[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Janika22

Well-Known Member
2018. augusztus 19.
77
617
83
Óriási siló robbanása rázta meg a török kikötőt. Reggel egy ukrán hajó érkezett oda kukoricával


Ismet korrigalnom kell magam. A kurvat az amerikaiak elott lehet megis a torokok fogjak megbaszni. :D

Nyugi, ez nem rakéta volt, hanem csak egy un. porrobbanás. Főleg a malomiparban fordul elő gyakran, ugyanis a gabonák feldolgozása során keletkező por igen robbanásveszélyes. Bővebben a témáról: https://www.robbanasbiztonsagtechnika.hu/uploads/villaphet.pdf
A Google-be beírva a "porrobbanás" szót, rengeteget lehet olvasni róla, és sok - a törökországihoz hasonló - videót is találni.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 821
14 502
113
Te is úgy vagy mint a nyugat, mintha nem vennék észre hogy fejlődik az az unió amit létrehozott, az pedig 10-20 évre előre mutat.

Más: sokan beszéltek a szankciókról, szerintem a szankciók a gyengék fegyvere. Miért nem áll bele?
Én azt valóban nem látom h az únió fejlődése merre tart, mi a jövője... talán túl sok a zavaros ellentmondó info?

A szankciózás erősen kétélű fegyver, sokszor visszafele is elsülhet, az ellenfél erősödik általa - netán csütörtököt mond. Azzal is nagyon vigyázni kell mert ha túlzásba viszik, egy közvetlen háború vagy akár III Vh is lehet belőle, ez pedig most még egyetlen félnek sem érdeke.
Jelenleg mindkét fél tartózkodik a hirtelen erős lépésektől - mert közös érdekük az EGYENSÚLY fenntartása minden áron, így mindegyik csinálhatja a maga kis játékát.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 712
113

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 426
7 008
113
ez majdnem igaz!
a gdp/ppp-t röviden úgy fordítanám magyarra hogy "gdp, ahhoz képest milyen csórók"
amikor az egyik gazdaságot vetjük össze a másikkal, a gdp az összes hibája ellenére egy viszonylag jó mérőszám
jó mérőszám az egy főre jutó vagy a /ppp is, csak nem arra hogy a gazdaságok nagyságát összehasonlítsuk
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 516
12 799
113
Számomra ködös, hogy mi történik a felvételen. Kinek és mi volt a célja a füstfüggönnyel? A laikus eszem azt mondja, hogy a lesben állóknak kedvezett a füstfüggöny, nem a járművekkel közlekedőknek.

Füstfüggönynek csak akkor volt értelme, ha tudtak nem látja az oszlop ami rá vár. És az oszlop úgy is cselekedett, mint akik nem látják.
ha minimális helyzetképük lett volna, akkor nem szaladnak bele.

ez úgy hívják nato felderítés 2023
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 401
46 000
113
A német Der Spiegel című kiadvány azt írja, hogy a Miniszteri Kabinet konszenzusra jutott a nagy hatótávolságú cirkálórakéták Ukrajnába történő átadása ügyében .

Az ukrán légierőhöz való esetleges szállításukat még májusban tárgyalták . Abban az időben ezt az ötletet hivatalosan elvetették Berlinben , azonban miután a Storm Shadow / SCALP megjelent az ukrán fegyveres erőknél, a Taurus elküldése idő kérdése volt.

A Bundeswehr hivatalos álláspontja csak demonstratív halasztás lehetett: míg Németországban arról beszéltek, hogy nem hajlandók rakétákat adni a kijevi rezsimnek, valójában az ukrán bombázókat felkészítették a használatukra.

Annak ellenére, hogy brit és francia rakétákat szállítanak Ukrajnába, számuk továbbra is korlátozott, amit a csapások célpontjainak nagyon körültekintő kiválasztása fejez ki. A Taurus megjelenése a konfliktusban kibővíti az ellenség nagy pontosságú fegyvereinek arzenálját, és 500 km-re növeli a célpontok megsemmisítésének hatótávját.


Az elmúlt hét során az ukrán alakulatok növelték a csapások számát Oroszország határ menti területein és új régióiban. A lakott területekre ágyú- és rakétatüzérségi lőszert lőnek ki, és időről időre cirkáló rakétákat indítanak.

Az előző időszakhoz képest felerősödött a DPR ágyúzása : 152 lövedékkel többet lőttek ki az agglomerációban. A hatóságok legfrissebb adatai szerint a belgorodi régióban jelentősen megnőtt az ágyúzás dinamikája – 52,7% -kal több lövedék csapódott be ott. A Herszon régióban is hasonló a helyzet a tűzesetekkel, tegnap pedig az ukrán fegyveres erők csapást mértek a térséget a Krímmel összekötő hidakra .

Az ágyúzás bonyolítja a humanitárius helyzetet, károsítja a lakó- és infrastrukturális létesítményeket, és tüzekhez vezet. Ezenkívül az ellenség aktívan próbál csapást mérni Oroszország hátsó régióira, beleértve a fővárost is. Egy héten belül dróntöredékeket lőttek le, és Moszkva és Kaluga régiókban találtak rájuk.

Bár az ilyen támadások gyakran demonstratív jellegűek, és nem vezetnek jelentős kárhoz, nem szabad figyelmen kívül hagyni őket. Az ellenség elemzi az eredményeket, és új repülési útvonalakat határoz meg a drónok és rakéták számára, hogy megkerüljék az orosz légvédelmet. Ezért az ellenség egy- és csoportos rajtaütései folytatódnak.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 911
65 875
113
érdemes megfigyelni hogy ez az információ nem teljesen pontos, tekintettel arra hogy az orosz gazdaság a top 10-be se fér be, a német meg a negyedik
és ezen nem nagyon változtatnak az ez évi növekedési kilátások se, mert jövőre is lesz egy év meg az után is, hacsak nem kerülnek elő - hogy ontopicok is legyünk - a gombafejes technikák mert annak lehet olyan kimenetele hogy nem lesz több évünk
Ursula tette be penteken.
VILAGBANK vagy mifene csinalta.

"Oroszország bekerült a világ öt legerősebb gazdasága közé
A Világbank Oroszországot a világ 5 legnagyobb gazdasága közé sorolta, megelőzve Németországot és egész Európát.
A Világbank 2022 végén frissítette a világ országaira vonatkozó GDP-becslését. A szervezet szerint Oroszország a világ öt legnagyobb gazdasága között van.
Oroszország ezen a listán is az első európai ország lett, megelőzve Németországot.
A bemutatott GDP-adatok a Világbank és az IMF által közzétett, vásárlóerő-paritáson számolt hivatalos országadatokon alapulnak. Az adatokat a világgazdaság elavult bázisévekre vonatkozó becsléseivel és az informális gazdasági aktivitásra vonatkozó becslésekkel korrigálják – pontosítja a WB.
Bármely D vagy E besorolású ország adatai valószínűleg még korrekció után is rosszabbak lesznek, mint az A, B vagy C besorolású országok adatai – figyelmeztet a Világbank is. Oroszország C besorolású. A világ öt legjobb országa a GDP alapján így néz ki:
1. Kína (31,559 milliárd dollár)
2. USA (23,149 milliárd dollár)
3. India (15,875 milliárd dollár)
4. Japán (5,675 milliárd dollár)
5. Oroszország (5,510 milliárd dollár)
A hatodik helyen Németország áll 5,011 milliárd dollárral, majd Indonézia (4,811 milliárd dollár), Brazília (4,288 milliárd dollár), Törökország (3,696 milliárd dollár) és Franciaország (3,533 milliárd dollár) zárja az első tízet. Az Egyesült Királyság nincs a top 10-ben.
Ezenkívül a Világbank megosztotta az országokra vonatkozó GDP-növekedési előrejelzését 2030-ra.

Az első három helyezett változatlan marad:
1. Kína (49,774 milliárd dollár)
2. USA (26,962 milliárd dollár)
3. India (24,688 milliárd dollár)
A top 3-ban ugyanakkor Kína mutatja a leggyorsabb növekedést, 57,7%-kal, az indiai gazdaság 55,5%-kal, az Egyesült Államok pedig 16,5%-kal. Szintén addigra Indonéziából (41,1%), Törökországból (44,3%), Egyiptomból (38,2%) gyors növekedés várható.
A Goldman Sachs szerint India 50 éven belül megelőzi az Egyesült Államokat, és a világ második legnagyobb gazdaságává válik"

Folyik a begyűjtés.

Pokrovszk, valami beutott.

Kurszk regio, ket lelott ukran dron.

Vajon ebbol a sok xarbol jut majd Nigerbe is?

