[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 299
12 642
113
Engem minősít, de erről a cuccról korábban nem is hallottam:

UK delivers Terrahawk Paladin air defense system to Ukraine

"On October 11, 2023, the UK Defense Secretary announced a new military assistance package for Ukraine, valued at over £100 million. This package includes the delivery of the MSI-DS Terrahawk Paladin Very Short-Range Air Defense (VSHORAD) system. This marks the first instance of Ukraine receiving the Paladin system to enhance its air defense capabilities, particularly in countering the threat posed by Russian drones. The package, as described in this article, aims to support Ukraine's counter-offensive efforts, focusing on minefield clearance, vehicle maintenance, and fortifying defensive infrastructure."

Terrahawk_Paladin_925_001.jpg

The Paladin includes a NATO-standard Demountable Rack Offload and Pickup System (D.R.O.P.S.) module (Picture source: MSI-Defence)

"In September 2022, MSI-Defence Systems, a UK-based defense company, introduced the MSI-DS Terrahawk Paladin, a Very Short-Range Air Defense (VSHORAD) system designed to safeguard critical infrastructure and high-value targets against Unmanned Aerial Systems (UAS) and various incoming threats from the air, ground, and maritime domains. The system was updated in September 2023, further enhancing its capabilities, potentially making it a valuable addition to Ukraine's air and coastal defense arsenal. The Terrahawk Paladin has been noted for its performance in countering drone threats in land-based Counter-UAS (C-UAS) operations. It has the capability to engage a wide range of UAS threats, from small nano and micro-UAVs to larger tactical combat UAVs. The integrated Fire Control System, equipped with AI-enhanced target tracking and ballistic compensation, is designed to neutralize aerial threats effectively."
...

"The United Kingdom has committed to providing Ukraine with the MSI-DS Terrahawk Paladin V-SHORAD, apparently equipped with a 30 mm Mk44 Bushmaster II chain gun. The 30 mm Mk44 Bushmaster II is a well-established choice, shared with various military vehicles, including the Stryker Dragoon, the Boxer Vilkas, the Rosomak APCs, and the AS21 Redback, and the Leopard IFVs.
Furthermore, the system offers a broad range of effectors and ammunition options, including programmable Air Burst munitions, proximity-fused rounds, and various remote-controlled weapon systems from the MSI-Defence catalog. These options include the Terrahawk DS, available in 25mm (480 rounds), 30mm, and 40mm variants, and the Terrahawk FZ, which is a missile version. The Terrahawk LW provides cannon options in 14.5mm HMG (ammunition capacity: 400 rounds), 25mm (ammunition capacity: 200 rounds), and 30mm (ammunition capacity: 240 rounds). Finally, the Terrahawk RWS offers cannon options in 7.62mm (ammunition capacity: 400 rounds) or 12.7mm (ammunition capacity: 150 rounds)."

Terrahawk_Paladin_925_002.jpg


Fegyverteszt-szaga van inkább ennek is... :mad:
A csehek anno nem tudták, hogy így kéne elnevezni (DROPS) a Prága önjáró légvédelmi gépágyút, amelynek mellesleg a gépágyútorony részét ugyanígy le lehetett tenni a földre.
 
  • Tetszik
Reactions: balsteffl and enzo

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 343
33 399
113
"Az oroszok rosszul felszerelt katonák tömegével rohamoznak a fronton" állitja Klaus Wittmann, volt német generális a Die Weltben.

Jaja, 1944-ben is így volt.

Ez politikai szinten is hülyeség. Ha bevetnének 1millió katonát az oroszok és 600.000 lenne a veszteség, akkor meg is érdemlik. De ha bevetnének 1millió katonát, akkor ezt a háborút lezárhatnák néhány hónap alatt, mert egész egyszerűen erre Kijevnek nem lenne válasza. Jelenleg a 2022 előtti orosz-ukrán határ felén még front sincs, nemhogy háború, ha itt frontot nyitna az orosz haderő, akkor az ukránoknak nem lenne ereje megállítani őket. Jelenleg ott tartunk, hogy nagyjából egyenlő számú, vagy csak minimális orosz élőerő fölény van, nincs olyan elv ami azt mondja, hogy egy konvencionális háborút azonos élőerő mellett minimális technológiai különbséggel eredményesen meg lehet vívni. És ezt is látjuk majd 2 éve. Szerencsétlenkednek az oroszok, mert valami barom kitalálta, hogy képesek ilyen kondíciók mellett győzni.

