[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 035
54 118
113
Na ezt magyarázza meg valaki. Ez még a harckocsi prizmáin keresztül is látható aknazár amit nem 1 perce szórtak oda, hanem szép akkurátusan helyeztek le szabályos tér és távközökre egymástól.
F8-Zq9v-TXUAAS46h.jpg



Nem csak a nato hadseregekben szolgálnak fogalmatalan hülyék, semmi több.
Szemre,sréhen,pont meg lehetett volna közölni az aknákat,vagy valaki kiszáll,és arrébvisz kettőt, és ott az átjáró,de akár lőhettek volna is egy átjárót,úgy a löveggel,mint a géppityuval,benézte a sofőr.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 094
12 092
113
Hátramenetben történt, tehát a vezető nem láthatta az aknákat. A visszapillantó tükör harchelyzetben meg be van hajtva:cool:
Filléres kamerára pedig nem tellett nekik?
Ezt nem bírom az orosz hadseregben, ilyen filléres szarokon buknak el mindent.
A háború elején, ha minden harcjárműbe ráhegesztettek volna egy ~100.000.- forintos dízel generátort, megnyerték volna a háborút.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk a Krim alatt 10. cikcakkban, kikikapcsol, de a radarok követték.
Boeing P-8A Poseidon a román tengerparton kukkol föl-alá.

Izraelben nem hiányoznak ezek, vagy a kaprok fogyasztása fontosabb?


*************************************************************************

Kampány üzemmódban a lengyel diplomácia

Vasárnap választ Lengyelország. Így aztán nem meglepő, hogy az elmúlt hetekben a diplomácia is kampány üzemmódba kapcsolt. Varsó kivont karddal védte az országot a migránsokkal szemben, beszólt Brüsszelnek, Berlinnek, de még Kijevnek is. Ezek után az csak természetes, hogy Moszkva és Minszk sem maradhatott ki a sorból.

Ijjas Anna írása a #moszkvater.com számára

Lengyelország megvétózza az EU migrációs tervét

Lengyelország határellenőrzést vezet be a lengyel-szlovák határon

Lengyelországgal szemben túlzottdeficit eljárás indulhat

Rau a német kancellár kijelentését bírálta

A lengyel védelmi miniszter ellenzi Németország állandó tagságát az ENSZ BT-ben

A választások előtt a PiS ismét jóvátételt vár Németországtól

Przydacz: igazságtalanok Zelenszkij szavai a gabona exportról
Meghökkentőnek és igazságtalannak nevezte Marcin Przydacz államtitkár, a Köztársasági Elnöki Hivatal külügyi irodájának főnöke Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az ENSZ 78. ülésszakán elhangzott, az ukrán gabona exportra vonatkozó szavait – írta a szlovákiai ujszo.com hírportál. A Külügyminisztérium a beszéd miatt bekérette Vaszil Zvaricsot, Ukrajna varsói nagykövetét. Przydacz arra reagált, hogy Zelenszkij a beszédében kijelentette: „Egyes európai barátaink a politika színházában szolidaritást színlelnek, miközben egy gabona-thrillert valósítanak meg”. Az ukrán elnök szerint az ilyen országok „valójában segítik előkészíteni a színpadot egy moszkvai színész számára”. Przydacz emlékeztetett: Lengyelország az utóbbi hónapokban kulcsszerepet játszott az Ukrajnát támogató politikában.

Rau: óriási munka kell az ukrán hatóságok iránti bizalom helyreállításához
Az ukrán politikusok viselkedése azt követően, hogy Lengyelország egyoldalúan embargót vezetett be az ukrán gabona importjára, megkérdőjelezi a kölcsönös kapcsolatok jövőjét a két baráti szomszéd között. „Óriási munka kell az ukrán hatóságok iránti bizalom helyreállításához” írta a közösségi médiában Zbigniew Rau külügyminiszter, az ukrán államfőnek az ENSZ közgyűlésén elmondott beszédét kommentálva – jelentette a PAP hírügynökség. Az ujszo.com szlovákiai hírportál tudósításában azt emelte ki Rau írásából, hogy Varsó bízik Ukrajna győzelmében, de az ukrán politikusok sértő viselkedése után szükség van a Kijev iránti bizalom újjáépítésére. A lengyel diplomácia vezetője az ukrán gabonaügy kapcsán Varsó és Kijev között fennálló nézeteltérésekre reagált az X közösségi felületen – írta a szlovák beszámoló, felidézve, hogy Rau a lengyel társadalom számára rendkívül sértőnek nevezte azt, hogy egyes ukrán politikusok az utóbbi napokban Oroszországhoz hasonlították Lengyelországot. A beszámoló szerint Lengyelországban felháborodást váltott ki, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ 78. ülésszakán úgy fogalmazott: az ukrán gabonabehozatalt tiltó országok „szolidaritást színlelnek”, de „valójában segítik előkészíteni a színpadot egy moszkvai színész számára”. Rau leszögezte: azok a lengyelek, akik az ukrajnai háború kitörése után „spontán módon vendégül látták az ukrán menekülteket”, ma azon töprengenek, „hogyan lehet a lengyeleket az oroszokkal egy napon említeni, mint olyanokat, akik az ukránokat bántják”. Felidézte: Lengyelország és Ukrajna évszázadok óta az orosz imperializmus áldozata volt. 2022 februárja után pedig az ukrán menekülteknek nyújtott segítség „a szinte minden lengyel családban megnyilvánuló megértés, együttérzés és rokonszenv” miatt volt lehetséges. A jelenlegi ukrán politika ezért „nemcsak igazságtalan, fájdalmas, hanem mindenekelőtt sértő” a lengyelek számára, és mindkét ország veszít rajta – húzta alá Rau.

Telus: Lengyelország lehet, hogy nem ért egyet Ukrajna EU-tagságával
Lengyelország agrárminisztere a legkeményebb érvet használta a hosszúra nyúlt vita során, melynek témája az Európai Unió (EU) ukrán gabona importja. „Amikor Lengyelország belépett az EU-ba szigorú feltételeknek kellett megfelelnie. Ukrajnával szemben is feltételeket kell szabnunk. A jelenlegi helyzetet alapul véve a lengyel mezőgazdaság sosem győzhet az ukrán felett” – ezt Robert Telus agrárminiszter mondta a Radio Plus kereskedelmi csatornának nyilatkozva, és nyomatékkal tette hozzá: „ezért Lengyelország lehet, hogy nem ért egyet Ukrajna uniós tagságával, amennyiben nem építenek be a csatlakozásába megfelelő eszközöket”. Hangsúlyozta, „Lengyelországban az egész agrár világ azt figyeli, mit tesz az Európai Unió a jelenlegi helyzetben”.

Duda oldotta a feszültséget Ukrajnával
Kétségtelen, hogy az ukrán gabona szállítással kapcsolatban kirobbant lengyel-ukrán vita szálkát jelent a kétoldalú kapcsolatrendszerben, mondta Andrzej Duda köztársasági elnök, reagálva Mateusz Morawiecki miniszterelnöknek a Polsat News kereskedelmi tévécsatornának adott interjúban tett kijelentésére, miszerint Lengyelország a jövőben nem nyújt katonai támogatást Ukrajnának. Az államfő a kialakult feszültséget igyekezett enyhíteni. A Polsat Newsnak nyilatkozva érzékeltette, lehetőséget lát arra, hogy a lengyel fegyveres erők modernizálása révén felszabaduló régebbi fegyverekből a jövőben átadjanak Ukrajnának. Hozzátette, „Morawiecki miniszterelnök szavait a legrosszabb módon értelmezték”. A Rzeczpospolita című napilap beszámolt a köztársasági elnöknek az Ukrajna újjáépítésével foglalkozó poznani kongresszuson tartott beszédéről. Ebben Duda kijelentette: „Azt akarom mondani önöknek, hogy számomra együttműködésünk Ukrajnával és az Ukrajnának nyújtott támogatás történelmi dimenziójú. Ezt nagyon komolyan mondom. Történelmi az, ami népeink és országaink között folyik. Ez nem csak néhány esemény, nem csak pár akció.” (…) A népeink között létrehozott emberi kötelék óriási erőforrás. Nem hiszem, hogy politikai vagy jogi vita ezt a létrehozott erőt és eredményt alááshatja.” Annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy a két nép közötti „barátság köteléke és szövetsége évszázadokig tart”. Az államfő ugyanakkor a TVP Info közszolgálati tévében kijelentette: „A lengyel hatóságoknak mindenekelőtt a lengyel érdekeket kell védeniük, és ezt is tesszük. (…) A támogatást, amit Ukrajnának nyújtunk, különösen a katonai segítséget a biztonságunkra vonatkozó megfontolás motiválta.” Hangsúlyozta: „Lengyelország azt akarja, hogy Ukrajna túlélje a háborút. (…) Az ehhez nyújtott támogatásunk hatalmas volt, de ami a gabona ügyét illeti, a farmerek érdeke a tét. Lengyelország élelmiszerből önellátó, megvan a saját gabonánk is, tehát a több millió tonna ukrán gabona beáramlása a mi szempontunkból elfogadhatatlan.” Duda ennek előre bocsátása után ugyanakkor kijelentette, hogy az ukrán gabona tranzitját továbbra is engedik, aminek eredményeként az a világon bárhova eljuthat. A PAP hírügynökségnek arra a kérdésére, hogy mi a véleménye Zelenszkijnek az ENSZ 78. ülésszakán tett megjegyzéséről, a köztársasági elnök azt válaszolta, hogy „túl messzire ment”.

Lengyelország Európa egyik legerősebb hadseregével akar rendelkezni

Balti aggodalom egy esetleges orosz hibrid támadás miatt

Blaszczak: a szabad Ukrajna szabad Lengyelországot jelent
Lengyelország támogatja Ukrajna harcát Oroszország inváziójával szemben, mert azt akarja, hogy a szomszédja „szabad, független Ukrajna legyen, nem pedig Oroszország része”, és, mert egy szabad Ukrajna egyúttal szabad Lengyelországot jelent” – idézte a PAP hírügynökség Mariusz Blaszczak védelmi minisztert, aki kijelentését Kielcében, a XXXI. Nemzetközi Hadiipari Szalon kiállításán tette.

Görögország csatlakozott a Három Tenger Kezdeményezéshez
A lengyel kezdeményezésre létrejött és Lengyelország által vezetett Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozóját Bukarestben tartották. A tanácskozást követő közös sajtótájékoztatón (melyen részt vett Andrzej Duda lengyel, Klaus Iohannis román, Gitanas Nauséda litván és Andrej Plenković horvát államfő) Duda elmondta: „A tanácskozás sikere, hogy Görögország csatlakozott kezdeményezésünkhöz. Az is tény, hogy Moldova és Ukrajna – amelyek az uniós csatlakozás útján járnak – szintén csatlakozott a Három Tenger Kezdeményezéshez, társult államként. Duda hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a kezdeményezés fő célkitűzése a tagállamok infrastruktúra fejlesztése, illetve ezen infrastruktúrák összekapcsolása. Az IAR, a Polskie Radio hírszolgálata tudósítása szerint Duda rámutatott, a háború Ukrajnában, a szállítmányok Ukrajnába jutásának szükségessége, illetve, hogy onnan az export termékek eljussanak, tehát, hogy Ukrajna megfelelően tudjon működni a jelenlegi rendkívül bonyolult helyzetben, mindez demonstrálja az infrastruktúra összekapcsolódásának és az országaink közötti együttműködésnek a fontosságát Közép-Európában. (A Három Tenger Kezdeményezésének tagja a Balti-tenger, a Fekete-tenger és az Adriai-tenger térségében Ausztria, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia, és most már Görögország is – a szerk.)
Forrás: www.gov.pl
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 598
16 245
113
Filléres kamerára pedig nem tellett nekik?
Ezt nem bírom az orosz hadseregben, ilyen filléres szarokon buknak el mindent.
A háború elején, ha minden harcjárműbe ráhegesztettek volna egy ~100.000.- forintos dízel generátort, megnyerték volna a háborút.
Veszel nekem is 100e Huf-ért dízel generátort? ;)
 

MZ/X

Well-Known Member
2021. május 27.
602
2 592
93
A kijevi óvodások mindössze 15%-a „beszél aktívan” ukránul – civil szervezet (RT)

A kijevi óvodások mindössze 15%-a „használ aktívan” ukrán nyelvet – derül ki a Spilnomova nevű civil szervezet felméréséből, amelynek deklarált célja az ország „tanulmányozása és a nyelvi helyzet megváltoztatása”.

A felmérés eredményeit a Szpilnomova alapítója, Andrej Kovaljov fedte fel a Texty.org.ua kedden megjelent interjújában. Az óvodások körülbelül 20%-áról derült ki, hogy egyáltalán nem beszél ukránul, helyette oroszt használt a mindennapi életében.
A felmérés szerint a többi óvodás az orosz és az ukrán nyelv keverékét használja. Kovaljov nem tárgyalta a pontos módszertant, amellyel a megállapításokhoz jutott.
Úgy tűnik, hogy a nyelvi helyzet óvodánként eltérő, attól függően, hogy az intézmény tesz-e aktív ukránosítási erőfeszítést, valamint a szülők erőfeszítéseitől függően. Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus kezdete óta azonban egyre több szülő kezdett ukrán nyelvet használni, miközben gyermekeihez beszél – mondta Kovaljov.

„Vannak óvodák, amelyek erre folyamatosan emlékeztetik a szülőket. És náluk nagyobb arányban használják az ukrán nyelvet. De sajnos az ilyen intézmények kisebbségben vannak. Az óvodáknak többnyire egyszerűen nincs politikájuk ebben a témában. Általában nem csinálnak semmit” – mondta.

Az aktivista szerint az ukrán nyelvhasználat helyzete nem jobb – sőt láthatóan még rosszabb – a tinédzserek körében. Míg a város iskoláiban ukrán nyelven tanítják a gyerekeket, úgy tűnik, hogy a nyelvpolitikának alig van hatása a valós életben való használatra, mondta Kovaljov.

" Vagyis nagyon sajátos helyzetünk van. Egyrészt orosz nyelvi környezetben látunk óvodásokat, másrészt az iskolai környezetben semmi változás nem látható."
„Például a kijevi tinédzserek által használt mémeknek csak 10%-a ukrán, 90%-a orosz vagy angol nyelvű. Itt felmerül a kérdés: lehet-e kreatív egy gyerek egy olyan nyelvvel, amely nem domináns számára?”

Kovaljov szerint a hivatalos nyelv népszerűsítésére tett erőfeszítések ellenére az ukrán iskolákban a gyerekek jelenleg csak „passzívan” tanulják a nyelvet, mint bármely más nyelvet, amelyet ott tanítanak. Tekintettel arra, hogy a nyelvi kérdés „erősen átpolitizált” az országban, úgy tűnik, az oktatási tisztviselők tartanak attól, hogy valóban tegyenek valamit ellene és megvárják, amíg „valahogy megoldódik magától” – mondta.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Lengyelország Európa egyik legerősebb hadseregével akar rendelkezni
Sokat akart a szarka, de nem bírta a farka!
Ez már nem lesz meg.
Ami volt odaadták Ukrajnának :( .
Amit várnak nem fog jönni:). Esetleg pár darab K2, aztán annyi.
Egyik háborúval esetlegesen érintett fél sem fog senkinek semmit sem eladni. Sem az USA, sem D-Korea.
Más.
Elnézve az iszonyatos távolságokat a nagy kicseszett orosz/ukrán pusztán, a világ összes páncélosa nem képes kitölteni. Nem is értem, hogy anno a Wehrmacht és a SZU mekkora erőket vont ott össze, hogy tankcsatáról lehetett egyáltalán beszélni. Jelenleg ez elképzelhetetlen.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 586
77 466
113
Hátramenetben történt, tehát a vezető nem láthatta az aknákat. A visszapillantó tükör harchelyzetben meg be van hajtva:cool:
Mi akadályozta meg a parancsnokot, hogy hátranézve segítse a sofőr munkáját? Talán nem merte kidugni a fejét a búvón harc közben? Igen ez elképzelhető és senkinek egy rossz szava nem lehet emiatt (nekem sincs!!!). Miért nem fordította hátra a panoráma optikáját, hogy a páncéltestből biztonságosan tudjon hátranézni? Jaaa, hogy nincs ilyen a T-80BVM-en 2023-ban amikor a Leopard 1-en már 1965-ben a szolgálatbaállításakor volt és nyugaton teljesen általános dolog az 1980-as évek legeleje óta? Roppant kellemetlen...
Szerinted hány spórolásból fel nem szerelt (hisz semmi más oka nincs, az orosz ipar képes ilyet gyárteni) panorámaoptika éri annyit, mint1 harckocsizó élete?
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 479
19 290
113
Mi akadályozta meg a parancsnokot, hogy hátranézve segítse a sofőr munkáját? Talán nem merte kidugni a fejét a búvón harc közben? Igen ez elképzelhető és senkinek egy rossz szava nem lehet emiatt (nekem sincs!!!). Miért nem fordította hátra a panoráma optikáját, hogy a páncéltestből biztonságosan tudjon hátranézni? Jaaa, hogy nincs ilyen a T-80BVM-en 2023-ban amikor a Leopard 1-en már 1965-ben a szolgálatbaállításakor volt és nyugaton teljesen általános dolog az 1980-as évek legeleje óta? Roppant kellemetlen...
Szerinted hány spórolásból fel nem szerelt (hisz semmi más oka nincs, az orosz ipar képes ilyet gyárteni) panorámaoptika éri annyit, mint1 harckocsizó élete?
Látod, ezek ilyen elmaradottak és egyszerűek. Láthatóan vérzik a szíved értük, de ne aggódj, ezt a háborút még így is megnyerik... :D Képzeld el, ha olyan okosak lennének, mint a NATO katonák, talán már az Atlanti -óceánban fürdenének... :D
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
911
10 353
93

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 732
3 850
113
Filléres kamerára pedig nem tellett nekik?
Ezt nem bírom az orosz hadseregben, ilyen filléres szarokon buknak el mindent.
A háború elején, ha minden harcjárműbe ráhegesztettek volna egy ~100.000.- forintos dízel generátort, megnyerték volna a háborút.
Ne már! Vajon miért kellett tolatva pucolni valami elől a, a legjobban védett részt mutatni az ellen felé? Honnét várta a tankos a támadást? Az adrenalinja hol volt a higgadt,a helyes, a körülményeket a drón perspektívájából tájékozódva döntést hozni?
Belegondolva a mai autó vezetéstámogató rendszerekbe, nem lehetne baleset az utakon. Aztán még is. ;)
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Az orosz hadsereg meghiúsította az ukrán dróntámadást a fekete-tengeri üdülőváros közelében

Október 14-én az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy két ukrán öngyilkos drónt lőttek le a Fekete-tenger felett, Krasznodar régió közelében.
"Moszkvai idő szerint körülbelül 7 óra 10 perckor az orosz hadsereg meghiúsította a kijevi rezsim újabb kísérletét arra, hogy drónok segítségével terrortámadást hajtson végre orosz létesítmények ellen" - áll a minisztérium közleményében. "Két pilóta nélküli légi járművet semmisítettek meg az orosz légvédelmi csapatok, amelyek a Fekete-tenger vizei felett teljesítettek szolgálatot a Krasznodari terület partjainak közelében".
A helyi Telegram-csatornák helyi lakosokra hivatkozva azt állították, hogy öt-hat robbanás történt, és állítólag több épületben kialudtak a fények.
Eközben a közösségi médiában megosztott videón egy nagy robbanás látható közvetlenül a tenger felett, miután az egyik drónt sikeresen elfogták.
Szocsi üdülővárosban nem voltak se áldozatai, se kárai az ukrán támadási kísérletnek - közölte Alekszej Kopaigorodszkij polgármester a Telegram-csatornáján.
"A repülőtér és az üdülőváros minden rendszere normálisan működik. A helyzet az operatív parancsnokság ellenőrzése alatt áll. Köszönet minden védelmi blokkunknak. A lakosok és a vendégek életét és egészségét nem fenyegeti veszély, minden nyugodt az üdülőhelyen" - tette hozzá.

A kijevi rezsim az elmúlt hetekben fokozta az orosz terület elleni drón- és rakétatámadásokat, amivel a jelek szerint az ellentámadás kudarcát próbálja jóvátenni.
Az orosz légvédelem az elmúlt héten 218 drónt, 19 HIMARS, Olkha és Uragan lövedéket, hét JDAM légi irányított bombát, 12 HARM sugárelhárító rakétát, valamint két Neptun hajó elleni rakétát fogott el a különleges katonai műveleti övezeten belül és kívül - közölte az orosz védelmi minisztérium. A balti-tengeri flotta légiereje egy haditengerészeti öngyilkos drónt is megsemmisített.

Az orosz hadsereg a fronton keresztül csapkodja a kijevi erőket

Az orosz hadsereg visszaverte a támadások újabb hullámát, és a front több irányából is célba vette a kijevi erőket - jelentette be a moszkvai védelmi minisztérium október 14-i tájékoztatóján.

Kupjanszk irányában az orosz Zapad haderőcsoport Ivanovka, Szinkovka és Timkovka közelében visszaverte az ukrán 14., 32. és 115. gépesített dandár hét támadását. A kijevi erők egy szabotázs- és felderítő csoportját is célba vették Liman Pervij közelében.
Az ezen az irányon zajló harcok során akár 215 ukrán katona is meghalt vagy megsebesült - közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy egy harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, három kisteherautót és egy lengyel gyártmányú Krab önjáró löveget is megsemmisítettek.

Krasznij Liman irányában az orosz Centr erőcsoport a 67. gépesített dandár két támadását verte vissza Szerebrjanka északi részén.
A csoport a 21., 63. és 67. gépesített dandár állásait is célba vette Torszkoje, Jampolovka és Cservonaja Dibrova közelében.
A kijevi erők 30 katonát, két gyalogsági harcjárművet, három páncélozott harcjárművet és két gépjárművet veszítettek ezen az irányban - közölte a minisztérium.

Donyeck irányában az orosz Jug-erők csoportja egy támadást vert vissza, és ukrán gyülekezeteket vett célba Andrejevka, Klescsejevka, Kurdjumovka és Marjinka közelében.
A minisztérium közölte, hogy az ukrán veszteségek ezen az irányon 185 katonát, három páncélozott harcjárművet, két gépjárművet, két amerikai gyártmányú M777-es és D-20-as vontatott ágyút, két Akatszija és Gvozdika önjáró ágyút és egy Bukovel elektronikus hadviselési állomást tettek ki.

Dél-Donyeck irányában az orosz Vosztok erőcsoport a 79. légitámadó és a 72. gépesített dandár Ugledar és Nyikolszkoje közelében lévő gyülekezeteket vette célba.
A csoport csapásai 170 ukrán katonát, egy gyalogsági harcjárművet, két páncélozott harcjárművet és három gépjárművet semlegesítettek a minisztérium szerint.

Zaporozsjei irányban a 23., 118. gépesített dandár és az Ukrán Nemzeti Gárda 15. dandárjának öt támadását verték vissza az orosz erők Verbovoje és Rabotino közelében.
Legalább 35 ukrán katonát, egy harckocsit, két páncélozott harcjárművet, három kisteherautót, egy Msta-B vontatott haubicát és egy amerikai gyártmányú M119-es vontatott tarackot semmisítettek meg ebben az irányban - közölte a minisztérium.



Eközben Herszon irányában Beriszlav közelében a 126. Területi Védelmi Dandár több ember- és eszközgyülekezetét vették célba. Ezenkívül egy szabotázs- és felderítő csoportot vettek célba Aljosinszki szigeténél.
Az ukrán veszteségek ebben az irányban 40 katonát, nyolc gépjárművet, egy Giatsint-B vontatott ágyút és három D-30-as vontatott ágyút tettek ki.

Az orosz védelmi minisztérium a következő részleteket is közölte a tájékoztató során:
Az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek operatív-taktikai és katonai repülése, pilóta nélküli légi járművek, rakétacsapatok és tüzérsége 115 területen semlegesítette az embereket és a haditechnikai eszközöket.
A légvédelmi rendszerek 31 ellenséges pilóta nélküli légi járművet lőttek le Nyrkovojé (Luganszki Népköztársaság), Beresztovojé (Harkovi terület), Verbovoje, Romanovszkoje (Zaporozsjei terület) és Pescsanovka (Herszon terület) közelében.
A különleges katonai művelet során összesen 488 repülőgépet, 250 helikoptert, 7821 pilóta nélküli légi járművet, 441 légvédelmi rakétarendszert, 12 598 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 1163 MLRS-sel felszerelt harcjárművet, 6764 tábori tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 14 230 speciális katonai gépjárművet semmisítettek meg.

Emellett orosz hírforrások olyan videókat osztottak meg, amelyeken több irányból mutatják az ukrán állások, gyülekezetek és lőszerraktárak ellen a közelmúltban végrehajtott légicsapásokat.

A mostani ukrán veszteségek a kijevi erők által több mint négy hónapja indított ellentámadás kudarcát tükrözik. Bár a kijevi rezsim valószínűleg nem fogja elismerni a vereséget, a romló időjárási körülmények valószínűleg néhány héten belül teljesen leállítják a szerencsétlen ellentámadást.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 400
45 998
113
Semmi sem érkezett Szevasztopolba és a Krímbe.
Azt írják, hogy hamis célpontok kilövésével tesztelték a légvédelmet.
Tekintettel a NATO légi felderítő és hasonló indítások munkájára, arra számíthatunk, hogy az ellenség támadásra készül, sérülékenységeket keres a légvédelmi rendszerünkben.