[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

csibeszke

Well-Known Member
2015. február 12.
1 754
3 963
113
Filléres kamerára pedig nem tellett nekik?
Ezt nem bírom az orosz hadseregben, ilyen filléres szarokon buknak el mindent.
A háború elején, ha minden harcjárműbe ráhegesztettek volna egy ~100.000.- forintos dízel generátort, megnyerték volna a háborút.
Ne már! Vajon miért kellett tolatva pucolni valami elől a, a legjobban védett részt mutatni az ellen felé? Honnét várta a tankos a támadást? Az adrenalinja hol volt a higgadt,a helyes, a körülményeket a drón perspektívájából tájékozódva döntést hozni?
Belegondolva a mai autó vezetéstámogató rendszerekbe, nem lehetne baleset az utakon. Aztán még is. ;)
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az orosz hadsereg meghiúsította az ukrán dróntámadást a fekete-tengeri üdülőváros közelében

Október 14-én az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy két ukrán öngyilkos drónt lőttek le a Fekete-tenger felett, Krasznodar régió közelében.
"Moszkvai idő szerint körülbelül 7 óra 10 perckor az orosz hadsereg meghiúsította a kijevi rezsim újabb kísérletét arra, hogy drónok segítségével terrortámadást hajtson végre orosz létesítmények ellen" - áll a minisztérium közleményében. "Két pilóta nélküli légi járművet semmisítettek meg az orosz légvédelmi csapatok, amelyek a Fekete-tenger vizei felett teljesítettek szolgálatot a Krasznodari terület partjainak közelében".
A helyi Telegram-csatornák helyi lakosokra hivatkozva azt állították, hogy öt-hat robbanás történt, és állítólag több épületben kialudtak a fények.
Eközben a közösségi médiában megosztott videón egy nagy robbanás látható közvetlenül a tenger felett, miután az egyik drónt sikeresen elfogták.
Szocsi üdülővárosban nem voltak se áldozatai, se kárai az ukrán támadási kísérletnek - közölte Alekszej Kopaigorodszkij polgármester a Telegram-csatornáján.
"A repülőtér és az üdülőváros minden rendszere normálisan működik. A helyzet az operatív parancsnokság ellenőrzése alatt áll. Köszönet minden védelmi blokkunknak. A lakosok és a vendégek életét és egészségét nem fenyegeti veszély, minden nyugodt az üdülőhelyen" - tette hozzá.

A kijevi rezsim az elmúlt hetekben fokozta az orosz terület elleni drón- és rakétatámadásokat, amivel a jelek szerint az ellentámadás kudarcát próbálja jóvátenni.
Az orosz légvédelem az elmúlt héten 218 drónt, 19 HIMARS, Olkha és Uragan lövedéket, hét JDAM légi irányított bombát, 12 HARM sugárelhárító rakétát, valamint két Neptun hajó elleni rakétát fogott el a különleges katonai műveleti övezeten belül és kívül - közölte az orosz védelmi minisztérium. A balti-tengeri flotta légiereje egy haditengerészeti öngyilkos drónt is megsemmisített.

Az orosz hadsereg a fronton keresztül csapkodja a kijevi erőket

Az orosz hadsereg visszaverte a támadások újabb hullámát, és a front több irányából is célba vette a kijevi erőket - jelentette be a moszkvai védelmi minisztérium október 14-i tájékoztatóján.

Kupjanszk irányában az orosz Zapad haderőcsoport Ivanovka, Szinkovka és Timkovka közelében visszaverte az ukrán 14., 32. és 115. gépesített dandár hét támadását. A kijevi erők egy szabotázs- és felderítő csoportját is célba vették Liman Pervij közelében.
Az ezen az irányon zajló harcok során akár 215 ukrán katona is meghalt vagy megsebesült - közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy egy harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, három kisteherautót és egy lengyel gyártmányú Krab önjáró löveget is megsemmisítettek.

Krasznij Liman irányában az orosz Centr erőcsoport a 67. gépesített dandár két támadását verte vissza Szerebrjanka északi részén.
A csoport a 21., 63. és 67. gépesített dandár állásait is célba vette Torszkoje, Jampolovka és Cservonaja Dibrova közelében.
A kijevi erők 30 katonát, két gyalogsági harcjárművet, három páncélozott harcjárművet és két gépjárművet veszítettek ezen az irányban - közölte a minisztérium.

Donyeck irányában az orosz Jug-erők csoportja egy támadást vert vissza, és ukrán gyülekezeteket vett célba Andrejevka, Klescsejevka, Kurdjumovka és Marjinka közelében.
A minisztérium közölte, hogy az ukrán veszteségek ezen az irányon 185 katonát, három páncélozott harcjárművet, két gépjárművet, két amerikai gyártmányú M777-es és D-20-as vontatott ágyút, két Akatszija és Gvozdika önjáró ágyút és egy Bukovel elektronikus hadviselési állomást tettek ki.

Dél-Donyeck irányában az orosz Vosztok erőcsoport a 79. légitámadó és a 72. gépesített dandár Ugledar és Nyikolszkoje közelében lévő gyülekezeteket vette célba.
A csoport csapásai 170 ukrán katonát, egy gyalogsági harcjárművet, két páncélozott harcjárművet és három gépjárművet semlegesítettek a minisztérium szerint.

Zaporozsjei irányban a 23., 118. gépesített dandár és az Ukrán Nemzeti Gárda 15. dandárjának öt támadását verték vissza az orosz erők Verbovoje és Rabotino közelében.
Legalább 35 ukrán katonát, egy harckocsit, két páncélozott harcjárművet, három kisteherautót, egy Msta-B vontatott haubicát és egy amerikai gyártmányú M119-es vontatott tarackot semmisítettek meg ebben az irányban - közölte a minisztérium.



Eközben Herszon irányában Beriszlav közelében a 126. Területi Védelmi Dandár több ember- és eszközgyülekezetét vették célba. Ezenkívül egy szabotázs- és felderítő csoportot vettek célba Aljosinszki szigeténél.
Az ukrán veszteségek ebben az irányban 40 katonát, nyolc gépjárművet, egy Giatsint-B vontatott ágyút és három D-30-as vontatott ágyút tettek ki.

Az orosz védelmi minisztérium a következő részleteket is közölte a tájékoztató során:
Az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek operatív-taktikai és katonai repülése, pilóta nélküli légi járművek, rakétacsapatok és tüzérsége 115 területen semlegesítette az embereket és a haditechnikai eszközöket.
A légvédelmi rendszerek 31 ellenséges pilóta nélküli légi járművet lőttek le Nyrkovojé (Luganszki Népköztársaság), Beresztovojé (Harkovi terület), Verbovoje, Romanovszkoje (Zaporozsjei terület) és Pescsanovka (Herszon terület) közelében.
A különleges katonai művelet során összesen 488 repülőgépet, 250 helikoptert, 7821 pilóta nélküli légi járművet, 441 légvédelmi rakétarendszert, 12 598 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 1163 MLRS-sel felszerelt harcjárművet, 6764 tábori tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 14 230 speciális katonai gépjárművet semmisítettek meg.

Emellett orosz hírforrások olyan videókat osztottak meg, amelyeken több irányból mutatják az ukrán állások, gyülekezetek és lőszerraktárak ellen a közelmúltban végrehajtott légicsapásokat.

A mostani ukrán veszteségek a kijevi erők által több mint négy hónapja indított ellentámadás kudarcát tükrözik. Bár a kijevi rezsim valószínűleg nem fogja elismerni a vereséget, a romló időjárási körülmények valószínűleg néhány héten belül teljesen leállítják a szerencsétlen ellentámadást.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 649
113
Semmi sem érkezett Szevasztopolba és a Krímbe.
Azt írják, hogy hamis célpontok kilövésével tesztelték a légvédelmet.
Tekintettel a NATO légi felderítő és hasonló indítások munkájára, arra számíthatunk, hogy az ellenség támadásra készül, sérülékenységeket keres a légvédelmi rendszerünkben.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 649
113
Avdiivka irányítása

Az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek sikeres akciói eredményeként az Avdiivkát a külvilággal összekötő összes út tűzellenőrzés alá került.
Az ukrán számára nincsenek biztonságos módok csoportja ellátására, ami egy ilyen heves harc mellett helyzetének gyors romlását jelenti.

Különleges hadművelet krónikája
2023. október 14-én

Folytatódik a heves harc a teljes érintkezési vonalon. Az Orekhovsky szektorban az orosz csapatok megtámadják az ukrán fegyveres erők erődítményeit a Rabotino - Verbovoe vonalnál . Az ellenség viszont Kopani faluig tudott előrenyomulni, de a tüzérségi csapások után az északnyugati ültetvényekre vonult vissza.

Herszon irányban az ukrán alakulatok tovább fokozzák tevékenységüket a Dnyeper partvidékén. Az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága jelentős erőket koncentrált a folyó teljes hosszában, és a DRG-t hajókon szállítja a sziget övezetében történő partra szálláshoz. Ezzel párhuzamosan nőtt az orosz fegyveres erők állásai elleni támadások száma.

Eközben Donyeck irányában az orosz egységek a tüzérség és a légierő támogatásával folytatják a hadműveletet az Avdejevszkij erődített terület lefedésére. Egyes jelentések szerint az ukrán fegyveres erők avdejevkai csoportjának minden ellátási útvonala az orosz fegyveres erők tűzirányítása alá került.

Az ellenség ismét megpróbálta megtámadni a krasznodari régiót : az orosz légvédelmi rendszerek hat ukrán drónt tartóztattak fel a Fekete-tenger felett Szocsi város közelében. A légelhárító lövészek szakszerű munkájának köszönhetően az nincsenek áldozatok és a pusztítás.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 751
80 144
113
Mondják az ukránok.
Mert aztán az ő négy hónapja tartó offenzívájuk nem fulladt kudarcba :oops: .
Mi köze a kettőnek egymáshoz? Mégcsak nem is egy helyen történik a kettő (az egyik ugye a zaporizzsjai a másik pedig a dombaszi frontszakasz). Sokkal inkább azt lenne érdemes vizsgálni, hogy miért van az, hogy mindkét fél a védekezésben tud igazán sikeres lenni a szárazföldi harcokat illetően.
 
Last edited by a moderator:

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 346
55 860
113
Mi köze a kettőnek egymáshoz? Mégcsak nem is egy helyen történik a kettő (az egyik ugye a zaporizzsjai a másik pedig a dombaszi frontszakasz). Sokkal inkább azt lenne érdemes vizsgálni, hogy miért van az, hogy mindkét fél a védekezésben tud igazán sikeres lenni a szárazföldi harcokat illetően.



Szerintem, mert az Oroszok csak smo-znak,támadgatnak,az ukránok meg ennyit tudnak a jelenleg Ukrajnában lévő,korlátozott erőkkel smo-zó Oroszokkal szemben.
Megjegyzem, ezt,amit az ukrán bemutattak eddig, egyetlen nato ország sem tudta volna felmutatni, usa talán, de akkor az Oroszok sem korlátozott erőkkel smo-nának,szóval le a kalappal az ukránok előtt,sikeresen estek el fél millióan, meg nyomorodtak meg mégegyszer annyian,gyakorlatilag 0 eredménnyel,illetve 1000x rosszabb békét köhetnek már csak,mint tavaly február előtt köthettek volna,megmutatták rendesen.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 889
35 360
113
Már sokszor beszéltem arról, hogy vannak itt nagyon sokan akik nem értenek velem egyet és a saját érveiket ütköztetik az enyémmel. Na ők függetlenül mindentől hasznos tagjai ennek a közösségnek. Ezzel szemben itt vagy te meg még néhány hasonszőrű, akik a primitív személyeskedésen kívül még semmilyen hozzáadott értékkel nem álltál elő, kvázi csak ennek a közösségnek az élősködői vagytok.


Mi köze a kettőnek egymáshoz? Mégcsak nem is egy helyen történik a kettő (az egyik ugye a zaporizzsjai a másik pedig a dombaszi frontszakasz). Sokkal inkább azt lenne érdemes vizsgálni, hogy miért van az, hogy mindkét fél a védekezésben tud igazán sikeres lenni a szárazföldi harcokat illetően.
összhaderőnemi harcot nemigen lászt támadásba egyik félrészéről sem.
sőt az utobbi egy évbe egység színtű mozzanatok sincsenek olyan előfordúl hogy egy elnyújtott terepszakaszon összesen kiad a támadók ereje egy egységet de azok nem egy célra dolgoznak.
valódi erőkoncentráció nincs ha valamivel meg is probáloznak azok fegyvernemi színtű akciók.
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 320
10 820
113
Álltólag Avgyejevkánál a meddőhányót visszafoglalták az ukránok. Berdicsinél még mindig próbálkoznak a ruszkik, de délen (Vodnaje és Opitje) van némi előrehaladás. (Hogy ez mit jelent azt sosem tudjuk meg...)

Azt írják, hogy elfoglalták az oroszok a meddőhányót, de erős tüzet kaptak a vegyi üzem területéről a tetőn, úgyhogy visszavonultak róla, jelenleg senki nincs rajta.
Délen és északabbra volt némi előre haladás, jelentős veszteségekkel. Viszont állítólag tűz alatt tudják immár tartani az összes ellátási útvonalat, ami bevezet a városba, ami problémás ukrán részről.
Ha jól tudom, komoly köd volt most a területen, így az oroszoktól a légierő és a drónok nem nagyon tudtak semmit csinálni, gondolom ha felszáll a köd, akkor ismét jönnek a helik és a drónok.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 751
80 144
113
Szerintem, mert az Oroszok csak smo-znak,támadgatnak,az ukránok meg ennyit tudnak a jelenleg Ukrajnában lévő,korlátozott erőkkel smo-zó Oroszokkal szemben.
Megjegyzem, ezt,amit az ukrán bemutattak eddig, egyetlen nato ország sem tudta volna felmutatni, usa talán, de akkor az Oroszok sem korlátozott erőkkel smo-nának,szóval le a kalappal az ukránok előtt,sikeresen estek el fél millióan, meg nyomorodtak meg mégegyszer annyian,gyakorlatilag 0 eredménnyel,illetve 1000x rosszabb békét köhetnek már csak,mint tavaly február előtt köthettek volna,megmutatták rendesen.
Ilyen nincs egy háborúban, mert az idő mint tényező az egyik legfontosabb egy háborúval kapcsolatban. Az, hogy te mint konkrét harcoló fél abban vagy érdekelt, hogy az adott háború minél tovább tartson a világ legnagyobb hülyesége még akkor is, ha helyi szekta ezt a marhaságot ismételgeti folyamatosan.
A harcoló felek abban érdekeltek, hogy a háború minél gyorsabban végetérjen (lehetőleg az ő győzelmükkel, de gondolom ezt mondani sem kell), amit támadgatással nem lehet elérni.
 

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93
Mi akadályozta meg a parancsnokot, hogy hátranézve segítse a sofőr munkáját? Talán nem merte kidugni a fejét a búvón harc közben? Igen ez elképzelhető és senkinek egy rossz szava nem lehet emiatt (nekem sincs!!!). Miért nem fordította hátra a panoráma optikáját, hogy a páncéltestből biztonságosan tudjon hátranézni? Jaaa, hogy nincs ilyen a T-80BVM-en 2023-ban amikor a Leopard 1-en már 1965-ben a szolgálatbaállításakor volt és nyugaton teljesen általános dolog az 1980-as évek legeleje óta? Roppant kellemetlen...
Szerinted hány spórolásból fel nem szerelt (hisz semmi más oka nincs, az orosz ipar képes ilyet gyárteni) panorámaoptika éri annyit, mint1 harckocsizó élete?
Műszaki és morális kérdések miértjeire a tankokat megrendelő fél illetve annak képviselője (esetünkben Oroszország budapesti nagykövetsége) tud választ adni neked. Az biztos, hogy az orosz harckocsizók hajlandók ezekkel a járművekkel harcba menni. Talán te is harcba mennél a tökéletlen magyar felszereléssel, ha úgy adódna. Felesleges a nyugatiakat ajnározni, hiszen a harckocsijaik szinte megfizethetetlenek, de éles helyzetben nem érnek annyival többet. A nyugati tankok műszaki fölénye akkor lenne lényeges, ha lenne gyártókapacitás, ami normális áron ontaná a járműveket. Mert egy éles helyzetben ugyanúgy (vagy három rá kilőtt lövedékkel/drónnal később) harcképtelenné válna a tank, ahogy Ukrajnában bármelyik, és az ezt túlélő európai harckocsizóknak ugyanúgy nem lenne mibe visszaülni, mint ahogy az ukránoknak sincs.


az idő mint tényező az egyik legfontosabb egy háborúval kapcsolatban.
És az egységnyi idő által legyártott hadfelszerelés... Csodafegyver híján a tervezők a teljesítmény, a megbízhatóság, a gyárthatóság és az ár közti egyensúlyt keresik, mert a fegyverekkel nem csupán csatákat kell nyerni, hanem a hátországnak képesnek kell lennie a gyártásra (beleértve a gyártás anyagi és materiális finanszírozását is). A Szovjetunió majd Oroszország több harci tapasztalatot szerzett Nyugat-Európánál, ezért számomra kissé furcsa és irracionális, hogy a nyugat-európai arrogancia akarja megmondani nekik, mivel és hogyan kéne és kell harcolni. Mindeközben körvonalazódni látszik, hogy az európai harckocsigyártás és az európai autógyártás egy cipőben jár. Nagyon szép ez a drága uniszex lábbeli, csak a talpa ne lenne lyukas...
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
4 793
8 672
113
Műszaki és morális kérdések miértjeire a tankokat megrendelő fél illetve annak képviselője (esetünkben Oroszország budapesti nagykövetsége) tud választ adni neked. Az biztos, hogy az orosz harckocsizók hajlandók ezekkel a járművekkel harcba menni. Talán te is harcba mennél a tökéletlen magyar felszereléssel, ha úgy adódna. Felesleges a nyugatiakat ajnározni, hiszen a harckocsijaik szinte megfizethetetlenek, de éles helyzetben nem érnek annyival többet. A nyugati tankok műszaki fölénye akkor lenne lényeges, ha lenne gyártókapacitás, ami normális áron ontaná a járműveket. Mert egy éles helyzetben ugyanúgy (vagy három rá kilőtt lövedékkel/drónnal később) harcképtelenné válna a tank, ahogy Ukrajnában bármelyik, és az ezt túlélő európai harckocsizóknak ugyanúgy nem lenne mibe visszaülni, mint ahogy az ukránoknak sincs.
Ugyan dehogy. Egyreszt pont most magyarazta el neked, hogy miert jobb es ezert tobbet ero a nyugati hk, masreszt nem minden hkt lonek ki, harmadreszt a nyugati harcjarmuvek tobbsegebol elve ki lehet szallni, az oroszokbol nemigen.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 346
55 860
113
Ilyen nincs egy háborúban, mert az idő mint tényező az egyik legfontosabb egy háborúval kapcsolatban. Az, hogy te mint konkrét harcoló fél abban vagy érdekelt, hogy az adott háború minél tovább tartson a világ legnagyobb hülyesége még akkor is, ha helyi szekta ezt a marhaságot ismételgeti folyamatosan.

Jelenlegi intenzitással az Oroszok sokkal tovább támadgathatnak,mint az ukránok, számukra sokkal kevésbé fontos időben befejezni,mint az ukránoknak.

A harcoló felek abban érdekeltek, hogy a háború minél gyorsabban végetérjen (lehetőleg az ő győzelmükkel, de gondolom ezt mondani sem kell), amit támadgatással nem lehet .



Addig támadgatnak,amíg akarnak,az ukránok meg ameddig van még kit berángatni a frontra,így a támadgatással is sima liba a győzelem, nőjj fel az Orosz léptékhez,már nem a cccp,de még mindig a 2. legerősebb a golyón,főleg mostanra,ill minél tovább húzódik a támadgatás,annál combosabb lesz tapasztalatban,technikában,gazdaságilag, iparilag,meg morálisan is.
Ez van.
Köszi usa.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 838
30 983
113
Ilyen nincs egy háborúban, mert az idő mint tényező az egyik legfontosabb egy háborúval kapcsolatban. Az, hogy te mint konkrét harcoló fél abban vagy érdekelt, hogy az adott háború minél tovább tartson a világ legnagyobb hülyesége még akkor is, ha helyi szekta ezt a marhaságot ismételgeti folyamatosan.
A harcoló felek abban érdekeltek, hogy a háború minél gyorsabban végetérjen (lehetőleg az ő győzelmükkel, de gondolom ezt mondani sem kell), amit támadgatással nem lehet elérni.
A harcoló felek abban érdekeltek, hogy a háború az ők győzelmükkel érjen véget és a lehető legkisebb veszteséggel számukra. Az idő csak harmadlagos szereplő a történetben. És ha úgy ítélik meg, hogy jobb emiatt a másikat kivéreztetni, mint mindennel nekimenni jóval nagyobb áldozatokkal, akkor azt fogják csinálni.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 122
2 051
113
A jolly joker válasz minden sikertelenségre, hibára, rossz döntésre, veszteségekre:

Nem háborúznak, hanem fél lábon hátrakötött kézzel különleges hadműveleteznek.

Lehet, hogy az ukrán ellentámadás eredményeire is ez a magyarázat? :oops: