[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 341
14 113
113
Meghalt az ukrán fegyveres erők főparancsnokának tanácsadója

Gránátrobbanás következtében életét vesztette Hennagyij Csisztjakov, az ukrán fegyveres erők főparancsnokának, Valerij Zaluzsnijnak a tanácsadója Kijev melletti otthonában – jelentette a Strana.ua hírügynökség.

“Csajki faluban található otthonában a lőszerrel való gondatlan bánásmód következtében meghalt a 39 éves katona. 13 éves fia súlyosan megsérült, kórházba szállították” – közölte az ukrán belügyminisztérium szóvivője.
A tanácsadó haláláról szóló információkat maga Zaluzsnij is megerősítette Telegram-csatornáján. Egyúttal azt állítja, hogy Csisztjakov a születésnapját ünnepelte a családjával, amikor “egy ismeretlen robbanószerkezet robbant fel az egyik ajándékban”.
Hozzátette, hogy a történtek okait és körülményeit az igazságügyi vizsgálat során fogják megállapítani.
Mint az Ukrajinszka Pravda az ország belügyminisztériumának egyik forrására hivatkozva írja, a robbanás után a katonatiszt fia súlyos állapotban került kórházba. Pontosítják, hogy a feleség és a lánya, akik a robbanás idején szintén a közelben tartózkodtak, nem sérültek meg.

A lap beszólója szerint a lakás átvizsgálása során a rendőrség további öt egész gránátot talált. Most a rendfenntartók dolgoznak a helyszínen.

Jelentették, hogy az előzetes nyomozások “Fegyverek, lőszerek vagy robbanóanyagok illegális kezelése” címén indultak meg az ügyben.

A barátja, Tymcsenko ezredes, adot neki ajándékba egy uveg whiskeyt es hat éles gránátot. Czisztjakov nem értette meg a viccet és azt hitte, hogy azok valami gránát formájú poharak:

 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 320
10 819
113
Felmérték az Oryx adatbázis megbízhatóságát, az eredmény szerint azért mérget nem kell venni arra, ami ott látható.
Az első 10 bejegyzésnek ment utána a szerző, a 10-ből 9-nél nem volt geolokálható az eset és a képen látható harckocsi nemzetisége sem volt megállapítható, az esetek felében nem volt megadva még forrás sem.

 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 564
10 923
113
Felmérték az Oryx adatbázis megbízhatóságát, az eredmény szerint azért mérget nem kell venni arra, ami ott látható.
Az első 10 bejegyzésnek ment utána a szerző, a 10-ből 9-nél nem volt geolokálható az eset és a képen látható harckocsi nemzetisége sem volt megállapítható, az esetek felében nem volt megadva még forrás sem.

Biztos nem teljesen tiszta az Oryx az ukrán háború kapcsán (régen igen jó kis projekt volt) de a szerző itt leginkább okoskodik, láthatóan tapasztalat nélkül. Ilyen az, amikor a zöldfülűek osztják az észt pont mint a magyar interneten.
Aszongya "The resolution suggests this might be an older photo, so I'm not sure if it's from this conflict."
Vagy esetleg TikTok-ról lett kivágva...

"The tank is rusted enough that the date it was hit is unknown. Unclear if it is destroyed, damaged or abandoned"
Látszik, hogy nem régi a rozsda, és le van égve a tank kívül is. De szerinte ez nem világos, lehet csak elhagyták...

"No metadata, source unknown & can't geolocate."
Ha nem egy full amatőr lenne tudná, hogy a közösségi média platformok eltüntetik a metaadatokat a feltöltött anyagokból.

Meg is jegyzi neki egy kommentelő teljesen jogosan: "Your own incompetence at researching losses (like the inability to find sources or metadata or do geolocation) is not our problem..."

Nem azt mondom, hogy az Oryx ne lett volna instrumentalizálva az utóbbi időkben (ez egy régi projekt, a szíriai háborúban nagyon jó volt) de ez a fazon retardált.
"Lawyer, veteran and amateur historian." :DDD
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 646
113
Végül is a franciák 2 fél tengeralattjárót összeraktak 1-nek. :) Amúgy ha a hajócsavart átrakják egy második egységre, és átnevezik, akkor már kész? :)
Nem akartam részletezni, annyira pontosan nem emlékszem már rá.
Valami olyasmit írt, hogy létfontosságú részei nem sérültek, főleg a külső lemezek rongálódtak meg, ami javítható. Nem tudom, ez mennyire helytálló, majd kiderül.

A barátja, Tymcsenko ezredes, adot neki ajándékba egy uveg whiskeyt es hat éles gránátot. Czisztjakov nem értette meg a viccet és azt hitte, hogy azok valami gránát formájú poharak:

A barátja egy életveszélyes alak lehet. Ha makettrgránátot küld, az még vicces is lehet, de éles gránátot küldeni, ez túlmegy a viccen.


Az Egyesült Államok meghívta Oroszországot egy San Franciscó-i csúcstalálkozóra​

Az Egyesült Államok meghívta Oroszországot az ázsiai-csendes-óceáni gazdasági együttműködés (APEC) csúcstalálkozójára.

Az eseményre San Franciscóban kerül sor 2023. november 11-17.

Az amerikai fél úgy véli, hogy ezzel eleget tesz a találkozót rendező országként vállalt kötelezettségeinek, bár korábban az Egyesült Államok külügyminisztériuma közölte, hogy ebben az ügyben tett lépéseit összefüggésbe hozza a bevezetett szankciókkal.

„Az Egyesült Államok minden résztvevő gazdaságot meghívott a vezetők találkozójára. A 2023-as APEC-csúcstalálkozó házigazdájaként tett javaslatunk az volt, hogy a találkozókat az APEC szelleme és alapelvei, valamint az amerikai törvények és normák alapján fogjuk rendezni” – mondta Matt Murray, a külügyminisztérium szóvivője.
Október elején Anatolij Antonov amerikai orosz nagykövet hangsúlyozta, hogy Moszkva maga dönti el, ki képviselje hazánkat az APEC-csúcson, az Egyesült Államoknak, mint a találkozó házigazdájának dolga, hogy hivatalos meghívót küldjön Oroszországnak. .
Korábban közölték, hogy a San Franciscó-i csúcson az Egyesült Államok és Kína vezetői, Joe Biden és Hszi Csin-ping is találkoznak.
Источник: https://rusvesna.su/news/1699345801
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 060
87 994
113
https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F02ddf8ee-e66d-464e-9711-0399ee5320e4_680x461.jpeg
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 889
35 356
113
STORM Z
És amit róla tudni.

Nagymértékű tüzérségi és egyéb lőszer felhasználással jár.
percenként 10 gránát tüzütembe hajtják végre vagy ennek egyenértékű kisebb kaliberű lőszerekkel robbanószerekkel.

elsőnek összehangoltan megszorják majdnem mindennel a területet összehangolva a különböző tűzfegyverek lövedékeinek becsapódási idejét. -Összehangólt tűzcsapások sorozatával indítanak. ennek időtaratma pár perc.

majd elkezdik a hosszas szisztematikus tűzfelörlést. 10gránát/perc tűzütemben vagy ezzel egyenértékű....

2 órán keresztül 8-10-12 perceskombinált váltásokkal. tűzkiváltó fegyver tekintetében néha átfedéssel vegyes tüzkiváltással kombinálva.

mind eközben a rohamozó csapatok harcjárművei a kellő pillanatba be be csatlakoznak a tüzkiváltásba immár közelebről. (tehát amikor elnyomják a gépágyúk hangját gépágyúval veretnek amikor beleillik a gépágyúzaj a könyezetbe akkor is amikor az ATGM vagy a Harckcsoi ágyú tud szerepet játszani és dolgozni akkor az nyit tüzet.) itt főleg a kihelezett figyelőket kel semlegesíteni. és az elektroooptikai rendszert amivel felügyeletalat tartják a területet (ne tudják mi folyik körülöttük.) erre a célra precizíós eszközöket is alkalmazhatnak (van rá példa )

majd egyre kisebb tűzerejű fegyverek kerülnek bevetésre támogató oldalról de ekkor már a roham alegységek áthaladtak az ellenség peremszakaszán és már a rohamszakaszba lépnek desszantolnak vagy harcjárműről harcolnak. védve az esetleges saját repeszektől és az ellenség tüzétől.

Az ellenséges támpont meglepetésszerű lerohanása lehetséges.

a taktika itt sem más mint megannyi rohamtaktika esetében a gerincet itt is az ellenség bezárása a bunkereibe a védővonalak feladására való kényszerítése.

ezek felmentésére csak gépesített alegységek küldhetőek (amiből immár ukrajnába kezd hiány lenni)

így ez a taktika jól alkalmazható. De csak az esetben ha az ellenséges tüzérség elnyomása megtörtént. (ezt az orosz többnyire kezdi elérni a nyugati tarackvadász tüzérség bevethetősége erősen megcsappant. az is bizonyos pontokba koncentrálódik.


ezt a strom z t nem lehetne tömegtűz nélkül alkalmazni. ahogy teljes tüzérségi fölény nélkül sem.

ez is egy szétlövünk mindent oroszosan taktika majd a maradékot ledurrantják vagy fogjul ejtik.


amikor viszont hiba csúszik a gépezetbe mert valami kimatrad vagy az ukránok tudnak egy bátrat húzni olyankor a veszteség kockázata is nagyobb.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 199
23 656
113
Biztos nem teljesen tiszta az Oryx az ukrán háború kapcsán (régen igen jó kis projekt volt) de a szerző itt leginkább okoskodik, láthatóan tapasztalat nélkül. Ilyen az, amikor a zöldfülűek osztják az észt pont mint a magyar interneten.
Aszongya "The resolution suggests this might be an older photo, so I'm not sure if it's from this conflict."
Vagy esetleg TikTok-ról lett kivágva...

"The tank is rusted enough that the date it was hit is unknown. Unclear if it is destroyed, damaged or abandoned"
Látszik, hogy nem régi a rozsda, és le van égve a tank kívül is. De szerinte ez nem világos, lehet csak elhagyták...

"No metadata, source unknown & can't geolocate."
Ha nem egy full amatőr lenne tudná, hogy a közösségi média platformok eltüntetik a metaadatokat a feltöltött anyagokból.

Meg is jegyzi neki egy kommentelő teljesen jogosan: "Your own incompetence at researching losses (like the inability to find sources or metadata or do geolocation) is not our problem..."

Nem azt mondom, hogy az Oryx ne lett volna instrumentalizálva az utóbbi időkben (ez egy régi projekt, a szíriai háborúban nagyon jó volt) de ez a fazon retardált.
"Lawyer, veteran and amateur historian." :DDD

Ez mintha ilyen Nógrádi György féle mindenben is jó és mindent is értő mókus lenne…

Ettől függetlenül persze az Oryx minimum fenntartásokkal kezelendő.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 126
82 891
113
Egy cikk alatti hozzászólásban orosz oldalon egy kommentelő azt írta, hogy javítható!
Nem javítható, a legújabb Karakurt a kercsi Záliv hajógyárban építették, még át sem volt adva a flottának.

Más


Egy videó, amelyen feltehetően az Ukrán Fegyveres Erők katonái lőttek le külföldi zsoldosokat pozíciójuk feladásáért.



Más
Ivanovszki VDV-sek ukrán állásokat foglaltak el Artyemovszk környékén.

 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Orosz védelmi tárca: Egy nap alatt 115 embert veszített az ukrán hadsereg

Száztizenöt katonát és kéttucatnyi drónt veszített el az ukrán hadsereg az Oroszország által megszállt Donyeck megye déli részén az utóbbi egy napban – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz légvédelem elfogott két HIMARS-lövedéket, és megsemmisített 23 drónt több Luhanszk, Donyeck és Zaporozsje megyei település körzetében – közölte az orosz védelmi minisztérium. Az orosz hadsereg az oroszországi Voronyezsi területen is ártalmatlanná tett két drónt – közölte Telegram-csatornáján Alekszandr Guszejev kormányzó.
Guszejev szerint senki sem sérült meg, a földön nem keletkeztek károk.

A Wagner orosz magán zsoldoshadsereg számos katonája kezdett kiképzést tartani a csecsen hadsereg különleges erőinek – közölte hétfőn Ramzan Kadirov csecsen elnök.

A Wagner fontos szerepet játszott az Ukrajna elleni orosz háború legádázabb csatáiban, de a sorsa bizonytalanná vált, miután a vezetője, Jevgenyij Prigozsin egy repülőgép-szerencsétlenségben életét vesztette augusztusban, két hónappal azután, hogy fellázadt az orosz hadvezetés ellen.
Kadirov Telegram-csatornáján közölte, hogy egykori Wagner-fegyveresek nagyszámú csoportja intenzív kiképzést tart a csecsen Ahmat különleges erőknek.
Egyelőre nem tudni, hány Wagner-fegyveres vesz részt a kiképzésben, illetve a csecsen hadseregnél maradnak-e, ha a kiképzés befejeződik.



A média magyarázza Trump elutasítását, hogy Ukrajnába jöjjön Zelenszkij meghívására

Donald Trump volt amerikai elnök nem volt hajlandó Volodimir Zelenszkij ukrán államfő meghívására Ukrajnába menni, hogy a békefolyamatról tárgyaljon. Ezt az amerikai politikus november 5-én nyilatkozta a Newsmax portálnak.
"Nagyon tisztelem Zelenszkij elnököt, de úgy gondolom, hogy nem lenne helyénvaló most Ukrajnába menni. A [Joe] Biden-kormányzat most éppen vele tárgyal, és nem szeretnék érdekellentétet teremteni" - hangsúlyozta Trump.

Zelenszkij az NBC Newsnak adott november 5-i interjújában beszélt Trump meghívásáról, hogy jöjjön Kijevbe. Állítása szerint képes lett volna elmagyarázni a volt amerikai elnöknek, hogy 24 perc alatt nem lehet békés rendezést elérni.
Emellett Zelenszkijt arról is megkérdezték, hogy Trump támogatná-e Kijevet, ha jövőre ismét ő vezeti az Egyesült Államokat. Erre az ukrán vezető kétszer is azt válaszolta, hogy "tényleg, nem tudom".
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 343
55 850
113
Nem javítható, a legújabb Karakurt a kercsi Záliv hajógyárban építették, még át sem volt adva a flottának.

Más


Egy videó, amelyen feltehetően az Ukrán Fegyveres Erők katonái lőttek le külföldi zsoldosokat pozíciójuk feladásáért.



Más
Ivanovszki VDV-sek ukrán állásokat foglaltak el Artyemovszk környékén.




Zsoldosokkal akarják visszatartani a visszavonulókat?
Mondjuk a visszavonulók más véleményen voltak. :D
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 646
113
Krím és Szevasztopol vigyázat!!!

Az ellenség már előző reggel megkísérelte megnyitni légvédelmünket egy UAV-támadással a Krím-félszigeten és Szevasztopolban.

Valószínűleg ma rakétatámadásra készül az ellenség. Egy NATO-felderítő repülőgép üzemel a Fekete-tengeren.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 060
87 994
113

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 740
17 233
113
Igaza van a szerencsétlennek. El nem tudtam volna képzelni, hogy egy ukrán, ráadásul egy nő ebben a helyzetben, hogy lehet ilyen hülye. Mondjuk, nekünk is voltak hülye politikusaink, akik munkaszolgálatra küldték a zsidókat ...
Azt tudod, h a munkaszolgálatosok (pl. a Don kanyarnál) ugyanazon az élelmezésen voltak, mint a honvédek? Urivi áttörésnél sokan önként segítették fegyverrel a honvédeket (Kékkői). A másik opció 2 évvel korábbi megszállásunk lett volna.
Bocsánat az offért.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A Zelenszkij-Zaluzsnij vita eszkalálódik, a kijevi rezsim és a katonaság minden eddiginél jobban eltávolodik egymástól

Írta: Drago Bosnic, független geopolitikai és katonai elemző

Nem titok, hogy a frakciózás és a törésvonalak nagyban akadályozzák a kijevi rendszer működését. Az utóbbi napokban azonban ez a kérdés olyannyira eluralkodott, hogy már a hatalom legmagasabb szintjei sem törődnek azzal, hogy eltitkolják. A neonáci junta frontembere, Volodimir Zelenszkij jól ismert (vagy inkább hírhedt) arról, hogy pozícióját (vissza)használja fel a főnökei céljainak előmozdítására, mindezt az ukrán nép kárára. A folyamat olyannyira elfajult, hogy sokkal önpusztítóbb, mint bármikor az ő vagy akár a Majdan-elődök hivatali ideje alatt. Egy ilyen mérgező légkörben mindenütt "árulók" bukkannak fel, még olyan emberek között is, akiknek a lojalitása általában abszolútnak és egyértelműnek tekinthető.

A vereség azonban nagy katalizátora a problémáknak, amelyek egyre csak halmozódnak a már meglévőkre, mivel a politikai elit és a katonai vezetés folyamatosan próbálja egymásnak dobálni a "forró krumplit". Ahogy eddig számtalanszor láthattuk, a szó szerint lehetetlen körülmények között harcoló katonák jogos panaszait (krónikus lőszer-, alapellátás-, emberhiány, megfelelő tűztámogatás vagy az abszolút borzalmas egészségügyi és higiéniai körülmények, amit csak akarsz) elhallgatják, és az ilyen ügyek hangoztatóit hirtelen "oroszbarátnak" vagy esetleg "Putyin ügynökeinek" minősítik, és így tovább, és így tovább. Ez mostanra elérte a forráspontot, és mind a felső vezetést, mind a politikai vezetést érinti.

Erre talán a legjobb példa az a nemrégiben megjelent véleménycikk, amelyet a kijevi rezsim főparancsnoka, Valerij Zaluzsnyij tábornok írt az Economistban. Azzal érvelt, hogy "a háború most egy új szakaszba lép", és hogy "amit mi a hadseregben "pozíciós" hadviselésnek vagy statikus és kimerítő harcnak nevezünk, mint az első világháborúban, szemben a mozgással és gyorsasággal járó "manőveres" hadviseléssel", az most a norma. Zaluzsnyij azt is elismerte, hogy ez a forgatókönyv előnyös Oroszország számára, ami igaz is, hiszen Moszkva erői leküzdhetetlen előnnyel rendelkeznek a tüzérség, a légi fölény, a nagy hatótávolságú rakéták, a fejlett páncélzat, a gyakorlatilag végtelen tartalékok stb. tekintetében. Mi tehát a kiút, kérdezte maga Zaluzsnyij?

Feltette, hogy "az alapvető fegyverek, mint például a rakéták és a lövedékek, továbbra is nélkülözhetetlenek", de rámutatott, hogy a hadseregnek továbbra is szüksége van olyan képességekre és technológiákra, mint például a légierő. Zaluzsnyij ezután azt állította, hogy az Orosz Légierő (VKS) állítólag "hatalmas veszteségeket szenvedett", de mégis elismerte, hogy hatalmas fölényben van, és hogy ez "megnehezítette az előretörésünket", mert az orosz légvédelem "egyre inkább megakadályozza a gépeink repülését". Ezzel Zaluzsnyij gyakorlatilag elismerte azt, amit az orosz hadsereg az elmúlt napokban mondott, különösen az Sz-400 SAM (föld-levegő rakétarendszerek) és az A-50/A-50U AEW&C (légi korai előrejelző és ellenőrző) repülőgépek integrálásáról.

Számos más pont mellett kitért az elektronikus hadviselés (EW) kérdésére is, amely területen Oroszország jelentős előnnyel rendelkezik. Zaluzsnyij elismerte, hogy a neonáci junta e tekintetben is nagymértékben támaszkodik nyugati bábjátékosaira, különösen a SIGINT (signal intelligence) és más hasonló módon gyűjtött ISR (intelligence, surveillance, reconnaissance) tekintetében. Moszkva EW terén mutatott dominanciája miatt azonban a kijevi rezsim precíziós irányítású lőszereinek (PGM) hatékonysága jelentősen csökkent, ami károsította a kijevi rezsim képességét a sikeres ellentüzek végrehajtására. Így az orosz EW még halálosabbá teszi az amúgy is páratlan tüzérségi dominanciáját.

Zaluzsnyij dicsérte az orosz drónokat is, mint például a már legendássá vált ZALA "Lancet", és figyelmeztetett, hogy "nem becsülhetjük le az orosz fegyverek és hírszerzés hatékonyságát ebben a tekintetben". Figyelmeztetett, hogy Moszkva egyéb képességei, például a távoli aknásítás gyakorlatilag lehetetlenné teszi az előretörést. Ismét hangsúlyozta, hogy "Oroszországot nem szabad alábecsülni", és hogy "fegyverek, felszerelések, rakéták és lőszerek terén még jó ideig fölényben lesz", mert "védelmi ipara a példátlan szankciók ellenére növeli termelését". Ismét figyelmeztetett, hogy "egy pozícióháború elhúzódó háború, amely óriási kockázatokat hordoz Ukrajna fegyveres erői és az állam számára".

Ha figyelmen kívül hagyjuk a szokásos, gyakorlatilag kötelező propagandanarratívákat, Zaluzsnyij írása nagyon ésszerű és objektív beszámolónak tűnik. Mégsem értékelte mindenki az őszinteségét. Mi több, Zelenszkij hivatala keményen bírálta Zaluzsnyijt, ami tovább rontotta az amúgy is feszült viszonyukat. Különösen "problematikusnak" tartották a főparancsnok "patthelyzetről" szóló következtetését, mivel alig néhány nappal korábban Zelenszkij kijelentette, hogy "senki sem hisz úgy a győzelemben, mint ő". Zaluzsnyij azonban egyszerűen azt mondta, amit maga Zelenszkij is mondott körülbelül egy hónappal korábban, amikor arra figyelmeztetett, hogy "hosszú háborúra kell felkészülniük". Az egyetlen különbség az, hogy Zaluzsnyij beszámolója részletesebb.

Alig néhány nappal a szóváltás után a kijevi rezsim legfőbb parancsnokának segédje meghalt, amikor egy "ismeretlen robbanószerkezet" felrobbant egy születésnapi ajándékban. A neonáci junta egyes tisztségviselői azt sugallták, hogy a robbanás állítólag "baleset" volt, de az időzítés mást sugall. Bár ebben a pillanatban erőltetettnek tűnhet, az a tény, hogy ez pontosan úgy néz ki, mint az SBU modus operandija, egy újabb árulkodó jel. Az a tény, hogy az SBU és a GUR (katonai hírszerzés) nem éppen a legjobb viszonyban vannak egymással, szintén arra utal, hogy a kijevi rendszeren belüli katonai-politikai szakadék sokkal nagyobb, mint amilyennek látszik. Ez magában foglalja a fegyverek feketepiacáért folytatott versenyt is, így egyáltalán nem tűnik lehetetlennek, hogy ez más területekre is kiterjed.



A félelem és a bizalmatlanság légköre "normális" jelenség Ukrajnában, mivel az ország gyakorlatilag bukott állammá vált. Különböző érdekcsoportok, befolyásos oligarchák és bűnözők mind megpróbálják "kivenni a részüket a tortából", mielőtt az ország összeomlik. Ezek az egymással versengő csoportok mind jelentős hatalommal és befolyással rendelkeznek, és természetesen nem riadnak vissza attól sem, hogy ezt egymás ellen használják fel.

Ráadásul Zelenszkijtől eltérően Zaluzsnyij a katonai műveleteket többnyire nem a tömegmédián keresztül, hanem a tényleges harctéren vezeti, ahol a nevetséges oroszellenes propaganda egyáltalán nem jelent semmit, mivel semmilyen előnyt nem biztosít. A két férfi ebben a tekintetben soha nem fog megegyezni, annak ellenére, hogy Zelenszkij makacsul használja a katonai fáradtságot a kultuszépítés részeként.