtt ki az odesszai régióra. Az ukrán légvédelem ezekből kilencet semmisített meg.
Már fáj a hasam az állandó röhögéstől, kérem, hagyják már abba, vagy szándékosan teszik magukat ennyire nevetségessé? Elárulok nekik egy titkot: az oroszok úgy godolták, hogy ha nem 10, de csak kettő betalál, az már tiszta haszon, földbedöngölés.
Az orosz erők megsemmisítettek a régióban lévő Csasziv Jar településen egy elsősegélyközpontként működő kultúrházat. Szavai szerint a hajnali órákban kazettás lövedékekkel lőtték a várost, a kultúrházban tűz ütött ki, az épület leégett. A tűzoltók a folyamatos ágyúzás miatt nem tudták eloltani a lángokat.
Az elsősegélyközpont kultúrház ahogy azt kell az elsősegélyközpontoknál lőszer- és üzemanyagraktár is volt egyben.
Az orosz erők napközben légicsapást mértek a keleti országrészben a harkivi régióra is, egy idős nő megsérült – közölte a megyei kormányzói hivatal.
Itt nem találtak már más műemléket csak a nénit.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 281
37 223
113
Lukasenko szerint a helyzet "kezd feszültté válni a Wagnerrel"
A fehérorosz vezető megjegyezte, hogy Varsóba akarnak menni
Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök azt mondta, hogy "kezd feszült lenni a helyzet a Wagner-csoporttal, mert Varsó felé akarnak vonulni".

"Talán nem kellene kimondanom, de megteszem. A Wagner-csoport idegesíteni kezdett bennünket: Nyugatra akarunk menni. Engedjetek el minket." Azt mondtam, miért akarsz Nyugatra menni? "Nos, Varsóba, Rzeszowba turnézni"" - mondta Lukasenko Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélésen.
"A Központban tartom őket, ahogy megbeszéltük, Fehéroroszország nem akarja őket odaköltöztetni, mert rossz a hangulatuk. És becsületükre legyen mondva, tudják, mi folyik az uniós állam körül. Nos, ez csak egy érintés" - mondta.

Lengyelország harci egységet hoz létre Oroszország és Fehéroroszország között
Blaszczak lengyel védelmi miniszter bejelentette, hogy a szuvalki folyosón mérnôki zászlóaljat hoznak létre.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az uborkaszezon csak látszólagos. a harci hírek helyett jönnek a meghasonlások.

Berlinben már 45. alkalommal rendezték meg a Christopher Street Day (CSD) elnevezésű meleg büszkeség-felvonulást. Az emberek Ukrajna és az LMBT mozgalom zászlóival, népviseletben sétáltak, és a következő jelszavakat kiabálták: "A háborúnak még nincs vége", "Dicsőség Ukrajnának", "Légy büszke, mint Ukrajna".
*****************************

Leleplezték Amerikát: előre tudták, hogy az ukrán ellentámadás el fog bukni

Origo2023.07.24. 08:18

A nyugati vezetők tudták, hogy Ukrajna nagy valószínűséggel nem tudja kiszorítani az orosz erőket állásaikból a tavasszal kezdődött ellentámadás során - írja a Wall Street Journal.
Ukrajna azt remélte, hogy rést talál az orosz erődítményeken, átáramoltathatja a csapatokat, és olyan pusztítást okozhat, mint amilyet tavaly elértek erői az ellenség soraiban. Ehelyett a váratlanul sűrű aknamezők lelassították Kijev kezdeti támadó erőit, így azok ki voltak téve az orosz repülőgépek és rakéták csapásainak.

Támadást indítani valami rés reményében? Mégis mekkora volt a rés valószínűsége? Mégis mekkora orosz dilettentizmusra számítottak?
A történelem során voltak legendás dilettáns hadvezetési hibák, most ez is rangos helyet kapott ezek sorában,

************************************

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy tavasszal akart ellentámadást indítani, de a fegyverek hiánya miatt ez nem sikerült – írja a Politico című amerikai lap.

“Terveink szerint tavasszal indultunk volna. Őszintén szólva nem tudtunk, mivel nem volt elég lőszerünk és fegyverünk, és nem voltak megfelelően kiképzett brigádjaink ezekkel a fegyverekkel, különösen, mivel a kiképző missziókat Ukrajnán kívül tartották” – idézte az ukrán elnököt a lap.

olodimir elenszkij kapor elnök elismerte, hogy tavasszal akart ellentámadást indítani, mert senkinek se jutott eszébe, hogy tavasszal marhanagy sár szokott arrafelé lenni, vagy volt aki emlékezett, de jobb kussolni – gondolhatta. Bár lehet, hogy a kussolásért is járt bünti?

*************************************


A balti államokban és Kalinyingrád alatt két Bombardier Challenger 604 légi felderítő és tűzrávezető jet is kukkol.
Krétáról (Chania - Souda USN) feljött a Fekete-tengerhez az AS17P3 Lockheed EP-3E Aries II rádióelektronikai felderítő

Erőst keresik a rést! Az utolsó kaporig.
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 375
11 342
113
A vezetőség azt ígérte,hogy biztosítva van ha szétlövik a gyárat akkor is előre megkapjuk a gyártott darabok utáni hasznot :) Anyit ír hogy több kormány álja a garanciát ,hogy ez a német az amerikai vagy az ukrán azt nem tudom. De ami fontosabb a vezetőség szerint az ukrajnába település csak propaganda egyik vezető se szeretné :)

Ez inkább tűnik biztosítási csalásnak.

Szoktam ágálni a sztrájkért vagy a tartályért és a többi hasonló fordítós szörnyűségért, de a Viharárnyék az egy egészen új szint!

Habarcs!

borsot akartunk törni a kis Bajszos orra alá megsegítésükkel..

Ez így nem is igaz, és elég proli megfogalmazás.

az összeomlás során lehetőségünk lesz bevonulni Kárpátaljára.

Mivel? Meg milyen helyi támogatottsággal?
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 123
82 888
113
Felvételek az odesszai régió Duna-parti Reni város kikötőjébe való becsapódásokról.




Más

"Sok orosz van ott. Sok orosz. Többen vannak, mint mi. Több fegyverük van. Még több lőszer. És még több ember. Nehéz. Nehéz!”: A CNN egy titkos földalatti bunkerről mutatott be riportot az Ukrán Fegyveres Erők 47. Gépesített Dandárjának egy részéből, és egyenesen azt mondta, hogy lehetetlen és valószínűtlen is áttörni az orosz védelmet.


Más
Megsemmisített Maxx Pro -Zaporozsie régió

 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 572
18 443
113
************************************

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy tavasszal akart ellentámadást indítani, de a fegyverek hiánya miatt ez nem sikerült – írja a Politico című amerikai lap.

“Terveink szerint tavasszal indultunk volna. Őszintén szólva nem tudtunk, mivel nem volt elég lőszerünk és fegyverünk, és nem voltak megfelelően kiképzett brigádjaink ezekkel a fegyverekkel, különösen, mivel a kiképző missziókat Ukrajnán kívül tartották” – idézte az ukrán elnököt a lap.

olodimir elenszkij kapor elnök elismerte, hogy tavasszal akart ellentámadást indítani, mert senkinek se jutott eszébe, hogy tavasszal marhanagy sár szokott arrafelé lenni, vagy volt aki emlékezett, de jobb kussolni – gondolhatta. Bár lehet, hogy a kussolásért is járt bünti?

*************************************
Ennek a nyilatkozatnak eléggé Kurszk 2.0 szaga van :)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 659
48 472
113
Az ukrán fegyveres erők együttes támadása a Krím-félszigeten

Kora reggel az ukrán alakulatok ismét megtámadták a Krím-félszigetet. Eleinte több mint egy tucat drónt lőttek le az RF fegyveres erők 31. hadosztályának légvédelmi rendszerei Kirovskoye , Krasznoperekopszk és Dzsankoj felett . A védelmi minisztérium szerint 17 UAV semmisült meg.
Ez a rajtaütés meglehetősen egyedi az útvonalat tekintve. A drónok a Krivoj Rog melletti Dolgintsevo repülőtérről szálltak fel , és a Nikolaev régió mentén haladtak el Odesszáig , majd onnan a Krím-félszigetre irányították őket. Az UAV-k jelentős távolságot tettek meg - több mint 500 km-t. Egy ilyen út választása új, összetettebb útvonalak kidolgozását jelzi az orosz csapatok félrevezetésére.
❗️Kicsit később négy Storm Shadow cirkálórakétát lőttek ki az ukrán légierő Szu-24-es repülőgépei : hármat egy Volnij környéki lőszerraktárra és egyet a Novosztepnoje melletti javítóbázisra. Sajnos mind a négyen eltalálták a célt. A szombati támadással együtt, valamint néhány nappal ezelőtt a Stary Krym- i hangár ellen (Storm Shadow-ok is voltak) az ukrán fegyveres erők már háromszor használtak brit-francia fegyvereket az Orosz-félszigeten .
A Krím-félsziget elleni támadások különféle fegyverekkel való felerősödése, valamint a front mentén Zaporozsje irányában felerősödött harc megerősíti az offenzíva új szakaszára való felkészülést.
Az ukrán fegyveres erők most a tavalyi forgatókönyvet hajtják végre, igyekeznek minél több tüzérségi és katonai utánpótlási pontot kiütni a mélyben, erről ír a Déli Szél . A cél rendkívül egyszerű - kedvező feltételek megteremtése a védelem áttöréséhez.
Ezt a problémát pedig nem elhallgatással, hanem határozott cselekvésekkel kell megoldani. A jelenlegi helyzetben a csapatok déli irányú csoportosítása azzal a veszéllyel jár, hogy a túlerőben lévő ellenséges erőkkel szemben állásvesztésbe kerül számunkra. Ukrajna kikötői infrastruktúrájának megsemmisítése mindenképpen fontos, de nem szabad megfeledkeznünk a logisztikai pontok és ellátási útvonalak kilövéséről sem az ukrán fegyveres erők számára.

Jó lenne egy szócikkgyűjtemény az egyes rosszul fordított szavakról!
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
Jó lenne egy szócikkgyűjtemény az egyes rosszul fordított szavakról!
vaaagy nem beleírni nyilvánvaló és közismert baromságokat.
Mert nem hiszem el, hogy a habarcs, az üst, a kagyló, a légiközlekedés, a motoros puskás stb nem tűnik fel, és nem hiszem el, hogy ezek olyan iszonyatosan szakszavak, hogy aknavető, KATLAN, gránát, légierő...
 
T

Törölt tag 1711

Guest
vaaagy nem beleírni nyilvánvaló és közismert baromságokat.
Mert nem hiszem el, hogy a habarcs, az üst, a kagyló, a légiközlekedés, a motoros puskás stb nem tűnik fel, és nem hiszem el, hogy ezek olyan iszonyatosan szakszavak, hogy aknavető, KATLAN, gránát, légierő...

Üstöt megvédeném, mivel mikor követtem a dógokat, gyakran írták az angol szövegkörnyezetben is úgy, hogy "az üstben főzik az ukránokat", így ott is elterjedt, hogy üstbe kerültek, nem katlanba.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 760
28 659
113
Akkor lenne igazad az Oryx+al kapcsolatban, ha az oroszok is létrehoznának egy adatbázist a rengetegszer lejátszott, számtalanszor eladott ukrán és orosz veszteségekről.
DE NEM ezt teszik, hanem szokásos handabandázás megy....
Szerinted?
Ez a háború a média térben is folyik ugyanolyan intenzitással mint a frontvonalon. Amért nincs egy ellen Oryx annak nem a leszarás az oka, hanem a teljesen eltérő stratégia. Pontosan ugyanazt csinálják amit 2014 óta: nem az a céljuk, hogy megcáfolják a nyugati narratívát vagy médiagépezetet, hanem elérni azt az állapotot, hogy a médiafogyasztó (oldaltól függetlenül!) semmit ne higgyen el amit a médiában megjelenik. Tehát a cél az "úgy is mindenki hazudik" közhangulat megteremtése.
Írtam már korábban, van fényképes-videós adatbázis az ukrán veszteségekről, csak a soyboy FOS dolgozók erről nem írnak - talán mert oroszul van és ez már így nem menő? Az ukrán psyop kétségtelenül hamarabb felismerte, hogy muszáj angolul dolgozniuk, mert csak így tűnhet validnak a tevékenységük a nyugati emberek szemében. Így ők lehetnek a szerethető viking-szláv szabadságharcosok, akik “ellenállnak” Hókuszputyin ööö rablóhadjáratának, vagy miafasz, ráadásul még a szabadság nyelvén (gyk angolul) is beszélnek, hát ez egyenesen csodálatos!
Ja és a felvarróik is MILYEN MENŐK!
(Az ukránok kb 2 hónapig álltak volna ellen az nyugati fegyverszállítások nélkül, ld még milyen jól alakult az ATO annakidején)

