[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 987
82 894
113
Nem elhanyagolták, hanem kölcsön kenyér vissza jár! Mondja a medve. Mert ki is nyert ezzel az izraeli balhéval most?

Igen így van, csak annyit javítanék, hogy Minszket az orosz meg tudta akadályozni! Vagyis ez is egy olyan cica projekt lett, mint a Venezuelai forradalom, azaz bukta.
Az első megállapítás akkor lesz biztos, ha a Gerald Fordot elsüllyesztik az arabok a Földközin. Minszk kapcsán, persze, készültek rá, választások voltak, de akkor is kijött, tehát nem tudták elkerülni, ahogy Kazahsztánt sem, de okosan tompították. Vmi hasonló lehetett a MOSZADnál is, csak kicsúszott a történet a kezükből.
 

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 458
10 558
113
Én nem venném semmibe a puccsot. Elég komoly belső problémákról árulkodott.

Ez a háború Ukrajnának rosszabb, ez tény. Viszont Ukrajnának egzisztenciális kérdés a háború, Oroszországnak nem, csak Putyinnak.

Oroszország veszteségei is jelentősek. Még az ország méreteihez képest is. A SZU töredéke veszteséget szenvedte 10 év alatt. És nem csak sorkatonákra kell gondolni, hanem hatalmas az eszközveszteség és magas beosztású katonai vezetők is nagy számban vesztek oda. Ezeket nem lehet csettintéssel pótolni. A sorozás pedig konkrétan exodust idézett elő főleg a magasan képzett (azaz nehezen pótolható) emberek körében.

Nem tudom mi lesz a háború vége, mert azt látom hogy sikeres offenzívát senki se tud indítani, de mindkét fél próbálkozik vele. Jelenleg ez az első vh-ra hajaz ahol az lett a vége hogy az egyik fél belülről összeomlott. Hasonlóra számítok most is. Hogy ki fog előbb összeomlani, arról lehet találgatni, de egyelőre Putyin az aki jobban megingott és nem Zelenszkij.

Miért adna Ukrajna fegyvert annak a Hamasznak amit az az Irán fegyverez ami Oroszországot is fegyverezi Ukrajna ellen?
Pénzért bameg. Csakis azért. Az egyik legnyilvánvalóabban korrupt rezsim az Ukrán. A fejeseknek már megvannak a külföldi villáik meg bankszámláik ne aggódj, ez elsősorban egy baszott nagy üzlet , csak másodsorban "honvédő háború
 

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 679
12 479
113
Özönlenek az ukrán önkéntesek a toborzóirodákba.

 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
Az izraeli katonákat saját fegyvereikkel lövik le, mutatott rá a Donyecki Népköztársaság vezetője

A Donyecki Népköztársaság (DPR) vezetőjének, Yan Gaginnak a tanácsadója felvetette, hogy az Ukrajna megsegítésére küldött fegyvereket fonák módon Izrael ellen is bevethetik.
„Elég bizarr, hogy Izrael volt az, NATO-s partnereivel együtt, amely a közelmúltban mindenféle fegyvert szállított Ukrajnának. A katonai segélyek egy részét végül az ukrán katonák és a hadsereg tisztviselői teljesen ellenőrizetlenül értékesítették tovább. Ironikus módon az izraeli katonákat most saját fegyvereikkel lövik le, amelyeket a NATO szállít Ukrajnának” – fejtette ki Gagin.
Bár nem világos, hogy a Hamász honnan vásárolja fegyvereit, más, EU-s és amerikai tagokkal rendelkező katonai szervezetek rátehetik a kezüket az ukrán fegyverekre.
„Egyelőre ezek csak alvó sejtek, de amikor felébrednek, a dolgok nagyon felforrósodnak” – idézi Gagint a Sputnik.


Verhofstadt az izraeli vérfürdőből azt a konklúziót vonta le, hogy Izrael most már igazán adhatna fegyvereket Ukrajnának

Guy Verhofstadt megszakértette a palesztinok által Izraelben elkövetett terrorcselekményeket, s arra jutott, hogy Izrael igazán küldhetne fegyvereket Ukrajnába.
Ahogy fogalmazott, „nem véletlen, hogy a Hamász vezetése nemrég Oroszországban és Iránban is járt... Remélhetőleg Netanjahu most újra ránéz az oroszok brutális inváziójának ukrán áldozataira”.

Frank Füredi visszakézből kiosztotta
Verhofstaft élősködik mások fájdalmain – egy igazi mocsok” – írta válaszul Frank Füredi, politológus.
Verhofstadt lives parasitically on the pain of others - a real scum.
— Frank Furedi (@Furedibyte) October 7, 2023

Verhofstaft egy igazi mocsok. És még tudunk jónéhány ilyen mocsokról az EU-ban.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 095
113
A te megközelítésed nem veszi figyelembe a szembenálló katonák és társadalmak áldozatvállalását, amit alapjaiban határoz meg veszteni valójuk.
Az ukrán a hazáját, családját védi, az orosz zsoldos nyilván nem. Az orosz katonák Putyin birodalmi álma érdekében kockáztatják életüket.
Látszik is az orosz csapatok morálján.
Azt pedig pótolni a legnehezebb.
Ez egy eufemizmus. Másképp fogalmazva, az ukrán katona az ukrán elit akarata miatt hal meg, (a külföldi zsoldos meg a pénzért és a kalandért) mert a hazaszeretet már nem sokat játszik, míg - fonák módon - az orosz tényleg elhitte, hogy az egész nemzetük összeomolhat, ha a legfőbb kohéziós erő, a putyini rendszer belebukna a Különleges Katonai Műveletbe. Így válik az orosz katona számára is egzisztenciális kérdéssé a megtévesztett buta ukránok (valójában az ő szemükben a náci-nyugati-NATO-burzsuj) feletti győzelem. Ez az a motiváció, amit a Nyugat - hibásan - kihagy a számításokból.

Ez a fajta bukás fenyegeti Putyint is.
Ezért hiába számolod a szenet, vasércet, lakosságot: ezt a háborút nem ez dönti el.
Már csak azért sem, mert ha még igazad is van a matematikai megközelítés alapján, rossz az alap.
Ukrajna ehhez a háborúhoz csak katonát ad, minden mást a nyugat és a külföldi segítség biztosít.

Az ukránok a "csak" katonákból kifogyóban vannak, míg a minden más, ami Nyugatról jön, elapadóban. És az ukránok mindent erre tettek fel.
Egypilléres háborús politika, szemben az oroszokkal, ahol sem az emberanyagból, sem a hadfelszerelésből nincs hiány és az utánpótlás is biztosított.

És megintcsak a matematikai megközelítés szerint: ha te csak emberanyagot tudsz adni a hadművelethez, ahol - természetszerűleg - veszteségeid is vannak és a sikered arányától függ, hogy mások milyen és mennyi haditechnikai és pénzügyi támogatást adnak, akkor nyilvánvaló, hogy a veszteségeid mértéke egy ponton megkérdőjelezi a további pénzügyi és technikai támogatottságod mértékét. És ennek csökkenése elkezdi fokozni a további élőerő veszteségeid, melyet követően minden rád szánt külső forrás okafogyottá válik, elapad és végül gyorsan össze fogsz omlani.
Éppen ezért nem a fényes győzelem kulcsa, hanem a gyors vereség receptje, ha te a háborúhoz nélkülözhetetlen "pénz-paripa-fegyver" hiányában csak a húst tudod biztosítani a darálóba.
A sajátodat, ami rajtad kívül senki mást nem érdekel.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 851
35 445
113
A T-62M tankok oszlopa drónellenes előtetőkkel, és egy körben házi rácsokkal borítva, amelyek további védelmet nyújtanak, valahol a SWO területén

!!️A helyzet Kupjanszk irányában és a Szvatovo-Kremeni szakaszon az SVO összefoglalójából és elemzéséből

◼️ Kupyansk irányában az előrehaladás Sinkivka és Petropavlovka területén folytatódott. Délre Kotlyarivka és Ivanivka területén. A nap folyamán 7 ellenséges erődítményt vettek.

