[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

krova

Well-Known Member
2010. december 13.
243
747
93
Az másfél éve kiderült, hogy nemhogy Európát de még az államként funkcionáli is alig képes Ukrajnát sem tudják lerohanni...
Akko értem hogy ,mért gyárt Európa ugyan annyi harckocsit ,drónt ,gépkarabélyt stb ,mint másfél éve. Minek az a pompa. Hétköznap 8-16 ig gyakorlatozni, felvonulni elég ami van.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 622
48 206
113
Már hetekkel ezelőtt, kemény munkával készítettem elő az alábbi minőségi tartalmat, elsősorban neked (remélem ezt a modik is értékelik, és nem megy azonnal a kukába...), persze ne vedd lánykérésnek azért.

:p:p:p
Furcsa pár lennénk! Én inkább a normalitás pártján maradnék. De jót nevettem az ötleten!
 

tomsinner

Well-Known Member
2015. június 13.
1 468
1 872
113
KB igen. Oroszország óriási területei eddig is őrizetlenek voltak. Nézzétek csak annak utána, hogy mennyi kínai cég lopja a faanyagot gyakorlatilag háborítatlan Oroszországból, és hány ezer km-és hatarszakaszok vannak, ahol ember fia nem jár. A méret nem egyenlő benne rejlő erővel. Oroszország határainak nagy része mindig is őrizetlenek volt. Ennyi erővel Kanada is félelmetes erővel bír?
Erdekesség: réges-régen volt olyan újság, hogy Hadi Krónika, mely a II vh-val foglalkozott. Minden számhoz járt egy korabeli újság reprintje. Az egyik ilyen mellékletben szerepelt a Szovjetunió megtámadása kapcsán szinte ugyanez az okfejtés. Tudjuk mi lett a vége. Oké, ma nincs SZU, de nincs se német, se brit se francia birodalom stb sem.
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 970
5 939
113
Ha valakit érdekel, ez a Krivoj Rog melletti légibázison történt, és az oroszok tényleg kb 70 km-re vannak legközelebb hozzá (úgy tudtuk, a Lancet-3 eddig kb 40km-ig volt jó):
9NuJOWyZ_o.jpg


Ami külön érdekes, hogy a Lancet (amennyiben tényleg DDNy irányból közelített kb a fent látható útvonalon) tett egy kört a reptér felett, és végül északról találta meg a MiGet:
B2wFR7jC_o.jpg

De miért nem iráni drónokkal támadják a repülőtereket és a rajta tárolt repülőket.
Vagy épp miért nem SatNav-os rakétatürérséggel (Uragan és Tornado-S)
Azokról semmi videóanyagot nem lehet látni.
 
  • Tetszik
Reactions: Mark1993 and cirqle

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 830
48 499
113
De miért nem iráni drónokkal támadják a repülőtereket és a rajta tárolt repülőket.
Vagy épp miért nem SatNav-os rakétatürérséggel (Uragan és Tornado-S)
Azokról semmi videóanyagot nem lehet látni.
Először is egy kis javítás, mert kifutottam a szerkesztési időből: Krivoj Roghoz képest a legközelebbi pont a fronton természetesen D-DK irányban van :)

Az Shahed/Geran pontatlanabb (/zavarhatóbb, mert GNSS rávezetése van), meg pont ilyen könnyen mozdítható eszközökre annyira nem jó eszköz - időben észlelik, odébbtolják a gépeket, stb.
A Lancet viszont olcsó, és most már - úgy tűnik - értelmes hatótávval is bír.
Szerintem az emlegetett nagyobb hatótávú rakétatüzérségnél is olcsóbb.

Azt nem egészen értem, hogy ennyire nehéz zavarni vagy csak szerencséjük volt, mindenesetre egy Orlan is ott repült Krivoj Rognál, ami megint csak felvet kérdéseket (pl lehet, hogy nemsokára egy-két UCASt is odaküldenek az oroszok?).