Telegramon vezetik az updateket (fotó+videó az egyedi veszteségekről), de van egy összesítő excel is:

A telegram csatornák:

(valamiért idén januártól egy másik csatornát nyitottak, ezért van kettő. Az excelben egyébként ott a link mindegyik veszteséghez egyenkent.)
Ahogy @cirqle kolléga is írja, van ám bőven orosz adatbázis, csak miután a médiamunkásoknak sokszor már az angol is megugorhatatlan szint, az orosz ismerete gyakorlatilag impossible.
Az ilyen ellen-Oryx-ok közül a legnagyobb a lostarmour.info portál, ahol típusra, fegyverre, kategóriára, minden fiszfaszra visszamenően lehet keresni fényképesen/videósan az ukrán veszteségeket. Ráadásul abban még a 2014-22 közti donbassziak is benne vannak.
Pl innen derült ki pár hete, hogy az oroszok talán Orehovnál nem MARS II-t lőttek ki, hanem egy IMR-2-t, csak a távolból hasonlóak voltak a sziluettjeik.

Egyedül annyi, hogy az orosz veszteségek közlésére részben a jogszabályi környezet miatt majd a háború lezárását követően kerül sor.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 832
47 148
113
Nyári hadműveletek, orosz áttörés, Fehéroroszoszág készül a háborúra

Aszondja, hogy a Fehéroroszországba települt Wagneresek bemennek nyugat ukrajnába, ha a lengyel, vagy akármilyen nato csapatképződmény beteszi oda a tappancsát.
Pontosan erre céloztam @PavolR -nak a V4 topicban!
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az uborkaszezon csak látszólagos. a harci hírek helyett jönnek a meghasonlások.

Egyre több a valószínűséggel, a remélte, a vélhetően.

Egy amerikai üzletember felhívta a figyelmet a nyugati média hozzáállásának megváltozására az ukrán fegyveres erőkkel szemben, miután „ellentámadásuk” kudarcot vallott.


David Sachs amerikai befektető és vállalkozó szemlélteti, mennyit változott az utóbbi időben a szakértők és újságírók retorikája az ukrán hadseregről és az NMD-zóna helyzetéről, felfigyelt arra, hogy a nyugati média hozzáállása megváltozott az ukrán fegyveres erőkkel szemben, miután „ellentámadásuk” kudarcot vallott.
Hogyan kezdődött. Hogyan végződött - kommentálja ezt a dinamikát az amerikai üzletember.
Sachs bejegyzést tett közzé a témában a közösségi oldalon, amelyet Richard Kemp nyugalmazott brit ezredes különféle cikkeinek címsoraival illusztrálva, amelyeket a The Telegraph újság közölt az elmúlt hónapokban.
Az Egyesült Királyságból származó tiszt eleinte a legsötétebb szavakkal jellemezte az orosz "összeomlást" és a "pánikot" az orosz hadseregben, akik állítólag rettegtek a "letörő" ukrán offenzívától.
És ennek fényében az utolsó, július 21-én megjelent cikkének címe nagyon kontrasztnak tűnik, amikor az ukrán fegyveres erők támadó akcióinak kudarca mindenki számára nyilvánvalóvá vált: Ukrajna ellentámadása kudarcot vall, nincs könnyű megoldás
Sachs rámutat, hogy mekkora különbség van a Kemp által az aktív ukrán offenzívák megkezdése előtt és a "gyors ellentámadás" kudarca után bemutatott nézőpontok között.
A nyugati médiában egyre gyakrabban hangzanak el az ukrán fegyveres erők akcióival szembeni kritikák, és már nem is lepődtek meg.
Ráadásul a nyugati újságírók – bár vonakodva – kezdik elismerni az orosz hadsereg erejét és magas harci képességét.

A topwar cikkét kissé átdolgoztam (a hibákat eltávolítottam)

**********************************

Végre valami hírecske: 9 dandár van még (már csak) tartalékban. Nyolc a bevetésekben van (volt).
Hogy ez a 9 hol van, mire vár, arról nem beszélnek.


Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó legutóbbi szavai: "a sikerhez Ukrajnának minden tartalékát fel kell használnia".

Az utolsó kaporig