Az orosz hadsereget nem nyűgözte le a zsákmányolt svéd páncélos - RT
Az orosz hadsereg szkepticizmusát fejezte ki a svéd CV90-es lánctalpas páncélozott jármű képességeivel kapcsolatban, amelyet katonák zsákmányoltak az ukrajnai konfliktus során.
Az elutasító megjegyzések hallhatók egy videón, amelyet a védelmi minisztérium pénteken adott ki, hogy beszámoljon Szergej Sojgu minisztériumi főnöknek az ukrán hadműveletben részt vevő parancsnokságon tett látogatásáról. Andrej Mordvicsev parancsnok megmutatta a trófeát a látogató tisztviselőnek.
Mordvicsov megjegyezte, hogy a svéd gyártmányú jármű, amely 1993 óta áll szolgálatban, egy tankra hasonlít. Az orosz csapatok által zsákmányoltat azonban egy „egyszerű és olcsó” RPG-7, a 60-as évek óta használatos vállról indítható rakétameghajtású gránátvető győzte le.
„A járművet nagyapáink eszközével állították meg” – mondta a parancsnok.
Az adományozott páncélosból szintén hiányoztak a helyszíni javításhoz szükséges alkatrészek és szerszámok, de volt egy készlet a vészleállítás jelzésére – mondta Mordvicsov a miniszternek.
A CV90 meglehetősen magas, így viszonylag könnyű célpont, fő fegyverének pedig az újratöltő mechanizmusa miatt viszonylag alacsony a tűzgyorsasága az orosz hadsereg szerint.
Jó ez azért propaganda is.
Igen, egy csöves RPG-7 is legyőzi oldalról, de ez pár harckocsi típuson kívül mindenről is elmondható.
A CV90 nagy magassága relatív. Szerintem pont jó méretű. Nem olyan szűk, mint egy BMP, de nem is egy guruló panelház, mint ami a mostani divat.
A 40 mm-s Bofors lassabban tölt újra, mint pl. a 25 mm-s Bushmaster, vagy az orosz 2A42/72-es, ellenben jóval nagyobb tűzereje van.
Például szemből képes átlőni egy BMP-3-ast, vagy egy M2 Bradleyt is.
Nyíllövedékkel (ilyen is van hozzá) ki tudja lőni szemből a Leopárd 1-et is
A 4P-s programozható lőszere is jó. Kb. mindenre is, csak győzd kifizetni.....
A CV9040-es páncélvédelme meg a látottak alapján igen erős. Jóval erősebb, mint bármely BMP-é, és erősebb, mint az M2 Bradley-é.
Gyakorlatilag ezen a téren, a jelenleg szolgálatban álló, lövészpáncélosuk közül csak a Puma múlja felül. Csak az meg tűzerőben egy lepkefing a CV9040-hez képest.
Szóval értem én amit mondanak, nem is mondanak valótlant, csak ugye propaganda célból nincs kellő kontextusba helyezve.