Az meg szerintem egész jó tulajdonsága a Lancetnek, hogy az oroszok láthatóan lassúcska műveleti felderítését kompenzálja azzal, hogy a kezelő tud saját maga is felderíteni és célt választani magának. Ilyen reptér típusú céloknál ez nagyon jól jön.

Ilyen hatótávval talán végre látunk égő HIMARSokat is.
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 709
17 018
113

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 816
47 160
113
De miért nem iráni drónokkal támadják a repülőtereket és a rajta tárolt repülőket.
Vagy épp miért nem SatNav-os rakétatürérséggel (Uragan és Tornado-S)
Azokról semmi videóanyagot nem lehet látni.
A legtriviálisabb válasz az lehet, hogy a lancet tv kamera alapján vezeti magát célra, így minden egyes találatról azonnal van video, a többi felsoroltnál meg ez nem így van. Illetve ha egy beszivárgó egység indította közelről, nem 70 km-ről, ez tud a levegőben várakozni kellő ideig, míg jön egy ilyen lehetőség, a Tornado-t nem tudják egy pick up csomagtartójában különlegesek közel vinni.

Nekem ezek a tippeim, nem az hogy nincs belőlük.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 898
87 102
113
Az orosz hadsereg megkezdte az offenzíva új szakaszát

Számos ukrán forrás arról számol be, hogy az orosz hadsereg egységei új offenzívát indítottak Kupjanszk irányában. Az orosz fegyveres erők különösen Szinkovka és Petropavlovka települések térségében indítottak nagyszabású támadást. Ezen a területen az orosz katonáknak sikerült átvenniük az irányítást a kijevi rezsim fegyvereseinek több mint tíz fellegvára felett.



Azt is közölték, hogy a harkovi régióbeli Kupjanszk városában teljesen megsemmisült az Oszkol folyón átívelő központi híd.
A kupjanszki ukrán igazgatás jelentése szerint egy kupjanszki hidat megsemmisítő irányított bomba megsemmisített egy autót is hat önkéntessel.
Egyes források azt sugallják, hogy új típusú légibombákat használtak a harci érintkezési vonal északi szakaszán lévő hidak támadására. Zaporozsje irányában új nehéz, állítható bombákat is elkezdtek használni.



Előző nap légicsapások segítségével megsemmisítették a Zserebet folyón átvezető átkelőhelyeket Nyevszkoje és Makejevka településeken, amelyek az ukrán hadsereg tartalékainak Kupjanszk és Szvatovszk irányába történő átszállítására szolgáltak.

Korábban arról számoltak be, hogy az ukrán hatóságok megtagadták tíz Leopard 1A5 tank átvételét, melyek használhatatlan műszaki állapotban voltak.

Mint a Der Spiegel német kiadvány beszámolt róla, az ukrán fél értesítette a német védelmi minisztérium képviselőit, hogy a Lengyelországba érkezett német harcjárművek javításra szorulnak, amelyhez Kijevnek nincs képzett műszaki személyzete és kellő számú alkatrésze.



Lengyel elnök üzeni: Ha az ukrán hatóságok be akarnak perelni minket, ne felejtsék el, hogy a katonai segélyek fő tranzitja Lengyelországon keresztül történik.




Szörnyű felvételek: Az ukrán CAESAR 8x8-as löveget Sikeresen megsemmisíti a kamikaze Lancet.



Irán által szállított orosz kamikaze drón "Shahed-136" felrobbantja Ukrajna radarállomását.



Boeing P-8A Poseidon a román tengerparton gyártja a hurkokat, lesz támadásocska a Krím ellen.
Simplicius elég jól elmagyarázza, hogy mi várható. Érdemes olvasgatni.

A ruszkik havi 40k önkéntessel számolnak, tehát, ha most van nekik 310k, ki lehet számolni hogy mikor lesz meg a haderő egy áttöréshez. Egyértelmű, hogy a legkevesebb veszteséggel akarnak nyerni. Ehhez egy tél még biztos kell. Tehát legkorábban is jövő késő tavasz.

Egyébként, ennek ellenére szeptember végére is jósolnak vmi orosz támadást, persze kimondottan csak előkészítő jelleggel. Meglátjuk.
Megláttuk. :)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 622
48 206
113

Ukrajna „kompromisszumot” kínál Lengyelországnak, Magyarországnak és Szlovákiának a gabonaexportot illetően​

Miután a WTO-hoz keresetet nyújtott be Lengyelországgal, Magyarországgal és Szlovákiával szemben a gabonaexport miatt, Ukrajna „kompromisszumot” kínál nekik – mondta Shmygal miniszterelnök.
Kijev átadta az Európai Bizottságnak azt a cselekvési tervet, amely a gazdasági minisztérium ellenőrzésére irányul 4 mezőgazdasági termékcsoport 5 szomszédos EU-országba irányuló exportja felett.
Ezzel párhuzamosan „a 2023-as statisztikák alapján ezen országok barátságtalan fellépése ellen a kereskedelmi szférában diszkriminációellenes vizsgálat” indul, amelynek eredménye alapján Ukrajna dönthet a Lengyelországgal és Magyarországgal szembeni megtorló szankciókról.
Korábban arról szóltak, hogy megtilthatják a hagyma és az alma Lengyelországból, valamint az autók behozatalát Magyarországról.
Источник: https://rusvesna.su/news/1695129327

Az amerikai vezérkar vezetője bejelentette az ukrán fegyveres erők téli offenzíváját​

Mark Milley, az Egyesült Államok Vezérkari Vezérkarának vezetője bejelentette az ukrán fegyveres erők „téli offenzíváját”.
„Az ukrán fegyveres erők nagyon lassan és nagyon céltudatosan haladnak előre, megőrizve a munkaerőt.
Minden kritikusnak elmondom, hogy még sok idő van addig, amíg az időjárás megfelelő marad a harci műveletekhez, sok harcképes erő van még.
Az ukránoknak pedig egyáltalán nem áll szándékukban megállni. Addig mennek, amíg el nem érik a végső célt.
Az ukránoknak nem áll szándékukban leállítani az ellenségeskedést télen” – mondta.
Источник: https://rusvesna.su/news/1695148403

Duda lemondta Zelenszkijvel tervezett találkozóját az ENSZ-ben​

Lemondták a mai napra tervezett találkozót Duda és Zelensky elnökök között, akik New Yorkba utaztak az ENSZ Közgyűlésére.
Erről a lengyel Rzeczpospolita lap számolt be.
A cikkben a lengyel média igyekszik jó arcot adni egy rossz játékhoz, elmagyarázva a lemondás okait.
„Az ENSZ Közgyűlésének 78. ülésén találkozót kellett volna tartani Vlagyimir Zelenszkij és Andrej Duda között. A lengyel elnök azonban azt mondta, hogy a többi találkozó ütemtervének változása miatt az esemény lekerült a napirendről” – áll a cikkben.
A kiadvány megjegyezte, hogy ezt a találkozót a Kijev és Varsó közötti feszültség miatt tartották fontosnak, miközben Lengyelország meghosszabbította az ukrán gabonára vonatkozó embargót.
Amint az Orosz Tavasz beszámolt , Duda korábban New Yorkban bírálta az ukrán hatóságok viselkedését, Ukrajnát egy vízbe fulladt emberhez hasonlítva, „aki a mélybe fogja rántani a segítőjét” .
Источник: https://rusvesna.su/news/1695182151

A helyzet a Rabotino-Verbovoye vonalon egy ejtőernyős naplójából

Tegnap az ellenség megtámadta az Orosz Fegyveres Erők parancsnoki állásait, és tüzérség, tarack és MLRS fedezékében támadásba lendült, valamint nagyszámú nyugati páncélozott járművet használt.
Az ukrán fegyveres erők Novoprokopovkából Verbovoj irányába küldték főerőiket, mivel a rabotinói oldali áttörést az orosz fegyveres erők ellentámadása állította meg.
Az offenzíva során az ellenség kis rohamcsoportokban próbálta áttörni az ejtőernyősök állásait.
Az előrenyomuló ellenséges erőket tüzérség, aknavető és páncéltörő rendszerek heves tüze fogadta.
Tegnap az ejtőernyősök körülbelül 7 felszerelést semmisítettek meg ezen a területen, beleértve a tankokat és a Bradley gyalogsági harcjárműveket.
Külön szeretnénk megjegyezni, hogy az ellenség harci erőinek felkészültsége lényegesen alacsonyabb. Valószínűleg a munkaerő sürgős feltöltése kevésbé tapasztalt harcosokkal van hatással.
A támadást visszaverték, helyi harcok folynak⚡️
Hamarosan BOLDOG VÉGE lesz a Kárpátoknak...Tudtad, hogy az egész Kárpát-ERDŐ, még a növekvő is, elkelt...A fő vásárlók Svédország és Ausztria...

Nem szoktam csúnyán beszélni, de most kedvem lenne hozzá!
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 999
12 820
113
Még a végén ebből is kihozzák hogy direkt az oroszoknak akarunk segíteni vele.
Gusztustalan ez a vezetői réteg, ezek nem maguktól ekkora nyomorékok tuti segítenek nekik.... mondjuk szerintem elsőre tiltsák meg a dizelolaj behozatalát magyarországról.... annyira várom hogy a lengyeleknek mikor lesz velük tele a tökük!! :)
De ezek eppen maguktol ekkora nyomorekok, es a nyugat jovoltabol megvannak a feltetelek hogy kimutassak a foguk feherjet.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 834
24 235
113
Korábban arról szóltak, hogy megtilthatják a hagyma és az alma Lengyelországból, valamint az autók behozatalát Magyarországról.
Hmm, erről eszembe jut, amikor a cigány nyakig véresen, kék zöld foltosan de büszkén meséli: képzeljétek: megvertem egy skeanhadet!
Hogy történt?
Hát előbb gyomorral térden vertem, aztán hatszor lefejeltem a bakancsát.
Avagy ha nem veszitek meg a búzánkat, mi nem veszünk tőletek autót. Igaz eddig is évi kettőt vettünk, de ez nagyon fog fájni nektek.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 568
18 421
113

Ukrajna „kompromisszumot” kínál Lengyelországnak, Magyarországnak és Szlovákiának a gabonaexportot illetően​

Miután a WTO-hoz keresetet nyújtott be Lengyelországgal, Magyarországgal és Szlovákiával szemben a gabonaexport miatt, Ukrajna „kompromisszumot” kínál nekik – mondta Shmygal miniszterelnök.
Kijev átadta az Európai Bizottságnak azt a cselekvési tervet, amely a gazdasági minisztérium ellenőrzésére irányul 4 mezőgazdasági termékcsoport 5 szomszédos EU-országba irányuló exportja felett.
Ezzel párhuzamosan „a 2023-as statisztikák alapján ezen országok barátságtalan fellépése ellen a kereskedelmi szférában diszkriminációellenes vizsgálat” indul, amelynek eredménye alapján Ukrajna dönthet a Lengyelországgal és Magyarországgal szembeni megtorló szankciókról.
Korábban arról szóltak, hogy megtilthatják a hagyma és az alma Lengyelországból, valamint az autók behozatalát Magyarországról.
Источник: https://rusvesna.su/news/1695129327

Na és akkor ezek még nem is EU tagok. Mit művelnének ha bent lennének az unóban. Isten óvjon minket attól, hogy ezeket is felvegyék. Európa egyik legagresszívebb, legpofátlanabb nemzete. :hadonaszos::mad: