[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 531
20 657
113
Szerintem:
1. annyi pénzük nincs, amennyiféle fejlesztést akarnak, de hát ők fafejű mi mindent is megcsináló oroszok, aminek az lett a következménye, hogy szinte nincs semmijük, ami nem 20+ éves technológia és még az is kis számban és rosszul használva. Vegyük a "gyengelméjű, mindenre alkalmatlan" USA-t: van 2féle ICBM-jük, a Minuteman III és a Trident II. Na és az oroszoknál mennyi féle van? Vagy tengeralattjáró. Vagy tank. Vagy repülőgép.
2 . indulnak egy 20 éves hátrányból, akkor a világ mit fog csinálni 20 évig? Nézi őket, hogy behozzák a hátrányt vagy fejlődnek ők is legalább azonos ütemben?
3. na ezt az atlantista csőcselék egy igen objektív és megalapozott jelző, ami a használójának objektivitásáról és hozzáértéséről elmond egy csomó dolgot.
Igazad van. Az oroszoknak nincs semmijük ami nem 20+ éves technológia (a Kalibr 1994-es, de a Kindzsal 2017-es a Sarmat meg éppen 2023-as). A nagy USA-nak ahogy írod, kétféle ICBM-e van: a Minuteman III. (1970?) és a Trident II (1990?) Ezek nem 20+ éves technológiák, hanem vadiújak. :D
Indulnak 20 éves hátrányból, de a jenkik még mindig nem tudtak összehozni egy működőképes hiperszónikus röppentyűt, szóval ez a hátrány csak növekszik... :D (Már Pekingnek is van, még megérjük, hogy a franciák is előbb hozzák össze mint a nagy Jueszé? :D )
Az "atlantista csőcselék" sem rosszabb, mint az "orosz hordák" ugye?

Ezennel kijelentem, hogy az összes eddig letiltott figurát felszabadítottam. Ez így sokkal szórakoztatóbb... :D
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 346
14 117
113
Orosz katona nem adta meg magát ,hanem felrobbantotta a támadójának együtt.

Azzal a tudattal toltik napjaikat, hogy onnan már élve nem térnek haza. Egyfajta orosz Squid Game már az egész háború.
(vigyázat) Orosz ongyikosság gránattal:
A drónok mindenkit megtalálnak:

 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Ilyen nem létezik. A háborút nem a háború kedvéért, hanem politikai célokért vívod. Nincs olyan politikai cél a világon aminek jobban kedvez egy elhúzódó háború, mint egy gyors győzelem.
Létezik, lásd Vietnam, Afganisztán. Csak idő kérdése és az óriás kifogy a készletekből, akaratból, vagy a nép támogatásából. A lényeg, hirtelen kivonul és ott hagy mindent a francba.

Közeleg Ukrajnában is a hirtelen "kivonulás" pillanata, azaz megszűnik minden támogatás egyik napról a másikra. Még mindig úgy látod nem éri meg kivárni az orosznak? Ha megszűnik a támogatás, mindegy hány Ukrán katona maradt még és milyen lelkesek vagy sem. Lőszer és vagy felszerelés nélkül hetek kérdése lesz.
Egyszerűen átmennek rajtuk mint kés a vajon. Zelenszkij már készül, azaz menekülni fog szerintem, mert a saját népe húzza nyársra.
Lehetetlen elszámolni a végén közel félmillió halott katonával, akár 20-30% országrésznyi területveszteséggel. Szép lassan előkerülnek
az általuk elkövetett háborús bűnök, mikor az emberek feleszmélnek mennyire át lettek baszva. Mert egy dologban biztos lehetsz, amikor a nyugat feladja, jön a saját népe által az elszámoltatás.

Idézem az amcsi főmuftik egyikét:

"'Ez ébresztő az amerikai népnek. A Biden-kormányzat hivatali ideje alatt a hadseregünk rendkívül gyengévé és túlterhelté vált. Logisztikailag nem tudjuk fenntartani a részvételt több, egyszerre zajló konfliktusban, és ez nagyon sajnálatos"

"Nem csaphatjuk be az amerikaiakat ezzel kapcsolatban. El kell kezdenünk igazat mondani, amit már nagyon régóta nem tettünk"



 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 739
32 438
113
Dróntrükk
Strela
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 839
48 565
113
Azzal a tudattal toltik napjaikat, hogy onnan már élve nem térnek haza. Egyfajta orosz Squid Game már az egész háború.
(vigyázat) Orosz ongyikosság gránattal:
"azzal a tudattal töltik napjaikat, hogy onnan már élve nem térnek haza" :D :D :D
Palika, ez már nagyon gyenge kezd lenni.

A drónok mindkét felet megtalálják, a kérdés, hogy milyen sűrűn és mennyit tudnak kiiktatni az ellenfél soraiból. Ez most az oroszoknak jobban megy (nem volt mindig így!).
Azért jó látni, hogy te még így bízol az ukrán pajtásokban, csak így tovább! Tokmak meglett végül?

Hódok:

Szladkov meglátogatta őket is a fronton:
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 557
10 242
113
Valóban? Ez nem inkább attól függ, hogy melyik mennyi áldozatot kíván minden téren?
Most nem akarok rosszat mondani, de minden hadviselő fél a lehető legkevesebb áldozatot kívánja saját részről.
1. a háborúban a győzelemnek nincs alternatívája
2. nem azt akarom, hogy a katonáim feláldozzák az életüket a hazájukért, hanem hogy az ellenség katonái áldozzák fel az életüket az ő hazájukért.
Elnézést, ha nem teljesen pontosak az ídézetek, csak úgy fejből írtam.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 788
9 274
113
Dudi az akarat hiánya orosz oldalon, nem ugyanaz mint a képesség hiánya. Ukrán oldalon ez pont fordítva van.

Szépen, érthetően leírták többen, a lakosság támogatása nélkül, bukna az orosz vezetés. Lakosságnak eladható célok, melyeket hajlandóak támogatni, lehetőleg a körülményekhez képest a legkisebb veszteség mentén, reális célkitűzésnek számít.

Az időhúzás bármely formája jelenleg, az oroszok malmára hajtja a vizet (Tartalékképzés, időjárás stb.). A geopolitikai helyzet is jelentősen kedvezhet az Oroszoknak, ha képesek kivárni az eseményeket. Lásd. Izrael-Palesztin (Irán), vagy akár Kína-Taiwan konfliktus. De ahogy elnézem, akad még pár gócpont, ami akár orosz beavatkozás nélkül is gyengítheti a NATO támogatását Ukrajnában.

Noha a kezdetekben, egy gyors 3 napos háborúra törekedhettek, ma már az időhúzás a kulcs.
Minden bukta úgy szokott kezdődni, hogy először elhúzódó háborúvá válik.

Az elhúzódó háború az egész invázió legitimitását és társadalmi támogatását is szépen felemészti. Ami pedig a politikai elit legitimitásába és támogatásába kerülhet. Politikai szemmel kell nézni hogy mi miért történik vagy éppen nem történik meg.
 

notaricon

Well-Known Member
2016. január 7.
3 710
12 730
113
Minden bukta úgy szokott kezdődni, hogy először elhúzódó háborúvá válik.

Az elhúzódó háború az egész invázió legitimitását és társadalmi támogatását is szépen felemészti. Ami pedig a politikai elit legitimitásába és támogatásába kerülhet. Politikai szemmel kell nézni hogy mi miért történik vagy éppen nem történik meg.
A meglátásod helyes. Az ukrán bukta is így kezdődött.
 

ozymandias

Well-Known Member
2013. június 4.
2 769
17 874
113
Ez a lövészárkos/bunkeres videó durva.
Első dolgom lenne a politikai tisztet eltakarítani, majd lelépni az orosz oldalra. Ennek semmi értelme. Drónok mindenüt, percek kérdése, mikor halsz meg vagy nyomorodsz meg egy életre - a miért is!?

Hagyjuk a süket dumát, hogy "az ország szabadságáért". Ez már régen nem az, mivel azt a banánrepublikot amit ukrajnának hívnak jóval korábban kiárúsították. Aki tudott, lelépett, aki nem az marad tölteléknek meg hivatkozási alapnak, amiből odafent még többet síbolnak el.

Ennek a helyzetnek egyetlen megoldása van, amit tud mindenki, de x ezer km-ről iszogatni az organikus buzilöttyöt más hátteret ad, mint a frissen égett hús. Meg a sokadjára valamilyen kézmosás, de még mindig érzed a vér szagát az újjaidon.

Ha lehetett kilőtt orosz (?) tankot rakni a nagykövetségek elé, akkor lehessen oszladozó hullákat is rakni a Blackrock és társai vezetőségi tárgyalójaba.

Kurvára igaz a mondás, egy háborút 2 fél kezd, de sosem az a két fél fejezi be, akik elkezdték. Amúgy mi az elképzelés, jöhet a következő hideg tél?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 647
113

A Nyugat nem engedheti meg, hogy Ukrajna megbukjon – mondta az Egyesült Államok pénzügyminisztere​

A Nyugat nem engedheti meg, hogy Ukrajna gazdasági okokból kudarcot valljon.
Ezt Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter nyilatkozta – írja a CNBC.
„Nem engedhetjük meg, hogy Ukrajna gazdasági okokból elveszítsen egy háborút, ha bebizonyította, hogy képes sikeres lenni a csatatéren” – mondta Yellen az eurózóna pénzügyminisztereivel való harmadik találkozójára készült nyilatkozatában.
Megígérte, hogy a Fehér Ház „harcolni fog” a segélyek áramlásának fenntartásáért.
Yellen luxemburgi európai kollégáival beszélt amellett is, hogy a külföldön befagyasztott orosz szuverén vagyonból származó többletnyereséget Ukrajna támogatására fordítsák.
Источник: https://rusvesna.su/news/1697473370

Vlagyimir Rogov beszámol arról, hogy az orosz hadsereg lelőtte az Ukrán Fegyveres Erők 3 vadászrepülőjét, az Ukrán Légierő 2 db MiG-29-es és 1 Szu-25-ös támadórepülőgépét a légvédelmi erők lelőtték a Herson megyei Arhangelszk térségében.
Mostantól kevesebb rakétatámadás éri Zaporozsje és Kherson régió felszabadított területeit☄️
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 126
82 891
113
Zelenszkij 5 éves elnökségének eredménye: 500 000 halott, 1 millió sebesült és 10 millió menekült.

fmont-i_vy4.jpg


Más

Az ukrán fegyveres erők katonái menedékhelyének megsemmisítése Avdiivka irányában.

Az első FPV kamikaze lebontja az ajtót, a második nyugodtan befelé halad, ahol megtörténik a detonáció.

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 839
48 565
113
Első dolgom lenne a politikai tisztet eltakarítani, majd lelépni az orosz oldalra. Ennek semmi értelme. Drónok mindenüt, percek kérdése, mikor halsz meg vagy nyomorodsz meg egy életre - a miért is!?

Hagyjuk a süket dumát, hogy "az ország szabadságáért". Ez már régen nem az, mivel azt a banánrepublikot amit ukrajnának hívnak jóval korábban kiárúsították. Aki tudott, lelépett, aki nem az marad tölteléknek meg hivatkozási alapnak, amiből odafent még többet síbolnak el.

Ennek a helyzetnek egyetlen megoldása van, amit tud mindenki, de x ezer km-ről iszogatni az organikus buzilöttyöt más hátteret ad, mint a frissen égett hús. Meg a sokadjára valamilyen kézmosás, de még mindig érzed a vér szagát az újjaidon.

Ha lehetett kilőtt orosz (?) tankot rakni a nagykövetségek elé, akkor lehessen oszladozó hullákat is rakni a Blackrock és társai vezetőségi tárgyalójaba.

Kurvára igaz a mondás, egy háborút 2 fél kezd, de sosem az a két fél fejezi be, akik elkezdték. Amúgy mi az elképzelés, jöhet a következő hideg tél?
Én azt látom, az oroszok egyre inkább vérszemet kapnak. A háborúellenes, ukránokkal esetleg barátkozós figurák már sehol se láthatók, viszont a teljesen begőzöltekből meg sok lett. Sportot űznek pl a drónos gránátdobálásokból is, senkit nem kímélnek. Úgy is mondhatjuk, eltanulták az ukránoktól...

És most épp nekik áll a zászló (úgy értem, műveleti szempontból), a hadiiparuk irányba állt, fossák magukból a célzottan ukrajnára készült eszközöket. A FOS ajvékol, hogy fél-egymillió tüzérségi gránát érkezik éppen Észak-Koreából (pletykálnak lövegeket is), meg ki tudja milyen iráni eszközökkel szórják majd meg a nyomorultak országát télen.

Szóval nem tudom mi lesz még, de ha az ukránok nem kezdik el megadni magukat, akkor komoly mészárlás várható.

Egyebek:

Mai nap krónikája
https://files.catbox.moe/l5ttjz.MP4

Zselés játék (a mindenki által ismert Elektronyika újabb verziója)
https://files.catbox.moe/5apiiu.mp4

Pékek is kiveszik a részüket a háborúból (kedvenc R1 gnómunkkal a főszerepben)
https://files.catbox.moe/x7rk8b.mp4


HARM egyszerűen lepottyant

t.me

Újabb ukrán propaganda csatorna adja fel a "harcot" (a Calibre Obscure - szintén nagyon brOSINT - mellékága volt):
TRETOc2.png
 

mentuhotep

Well-Known Member
2016. december 20.
385
1 166
93
ez az oldal is kiégett:

 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 154
13 566
113

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Egyelőre csak orosz források állítják, ha jól tudom.
Portfólió.hu orosz forrás, viccelsz? De még a magyarnemzet.hu sem!

*********************************************************************
Voenkor: Nem számíthat aktív offenzívára az orosz fegyveres erőktől idén ősszel és a következő télen

Alekszandr Szladkov katonai tudósító és a VGTRK riportere azt mondta, hogy véleménye szerint nem szabad az orosz hadseregtől aktív offenzív akciókra számítani idén ősszel és a következő télen.

A katonai tudósító hangsúlyozta, hogy az orosz fegyveres erők nagyszabású offenzívájának csekély valószínűségének fő oka nem az időjárási viszonyok. Szladkov szerint mindaddig, amíg a kijevi rezsim fegyvereseinek védelmi potenciáljánál ötször-tízszer nagyobb támadópotenciál nem alakul ki, nem célszerű aktív támadóműveleteket megkezdeni.

Természetesen az ukrán fegyveres erők is megerősítik magukat, megtöltik fegyverrel és lőszerrel arzenáljukat, toboroznak és kiképeznek katonákat – ezeket a tényezőket is figyelembe kell venni, azonban az orosz hadsereg nem engedheti meg magának, hogy úgy támadjon, ahogy a kijevi rezsim fegyveresei teszik, jelentős veszteségeket szenvedve még akkor is, amikor ténylegesen előrenyomulnak.

Voenkor számos olyan területet is feljegyezt, amelyekre véleménye szerint az orosz parancsnokságnak oda kell figyelnie. A fentiek közül: fegyelem biztosításának szükségessége a bejelentések valóságában (hazugságért büntetőjogi felelősséggel), korszerű hazai felderítő eszközök (katonai, tüzérségi) létrehozása és ellátása az aktív hadsereg egységei számára, a légierők képességeinek megerősítése (értsd: a KS) a hadviselő csoportok hírszerzéssel való ellátásában, valamint a drónok, hőkamerák és egyéb eszközök teljes átadása állami gyártásba.

Mindezek a kiigazítások eltartanak egy ideig, legalábbis az ősz, a tél hátralevő részében és esetleg a jövő tavasz egy részében.
*************************************************************

Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk Sziciliából jött a Krím alá, aztán ki is kapcsolt, kipapcsolva jaladt, megfordult, a román partok felé bekapcsolt, és ezt játssza már 12-edszer. Mikor lesz már az elkergetés, jobb esetben leszedés.

Boeing P-8A Poseidon Sziciliából jött a bulgár, majd román tengerpartra, 10 kört tett az Alsó-Dobrudzsában, majd felmászott a Duna-Deltába 2 vagy kitudja hány körre, megy a kukkolás, megy a kaprok darálásának megtervezése.