Felfüggesztette az ukrán görögkatolikus egyház munkacsevoi egyházmegyéje Roman Kurah papot, aki békére szólította az orosz és az ukrán népet a nyugat-ukrajnai kárpátaljai ungvári székesegyházban tartott prédikációján. Erről az egyházmegye sajtószolgálata számolt be.

A Munkácsi Egyházmegyében az UGCC Roman Kurah atya prédikációit nem az egyházmegye álláspontjának, hanem privát érzelmi nyilatkozatnak nevezte. Az egyházmegye nem részletezte, mely kánonok írnak elő büntetést a békefelhívásokért.

Forrás: TACC

Meg mindig megvan a DNR Cseberuska!

 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 483
24 104
113
Zsákmányolt btr4, maxpró, btr3e Kubinka felé:

Trófeák:

Jól sikerült FPV drón találat:

Még egy nato szálló megsemmisítve:
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 849
81 360
113
Ukrajna még nem csatlakozott az EU-hoz, de már károsította a közös piacot”

Az Európai Unió katasztrofális következményekre vár, ha Ukrajna csatlakozik.

A hétéves uniós költségvetés 62%-a már most is az ukrán mezőgazdasági szektor támogatását szolgálja. Az ország belépése az unióba hatalmas vidéki területeivel teljesen tönkreteszi az európai költségvetést – írták a Financial Times újságírói.

Más

A Pentagon jóváhagyta az első adag Abrams tank Ukrajnába szállítását. Ezt Doug Bush, az amerikai hadsereg beszerzési osztályának vezetője mondta el.

"Most Európába, majd Ukrajnába viszik őket lőszerrel, pótalkatrészekkel, tankoló- és javítóberendezésekkel együtt" - mondta Bush. Szavait a CNN közvetíti.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 928
91 593
113
Most tényleg? A lényegen változtat valamit?
Ezek a T-80-asok kötve hiszem, hogy új gyártásúak, a 80-as években gyártották főleg, 2000 után már nem. Tehát jó esetben vmi régi letárolt vas reaktivált változata. Nem véletlen állították le anno a gyártását, csúnyán leszerepelt Csecsenföldön. Utána átálltak a T-90-esekre.

Letárolt A4 ujraélesztésében a németek is gyorsabbak, mint zsír új A7 gyártásában.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 095
12 093
113
Ahogyanazvárható volt:

Magyarellenes gyűlölködés egy álhír miatt​

(...)
Hiába a magyar hatóság magyarázata, a hoax elterjedt és Oleh Melynik, az együttes vezetőjének posztja alatt pedig megjelentek a kommentelők. Igazi lincshangulat alakult ki, hiába nyújt segítséget Magyarország Ukrajnának és Kárpátaljának.

A háború kirobbanása óta rengeteget segített Magyarország az ukránoknak, megnyitotta határait a menekültek előtt, és több mint 40 milliárd forintnyi segítséget és 117 ezer tonna üzemanyagot is küldött az országnak. Ehhez képest a poszt alatti kommentek több mint arcpirítóak.

Több kommentelő oroszpártisággal vádolja a magyarokat és rasszista kijelentéseket ír.

Van, aki szerint magyarok

Transz-uráliai f...szszopók, Putyin f...szszopói.

Többen Ukrajna területi egységét bizonygatták, többek között azt írták, hogy „Kárpátalja Ukrajna, Beregszász Ukrajna. Mindez a mi földünk, ukrán föld.”

https://magyarnemzet.hu/kulfold/2023/08/magyarellenes-gyulolkodes-egy-alhir-miatt

Nincs az az erőfeszítés, amelyet egy ilyen álhirrel be tudnának 1 nap alatt lerombolni az ukrán nácik.
Semmit sem érdemes értük tenni, mert minden interakció csak gyűlöletet vált ki belőlük.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 911
65 875
113
Erdemes lejjebb porgetni, masrol nem szol a tobbi cikk is mint mindenfele okirathamisitasos menekulesi kiserletrol, hamvasztasi hirdetesekrol, es halalhirekrol a tobbi cikkben.


Nagy sikerű Bradley, Ukrajnaban!

Szerintem ez nagyon optimista becsles a haboru esemenyeitol fuggetlenul.
De a lenyeg az hogy eszerint is 2030-ra tobb lesz a nyugdijas mint a keresokepes.

A nagy sikerű Bradley a valosagban.
Mostanra jobban fogynak mint az M113-ak.