◼️ Szvatovo-Kremenka szakasz

Hadseregünk továbbra is sikereket ért el Makeyevka település területén. Jelenleg nincs pontos információ az előlegről.! !️
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 933
48 688
113
Itt nyilvánvaóan Putyin próbálja megszerezni szomszédja területét, természeti kincseit nagyhatalmi céljai érdekében.
Oroszország, a Föld legnagyobb és egyébként a legváltozatosabb nyersanyagokban gazdag országa próbálja megszerezni az ukrán területeket a természeti kincseiért? Mert miért?
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 055
6 518
113
Ez egy eufemizmus. Másképp fogalmazva, az ukrán katona az ukrán elit akarata miatt hal meg, (a külföldi zsoldos meg a pénzért és a kalandért) mert a hazaszeretet már nem sokat játszik, míg - fonák módon - az orosz tényleg elhitte, hogy az egész nemzetük összeomolhat, ha a legfőbb kohéziós erő, a putyini rendszer belebukna a Különleges Katonai Műveletbe. Így válik az orosz katona számára is egzisztenciális kérdéssé a megtévesztett buta ukránok (valójában az ő szemükben a náci-nyugati-NATO-burzsuj) feletti győzelem. Ez az a motiváció, amit a Nyugat - hibásan - kihagy a számításokból.



Az ukránok a "csak" katonákból kifogyóban vannak, míg a minden más, ami Nyugatról jön, elapadóban. És az ukránok mindent erre tettek fel.
Egypilléres háborús politika, szemben az oroszokkal, ahol sem az emberanyagból, sem a hadfelszerelésből nincs hiány és az utánpótlás is biztosított.

És megintcsak a matematikai megközelítés szerint: ha te csak emberanyagot tudsz adni a hadművelethez, ahol - természetszerűleg - veszteségeid is vannak és a sikered arányától függ, hogy mások milyen és mennyi haditechnikai és pénzügyi támogatást adnak, akkor nyilvánvaló, hogy a veszteségeid mértéke egy ponton megkérdőjelezi a további pénzügyi és technikai támogatottságod mértékét. És ennek csökkenése elkezdi fokozni a további élőerő veszteségeid, melyet követően minden rád szánt külső forrás okafogyottá válik, elapad és végül gyorsan össze fogsz omlani.
Éppen ezért nem a fényes győzelem kulcsa, hanem a gyors vereség receptje, ha te a háborúhoz nélkülözhetetlen "pénz-paripa-fegyver" hiányában csak a húst tudod biztosítani a darálóba.
A sajátodat, ami rajtad kívül senki mást nem érdekel.

Putyinnak most nagyon jók a lapjai. Irán és észak Korea ad rengeteg hadianyagot, kínai és India intézik az üzleti dolgokat, a világ 70%-át nem érdekli Ukrajna, a maradék 30% érdeklődése zuhan, mégpedig gyorsuló ütemben. Az USA megkötözte a saját kezét (bár szerintem ez most még jól is jön az amerikaiaknak). NY-ban azt mondták Zelenszkijnek, hogy kifogytak a pénzből, aztán most pár óra alatt csak tudtak 8 milliárdot adni Izraelnek, ha meg tényleg Ukrajnából vannak a HAMASZ fegyverei ...
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 512
113
Az orosz Iszkander rakétatámadásról, amely egy kávézót ért Groza, / Hroza faluban, a Harkivi területen Kupjanszk irányába.
Úgy tűnik, hogy a kávézó az Aidar zászlóalj ukrán ultranacionalistáinak gyülekezőhelye volt célpontként, csoportjuk egyik legfőbb vezetőjének temetése napján, amelyen legalább 150 utolsó harcostársa vett részt.

150 ajdarosért persze hogy odacsaptak.

*****************************************************

A megadási hullám közepette 17 ukrán katona a Volgán keresztül az életet választotta

Újabb megadási hullámban 17 ukrán katona, köztük 1 tiszt a donyecki fronton, az életet választotta és letette a fegyvert a Volga hívójelű rádiócsatornán keresztül a 149,200 MHz-en. Az orosz hadsereggel vették fel a kapcsolatot, hogy adják meg magukat, mivel egy sikertelen támadás során utánpótlás, lőszer és evakuálás nélkül tartották állásaikat.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 468
23 995
113
30 perces montázs, pusztuló de facto nato 404isztánban:

Nackó rabbi, hát igen:
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 962
5 899
113
A spanyol ajkú államokról is így mond majd le az USA, fennmaradása érdekében?
Ilyen egyszerű a béke!
Trumpli okos!
:D
Jó időt nem ígért?
A békéhez kompromisszum kell.
Nyugodtan lemondhat Ukrajna az amúgy sem őt illető területekről a békéért.
Tudod, pont úgy ahogy Magyarországnak is le kellett.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 363
77 051
113
Ez egy eufemizmus. Másképp fogalmazva, az ukrán katona az ukrán elit akarata miatt hal meg, (a külföldi zsoldos meg a pénzért és a kalandért) mert a hazaszeretet már nem sokat játszik, míg - fonák módon - az orosz tényleg elhitte, hogy az egész nemzetük összeomolhat, ha a legfőbb kohéziós erő, a putyini rendszer belebukna a Különleges Katonai Műveletbe. Így válik az orosz katona számára is egzisztenciális kérdéssé a megtévesztett buta ukránok (valójában az ő szemükben a náci-nyugati-NATO-burzsuj) feletti győzelem. Ez az a motiváció, amit a Nyugat - hibásan - kihagy a számításokból.



Az ukránok a "csak" katonákból kifogyóban vannak, míg a minden más, ami Nyugatról jön, elapadóban. És az ukránok mindent erre tettek fel.
Egypilléres háborús politika, szemben az oroszokkal, ahol sem az emberanyagból, sem a hadfelszerelésből nincs hiány és az utánpótlás is biztosított.

És megintcsak a matematikai megközelítés szerint: ha te csak emberanyagot tudsz adni a hadművelethez, ahol - természetszerűleg - veszteségeid is vannak és a sikered arányától függ, hogy mások milyen és mennyi haditechnikai és pénzügyi támogatást adnak, akkor nyilvánvaló, hogy a veszteségeid mértéke egy ponton megkérdőjelezi a további pénzügyi és technikai támogatottságod mértékét. És ennek csökkenése elkezdi fokozni a további élőerő veszteségeid, melyet követően minden rád szánt külső forrás okafogyottá válik, elapad és végül gyorsan össze fogsz omlani.
Éppen ezért nem a fényes győzelem kulcsa, hanem a gyors vereség receptje, ha te a háborúhoz nélkülözhetetlen "pénz-paripa-fegyver" hiányában csak a húst tudod biztosítani a darálóba.
A sajátodat, ami rajtad kívül senki mást nem érdekel.
Milyen alapon írod azt, hogy a hazáját védő ukránból már kikopott a hazaszeretet, ellenben az oroszokban lángol miközben olyan hülyének nézed őket, hogy komolyan azt hiszik, hogy bármi megbuktathat egy olyan rendszert ami a világ legnagyobb atomarzenálja felett diszponál.
 

krova

Well-Known Member
2010. december 13.
242
743
93
Gondolom ebből is kimásztak a kezelők...
Nem tudom mit aggódik Ön . Nos ahogy a Merkava kalandokat látjuk, igen az legalább egyben marad a kezelőkel. De tekints kérlek ezt egy visszaforgatásos eseménynek .Ahogy az MN technikai elemeit!! És a sok cocialista üzem, TSz telep , és az utolsó öntöttvas kád, amit Kecson gyártottak .Mindez a méhecskében landolt. Ahonnan elindult újjászületni Audi, Suzuki, kerékpár, kanál ,villa, Lindab lemez formájában . Tekintsd úgy ebből már kiégett a vezeték köteg, egyebek. Eddigi pályafutásom alá támasztja .Hogy Európában bármit is le lehet papírozni ,csak alá írja valaki. És biztos vagyok benne .Becsületes Ukrán szomszédaink gondoskodtak arról is .Hogy a Csernobili elásott vas anyag, szelektív legyen kezelve . Földgolyóbison transformers legyen valamelyik gépipari termékében! Úgy hogy a hétfői munka kezdetkor ,ha megfogod az ajtó kilincset .Lehet van benne kis anyag egy Tigris ből. Apropó. Régi szomszédom igazi Mek Elek volt.PL össze szedte az ajtó kilincseket, és ékszíj tárcsát öntött belőle, kinek mi kellet hova, oszt vagy sikerült ,vagy nem.
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 488
18 397
113
Ez egy eufemizmus. Másképp fogalmazva, az ukrán katona az ukrán elit akarata miatt hal meg, (a külföldi zsoldos meg a pénzért és a kalandért) mert a hazaszeretet már nem sokat játszik, míg - fonák módon - az orosz tényleg elhitte, hogy az egész nemzetük összeomolhat, ha a legfőbb kohéziós erő, a putyini rendszer belebukna a Különleges Katonai Műveletbe. Így válik az orosz katona számára is egzisztenciális kérdéssé a megtévesztett buta ukránok (valójában az ő szemükben a náci-nyugati-NATO-burzsuj) feletti győzelem. Ez az a motiváció, amit a Nyugat - hibásan - kihagy a számításokból.



Az ukránok a "csak" katonákból kifogyóban vannak, míg a minden más, ami Nyugatról jön, elapadóban. És az ukránok mindent erre tettek fel.
Egypilléres háborús politika, szemben az oroszokkal, ahol sem az emberanyagból, sem a hadfelszerelésből nincs hiány és az utánpótlás is biztosított.

És megintcsak a matematikai megközelítés szerint: ha te csak emberanyagot tudsz adni a hadművelethez, ahol - természetszerűleg - veszteségeid is vannak és a sikered arányától függ, hogy mások milyen és mennyi haditechnikai és pénzügyi támogatást adnak, akkor nyilvánvaló, hogy a veszteségeid mértéke egy ponton megkérdőjelezi a további pénzügyi és technikai támogatottságod mértékét. És ennek csökkenése elkezdi fokozni a további élőerő veszteségeid, melyet követően minden rád szánt külső forrás okafogyottá válik, elapad és végül gyorsan össze fogsz omlani.
Éppen ezért nem a fényes győzelem kulcsa, hanem a gyors vereség receptje, ha te a háborúhoz nélkülözhetetlen "pénz-paripa-fegyver" hiányában csak a húst tudod biztosítani a darálóba.
A sajátodat, ami rajtad kívül senki mást nem érdekel.

Az írásod első része véleményes, igazából szerintem az orosz propaganda pont a saját humán erőforrás biztosítása érdekében szeretné elhitetni az orosz katonákkal és nemzettel, hogy erre a háborúra szükség van.
A kérdés, hogy ezt vajon elhiszik e az orosz emberek?
Szerinted igen, szerintem nem. Nyilván az orosz haderő morálja segít majd eldönteni, kinek van igaza.

Azt semmiféle képen nem hiszem, hogy ebben a háborúban az orosz hazaszeretetből harcol egy másik ország területén, míg az ukrán egy szűk "elit akarata" miatt hal meg a falvai, városai védelmében.
Szép történet, de lássuk be, komolytalan.
A fordítottja inkább valószínű, de nyilván nem győzlek meg ezzel.

Az egypilléres megfogalmazás jól hangzik elsőre, azonban arról megfeledkezel, hogy a háború első egy hónapjában csak ez az egy pillér volt, aminek még az USA sem adott 72 óránál többet. Viszont az egy pillér megfordította a háborút. Kijev alatt elbukta Putyin a győzelmet. Azóta csak a szenvedés megy, célját már nem tudja elérni.
Az a fegyver és hadianyag, ami most rendelkezésükre áll, az bizony azóta érkezett.
Hogy elapad, azt folyamatosan terjeszti az orosz, de valahogy mégis folyamatosan adagolják a régebbi és az újabb eszközöket is.
Lőszer is lesz.


Putyin aggodalma érthető. Ő is tudja, hogy az ukrán ellenállás egyik pillére a nyugati támogatás, ezért propaganda és egyéb eszközeivel igyekszik azt támadni, akadályozni. Ezért megy a nyugati médiában is a feszültség keltés.
Ilyen a harc.

Azt gondolom, Putyin azért sem nyerhet, mert eredeti céljait már nem tudja megvalósítani, bármekkora katonai ereje és pénze lenne.
Ugyanis az ukrán egy orosz testvernépből egy oroszt gyűlölő ellenséges nemzetté vált.
Ez az ellenséges nemzet egy 600 ezer négyzetkilométeres országban lakik a határai mentén, a NATO -val a túl oldalon.

Ha matematikai módszered igaz lenne, hány katona kellene egy 25-35 milliós, ekkora területű ország elfoglalásához?
És megszállva tartásához?
Minden ukrán mellé rendőrt állítasz? Nem az a fajta nép, aki nem harcol akár évtizedekig partizánként a jogaiért.
Hány évnyi megszállás kellene és mekkora katonai erővel egy ekkora ország megszállva tartásához?

Egyszer már egy ettől kisebb területű és lakosságú nép feladásra kényszerítette Moszkva birodalmi vágyait.
Ha Afganisztánt nem sikerült leigázni, akkor majd Ukrajnát sikerül?
Úgy, hogy a NATO támogatás biztos, hogy valamilyen szinten megmarad, hisz Oroszország gyengítése, katonai kudarca stratégiai érdeke a nyugati világnak. Is.

A támogatás motivációjával kapcsolatban ez utóbbi miatt sem értek veled egyet.
Szerintem tévedés azt hinni, hogy a pillanatnyi siker vagy sikertelenség befolyásolja a nyugati támogatásokat. Nagyot hibázik Putyin, ha ezt gondolja.
Az USA sokkal inkább érdekelt Putyin lassú és veszteségteljes harcokkal történő kivéreztetésében, mint a harcok gyors befejezésében.
Washington szemszögéből az orosz erőforrások tartós lekötése, felemésztése sokkal fontosabb, mint az, hogy Donbassz melyik részén lesz egy demarkácios övezet.
A lényeg, hogy ne most legyen, nem az, hogy hol.
Putyin készült a háborúra, a jövedelme egy részét félretette a szankciós időkre. Ezért a nyugat arra játszik, hogy pénzügyi és (társadalmi) bizalmi tartalékai felemésztődjenek, ezzel stabil támogatottságának alapjai megszűnjenek.

Ezért adják a harckocsikat, rakétákat olyan kis adagokban, mely biztosítja a tartós háborúskodást, nem pedig a gyors ukrán győzelmet.
Ugyanis Abrams, Bradley ezresével áll a sivatagban, mégis évekig elhúzva csepegtetik a győzelemhez nyilván kevés eszközt, lőszert, HIMARS -ot, stb.

Hogy ki bírja tovább, az jó kérdés. De nem hiszem, hogy a fegyver fogy el előbb, mint inkább valamely társadalom türelme.

És lesz két elnökválasztás is.

Az orosz erőforrás előnye témához két észrevétel:
  • A háborús hadianyag termelés korántsem biztos, hogy másfél év alatt felpörgött annyira, hogy legalább a napi veszteségeket pótolja. Példaként a harckocsi gyártást hoznám: 43-47 T-90M veszett el. Ez a típus rövid ideje van gyártásban a háború előtt kevés példány készült. Vita folyik arról, hogy az évi termelés mekkora lehet, de nehéz elképzelni a több százas nagyságrendet.
  • Viszont nem csak a napi veszteségeket kellene pótolni, hanem az eddig elvesztett eszközöket is (harckocsiból 2400+). Ugyanis a megszálláshoz is fegyverek kellenek.

Tehát nekem nem áll össze, hogy hogyan is győz az orosz.
Mert egyelőre a matematikai megközelítésed szerint ha Ukrajna lakossága meghalt, akkor a maradék 100 millió orosz bevonulhatna Ukrajnába.
Partfis nyelekkel, de valamivel és valakivel meg kellene tartaniuk a területet.
Ez lenne a győzelem?

Oroszország, a Föld legnagyobb és egyébként a legváltozatosabb nyersanyagokban gazdag országa próbálja megszerezni az ukrán területeket a természeti kincseiért? Mert miért?

Mert mást már nem tud. Minél kevesebb maradjon a (reméljük, hogy nem) NATO tag, de mindenképpen ellenséges Ukrán államnak.

A békéhez kompromisszum kell.
Nyugodtan lemondhat Ukrajna az amúgy sem őt illető területekről a békéért.
Tudod, pont úgy ahogy Magyarországnak is le kellett.

Nálunk valakik aláírták a békét. Náluk inkább harcolnak. Az is igaz, őket támogatják, minket nem.
De ahogy fentebb írtam, az ukrán egymagában sem adja fel, ahogy Afganisztán népei sem.
Annyiban rosszul fogalmaztál, hogy mi a saját, eredetileg őshonos népként lakott területeinket akarjuk visszakapni.
Nekünk nincs miről lemondani. ;)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 845
65 548
113
Történelmi, ideológiai és politikai okokból SEM lehet párhuzamot vonni a magyar és a Putyini kisebbségpolitika között.
Már csak azért SEM, mert Putyin ránk, mint ellenségre tekint, SOHA, SEMMILYEN körülmények között nem támogatná nemzetpolitikai céljaink megvalósítását.
Ha járatosabb lennél a történelemben, értenéd a KKE térség geopolitikai helyzetét, Putyin céljait, akkor nem jönnél ekkorra baromsággal.
Amivel a Putyini propaganda eteti az arra fogékony szélsőjobboldal bizonyos rétegeit.

Egy példa, hogy értsd:

Putyin szerint Kárpátalja, ősi orosz föld. Szerinted?...


Akkor meg mi a búbánatról beszélsz, ki irtaná ki az erdélyi magyarokat?

Nem kell az orosz propaganda lózung.
Szo-szo, azert ne felejtsuk el hogy Imre herceg a ruszok hercege vagy milye volt, az meg nem most volt.
Erre raizgult Sztalin is es a nagy orosz ideologiaba belevettek a szomszedos Kijevi nagyfejedelemseg eredet miatt oket. Bar a ruszinok a Karpatok mindket oldalan laktak, Moszkvabol az a par 10 km nem latszott nagyon, plane 45 korul. Ez pedig mar igy lesz az idok vegezeteig. Hat inkabb ugy mondanam hogy Karpataljan meg most is van ősi magyar fold, és van ősi ruszin is. Na de a tobbi leny es ideologia csak kesobb jott be oda.
Szoval egyik oldalrol nezi a magyar, masikrol a ruszin, megint masrol az ukran, a szlovak es az orosz is, meg a cigany, stb.

Gondolom ebből is kimásztak a kezelők...
Ha nyitva van a buvonyilas mint a Leopardokon akkor ezek is kirepulnek es nem maradnak benn.Se Leopardbol, se Cselendzserbol nem lattam kiszallni senkit sem.
Ez vajon mi lehetett, IED, vagy harckocsi akna?

Ez nagyon nagyot szólt.
Szerintem belső loszerrobbanas.
Ha jol emlekszem volt valami hasonlo gond korabban.
Mindenesetre ez legalabb derekasan harcolt, nem mint a nyugati vasak.
Az izraeli katonákat saját fegyvereikkel lövik le, mutatott rá a Donyecki Népköztársaság vezetője

A Donyecki Népköztársaság (DPR) vezetőjének, Yan Gaginnak a tanácsadója felvetette, hogy az Ukrajna megsegítésére küldött fegyvereket fonák módon Izrael ellen is bevethetik.
„Elég bizarr, hogy Izrael volt az, NATO-s partnereivel együtt, amely a közelmúltban mindenféle fegyvert szállított Ukrajnának. A katonai segélyek egy részét végül az ukrán katonák és a hadsereg tisztviselői teljesen ellenőrizetlenül értékesítették tovább. Ironikus módon az izraeli katonákat most saját fegyvereikkel lövik le, amelyeket a NATO szállít Ukrajnának” – fejtette ki Gagin.
Bár nem világos, hogy a Hamász honnan vásárolja fegyvereit, más, EU-s és amerikai tagokkal rendelkező katonai szervezetek rátehetik a kezüket az ukrán fegyverekre.
„Egyelőre ezek csak alvó sejtek, de amikor felébrednek, a dolgok nagyon felforrósodnak” – idézi Gagint a Sputnik.


Verhofstadt az izraeli vérfürdőből azt a konklúziót vonta le, hogy Izrael most már igazán adhatna fegyvereket Ukrajnának

Guy Verhofstadt megszakértette a palesztinok által Izraelben elkövetett terrorcselekményeket, s arra jutott, hogy Izrael igazán küldhetne fegyvereket Ukrajnába.
Ahogy fogalmazott, „nem véletlen, hogy a Hamász vezetése nemrég Oroszországban és Iránban is járt... Remélhetőleg Netanjahu most újra ránéz az oroszok brutális inváziójának ukrán áldozataira”.

Frank Füredi visszakézből kiosztotta
Verhofstaft élősködik mások fájdalmain – egy igazi mocsok” – írta válaszul Frank Füredi, politológus.
Verhofstadt lives parasitically on the pain of others - a real scum.
— Frank Furedi (@Furedibyte) October 7, 2023

Verhofstaft egy igazi mocsok. És még tudunk jónéhány ilyen mocsokról az EU-ban.
Csak nem valtozik a szeljaras? Indexnel ilyen cikkeket irni hogy lehet? Tuti meghekkeltek az oldalt.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 095
113
Azt gondolom, Putyin azért sem nyerhet, mert eredeti céljait már nem tudja megvalósítani, bármekkora katonai ereje és pénze lenne.
Ugyanis az ukrán egy orosz testvernépből egy oroszt gyűlölő ellenséges nemzetté vált.
Ezt az utálatot ne vedd tartósnak.

Ha matematikai módszered igaz lenne, hány katona kellene egy 25-35 milliós, ekkora területű ország elfoglalásához?
És megszállva tartásához?
Minden ukrán mellé rendőrt állítasz?
Gratulálok!
Akkor mire fel is volt a "támad az orosz!" vernyákolás, ami az elszigetelésükhöz vezetett? Mire fel is van még mindig NATO?
Ha az ukránokat nem tudják elfoglalni, akkor minek akar NATO tag lenni a svéd meg a finn?
Akar egyátalán? Mert még népszavazást se tartottak a kérdésről arrafelé.
Ki az agresszor igazából?
Ki a felbújtó?
Csak nem a folyamatosan kelet fele terjeszkedő Nyugat hergeli az ukránokat az oroszok ellen?
Mert ha így van, erre előbb, vagy utóbb még Tarasz is rá fog jönni, de arra meg mindenképp, hogy az a szemét Nyugat hamarosan megkéri az árát a sok "segítségnek".
Fog még az ukrán az orosszal kokettálni, csak ne az önhitt angolszász víziókból táplálkozz.