1 millió katonának tudnának adni felszerelést? Gondolom csak egy rozsdás AK-t, akkor már tényleg az emberhullám-taktika maradna csak. Végül is Irán sikerrel alkalmazta 40 éve.
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
4 512
7 973
113
Ez politikai szinten is hülyeség. Ha bevetnének 1millió katonát az oroszok és 600.000 lenne a veszteség, akkor meg is érdemlik.
Erre az oroszok mindig is kepesek, tudod te is, csak ezt az opciot egzisztencialis vegveszelyre tartogatjak.

De ha bevetnének 1millió katonát, akkor ezt a háborút lezárhatnák néhány hónap alatt, mert egész egyszerűen erre Kijevnek nem lenne válasza.
De nagyon eros politikai visszhangja lenne otthon, es barmennyire is nem demokracia a putyini autoriter rendszer, nem is sztalini terrorral marad hatalmon.
Vannak frakciok es erdekcsoportok, barmelyik kepes lenne azonnal kinyirni Putyint, ha nagyon meggyengulne a tamogatasa.

Jelenleg a 2022 előtti orosz-ukrán határ felén még front sincs, nemhogy háború, ha itt frontot nyitna az orosz haderő, akkor az ukránoknak nem lenne ereje megállítani őket. Jelenleg ott tartunk, hogy nagyjából egyenlő számú, vagy csak minimális orosz élőerő fölény van, nincs olyan elv ami azt mondja, hogy egy konvencionális háborút azonos élőerő mellett minimális technológiai különbséggel eredményesen meg lehet vívni. És ezt is látjuk majd 2 éve. Szerencsétlenkednek az oroszok, mert valami barom kitalálta, hogy képesek ilyen kondíciók mellett győzni.
Nem is igazan szerencsetlenkednek, hanem borzaszto alacsony hatasfoku az iranyitasuk, tudod jo. Az egesz top-down rendszeruk eletkeptelen a fejek nelkul, a szoges ellentete a nemet ill. ma mar NATOs, eros altiszti hataskorre epulo rendszerhez kepest (amely mogott persze ugyanugy idiotak vannak a gazdasagi-politikai kormanyrudnal).
Erre jott meg az inkompetens idiotak es a korrupcio altal ellopott penz, hianyzo felszerelesek stb – ez egy teljes evbe kerult az oroszoknak, hogy ujra osszerakjanak egy mukodo haborus logisztikat, beinditani-felporgetnio a hadiipari gyartast stb.
Viszont szerintem sosem volt tervben, hogy ok majd bekebelezik egesz Ukrajnat, ahhoz nem 200-300 ezer emberrel mesz neki, az kozrohej meg allitasnak is. Szerintem ma mar jol latszik, ok kormanyvaltast akartak, meg esetleg a keleti felet behuzni. Sokkal rosszabbul sult el, mint eredetileg gondoltak, igy bele kellett allni ebbe a tranch warfare oruletbe, ez belekerult egy evbe meg vagy 200-300 ezer katona eletebe, hogy megszilarditsanak egy 1000+ kilometeres frontvonalat. Viszont sikerult, es az ukranoknak semmifele megoldasuk nincs erre, hiaba aldoztak be ok is vagy 300 ezer embert az otodakkora lakossagukbol.

Ha az amerikai budget nem valtozik, akkor az oroszoknak ezen a ponton max 2-3 honapot kell kivarniuk mar csak, addigra felszarad a penzugyi lelegeztetogepbol a tapanyag, es azonnal szethullik az egesz ukran allam. Teljesen felesleges lenne masik 200-300 ezer embert bealdozniuk.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 443
79 456
113
Lehet az a véleményed, hogy egy barom az, aki kitalálta, hogy egy ez ily módon nyerhető, az idő majd megmutatja, barom-e vagy sem. Mi csak azt mondjuk, hogy ez a tervük, ezért csinálják úgy, ahogy.
Dehogy ez a tervük. A tervük világos volt: csinálni egy Krím 2-t pár hét alatt.
Senki nem gondolkozik olyan hülyeségben, hogy indítok egy elhúzódó háborút szándékosan.
Jaja, 1944-ben is így volt.



1 millió katonának tudnának adni felszerelést? Gondolom csak egy rozsdás AK-t, akkor már tényleg az emberhullám-taktika maradna csak. Végül is Irán sikerrel alkalmazta 40 éve.
Az az ő dolguk, de ha rátámadsz egy olyan országra ami 8 évig arra készült, hogy megtámadod, akkor azért illik valamiféle készletekkel rendelkezned.
Azt meg gyorsan tegyük hozzá, hogy semmit nem ér az orosz emberanyag , ha nem tudnak neki adni semmit.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 524
20 456
113
Dehogy ez a tervük. A tervük világos volt: csinálni egy Krím 2-t pár hét alatt.
Senki nem gondolkozik olyan hülyeségben, hogy indítok egy elhúzódó háborút szándékosan.

Az az ő dolguk, de ha rátámadsz egy olyan országra ami 8 évig arra készült, hogy megtámadod, akkor azért illik valamiféle készletekkel rendelkezned.
Azt meg gyorsan tegyük hozzá, hogy semmit nem ér az orosz emberanyag , ha nem tudnak neki adni semmit.
Dudi, nem unod még? Dőlj hátra ls várd ki a végét. Ha igazad lesz örülj, ha nem, akkor vond le a következtetéseket.
1. A NATO-nak mindig igaza van.
2. Ha 2. akkor 1.
Az azért megnyugvással tölt el, hogy kis hazánkat védő hős NATO katonánk naprakész információkkal rendelkezik az orosz szándékokat illetően. Megnyugtató ez a hatékony hírszerzés... :D Esetleg beavathatnád az SZBU-t is. :D
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 702
16 973
113
Dehogy ez a tervük. A tervük világos volt: csinálni egy Krím 2-t pár hét alatt.
Senki nem gondolkozik olyan hülyeségben, hogy indítok egy elhúzódó háborút szándékosan.

Az az ő dolguk, de ha rátámadsz egy olyan országra ami 8 évig arra készült, hogy megtámadod, akkor azért illik valamiféle készletekkel rendelkezned.
Azt meg gyorsan tegyük hozzá, hogy semmit nem ér az orosz emberanyag , ha nem tudnak neki adni semmit.
Eltekintve attól a TÉNY-től, h itt a fórumon pont zéró ember tudja, h a feleknek milyen tervük volt/van, elárulod, h melyik hadviselő felet sürgeti az idő? Javaslom ezt mérlegelni az energetika, élelmiszer, ipari termelés és nyersanyag szemszögéből vizsgálni.
Hozzáteszem, másfél éve még lehetett olyan tervük az oroszoknak, h rárugják a kupira az ajtót és hamar vége.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 119
2 039
113
Dehogy ez a tervük. A tervük világos volt: csinálni egy Krím 2-t pár hét alatt.
Senki nem gondolkozik olyan hülyeségben, hogy indítok egy elhúzódó háborút szándékosan.

Az az ő dolguk, de ha rátámadsz egy olyan országra ami 8 évig arra készült, hogy megtámadod, akkor azért illik valamiféle készletekkel rendelkezned.
Azt meg gyorsan tegyük hozzá, hogy semmit nem ér az orosz emberanyag , ha nem tudnak neki adni semmit.
Teljesen reménytelen.
Totális vakságban, elfogultságban vannak.
Az orosz bármit csinál az úgy jó.

dudi!
Lenne egy kérdésem: Nem lehet, hogy az ukránok szándékosan nem foglalták még vissza a Krímet? Nem lehet, hogy szándékosan elhúzódó háborút csinálnak, hátrakötött kézzel harcolnak, mert így kevesebbek a veszteségeik?
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 319
10 804
113
Dehogy ez a tervük. A tervük világos volt: csinálni egy Krím 2-t pár hét alatt.
Senki nem gondolkozik olyan hülyeségben, hogy indítok egy elhúzódó háborút szándékosan.

Az az ő dolguk, de ha rátámadsz egy olyan országra ami 8 évig arra készült, hogy megtámadod, akkor azért illik valamiféle készletekkel rendelkezned.
Azt meg gyorsan tegyük hozzá, hogy semmit nem ér az orosz emberanyag , ha nem tudnak neki adni semmit.
Komolyan nem értelek. Senki nem mondta, hogy erre készültek az elején, pont azt mondtam én is már sokszor, hogy csak kormányt akartak buktatni.

Ez nem jött be, újratervezték a dolgokat, az új helyzethez. A nem sietünk, hanem kivárjuk, amíg kivérzik az ellenfél stratégia kb. Tavaly ősz óta érezhető, a herszoni kivonulás óta.

Alkalmazkodnak a helyzethez.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 578
14 859
113
Dudi, nem unod még? Dőlj hátra ls várd ki a végét. Ha igazad lesz örülj, ha nem, akkor vond le a következtetéseket.
1. A NATO-nak mindig igaza van.
2. Ha 2. akkor 1.
Az azért megnyugvással tölt el, hogy kis hazánkat védő hős NATO katonánk naprakész információkkal rendelkezik az orosz szándékokat illetően. Megnyugtató ez a hatékony hírszerzés... :D Esetleg beavathatnád az SZBU-t is. :D
Nem unjátok mèg ezt a hős NATO katonázást? :rolleyes:
Annyit dobna a topic szinvonalán.

Gondolom ti jóval jobban naprakèszebben èrtesültek vagytok az oroszok mit,mièrt,hogyan csinálnak mint dudi.


technikai részbe nem szólok bele, de azt azért jelzem, hogy amikor azt emlegetjük, hogy az oroszok nem sietnek, mert nincs hová, ott a hadvezetésre gondolunk, a döntéshozókra, és az oka nyilván pont az, hogy úgy számolnak, hogy így kisebb veszteséggel érnek célba annál, mintha bevinnének még egy milló katonát és folyamatosan nyomnák őket előre a kiépített ukrán állásokra. Nyilván az orosz hadvezetésnek is jobb, ha 2 évig tart, de csak 200ezer halottjuk lesz, mintha megpróbálnák 1 év alatt letolni, de úgy meg lesz 600ezer az elesett katonák száma. De nem hiszem, hogy ezt nem érted, inkább csak vagy nem akarod érteni, vagy csak tetteted az értetlenséget
Most komolyan.

Szerinted csak az az oka, hogy így kisebb a vesztesèg?

Olyan nem jut eszedbe, hogy nem kèpesek rá?
Szemèlyi felszerelès(normális).
Járművek amibe beültetik őket.
Fegyver anyag.
Kikèpzèsi kapacitás.
Pènz.

Gondolom ti sem talpas gyaloghadosztályokban gondolkodtok.


Persze lehet a taktika, hogy elhúzzák várva hogy a nyugat, beleun,elfárad,kimerül az ukrik támogatásában.

De mèg így is, ha lenne rá mód, jobb lenne berántani + embereket.
Így jobban lehetne pihentetni a harcoló csapatokat.
Nagyobb tartalèkkal rendelkeznènek.
Hosszabb idő állna rendelkezèsre kikèpezni az újakat.
Jobban tudnák a vesztesègeket pótolni.


Nincs az a katonai vezetès aki azt mondja.
"Figyu 2-szer ennyi ember áll rendelkezèsemre? Ja köszi nem. Jól megvagyunk ennyivel is." :rolleyes:
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Vészhelyzet egy ukrán erőműben

Megdöbbenve olvastam, hogy a Portfólió.hu múlt heti energetikai konferenciáján az egyik előadó arról beszélt, hogy Ukrajna „a nukleáris energia területén is sikerrel vált le az orosz forrásokról, miután a Westinghouse cég szeptemberben töltötte be az első fűtőelemeket a Roszatom által gyártott VVER–440-es reaktorokba, miután korábban már ezt megtette a VVER–1000-es berendezések esetében”. Az előadó hozzátette azt is, hogy szerinte ez magyar szempontból is nagyon fontos, mert a paksi atomerőmű egyes blokkjai is ilyen típusúak. Nem tudni, hogy az előadó szándékosan vagy a szakmai információk hiánya miatt állított-e valótlanságot. Nagyon úgy tűnik, hogy szeptemberben az amerikai nukleáris üzemanyag ukrajnai alkalmazását (vagy „próbaüzemét”) nem verték nagydobra, hiszen erről csak néhány külföldi hír jelent meg… Talán nem bíztak a biztonságos üzemeltetésben? Vegyük sorra a tényeket!
A hivatkozott konferencia előtti napok hírei arról szóltak, hogy Ukrajnában a rivnei atomerőműben az orosz VVER–440 típusú reaktorokba szeptemberben berakott „amerikai” üzemanyaggal máris súlyos problémák adódtak és vészhelyzet alakult ki. A pánik akkora volt, hogy más atomerőművekből és Svédországból is hívtak szakembereket a helyzet megoldása érdekében.
Ami tetézi a bajt, hogy Ukrajna erről a súlyos incidensről a hírek szerint nem értesítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget, és az orosz fél mint gyártó segítségét sem kérte. Ez lenne az előadó által hangoztatott siker? Aligha. Ráadásul a helyzet ennél súlyosabb.
A történet azért igazán megdöbbentő, mert a nukleáris biztonság olyan evidencia az atomenergetikában, amely kötelezően felülír minden más szempontot, köztük a politikai és gazdasági megfontolásokat. Mi történt ezzel szemben a rivnei atomerőmű esetében? A csak nevében „amerikai” Westinghouse (a cég jelenleg kanadai cégek tulajdonában van) korábban többször is próbálkozott már az orosz gyártmányú üzemanyagot saját gyártmányúval helyettesíteni. A paksi atomerőmű blokkjainál kétszer nagyobb egységteljesítményű VVER–1000 típusú reaktorokhoz fejlesztett saját üzemanyagot. Az üzemeltetők korábban Csehországban, illetve Ukrajnában kipróbálták, de köszönték, nem kértek az amerikai üzemanyagból, mert súlyos, a biztonságot veszélyeztető műszaki problémák léptek fel a használatuk során. A Westinghouse kazettái deformálódtak. Állítólag azóta kiküszöbölték a problémát és Ukrajna amerikai üzemanyagra áll át, de megbízható információ nincs az ottani üzemeltetési tapasztalatokról.
Most viszont van. A Westinghouse szakembereinek újra vissza kell ülniük a tervasztalhoz, hiszen a szeptemberben berakott amerikai üzemanyaggal – amelyet végül Spanyolország helyett Svédországban gyártottak – már most súlyos problémák merültek fel, ami az üzemanyag ukrajnai engedélyeztetésével kapcsolatos kérdést is felvet.
Láthatóan Ukrajna és a Westinghouse cég úgy döntött az amerikai üzemanyag használatáról, hogy korábban nem győződött meg annak biztonságos üzemeltethetőségéről. Nem is tehették, hiszen orosz reaktorokról van szó, az orosz gyártó nélkül nem lehet igazolni, hogy az üzemanyag biztonságos.
Ugyanakkor a hírek nem szólnak arról, hogy ebből a célból bármilyen megkeresés érkezett volna a Roszatomhoz. Arról nem is beszélve, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség hivatalos oldalán sem találhatók olyan információk, amelyek az amerikai üzemanyag megbízhatóságáról vagy engedélyezéséről szólnának.
Láthatóan az engedélyeztetéssel és a gyártással is kapkodtak. Ezt támasztja alá Svédország ukrajnai nagykövetének beszéde is, amit az amerikai üzemanyag berakása alkalmából tartott. Íme: „Amikor megkezdődött az ukrán–orosz konfliktus, partnereinkhez fordultunk a Westinghouse cégnél azzal a javaslattal, hogy gyorsítsuk fel a VVER–440 típusú reaktorokhoz szükséges üzemanyaggyártást. Mérnöki támogatással másfél év alatt legyártották…”

Nos, a szakmai tapasztalatok hiányának és a politikai alapú sürgetésnek meglett az eredménye.
Ez intő jel lehet az Európai Uniónak is, hiszen ma ott tartunk, hogy a diverzifikáció szükségességére hivatkozva politikai hátszéllel próbálnák kiszorítani az orosz Roszatom által gyártott megbízható nukleáris üzemanyagot és azt az amerikai Westinghouse által gyártottal helyettesíteni. A Westinghouse a VVER–440 típusú, Pakson is üzemelő blokkokhoz fejleszt üzemanyagot, aminek költségét nyilván az uniós hátszéllel létrejött konzorcium tagjainak, Paksnak és a finn, cseh, illetve szlovák testvérerőműveinek kell majd állniuk. Ráadásul a fejlesztés és az engedélyeztetés hosszú évekbe, akár öt-hét évbe is telhet, és nincs garancia rá, hogy nem úgy végzik az amerikai kazetták, mint a VVER–1000 típusú reaktorok amerikai üzemanyaga. Ukrajnában az első intő jelet már láthatjuk a VVER–440 típusú amerikai üzemanyagokkal kapcsolatban. Mindezeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, ha ellátásbiztonságról beszélünk.
A paksi atomerőmű mindig is elismerően nyilatkozott az orosz üzemanyagról, amelyet biztonságosként, megbízhatóként és gazdaságosként jellemzett.

A Roszatom, az ukrajnai háború első évében, tavaly többször is, a szerződés szerint – előbb légi úton, majd tavaly karácsony előtt Bulgárián és Románián keresztül hajóval, majd vasúton – juttatta el a paksi atomerőmű által megrendelt üzemanyag-szállítmányt. Említést érdemel az is, hogy a Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL az elmúlt évtizedekben folyamatosan fejlesztette a paksi üzemanyagot, ennek köszönhetően ma a paksi atomerőmű 15 hónapos üzemeltetési ciklussal működik, ami tovább növelte a gazdaságosságot.

A Westinghouse cég nem rendelkezik és nem is rendelkezhet azzal a több évtizedes fejlesztési, gyártási és üzemeltetési tapasztalattal, amellyel az orosz üzemanyag gyártója. Ezeket a tapasztalatokat nem lehet politikai alapú döntésekkel vagy a nukleáris biztonság elsőrendűségét hátrébb sorolva a tervezési, gyártási, engedélyezési és tesztelési időt lerövidítve pótolni. Mérnökként úgy gondolom, hogy a zavaros háborús helyzetben megengedhetetlen a kísérletezgetés az amerikai üzemanyaggal! A rivnei atomerőmű VVER–440-es reaktorában súlyosan leszerepelt amerikai üzemanyag esete alapjaiban kérdőjelezi meg az ukrajnai engedélyeztetési eljárást, ami felvet egy még súlyosabb kérdést.

Ukrajna a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség tagjaként vélhetően a nemzetközi ellenőrzést mellőzve döntött a bizonytalan minőségű és biztonsági kockázatot hordozó amerikai üzemanyag használatáról.
Ezért nagyon fontos, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a többi érintett európai ország, köztük Magyarország és az illetékes Országos Atomenergia-hivatal vasszigorral érvényesítse a nukleáris biztonság mindenekfelettiségét.

A szerző atomenergetikai szakértő, az Atombiztos.blogstar.hu oldal szerzője
 

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
378
2 594
93
Persze lehet a taktika, hogy elhúzzák várva hogy a nyugat, beleun,elfárad,kimerül az ukrik támogatásában.

Szerintem van létjogosultsága ennek a taktikának.

Ebben a háborúban az derült ki, hogy a mai technikai adottságok mellett, feltéve, hogy mindkét fél rendelkezik az eszközökkel, támadni nagyon nehéz.

Ahogy én látom, az ukrán ellentámadás nem azért fulladt kudarcba, mert az ukránok bénák, hanem azért, mert az évezredeken keresztül kialakult katonai doktrínákat még nem sikerült átalakítani a kor követelményeinek megfelelően.

Hol volt eddig olyan, hogy 5-7 perc alatt tudta az ellenfél hol készülsz támadni, a front teljes hosszában? De említhetném a könnyen hordozható, nagy értékű eszközök elleni, viszonylag olcsó fegyvereket is, a drónok tömegét, a kommunikáció sebességét, a tűzvezetés pontosságát.

Ha megnézzük a másik oldalról, az oroszok pontosan ugyanígy szenvednek a támadásokkal.

Persze lehetne még embereket bedobni a darálóba, csak annak vannak olyan folyományai, amelyek túl nagy költséget jelenthetnek. Illetve láttuk, hogy az ukránoknak milyen jól bejött ez a taktika.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 673
13 686
113
az alja szenny médiából egybkis propaganda hír:


mintha ne lenne mindegy a fronton, hogy egy a6os leo2 vagy egy hulladék bradley lett volna,
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 524
20 456
113
Nem unjátok mèg ezt a hős NATO katonázást? :rolleyes:
Annyit dobna a topic szinvonalán.

Gondolom ti jóval jobban naprakèszebben èrtesültek vagytok az oroszok mit,mièrt,hogyan csinálnak mint dudi.
1. Nem, ezt nem lehet megunni... :D
2. Nem hiszem, hogy itt bárki naprakész lenne az orosz szándékokat illetően. Igaz, nem is akarunk meggyőzni senkit arról, hogy nálunk a bölcsek köve, és Putyin reggelenként jelenti, hogy mit álmodott az éjjel.
3. Ha az elvtelen oroszfikázás nem rombolja a topicot, akkor a "hős NATO katonázás" sem. Csak hogy egyenlő legyen az a bizonyos mérce. :D
4. Vért izzadtok, hogy valahogy igazolhassátok, hogy az oroszok azért húzzák az időt, mert nem képesek másra. Lehet. A keleti technikák szarok, semmitérők, elmaradottak. Lehet. De akkor a NATO kiképzett, NATO vezetett, NATO általi céladatokat és NATO technikát használó ukrán sereg, ami ráadásul létszámfölényben van, mit tud ennyit tökölni még mindig Ukrajna területén? Hiszen már rég Moszkva alatt kellene a pusztába kergetni az orosz dandárokat...
Ja, hogy eddig valamennyi aktuális "csodafegyverről" kiderült, hogy mégsem wunderwaffe? Az baj, mert esetleg jogosan aggódhatnánk, hogy ezek a fegyverek fognak bennünket megvédeni az "orosz hordáktól"? Ráadásul ennyire magas lovon ülő, az ellenséget mélyen lenéző, önérzetes NATO katonák kezelésében?
Csak picit aggódom, mert egyszer láttam már közelről, milyen ha nem vesszük komolyan a másik oldalt...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 606
48 034
113
Zaporozhye iránya, a Zaporozhye régió és a DPR közötti kereszteződés.
Seregünk továbbra is Prijutnojetól északra halad
A légiközlekedés és a nehéztüzérség aktív támogatásával további 500 métert sikerült előrelépnünk.

Avdeevskoe irányba

Rohamműveleteink a teljes Avdejevszkij-irány mentén folytatódnak. A nehéztüzérségi és légiközlekedési támadások intenzitása kissé csökkent. Harcosaink megerősítik pozícióikat az ellenség elleni közelmúltbeli támadások során, hogy folytassák előrenyomulásukat.
Az elmúlt 24 órában hadseregünk tovább mozgott mind a déli, mind az északi szárnyon, nevezetesen: Severny, Tonenky, Stepovoy (Petrovsky), Keramik és a hulladékterületen.
A közeljövőben az orosz hadsereg csapásainak és támadásainak intenzitásának növekedésére számítunk.

Forrásunk arról számol be, hogy az elnöki hivatalban már mindenki tisztában van azzal, hogy Ukrajna nem kaphat majd 43 milliárd dollárt nyugattól a 2024-es költségvetési hiány fedezésére.
A hatóságok már a következő lehetőségeket mérlegelik:
1. 100-300%-os kamatemelés
2. szociális juttatások csökkentése stb.
3. A dollár/hrivnya árfolyam 20-35%-os emelése (ez még mindig pozitív forgatókönyv) ).
4. A fizetések és az összes szociális szolgáltatás késedelme

A forrás szerint Bankova a legjobb esetben 22 milliárd dollárra számít, negatív esetben kevesebb mint 14 milliárdra. Legnegatívabb formájában kevesebb, mint 4 milliárd, de ez egy fiaskó és egy összeomlás lesz.

Minden forrásunk azt állítja, hogy az Elnöki Hivatalnak óriási problémái vannak, amiket nem mondanak az átlagembernek, hogy pozitív illúzióban tartsa a tömegeket. De eljön az idő, és a tömegek szembesülnek ezzel a valósággal, amiről a „ze-office emberek” nem figyelmeztetik őket.


Az ukrajnai orosz katonai művelet legfontosabb eseményei október 13-15

▪️Ellenséges víz alatti drónok megtámadták a "Pavel Derzhavin" járőrhajót a Szevasztopoli-öböl közelében. Az eset következtében a hajó kisebb sérüléseket szenvedett, és a feléje érkező vontatóhajó is megsérült.
▪️Az ukrán egységek hat drónnal próbálták megtámadni a szocsi nemzetközi repülőteret. Az orosz légvédelmi egységek a Fekete-tenger felett feltartóztattak minden járművet, megelőzve a károkat és az áldozatokat.
▪️A front Szvatove szektorában az orosz egységek továbbra is előrenyomulnak Makiivka irányába . A tartalékok frontvonalba történő átcsoportosítása ellenére az ukrán egységek nem ragadják meg a kezdeményezést a szektorban.
▪️Donyeck irányban az Avdiivka erődítmény közelében folytatódnak az aktív harcok. A salakhalom egy részének elhagyása ellenére az orosz csapatoknak sikerült létrehozniuk a tűz irányítását az AFU csoport ellátási útvonalai felett a városban.
▪️Az ukrán egységek továbbra is ágyúzzák a donyecki agglomerációt, többek között kazettás lőszer használatával. A lakóépületek és a polgári infrastruktúra megrongálódott. Három ember meghalt és nyolc megsebesült.
▪️A Vremivka szektorban az AFU egységei többször is támadást kíséreltek meg Staromaiors'ke közelében. Az orosz csapatok minden támadást visszavertek, és arra kényszerítették az ellenséget, hogy veszteséggel vonuljon vissza eredeti pozícióira.
▪️Az Orikhiv szektorban orosz rohamcsoportok haladtak előre a Robotyne - Verbove vonalon. Nyugaton a kézi lőfegyverek és a tüzérségi tűz elnyomta az AFU azon kísérletét, hogy az irányítási zónát Kopani irányába bővítse .
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 235
67 876
113
Ott most mindenkinek megy a fegyverteszt meg a harci eljárások finomítása. De balról simán kilőhető, ott van egy platformon vele a radar, gondolom azt nem kaszálja el az ágyú uh arra védtelen, kb annyira lehet egyébként potens, mint a Pancir rakéták nélkül csak egy gépágyúval és mobilitás nélkül, mert végülis az.
Szerintem a radar kihelyezheto, ott a kabeldob rajt talan 200m kabellel.
De annyira nem lenyeges, ugyis keves lesz belole mindenhez es ez sem csodafegyver, na meg a vaskipa is tulterhelheto mint tudjuk, akkor ez meg foleg.

A szigeteken lévő ukranokat lepucoltak.
A gaz +600 dollar es megy fel.
Mirgorodot megint szetbombaztak es mas celpontokat is.

Avdejevka terkepek.


Donyeckben egy 10 eves gyerek talalt egy fel nem robbant ukran/Nato kazettas loszert. Termeszetesen felrobbant, a kaze leszakadt es a korhazban maghalt.