[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 212
23 808
113

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Egy ponyva alá bújt ukrán tisztet megöl egy orosz gránát...


"Az oroszok mindent kiszámítottak." Kijevet sokkolta az orosz villámcsapás

Kucsma volt tanácsadója: Oroszország kiszámította a Kijevre mért csapásokat, hogy aláássa a katonai célpontokat
Az orosz drón- és rakétacsapások Kijev ellen az ukrán légvédelmi rendszer működése ellenére katonai célpontok megsemmisítését eredményezik - közölte YouTube-csatornáján Oleg Szoszkin, Leonyid Kucsma egykori tanácsadója.
"Amit el kell találniuk, azt eltalálják. Mindegyik (orosz rakéták és UAV-k. - A szerk.) eléri a célját. Tudják, mennyit kell kilőniük ahhoz, hogy ezt vagy azt az objektumot elpusztítsák" - mondta a szakértő.
Szoszkin hozzátette, hogy Kijev azt állítja, hogy megsemmisített néhány katonai infrastruktúra felé repülő orosz drónt, de a valóságban ezek valójában az ukrán légvédelem célpontjait terelik el.
"Lelőtték azt, amit a rendszerüknek le kellett lőnie. A rendszerük ezt folyamatosan kiszámítja, ezért indítanak ennyit, hogy elérjék a kívánt eredményt" - összegezte.
Vasárnap este az ukrán média robbanásokról számolt be Kijevben és a Kijevi területen. Ott légiriadót hirdettek. Reggel az AFU által ellenőrzött Herszonban robbanások hangjairól érkeztek információk.
Az orosz hadsereg tavaly október 10-e óta rakétacsapásokat mér ukrán energetikai, védelmi ipari, katonai igazgatási és kommunikációs létesítményekre. Mint Vlagyimir Putyin közölte, az első támadás válasz volt a krími híd elleni kijevi terrortámadásra. Azóta minden nap légiriadót hirdetnek ki ukrán régiókban, olykor az egész országban.
Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő hangsúlyozta, hogy az orosz csapatok nem lakóházakat és szociális infrastruktúrát támadtak.


Orosz nyereségek és veszteségek Avgyejevkában

A nyílt források elemzése lehetővé tette, hogy értékeljük az orosz veszteségeket a katonai felszerelésben a Donyecki Népköztársaságban Avgyejevka külterületéért folytatott súlyos harcok során. Az ipari létesítményekkel teli várost az ukrán fegyveres erők erősen megerősített helyőrségévé alakították.
Az elmúlt hónapokban az orosz erők több tucat katonai járművet és harckocsit vesztettek el a várostól északra fekvő Krasznogorovka faluban:
Az ukrán hadsereg viszont olyan videókat tesz közzé, amelyeken FPV drónok pusztítják az orosz járműveket:
A veszteségek ellenére az orosz hadsereg folytatja a támadó hadműveleteket Avgyejevkában különböző irányokból. Az orosz erők nemrég a hamudombtól délkeletre nyomultak előre, ahol valószínűleg az a céljuk, hogy elvágják a nagy koksz- és vegyi üzemet Avgyejevka többi részétől.
November 18-án ukrán források újabb orosz térnyerésről panaszkodtak a falu keleti részén. Az orosz erők ukrán erődítményeket rombolnak a Jaszinovataja utca mentén:
Néhány újabb ukrán veszteség a térségben:
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 243
83 378
113
Orosz nyereségek és veszteségek Avgyejevkában

A nyílt források elemzése lehetővé tette, hogy értékeljük az orosz veszteségeket a katonai felszerelésben a Donyecki Népköztársaságban Avgyejevka külterületéért folytatott súlyos harcok során. Az ipari létesítményekkel teli várost az ukrán fegyveres erők erősen megerősített helyőrségévé alakították.
Az elmúlt hónapokban az orosz erők több tucat katonai járművet és harckocsit vesztettek el a várostól északra fekvő Krasznogorovka faluban:
https://s2.cdnstatic.space/wp-content/uploads/2023/11/losses-2.jpg https://s2.cdnstatic.space/wp-content/uploads/2023/11/losses-1-1.jpg Az ukrán hadsereg viszont olyan videókat tesz közzé, amelyeken FPV drónok pusztítják az orosz járműveket:
https://s2.cdnstatic.space/wp-content/uploads/2023/11/fpv.mp4?_=1 A veszteségek ellenére az orosz hadsereg folytatja a támadó hadműveleteket Avgyejevkában különböző irányokból. Az orosz erők nemrég a hamudombtól délkeletre nyomultak előre, ahol valószínűleg az a céljuk, hogy elvágják a nagy koksz- és vegyi üzemet Avgyejevka többi részétől.
November 18-án ukrán források újabb orosz térnyerésről panaszkodtak a falu keleti részén. Az orosz erők ukrán erődítményeket rombolnak a Jaszinovataja utca mentén:
https://s2.cdnstatic.space/wp-content/uploads/2023/11/ind.mp4?_=2 Néhány újabb ukrán veszteség a térségben:
https://s2.cdnstatic.space/wp-content/uploads/2023/11/ukr-768x438.jpg
Mit jelent Avgyejevka felszabadítása? (Korábban sokan kérdezték, illetve nem értették miért fontos)

A.Sladkov összefoglalta

Először
is biztosítunk magunknak egy manőverezőképességet! Most Donyeckből Gorlovkába és Luganszkba megyünk Makajevkán és Jenakievon (nagy kör), vagy Jasinovatayán (szétvert út). De egyáltalán nem megyünk közvetlenül - az oda vezető út megszakadt, a hidak megsérültek, és általában öngyilkosság. Mindezt az Ukrán Fegyveres Erők Avgyejevkából lövöldözte.

Másodszor, elnyomjuk az ellenséget Donyecktől, az Ukrán Fegyveres Erők lfegyvereseii lakott területekre lövöldöznek és civileket gyilkolnak. Most rajtuk a sor.

Harmadszor, ez Donbass felszabadításának folytatása. Meg kell tisztítanunk városainkat az ellenségtől, helyre kell állítani a lakhatást és a termelést, haza kell juttatnunk a menekülteket, fel kell nevelnünk és tanítanunk kell a gyerekeket. Ez egy szuper feladat.

Srácaink, a rohamosztagosok, szent munkát végeznek!
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 981
6 004
113
@boki

Eza mit jelent?
"Az RBK-500 SPBE-D kettős üzemmódú infravörös célkoordinátorokkal, 15 öncélzó páncéltörő harci elemmel felszerelt,"
Kb semmit
Ami a videón van az véletlenül sem az önrávezető harci rész, az inkább a ‘hagyományos’ kazettás/cluster harci töltetek mint a PTAB-1 vagy PTAB-2,5.
De ami le lett írva, azt a propagandista nagyon összekeverte az önvezérlő és hagyományos harci részeket.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 142
17 274
113
Ezt úgy hvják, hogy történelem hamisítás. Kárpátalja is ősi ukrán föld -azt tanítják az iskolában.
Így van.
Erre van egy, a kárpátaljaikban élő bizonyíték: Munkácsi várban történt eset, majd' 10 évvel ezelőtt.

A várba és múzeumba látogatásra érkezett egy busznyi "értelmességi" vagyis iskolázott ukrán Kiev térségéből. Ez egy előre leszervezett látogatás volt, ahol egy több nyelven beszélő tárlatvezető fogadta őket (tán magyar nemzetiségű). Még tán a felénél sem jártak a tárlatnál, a tárlatvezető épp Zrínyi Ilona dicső tetteiről mesélt mikor az ukránok elkezdtek kiabálni vele, hogy mi ez a történelem hamisítás, amit valóságként mutogatnak Nekik. Az összes kiállított fegyver, korabeli öltözékek, tablók a használati tárgyakkal fegyverekkel undorító hamisítvány Zrinyi Ilona története dajkamese csak finoman fogalmazva.

Ezeket a felháborodott hisztis balhés reakciókat azzal indokolták hogy ők a z általános és középiskolákban úgy tanulták hogy Kárpátalja mindíg is ukrán ősi föld volt, így Ilona sem létezhetett a magyar várvédőkkel egyetemben. Az ottani múzeumi dolgozókat megvádolták hamisításokkal és fenyegetőztek hogy ennyiben nem hagyják az "igazukat" lépéseket fognak tenni az ottani személyzet ellen is..

A várban lévő személyzet segítségével sikerült onnan kirakni és visszapakolni az ukránokat a buszra és "elbocsájtani"..
Arról már nincs infóm hogy az ottaniak ezt hogy viselték el idegileg, de egyik következményét látjuk már az ottani "történelem átírásnak ukrán módra" : leszedték a Turult biztos ami biztos.

A kiállítás anyagát 1988-ban láttam először, mikor Ukrajna még "normálisan" állt a történelmi kérdésekhez - persze ezt az oroszoknak lehet köszönni, akik éberen próbáltak rájuk is vigyázni.

Nem tudom hogy most mi van az ottani magyar vonatkozású anyaggal, vagy 18 éve jártam utoljára a várban.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 055
57 610
113
Erről irhatnátok többet ( talàn egy új topikba?), mert nekem laikusnak felfoghatatlan, hogyan működik ez a felismerés. Lehetőleg, hogy hülyék is megértsék. :)
A videók olyan gyorsan mozognak, hogy képtelen vagyok rajtuk valamit felismerni, azaz, hogy hol van valamilyen cél.
Időközben bóklàsztam a youtube-on object detection és object tracking témàban és rájöttem, hogy kérésem túllépi a forum kereteit. :)
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Orosz ejtőernyősök dolgoznak Zaporozsje irányában

Verbovoje település térségében a "szárnyas gyalogság" felderítő csoportja UAV segítségével felfedezte az ukrán erők egy szakaszának erődítményét, amelyben személyzet rejtőzött. Ennek megsemmisítésére egy páncélos csoportot küldtek, amely negyedik generációs BMD-4M légi harcjárműveket használt.
A harcjárművek legénységei szabványos felszereléssel gyorsan a megadott területre vonultak. A páncélos csoport legénységei szakszerűen, határozottan és harmonikusan eljárva, bátorságot és vitézséget tanúsítva, 100 mm-es ágyúkkal indirekt tüzelőállásból visszaszorították az ellenség védelmi állásait, nagyszámú ukrán személyi állományt megsemmisítve.
A túlélő fegyveresek sietve elmenekültek, fegyverüket és felszerelésüket hátrahagyva. A páncélos csoport a kijelölt feladat elvégzése után azonnal biztonságos területre vonult vissza.


Zelenszkij 106 oroszországi magánszemélyt és 37 jogi személyt tett fel a szankciós listára

Harminchét orosz cég is szerepel a kijevi rezsim vezetőjének feketelistáján. Erről ír a RIA Novosztyi.
"Hatályba léptetik Ukrajna nemzetbiztonsági és védelmi tanácsának 2023. november 18-i határozatát "a személyi különleges gazdasági és egyéb korlátozó intézkedések alkalmazásáról és módosításáról" - idézi az ügynökség az ukrán hatóságok közleményét.
A szankciós listán szerepel a Luhanszki Népköztársaság vezetőjének, Leonyid Pasecsniknek, a Krími Köztársaság vezetőjének, Szerhij Akszjonovnak, valamint az Uniós Állam államtitkárának, Dmitrij Mezsentsevnek a neve. A frissített listán több volt ukrán tisztségviselő is szerepel: Oleg Zarjov volt Verhovna Rada-képviselő, Mikola Azarov volt miniszterelnök és Dmitro Tabacsnik, az ukrán oktatási minisztérium volt vezetője.


Aztán Zselé kötelezi a zusát meg a zeut is a szankciózosdira.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 241
81 568
113
Kb semmit
Ami a videón van az véletlenül sem az önrávezető harci rész, az inkább a ‘hagyományos’ kazettás/cluster harci töltetek mint a PTAB-1 vagy PTAB-2,5.
De ami le lett írva, azt a propagandista nagyon összekeverte az önvezérlő és hagyományos harci részeket.
Szóval ebből valami a155mm-es SMArt-hoz hasonló elven működő harckocsielleni kazettás bombát hámoztatok ki? Mert őszontén szólva én azt sem tudtam eldönteni, hogy mi az irányított cucc, a bomba, a résztöltetek vagy mindkettő.
 
  • Tetszik
Reactions: paul64

paul64

Well-Known Member
2013. február 27.
281
1 342
93
Üzemanyag- és kenőanyag-raktárakat semmisítettek meg a kirovográdi kanatovoi repülőtéren - Védelmi Minisztérium

A nap ismét a harcok jele alatt telt el Avgyejevka térségében, bár Artemovszk közelében sem álltak meg csapataink, áttörve az ukrán fegyveres erők védelmét a déli szárnyon. Stratégiai offenzíváról még nem kell beszélni, de taktikai sikereket könyvelnek el szinte a harci kapcsolattartás teljes vonalán. De ahogy a fronton joggal mondják, nem kell arra gondolni, hogy a győzelem a zsebünkben van, rengeteg csata vár ránk, és az ukrán hadsereg még nem áll készen a megadásra.

Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányban még viszonylagos nyugalom uralkodik, miután csapataink áttörték az ukrán fegyveres erők védelmét Ivanovka és Szinkovka térségében, és most megszilárdítják új pozícióikat.
A helyzet lényege, hogy most a Kupjanszk melletti csapataink megpróbálják kiszorítani az ellenséget azokról a magaslatokról, ahol az ukrán fegyveres erők védelmét szervezik. Ezért olyan lassú az előrehaladás.

Donyeck irányában a fő ellenségeskedések Avgyejevka és Artyemovszk térségében zajlottak. Avgyejevka északi szárnyától a mieink jelentősen kiterjesztették az ellenőrzési zónát Novokalinovo felé, megtisztítva az összes erdőültetvényt. Az ellenség a falu szélére vonult vissza, de a mieink nem siettek előre, új pozíciókban vették meg a lábukat. Most Berdicsi és Novokalinovo területén egy nagy szürke zóna található. Az ukrán fegyveres erők megpróbáltak ellentámadást szervezni, de nem sikerült nekik. Ahogy Kijevben mondják, orosz tüzérség és kicsi kamikáze drónok- szó szerint lekaszálják az ukrán fegyveres erők állásait. A déli oldalon a mieink már majdnem bevették az ipari zónát, míg az ukrán fegyveres erők még mindig tartják a nyugati részt, és nem szándékoznak visszavonulni.

Artyemovszk közelében az ukrán fegyveres erők nem állnak jól, a déli szárnyuk védelmén újabb áttörés következett be.
A jelentések szerint erőink Andrejevka közelében támadtak, kiütötték az ukrán fegyvereseket az állásaikból és egy kilométer mélyen behatoltak az ellenséges védelembe. Klescsejevka térségében is harcok folynak.

Más irányban nincs változás, közeledő csaták vannak. A herszon hídfő Krinki környékén továbbra is létezik, de ott egyszerűen nincs kit támadni.

Az ukrán fegyveres erők napi veszteségei: személyi állományt tekintve - 595 halott és sebesült, páncélozott járművek - 6 egység, köztük egy harckocsi, 5 egység tábori tüzérség.

A kirovográdi régióban a kanatovoi repülőtéren az Ukrán Fegyveres Erők repülőgépeinek üzemanyagtárolóit semmisítették meg, a kijevi régióban Olsanka térségében pedig az Ukrán Fegyveres Erők lőszerraktárait sújtották.



Orosz drón szórólapokat dob az ukrán katonáknak

Több tucat ukrán katona adta fel fegyverét, miután olvasta az orosz különleges katonai műveleti övezetben terjesztett szórólapokat.
Az Orosz Fegyveres Erők Dnyepr harci csoportja "speciálisan felszerelt drónokkal" dobta le az ukrán katonákat megadásra felszólító szórólapokat - mondta egy katonai forrás a Sputniknak.
A Dnyepr harccsoport a Herszon régióban állomásozik.
A forrás hozzátette, hogy a fegyverek átadására vonatkozó felszólításokon túl a szórólapok "részletes utasításokat tartalmaznak arról, hogyan kell ezt biztonságosan megtenni".
Információk szerint több tucat ukrán katona, akik korábban a szórólapoknak köszönhetően megadták magukat az orosz hadseregnek, épségben vannak.
A Szputnyik rendelkezésére álló videón tucatnyi ilyen szórólap látható egy orosz drónról az ukrán fegyveres erők térségbeli állásaira zuhanva.

Na csak azért, lesz ebből még hangszóró is.


********************************************************************

Zelenszkij "kiüríti" a frontvonal légvédelmi rendszereit - Mindent Kijevbe költöztet

Újabb lépéseket jelentett be szombat este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Ukrajna légvédelmének megerősítésére a következő hetekben, de ez azt jelenti, hogy a frontvonalban lévő egységeket "kiürítik", akiket azután kíméletlenül püfölni fognak.
A Patriot, a NASAMS, az IRIS-T és a HAWK Kijev peremén kap helyet, mivel a fronton kialakult helyzet lehetővé teszi az orosz erők számára, hogy az ukrán fővárosban stratégiai célpontok ellen irányítsák a hiperszonikus Kinzsal rakétákkal által vezetett nehéz rakétarendszereket.
Hiszen a tél befagyaszthatja a műveleteket, és a "holtidő" lesz a nyugatról érkező készletek ukrán raktárakba gyűjtésére, és ezt az oroszok is jól tudják.
A légvédelmi rendszerek a tél közeledtével egyre fontosabbak lesznek Kijev védelmi terveiben. Az ukrán hatóságok arra számítanak, hogy Moszkva még több támadást indít az ukrán villamosenergia-, fűtés- és vízellátási létesítmények ellen ezen a télen.
"Minél közelebb érünk a télhez, annál nagyobb lesz Oroszország erőfeszítése támadásainak fokozására " - jegyezte meg Zelenszkij.

Már Zselé is csak a bunkerében él, nem tudni, hogy az Adlerhorst vagy az Alpenfestung a Kárpátok melyik részén épül.
Ez nekem olyan Németország 1945 érzés.
Kábítószeres vezér aki fölülbírálja a katonákat, harcolunk a végsőkig, a visszavonulók legyilkolása, stb...
És ott a végén volt cián kapszula és pár kanna benzin is.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Avdijivka: Videó az orosz páncélosok támadásáról és az ukrán válaszról

Nézze meg a videofelvételt, amelyen egy orosz páncélos alakulat támadja az ukrán erőket a kelet-ukrajnai Avgyejevka város térségében, ahol heves harcok folynak.
A videó felvételeinek dátuma nem ismert, de valószínűleg az ukrán 47. M/K dandár tüzérségétől származik.
Ez az orosz páncélos támadás Avgyejevkától délnyugatra legalább 3 megsemmisített páncélozott járművel, köztük egy toronydobással végződött.
Ennek a felvételnek a dátuma nem világos, és bármikor lehetett a megújított offenzíva óta ebben a szektorban.
Source: https://t.co/e2CyQyxgmY#Ukraine… pic.twitter.com/iHHxE16WsQ
— (((Tendar))) (@Tendar) November 19, 2023

Két nappal ezelőtt azonban az orosz erőknek sikerült behatolniuk az avgyejevkai kokszgyárba.
Ők az első csoportok, akik megpróbáltak behatolni a stratégiai területre.
Az avgyejevkai kokszgyárat a legfontosabb ukrán erődítménynek tartják, földalatti termei tele vannak lőszerrel és felszereléssel, és a bahmuti AZOM és a mariupoli Azovstal mintájára sűrű alagúthálózattal vannak összekötve.
Az első orosz csapatok támadó felderítést végeznek a területen, és nekik kedvez, hogy a gyárterület teljes felszíne az orosz fegyverek lőtávolságán belül van szennyvíztelepről, a Tericon-hegyről. Az orosz hadműveletet onnan támogatják.

A hozzáértők majd megállapítják erről a felvételről is a valóságot.
*********************************************************************

Az orosz erők ismét Herszont támadták, többen megsérültek

Az orosz erők vasárnap újabb tüzérségi támadást intéztek a dél-ukrajnai Herszon város ellen, az eddigi információk szerint hat helyi lakos sérült meg, köztük egy három- és egy hatéves gyermek – közölte Roman Mrocsko, a település katonai adminisztrációjának vezetője a Telegramon.
A megyei ügyészi hivatal hozzátette, hogy a lövedékek megrongáltak egy többszintes lakóházat.

Natalja Humenyuk, az ukrán déli műveleti parancsokság sajtóközpontjának vezetője egy vasárnapi tévéműsorban azt mondta, hogy az ukrán erők Herszon megyében a Dnyeper (Dnyipro) folyó bal partján 3-8 kilométer távolságra kényszerítették visszavonulásra az orosz csapatokat. Megjegyezte, hogy bár a térségből érkező jelentések naponta 4-10 megsemmisített orosz tüzérségi rendszerről szólnak, a megszállók változatlanul heves tüzérségi támadásokat intéznek a folyó ukrán ellenőrzés alatti jobb partja ellen.

Az ukrán légierő a Telegramon arról számolt be, hogy az éjjel az ország területét támadó húsz orosz Sahid típusú drónból 15-öt semmisítettek meg.
Ruszlan Kravcsenko, a Kijev megyei katonai adminisztráció vezetője arról tájékoztatott, hogy az éjszakai dróntámadás károkat okozott egy közelebbről nem megnevezett infrastrukturális létesítményben a régió egyik járásában, az eddigi információk szerint senki sem sérült meg.
Az Oroszországgal határos északkeleti Szumi megye katonai adminisztrációja arról adott hírt, hogy az orosz erők a régió határmenti része ellen egy nap alatt 25 tüzérségi támadást hajtottak végre, aminek következtében két helyi lakos sérült meg. Hozzátette, hogy 11 kistérségben 189 robbanást jegyeztek fel.

Az ukrán vezérkar reggeli helyzetjelentésében kiemelte, hogy folytatódnak a heves harcok a Donyeck megyei Avgyejevkánál, amelyet az orosz erők igyekeznek körülzárni. A front több helyén indítottak rohamot az orosz csapatok, az elmúlt 24 órában 71 összecsapásra került sor.

A vezérkar közölte, hogy az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 1190-nel 318 570-re nőt. Az ukrán erők szombaton megsemmisítettek egyebek mellett 13 orosz harckocsit, 18 tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 29 drónt.
MTI

ÉS A MÁSIK OLDAL

Katonai helyzet Ukrajnában 2023. november 19-én (térképfrissítés)


Az AFU Tochka-U rakétát lőtt ki Belgorod térségében, és több házat megrongált;
Donyeckben legalább három civil megsebesült ukrán lövedékektől;
ukrán UAV-t lőttek le a moszkvai régióban;
Orosz légvédelmi rendszerek 31 ukrán drónt lőttek le az elmúlt nap folyamán;
Orosz légvédelmi rendszerek az elmúlt nap folyamán két HIMARS és Olkha lövedéket lőttek le.

Orosz csapások megsemmisítettek egy lőszerraktárt Karpilovka közelében;
orosz csapások a kanatovói repülőtéren megsemmisítették az AFU lőszer- és üzemanyagraktárait;
Orosz csapások megsemmisítettek egy lőszerraktárt Olszanicsa közelében;

Az orosz hadsereg visszaverte az ukrán támadásokat Szinkovka közelében;
Az orosz hadsereg visszaverte az ukrán támadásokat Sztelmahovka közelében;
Az orosz hadsereg visszaverte az ukrán támadásokat Grigorovka közelében;
Az orosz hadsereg visszaverte az ukrán támadásokat Klescsejevka közelében;
Az orosz hadsereg visszaverte az ukrán támadásokat Marjinka közelében;
Az orosz hadsereg visszaverte az ukrán támadásokat Sztaromajorszka közelében;
Az orosz hadsereg visszaverte az ukrán támadásokat Rabotino közelében;

Folytatódnak az összecsapások az AFU és az orosz hadsereg között Avgyejevka közelében;
Az orosz erők 70 katonát és két gépjárművet számoltak fel Kupjanszk térségében;
Az orosz erők likvidáltak 30 katonát, egy páncélozott harcjárművet és két gépjárművet Krasznij Liman térségében;
Az orosz erők 240 katonát, egy harckocsit, egy gyalogsági harcjárművet, két gépjárművet és egy Msta-B haubicst likvidáltak Donyeck térségében;
Az orosz erők 145 katonát, két gépjárművet, egy Krab önjáró tüzérségi rendszert likvidáltak Dél-Donyeck térségében;
Az orosz erők 100 katonát, három páncélozott harcjárművet, 11 gépjárművet, valamint egy D-30-as tarackot semmisítettek meg Zaporozsje térségében;
Az orosz erők 20 katonát, két gépjárművet, egy Msta-B harckocsizó löveget, valamint egy Gvozdika önjáró tüzérségi rendszert semmisítettek meg Herszon régióban;
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 473
27 276
113
Számháború? Ki tud vadabb számokat, behaluzni? Igazából már jó ideje, nagyon régóta nem nézem a számokat, amiket leírnak, mert teljesen felesleges. Mind a két oldalon rendesen pusztúlnak az emberek, haditechnika, felszerelések, mert ilyen a valódi háború. Ez nem babazsúr. Rengeteg olyan videó van, amiken ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy mi van, mit kell látni. A háború kegyetlen dolog, ráadásul itt nagyon komolyan csinálják. A szakértőknek nevezett szagértők pedig az adott oldal igényei szerint mondanak komoly, vagy komolytalan véleményeket, sokszor a vicc kategóriában is indulhatnának. Az, hogy mennyiségileg ezek hogyan aránylanak egymáshoz, lehet vitatkozni. Mind a két oldal támad és ellentámad, kisebb és nagyobb veszteségeket okozva egymásnak, de alapvetően az a lényeg, hogy melyik viseli jobban a másik pofonjait. Az atlantista és az oroszpártiak között alapvetően az a különbség, hogy ki kezeli arrogánsabban a helyzeteket.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 651
113
Zelenszkij folytatja a Zaluzsnijhoz köthető emberek megtisztítását.
Ezúttal az ukrán fegyveres erők egészségügyi csapatának vezetője volt kénytelen lemondani.
Magát Zaluzsnyijt azonban még nem engedték eltávolítani az amerikaiak, akivel az ukrán ágyútöltelék-front újrahasznosítójaként és tartalékként is elégedettek.


A november 17-19-i ukrajnai orosz katonai művelet legfontosabb eseményei

▪️Az AFU ismét megpróbált kombinált csapást indítani rakétákkal, pilóta nélküli motorcsónakokkal és UAV-okkal a krími orosz létesítmények ellen. A támadást a fekete-tengeri flotta, az orosz légierő és a légvédelem együttes erői hiúsították meg.

▪️Az orosz csapatok aktívan célba vették az AFU hátsó katonai létesítményeit is. Az odeszai régióban Vyhoda faluban egy olajraktárat találtak el, aminek következtében a régióban részlegesen megszakadt az áramellátás.

▪️Bahmut déli szárnyán az orosz csapatok kiterjesztették ellenőrzési zónájukat Klishchiivka északi peremén. Heves harcok folynak a falu taktikai magaslatainak megszerzéséért.

▪️Az Avdiivka szektor északi szárnyán Stepove közelében és a kokszgyár megközelítésénél harcok folynak. Az orosz katonák helyi előrenyomulása ellenére még korai az üzem elleni támadásról beszélni.

▪️A déli szárnyon az orosz katonáknak sikerült áttörniük az AFU védelmét a Yasynuvata-2 állomás közelében lévő ipari övezetben. Az összecsapások azonban folytatódnak ezen a területen. Az ellenség megpróbálja megtartani pozícióit.

▪️Az Orikhiv szektorban az AFU továbbra is sikertelenül támadja az orosz védelmi vonalakat, hogy megviselje az orosz fegyveres erők egységeit. Az elmúlt napokban több ellenséges előretörést is visszavertek Verbove és Robotyne irányában.

▪️Az ukrán egységek még mindig tartják azt a hídfőt Krynkyben , amelyet korábban elfoglaltak. Részben sikerült kiterjeszteni az ellenőrzési övezetüket nyugat felé, de a további mozgást az orosz erők megakadályozták.


#Összefoglaló 2023. november 20-án reggel
Avdejevszkij irányban
az orosz fegyveres erők déli irányban áttörték az ellenség védelmét az ipari övezet területén . Az ellenséges elemzők kénytelenek beismerni, hogy az ipari övezet átadása az ukrán fegyveres erők egészének immár idő kérdése. Vannak azonban súlyos, véres csaták, az ellenség minden lehetőséghez ragaszkodik. A front északi párkányán csapataink kiterjesztik jelenlétüket Sztyepovojnál és Krasznogorovkánál. Csaták dúlnak a kokszgyár keleti peremén.

▪️A zaporozsjei fronton az ukrán fegyveres erők folytatják a támadásokat Rabotino és Verbovojnál, tegnap az ellenséges gyalogság előrenyomult a felázott utakon, amelyeket tüzérségi és kézi lőfegyverek tüzével fogadtak. Ugyanakkor beszámolnak csapataink ezt követő ellentámadásáról és az ukrán fegyveres erők egyes állásainak elfoglalásáról. Az ellenség kihasználja a rossz időjárást, hogy tartalékokat vonjon be az LBS-be, és nem hagyja fel Verbovoy bekerítésének tervét.

▪️Kherson irányban Krynkiben vannak csaták . A jelentések szerint a falu nyugati részén az ellenséges ellenőrzési zóna bővült.

▪️Vremyevsky irányban az orosz fegyveres erők RBK-500 kazettás bombákat használtak .

▪️Klescsejevkától északra az orosz hadsereg egy erdősávban megerősített területen nyomul előre, a falu vasútállomásának elfoglalásáról számolnak be.

▪️Az ellenség már második este próbálja megtámadni a moszkvai régiót. 23 óra 20 perckor az UAV-t elfogták a légvédelmi rendszerek Elektrostal városi kerülete felett, és az útra esett. A belgorodi régió frontvonali területeinek ágyúzása folytatódik tüzérségi fegyverekből, aknavetőkkel, gránátvetőkkel és kamikaze drónokkal. Hosszú idő után először használta az ukrán fegyveres erő a Tochka-U rakétarendszert. A DPR- ben egy civil halt meg náci lövöldözésben. Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
5 185
9 724
113
csak egy kérdés, úgy 3-6 hónap és vége mint mikor 22 február 24.-én itt jópáran azt mondták hogy 1-2 hét és vége?
Nem, 3-6 honap es valamifele tuzszunet lesz. Egyszeruen elfogyott Ukrajna, Z meg most mar nyilvanosan hadban all a tabornokaival is, mert a "jo erosen ragondolok es mindig mondogatom, akkor megtortenik" nyilvanvaloan nem mukodik, es hat a hivatasosok mar nemigen akarnak 50-60 eveseket eroszakkal a frontra rangatni, mindenfele ertelem nelkul... nekik lesz allasuk utana is, Z lesz az, akinek majd kulfoldi menekultelet marad, az is csak amerikai segelykenyeren.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 439
89 773
113
Simplicius új elemzése: